2018-01-13 117 浏览
平日八點到 好多人原來佢上面仲有一層 都好d 唔使等!今次想同大家介紹兩個菜蝦米腸朝頭早系無得食 夜晚6點後先有好多蝦米 腸粉好滑 幾大碟 抵食🤗🤗🤗菜甫蠔仔煎蛋系幾match! 蛋煎得香 菜甫好爽 蠔仔今日無之前咁肥但都好大碟抵食 😋😋😋
平日八點到 好多人
原來佢上面仲有一層 都好d 唔使等!

今次想同大家介紹兩個菜
蝦米腸
朝頭早系無得食 夜晚6點後先有
好多蝦米 腸粉好滑 幾大碟 抵食🤗🤗🤗

菜甫蠔仔煎蛋
系幾match!
蛋煎得香 菜甫好爽 蠔仔今日無之前咁肥
但都好大碟
抵食 😋😋😋

今晚食乜餸🤔🤔🤔就try try 榮發茶餐廳 🧐嘩 星期四都咁多人嘅 似乎幾好食wo 😎無揀錯小編好中意食潮洲蠔仔肉碎粥 叫番一碗兩個人share啦 嘩。都幾大碗嫁wo! 可以分到4-5小碗 抵食 d蠔都幾肥美 無腥味^_^老媽子話想食魚 咁就點個涼瓜炆倉魚啦 又誤打誤撞ok wo ☺️☺️☺️魚皮煎得少少脆口 魚新鮮都幾大條 涼瓜唔太苦 可以try try!
今晚食乜餸🤔🤔🤔就try try 榮發茶餐廳 🧐

嘩 星期四都咁多人嘅 似乎幾好食wo 😎無揀錯

2016-06-21 866 浏览
在附近工作原因,去了這間榮發茶餐廳,和其它茶餐廳一樣,中午有set定午餐選擇,最後選了鹽焗雞飯,雞很嫩口而鹽味適中,還有例湯,湯夠火口是黄瓜游魚,最後加柸凍奶茶,典形茶餐廳水準,夠奶味,夠甜。
2016-06-21
2K
2015-04-25 744 浏览
上次路過見到有打冷野食實在太好喇,仲要係廿四小時營業!今晚終於有機會黎試一試喇,操完補一補先,依舊獨獨晚餐。發現依家茶餐廳供應既食物都幾雜架喎,有打冷、潮州粉麵、粥品、即食麵、廣東小炒、西式快餐、意粉、煲仔飯、火鍋、點心、蒸飯,真係應有盡有喎。左諗右諗唔知食咩好,獨獨餐又食唔到好多野,叫 3 個送算啦,哈哈 ﹗有菜有肉有魚夠晒 balance 架。滷水鵝片銀芽底、豉椒炒大蜆、韮菜花炒斑球,淨食餸唔要飯,一個人三碟送,剛剛好,唔係好多啫。嚇親隔離枱,哈哈!滷水鵝片銀芽底,估唔到普通茶餐既滷水都非常有水準呢。滷水清香又不嗆不濁,不咸而帶甜,好食喎 ﹗鵝片厚薄適中,剛好彈彈的,不硬又嫩口 juicy。唔記得幫我轉銀芽,搞錯呀叔叔,又話記得。我要銀芽底架,依家有花生豆腐乾底之餘,仲要另上一碟銀芽比我呢。不過點解完全唔爽甜既,勁腍劈劈呀!浸煮得太耐喇。豉椒炒大蜆,希望唔會又係拖過水、烚定之後撈汁出貨嗰隻啦。記到 menu 寫住大蜆,梗係叫黎試試啦。唓 ﹗都唔係大蜆黎既,普通蜆乍喎。個汁偏甜,蜆層經出過水,好采未算過份,仲食到少少海水味同蜆味。兜得唔均勻,有部份蜆仲係凍囉,撈出黎而唔係生炒既咪惘想

豉椒炒大蜆,希望唔會又係拖過水、烚定之後撈汁出貨嗰隻啦。記到 menu 寫住大蜆,梗係叫黎試試啦。唓 ﹗都唔係大蜆黎既,普通蜆乍喎。個汁偏甜,蜆層經出過水,好采未算過份,仲食到少少海水味同蜆味。兜得唔均勻,有部份蜆仲係凍囉,撈出黎而唔係生炒既咪惘想有鑊氣喇!

韮菜花炒斑球,想食炒韮菜花但唔知配咩好,又無蜆肉喎。叔叔推介斑球,話係自家新鮮起架,今日限量,所以要成百幾二百蚊碟 ﹗好,我信您,叫黎試試。肉質結實略彈,口感唔錯。不過味道有點過咸,送飯應該剛剛好,但我淨食餸呢。今次醒目地先問有無韮黃、芽菜、蔥之類一齊炒,全部幫我走晒去,依家啖啖爽嫩韮菜花,鮮甜又無渣,好味!
滷水鵝片銀芽底、豉椒炒大蜆、韮菜花炒斑球
豉椒炒大蜆
韮菜花炒斑球
2014-10-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 滷水鵝片
2015-04-19 679 浏览
今日出左去上堂,番到上水已經12點。上水可以揀嘅消夜唔多,來來去去都係個幾間,今日心血來潮揀左間最就腳嘅食店,上水榮發。宜間野位於上水廣場樓下,好近車站。我好耐都幫襯,一入到去,一般舊色茶餐廳嘅裝修,環境衛生非常一般。小弟餓到就來暈低,叫左碗牛腩雲吞河同一碟叉燒腸。碗河一到,賣相非常唔,幾吸引。湯夠濃,料夠多,份量都好足。牛腩切得有d細舊,但係就好入味。唯一係d河粉可能煮左好耐,一夾就散,好碎。雲吞方面我就覺得唔太新鮮,但仲可以接受。成碗野如果可以多幾條菜就更加好。叉燒腸我就唔建議家叫。因為一食就知擺左好耐,又凍又硬3條18蚊非常唔抵食。可以嘅話建議叫其他野食。成間野環境唔算乾淨,不過茶餐廳唔好要求咁多餓,侍應態度亦都唔算討好。唯一可取嘅係佢係小數係上水24小時營業嘅餐廳。夜番或者同朋友食老宵嘅話都可以一試嘅,不過就有小小貴咁啦。

2015-04-17
$60 (宵夜)
  • 牛腩雲吞河
2014-01-02 442 浏览
難得約到成家人12月28號一齊食餐飯當慶祝聖誕,老豆話呢間野正,咁就特登去試下喇。一入去,咁安排左一張大檯,5個人坐都OK,但係由於同隔黎太近,所以我地張張檯推前左少少。其中有個待應見到已經鬧原來佢本身個地板唔平,一郁左少少張檯會唔平,跟手個待應推番張檯去原來位置)OKOK,唔推咪唔推,唔駛咁燥麻。跟住坐落左喇,由於佢果張檯其實坐5個人都會頂住條走廊,個待應叫我媽坐過少少,當然都唔會好聲好氣喇,OK,照坐過少少,咁佢冇話左定右,我媽照坐過左其中一邊,點知個待應又黎料:我聽到燥燥地已經想走,我老豆堅持話好食要食,OK,咁叫左個羊腩煲。之後,我地叫左幾個蒸飯,由於蒸飯通常都係排骨呀,蒸雞果D,我地打算叫排骨同蒸雞喇,點知個待應又話:講完又走左去,D態度真係…一路食果陣,都一路聽到D待應係到係咁鬧D客行路慢,行快少少喇,頂住晒咁。最離奇係全程個老闆都係到視若無睹,真係祝你地餐廳生意興隆,咁既服務態度,都仲KEEP到。
一入去,咁安排左一張大檯,5個人坐都OK,但係由於同隔黎太近,所以我地張張檯推前左少少。其中有個待應見到已經鬧:[你地自己推張檯會唔平架,推乜鬼呀你地!](原來佢本身個地板唔平,一郁左少少張檯會唔平,跟手個待應推番張檯去原來位置)

OKOK,唔推咪唔推,唔駛咁燥麻。跟住坐落左喇,由於佢果張檯其實坐5個人都會頂住條走廊,個待應叫我媽坐過少少,當然都唔會好聲好氣喇,OK,照坐過少少,咁佢冇話左定右,我媽照坐過左其中一邊,點知個待應又黎料:[我叫你TUM去呢邊呀,你係要TUM埋一邊鐘意俾其他人搭檯我無所謂架喎。]

之後,我地叫左幾個蒸飯,由於蒸飯通常都係排骨呀,蒸雞果D,我地打算叫排骨同蒸雞喇,點知個待應又話:[我地不嬲都冇蒸雞架喎!]講完又走左去,D態度真係…

羊腩煲
2013-12-28
2012-05-02 167 浏览
下午六点多,想到上水广场美心吃晚饭,后来老婆想起要去荣发食打冷,因为冬天无得食,每年要四月分后才有。因为今天比较早,所以只有四五抬客,我地坐在门口的位置。韭菜猪红 - 今天韭菜好吃,猪红软硬刚刚好,很热,很入味,比旧年好好多。潮州三拼 - 卤水猪肠和猪肉味道好,弹口;墨鱼太少和太薄,味道比较淡。以前都来过食,有好也有不太好味道,今次是比较好的。 至于有人说服务不太好,哩个真是比较真,可能真是街坊生意,无得同大酒楼比。
猪红软硬刚刚好,卤水猪肠和猪肉弹口;墨鱼太少和太薄

2012-04-26
猪红软硬刚刚好,卤水猪肠和猪肉弹口;墨鱼太少和太薄
  • 韭菜猪红
  • 卤水猪肠和猪肉
  • 蚝仔粥
2012-04-16 423 浏览
是日在上水一帶閒逛,晚上的氣溫跌至只有13度左右,趁著天氣轉涼,煲仔飯順理成章成為是晚晚飯首選。由於對上水一帶不太熟悉,所以沒有心儀的食店。與同行友人沿龍琛路一直行,隨隨便便的找上這間有煲仔飯供應的「榮發茶餐廳」,於是便馬上內進。我倆各自選了一款煲仔飯share吃,分別是豉汁鱔片煲仔飯及土魷肉餅煲仔飯。相信煲仔飯是即叫即做的,所以等了好一會兒。先後來了豉汁鱔片煲仔飯及土魷肉餅煲仔飯,急不及待打開瓦煲蓋,灑上適量的豉油,再焗了約四、五分鐘。見焗得差不多,馬上打開煲蓋來個「大兜亂」,飯焦焗得剛好,呈淺啡色脆脆的,十分香口,飯亦煮得夠乾身,粒粒沾上豉油,賣相很吸引!豉汁鱔片分量算足,而且蒸得剛好,肉質爽脆鮮嫩,熱騰騰的,好吃!土魷肉餅亦很不錯,肉餅蒸得夠嫩滑,每咬一口也吃到土魷的咸香味,令人食慾大振,實是好味!這晚撞手神也能吃到不錯的煲仔飯,感覺滿足!吃過煲仔飯後,整個人也頓時暖笠笠起來!!!!!!!

先後來了豉汁鱔片煲仔飯土魷肉餅煲仔飯,急不及待打開瓦煲蓋,灑上適量的豉油,再焗了約四、五分鐘。見焗得差不多,馬上打開煲蓋來個「大兜亂」,飯焦焗得剛好,呈淺啡色脆脆的,十分香口,飯亦煮得夠乾身,粒粒沾上豉油,賣相很吸引!

2011-03-23
用餐时段
  • 汁鱔片煲仔飯
  • 土魷肉餅煲仔飯
2011-12-19 81 浏览
冧住好耐無嚟過, 就不如再嚟食吓, 因為呢間嘢以前都算ok 嘅, 都係想食番以前咁嘅樣, 點知令人失望不特只, 重食到一肚氣, 重要鬧人:冧住天氣凍, 三個人就叫咗羊腩煲, 田雞煲仔飯, 薑汁芥蘭:1. 羊腩煲 : 煲嘢無羊味, 又一啲都唔香, 成煲嘢水旺旺咁, 啲羊好似求其揾啲熱水滾熟, 重要係滾熟咗好耐, 攪到無哂羊味, d 味淡哂, 再跟住求其加啲配料就咁算, 做埋啲咁求其嘅餸, 重要人$78. 2. 田雞煲仔飯: 又係無味嘅, 求其整幾舊田雞就算, 骨重多過肉, 啲伙計不斷咁sale人哋煲仔飯, 話要等好耐, 其實佢都無做過嘢, 煲仔飯啲主菜完全無醃過, 淡某某嘅肉(骨)同啲飯一齊食重收人哋五十幾蚊. 3. 薑汁芥蘭: 係衣加呢個時候(入冬), 都比埋啲好多骨好硬嘅芥蘭人哋食, 重要對面果兩個人同我哋同時叫同時嚟, 我哋果碟好明顯重少過佢三份一, 個煮嘢果個煮同一碟嘢應該基本上知道要分得均雲比兩枱客人, 但係佢都做唔到, 就求其上就算 ! 啲座位又安排度迫迫澀澀, 啲伙計明知我後面無位過, 係都要擠入嚟同其他客遞餸落單, 喺第二邊有條閣啲嘅就賴得兜過去, 撞咗

1. 羊腩煲 :

2. 田雞煲仔飯:

3. 薑汁芥蘭:

啲座位又安排度迫迫澀澀, 啲伙計明知我後面無位過, 係都要擠入嚟同其他客遞餸落單, 喺第二邊有條閣啲嘅就賴得兜過去, 撞咗我幾次都無講對唔住, 好似老鳳咁, 由其事著灰黑簡條 T 嗰個, 目中無人, 其他(伙計)果啲唔洗講, 啲態度差度垃圾, 去大排檔食重好過呢間咁嘅嘢幾百倍, 唔會再有下次, 重會叫我識或者唔識嘅人唔好去呢間嘢 !

本人覺得比多少少錢可以食好啲係正常同應該嘅(第一個食評一樣), 但係要用呢個價錢重反而食到以上嘅後果(一肚氣), 咁大家可以知道呢間嘢值唔值得你去試。
2011-12-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
2009-07-07 108 浏览
6/6晚BF黎搵我,咁我地就係上水搵野食啦!!!咁岩行過間叫"榮發茶餐廳",見到好似有得食炒蟹d...so就入左去食!!!我地叫左....."豬紅, 白灼東風螺, 薑蔥炒蟹, 藍妹"不過...佢黎d野食....令我地都有d呆左lo.....= =嘩嘩........咩事呀呀呀呀呀呀.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$22 豬紅, 實實地既,而且整開個底....2隻顏色lo!!!!!= ="$80 白灼東風螺,竟然得.....10粒???$8/粒丫????$80 薑蔥炒蟹,唔齊全囉lo.....味道係唔錯,但...1隻咁細隻..似d好細隻既蟹lo~~~~+ 埋啤啤$20.....total係...$202點知BF俾左$302俾佢lo...........出左門口先知俾多左張!!!入返去....同佢地講返,..岩岩好似俾多左1張$100!!!收錢既女人態度好差咁係個櫃度拎左幾張$100出黎....話......""我依家幫唔到你地嫁""..,佢又話我BF都捽過下d錢....所以話冇俾多....但一定冇可能lo.....因為BF話拎晒$100俾佢地...但銀
6/6晚BF黎搵我,咁我地就係上水搵野食啦!!!

+ 埋啤啤$20.....total係...$202

收錢既女人態度好差咁係個櫃度拎左幾張$100出黎....
話......""我依家幫唔到你地嫁""..,

佢又話我BF都捽過下d錢....所以話冇俾多....
但一定冇可能lo.....因為BF話拎晒$100俾佢地...但銀包本身有$362
俾完錢..銀包就得返$60........個$100去左邊丫???????
而且我地都唔洗為個$100而嘈啦!!!!

佢叫我地...聽日去搵個個女人...等聽日埋數先有冇俾多左...

**結果話俾數岩.....(都預左)
硬身過頭
2009-06-06
$151 (宵夜)
2007-02-19 90 浏览
我次次喱間茶餐廳都會食煲仔飯,又大煲,又好味,勁正!另外,我叫個什菜粉絲煲,一樣唔錯!
我次次喱間茶餐廳都會食煲仔飯,又大煲,又好味,勁正!

另外,我叫個什菜粉絲煲,一樣唔錯!