2021-03-21 347 浏览
平时经过荃湾路德围都见到楼下冰室经常大排长龙,今日因为OT 8点才到餐厅发现不用排队马上入座。餐厅怀旧装修,港式茶餐厅食物,价钱亲民,而且选择甚多。招牌特色蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋蕃茄汤超浓郁,汤底偏向稠身,蕃茄味道甜酸适中,而且有不少蕃茄蓉,加上嫩滑的牛乳炒蛋,绝配。这个餐可以选其中一款小食,当然选招牌瑞士鸡髀。大大只鸡髀嫰滑入味,加上甜甜的瑞士汁渗透在鸡髀内,只是$50好抵食。鲜茄焗猪扒饭份量十足的焗猪扒饭,使用新鲜蕃茄,酱汁酸酸甜甜的和芝士融化在一起,铺在猪扒上,猪扒厚身肉质嫩腍,而且细心地为客人切好,最惊喜是炒饭底炒得乾身,粒粒分明,充满蛋香,比好多餐厅都做得好,超级推介。华田脆脆 可以半价点饮品,点了浓郁的华田脆脆,脆脆的非常有口感。话梅柑桔蜜话梅和柑桔蜜,味道很浓郁,而且好润喉。整体食物质数非常满意,性价比超高,这个价钱真的超值,而且服务态度非常好,难怪经常大排长龙,以後一定会常来。

餐厅怀旧装修,港式茶餐厅食物,价钱亲民,而且选择甚多。

招牌特色蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋

蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋

瑞士鸡髀

华田脆脆
可以半价点饮品,点了浓郁的华田脆脆,脆脆的非常有口感。

话梅柑桔蜜
话梅和柑桔蜜,味道很浓郁,而且好润喉。

蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋
瑞士鸡髀
鲜茄焗猪扒饭
香港人最锺意食冰室,食物选择唔算多但胜在够专门,这家 楼下冰室 就主打自家熬煮无味精番茄浓汤。素食选择虽然唔多,蛋奶素都有款超厚滑蛋三文治,仲有个红豆奶茶都几有惊喜!楼下冰室在荃湾有两间分店,一间在路德围,近荃湾站A出口,另一间在荃荟商场近大窝口站。路德围这间开早上11点,原来是没有早餐吃的冰室。店内全部是卡位座位,红色背靠又几抢眼,墙上有怀旧挂牌,装修都有少少心思。这天一早来到,我拍完照不久就开始陆续有街坊来吃早餐或早午餐。午餐有番茄汤粉、饭和意粉等各种选择,全部都有配饮品,价钱算实惠。散叫选择也有多款,必点的当然是招牌番茄浓汤通粉,另外也有菠萝包、西多士、瑞士汁鸡脾和奶油猪等等,下午茶也有套餐。餐具拉开桌子底部的抽屉就找到。红豆奶茶 HK$26这边有多款好有吸引力的特色饮品,包括冰室必备的红豆冰和菠萝冰等,仲有个华田脆脆我都觉得几吸引,应该系美禄恐龙的朋友。我因为想饮奶茶又想食红豆就拣左红豆奶茶,个奶茶好够香浓非常惊喜,红豆唔算太甜但煮到软烂几好食,整体来说很有诚意的特饮!这个只有冻饮,唔想饮太冻可以少冰。厚切牛乳炒蛋治 HK$22唔好以为去日本先有好靓的厚蛋治食,在香港的冰室也找

餐具拉开桌子底部的抽屉就找到。

红豆奶茶 HK$26

厚切牛乳炒蛋治 HK$22

唔好以为去日本先有好靓的厚蛋治食,在香港的冰室也找到,这个厚度实在令人见到都开心!炒蛋除了厚也够香够滑,喜欢吃厚蛋治的绝对不能错过。

番茄浓汤通粉配牛乳炒蛋 (+芝士片 +素食) HK$50

这里必须提醒大家,大部分在香港冰室吃到的番茄浓汤都并非素食,尤其系自家熬制无加味精那些,因为都会加猪骨和鸡骨等熬煮,素食者要留意了!不过如果你只系想吃多点蔬菜和吸引点茄红素,当然无妨。这碗选了素食就有腐皮、粟米粒、杏鲍菇和萝卜,再加上汤底的番茄和洋葱,我望到都觉得好吸引,个汤真系好浓厚香气十足。

入面有腐皮真系超疗癒!好大片好足料架。

然後我发现调味架上的胡椒和盐樽好可爱,所以特别帮它们拍照留念。

番茄浓汤通粉和蛋治都系香港必吃名物,但不是每一间冰室都做得有水准,楼下冰室就两样都好靠得住,经过记得进去试试看。
2021-03-10
2020-12-28 1421 浏览
今日同朋友去完行街,之後想搵间餐厅坐低食返个下午茶。行过见到呢间茶餐厅客人又唔少,而且价钱又几吸引。所以就同朋友坐低食返个下午茶。好幸运有张卡座坐,有自己既私人空间。座位与座位间有隔板,而且唔会太迫。睇完餐牌,好多野都好吸引,蕃茄通、瑞士鸡脾、瑞士鸡翼,好多唔同款式,十分滋味。我同朋友一人点了一份下午茶,仲加左$10配埋特饮,开心下。我点了一杯华田脆脆,系一杯冻华田再加好多华田脆脆粒系面,冻冰冰既华田好滋味,透心凉,上面的华田脆脆好好咬,脆卜卜,好正,口感跟味道都好好。另一杯是茶记经典既红豆冰,香滑多豆,yummy yummy.我们仲叫多个小食。正呢个小食系麻辣脆鸡粒,带少少辣,但唔会超辣。外皮又脆卜卜,入面鸡粒juicy,啖啖肉,一啖一粒超香口,超惹味。一份下午茶是吉列猪扒配薯角。呢度既下午茶份量都超大份。大大块既吉列猪扒,块猪扒仲大过只手掌,炸到外皮金黄,但中间仍保持juicy,而且猪扒好腍身,好好味,啖啖肉。岩晒食肉兽。薯肉份量都唔少,热辣辣。超丰盛。另一个下午茶点了瑞士鸡脾配薯角。鸡脾啖啖肉,而且超入味,超香浓滋味既瑞士汁,令每一啖鸡脾都渗透左瑞士汁,又juicy又好味。呢度既

我同朋友一人点了一份下午茶,仲加左$10配埋特饮,开心下。
华田脆脆

红豆冰

我们仲叫多个小食。正
麻辣脆鸡粒

吉列猪扒配薯角

薯肉份量都唔少,热辣辣。超丰盛。
瑞士鸡脾配薯角

另一个下午茶点了瑞士鸡脾配薯角。

鸡脾啖啖肉,而且超入味,超香浓滋味既瑞士汁,令每一啖鸡脾都渗透左瑞士汁,又juicy又好味。呢度既瑞士鸡脾真系无得弹,又唔会好重味精,味道岩岩好,正。
呢个茶餐好丰富又好味。平平地质素又唔错。
2020-12-22
红豆冰
麻辣脆鸡粒
吉列猪扒配薯角
瑞士鸡脾配薯角
2020-11-13 1384 浏览
今日去开荃湾买野,突然兴起想食瑞士鸡翼。上openrice见到呢间楼下冰室,好似好正咁,就一於去试下啦。去到见到都好爆场,经理都叫我哋要等一等,不过好快就入到去啦。量好体温之後,就安排我哋坐左系个卡位度,附近都有板格一格开。餐牌啲选择都好多,我哋睇左一轮就叫左几样野。饮品就上枱先,有菠萝冰同绿椰冰。菠萝冰有好多菠萝,仲系新鲜架,唔系开罐头果啲,我食极都食唔晒。而个绿椰冰就系椰汁冰同绿豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁饮真系一绝!小食我哋叫左3只瑞士鸡翼同芝士蒜蓉多士,个鸡翼系全翼嚟,亦都好大只下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而个多士就大大块热辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲热力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒猪肚滑鸡米线同自家制葱花叉烧滑蛋饭。个米线系惊为天人地大碗,以为两个人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米线亦都好爽,饮埋啖汤就一绝。而个叉烧蛋饭亦都大大碗,啲蛋同叉烧多到睇唔到啲饭,叉烧入味又软熟,蛋亦都好厚身,饭底仲有豉油,捞埋食好正。最後想一提啲侍应好有礼貌,仲会介绍啲野食,做到无停手都保持到礼貌,咁样埋单都唔驶200蚊,好推荐大

餐牌啲选择都好多,我哋睇左一轮就叫左几样野。饮品就上枱先,有菠萝冰同绿椰冰。菠萝冰有好多菠萝,仲系新鲜架,唔系开罐头果啲,我食极都食唔晒。而个绿椰冰就系椰汁冰同绿豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁饮真系一绝!小食我哋叫左3只瑞士鸡翼同芝士蒜蓉多士,个鸡翼系全翼嚟,亦都好大只下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而个多士就大大块热辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲热力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒猪肚滑鸡米线同自家制葱花叉烧滑蛋饭。个米线系惊为天人地大碗,以为两个人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米线亦都好爽,饮埋啖汤就一绝。而个叉烧蛋饭亦都大大碗,啲蛋同叉烧多到睇唔到啲饭,叉烧入味又软熟,蛋亦都好厚身,饭底仲有豉油,捞埋食好正。最後想一提啲侍应好有礼貌,仲会介绍啲野食,做到无停手都保持到礼貌,咁样埋单都唔驶200蚊,好推荐大家去试下!
2020-11-12
  • 瑞士鸡翼
  • 绿椰冰
2021-03-31 7 浏览
3月31日 特色甶番茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋 $50楼下冰室招牌有Tomtato只字,番茄🍅做主打,系OK好食嘅。浓密度、黐稠度都调得ok 唔系果种太「洁」食完济住个胃嘅。炒蛋都真系几滑,虽然份量就唔系超级大只,但系都几滋味!另外选择都几多,仲可以拣意粉,米线,公仔面,汤饭都有lol跟配德国肠拼盘要食得完碗意粉,都真系需要有啲肉先得。有芝士肠,纽伦堡猪肉肠、私话力肠,仲有一只少少辣辣地,呢只我特别锺意,过瘾红豆奶茶☕️ +$10如果平时好锺意饮奶茶嘅茶味,我估可能要小甜同埋少奶先至可以突出到茶味。因为,红豆同埋冻饮都应该系偏甜嘅🤔 但两样嘢夹埋都系几OK,有啲趣。杯底都真系有好多红豆嘅!😍鲜浓茄猪扒饭 $46我个friend叫嘅。应该有成三块猪扒咁多,就咁望佢外观又好我就觉得都应该系好食嘅😂 不过份量就拖到佢冇食早餐都食唔晒😂 所以对饿鬼嚟讲就啱炸海鲜芝士豆腐饼 $35$35其实就真系有啲贵,因为佢啲材料就似系打边炉嘅嗰一只芝士豆腐饼。虽然咬开就冇留心嘅嗰种程度,但系其实系几好味嘅🙂
3月31日

鲜浓茄猪扒饭
  • 蕃茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋
  • 红豆奶茶
2021-03-27 23 浏览
放工和朋友到楼下冰室吃晚饭,卡位阔落舒适,有足够空间放满满桌美食。三拼蕃茄汤通粉连炒滑蛋,配料选了午餐肉,猪膶和芝士菠菜。蕃茄汤非常浓郁,吃得到蕃茄蓉,酸甜适中。芝士菠菜加到了炒滑蛋里面,芝士半溶状态最滋味。猪膶没有血水味,新鲜又爽口。另外午餐肉也煎得香口。除了蕃茄汤还可以选猪骨浓汤,朋友点了意粉配吉列猪扒。吉列猪扒又厚又大份,热辣辣即炸即上桌,外脆内软,配搭沙律酱惹味非常。炒蛋放在意粉上面,入口嫩滑蛋味香浓。瑞士汁鸡翼一份三只,鸡全翼看上去卖相吸引,均匀吸收了瑞士汁。瑞士汁调制出色,香料带出酱汁的甘香,不会觉得很甜,不像一般餐厅的瑞士汁甜得让人觉得很腻。吃完鸡翼之後意犹未尽,多点了一只鸡髀,鸡髀比鸡翼更有啖啖肉的感觉,感觉满足。红豆奶茶的红豆煮得够软腍,奶茶甜度适中,奶味香浓。菠萝冰有很多菠萝,酸酸甜甜,传统港式冰室风味。

芝士菠菜加到了炒滑蛋里面,芝士半溶状态最滋味。

猪膶没有血水味,新鲜又爽口。另外午餐肉也煎得香口。

除了蕃茄汤还可以选猪骨浓汤,朋友点了意粉配吉列猪扒。

炒蛋放在意粉上面,入口嫩滑蛋味香浓。

红豆奶茶的红豆煮得够软腍,奶茶甜度适中,奶味香浓。
菠萝冰有很多菠萝,酸酸甜甜,传统港式冰室风味。
2021-03-25
2021-03-24 33 浏览
又黎「豉油西餐」餐厅啦。次次去楼下冰室度超级多人排队食lunch 可想而知人气有啲劲!今次等晏少少先去睇睇价钱完全唔算贵,而且质素有保证。我就例牌嗌左叉烧滑蛋饭简直系冇得弹!啲蛋滑到一个点!都系劲多葱粒超级香口,叉烧亦都唔系啲差嘅货色!「豉油西餐」出名嘅瑞士汁鸡翼鸡髀都超好味!仲嗌左焗猪饭 超热辣辣!芝士拉丝!多汁 满分!仲有小食炸海鲜芝士豆腐,呢个上枱暖暖地 如果热就好!野饮嗌左绿椰冰、华田脆爆同柠蜜 三杯水准都😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻

2021-03-18 62 浏览
因为疫情禁左好耐既晚市堂食开返,於是约朋友食个晚饭。由於大家都无idea食咩,黎到最多野食既路德围,我同朋友不约而同都选左楼下冰室。我地点左:焗鲜茄猪扒饭- 大大入,岩晒大胃王食,而且系炒饭底,用蛋去炒,食落口有好香蛋味。鲜茄够多,捞饭正最正!猪扒一共有成3块感多,肉质唔鞋口。金牌咖哩牛腩饭- 咖哩好惹味,唔会太过辣,而且食到咖哩有椰香味,牛腩煮得恰好,唔太冧唔太鞋。口水鸡例牌-鸡肉滑嫩,酱汁亦够重口味,唔会死咸。炸韮菜饺-大大粒,一碟有8只都几抵食!鸡汤浸什菇娃娃菜-汤唔太咸,碟头大,推仲中意食菜既朋友~
我地点左:
口水鸡例牌-鸡肉滑嫩,酱汁亦够重口味,唔会死咸。
炸韮菜饺-大大粒,一碟有8只都几抵食!
鸡汤浸什菇娃娃菜-汤唔太咸,碟头大,推仲中意食菜既朋友~
2021-03-12 75 浏览
Love tomatoes 🍅 love Swiss chicken 🍗 wings The waiters very welcoming and enthusiastic We need to wait for a while at dinner time but very worth to wait ~Hot 话梅金橘水~ not very sour not very sweet the taste is gd My fd ordered 华田脆脆,very crispyWell-known ~ Swiss chicken wing , so yummy 😋 must order this as it is well-known in the restBroccoli 🥦 with cheese 🧀 and corn 🌽 must give it a try火腿奄列~ large amount of ham 👍🏻😚Heathy choice~ love this so much ~ the vegetables are sweet and my favorite 🤩

火腿奄列~ large amount of ham 👍🏻😚

2021-03-09 87 浏览
今日老公过咗去荃湾嗰边见客,其实荃湾嗰边有好多好嘢食,所以顺势约埋喺荃湾食饭。记得路德围呢头有好多餐厅,今次就过嚟呢边觅食⋯经过楼下冰室,见到有我至爱嘅红豆冰,又有瑞士鸡翼,所以就入咗去试吓。呢间冰室,装修风格偏向怀旧风,摆放咗不少怀旧物品⋯打开个Menu睇睇,都几多食物选择,价钱就同普遍嘅茶记差唔多。今次我哋叫咗招牌胡椒猪肚滑鸡泡饭、厚切猪扒拼煎双蛋饭、瑞士鸡翼、红绿椰冰同忌廉红豆冰。厚切猪扒拼煎双蛋饭,块猪扒唔错,厚实嘅肉质柔嫩入味,加埋流心蛋,捞埋啲饭一齐食真系好正!呢排天气潮湿,食返个胡椒猪肚滑鸡泡饭健脾暖胃。呢个泡饭除咗有爽口嘅猪肚同嫩滑嘅鸡件之外,仲有支竹、咸酸菜、白果、津白、唐芹⋯非常足料!先试啖汤,味道鲜美浓郁,但又唔会腻口,不愧为招牌菜之一。轮到呢度嘅招牌瑞士鸡翼,呢度嘅瑞士鸡翼真系绝对唔马虎。首先系用鸡全翼,鸡翼烹煮嘅火候控制适中,每只鸡翼都可以做到皮爽肉嫩,而且仲好入味,必食推介!最後讲返两杯饮品,先讲杯邪恶忌廉红豆冰,喺红豆冰嘅基础上,加上滑滑嘅忌廉增加咗红豆冰嘅滑度同奶香,真系十级邪恶!杯红绿椰冰平时系冰室好少见,点知真系有惊喜,正!佢个蕃茄浓汤又系招牌之一,

厚切猪扒拼煎双蛋饭

招牌胡椒猪肚滑鸡泡饭

招牌瑞士鸡翼

忌廉红豆冰
红绿椰冰

佢个蕃茄浓汤又系招牌之一,下次可以去试埋佢😋

整体佢个食物质素几好,而且价钱适中,值得推介!
2021-03-08
厚切猪扒拼煎双蛋饭
招牌胡椒猪肚滑鸡泡饭
招牌瑞士鸡翼
忌廉红豆冰
红绿椰冰
2021-03-08 63 浏览
瑞士汁鸡髀+薯角搵招牌大大只瑞士汁鸡髀热辣辣上枱,可以大大啖咬,正!鸡髀又香又入哂味,肉质好腍好嫩滑!其实真系见到有一半枱既食客都有点咁制😝另外薯角好脆,份量算多,又大块!平时其他餐厅会系底摆啲细嘅,呢到就块块都大🥰好饱肚,满足~会再帮衬!

2021-03-01
  • 招牌瑞士鸡脾
2021-02-14 159 浏览
一直经过路德围见到呢间蕃茄汤都未试过初一至初三服务费加二都仲好多人排队咁就试下啦,一齐叫个蕃茄浓汤+滑蛋配唔同配料*茄汤真系好浓味,味道一啲都唔假,配埋滑蛋,正😋*螺丝粉唔会太淋都唔会太硬,口感岩岩好*吉列猪扒炸粉唔厚,炸得岩岩好,肉质唔老,好嫩滑*猪润虽然爽,但有啲苦,有啲美中不足*墨鱼丸普普通通,不过唔够热,要淋落茄汤座热番少少野饮紧系想叫番啲特色啲嫁啦*华田脆脆脆脆虽然较甜,但超脆口感好正,唔系就咁淋美绿粉系面,华田味道都冲得岩岩好绿椰冰*绿豆蓉配椰汁,白雪雪,味道淡淡的
一直经过路德围见到呢间蕃茄汤都未试过
初一至初三服务费加二都仲好多人排队
咁就试下啦,一齐叫个蕃茄浓汤+滑蛋配唔同配料

*茄汤
真系好浓味,味道一啲都唔假,配埋滑蛋,正😋
*螺丝粉
唔会太淋都唔会太硬,口感岩岩好
*吉列猪扒
炸粉唔厚,炸得岩岩好,肉质唔老,好嫩滑
*猪润
虽然爽,但有啲苦,有啲美中不足
*墨鱼丸
普普通通,不过唔够热,要淋落茄汤座热番少少

野饮紧系想叫番啲特色啲嫁啦
*华田脆脆

绿椰冰
*绿豆蓉配椰汁,白雪雪,味道淡淡的
2021-02-08 99 浏览
楼下冰室喺荃湾都有两间分店,今日黎到荃湾,就去左食路德围呢间楼下冰室食下午茶。地点好方便很就脚易搵。瑞士汁鸡髀配薯角$42鸡脾肉质很嫩滑,而且瑞士汁很入味,原只鸡脾食落啖啖肉,很滋味!!如果想食得斯文d,可以叫佢地碎上,斩开一件件。配埋新鲜热辣炸薯角,系必食既下午茶餐!!沙爹牛肉面$48沙爹牛肉面好香花生酱味,牛肉都算几多,公仔面唔会太腍。丹麦多士烘到个面好脆,里面又好松软,好味!炒蛋都好滑好香。

瑞士汁鸡脾配薯角

瑞士汁鸡髀配薯角$42

沙嗲牛肉面
沙爹牛肉面$48
2021-02-04
$46.5 (下午茶)
瑞士汁鸡脾配薯角
沙嗲牛肉面