樂天漁港

樂天漁港 (已結業)

Lok Tin Seafood Restaurant
樂天漁港 (已結業)
nanana415
性價比極高的酒樓
nanana415
2023-02-21
关注
大埔樂天漁港,之前食過,性價比都幾高。乳鴿$38x2,新鮮炸起好難唔好食。很入味, 好香。椒鹽大尾魷$108,魷魚比較薄,味道一般。自選孖寶$168,好抵食 沙巴龍躉(一斤),蒸得剛剛好,唔會過老。魚比我想像中大條。 涼瓜黃金蝦(例),涼瓜配埋鹹蛋黃,味道都幾夾,亦唔會苦。蝦嘅份量就比較少,只得五隻,味道不過不失。片皮鴨一隻,假日貴啲$168 ,平日$138。另外加多$30就有第二食,可以選擇係茄子炆鴨件或者涼瓜炆鴨件。 片皮鴨份量好多。么么皮係一開二,無咁易食濟。片皮鴨味道亦都很正常,好香,唔會片到,冇晒肉。份量很多。咁當然唔可以同北京樓嗰啲質素相比啦。平咁多 加$30有茄子炆鴨件,份量勁多,有鴨髀,好多肉,唔係得啲骨,茄子亦大大條,煮到好入味平時仲有糖水送,亦都好味。但係當天太旺場,已經沽清。五個人食,總數$700 ,平均每人$140。仲要飽到要打包,性價比勁高。查看更多
+ 2
Poon Ka Yan
讚揚
Poon Ka Yan
2022-07-19
关注
本小姐欲讚揚貴餐廳員工態度十分殷勤、體貼及主動。樓下的姐姐主動推銷我吃甚麼。侍應提供一杯冰給我,幫我盛餸入盒,見我的盒不夠大幫我換過個,主動幫我加茶,經理幫我下單,不需多時食物已到枱,侍應主動問我要不要糖水,見我的碟裝滿龍蝦殼,更主動幫我換過隻新碟。查看更多
魁鬼
週五晚餐撐枱腳
魁鬼
2021-11-19
关注
自從搬入大埔開始 食過附近啲大大小小 大日子 同呢間比較啱心水兩個人食皮鴨上枱熱辣辣配料新鮮鴨皮香脆 (不過唔係吹氣鴨 肉太多過熟唔嫩冇油)都算好食蟶子到好食鴨件茄子炆 估唔倒呢個好食食埋糖水今晚完滿334查看更多
+ 5
奧志雷
聚聚親點點心滴滴金!
2020-06-14
2K 浏览
关注
本來想幫襯旺記,兩點幾步入時烏燈黑火全場阿伯阿叔,檯污凳爛,環境衛生氣氛惡劣,印象中試過早茶及晚市唔係咁地獄架喎!樓面阿嬸仲強烈要求我搭檯到阿伯阿叔處,無事無幹無武肺都要考慮啦,何況現時疫情嚴重!好采老爸老媽未到,立即動身閃人轉場去樂天漁港,嚇死朕咩!老爸老媽茶聚!大排筵席都係只不過係 $70 蚊位,經濟實惠,味道烹調有水準。個場就真係較細,檯與檯之間靠得緊密,坐得免強舒服,環境都幾嘈吵。招呼服務滿意溫暖,傳菜嬸嬸們、部長姐姐、收銀姐姐、經理叔叔。把弄一下餐牌,揚州炒飯、玫瑰油雞打錯字喎!依家經常聽到咩吃貨呀?明明好好一個人黎,唔係貨物!賤貨、蠢貨、蝕本貨,真係聽唔少!食家唔係吃貨!改善唔係優化!情婦唔係小三!情夫唔係小王!白飯唔係米飯!撈麵唔係干撈!雞髀唔係雞腿!即食麵唔係方便麵!外賣就外賣,唔係外帶呀!香港人加油,悍衛廣東話悍衛繁體字!銀魚仔雞球蒸飯,雖知不會係新鮮出爐,必定已蒸好段長時間,最後兩盅特價速銷!經理叔叔親自續檯向食客推介,真的誠懇敬業樂業,我都被其熱誠所打動,給個雞飯我吧。顏色暗啞其貌不揚,而且無煙無氣只微溫。淋上甜豉油細心撈得勻巡,大舊雞柳躺在大啖飯直接塞,得得得掂掂掂!鬆化雞柳醃味美味加咸鮮嚥韌銀魚仔,咸甜反差擦出火花,還無敵飯香無得頂!索價 $15 蚊有找,物超所值色香味。竹笙灌湯餃,傳菜嬸嬸架車無浙醋,放低灌湯餃後專登走入廚房給我拿一碟,真心感動!即叫即蒸點心要耐心等候!無蔥無芫茜無韮黃無芹菜真好,蟹柳肉鬆冬菇竹笙連浙醋高湯熱燙燙不停灌,非常滿足!飲完唔頸渴唔嗆喉,真材實料。蟹子燒賣皇,大大粒肉球結實夠彈力,不鬆不散。陣陣微弱蟹子香氣,蝦味肉味同樣濃濃而突出,亙不相讓。不肥膩不油膩,清爽可口!蔘湯蝦餃皇,勁厚餃皮,因為怕浸爛所以故意做厚一點嗎?餃皮浸湯變得黏黏嚥韌,口感不太好。蝦仁微爽微鮮,吃不出蔘湯味道,免免強強合格。餃還餃、湯還湯,彼此沒有交流的。將湯一飲而盡滾熱辣,蔘味濃濃經舌頭直通胃部好舒服!雞絲炸春卷,高溫剛炸起,香脆無比!掉落喼汁中浮沉一下,讓春卷皮吸收大量汁液及降降溫,整粒入口!索一聲爆汁甜甜酸酸好醒胃,蒜味極重,連我討厭的芹菜都食唔出。生煎釀虎皮尖椒,一試便知新鮮煎起,椒爽甜清香無草青味,肉彈香口豉油甜,少少籽少少辣加倍惹味。蟲草花棉花雞,極彈白魚肚,索盡雞汁,非一般的棉花!蟲草花爽爽,搭著魚肚食,搭著雞柳食,同樣一流!四寶滑雞紮,有股強烈異味,努力在尋找源頭,原來係我討厭的芋頭!好似污糟衫掉係洗衣機幾日都無洗既異味一樣。老媽最愛芋頭,全部孝敬您吧。正確食法係要一啖咬齊四種食材,拆散各有各食就唔係紮啦!因為抽掉芋頭,所以要續一擊破。雞胸非常硬實,瀰漫著隔夜味道。大陸牌平價劣質蟹柳,外觀紅紅趙落十分膠感,假甜味濃。魚肚爆出精華,腐皮滑帶爽帶汁,兩款合格。豉椒蒸排骨,勁肥勁多肥膏,油淋淋閃令令,全部要咬掉。瘦肉位甜美可愛,彈牙多汁,散發豉香蒜香可口。凱撒沙律蝦多士,見唔到凱撒係度既?炸得過燶,有點刮嘴,吉列感濃厚。竟然用上新鮮蝦爽爽彈彈,海蝦味道突出,無法掩飾!沙律醬太少,煎炸味極霸道,脆脆香口一試無妨。糯米酒煮雞,杞子紅棗雲耳點綴,藥材雞油香氣輕飄。淺嚐幾啖湯,味道似黃酒多過米酒。雞全翼斬件,還有雞下髀,不幸地雪藏雞完全沒有醃過,外層雞皮陣陣酒味,蓋著沒有味道的雞白肉,皮滑肉帶乾。雖然非常有益補健,但食味平平悶悶。藥膳雞腳,味精強勁的湯汁一口回絕,失望!雞腳沒怎樣炆過,只是輕輕烚熟,爽滑的質地。蜜汁叉燒腸,好采只係零星芫茜,可以挑走一試。叉燒粒肥美甜甜鬆軟,腸粉皮略厚不夠滑溜。水晶蝦餃,餃皮厚厚黏黏,蝦爽但缺乏鮮甜味,我想要豆瓣醬救亡。薑蔥牛柏葉,蘿蔔爽甜無渣不酸,牛柏葉半爽半韌掛著薄薄薑蔥芡,中規中矩。流沙奶黃包,雪白圓碌碌,外形美麗。炙手可熱,暖笠笠軟塾好揸手。奶黃幼滑,味道濃郁香甜,流心熱辣辣,小心燙嘴啊!蜜汁叉燒湯米,何解特價叉燒散筲筲呢?因為平價所以全部邊皮位?肥美鬆軟偏乾,米粉搭豉油雞湯免免強強。玫瑰豉油雞,芬芳豉油不咸不濁,吸引力爆棚!皮薄彈彈不肥膩,胸綿髀滑無得頂,陣陣甜雞味泛出少少鹽香,滴滴肉汁一再回味,骨頭都損得乾乾淨淨。上湯瀨粉,重手大量菜芯完全掩蓋湯瀨粉,師傅絕不手軟!菜芯較平凡,少許菜甜,少許草青,少許脆嫩。瀨粉量份極多呢!極愉快食極都有,估計會有滿滿的 8 小碗啊!煮出超水準表現,遠超我想象!滾滾濃濃雞湯底神奇地清甜,連爽滑長長完整瀨粉全部掃入嘴仔,根本係一啖一碗非常暢快!山竹牛肉球,眼測外觀各有著微妙不同!免治牛肉內的配料撈得不夠均勻,只有一個藏著大量馬蒂粒甜甜爽爽索索聲,另一個內內外外都充滿著蔥花,最後一個有檸檬葉隱藏其中呢!還是師傅故意做三款風味?腍腍彈彈滑滑,不是健碩結實形,清清淡淡的牛肉味,淋下大量喼汁酸酸熱騰騰,醒神開胃!上湯鮮竹卷,湯汁濃到似蠔汁,燙燙地塞入!卷內灌注上湯,咬落爆汁!極多蔬菜,椰菜、甘筍、木耳滿滿的,清甜味出眾。最敝捲得鬆散不實淨,咬開散開口感稍遜呢。鵝肝咸水角,真的有鵝肝嗎?眼見不到也食不到既?角皮先脆後嚥韌,甜甜外層藏著咸香肉碎,不過不失亦不油膩,但可否告知我鵝肝在那?上海小籠包,質素真的不錯,起碼比 7-11 好食多倍!全部包皮都黏實錫紙兜,夾起破掉喇!所有汁漏到兜紙上,唯有分開包有食,汁有汁飲呢。粉粉的包皮,鬆化甜美豬肉鬆,撞埋甜酸黑醋食得津津有味。臘味糯米飯,蒸蒸撈撈糯米飯,不是生炒的吧!黏黏濕度高,吸收臘味油香甘甜。幾粒的臘肉,以片的臘腸,整體過過口癮可以。香芋鴨腳紮,乾爭爭的損其腳趾其爽皮,肉球腍腍油油散散的,芋頭我不吃的。鮑汁炆雞腳,甩皮甩骨彷似冰櫃取出微波溶雪翻炆,等後多時最後一道點心出場!鮑汁味沒有,豉油味重重混濁,雞腳黏膠,厚厚一層油在煲底相見!燒鴨湯瀨,上庄髀仔搭兩件鴨胸,皮爽焦香味濃,肉彈有嚼勁淡淡醃味。嚥韌極彈苗條瀨粉,拖著味濃帶濁高湯狂掃,伴碟菜芯也不馬虎夠爽甜。鮮蝦豆苗餃,竟然有芫茜!靚靚外形,還有半透濕潤晶凝餃皮,但點解豆苗會配芫茜呢?茜味強勁,硬著頭皮吞落肚。其實豆苗甜,蝦粒爽,浪費掉了。上湯浸羅漢齋鮮竹卷,非常好很利害!比平時鮮竹卷餡料更更更豐富。真材實料絕無偷工減料!多款菜蔬捲得實實,爽甜汁濃加腐皮香口無位投訴!醬皇蒸鳳爪,醬皇不多不少剛剛包住所有腳趾,濃稠強甜帶豉椒香,啜得高興狂野。時菜鯪魚球,添加豉油胡椒粉才是精髓!最緊要夠熱,要燙著嘴食到鮮沒有腥,實淨彈牙,胡椒豉油提甜提鮮作重要角色。黑糖糕,黏黏質地,陰沉黑糖味,不吃甜點的我不懂欣賞。查看更多
+ 26
嗰收銀呃人錢
KaHei1993
2020-04-12
关注
我有一次和家人去了依度飲下午茶!食左148元!食物我覺得沒問題!但是食完我攞200元去埋單!我俾左2張100元嗰收銀!嗰收銀收左我2張100蚊之後!我見到嗰收銀立刻攞左2張100元!一張收左落嗰找錢俾客人的木櫃度!一張擺收銀上面!我之後叫嗰收銀俾張單我睇!睇完之後我同收銀講148元沒錯!我俾番張單嗰收銀之後!諗住等嗰收銀找錢俾我的時候!嗰收銀話只是收左我一張100元!話我俾唔夠錢佢!叫我俾夠佢!跟住我即刻同佢講我巳經俾左200元你喇喎!佢竟然話冇!我話我見住你將一張100元俾左落櫃裏面架!佢竟然話只收左1張100元!死都唔認收左我200元!😡我話我要睇cctv,佢話唔俾睇!我話我真係俾左你架!點解你100蚊都要呃!條收銀話真係冇收過!跟住同條八婆收銀理論完一輪最終都要俾多一張100元佢!原本148元變成248!諗係真係嬲!🤬從來沒遇過呃人的八婆收銀!嗰次真係黑俾條八婆攞多我100元!😤查看更多
Foodiekel
一家價錢相宜的酒家
Foodiekel
2020-02-08
关注
樂天漁港在這個位置只有一段很長的時間,它有外賣燒味,品質不錯,而且價錢非常相宜,朝早飲茶的時候,吃點心也不是很貴,適合與家人一家人飲茶,特別一提的是他的叉燒值得一試。查看更多
奧志雷
什麼是孖寶的定義?
2019-11-25
关注
望真一點餐牌,有趣有趣 ﹗所謂孖寶薑蔥蠔搭冬瓜盅,跟正常價錢一樣既?不是孖寶應該平宜一點嗎?再睇另一個孖寶黃金蝦搭兩隻乳鴿 $188 蚊,單點兩隻乳鴿 $90 蚊,單點黃金蝦 $98 蚊,總數即係 $188 蚊!非常可疑,不過酒樓都無講過孖寶有優惠,疑幻似真孖寶是否優惠架?發現菜牌改掉,想食鮑魚雞煲無,想食蟹糯米飯都無。全場水靜鵝飛,食客小貓兩三隻。淨係剩班阿叔伯婆嬸包房唱歌打牌,嗌到鬼殺咁嘈,唔講以為打緊齋做法事添呀﹗上湯焗波士頓龍蝦伊麵,約一斤龍蝦真的太細,醒唔起唔夠四個分。幸好都新鮮爽彈,少食多滋味。伊麵嚥韌無過腍,勁索靚汁﹗實在太多蔥花,青味太濃吃不消,全家只有阿爸食蔥的﹗我就細細粒綠蔥都可以,大大粒都要挑走。芡汁厚厚杰撻撻,味道濃濃未算過份。燒鵝半隻,只需要 $220 蚊?平過海港幾十蚊喎,不過海港係大號鵝,樂天就只係小號。高質滿意,皮香肉嫩,醃味清爽,肥瘦適中,無話肥膏處處。砂窩海膽炒飯,已改上菜方法?上網睇 openrice 見到兩板海膽另上,再自己親手撈的喎。窩蛋被熱熱的飯灼熟,保持滑滑的。炒得香口帶著雞蛋焦香,海膽鮮而不腥,不過份量太少。配料得蔥花及脆肉瓜粒好單調,味道寡寡的。好采有燒鵝食有一字骨送飯,好味得多了。清蒸龍躉一斤,大細剛剛好,太大條肉韌不好吃 ﹗師傅竟然失手,只得七成熟無奈要打回頭翻蒸,變得乾鞋柴皮,魚汁魚鮮全部流失殆盡,完全浪費﹗入得口唔難食。油爆鮮魷魚筒,何解要斬件呢?必須要原隻吊桶原汁原味才是頂級,無需要畫蛇添足分屍吧 ﹗炒得有鑊氣有香氣亦惹味,奈何鮮味微弱。冰梅醬一字骨,非常好食無得彈 ﹗先炸後炒,酸甜味得宜,質地彈彈有咬口啖啖肉,酸胃醒神,啜得乾乾淨淨。冬瓜盅,熱辣辣燙到嘴仔甩皮了 ﹗最衰越熱越好飲,灼到損晒的在所不惜。清甜香純,落肚好舒服,熱騰騰連飲幾碗﹗百味交集,豐富美味,有蝦有肉有勝瓜有草菇。冬瓜熟得透切吸盡濃郁湯汁,豉油都慳埋,被我食掉大半個,非常可口﹗拔絲咕嚕黑豚肉,外層炸得香脆,整件釀入嘴嚼,結實有趙頭,略厭有少少乾。咕嚕汁強勁酸味,淺淺的甜緊隨著,中規中矩。何解用生彩椒墊底呢,沙律嗎?青紅黃椒全部都是生的,連洋蔥都是生的,故意的嗎?賽螃蟹,細妹指定菜色。炒蛋白好滑溜,不過油淋淋,加醋會好一點。鹽味帶子仔仔,應該叫貝柱更適當,即是帶子筋位。無鮮味只有鹽咸味,啤水假爽,本身應該清淡但演繹得又咸又油。薑蔥桶蠔煲,蠔真的不是越大越好食,中碼最嫩最肥美。依幾隻巨蠔有渣帶腥而太老,裙邊及帶子位都要吐掉。先炸後炆,厚厚炸粉腍劈劈還黐牙添。濃濃薑蔥味留在外,咬開蠔肚剛剛夠熟,蠔汁微甘免免強強。有想去掉外殼先食的衝動,最後都係懶,求其吞落肚算數。上湯焗本地龍蝦,本地龍蝦?香港有出龍蝦架咩,港龍自己養殖?貌似花龍,味似青龍,爽爽結實有鮮味,淋上清淡高湯芡恰到好處,沒有蓋過其天然龍蝦味道。冰鎮鮑魚秋葵,豉油唔係刺身豉油,估計係蒸魚豉油所以好咸,跟山葵味道完全唔夾。秋葵刺身?唔覺有烚過。雖然非常有益健康有營養維他命,不過滴住滑潺潺的黏液使我卻歩,免強食一條。實淨冰涼九孔鮑,淡茂茂的,沾上咸咸蒸魚豉油,不喜歡。鴻運金豬伴天鵝,到底天鵝係咩味架呢?從來未食過!燒味雙拼是也。乳豬皮薄薄脆脆,黏著油膩白雪雪肥膏,食不到瘦肉。燒鵝上庄,使人期待的天鵝肉,雖然鵝胸啖啖肉,敝在帶鞋不夠嬌嫩。黑松露翡翠炒蝦球,西芹少少粗糙少少乾,幸好食到菜甜味。蝦球腍腍的,輕醃散發黑松露醬味,搭著西芹食可以的。杏汁燉白肺,超等特濃雞湯底,說好的杏汁呢?南北杏都無粒。不過堅濃郁,香味四溢,鳳脂甘甜,像食緊鮮雞一樣。所有湯渣都好好味,用豉油點綴一下已非常滿意。豬肺處理得徹底乾淨白雪雪,乾綿綿彈彈的。雞腳膠黏充滿骨膠原,損腳指格外開心。蜂巢香芋日本帶子,討厭芋頭的我都覺得好食喎 ﹗外層炸得乾爽鬆脆不油,芋蓉沒有半點霉味,只有清甜味道,乾乾的包著帶子,有創意。帶子薄切,起碼一開三,不太食得到味道。多種質感融合,乾濕脆綿軟滑彈,食得愉快高興。清蒸海方脷,薄身撻沙類不用蒸太耐,平時食斑一斤左右蒸 11 分鐘剛剛熟,依條 8 分鐘已經好足夠。少少蒸過火,耐了一丁點,未算太老太鞋。方脷無細骨容易食,嫩嫩的肉拖著魚汁連豉油大片大片地享用,幸福啊﹗查看更多
+ 26
肚餓之選 😂😂
foodae
2019-09-22
关注
大埔有好多間茶樓 , 不過偏偏鍾意去樂天漁港 , 因為佢食物質素還可 , 點心款式都幾多 , 重點係通常唔洗等位 🤣🤣餐牌 :今日嚟飲早茶 , 每次都要開壺龍井茶 😃 必點孖寶點心 - 2 粒燒賣 + 2 粒菜苗蝦餃 , 份量岩岩好 , 啱曬 2 口子嚟飲茶 !! 👍👍醬皇蒸鳳爪 - 鳳爪質地唔會太腍太難 , 調味都唔錯 ! 有花生墊底 香煎蘿蔔糕 今日嘅蘿蔔糕質素較差 , 成嚿都係粉 , 而且煎到好燶 ... 👎👎生滾沙田雞粥  ($28)粥底冇問題 , 正正常常 , 有少少雞味 , 最鍾意入面嘅薑絲 ~但係啲雞出事 , 大概有 8 件雞件 , 多數都係雞胸肉 , 煮到好鞋又冇味 🤢🤢陳皮牛肉腸以前佢嘅粉皮係好好食 , 但係越做越差 , 依家嘅粉皮比以前厚 , 但係還可以接受 另外想提一提 , 呢間茶樓嘅服務唔錯嫁 😁加上食物質素尚可 , 價格合理 , 又易搵位 , 所以經常回頭 ! 😎😎查看更多
+ 5
thelyb
便宜的選擇
thelyb
2019-06-30
关注
星期六去飲茶,總共點了5款食物:蜜汁欖角骨:外脆略甜的排骨以沙律菜及炸粉絲墊底,是一道有心思的菜。不過炸粉絲又硬又韌。菜苗餃:餃皮很厚,幸好柔軟不韌。咬了一口後只能看見少許綠色餡料,吃下去也不覺得有吃到菜苗。蝦卻反而大粒。其實蝦和菜苗的比例弄反了吧,這可不是蝦餃……魚肉釀茄子:沒有怨言,也沒有驚喜。潮洲蠔仔粥(窩):即湯泡飯,蠔仔好像有點腥。流沙奶黃包:包皮雪白鬆軟,十分討好。不過,新鮮上桌熱騰騰的包中,主角流沙奶黃餡卻完全不流不瀉!看看橫切面,裏面是較稀的傳統固體奶黃餡。酒樓做不出「流沙」的餡料,便不應用此字眼,令客人有被欺騙的感覺。我們間中會到這家酒樓飲茶,感覺這次水準下降了。4人全單總計$224。查看更多
+ 2
Noellle
瘦叉切雞胸飯
Noellle
2019-04-01
关注
靚靚燒味飯燒味部係茶樓下層,買燒味或飯都好容易。近乎路過已經可以買,唔洗上樓,好方便。午飯時間排隊買飯的人都唔多,我排第三,先購票後買飯,幾分鐘後已經到我。兩位師傅好人,態度好又夠熟手,問夠唔夠飯,唔夠飯的可以再加的😊而且燒味可以揀鐘意部分,我揀瘦叉同雞胸。瘦叉燒得岩岩好,色澤粉紅,火候夠,邊位有焦香,唔算太硬,都容易咬開。雞胸有雞味亦易咬,好味。薑蓉大大匙,一的都唔手軟一盒熱辣辣燒味飯,冒出白煙。$29蚊已經好滿足😊查看更多
yanan
流沙包不流沙
yanan
2018-07-02
关注
本都唔想打食評 所以叫左其他點心冇特別冇影相。呢個失望流沙包,摵開後,太少餡了....食落又冇咸蛋黃香😩鮮竹卷 炸雲吞 不過不失牛肉腸粉 皮太厚一早跟呀爸呀媽黎,部分點心十點前叫,有早市孖寶$23.8 兩籠 係幾抵嘅, 3個人點左8籠查看更多
奧志雷
狀元燒味非髀不愛!
2017-10-03
2K 浏览
关注
單泥蚊泥大大力推介,就專程走過黎試一試啦!望望燈箱顯示只供外賣,提供數款燒味,仲要無燻蹄囉,堂食先有,無緊要。切雞髀燒鵝髀飯,索價 $95 蚊,最緊要好食。收銀肥妹可能從未遇過美食大過天既食客,一個燒味飯近百元,以為係兩個飯囉!我習慣食得貴,搞到跟師傅擾嚷左一陣,連排緊隊外賣既食客都參加意見,好好的熱心街坊們。師傅出左兩個飯,我如何食得晒呢?兩隻髀放埋一盒飯可以喇,退回一盒。期間師傅們及收銀肥妹都好有禮貌,雖然有點情緒,不過都主動退回 $12 蚊過我,服務滿意。超巨雞髀加鵝髀豪華飯盒,盒蓋都扲唔埋要用橡筋紮住先得!進擊的巨髀,殺呀!巨大燒鵝髀,鵝皮香脆,正常地鵝油澎湃有點肥膩但甘香,香料味濃濃而可口。鵝肉醃味清淡,質地滿意,可以再幼嫩一點。雞肉搭蔥油靚飯,鵝肉搭蔥油靚飯,再混上燒味豉油,天下無雙!燒肉油雞髀飯扣底,半盒飯夠喇,食多點肉!化悲憤為食慾,化悲憤為食肉,食食食食食!燒肉肥膏瘦肉參半,四個層次還清晰可見。脆皮雖卜卜聲,不過有點硬未夠化。肥膏有點厚,幸好不算油淋淋,棉白肉多汁不鞋韌,爽啡肉咸味特濃而嗆。躺在蔥蓉豉油飯粒上輸送到舌頭上,互相打得火熱,使人愛不釋手。油雞髀,肉質一般會比切雞硬實,但樂天完全背道而馳,居然跟切雞一樣肥美鮮嫩滑嘟嘟!清爽豉油滲透雞皮,薄薄的、爽爽的、滑滑的。微微豉油味亦突破雞皮落到雞肉之中,皮肉齊嘆,大愛。高質無得彈,單泥炆泥無介紹錯!叉燒燒鴨髀飯,燒味配黑啤,似乎都係啤酒襯好多。最初想食燻蹄油雞髀,但無燻蹄供應,轉其他囉。蜜汁叉燒真係唔錯喎,鬆軟棉棉,肉汁豐富水潤,有焦香又有蜜糖甜味,十分可口。燒鴨髀,還可以啦,都係鵝髀最好食,一分錢 一分貨。肉質較實較乾,薄皮少少脆帶點嚥韌,香香甜甜,不過不失。咸蛋切雞髀飯,三人買外賣,本想食叉燒及燒肉,但太晏喇,只剩燒雞燒鵝,還有一隻切雞髀,多謝阿凱讓切雞髀我食。師傅們又急急去做飯盒,三個三個燒雞飯?唔係呀,唔係呀,都話唔係咯。上次又係咁,三個三個叉燒飯?都話唔係咯。可否續個黎好無,搞到勁混亂,激死我!好采走前檢查一下,漏比咸蛋我喇。有盒燒雞飯唔係我地架,係後面位四眼仔架!有次我只需要食半盒飯,完全唔比機會我講,裝好晒飯,最後食唔晒好浪費呢!咸蛋切雞髀飯,切雞髀靚到離晒譜,看得見的極上美味!閃令令反,發晒光,晶瑩剔透,口水奔騰!肥美鮮嫩香醇切雞髀,薄薄雞皮下藏著厚厚啫喱狀脂肪,雞油香噴噴,雞肉嫩滑彈牙,不乾不鞋不硬,散發強勁鮮雞的味道,心心眼撐得大大。咸蛋,居然高質極致,好耐無見過黃油咸蛋。蔥油咸香不嗆不過咸,甜豉油清香,撈上白飯加埋嫩滑貴妃雞髀肉,幾乎食晒所有飯,滿分滿分!免斬燒鵝髀飯加咸蛋,半邊燒鵝髀,瞓覺唔洗扲被!半邊燒鵝髀,老漢無掟企!勁抵食經濟燒味飯,樣樣高質好好食!係鴨差少少囉。師傅話街坊街里打個折扣優惠比我,真客氣!收銀姐姐又唔記得左加咸蛋,我講左幾次喇,實在太投入隻燒雞同燒鵝髀之上。燒鵝髀,超巨大,原隻免斬才是皇道!擘大口一咬一扯,肉汁油脂激射爆開,盡顯霸氣!鵝皮超香脆,肉質幼滑細緻,香料迷人有深度,醃味出眾可口。比斬開一件件更好味,能完完全全鎖住肉汁油脂在內。鵝汁誇張得像洪水猛獸,澎湃得像湍急河流。鵝肉纖維並沒被刀鋒洗禮而受到破壞,每口彈滑飛汁!用手揸住食,滿手汁液食到損手指,瞓著都笑醒呀!燒雞半隻,早前朋友們食燒雞好正咁喎,搞到我心思思晚晚念念不忘,好想試啊!意外地落左大埔,機會黎喇飛雲,登龍劍又出梢!收銀姐姐話無得散叫,最少要半隻喎。因為早前情況特殊,什麼燒味都賣晒,唯獨剩返燒雞先可以做飯盒乍。無緊要,半隻都好,可以同朋友分享。即叫即炸,大師傅親自操刀,感動不矣。皮脆肉嫩,四處飄香,酒席尾段出場既燒雞行埋一邊,不值一提!薄薄香脆雞皮,索一聲撕裂!藏埋甜美雞汁鳳脂,雞肉嫩滑非凡,熱騰騰輕煙冒出,勁有氣氛好興奮!南乳味飄香清爽,不過咸不會濁,陣陣乳香,神乎其技,好好味。其實我係要四寶飯食髀,唔係加隻髀囉!您個肥仔咁大膽比切雞胸我,我淨食髀架乍!玫瑰油雞髀免斬,淨髀 $39 蚊,超高質美味可口,拍爛手掌!比起早前 10 號風球係上水行落軒食那隻油浸死實咸髀堅係天堂與地獄,可憐啊!樂天油髀免斬,肉汁鳯脂一漏不留盡收肚裡去!豉油清香脫俗,可口無比,不咸不嗆,天上來的味道。皮光肉滑,皮滑肉嫩,彈彈的充滿肉汁,薄薄雞皮黏在白滑嫩肉,不油不膩,只有雞香皮甜。陣陣誘人雞甜味,原隻雞髀大啖咬,唾液失控地發放,暢快非常,極盡奢華羨煞旁人 ﹗咸蛋四寶飯,切雞胸軟棉無渣不乾鞋,雞味香濃,肉汁微滲蠻滿意。菜芯一絲不苟,翠綠爽嫩甜美。蔥油切得太大粒喇要挑走大部份,甜豉油香醇不濁,撈上白飯加燒味更開胃啊 ﹗查看更多
+ 8
盤菜
為食小YING
2017-04-26
关注
是日訂了三個盤菜,得知是從樂天漁港訂,並沒有什麼期望,因為在此之前,也在這裏吃過晚飯,小菜味道偏重,有點過鹹⋯而且比較油⋯但這個盤菜反而有驚喜,大家都覺得味道不錯~值得一讚不過這個盤菜最底用來墊住的用了一塊木非常差勁⋯之前吃過的盤菜,通常是用不銹鋼之類的吧⋯所以這裡扣了一大折分數吧⋯查看更多
enjou_eat
飲茶篇
enjou_eat
2017-02-26
关注
假期都係家庭樂。最佳嘅開場節目當然係飲茶啦。今日去咗屋企附近嘅樂天漁港。好彩唔駛等位。呢間酒樓嘅鐵觀音茶很不一樣,茶色偏鮮黃。茶葉偏翠綠。雖然感覺有點怪。不過茶味可以接受。點左鳮包仔 、馬拉糕。味道不錯咸水角賣相就差了DD 。不過食落有幾好味,其他點心都ok發現點心紙有 '客家甜茶棵' 好有驚喜。點左試下。餡料喺綠豆蓉,甜度岩岩好, 特別的甜點👍查看更多
+ 4
花心思
做冬宴
花心思
2016-12-21
关注
今天冬至,中國人社會,冬大過年,今天很多屋企會做冬吃飯,團團园园一家歡聚過冬節。本人一家和爸母親兄弟姊妹在18號已經吃過冬節飯。大家都是大埔友就揀了開張祇有三幾月的樂天漁港,曾經幫襯過幾次早茶和晚飯,覺得他們出品幾好!晚飯很有水準。是次點選樂天歡聚宴,由於邊講邊食,有些菜也忘了影相。先有龍蝦脆麪底- 3斤半加拿大龍蝦斬件用上湯焗,很入味,龍蝦肉爽口,份量夠,麵底炸脆口,但不油!90分是晚我地改咗用全隻鵝上代替拼盤,燒鵝就麻麻地,皮不夠香脆,肉質可以,味不回甘入味!60分還有鷄絲翅,花姿蚌片,大過不失!凱撒沙律蝦多士,懷舊菜但伴上沙律菜也算fusion! 70分蒸金花躉- 接近有二斤重花尾躉,火路掌握洽當- 肉質夠滑,唔錯 ! 80分燒雞 - 比燒鵝好,味道適中,皮也焗得較香口!70分是日整體比我先前吃過比較失色,可能是客人比較多,一齊起菜,所以有點甩漏!但我觀察他們雖然新開業冇耐,但是他們是有管理的,經理,待應都是有訓練,服務態度很好!所以仍會繼續幫趁。查看更多
+ 1
检举
好似好好味咁喎!
2016-12-22