2020-09-11 32 浏览
嘻。食咗好耐外卖,今晚决定出去食个晚餐。路德围一向好多嘢食,间间都要排队。今次拣左冰室,呢间瑞士鸡翼好似好吸引,就试下啦。大概等左5分钟左右就有位啦,餐厅全部位都隔左白色板,私隐度好高😂落单要举高只手!!餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄汤米线都吸引😬所以点左呢啲👇🏻瑞士鸡全翼:通常都系见鸡中翼多,全翼小见啲。好多只,上色均匀!食入口有小小酒香味,之後就甜甜地。全翼都腌得好入味,鸡肉好滑有肉汁😬炸薯角:即点即炸热辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已经好好味啦牛乳炒蛋蕃茄米线值得一赞!个牛乳炒蛋真系好好食!好香蛋味又滑,唔会煮到又燶又老!蕃茄浓汤有茄肉,米线q弹唔会一patpat,赞👍🏻吉列猪扒:炸到好脆口,但唔会吉口,不过略嫌猪扒有点痴牙,唔够淋身。胡椒猪肚鸡米线:好大碗!个汤就咁饮会偏咸,不过配米线就岩岩好!鸡肉猪肚都有好多件。鸡肉好入味又够滑。红豆咖啡:红豆够淋身,咖啡又香,又几好饮啵脆脆华田:阿华田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰呢度好多卡位,装修又有怀旧feel,员工都好友善又有礼貌,赞👍🏻价钱唔算好贵,但食左好多野😋

餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄汤米线都吸引😬所以点左呢啲👇🏻

瑞士鸡全翼:

炸薯角:
即点即炸热辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已经好好味啦

牛乳炒蛋蕃茄米线

吉列猪扒:
炸到好脆口,但唔会吉口,不过略嫌猪扒有点痴牙,唔够淋身。

胡椒猪肚鸡米线:

红豆咖啡:
红豆够淋身,咖啡又香,又几好饮啵

脆脆华田:
阿华田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰

2020-09-09
2020-08-17 543 浏览
📍 楼下冰室一直都对蕃茄情有独锺,今次突登去左荃湾试下呢间主打蕃茄汤底既冰室。-- 餐牌食物选择非常多,除左主食之外,亦有好多款小食任君选择。饮品方面,除左一般大路既奶茶柠水,仲有好几款特饮有得拣。--- 特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋,牛油厚多士 $46蕃茄汤入面浸左好多新鲜蕃茄蓉,好浓郁。另外,牛乳炒蛋作为配角都同样出色,炒蛋炒得相对乾身既同时亦保留到滑溜口感。牛油厚多士松脆可口,味道刚好。-- 招牌瑞士鸡脾 $28鸡脾颜色好深,应该卤左好耐时间。食落口同想像既一样,鸡脾好入味,唔似出面有D餐厅咁只系得块皮系有味。而且鸡肉保持到嫩滑,非常有惊喜。--芝士焗西兰花 $38西兰花食落冇草青味,而且焗得岩岩好,唔会太硬又或者太淋。芝士汁很浓郁,健康得黎又好食。--华田脆脆 红豆冰 单点各$22红豆煮得好够淋,甜度适中。另外华田脆脆味道浓郁,脆脆都落得好足料。---地址: 荃湾路德围14-18号B舖
📍 楼下冰室

华田脆脆 红豆冰 单点各$22

---
地址: 荃湾路德围14-18号B舖
2020-08-16 262 浏览
最近经常在家工作,但不代表比在办公室上班空闲,我和同事们依然非常忙碌,有无数的工作要处理。不过在家工作,则可以在家附近吃想吃的东西做午餐,不用带饭或在公司附近还贵价便堂,也不错啦。虽然说可以选自己想吃的东西,但食饭时间只有一小时,所以只能选择港人最爱的茶餐厅,快速、便利的港人快餐,然後又回家中开会啦。特色蕃茄浓汤配牛乳炒蛋 $50汤通粉可以转做螺丝粉、意粉、米线、公仔面或汤饭,选择甚多,今次选择较少食的螺丝粉。蕃茄汤色好深,望落去好浓郁,入口有超浓蕃茄味,加上炒蛋,几高质呀。而且可以配一款配菜,我当然食招牌的瑞士鸡髀啦。大大只鸡髀,上晒瑞士汁色,好吸引。鸡皮好Q弹,入晒味,果然是招牌呀。焗芝士西兰花 $38想食点蔬菜,所以要份焗芝士西兰花。西兰花焗至好腍,放满芝士酱,好食呀。去茶餐厅食饭,一定要喝杯奶茶和红豆冰,奶够香,茶够滑,红豆够腍,甜度啱啱好。
最近经常在家工作,但不代表比在办公室上班空闲
,我和同事们依然非常忙碌,有无数的工作要处理。

也不错啦。

虽然说可以选自己想吃的东西,但食饭时间只有一小时,

特色蕃茄浓汤配牛乳炒蛋 $50

,入口有超浓蕃茄味,加上炒蛋,几高质呀。

焗芝士西兰花 $38

想食点蔬菜,所以要份焗芝士西兰花。西兰花焗至好腍
,放满芝士酱,好食呀。

2020-08-11
2020-08-07 307 浏览
餐厅简洁、明亮, 布置大玩 怀旧风味, 放满怀旧玩具、 posters 及物件, 充满心思 ,环境舒适, 进入餐厅前先量度体温及提供搓手液, 十分贴心。潮州蚝仔肉碎泡饭$50炎炎夏日, 吃蚝仔肉碎泡饭 最适合, 蚝仔饱满而鲜味, 配上大量肉碎、鲜菇片及香茜等配料, 卖相已经吸引,每口泡饭充满蚝仔的鲜味、惹味的香茜, 十分享受 。特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士鸡髀$50牛乳炒蛋嫩滑, 蛋香诱人 , 滑蛋和通粉完全浸泡在蕃茄浓汤里, 酸酸甜甜, 令人胃口大开。招牌瑞士鸡髀, 必食之选, 瑞士 汁蜜甜惹味, 鸡髀卤得十分入味, 入口嫩滑, 特别是滋味的甜甜鸡皮,最後连鸡皮都通通吃光了, 认真大满足。炸韭菜饺子八只$35韮菜饺炸到金黄色香脆, 胀卜卜, 十分饱满, 饺子新鲜炸起,热呼呼,香喷喷, 轻轻咬下,肉汁四溢, 口腔内散发阵阵韭菜香气, 令人一吃再吃, 停不了口。芝士煎蛋猪扒包$35汉堡包包皮焗至脆身,夹着煎香猪扒、 半溶芝士、煎蛋及爽甜生菜, 馅料十分丰富, 大口咬下去, 发现猪扒好软稔, 充满肉汁, 口感多层次 ,愈吃愈滋味。西多士$25西多士大件厚身, 把大片牛油放在炸到金黄

潮州蚝仔肉碎泡饭$50

特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士鸡髀$50

炸韭菜饺子八只$35

芝士煎蛋猪扒包$35

西多士$25
西多士大件厚身, 把大片牛油放在炸到金黄色、 热烫烫西多士上面,牛油慢慢溶化, 再倾下糖浆 , 卖相令人垂涎,西多士内里夹满花生酱, 口感幼滑 , 不错的黄金组合。

新鲜菠萝冰$22
菠萝冰入口酸酸甜甜, 清新冰爽,仲有大量新鲜菠萝果肉, 诚意十足, 消暑解腻。

绿椰冰$22
黄色的绿豆蓉,口感绵密,配上香甜椰汁, 椰香诱人,炎炎夏天, 冰爽解渴。
是一间位於荃湾路德围的一间番茄汤瑞士鸡髀专门店,地点方便;而且强调不含味精主打原味主义,是一间适合大社会健康趋势的冰室。我这个蕃茄控今晚专程来到当一试《特色蕃茄浓汤通粉》,还有套餐可配牛乳炒蛋配瑞士汁鸡髀($50)。 蕃茄浓汤通粉可以免费转螺丝粉,再配搭了瑞士鸡翼;另外可以半价点选其饮品。这里亦出名在瑞士汁鸡髀,但我怕太饱所以点了瑞士汁鸡翼,真的很入味,而且鸡翼大只又又嫩滑,一吃爱上!下次一次要试试瑞士汁鸡髀!先嚐蕃茄浓汤,简直惊喜!蕃茄味香浓又鲜味,没有渴感,而且汤中还有不少蕃茄蓉,能嚐得出真材实料,不加味精。加上螺丝粉挂汤,每口都很美味。《焗芝士意粉$54》即焗热烘烘!肉酱中有不少鲜茄肉,肉平亦多,完全感拌匀整个意粉有余,入口有蕃茄酸香很开胃,不会只是一般茄汁的味道,很赞!《焗芝士西兰花$38》芝士多而且用上牛油多了一份牛油香。《红豆咖啡半价$13》咖啡味好浓,没有被溶冰冲淡,加上红豆几特别,但好像有点不夹。《梅子柑桔柠蜜 半价$11》有柑桔柠中放了粒梅子,最後把梅子放入口慢嚐很解腻。服务:每格都贴上隔板,亦会替食客先量体温。食物选择多,职员都很亲切,上菜亦快,怪不得晚饭时段堂食和

是一间位於荃湾路德围的一间番茄汤瑞士鸡髀专门店,地点方便;

《焗芝士意粉$54》

《焗芝士西兰花$38》
芝士多而且用上牛油多了一份牛油香。

《红豆咖啡半价$13》

《梅子柑桔柠蜜 半价$11》
有柑桔柠中放了粒梅子,最後把梅子放入口慢嚐很解腻。

服务:每格都贴上隔板,亦会替食客先量体温。

食物选择多,职员都很亲切,上菜亦快,怪不得晚饭时段堂食和外卖的人流不断。
2020-06-22
2020-09-11 2 浏览
这间「楼下冰室」於荃湾有两间分店,今天我和友人到了位於路德围的总店,享用晚餐。餐厅的环境光猛,内有有大量卡位,坐得非常舒适。进餐厅前,店员先为我们量体温然後安排入座。店员也很有礼物,由点餐至上菜和结账也很有笑容,令我吃得开心。这间餐厅标榜不含味精,我和友人当然要试试这里最出名的牛乳炒蛋鲜茄通,还有这里最出名的瑞士鸡翼。牛乳炒蛋鲜茄通配瑞士鸡翼牛乳炒蛋果然鲜嫩,而且很有蛋香,蕃茄汤底以鲜茄淆制得非常出色,完全没有味精,吃完整碗通粉还把汤底喝下,也不觉得口渴。另外瑞士鸡翼值得一赞的是味道一流,而且很入味,瑞士汁渗透整只鸡翼,还吃得出阵阵八角味道。另外点了一个招牌胡椒滑鸡泡饭,泡饭送上枱时,吓得我们一跳,因为它真的非常大碗,而且配料十分之,除了猪肚滑鸡外,还有支竹, 非常抵吃,而且胡椒味道控制适中。喜欢胡椒猪肚的人士是必点。我们点了两杯特饮,不得不赞的是这杯阿华田脆脆特饮,阿华田的甜度适中,阿华田的味道突出,上面还加了大量阿华田脆脆,饮起来非常有口感,很特别,值得一点!下次一定会再来。

牛乳炒蛋鲜茄通配瑞士鸡翼

下次一定会再来。
  • 瑞士鸡翼
  • 蕃茄浓汤通粉
2020-08-31 10 浏览
是日去左荃湾行街见朋友,夜晚突然想食特式茶餐厅,行过见佢门面唔错,而且怀旧式装修就吸引左我入去帮衬。推介呢度既招牌瑞士鸡翼,真系好多汁,又够晒入味。胡椒猪肚鸡 汤饭我都好推介,难得会落埋 芫茜!
2020-08-21 24 浏览
亚姐冇礼貌。 善意叫佢refill 枱柜桶d 筷子,佢居然话三宝饭系用刀叉食,想用筷子要出声。 就算唔理佢间冰室点解咁西式,个亚姐应该友善咁即刻去攞筷子,而唔系讲埋d 歪理。
2020-08-20 34 浏览
食完个$50瑞士鸡髀配蕃茄浓汤 加钱饮华田脆脆少甜少冰 饮落好重华田味同埋有少少脆脆口感 感觉几得意之後蕃茄浓汤唔酸几有甜茄味 每一口都少少蕃茄肉 通粉都几爽口 差唔多饮晒成碗汤 配埋牛乳滑蛋整体感觉几好呢度要赞一赞食完个蕃茄汤之後先来瑞士鸡髀 望落好重黑豉油感觉 用刀叉切开鸡皮煮得几滑嫩 但可惜冇肉汁流出 唔似大埔三多总店嘅卤水鸡髀咬落滑嫩多汁又锺意佢有少少冰糖味 而楼下冰室个汁比较浓重同埋豉油味重咗少少 下次配鸡翼试吓可能较好

2020-08-05 20 浏览
The hygiene has done very good!!!! The seats are separated by board. The temperature as well as hand hygiene are needed before going inside. We arrived at 11:30. Full people at 12:00The famous dish is the tomato 🍅 noodles 🍝 with eggs 🍳 super mouth-watering 👍🏻👍🏻The eye-catching door 🚪 with tomato 🍅 Swiss chicken wings ! Must order👍🏻👍🏻👍🏻 good to give it a try👍🏻As we hv breakfast. Very full this time

2020-07-27 40 浏览
收工同个朋友去楼下冰室食饭,见呢度嘅装修都几乾净企理,而且又有我最爱嘅瑞士鸡翼,所以就入咗去试试。呢度比较出名嘅系佢嘅瑞士鸡翼同埋鸡髀,仲有蕃茄汤同埋佢嘅特饮。不过我都食唔到咁多野,今次就试试佢嘅意粉同埋焗猪扒饭,当然唔少得瑞士鸡翼。瑞士鸡翼嘅卖相相当唔错,食落去甜甜地咸咸地,而且好入味,基本上每啖都食到佢嘅瑞士汁。佢嘅蕃茄猪扒饭同埋意粉都好大份,而且味道亦都唔差,睇得出个焗猪扒饭落咗唔少芝士,食落有啲拉丝嘅效果,而冰室炒意粉就好入味,有唔同嘅配料,每啖都食到唔同嘅配料,相当足料。然後我哋个叫咗一杯红豆奶茶同埋咸柠七,我个人觉得个红豆奶茶配合得几好,不过其实呢两样野加埋就会好甜,不过我自己就几锺意呢只味,如果唔锺意太甜嘅话,记得嗌少甜。整体而言,呢间野唔算贵,环境亦都相当唔错。大家可以试试。

整体而言,呢间野唔算贵,环境亦都相当唔错。大家可以试试。
2020-07-24 43 浏览
好耐好耐无试过食香港传统风味,於是今日同朋友去荃湾路德围试下呢间冰室试下😋一入到去已经见到好怀旧嘅装修,一下子就返去六七十年代嘅感觉呀!听讲呢间冰室最出名就系滑蛋通粉同瑞士鸡卑,我地仲叫咗好多款小食🤪🤪好似开怀旧party咁🥳真系推介爆呢个滑蛋蕃茄通粉呀,蛋超级creamy,蛋咪好浓!蕃茄通粉都好正,汤底好浓郁,配埋个鱼柳,炸到好松脆,炸粉唔厚,完全做到外脆内嫩嘅感觉!👍🏻☺️瑞士鸡卑好入味,个汁好香,但个鸡卑入味得嚟又唔会煮得太耐,柴咗嘅肉,仲系嫩嘅😌仲嗌咗三个小食,分别系炸鸡粒、芝士焗薯角同西兰花。当中最出色就系炸鸡粒,虽然有少少辣,但好脆,食落好惹味!野饮方面,要咗杯红豆冰同奶茶,嚟到冰室必点嘅两种饮品,奶茶好滑,下次一定要再嚟!

2020-07-20 25 浏览
A colleague and I visited this restaurant for lunch on a Monday. It’s located close to Exit A of Quarry Bay MTR station. There was no queue and we were seated immediately (though I have seen queues outside in the past). The décor is basic, modern and has a canteen feel. There is plenty of indoor seating available but no outdoor seating. Takeaway is available too.The restaurant has an extensive menu that includes Chinese and western food. I chose the beef brisket as this is one of my favourites.

The restaurant has an extensive menu that includes Chinese and western food. I chose the beef brisket as this is one of my favourites. It took around 5 minutes to arrive (see picture). The beef was boneless and had a mild flavour. The curry included potato, vegetables and plenty of sauce. The rice tasted as you’d expect! I had an iced tea to accompany my meal.

I enjoyed my experience. We were there for about 45 minutes. The staff were attentive and prompt and at no time did I feel under pressure to order or leave at the end of the meal. This is a fast-food restaurant that is ideal for a quick lunchtime bite. The prices are clearly marked on the menu and represent good value.
2020-07-20
  • Beef Brisket
2020-07-17 29 浏览
Lunch 有我最锺意的蕃茄汤底!正!⭐️鲜茄浓汤牛肉米线 配 牛乳炒蛋、牛油厚多士⭐汤底虽然唔系预期中的杰身口感,但酸甜适中,亦有不少茄肉,挺开胃。牛肉松软,米线食起来好有咬口,完全无煮到过腍!炒蛋好湿润,入口嫰滑!不过稍微落多左盐,食落有少少咸,最锺意将炒蛋放上多士一齐食😋 简简单单又一餐~
Lunch 有我最锺意的蕃茄汤底!正!

⭐️鲜茄浓汤牛肉米线 配 牛乳炒蛋、牛油厚多士⭐

简简单单又一餐~
2020-07-12
2020-07-12 26 浏览
今日约左朋友黎荃湾食饭,我地2个都无idea食咩,行到路德围比楼下冰室既门面吸引左入去。餐厅装修几唔错,好有茶餐厅特色,餐牌方面有中式亦有西式。一场黎到,梗系要试下佢既招牌瑞士汁鸡翼! 咬落好浓味,瑞士汁落得好够,而且鸡翼都好大只!正餐,我地2个各自点了咸菜胡椒滑鸡汤饭同招牌滑蛋叉烧饭。睇相到睇到咸菜胡椒鸡既用料十分足,,汤底好醒胃,而且好大碗,一个人要慢慢食先食得晒!滑蛋叉烧饭同样份量都好多,滑蛋炒到好有蛋香,又唔会太老,叉烧肥瘦适中,推介!另外,小食点左口水鸡同芝士焗西兰花。口水鸡够辣够惹味,鸡肉好嫩,捞汁食饭一流。西兰花大大棵,芝士份量刚好。