2018-10-04 187 浏览
想食d 無咁飽又無咁油嘅dinner , 黎呢間出名蕃茄通嘅茶記。蕃茄湯低料好足, 好濃。因本人麻麻地通粉, 簡米線都一樣咁好味!附帶蛋奄列加多士,好大份足料。發覺最後, 份量對女子黎講都係偏大,男士就真係掋食。
2018-10-03 106 浏览
返工放lunch唔知食咩好,同事話想食番茄通粉,就去咗呢間冰室食啦~今次食咗個辣番茄牛肉通粉配豬仔包拼火腿炒蛋!首先講個通粉, 雖然話係番茄湯底,但係辣味唔算好重,畀譚仔5小辣再輕d,不過好重蕃茄味,如果你係啱蕃茄嘅人就應該會好鍾意佢呢個湯夠曬味!牛肉就中中挺挺不過不失,但好彩佢唔係用鬆肉粉去醃牛肉,所以都還可以啦!通粉就一般貨仔嘅冇乜特別~至於個豬仔包平火腿炒蛋呢,火腿炒蛋感覺唔錯,啲蛋唔老而且都多火腿絲,而重點係豬仔包係整得好脆口,如果牛油煉奶就更加好啦😛成個餐夾埋杯凍檸茶都係42蚊其實都幾抵食嘅,應該下次會再來~
2018-09-25 250 浏览
老友介紹在荃灣的懷舊小店,有特色及水準也不錯。今天放假便跟他到此懷舊一番。到達時其實時間還早但出乎意料之外店內已算人山人海。等了一會才可入座。陳設富懷舊色彩,跟老死一路吃一路話當年,當中酸、甜、苦、辣的味道比任何一個美食豐富得多!這裏名符其實的街坊小店,選擇跟價位很親切及平易近人。我們分別點了咖哩牛腩飯及蕃茄牛肉飯。上枱時份量足及熱辣辣的,讚!一食更不得了,很有以前的味道及做法。牛腩用的是筋腩,烹調得剛剛好:味濃而香, 腍但有嚼勁;蕃茄汁酸酸甜甜而牛肉片又薄又軟而不羶,怪不得老死經常在此用餐。最後跟餐的熱咖啡及奶茶也富古早味。整體而言,不貴但很滿足的一餐!難怪這麽早就高朋滿。
這裏名符其實的街坊小店,選擇跟價位很親切及平易近人。

2018-09-20
2018-09-23 242 浏览
在公司附近的一所食店,她的常餐屬輕食類型,個人覺得這個餐的買點是蕃茄湯螺絲粉,酸甜適中,炒蛋香滑,若沒有吃的主意時便不用煩惱了;而同事點了一個煎蛋肉燥飯,評價是味道不錯,可惜肉燥汁不足,吃到一半已經很乾了,幸好同事不要餐飲換了蕃茄餐湯,以湯代汁卻意外的美味,因為這個湯跟常餐是有分別的,是加了粟米煮出來的,可見言餐廳是有花心思在食物上。
2018-09-22 128 浏览
呢間位於路德圍嘅餐廳主要以番茄作為招牌菜,特別係番茄螺絲粉,湯底夠濃味同有蕃茄嘅鮮味。而且仲可以揀一個餸,今次我就揀咗滷水雞翼,個滷水汁葉得好好味,唔算咸,岩岩好最好嘅就係佢個滷水雞翼分開上唔會擺喺Tang度最好嘅就係佢個滷水雞翼分開上唔會擺喺粉到!仲有杯紅豆冰真係世界級,啲奶夠香,紅豆又多溶,加埋球雪糕真係冇得頂!如果唔鍾意甜嘅朋友建議可以吾加雪糕🍦鋪頭就比較細如果多人嘅話就會迫少少,大約可以坐40人到,有時都要等位。附近都有停車場可以泊車,都幾方便㗎啲服務員都ok喇,幫你落完單之後佢哋就會望佢哋要做嘅嘢,因為鋪頭比較多人所以佢哋都好忙。最好就一次過落晒想要嘅嘢

蕃茄套餐
2018-08-15
蕃茄套餐
2018-09-15 169 浏览
員工態度極差一定唔會下次,絕對唔會再黎,一啲禮貌都冇,有個帶眼鏡短頭髮既女侍應態度極差,對客人完全無禮貌,講野語氣差又大聲,食物好普通,但咁既服務態度完全消費得好受氣
員工態度極差
2018-09-13 187 浏览
個個姐寫2個餐都落錯單,杯野飲甜到要加滾水😨個番茄湯通粉勁大茄膏未,吳好食😣D餐肉係平價餐肉一陣味,好怪,吳會再幫親,匙羹勁污糟,沒有清潔得很乾淨,店員服務態度不佳,我進店門口,企了5分鐘都沒有人按排位置👎🏻👎🏻👎🏻
2018-09-13 125 浏览
下午三點鐘係荃灣搵地方食tea,見到呢間樓下冰室好多人食就入去試下。同朋友一人嗌左一個餐。鮮茄濃湯米線配牛乳炒蛋+招牌瑞士雞脾: 米線望落煮得太耐,但食落去又幾煙韌,唔係林哂,茄湯好濃郁,酸甜適中幾開胃,牛乳炒蛋好滑,但可以再生少少多啲蛋汁。雞脾肉質唔夠嫩,但瑞士汁好香好好味。鮮茄濃湯牛肉通粉配火腿牛乳炒蛋、蒜蓉牛油豬仔包: 通粉好食過米粉,湯好重牛味,牛肉件數幾多而且牛味幾重。蒜蓉豬仔包幾有驚喜,包係鬆脆既,而且蒜蓉落得重手,成塊包都食到。

2018-09-09
2018-09-11 119 浏览
同屋企人排唔到家樂冰廳就黎咗呢間冰室,反正都係冰室,希望唔好令我地太失望。入到黎,餐廳係比嘉樂舒服。無咁迫。野食選擇好似多d, 叫咗個油脾,好正。入味同個雞脾都幾大隻。奶茶都好飲,呢個間直係所有港式餐廳嘅首要評分準則。屋企人食咗個常餐果d, 水準不過不失。係荃灣都會推呢間冰廳。
2018-09-11 205 浏览
荃灣出名多嘢食, 星馬泰中西韓都都有得揀, 今日我地就去試左間係荃灣非常之出名食蕃茄嘅餐廳。而除咗蕃茄湯出名之外, 佢嘅雞髀亦都大受歡迎。一入到去梗係要嗌佢哋最著名嘅兩個菜式啦, 就係蕃茄湯通粉配炒蛋同埋豉油皇雞髀個雞髀大大隻成個手板咁大, 一切落去皮肉分明, 個熟度仲要啱啱好加埋豉油汁, JUICY!真係食過返尋味而個蕃茄湯就有嘅好濃番茄同甜味, 唔會好酸,大家都知道炒蛋同埋蕃茄係天生嘅絕配, 加埋一齊黎食, 大滿足!就算飲埋湯都唔覺得特別油膩最後食番個芝士焗西蘭花做今日嘅甜品
而除咗蕃茄湯出名之外, 佢嘅雞髀亦都大受歡迎。

同埋
豉油皇雞髀
蕃茄湯通粉配炒蛋, 豉油皇雞髀

豉油皇雞髀

加埋豉油汁, JUICY!
真係食過返尋味

蕃茄湯通粉配炒蛋,

而個蕃茄湯就有嘅好濃番茄同甜味, 唔會好酸,
就算飲埋湯都唔覺得特別油膩

芝士焗西蘭花

最後食番個芝士焗西蘭花
做今日嘅甜品
2018-09-01
  • 蕃茄湯通粉配炒蛋
  • 雞髀
2018-09-04 157 浏览
是日落雨 就係荃灣近近地搵lunch食可以落雨又晏既關係 平日見出面lunch time 定必排哂隊 呢個時候竟然唔洗等位(因為已經3點幾😂)就即入去食啦樓面玩懷舊feel 好吸相機📷睇到必吃蕃茄湯通粉 同必試瑞士汁雞翼 兩樣都係我至愛 點能夠唔試🙈我就點左呢2樣 男朋友就叫左個肉醬飯 講下我個蕃茄旦螺絲粉先個番茄湯好夠濃郁!!!好味!對於番茄湯控嘅我 覺得好滿足 而且個蛋夠哂滑 唔怪得呢個係必食啦!跟住我仲叫左份瑞士汁雞翼 唔洗另加錢架 因為個蕃茄粉$48 係可跟一樣小食開頭我諗住 跟餐既都係最多兩隻雞中翼 或者一隻雞全翼 點知 原來係兩隻雞全翼!!仲要好大隻下! 果然又係必試次一 個瑞士汁好好食 夠甜又唔會太過 好惹味 讚👍最驚喜既 其實係我男朋友個煎蛋免治牛肉飯我想講個免治牛肉做得出色啊 個味岩岩好 我食咗佢一啖 都想食多幾啖 估唔到佢啲飯都好出色!下次我要食佢呢個飯!!男朋友仲叫多咗個瑞士汁雞髀 同樣又係好大個 個瑞士汁就同我個雞翼嘅一樣啦 最後佢食哂成隻脾同成個飯👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻覺得好抵食 我個番茄湯粉加嘢飲再加埋雞翼都係$48 男朋友個飯唔計脾都是$43 性價比好高👍👍 唔
是日落雨 就係荃灣近近地搵lunch食

樓面玩懷舊feel 好吸相機📷

講下我個蕃茄旦螺絲粉先

最驚喜既 其實係我男朋友個煎蛋免治牛肉飯

覺得好抵食 我個番茄湯粉加嘢飲再加埋雞翼
都係$48 男朋友個飯唔計脾都是$43 性價比好高👍👍 唔怪得成日經過都見到好多人係門口等位啦!
2018-08-29
  • 瑞士雞翼
  • 蕃茄濃湯通粉
  • 招牌瑞士雞脾
2018-09-03 140 浏览
樓下冰室住係荃灣,經過樓下冰室好多次,但沒有被門面吸引而入去食過 ,近來看了雜誌介紹樓下冰室,介紹她無用味精,原味主意,還重點介紹番茄通粉,番茄湯每日用100斤番茄去準備,還有鼓油雞肶,今天特別去試下下午茶。叫左一個番茄濃湯通粉雞肶餐配牛乳炒蛋和奶油豬。番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋~ 番茄湯真的真材實料,有好多睇得出煲左好長時間的番茄湯,味道濃郁,並不是哪些只是放幾粒番茄或者罐頭番茄湯能比,超正。通粉有點“林”,但已經不錯,但炒蛋就真係好普通,好小份量,賣相不算好。招牌瑞士雞脾_ 上抬時還帶些汁,特別;應該是沒有味精,吃完很久都沒有口乾,甜中帶點鹹,味道是很好,沒有甚麼雞味,但質感是比較”鞋”,但絕對比大XX好好多。奶油豬~ 包不算脆,奶油基本東西。
樓下冰室

叫左一個番茄濃湯通粉雞肶餐配牛乳炒蛋和奶油豬。

番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋

招牌瑞士雞脾

奶油豬
~ 包不算脆,奶油基本東西。

• 蕃茄濃湯通粉
2018-09-03 108 浏览
This is my 3rd time in this restaurant and the waiting time got longer and longer each time.We ordered their signature lunch sets with macaroni in tomato soup ($42). The set came with fried eggs and a HK-style bun.The eggs were very milky and silky and my practice was to eat half directly, and put the other half into the soup.The tomato soup was as rich as usual but the pork liver I had was quite disappointing as it’s completely tasteless.hkfoodtour’s official verdict: Nice HK-style meal at reas

hkfoodtour’s official verdict: Nice HK-style meal at reasonable prices. Get the beef instead of the pork liver tho.
2018-08-31 151 浏览
在荃灣 開餐 , 想吃得簡單一啲 , 去咗樓下冰室 。佢哋嘅招牌菜係蕃茄濃湯通粉 配牛乳炒蛋 , 看似簡單的配搭,內藏很多變化。通粉可轉,蕃茄濃湯也可轉!明明是個蕃茄濃湯通粉,但竟然可轉做香濃豬骨湯湯飯,十分之神奇,也實實在在體現港式茶餐廳特點--靈活。蕃茄濃湯名副其實,味道濃郁,蕃茄肉煲到融於湯中,味道發揮到極致,是好新鮮的蕃茄味。通粉軟硬適中,烹調的時間和火喉剛剛好;而且份量也多,吃得夠飽。 牛乳炒蛋非常之細滑,同樣份量亦都好夠 ,食得開心。配咗個餸係炸韭菜餃子,分開上,唔會擺埋喺啲湯入邊浸淋咗。 雖然是油炸食物但無論表面還是碟子上均不會泛油, 相當乾爽,看來是經過額外處理, 吃起來鬆脆得來感覺不會太油膩, 內裏滿滿的韭菜 , 相信並非人人會喜歡 , 但蔬菜確是比較健康 , 減輕了一些吃油炸食物的罪疚感 。飲品是熱檸蜜 , 一杯共有五片檸檬 , 非常足料 。埋單只消$48,抵食!
在荃灣 開餐 , 想吃得簡單一啲 , 去咗樓下冰室 。

飲品是熱檸蜜 , 一杯共有五片檸檬 , 非常足料 。

埋單只消$48,抵食!
2018-08-27
2018-08-30 105 浏览
當日的確放工時候跟女朋友有些爭吵, 於是靈機一觸, 帶她到這間非常出名的冰室, 帶她食到耳仔喐嘅瑞士雞翼。所謂瑞士雞翼當然是用老闆自創的瑞士汁。嗯,瑞士汁內裏有滷水,薑味,以及其他配料能提昇食物味道的精華。我好記得女朋友食雞翼之前,眉頭深鎖。但食完這個馳名的瑞士雞翼,開心的表情簡直表露無遺。我絕對誠意推薦情侶享用這款滷水雞翼或雞髀。但我覺得雞翼會比較好食。另外我自己點了一個咖喱雞扒飯。令我留意到是咖喱非常獨特,雖然不辣,但內裏有淡淡椰香。令我馬上精力充沛。我覺得所有情侶嗌交時候可以試試這間茶餐廳的名菜。一定令你意想不到。😘😊recommended
所謂瑞士雞翼當然是用老闆自創的瑞士汁。
另外我自己點了一個咖喱雞扒飯。
recommended