2025-06-20 0 浏览
成日都會去金魚街買吓糧俾啲寵物,有時都會喺條街食嘢,今日又唔係好肚餓,所以就諗住食碗麵係咁易啦~其實冇話專登揀邊間,純粹行過就入,但係食完呢間權記今次真係冇下次。又貴又唔好食🙂‍↔️叫咗個招牌牛三寶河粉,啲牛太腍,一坺嘢咁。個湯係完全冇味,唔夠熱之餘好似普通滾水咁。食物差都算,員工態度超惡頂,唔係繁忙時間,間鋪唔係full,都要係咁叫啲客調位,食緊都要郁,傾偈講嘢唱歌大大聲,完全當啲客冇到。真係好渣。奉勸大家真係唔好去。

又貴又唔好食🙂‍↔️

叫咗個招牌牛三寶河粉,啲牛太腍,一坺嘢咁。
個湯係完全冇味,唔夠熱之餘好似普通滾水咁。

真係好渣。奉勸大家真係唔好去。
2025-03-14 64 浏览
第一次寫食評第一次到這家餐廳用餐,真是讓人失望,極之垃圾!首先,服務態度極差,呀姐唔覺得自己有問題,仲同個客嘈交,完全冇悔意。唔該,唔好意思,麻煩晒,一句都冇。其次,食物質素完全唔掂。勁咸,個口咸足成日,勁口渴,飲水飲野飲都係咸!食完每一口都讓我懷疑這筆錢是否花得值得。最後,地方十分細,不建議孭背囊、書包及行李篋去,因為會指責返係食客既問題!可以說,我一定不會再光顧這間餐廳,因為花錢買來的只是失望和不快。比錢買難受!認真 同真心 附近都有好多野食,唔需要食佢!真係好垃圾
第一次寫食評
第一次到這家餐廳用餐,真是讓人失望,極之垃圾!
認真 同真心 附近都有好多野食,唔需要食佢!
真係好垃圾

2025-02-23
2025-02-23 69 浏览
今日我去到食嘅時候,有個短頭髮呀姐好似食咗朱古力咁個口勁臭,我問佢嘢嘅時候服務態度太差,勁串咁同我講嘢。食嘢嘅時候,啲嘢食又鹹,又唔好味,飲咗一支水個口都好鹹。衛生環境勁差,我見到廚房有幾隻老鼠走來走去,個短頭髮阿姐仲郁我張凳,我問佢做咩,佢話俾人過先得㗎,但係我仲食緊嘢,嗰吓我真係好嬲。其實側邊仲有好多嘢食,可以唔使食呢間,本身好期待個牛腩河,最後變成失望,呢間嘢又貴又唔好味,浪費錢,食到想嘔,等又等得耐。啲嘢食真係好垃圾最重要係個短頭髮阿姐態度唔好,個呀姐比個西面比人睇,我係嚟食嘢,唔係嚟受氣
食嘢嘅時候,啲嘢食又鹹,又唔好味,飲咗一支水個口都好鹹。
啲嘢食真係好垃圾
2025-02-13 71 浏览
短髮阿姐果然出名,點了豬潤面加腩汁上枱時漏了已經講左聲唔該加番,即時大叫『唔係漏左係你冇叫』,之後同佢講落單有叫的,再比佢噴到一面,生意多左就惡了,比起舊店味道差不多,價錢唔平但態度真係改變得好快,剛裝修完仲笑住口開門,到宜家經常客滿就全店變面,價錢唔平正常味道
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間粉麵店食個簡單嘅港式晚餐🤣$52「鮮蝦雲吞 拼 片頭 麵 加紫菜(+$6)」:鮮蝦雲吞 / 片頭 兩樣都幾好味🤣,麵條係幼麵,夠彈牙🤣$44「淨權記水餃🥟」:大大隻水餃🥟,裏邊 有豬肉、鮮蝦仁、脆脆哋嘅木耳,落足材料,好味😋跟麵加 $16「各款時蔬」:叫咗2碟,一碟係菜心一碟係生菜,2碟菜都夠新鮮😋$16「清湯蘿蔔」:白蘿蔔清甜,煮得好腍🤩跟麵/餐 送熱飲,叫咗「熱奶茶」同「熱檸水」,「熱奶茶」香滑「熱檸水」熱辣辣 👍$48「淨南乳豬手」:有3件,豬手炆煮得非常軟熟🤩$30「炸鯪魚球」:鯪魚球爽滑又炸得香口🤩
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間粉麵店食個簡單嘅港式晚餐🤣

$16「清湯蘿蔔」:白蘿蔔清甜,煮得好腍🤩

$48「淨南乳豬手」:有3件,豬手炆煮得非常軟熟🤩

$30「炸鯪魚球」:鯪魚球爽滑又炸得香口🤩
2024-10-24 325 浏览
今天中午,我和家人在太子的權記粉麵茶餐廳享用午餐。一進門,餐廳的氣氛就讓人感到溫馨,街坊美食在眼前出現,讓人更加期待。我們點了幾道招牌菜,包括冬菇鯪魚球撈麵、唐生菜、崩沙幼面、特色拼盤、淨雲吞和菜心。首先上桌的是冬菇鯪魚球撈麵,湯底清甜,鯪魚球鮮嫩可口,讓人一口接一口。接下來的唐生菜新鮮脆口,搭配特製的醬汁,讓人胃口大開。崩沙幼面則是我最喜歡的一道,麵條滑順,搭配香濃的醬汁,味道非常出色。特色拼盤上有多種小吃,每一樣都讓人驚喜,外脆內嫩,口感絕佳。淨雲吞的皮薄餡多,湯頭鮮美,讓人回味無窮。最後的菜心也很清脆,為這頓豐盛的午餐畫上完美的句號。整體來說,這次用餐體驗非常愉快,菜品新鮮美味,服務態度也很好,讓我們都感到滿意。下次還會再來!

呢間「權記牛腩粉麵」可以話係我嘅心頭好,我同佢有唔少嘅回憶。好多年前,我就已經開始光顧呢間老字號嘅牛腩專門店,佢哋嘅牛腩飯可以話係我喺香港食過數一數二嘅好味道!不過,中間有一段時間,佢哋嘅師傅離開咗,我就冇再特登去食。直到最近,我先至發現佢哋裝修咗,個店面煥然一新,地方乾淨整潔,比以前吸引好多!最令我驚喜嘅係,佢哋嘅牛腩依然保持住以前嘅超高水準!個牛腩嘅肥瘦比例剛剛好,一啖落口,香濃嘅味道即刻喺口腔入面蔓延開嚟,加上牛腩嫩滑多汁,一啲都唔會韌,簡直係食極都唔會厭!除咗牛腩,連蘿蔔都好有驚喜,煮到非常滑口,帶住蘿蔔嘅清甜,同濃郁嘅牛腩形成咗完美嘅味道組合。我真心希望「權記牛腩粉麵」可以繼續保持呢個優秀嘅食物質素,因為喺香港,要搵到咁出色嘅牛腩真係唔易。如果你係一個牛腩控,咁你一定要嚟呢度朝聖,相信佢哋嘅牛腩一定會令你回味無窮!

2024-10-06
  • 牛腩飯
2024-10-05 372 浏览
❇️午膳時間,分秒必爭,今次我選擇了旺角太子的權記粉麵茶餐廳,這裡以其豐富的粉麵選擇和地道的小吃聞名。這次的午膳,我選擇了牛三寶湯麵和特色拼盤,搭配一杯凍檸檬利賓律梳打。🌟首先,牛三寶湯麵~$56,湯底濃郁,牛腩、牛筋和牛肚的搭配得宜。牛腩軟嫩,肉質鮮美,令人一口接一口;牛筋則是彈牙有嚼勁,完美吸收了湯汁的精華。✳️接著是特色拼盤~$48,共有四種小吃:炸雲吞、炸水餃、炸墨魚丸和炸牛筋丸。每種小吃都保持了外脆內嫩的口感,特別是炸雲吞,外皮金黃酥脆,內餡鮮美;而炸墨魚丸則口感鮮香,彈性十足。這些小吃作為午餐的配角,卻能讓人感受到地道的港式風味,令人印象深刻。🌟最後,我選擇加$8升級餐特飲-凍檸檬利賓律梳打🥤,酸甜可口,為整餐增添了清新的感覺,搭配湯麵和小吃非常合適。

2024-10-03 273 浏览
簡簡單單食一餐,通常都會食碗魚蛋粉,餐廳系老牌子,最近新裝修坐得更舒服,快靚正之選,食完又可以繼續行街街🛍️🎈淨紫菜魚四寶紫菜、魚蛋、墨丸、魚皮餃及魚片配菜底🥬魚蛋好滑好彈牙,魚皮餃外皮爽口,內餡有油香墨丸彈牙之余有魚肉香,仲食到粒粒墨魚最驚喜系魚片,厚切嘅特別有嚼勁,口感爽彈味道正宗🥢憑食材質素食得出好有誠意👍🏾🎈淨時菜冬菇呢個雙拼好抵食,冬菇厚肉多汁,煮得好入味生菜索曬冬菇香,幾時都話小店有驚喜🎈熱奶茶跟粉面特價加$8就有飲品,奶茶香濃順滑,水準唔錯☕️

🎈淨紫菜魚四寶
紫菜、魚蛋、墨丸、魚皮餃及魚片配菜底🥬
魚蛋好滑好彈牙,魚皮餃外皮爽口,內餡有油香
墨丸彈牙之余有魚肉香,仲食到粒粒墨魚

🎈淨時菜冬菇
呢個雙拼好抵食,冬菇厚肉多汁,煮得好入味
生菜索曬冬菇香,幾時都話小店有驚喜

🎈熱奶茶
跟粉面特價加$8就有飲品,奶茶香濃順滑,水準唔錯☕️
2024-09-27 167 浏览
時間秒秒都珍貴,在急促的生活節奏下,今晚來到這粉麵店用膳。這店位於太子地鐵站附近,十分方便。而且落單後不久,很快便有店員送上食物🥘如果吃粉面,還可以優惠價加配飲品($10)、油菜($16)、炸魚皮($16)。而份量也十分充足,兩個人share也可。招牌崩沙腩($56)這店的食客有很多都吃崩沙腩,我也跟風叫碗崩沙腩河。這店的崩沙腩切得比較薄,容易入口,而且肉質軟稔。炸魚皮($16)炸魚皮很香口,而且大塊又薄身,咬下去時發出清脆的聲音。店內環境也十分舒適。

招牌崩沙腩($56)

炸魚皮($16)
炸魚皮很香口,而且大塊又薄身,咬下去時發出清脆的聲音。

店內環境也十分舒適。
2024-09-22 170 浏览
近日造訪了太子權記茶餐廳,發現餐廳經過全新裝修,環境明亮而舒適,讓人覺得很有食慾。光線充足的空間搭配簡約的裝潢,為用餐體驗增添了不少分數。₊☆ .・°‧˚₊☆ .・°‧˚₊☆ .・°‧˚₊☆ .・°‧˚₊☆ .・°🤍招牌牛三寶米粉我點的招牌牛三寶米粉讓我印象深刻。米粉的質地滑順,吸附了豐富的湯底,讓每一口都充滿味道。牛三寶中,牛腩的肉質鮮嫩,脂肪與瘦肉的比例剛好,咬下去時口感醇厚;牛肚則脆嫩可口,搭配湯底的香氣,令人食指大動;而牛筋則軟糯,咀嚼之間能感受到它獨特的彈性,增添了整體的層次感。🤍招牌淨水餃水餃的皮薄而有彈性,餡料新鮮,恰到好處的調味讓人非常滿意。每一口都能感受到肉汁的流出,搭配特製的醬油,風味更是加分不少。🤍腐乳通菜份量十足很抵食。🤍生菜魚片湯湯底清澈,魚片鮮嫩。📍權記粉麵茶餐廳 (太子)太子通菜街193號地舖

🤍招牌牛三寶米粉

🤍招牌淨水餃

🤍腐乳通菜
份量十足很抵食。

🤍生菜魚片湯

湯底清澈,魚片鮮嫩。

📍權記粉麵茶餐廳 (太子)
太子通菜街193號地舖
2024-09-17 205 浏览
今天中午,我和太太來到了太子通菜街權記粉麵茶餐廳用餐。我們選擇了一系列的經典粉麵及小菜。首先是分量十足的"雲吞幼面",面條Q彈有勁,搭配鮮甜可口的雲吞,讓人回味無窮。接下來是"淨水餃",皮薄餡美,裡頭包著肉餡和香菜,吃起來清爽可口。另一道主菜是"炸醬捞幼面",醬汁濃郁醇厚,與彈牙的麵條完美融合。作為配菜,我們點了脆嫩可口的"通菜"。飲品方面,我們選擇了濃郁香甜的"杏仁霜",為整頓午餐增添了特色。好好飲。
今天中午,我和太太來到了太子通菜街權記粉麵茶餐廳用餐。

好好飲。
2023-10-19 523 浏览
通常夜晚唔想食咁Heavy,又想食少啲飯無咁多carbs,就會收工去食碗米粉,簡簡單單又一餐。今次去咗附近一間粉面店,叫咗個紫菜四寶米粉。可能時間尚早,周圍都冇乜人,不過咁樣坐得仲舒適。雖然叫佢加咗腩汁,但係都好似好淡口,不過唔緊要,當係清下腸胃,唔使下下食咁重口味。墨丸、魚皮餃同魚蛋係正常,唔覺得特別彈牙。魚腐係最好食,好有味,而且好彈牙。應該係家族小店,都冇乜要求,下次可以嚟試吓啲水餃同雲吞。

紫菜四寶米
2023-10-19
2023-07-15 456 浏览
上星期見朋友post咗一張這間舖的崩沙腩米線,真係睇到流口水,於是今天決定要去幫襯一下,去到叫了一碟崩沙腩撈麵,很快食品就上到我面前,這碟崩沙撈麵不是令我驚喜而是令我崩潰,看看附圖,與我朋友post的簡直是兩碼子的事,好令我失望,沒辦法吧已經上枱了,只好食掉它,怎知牛腩超鹹,如果喜愛吃鹹的可以幫襯試一下,整體來講,今日是一個失敗的嘗試。
2023-07-15
2023-06-24 326 浏览
睇 youtuber 介紹 在金魚街原來有這間粉麵店,第時來花園街行街,可以在這裡用餐了。入座覺得坐位不太迫,感覺店內比較寧靜。點了崩沙腩水餃河,家人點了牛腩粉,但忘記拍照。崩沙牛腩夠淋,水餃大隻,好味。普通牛腩,份量更多,炆得鬆化,cp 值更高,讚👍👍另外,最近試了油麻地正九,感覺質素十分差,坐位十分迫,牛腩唔淋,十分硬實,但網上一面倒讚的食評,完全被騙了。相反這間,沒有太多吹捧,質素反而有驚喜,cp值很高,值得為他寫編食評,可以列為飯堂了。

入座覺得坐位不太迫,感覺店內比較寧靜。

點了崩沙腩水餃河,家人點了牛腩粉,但忘記拍照。