2021-06-22 487 浏览
收工後同朋友去荃湾行街,晚饭想食蕃茄浓汤通粉,路德围嗰边有一间蕃茄浓汤通粉之前食过唔错,所以就去左。.除咗招牌蕃茄浓汤通粉同瑞士鸡髀之外,餐厅都仲有好多其他选择,例如泡饭、口水鸡、经典常餐,连三宝饭都有。.蕃茄浓汤粉 - 三拼 $58 可以拣粉面种类、辣度和汤底,几贴心,而且份量都唔细。蕃茄浓汤一如以往有水准,用新鲜蕃茄煮成,冇味精够浓味,好足料。而个牛乳炒蛋都好出色,又滑又香;螺丝粉软硬适中。配料好多选择,真系选择困难。我最後拣了牛餐肉、特级墨丸、素食(鲜菌、时菜、粟米、腐皮)。午餐肉有好多件,煎得够香;墨丸都有四大粒,食落弹牙有墨鱼味;配埋多款素菜好健康。.自家制葱花叉烧滑蛋饭 $52叉烧多到几乎布满整个表面,叉烧肥瘦适中,外微焦又香口,入口肉质爽嫩,烧得刚刚好,不会乾争争。牛奶炒滑蛋熟度刚刚好,又香又滑。配埋豉油捞饭一齐食,好满足。.炸韭菜饺子(8只)$35饺子好大只又足料,外皮炸得香脆,入边馅料丰富,如果个皮薄啲就更好。而且伴碟仲有啲新鲜蔬菜同沙律酱,可以减低油腻感。.焗芝士西兰花 $38西兰花食落爽口,上边满布浓浓嘅芝士,重有d粟米,系一个不错的健康选择。.饮品跟餐有半价,好
蕃茄浓汤粉 - 三拼 $58
可以拣粉面种类、辣度和汤底,几贴心,而且份量都唔细。

自家制葱花叉烧滑蛋饭 $52

炸韭菜饺子(8只)$35

焗芝士西兰花 $38

饮品跟餐有半价,好抵!
咸柠七 $11
好啱家下闷热嘅天气饮,生津解渴,又可消暑。
华田爆脆 $11
好浓嘅华田味,上面仲有好多华田脆脆,口感丰富。

• 蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋
  • 华田脆脆
  • 自家制葱花叉烧滑蛋饭
2021-04-28 1439 浏览
今日约左朋友食饭,佢家阵响荃湾做嘢,佢话附近有间冰室d嘢食抵食夹大件,所以就带左我去。呢度都几大,响横梁上面仲见到d怀旧摆设。座位差唔多全部都系卡位,座位宽阔,坐得舒服仲好乾净添。餐牌有好多嘢食,见到个样好吸引,样样都想食。今晚由朋友发办,叫左一个饭,一个小食,一只鸡肶,另外两杯特色饮品。焗鲜茄猪扒饭先到,比餐牌张相更加多。猪扒够厚实,好有咬感,饭底嘅鸡蛋比例都几多,饭唔硬,茄汁味浓,味道酸咪咪,都几开胃。小食系焗芝士肉酱薯角,呢个小食份量多,够晒大碟。肉酱味道香浓,芝士份量正常,唔会过份地多,食到好漏。薯角比较粗身,薯仔味浓,焗得香脆。瑞士鸡肶比出面食开嘅大只,闻到好香,入口味道甜甜地,肉厚得黎都唔算鞋,都整得唔错。呢度啲饮品都几特别,喺外面都未见过,好多都好想饮。朋友就拣咗华田脆脆,佢话甜味十足,加埋上面d朱古力脆脆,有口感之余啱晒佢口味,正。我就叫左杯红豆奶茶,因为出面都未听过,觉得好特别。我无谂过原来奶茶加红豆系咁夹,红豆起晒沙,加埋奶茶又唔会太甜,将单调嘅奶茶变得有层次,真系好好饮。

2021-04-28
2021-03-31 407 浏览
3月31日 特色甶番茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋 $50楼下冰室招牌有Tomtato只字,番茄🍅做主打,系OK好食嘅。浓密度、黐稠度都调得ok 唔系果种太「洁」食完济住个胃嘅。炒蛋都真系几滑,虽然份量就唔系超级大只,但系都几滋味!另外选择都几多,仲可以拣意粉,米线,公仔面,汤饭都有lol跟配德国肠拼盘要食得完碗意粉,都真系需要有啲肉先得。有芝士肠,纽伦堡猪肉肠、私话力肠,仲有一只少少辣辣地,呢只我特别锺意,过瘾红豆奶茶☕️ +$10如果平时好锺意饮奶茶嘅茶味,我估可能要小甜同埋少奶先至可以突出到茶味。因为,红豆同埋冻饮都应该系偏甜嘅🤔 但两样嘢夹埋都系几OK,有啲趣。杯底都真系有好多红豆嘅!😍鲜浓茄猪扒饭 $46我个friend叫嘅。应该有成三块猪扒咁多,就咁望佢外观又好我就觉得都应该系好食嘅😂 不过份量就拖到佢冇食早餐都食唔晒😂 所以对饿鬼嚟讲就啱炸海鲜芝士豆腐饼 $35$35其实就真系有啲贵,因为佢啲材料就似系打边炉嘅嗰一只芝士豆腐饼。虽然咬开就冇留心嘅嗰种程度,但系其实系几好味嘅🙂
3月31日

鲜浓茄猪扒饭
  • 蕃茄浓汤螺丝粉配牛乳炒蛋
  • 红豆奶茶
2021-03-21 1501 浏览
平时经过荃湾路德围都见到楼下冰室经常大排长龙,今日因为OT 8点才到餐厅发现不用排队马上入座。餐厅怀旧装修,港式茶餐厅食物,价钱亲民,而且选择甚多。招牌特色蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋蕃茄汤超浓郁,汤底偏向稠身,蕃茄味道甜酸适中,而且有不少蕃茄蓉,加上嫩滑的牛乳炒蛋,绝配。这个餐可以选其中一款小食,当然选招牌瑞士鸡髀。大大只鸡髀嫰滑入味,加上甜甜的瑞士汁渗透在鸡髀内,只是$50好抵食。鲜茄焗猪扒饭份量十足的焗猪扒饭,使用新鲜蕃茄,酱汁酸酸甜甜的和芝士融化在一起,铺在猪扒上,猪扒厚身肉质嫩腍,而且细心地为客人切好,最惊喜是炒饭底炒得乾身,粒粒分明,充满蛋香,比好多餐厅都做得好,超级推介。华田脆脆 可以半价点饮品,点了浓郁的华田脆脆,脆脆的非常有口感。话梅柑桔蜜话梅和柑桔蜜,味道很浓郁,而且好润喉。整体食物质数非常满意,性价比超高,这个价钱真的超值,而且服务态度非常好,难怪经常大排长龙,以後一定会常来。

餐厅怀旧装修,港式茶餐厅食物,价钱亲民,而且选择甚多。

招牌特色蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋

蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋

华田脆脆
可以半价点饮品,点了浓郁的华田脆脆,脆脆的非常有口感。

话梅柑桔蜜
话梅和柑桔蜜,味道很浓郁,而且好润喉。

蕃茄浓汤意粉配牛乳炒蛋
鲜茄焗猪扒饭
香港人最锺意食冰室,食物选择唔算多但胜在够专门,这家 楼下冰室 就主打自家熬煮无味精番茄浓汤。素食选择虽然唔多,蛋奶素都有款超厚滑蛋三文治,仲有个红豆奶茶都几有惊喜!楼下冰室在荃湾有两间分店,一间在路德围,近荃湾站A出口,另一间在荃荟商场近大窝口站。路德围这间开早上11点,原来是没有早餐吃的冰室。店内全部是卡位座位,红色背靠又几抢眼,墙上有怀旧挂牌,装修都有少少心思。这天一早来到,我拍完照不久就开始陆续有街坊来吃早餐或早午餐。午餐有番茄汤粉、饭和意粉等各种选择,全部都有配饮品,价钱算实惠。散叫选择也有多款,必点的当然是招牌番茄浓汤通粉,另外也有菠萝包、西多士、瑞士汁鸡脾和奶油猪等等,下午茶也有套餐。餐具拉开桌子底部的抽屉就找到。红豆奶茶 HK$26这边有多款好有吸引力的特色饮品,包括冰室必备的红豆冰和菠萝冰等,仲有个华田脆脆我都觉得几吸引,应该系美禄恐龙的朋友。我因为想饮奶茶又想食红豆就拣左红豆奶茶,个奶茶好够香浓非常惊喜,红豆唔算太甜但煮到软烂几好食,整体来说很有诚意的特饮!这个只有冻饮,唔想饮太冻可以少冰。厚切牛乳炒蛋治 HK$22唔好以为去日本先有好靓的厚蛋治食,在香港的冰室也找

餐具拉开桌子底部的抽屉就找到。

红豆奶茶 HK$26

厚切牛乳炒蛋治 HK$22

唔好以为去日本先有好靓的厚蛋治食,在香港的冰室也找到,这个厚度实在令人见到都开心!炒蛋除了厚也够香够滑,喜欢吃厚蛋治的绝对不能错过。

番茄浓汤通粉配牛乳炒蛋 (+芝士片 +素食) HK$50

这里必须提醒大家,大部分在香港冰室吃到的番茄浓汤都并非素食,尤其系自家熬制无加味精那些,因为都会加猪骨和鸡骨等熬煮,素食者要留意了!不过如果你只系想吃多点蔬菜和吸引点茄红素,当然无妨。这碗选了素食就有腐皮、粟米粒、杏鲍菇和萝卜,再加上汤底的番茄和洋葱,我望到都觉得好吸引,个汤真系好浓厚香气十足。

入面有腐皮真系超疗癒!好大片好足料架。

然後我发现调味架上的胡椒和盐樽好可爱,所以特别帮它们拍照留念。

番茄浓汤通粉和蛋治都系香港必吃名物,但不是每一间冰室都做得有水准,楼下冰室就两样都好靠得住,经过记得进去试试看。
2021-03-10
2021-07-03 25 浏览
呢排天气热lunch 唔想食饭就来食个鲜茄浓汤底义烧通粉配牛油厚多士、太阳蛋同冻柠茶蕃茄汤底浓度岩岩好, 味道酸甜, 食完唔会口渴, 义烧肥瘦适中, 入口肉质爽嫩, 加上呈半生熟的太阳蛋煎得好, 把蛋黄笃穿拌匀同面包一齐好好食

一食饱就忍唔到写食评啦!因为真系完全超出我期望!!未试过咁大份量嘅嘢食,味道仲要好好!荃湾路德围出名多嘢食嘅!好多时行过都会简到头痕🤧但刚刚同朋友Staycation完就想食下港式冰室嘢就简咗呢间啦,仲要有茄汤🥰即刻入去!鲜茄浓汤牛乳滑蛋通粉果然同佢个名一样,极浓!!!!啖啖都感受到用咗茄汁,茄酱,茄膏再加埋猪骨浓汤,所有口感丰富嘅嘢捞埋一齐!🥰系浓浓嘅蕃茄味🍅通粉煮得刚好😆牛乳滑蛋又滑又嫩,但可能比番茄味冚过左无食到牛乳味!菠萝冰x绿椰冰两个都冰感十足!又唔会冲淡咗个味~菠萝冰入面真系粒粒菠萝,但食落去似系罐头菠萝嗰种🤣🤣而绿椰冰系绿豆Mix椰汁~出奇地Match,绿豆佢整成绿豆茸,易入口啲~跟茄汤通粉送嘅吉列鱼柳!一睇又知好大份啦...大过只手掌!炸得刚好,但炸粉好似多咗啲啲~上汤杂菇浸娃娃菜发现呢间嘅份量都系好夸张地多,啲菜系成棵成棵咁比!而且超多菇🥺跟餐送嘅火腿奄列加蒜蓉包吓死人x2...个火腿至少用咗2-3只蛋去整🥺而且火腿嘅份量极多,一切开爆晒出来,加埋半熟嘅炒滑蛋,口感极Creamy~~蒜蓉包系厚切多士,搽上蒜蓉酱再烘烤,脆口得来口感又紮实,🥺🥺🥺海鲜芝士豆腐饼类似鱼饼嗰

鲜茄浓汤牛乳滑蛋通粉

菠萝冰x绿椰冰
两个都冰感十足!又唔会冲淡咗个味~

跟茄汤通粉送嘅吉列鱼柳!
上汤杂菇浸娃娃菜

跟餐送嘅火腿奄列加蒜蓉包

海鲜芝士豆腐饼
类似鱼饼嗰种弹牙嘅口感同质地,但一口咬落去又有芝士标出来~~唔错嘅小食
😚😚
总括来讲份量大又抵食!味道好服务好,大赞啊啊啊!!!
  • 蕃茄浓汤通粉
  • 蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋
  • 菠萝冰
<<Thursday Couple 为食记😋👣>>喺荃湾接男朋友收工有时都想食下啲平靓正嘅冰室,唔系银包搞唔掂,今次近近地去到路德围,有好多选择,见到一间叫楼下冰室嘅餐厅,听讲佢嘅瑞士鸡翼同瑞士鸡髀做得好出色,所以我哋就入去试吓🥳😋入到去见佢哋个装修都好有怀旧风,环境就好乾净同舒服☺️🙈食都非常之多,特色小食,颓饭,同埋各式各样嘅粉面等等,连扒类佢哋都有提供,想食啲咩都有!😂😋我知道蕃茄都系佢哋其中一个招牌菜,但男朋友唔系几锺意食蕃茄,所以就冇叫到☺️经过呢一次,都会想试埋佢个蕃茄汤底!🥰🥰有冰室当然唔少得就叫返杯红豆冰,佢哋嘅红豆煮得好淋,啖啖红豆泥!椰奶味道又多咗重!我仲加左cream,奶味浓郁😎😋男朋友就叫咗杯暴龙阿华田,上面嘅阿华田脆粉好丰富,好重朱古力味,加上用咗呢个铁杯装,简直系冇得顶,饮冻野一流🙈🙈😂爽!我哋就每人叫咗一个饭。佢就叫咗牛腩咖喱饭,咖喱嘅味道好浓郁,比较洁身少少,牛腩煮得好淋,同埋好多肉,薯仔做得几出色,都系煮得好粉,饭就偏硬身少少☺️☺️😋之叫咗个肉饼饭配粟米忌廉汁,佢个汁偏向咸味小小,粟米粒佢都有几够,洁身嘅汁,捞饭一流,浓味!但
<<Thursday Couple 为食记😋👣>>

入到去见佢哋个装修都好有怀旧风,环境就好乾净同舒服☺️🙈

我哋就每人叫咗一个饭。

之叫咗个肉饼饭配粟米忌廉汁,佢个汁偏向咸味小小,粟米粒佢都有几够,洁身嘅汁,捞饭一流,浓味!但我个人比较锺意食甜味少少,所以呢个我就冇咁爱了🥲☺️

之後就系佢哋嘅招牌菜,瑞士鸡髀,瑞士汁做得好好,鸡髀一睇落去就知卤得好出色,好入味,加上我哋切开啲肉一系好松化,🥰🥰好滑身,入面都好入味,我哋绝对推荐呢个!😋😋😋

之後我哋就叫咗两款菜。

水浸娃娃菜 ,上汤就少少药材味,同埋鸡汤味好浓,菜煮得好林,味道上面就不过不失!☺️

芝士焗西兰花就好推荐,上面嘅芝士呢好足,西兰花好爽脆,加左啲粟米粒增加左个口感,正!🥳

平靓正之选就可以拣呢间,接男友放工,顺便可以去埋,如果冇乜所谓,想平平地,食啲冰室嘢!我都觉得可以食呢间,食物质素几好!😋🙌🏼
荃湾呢间冰室出名蕃茄汤底好多人都知,唔知名气多咗服务同环生可以差啲系无问题呢!?🤔疫情下好正常顾客唔会选择搭枱,系一个唔系要等位嘅情况又有多张吉枱下,个阿姐连番几次叫我去搭枱坐!🙁终於讲掂唔搭枱落埋单,望下调味架见倒都唔开胃🤢还好系食物质素仲系保持倒🍳滑蛋系好香滑,但多士就唔够热☕奶茶算唔错,奶可以少番啲就更好🍅蕃茄牛肉通粉用咗系鲜牛肉,加埋滚热嘅蕃茄浓汤,鲜茄味系十足,通粉系煮得刚好唔会过淋
终於讲掂唔搭枱落埋单,望下调味架见倒都唔开胃🤢
还好系食物质素仲系保持倒
🍳滑蛋系好香滑,但多士就唔够热
☕奶茶算唔错,奶可以少番啲就更好

🍅蕃茄牛肉通粉

2021-06-09
2021-06-10 50 浏览
今日相约朋友到荃湾做瑜伽顺道食个晚饭,经过路德围有间楼下冰室,就入去食过晚餐🥣餐牌上有不同种类套餐及小食,还有餐厅的招牌菜。瑞士鸡翼餐这里的招牌鸡翼基本上都看见每一台都会点的,鸡翼配上瑞士汁酱偏向甜而不腻,鸡皮充满豉油的润泽,鲜杂果沙律是用上新鲜蔬果,清爽鲜甜。滑蛋叉烧饭鸡蛋炒得好滑好嫩,半熟蛋浆状态,叉烧好新鲜,切薄片方便入口,连埋葱花同埋特制的甜豉油,配埋白饭一齐食非常美味。韭菜饺子🥟饺子一碟有八只,每只份量亦不少,咬开见到很多韭菜猪肉,美味又多汁,两边煎到饺皮脆口,口感不错👍奶茶红豆冰配合甜甜地的红豆蓉,茶味甘香,奶味浓郁,所以整体味道恰到好处,茶味和红豆配合得不错👍
瑞士鸡翼餐
滑蛋叉烧饭
韭菜饺子🥟
奶茶红豆冰
2021-06-09 72 浏览
🍅楼下冰室最出名既就系佢既蕃茄滑蛋通粉,连个招牌都印住旧蕃茄。佢既蕃茄汤系无味精既,配埋牛乳炒滑蛋同埋自由选择既配菜,好啱我口味🥰  1⃣️特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒滑蛋 配招牌瑞士鸡髀($50)蕃茄汤好浓郁,食到啖啖蕃茄蓉,啲蕃茄粒粒煮到淋晒变晒蓉状,同埋啲通粉一啖食落真系好香甜好香蕃茄味🤤通粉中间摄晒啲蕃茄汤,每一啖都系满满既蕃茄味😍汤底有得拣辣或者唔辣,呢碗拣左中辣,中辣唔会太辣,反而有啲辣味感觉令到汤底感觉更加浓郁惹味。牛乳炒滑蛋份量都唔少,食极都好似仲有咁,个人觉得滑蛋同茄汤真系perfect match!有冇都咁觉得🙌!呢度啲滑蛋都炒得好唔错,一啲都唔老,仲保持住有啲流质滑捋捋既感觉😋  至於配菜拣左佢既招牌,好多人推荐既瑞士鸡髀🍗鸡髀都真系几大只,瑞士汁咸咸甜甜咁,好入味!而且鸡髀既肉仲好滑,唔怪之得咁多人推荐!  2⃣️特色蕃茄浓汤米线配牛乳炒滑蛋 配吉列猪扒($50)个人觉得通粉正过米线,米线冇通粉咁食落啖啖爆汁咁爽既感觉,但系蕃茄汤一样系好浓郁好香甜好好味🤩  吉列猪扒好厚切,真系啖啖厚肉!而且吉列面头既炸浆够脆,而且唔会食到成口粉既感觉,点埋啲沙律酱食真系好正😚  3⃣️黑椒牛

瑞士鸡髀

2⃣️特色蕃茄浓汤米线配牛乳炒滑蛋 配吉列猪扒($50)
吉列猪扒

3⃣️黑椒牛扒肠仔饭($49)
黑椒牛扒肠仔饭
所有野份量都唔少,牛扒都几大块,黑椒汁系超~多,够晒捞饭食😌

4⃣️炸韭菜饺子($30)

炸韭菜饺子
下午茶餐既炸韭菜饺子有五大只,包野饮,三十蚊算好抵。韭菜饺子睇得出系真系即炸既,上台既时候热辣辣♨️而且每一粒都真系好饱满,真系超级足料😳咬落系塞满晒料既入面,有少少肉汁,炸得超级脆,韭菜同猪肉馅既份量都超多,食完都几饱下🙈
吉列猪扒
2021-06-09 41 浏览
每次出荃湾,朋友都会介绍我嚟食呢间楼下冰室,初初会谂同一般冰室有乜嘢分别,点知原来佢呢间冰室专食蕃茄,份量仲要多到你食唔晒。呢个时势, $50左右又快猪扒或西冷牛扒仲要拼多个莲藕肉饼,可以去边度搵。其实人真系几多, 食咗个几钟, keep住都有人入嚟同有人走。先食个滑蛋公仔面蕃茄汤配瑞士鸡髀,公仔面吸晒蕃茄汤汁,好香浓嘅蕃茄味,滑蛋炒得好滑,另外个汤底仲有蕃茄肉,好新鲜,瑞士鸡髀吸满晒瑞士汁,肉好嫩滑,杯冻奶茶香浓,奶味重。叫咗个焗芝士猪扒饭,猪扒好厚成个饭都好大份,个饭底系炒饭底,我老婆最锺意食,成餐饭最满意呢个焗猪扒饭,因为真系抵食夹大件。最後叫咗个上汤浸娃娃菜,全餐都系肉点都要食少少蔬菜,个份量又系大到你唔信,个汤底好龙嘅猪骨汤底味,娃娃菜好大棵。

2021-06-09 35 浏览
其实我都唔知黎咗呢度几多次去食早餐或者下午茶,因为实在太好味,佢啲分店我都有去过, 隔咗几个月又过返嚟楼下冰室食返转, 睇下水平keep唔keep到疫情之下都仲系有好多人嚟食又系最正嘅 炒滑蛋蕃茄汤通粉,蕃茄汤一样都系咁浓啖啖蕃茄,鸡蛋又creamy又滑, 跟牛肉同埋叉烧就更加一流自家制嘅叉烧同出面食到嘅味道有少少分别,但整叉烧功夫都好多,足以见到诚意点少得呢度嘅招牌瑞士汁鸡髀 我都唔执输叫咗一只黎食 够晒入味配返个传统幼滑奶茶,咁就系一个完美嘅bunch, 基本上呢个份量够我全日,事关要做嘢所以食饱啲得闲再过嚟呢度食下先

疫情之下都仲系有好多人嚟食

得闲再过嚟呢度食下先