2022-08-05 877 浏览
講到香港地道美食,不得不提各區既熟食市場,不少臥虎藏龍的店舖阿華田醬西多士炸到金黃香脆,食到淡淡蛋香,夾心阿華田醬適量,配埋牛油糖醬都唔會好膩,再灑上朱古力可可米,口感更添樂趣,乖乖獻上Quota。炸豬扒米粉米粉同豬扒分開上,先講豬扒肉質厚實唔乾柴,炸漿薄身炸得酥脆,咬落卜卜脆,而且食落特別香,係加左少少蔥係炸漿度。米粉較粗有嚼口,唔會索水軟淋淋,當日揀左清湯,相信沙爹牛湯底會更出色,岩濃味既朋友。其他補充 九龍城熟食市場面積唔算大,只有數間店舖,中午2點左右黎到,只有兩間鋪開,已樂園範圍已佔據半個場,需排隊等候,但等約5分鐘左右就好快有位。難得咁忙碌,但各個店員都好有禮。

其他補充

等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2022-07-27 761 浏览
前排聽講九龍城街市要拆啦 (報導話係「重置」,但聽住先啦😏 ),咁有機會就盡量食多啲啦💪🏻其實佢地馳名嘅係沙嗲牛肉西多士同阿華田西多士,但我偏偏鍾情佢地嘅豬扒,幾乎每次來都會叫豬扒米加沙嗲汁😋仲有奶茶紅豆冰☺️當日特別餓,咁加多一份奶醬多啦😛常客都知道他佢地有一幅由蔡瀾先生題字嘅墨寶「勝過鮑參翅肚」。當然,每人口味唔同,但往往令人最牽掛嘅永遠係 comfort food 嘅味道❤️ 咁你嘅 comfort food 又係咩?😉(溫馨提示:佢地平日三點半左右/星期六兩點左右就收工、星期日休息喔)

2022-07-22 599 浏览
平時去九龍城都係食泰菜,今次慕名來到九龍城街市食西多!西多食得多,睇完某YouTuber 介紹先知有咁特別嘅西多口味 — 沙嗲牛肉西多士🔥所以決定特登搭車過嚟試一試佢!星期六去,基本上熟食中心只有佢同另一間餐廳開,而樂園就要排長龍,等了大約大半小時,終於可以入座~值得一讚的是冷氣充足!而且一睹蔡瀾先生的墨寶,就即管試試是否勝過鮑參翅肚😋點了紅豆奶茶,但因為太口渴而忘了拍照😅 奶茶很香,紅豆不是紅豆蓉那種,而是粒粒分明,脹卜卜那種,所以加入奶茶也不會令成杯飲品過甜!食晒成杯紅豆都幾飽肚😂基本上檯檯都點的沙嗲牛肉西多士,即叫即做,都大概等了20分鐘。熱辣辣上檯,賣相和一般西多士沒有大分別;切開後,沙嗲牛肉的香氣方湧出。沙嗲牛肉不是平時茶記帶有微辣的味道,反而是帶點甜甜的那種沙嗲味,所以同西多幾夾!幾有驚喜,建議可以一試,不過個人還是比較喜歡傳統的西多士😝
平時去九龍城都係食泰菜,今次慕名來到九龍城街市食西多!

點了紅豆奶茶,但因為太口渴而忘了拍照😅

等候时间
45 分钟 (堂食)
  • 奶茶紅豆冰
2022-07-03 603 浏览
一直想試呢間茶餐廳好耐,因為星期一到五淨係開7:15- 15:30,星期日又唔開所以今日星期六終於都趕到係2點關門之前去到😆好彩排隊都唔洗等好耐就有得入炸豬扒煎蛋沙嗲牛汁撈丁真係好好味!!啲蛋汁撈埋啲沙嗲牛汁到真係好夾👍🏻 佢仲會俾包出前一丁麻油俾你自己落😆但個炸豬扒就有少少乾$42 都幾抵食成日係IG見到啲人食,搞到我都好想試佢個阿華田醬西多士,但咁啱賣哂🥲只好食翻最傳統嘅花生醬西多士$26 下次要早啲再黎

2022-06-29 476 浏览
本身係網上見到啲POST寫到有幾好食咁,就充滿期待放晏一個鐘都衝去九龍城試下佢喇大概1點去到即刻有位吾洗等,記得有位Youtuber話佢炸豬扒出色,有個FB Post話個西多又爆餡咁咁就啊呢兩樣『炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈出前一丁,阿華田牆西多士』喇,加杯奶茶紅豆冰添豬扒黎到有兩件,一件微暖一件凍,又要乾柴烈火,又要硬喎沙嗲牛汁撈出前一丁,個沙嗲汁啖到呢,好似健康餐咁個西多士個醬完全冇味既,出面茶記啲西多都好過佢3樣野多謝$105,老老豆豆我就覺得吾值呢個價,出面啲茶餐廳都好過佢所以吾係經開,而你又吾信邪既,咁你就去試下喇吾係既,我會建議你去食其他,九龍城大把好野食講完。
豬扒黎到有兩件,一件微暖一件凍,又要乾柴烈火,又要硬喎
沙嗲牛汁撈出前一丁,個沙嗲汁啖到呢,好似健康餐咁
個西多士個醬完全冇味既,出面茶記啲西多都好過佢
所以吾係經開,而你又吾信邪既,咁你就去試下喇
吾係既,我會建議你去食其他,九龍城大把好野食

講完。
炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈出前一丁
2022-06-29
等候时间
1 分钟 (堂食)
2022-06-29 289 浏览
來過二次,每次來到都叫好滿足好邪惡既沙爹牛肉西多.第一次聽感覺怪怪的,但食落又意外地夾.西多既外表貼滿蛋漿,金黃香脆,有好香煎蛋味,但又唔算有好重油益味.西多上重有一塊半溶既牛油,真係邪惡.沙嗲牛肉味濃,牛肉碎條多,份量算唔少,有好香既花生味.$35 蚊,老實講,我覺得好抵食.另外有叫一杯熱茶走.茶味香濃,但口感頗薄偏水.中規中距.總结,位置算方便,MTR 行幾分鐘就到.我會為沙爹牛肉西多專登過來食.
來過二次,每次來到都叫好滿足好邪惡既沙爹牛肉西多.
第一次聽感覺怪怪的,但食落又意外地夾.
西多既外表貼滿蛋漿,金黃香脆,有好香煎蛋味,
但又唔算有好重油益味.
西多上重有一塊半溶既牛油,真係邪惡.
沙嗲牛肉味濃,牛肉碎條多,份量算唔少,
有好香既花生味.
$35 蚊,老實講,我覺得好抵食.
另外有叫一杯熱茶走.
茶味香濃,但口感頗薄偏水.中規中距.
總结,位置算方便,MTR 行幾分鐘就到.
我會為沙爹牛肉西多專登過來食

2022-06-29
2022-06-06 461 浏览
晨早約咗同學喺九龍城做field trip就順便食個早餐先~我嗌咗個蔥蛋三文治🥪你睇!塊包係金黃色㗎!食落都幾脆!口感即刻提升咗😋重點係個蔥蛋!嗰陣香蔥味係撲鼻而嚟!唔係講笑,回想起個味道都流晒口水!趁街市重建前大家都應該要去試一試🥹否則真係一大遺憾!

我嗌咗個蔥蛋三文治🥪
趁街市重建前大家都應該要去試一試🥹否則真係一大遺憾!
2022-06-04 398 浏览
一個月總會來三數次,但一次比一次退步當然唔係太差,比外面一般茶記ok價錢方面唔講啦,服務同衞生、環境都唔講啦,呢啲一向都唔係樂園嘅賣點。以前奶茶真的出色,現在雖然不至於差,但是出面好多茶記已經比呢度好,因為有太多關注組同資訊,好容易知道邊度有有水準嘅食物去試食,同外面比較之下就知道樂園係頂級嘅茶記,不過只限於係喺九龍城街市入邊,如果係同十年前嘅樂園比直頭唔同level沙爹牛肉:自從加入咗沙嗲牛肉關注組之後,試過不同地方嘅沙嗲牛肉,呢度唔係算差嘅,但係唔算出色。只有豬扒係keep到水準總括嚟講,經過而又肚餓嘅會上去食,唔會特登走去食,值70分(以前嘅樂園有90分)
一個月總會來三數次,但一次比一次退步
當然唔係太差,比外面一般茶記ok
只有豬扒係keep到水準
2022-06-04
  • 炸豬扒飯
重建前懷緬一下-九龍城樂園九龍城市政大廈將會重建,好多為人熟悉嘅餐廳好似排哂隊既樂園,要另謀地點🥲襯而家試多幾次先😛成日都有條人龍喺門口㗎,而且好早休息,假日兩點就會關門,真係要d耐性先食到😅小仙子同小🐷等左10分鐘就入得,點左最出名既沙嗲牛肉西多士同奶茶紅豆冰🤩小🐷係第一次食沙嗲牛肉西多士😂表面佈滿糖漿,切開入面有勁多既沙嗲牛肉,甜甜地鹹鹹地幾得意😙而奶茶紅豆冰,奶茶夠香濃,配上紅豆唔太甜😜座位唔好預太舒服,都係黎打下卡支持下💪🏻
重建前懷緬一下-九龍城樂園

座位唔好預太舒服,都係黎打下卡支持下💪🏻
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 奶茶紅豆冰
樂園岀晒名食沙嗲牛肉,今次食咗集合鹹甜於一身嘅沙嗲牛肉西多士,西多有蛋香😋 新鮮熱辣,鬆厚又脆身,入面牛肉都唔少,鹹香惹味,不過肉質偏乾,如果滑身少少會夾啲👌🏻食唔慣又鹹又甜就乖乖地分返開叫沙牛麵同西多喇🤭另外意外地好食係個沙嗲牛汁蛋撈丁,醬汁剛好拌勻唔會太濕,仲俾返包麻油俾你落🤤重點係半熟太陽蛋唔使擔心佢會溶咗落湯度😳放心撈埋入個麵到一齊食,令每條麵條都沾好沾滿蛋汁😍簡單又好味😋豬扒係即炸,肉質唔乾,不過有少少鹹🤏🏻-🧈沙嗲牛肉西多士 $35🍜炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁 $42🥤奶茶紅豆冰 $27🥤鴛鴦紅豆冰 $27-🍜樂園🏡地址: 九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖☎️電話:2382 3367🕚營業時間: 07:15-15:30 (Mon-Fri); 07:15-14:00(Sat)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔

🧈沙嗲牛肉西多士 $35

🍜樂園
🏡地址: 九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖
☎️電話:2382 3367
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
2022-05-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁
奶茶紅豆冰
沙爹牛肉關注組成員睇個名就一定會知呢間🤭呢間位於九龍城熟食中心入面✨真係老字號屹立不倒🥹上次我新年期間摸門釘,今次終於都朝聖到!😆啲人話要排長龍,我平日去直接有位lu😆不過就口味既野個個唔同,我就覺得幾中伏下😂🐮沙爹牛肉麵 $32牛肉份量多,賣相勁吸引,不過口感好鞋。湯底勁油。。。沙爹味我就覺得唔算好出色,好咸既湯底🙈🍜🍳辣菜脯肉碎蛋麵 $34個蛋有啲似奄列𝐅𝐞𝐞𝐥,中間夾住肉碎同菜脯,我期望佢係好辣既菜脯,但真係好鬼死咸🥵一般般。絕對岩啲勁重口味人食🥹🥪班蘭咖央多 $21好一般,建議叫鮮油咖央多,呢個無咩特別😂凍奶茶 $23一般,無咩驚喜。其實我同我朋友食完都柯左2次,真係太油拉呢間😵腸胃差既真係慎重考慮呢間⚠️題外話,我覺得紅茶冰室既沙爹牛好食好多🤤同埋呢間係無套餐,全單點⚠️

🐮沙爹牛肉麵 $32

🍜🍳辣菜脯肉碎蛋麵 $34

🥪班蘭咖央多 $21
好一般,建議叫鮮油咖央多,呢個無咩特別😂

凍奶茶 $23
一般,無咩驚喜。

題外話,我覺得紅茶冰室既沙爹牛好食好多🤤
同埋呢間係無套餐,全單點⚠️
2022-04-27 383 浏览
這間在九龍城街市熟食市場的餐廳仍然是一貫的餐牌,就是餐飲還餐飲,食物還食物叫,沒有套餐點了一個煎蛋撈丁,另一個就飯,還好,返可以揀選汁醬,一個就叫了豬扒另一個就要了雞扒。端來之後就發現全部都是大大塊的炸物,炸豬扒也不算太乾,不過當然沒有雞扒那麼滑溜多汁,豬扒都不算太差,不過雞扒就比較好,撈一丁其實份量都不少,不過以一碗麵加隻蛋來說,好像都不太抵食。以前這兒就要紅豆冰鴛鴦或是紅豆冰奶茶比較出名,不過現在再來,味道都沒有怎麼變差, 紅豆都仍然大大粒夠軟林林,奶茶或者鴛鴦味道都夠香濃,這些飲料才是來這間餐廳的主因
這間在

點了一個
煎蛋撈丁,另一個就飯,還好,返可以揀選汁醬,一個就叫了
豬扒另一個就要了
雞扒。

端來之後就發現全部都是大大塊的
炸物,炸豬扒也不算太乾
,好像都不太抵食。

以前這兒就要
用餐时段
2022-03-18 568 浏览
其實喺網上見哩間喺九龍城嘅茶餐廳出嘅沙爹牛肉西多士比人讚唔少, 想去試下, 摸過兩次門釘冇睇關店, 第一次近5點去收咗舗, 第2次下午茶時間去, 原來紅日收早啲又摸門釘, 第3次咪早餐時間去, 原來間嘢冇早餐, 只有散叫, 算了, 一場來到照食, 叫咗個辣菜脯肉碎蛋麵, 一杯熱奶茶, 一個沙爹牛肉西多. 先講一講, 疫情關係先想叫姐姐拎杯熱水沉餐具, 咪叫其一個姐姐要熱水, 佢話要出去自己斟, 冇問題, 我之後問邊度斟, 佢就指門口位置, 比個不肖嘅白眼我, 唔係答多句都咁難為妳阿姐, 但其他人都有禮貌. 等咗一陣, 先來奶茶, 完全唔得, 茶味十足用啲茶包沖咁, 完全唔到一般茶記水準, 可能我叫錯, 應該叫咖啡, 起碼佢間舗有咖啡兩個字, 之後就到個麵來, 麵就正正常常, 煎個蛋餅就ok, 有心機煎, 同整得幾好食, 個麵呢個價都叫合理值, 但上面加嘅沙爹汁就冇咩特別, 淡淡的, 食緊麵途中西多士到, 個西多士外層整得ok, 麵包仲食鬆軟, 但致命傷喺沙爹牛肉度, 一食落去少少酸, 而家西多士同沙爹牛肉完全唔夾, 出面甜牛肉酸, 想點, 食完今次後, 早餐時間要散叫已經覺少少貴, 仲要大排檔環境, 最重要係野食度, 杯茶同西多唔掂完全唔值呢個價, 完全冇翻啅嘅慾望, 一包講哂, 冇下次
辣菜脯肉碎蛋麵
沙爹牛肉西多士
奶茶
辣菜脯肉碎蛋麵
2022-03-05 498 浏览
睡到中午自然醒,剛好要到九龍城買餸,心想不如今天吃點邪惡的,便拉埋阿妹出發,來到九龍城街市,直上二樓熟食市場,由於現在是二人一台,客人不多,我們坐好便開始點菜,首先來了必吃多䓤炒蛋三文治烘底🥪,熱辣辣好香䓤味。然後也是必吃邪惡沙嗲牛肉西多士,外面既甜又脆的西多士裏包着沙嗲牛肉醬,幸好是兩人吃,因為有點漏。另外點了一個炸豬扒公仔麵🍜,這個相比下反而沒什麼特色。臨走前還打包了一個粟米肉粒飯給女兒,原來粟米肉粒還是這裏的icon 呢!好邪惡但很滿足!
睡到中午自然醒,剛好要到九龍城買餸,
心想不如今天吃點邪惡的,便拉埋阿妹出發,

來到九龍城街市,直上二樓熟食市場,
由於現在是二人一台,客人不多,

我們坐好便開始點菜,
首先來了必吃多䓤炒蛋三文治烘底🥪,
熱辣辣好香䓤味。

然後也是必吃邪惡沙嗲牛肉西多士,
外面既甜又脆的西多士裏包着沙嗲牛肉醬,
幸好是兩人吃,因為有點漏。

另外點了一個炸豬扒公仔麵🍜,
這個相比下反而沒什麼特色。

臨走前還打包了一個粟米肉粒飯給女兒,
原來粟米肉粒還是這裏的icon 呢!

好邪惡但很滿足!
  • 沙嗲牛肉西多士
細個喺九龍城返學其實真係幾幸福💕因為日日lunch都有勁多選擇😂記得以前成日都食樂園個沙爹牛麵🐂隔咗咁耐(出賣年齡系列😆)再食返覺得都幾唔好食同小貴🤡因為全部野都無套餐要散叫✨鹹牛肉蛋治✨ $30 🥪炒蛋偏熟無蛋汁所以好一般😌✨炸豬排沙爹牛汁蛋撈丁✨ $42🍳無影到炸豬排(分碟上的)🤣正常味✨沙爹牛米✨ $32🤮唔知做咩d牛肉好柴皮🙄喊出嚟😭湯底都偏淡味✨鴛鴦紅豆冰✨ $27🦆d紅豆都幾好食嘅茶底偏淡✨凍奶茶✨ $23🍼都幾失望😞好似溝左水咁好稀茶味好淡👉🏻同場加映茶檔養左2隻貓仔🐱😍(另一隻捕捉唔到😂)完全唔怕人好乖好得意💕

細個喺九龍城返學其實真係幾幸福💕

都幾失望😞
好似溝左水咁好稀
茶味好淡

👉🏻同場加映
茶檔養左2隻貓仔🐱😍(另一隻捕捉唔到😂)
完全唔怕人
好乖好得意💕