2024-10-22 0 浏览
經過天后,又趕時間,求其去搵間中式茶餐廳食晚飯,入到去呢間榮發茶餐廳就叫咗個『時令二人餐』。點知等咗半個鐘都未有,隔離左右枱的也一樣。問收錢阿姐,佢冷冷地回句:『人多,要等一下』。原來一大堆外買單要處理。好似要堂食客等係應份咁款。早知如此,去隣近食個魚蛋河算。再等多十五分鐘先上菜,都唔明個上湯時菜都要整咁耐!食物普通,價錢也不算貴。

西蘭花斑球, 但似斑片多D
上湯時菜
2024-10-18
2024-10-17 0 浏览
港島區少有好食茶餐廳 諗唔到食咩 餐牌基本嘅嘢都有 小炒 炒粉麵飯夠火候 焗飯焗意粉非常出色 炒嘢又夠香 火候夠 銀芽雞絲炒麵可媲美 外面酒店水準 每一次都唔會令你失望 焗飯焗汁係以前細個嘅味道 好似兒時味道 試過有一次叫公司三文治 入面配料非常豐富 人哋出邊茶餐廳用午餐肉做餡料 榮發係用牛扒 牛扒而非好似紙咁薄嘅貨 意外非常 一啲都唔似茶餐廳出品 又試過有一次 唔想食炒粉麵飯 就試咗佢哋個吉列豬扒薯條 豬扒炸到啱啱好 豬扒一啲都唔薄 厚度適中薯條同豬扒都炸得啱啱好金黃色 簡直係正
好似兒時味道

銀芽雞絲炒麵
葡汁焗雞球飯
吉列豬扒薯條
2024-05-08 232 浏览
有時想食個簡單快餐,要求快靚正。是日外賣榮發乾炒牛河加例湯($60),例湯可選忌廉湯或羅宋湯。🍽️乾炒牛河🐄牛河炒得乾身,條條分明,乾爽不油膩,有火候,亦有不少芽菜解膩。牛肉腍身,不過沒有太多牛肉味,茶餐廳質素這是預料之內。🍽️羅宋湯🥣雖然是餐湯,但味道拿捏得不錯,亦夠熱,所以有種想繼續喝下去的感覺。榮發最好外賣,因為堂食枱凳位置比較擠迫。

🍽️乾炒牛河🐄

🍽️羅宋湯🥣

榮發最好外賣,因為堂食枱凳位置比較擠迫。

呀!我今日行過去食個放工早餐,點左份焗吞拿魚意粉同埋咖喱炒飯,真係得閒就要試吓新嘢嘛!那個意粉,餡料勁足夠鬼响,上面啲芝士都烤到微微金黃,丁香味飄到我隔離桌都嗅到,入口即溶!而家咖哪炒飯,米粒彈牙得嚟唔會太乾,夠哂咖哩香氣,食落有種暖笠笠嘅感覺。個雪菜斑球湯,清新開胃,斑球又鮮又滑,爽口得滯,真係消滯佳品啊。轉個頭又見到隔籬桌啲人叫嗰個豉椒肉片炒河,啲肉片嫩滑又入味,河粉爽滑、乾身,真心推介!喺茶餐廳食個下午茶就錯唔過啲小食,我呢陣都勁想埋啲脆皮豬仔包配杯靚茶,滋味呀爽!總之,喺呢度你可以慢慢味,食個滿足!落臺添杯茶或者咖啡,攞返份心情靚哂。👍🍴😋
2023-07-09 765 浏览
如果你買外賣阿姐要叫你早3個鐘打電話嚟叫~問多句都好似得罪佢咁~完全唔叫外賣係一個罪~叫你下次唔好幫襯。垃圾~好污糟店不會再幫襯~客人食嘢,好似受罪、完全唔知禮貌係點
客人食嘢,好似受罪、完全唔知禮貌係點
2023-07-09
20 分钟 (外卖自取)
$50 (早餐)
2022-11-26 1262 浏览
中午的飲食時間,間唔中會行到來天后一帶尋食物。亦因為這樣的一個好奇,令我發現,天后這一帶的食肆選擇,原來比北角、炮台山更豐富。在中午的時間行過來,首選的當然是一間經濟實惠,又有舒適座位既茶餐廳啦。結果,我就被這一間《榮發餐廳》吸引住了。食物偏港式,感覺又很西化,in between 茶餐廳同豉油西餐廳之間。咁特別,就一於試下。眼見許多人都叫紅湯,所以我一決定食午餐時,也來一碗店長推介的羅宋湯。蕃茄味偏重的羅宋湯,喝/吃起來很香。為何會加一個吃字? 因為這一個羅宋湯實在是足料,多菜,也有牛肉,濃濃的蕃茄味道更令人感開心。第二次來,我就要了一份白湯,也就是粟米忌廉蘑菇湯。入口很是香滑的湯,而且淡淡湯都有粟米或蘑菇,咬開粟米時,又有香甜的味道帶出來,令整體的感覺很好。這一個湯也是令人感滿意的。第一次來,吸食我的,是豬扒飯。是什麼汁我沒有太大印象了,總之是一個有少少茄汁,有少少菇味同有少少燒汁味的汁,是一個伴飯吃的良物。豬扒肉厚,香口而且質感夠腍,可以說,這是一件啖啖肉香的豬扒,令我感覺非常之滿意。因為第一次來吃得非常滿意,所以隔了冇幾耐我就再來一次。當日就叫了午餐中的咖喱牛腩飯。咖喱的味道是
因為第一次來吃得非常滿意,所以隔了冇幾耐我就再來一次。當日就叫了午餐中的咖喱牛腩飯。咖喱的味道是非常好的,汁夠多,用來伴飯吃絕對是開心。惟一不好的,是這咖喱牛腩唔夠熱,成個飯餐只是以白飯的熬力來維持,好味中有不足。
兩次的餐飲都是奶茶。這奶茶夠香滑可口,我可以說,入口的每一啖的充滿茶味同奶味,而且仲有絲絲細滑的口感。不用多描述,一杯好奶茶就可以解釋晒一切。
經濟實惠又好味道,的確是一間很好的餐廳。而且是一間值得多來的茶餐廳。咦! 也許是一間豉油西餐廳同茶餐廳 crossover 的一個共同體啊。
2021-08-02 1302 浏览
今日經過天后咁又肚餓就求其入去搵間餐廳食野,入到去呢間榮發茶餐廳就叫左個肉片炒河下午茶,黎到覺得份量好小好迷你,但又唔平要成45蚊,食完都唔飽,咁我坐單人位,就係我食食下差不多食完個時,有個阿姐係佢地員工,無啦啦坐我對面,當時我已覺得佢無禮貌,客人食緊野架,最離譜係佢跟住換鞋收工,搞錯人地食緊野你係度除襪換鞋,我埋單個時同負責人反映番,不過無下次,我一定唔會在食第二次
2021-05-04 912 浏览
早餐揀左一個腿通餐,一個豬扒蛋面。腿通:份量太少,唔夠飽。煎蛋、多士:追單個時,侍應話送錯左比隔離。what?甘你地唔係應該整反份比我地架咩?哭笑不得。豬扒面:豬扒食得出係即煎,冇炸衣,入面嫩,出面香口。
早餐揀左一個腿通餐,一個豬扒蛋面。
腿通:份量太少,唔夠飽。
豬扒面:豬扒食得出係即煎,冇炸衣,入面嫩,出面香口。
2021-05-02
2021-03-18 628 浏览
諗住打完波同啲朋友食早餐,點知........食完即趕走,服務態度好差,食物質數惡劣,筷子未放低,立即叫你食完好走,這個老板不要幫襯,竉壞佢!以後都唔會再嚟呢間餐廳,環境衛生惡劣。
2021-03-06 414 浏览
點左早餐A要轉出前一丁,個落單阿姐覆單都有講到,但佢嚟到係普通公仔麵。我同阿姐講我係要轉丁,佢話「張單都冇打到」,我咪話你明明覆單都有講到,佢又話「咁你係咪要轉丁丫?」,我再講多次頭先你覆單都知我要轉丁,個阿姐就講「轉返咪得囉,唔駛咁多嘢講嘅」!真係火都嚟🤬 咁你講乜嘢張單冇打到,你去打返轉返咪得囉,根本唔駛講嘢囉!正垃圾!!!
2021-02-08 322 浏览
人情味好濃,態度好好的老闆。普通一般餐廳,睇味道。好味道的餐廳最緊要人情味的餐廳。未入黎之前,老闆就熱情招呼。因為11-12系送貨附近時間,好多師傅泊車都過來坐,有時候預留一兩張臺比佢地快脆食飯午餐。快餐快脆呢一點就好窩心。飯不算太硬,最主要以鮮茄好好味道,濃烈的番茄味道。豬扒鬆脆柔軟,比較方便切又容易入口。本身無咩味道,所以加落茄汁,燴飯都幾好味。快快脆脆。差不多11-12點都比較人多。快餐有不同味道。有幸食到最喜歡的鮮茄,是真的新鮮番茄味道。豬扒有軟身,56元有個豬扒飯,羅宋湯,還有熱奶茶。鮮茄汁濃烈有香味。
人情味好濃,態度好好的老闆。
普通一般餐廳,睇味道。
好味道的餐廳最緊要人情味的餐廳。
呢一點就好窩心。
飯不算太硬,最主要以鮮茄好好味道,濃烈的番茄味道。
快餐有不同味道。

有幸食到最喜歡的鮮茄,是真的新鮮番茄味道。

豬扒有軟身,

鮮茄燴豬扒飯

56元有個豬扒飯,羅宋湯,還有熱奶茶。
鮮茄汁濃烈有香味。
2021-02-08
2020-11-14 283 浏览
乾炒牛河是港式地道美食, 要找到一間夠鑊氣也不容易。這次來到天后區榮發茶餐廳, 點了一個乾炒牛河。這個乾炒牛河鑊氣十足, 牛肉一大大片, 牛柳部分肉質嫩滑。 而炒河也做得不錯,每一條河粉也分開的, 不是像有一些餐廳炒到黐埋一舊舊。
乾炒牛河是港式地道美食, 要找到一間夠鑊氣也不容易。

這次來到天后區榮發茶餐廳, 點了一個乾炒牛河。

茶餐廳,香港特色之一,唔單止價錢經濟實惠☺️,而且選擇多樣化,中西菜式總有一款啱你口味😙!.今次有演員朋友👨🏻‍💼介紹,一齊嚟咗呢間天后茶餐廳食晚飯,呢度老闆娘好好人🙂,態度非常友善親切,如果因為太多選擇唔知食咩好,佢會慢慢為你介紹架🤗!.#香煎鹹魚肉餅($95),咸魚粒🐟加入肉碎中,煎至金黃色,賣相吸引😍。肉餅肉質結實,爽口彈牙,實屬阿叔真心推介!👍🏽.#黃芥末焗火腩飯($78),好少喺其他茶餐廳食到嘅菜式。啖啖肉嘅火腩面頭淋上黃芥末醬,再加上芝士🧀一齊焗。芥末醬汁酸酸地帶少少辣,一次過連火腩同飯一齊食,好惹味!😙.#西蘭花炒帶子($98),足料菜式,西蘭花夠爽脆,帶子口感亦彈牙,肉身夠厚,值得一叫!👍🏽.今次一行兩人,一個焗飯,兩款餸,二百零蚊,食到捧住個肚!哈😝!更難得係食到嗰份人情味,雖然阿叔唔係附近街坊,但都感覺到小店嘅親切,好似屋企食飯咁!😌
2020-03-16 915 浏览
我家老爺茹素多年,也不吃含奶、芝士、豬油、雞湯、豬骨湯底等食品;所以每次陪我去茶記食早餐都只能order 水煮雙蛋麵,佢唔悶我見到都悶。今朝去天后嘅榮發茶餐廳,竟然有驚喜;老闆娘話佢地嘅俄羅斯什菜螺絲粉係全素,配埋粟米炒蛋實在係素食者佳音,希望更多餐廳能提供素食選擇。
2020-01-15 390 浏览
叫個外賣啦,態度惡劣,下午茶炒飯外賣+凍飲$49!正常啦!呢一區,一打開,嘩,牛肉炒飯?定牛肉碎炒飯,仔細搵先勉強搵到一粒,量小都唔緊要,甘樣偷工減料法,真係第一次見,如不想中伏,勿進
外卖自取