2020-07-23 2992 浏览
刚刚公布咗最新嘅限聚令,晚市继续停,都唔知几时有得出街食,好多plan左嘅局都要延期,好多朋友都问我,你冇得出街食点算?不想俾人话好似竹君所讲嘅生活多姿多彩,就只有叫外卖抗疫就最好,你想打麻雀打波跑步?Sorry,留喺屋企乜都唔做应该就系最好嘅抗疫方法。如果你唔识系屋企煮野,叫外卖就系唯一出路。呢几个月都惯咗叫外卖,当中有啲试过几好,就一定要encore,其中一间就系屋企附近嘅楚捻记。今晚系西环有野做,顺便再叫多次外卖。睇到楚捻记小队推出紧急措施,11/7开始,自己外卖自己送嘅promotion 登场,港岛限定有外卖专线,唔使排队等位,唔使自己攞,捻手小菜有人送去俾你。如果你唔喺住港岛区嘅朋友,外卖消费满$600免一半运费,外卖消费满$1000运费全免,支持下就算系屋企都可以食得多姿多彩。每消费$100仲即送楚捻记招牌糖水一碗老姜蕃薯或清保凉糖水,优惠真系多到数唔到。今晚食左四个菜,黑栢叶炒鸡肾花,原只炸猪手,椒盐粟米同海山骨。黑栢叶炒鸡肾花喺西环限定,炒得优美而最有镬气,牛柏叶同鸡肾都够辣够香,都几辣,要小心。原只炸猪手惊喜交集,成只切咗俾你,又方便又吃得卫生。之前喺土瓜湾都食过椒盐

原只炸猪手惊喜交集,成只切咗俾你,又方便又吃得卫生。

之前喺土瓜湾都食过椒盐粟米,一路都知道楚捻记食椒盐食炸物系最好,当然要选一个。

最尾的海山骨,送饭的最後朋友,虾酱香已经叫我迷倒。

有兴趣外卖 ,俾个WhatsApp专线6680 9197你,专线服务时间由12pm - 2am,就算夜晚冇得出街食,都可以足不出户食到楚捻记嘅出品。

看到呢个咁惨淡嘅香港饮食业景况,前排你哋仲捐完钱 ,冇理由唔支持下,加油。

楚捻记大排档
2020-07-06
2020-07-16 843 浏览
💛 #黄色经济圈 而家冇得出街食就睇住止下瘾先啦🥺🤤又系一间相信所有香港人都识嘅大排档❤️有别於旧式大排档呢度就乾净得多~食物种类同配搭亦有更多变化~😋之前一直想食但有点偏僻🤔见到西环新店开左就即刻book位试❤️🍴老火菜乾猪肺汤($92/细锅)由细到大都几锺意饮菜乾汤仲要煲猪肺即刻叫黎试下❤️煲得都几浓郁但如果多啲菜乾就更开心🤣🍴麻辣韮菜鸭血煲($79)一般都好少以小菜形式食鸭血但见到有好想试🤤我个人比较锺意用鸭血代替猪红~食落都几新鲜👍🏻🍴避风塘鲜鱿($90)避风塘个底料整得好香微辣仲要劲香蒜味~但系个鲜鱿稍为唔够爽口🤔🍴香煎黑松露莲藕墨鱼饼($88)上openrice见到差唔多枱枱都叫所以又叫黎试下🤣食落好香口黑松露味同墨鱼饼原来都几夹😋仲有啲墨鱼粒系入面❤️🍴猪油捞饭($18)呢个猪油捞饭真系等得我好苦🌚啲餸黎齐都催左起码半个钟仲要次次问都话装梗出黎🌚味道就正常啦但等到啲餸冻晒🥺另外餐厅好贴心每位入座嘅客人都会送一个口罩套装住用梗嘅口罩❤️最後食完仲有糖水送当日食嘅系蕃薯糖水都几足料又唔会太甜👍🏻📍 楚捻记大排档 (西环)西环石塘咀皇后大道西554-560号日富里百好大厦地下1号舖
💛 #黄色经济圈

🍴老火菜乾猪肺汤($92/细锅)

🍴麻辣韮菜鸭血煲($79)

🍴避风塘鲜鱿($90)

🍴香煎黑松露莲藕墨鱼饼($88)

🍴猪油捞饭($18)

📍 楚捻记大排档 (西环)
  • 香煎黑松露莲藕墨鱼饼
黎到依度就唔知点解谂起:人生有个真正朋友的确好极个真正朋友同你一齐去大排档啤啤佢仲更好极居然俾我周围逛下发现左个好地方 —— 楚捻记,平时想食下特色排挡又想坐得舒服都会谂起妹记,原来选择可以更多!依度既装修以霓虹光管做左好多特色、港色字眼同装饰,个人觉得好正好有feel真系卖港味道,餐牌装平凡小妙变成经曲或者改良创新菜,实在要大叫 好吸引啊!!菠萝拔丝咕噜肉,依度既名菜之一,常见平民菜变成文化特式菜,上枱真系有个拔丝,精细而令卖相昇华晒咕噜肉因为用左梅头,又滑又腍又入味,正成道菜既味道真系几好,好有风味七味黄金炸一口金砖豆腐,其实就真系椒盐豆腐咁即,唔算好特别,外脆内滑既,值得叫又唔贵,但就俾佢个名搞到我期望太高劳苏食推介 —— 燕麦金莎虾球个外就知有燕麦同咸蛋一齐做既虾,到底点做到厨师既推介?卖相好,然後一入口燕麦原来同咸蛋几啱,入口唔太乾,一口咬落去,几弹下,系有沉冰水既虾仁口感算好唔错,出面腍滑浓味,咬落脆弹清爽,相当推介大家去食唔饮酒就叫下正宗咸柠七依啲,啤酒都有好多选择成餐饭都觉得好正好味之余系好有feel,好特别既排档风味,唯一系无咁大个胃试得晒佢咁多特别小菜!等睇劳苏再
黎到依度就唔知点解谂起:人生有个真正朋友的确好极
个真正朋友同你一齐去大排档啤啤佢仲更好极

咕噜肉因为用左梅头,又滑又腍又入味,正
成道菜既味道真系几好,好有风味

菠萝拔丝咕噜肉

梅头

滑豆腐

劳苏食推介 —— 燕麦金莎虾球
个外就知有燕麦同咸蛋一齐做既虾,到底点做到厨师既推介?
口感算好唔错,出面腍滑浓味,咬落脆弹清爽,相当推介大家去食
唔饮酒就叫下正宗咸柠七依啲,啤酒都有好多选择

金虾

梅头
滑豆腐
金虾
战斗碗
店舖装潢模仿大排档,霓虹光管、木枱木凳、 手绘墙画等,弥漫着一股新派大排档气息。菜色多到令人选择困难症发作,终於拣到以下菜式。上菜速度更是秒速,五分钟内已经上咗两道菜。 先试了震店之宝 「霸王风沙鸡」 估唔到只是半只鸡,但看上去份量超大 , 重手葱花、炸蒜粒铺得满满, 完全将鸡件盖过, 寻宝一样地找到一件鸡腿, 夹上来已感到软软淋淋, 看上去是刚刚熟,鸡香细滑,而且鸡皮也是涨卜卜的,直觉话我知只鸡系用浸熟, 因为口感同蒸熟有很大差距。 难怪九成客人也来叫鸡。 「菠萝扙丝咕噜肉」$88 用上是梅头肉, 瘦肉比例较多, 但咬落一啲都唔觉得乾,有嚼劲, 但略嫌炸粉有点厚, 但相当索汁;酸甜汁味道调得好出色, 酸甜度平均, 以蜜桃片、菠萝片、洋葱丝等令味道更丰富。而最有趣的地方是加上以糖制成的扙丝和啄啄糖, 更添睇头。加碗 可自行调教 猪油、酱油、葱花、莞茜等,随自己的口味加减, 令丝苗米香变得更精彩。 泰式口味 「飞天通菜煲 」$69 我个人超推介,原煲上存热一流,通菜爽脆入味,惹味咸香,只因为加了虾干、蒜粒、红椒等重口味食材,完全地感到镬气十足。 两人吃得超饱也只须 $340,性价比

菜色多到令人选择困难症发作,终於拣到以下菜式。
上菜速度更是秒速,五分钟内已经上咗两道菜。

先试了震店之宝 「霸王风沙鸡」

「菠萝扙丝咕噜肉」$88

加碗 [砵仔猪油捞饭]

泰式口味 「飞天通菜煲 」$69

两人吃得超饱也只须 $340,性价比超高,完全地将星期四嘅闷气一镬过清晒 。

食咗啲咁香口既野,真系要饮杯冻野解喝,估唔到连沙冰都有
「腐竹鸡蛋糖水沙冰」$33
等一口饮落去吾系好似腐竹糖水味,不过越饮味道会越出,超冰凉,解喝一流。
2020-05-20 4157 浏览
楚捻记的大名, 从朋友之间听过, 它有传统街头大排档风味, 却坐得舒适, 感觉卫生。朋友喜欢光顾一些有善心的餐厅, 这间也是其中, 因为它开业後三个月每星期都会派饭予有需要人士。大家都会老, 会有需要帮助的时候, 这时得来一个免费饭, 实在温暖。而我们这些爱吃的消费族群, 可以做到的, 就是用金钱去惩罚它吧。第一次来, 当然要试它的特色菜色, 除了墨鱼饼, 其他都是西环店限定, 要不枉此行嘛!环境方面是七八十年代怀旧装潢设计, 店内播放八九十年代的旧歌, 满有风味。煎蚝饼$128新鲜热辣的蚝饼, 看样子似是炸出来的, 香口但不是很脆的那种, 内里满有蛋香, 蚝只比较大而且蚝味鲜, 没一点臭腥。附上了豆瓣酱和鱼露, 总觉得煎炸物沾酱汁吃比较滋味。即使两个人吃, 也不感觉很腻, 因为它不算很热气, 又不太油腻吧, 当然多些人分享会更好。香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼$88这个是唯一一个非西环限定, 但我们都觉得很有惊喜。黑松露通常用於西方菜式, 将它融入中菜中, 却没有违和感, 黑松露香味讨好怡人, 莲藕墨鱼饼口感有层次, 味道一流, 是一个心机菜式来, 不是到处可吃到。我会推介这个做今晚的NO

煎蚝饼$128
附上了豆瓣酱和鱼露, 总觉得煎炸物沾酱汁吃比较滋味。

香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼$88
这个是唯一一个非西环限定, 但我们都觉得很有惊喜。
黑松露通常用於西方菜式, 将它融入中菜中, 却没有违和感, 黑松露香味讨好怡人, 莲藕墨鱼饼口感有层次, 味道一流, 是一个心机菜式来, 不是到处可吃到。我会推介这个做今晚的NO.1菜式!

黑栢叶炒鸡肾
餐厅选用比较浓味调味的做法, 酱汁辣度蛮强劲, 鸡肾爽口, 份量比较多, 黑栢叶本身没特别味道, 也是吃其爽, 通常黑栢叶较韧身, 这里的也不会, 较易咬, 这个餸菜用来送饭不错。

半只西楚霸王鸡$128
半只鸡份量真有点多, 我们想吃的愿望太多, 肚子太窄, 结果浅嚐一点, 打包回去。
鸡件本身味道较淡口, 全靠特多的炸蒜和葱提升味道, 细心地酱油是另外附上, 不怕被弄得太咸。

清补凉
大排档比较多热气食物引诱, 最後送来了糖水清补凉, 比较少见, 它有滋阴润燥的功效, 很足料, 我们都吃光那些料, 利害, 糖水亦感觉滋润, 不太甜。

发现这里菜式价钱实惠, 而且不收加一, 两个人三百几元份量已多到吃不完, 十分抵食, 吃完更有糖水送赠, 完满的感觉, 怪不得这麽受欢迎了。整个晚上很多时间都有人等位。
  • 香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼
来香港後除了吃烧腊和点心 去过的中餐厅应该一个手可以数的过来 这家楼下的大排档从开业会一直一直排队 今天终於来拔草竟然有点惊到我 霸王鸡好吃 黑松露莲藕墨鱼丸好吃 空心菜也好吃 燕麦片虾球略一般因为燕麦片不够脆有点硬 喜欢 会继续来 还有免费好喝的糖水送 赞
2020-09-16 79 浏览
排队冇比飞,靠个职员记,明明迟过我都入先,仲要同我理论,不知所谓!都唔知系咪因为人哋巳经落左单,所以比佢地入先,个职员态度劲恶劣!真心不会再去帮亲,平都冇用,差劲!
真心不会再去帮亲,平都冇用,差劲!
以前一路都好想试楚捻记 近排佢开咗喺西环 未有限聚令之前都排晒长龙 趁仲有限聚令无咁多人就去咗试👍🏻呢间舖系同火锅捻连住装修都有六七十年代嘅感觉 音乐都系播啲旧式小小嘅广东歌亦都有唔少霓虹灯牌 打卡都唔错✨食物方面 我哋叫咗燕麦金沙虾球 酱爆鸳鸯鸡煲同埋飞天通菜煲 三个餸都冇令我哋失望🥰燕麦金沙虾球炸到好趣 炸左嘅燕麦片同虾球个味都好夹 咸蛋黄就唔使讲 炸咩都好食❤️酱爆鸳鸯鸡煲其实系滑鸡同田鸡 其实我唔食田鸡嘅但我叫嘅时候冇睇清楚个餐牌 但食落又几好食🙈 个酱十分惹味 滑鸡同田鸡嘅口感唔同 mix埋又几特别😝飞天通菜煲入面有大大条嘅虾乾 证明十分足料☺️ 虾酱嘅鲜味充分咁渗入去通菜度 就连唔锺意食菜嘅我都食到lamlam脷😋食完仲有糖水送 一定会再帮衬!!!😍This resto used to be in To Kwa Wan only, and I’m so glad they opened a new store in Sai Wan!!! ☺️ I saw a long line outside when there was no social gathering ban, so

食完仲有糖水送 一定会再帮衬!!!😍

This resto used to be in To Kwa Wan only, and I’m so glad they opened a new store in Sai Wan!!! ☺️ I saw a long line outside when there was no social gathering ban, so I could tell it’s quite a popular Dai Pai Dong around the area.

Their decor evolves around the theme of old Hong Kong - the 60s and 70s. The playlist is also full of Canto songs of the early days. The moment I stepped in, I kinda felt like I travelled back in time on a time machine to when my parents were born. There are also some neon light 💡 signs, and those are surely good photo materials. 😌😜

We ordered the deep-fried shrimp with salty egg yolk and fried oatmeal, stir-fried morning glory with dried shrimps, and chicken & frogs pot.

The deep-fried shrimps were crispy. Together with the deep fried oatmeal and salty egg yolk, it’s so delicious that it made me keep eating! 🤤

The chicken & frog pot sounds scary, but tasted pretty good indeed. Chicken and frogs share a similar yet different texture, so it’s quite special to put them together in a pot. The sauce was the highlight, that it’s enticing and appetizing at the same time, and made you wanna eat up a full bowl of rice with it. 😍

Lastly, the stir-fried morning glory was served with dried shrimps. The freshness of shrimps soaked through the veggie, and made me, someone who don’t really like veggie, wanna lick the plate after eating lol

And!!! Free sweet soup was served at the end of the meal!!!! I’ll def visit again!!😝😝😝
  • 酱爆鸳鸯鸡煲
  • 飞天通菜煲
  • 燕麦金沙虾球
2020-08-11 132 浏览
疫情原因成日嗌外卖,今次试下跨区帮衬下呢间餐厅,外卖自取,set咗6:45PM攞,准时去到已经包好晒。之前听过知佢同火锅捻同一个chain都对食物味道好有期望。咁果然冇令人失望,尤其个黄金麦皮虾好好味,芝士汁同琵琶豆腐又出奇地夹,咕噜鸡球个鸡好嫩。。。4餸1炒饭都系300几,啱啱够我哋3大1小食到饱。真心会推介,因为食物水准高,价钱又亲民。。。希望迟下疫情好返可以去试埋堂食。。。。。。。。。。。。
2020-08-11
2020-07-21 141 浏览
楚捻记最近疫情关系都好少喺餐厅堂食几乎日日都系叫外卖屋企附近基本上都食到冇乜新意难得今日经过西营盘返屋企之前梗系要睇吓有咩好食正当四处搵餐厅嘅时候行过日富里嘅小巷比个好大嘅灯光吸引咗 「楚捻记大排档」一字排开照住条巷嘅墙壁上好奇心驱使下跟住个招牌灯行入去点知见到嘅唔系传统大排档而系一间专食大排档捻手菜嘅餐厅於是就决定入去叫外卖返去点餐过程好快 老板亦都好有礼貌叫完之後就坐低等真系好锺意呢间餐厅嘅装潢好有八九十年代嘅怀旧味道而且仲会用上霓虹灯招牌真系好有心思 下次一定要堂食唔使好耐外卖就到手嗱嗱林返屋企开餐我叫咗煎蚝饼 半只霸王鸡香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼同埋 燕麦金沙虾球首先煎蚝饼好大块外脆内软又锁得住蚝嘅鲜味霸王鸡 肉质鲜滑嫩口平时食鸡我都会去皮但系呢只霸王鸡皮脂肪少所以难得地我会连皮食墨鱼饼煎得好香 但系唔会油腻有黑松露调味 加上莲藕嘅爽口同埋手打嘅弹牙口感好有层次最後到金沙虾球 大大只之余咸蛋黄金沙同虾嘅鲜味融合得好好配埋燕麦 口感又爽又卜卜脆食饱饱之後 就饮埋附送嘅清补凉 平衡返饱滞咁 最惊喜嘅系佢仲送咗份小礼物🎁系而家防疫必备嘅口罩真系非常之贴心总括好值得一试食大排档捻手小菜令
楚捻记

返屋企之前梗系要睇吓有咩好食

正当四处搵餐厅嘅时候
行过日富里嘅小巷
比个好大嘅灯光吸引咗
「楚捻记大排档」

一字排开照住条巷嘅墙壁上

令到我今晚添左三大碗饭
愈食愈滋味
迟啲疫情过後一定要去堂食
2020-07-05 170 浏览
黑栢页炒鸡肾花-惹味拔丝咭噜肉-个甜酸味食到层次感猪油捞饭-虽然好香好食,但.....真系吴敢食咁多👍黄金九肚鱼-咸蛋黄味浓但吴会死咸啫啫通菜煲-惹味,不过食到尾个d好咸
2020-07-03
霸王鸡
鼓椒炒鹅肠
拔丝咭噜肉
黄金九肚鱼
黑栢页炒鸡肾
  • 拔丝咕噜肉
2020-07-02 165 浏览
大排档最出色嘅就系小炒本来想堂食但原来book位已经要晚上九点後先可以入座唔紧要, 睇住左外卖餐单,唔贵啊,好多菜式都好想试下仲有支细嘅消毒酒精送,几好!今次同屋企人一齐分享蜜椒薯仔牛柳粒好好食牛柳粒好香,靓牛薯仔索汁,甜香味正连青椒都食清光,下次一定再点七味黄金炸一口金砖豆腐少少辣,小朋友食唔到呢只辣味大人食到舔舔脷脆d就好,不过外卖算好Ok 瑶柱虾粒带子蛋白炒饭食饱饱既饭地道港式煎蚝饼一大个大盒,好大件蚝都好大只,无沙可惜外卖返嚟唔脆有啲淋燕麦金沙虾球 你锺意金沙嘅香味,甜甜地虾食落几新鲜,下次都想再食!燕麦系装饰,冇乜味嘅
大排档最出色嘅就系小炒
本来想堂食但原来book位已经要晚上九点後先可以入座
唔紧要, 睇住左外卖餐单,唔贵啊,好多菜式都好想试下
仲有支细嘅消毒酒精送,几好!

今次同屋企人一齐分享

蜜椒薯仔牛柳粒
好好食
牛柳粒好香,靓牛
薯仔索汁,甜香味正
连青椒都食清光,下次一定再点

七味黄金炸一口金砖豆腐
少少辣,小朋友食唔到呢只辣味
大人食到舔舔脷
脆d就好,不过外卖算好Ok

瑶柱虾粒带子蛋白炒饭

食饱饱既饭

地道港式煎蚝饼
一大个大盒,好大件
蚝都好大只,无沙
可惜外卖返嚟唔脆有啲淋

燕麦金沙虾球
你锺意金沙嘅香味,甜甜地
虾食落几新鲜,下次都想再食!
燕麦系装饰,冇乜味嘅

2020-07-01 144 浏览
一家6点去都已经超多人坐低食紧,好彩上网book咗位。餸菜都叫快上,唔使等好耐。店内播住经典大热金曲,食住咁流行经典50年😆好多餸菜都系经典大排档菜式,煮得够镬气够香口。屋企小朋友老人家都赞好!整体啲嘢食好好,有太多想试,要覆啅!拔丝好好食,咕噜肉少个味不错炸到好香口嘅惹味白饭鱼港式蚝饼,正!唔出油,蚝仔都大只猪油捞饭,好味到呢。。。将减肥放埋一边先啦!食d咁香口嘢,当然要啤下,有埋冰冻战斗杯,正!
一家6点去都已经超多人坐低食紧,好彩上网book咗位。

整体啲嘢食好好,有太多想试,要覆啅!

拔丝好好食,咕噜肉少个味不错
拔丝咕噜肉

小炒王

炸到好香口嘅惹味白饭鱼
椒盐白饭鱼

港式蚝饼,正!唔出油,蚝仔都大只
港式蚝饼

猪油捞饭,好味到呢。。。

将减肥放埋一边先啦!
猪油捞饭

食d咁香口嘢,当然要啤下,有埋冰冻战斗杯,正!
啤酒@战斗碗
2020-06-27
拔丝咕噜肉
椒盐白饭鱼
港式蚝饼
猪油捞饭
2020-06-29 137 浏览
讲到大排档一定唔少得最近hit爆嘅黄店楚捻记,最早至少一星期前去预约订座,试过walkin去食至少等得上一个钟以上,少啲耐性都食唔到,之前得土瓜湾一间店舖,而家西环都有分店了,系香港大学站b岀口,行5分钟左右就揾到了餐厅,方便咗港岛嘅朋友仔。 燕麦金沙虾球 $92 (8/10)金沙等於咸蛋,咸蛋黄蓉混合虾球炒成,整块虾球新鲜爽口,加上咸香惹味嘅咸蛋黄蓉,十分入味。脆皮炸大肠(凤梨底) $86 (8/10)大大块嘅猪肠,非常邪恶,猪肠皮炸到脆卜卜,配搭菠萝片一齐食,味道清新而不油腻。蜜椒薯仔牛柳粒 $98 (8/10)黑椒薯仔牛柳粒系每一间大排档必备之餸菜,不过楚捻记嘅蜜椒薯仔牛柳粒,暂时系我食过最好食嘅,牛柳粒唔会炒得过火,加上蜜糖及黑椒作调味,甜甜辣辣好易入口。西楚覇王鸡(半只) $125 (7.5/10)满满嘅炸蒜及香葱,带岀了鸡嘅味道,另外配上自家制嘅酱汁,唔会过咸之余,而且十分入味。香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼 $88 (7.5/10)由於手打关系,而且混合咗莲藕嘅墨鱼饼,特别爽口,加入咗唔少嘅黑松露,令墨鱼饼味道大大提升。酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 $92 (7.5/10)手打

燕麦金沙虾球 $92 (8/10)

脆皮炸大肠(凤梨底) $86 (8/10)

蜜椒薯仔牛柳粒 $98 (8/10)

西楚覇王鸡(半只) $125 (7.5/10)

香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼 $88 (7.5/10)

酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 $92 (7.5/10)
手打牛丸爽口弹牙,有如乒乓球,而且亦唔会炸过火喉,真系名乎其实嘅乒乓球牛丸,轻轻咬开,慢慢流岀了黑松露芝士,十分惹味。

飞天通菜煲 $69 (7/10)
虾乾虾酱炒通菜,味道突岀,上菜时仲听到”炸炸声”,镬气十足!

港式地道煎蚝饼 $65 (7/10)
新鲜热辣即炸嘅蚝饼,厚厚地又大大件,混入了大量蛋酱,蛋香味十足,而且蚝只唔细,新鲜唔腥臭。

楚捻记小炒王 $85 (6/10)
中规中矩,没有太大嘅惊喜。

原只脆皮炸猪手 $125 (3/10)
炸猪手简直系咁多餸之中,最差嘅一道。猪皮唔够脆,猪手肉炸得唔够透,入面啲肉唔熟。

後记: 食大排档当然唔少得嗌返枝啤酒啤啤佢啦,加埋雪到冰嘅战斗碗,夏天饮,你都咪话唔爽。食到咁上下,待应会问你小菜到齐了没有,然後送了每人一碗嘅中式糖水,清补凉或蕃薯糖水二选一,清清甜甜嘅清补凉够晒下火,蕃薯糖水姜味十足。小编先後去咗两次,埋单都系百五元左右,价钱化算,又好食,真系平民中嘅星级大排档。

😋味道: 7.5/10
  • 西楚覇王鸡
  • 香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼
  • 酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸
2020-06-29 127 浏览
刚巧在上环踢完场夜波⚽,原本只想食少少嘢!今晚就放纵一下自己,过来捻佢两手小菜先。横街巷内,怀旧装修一番。睇到海报略知一二。过咗十点消夜88折,加上唔使排队。😜《腐竹鸡蛋白果沙冰》 惊喜! 完全喝出腐竹鸡蛋糖水嘅味道,如果有甜度选择更好!收你咁贵一碟牛丸比啲乜捻手嘢你《 酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸》惊喜!惊喜!!惊喜!!! 认真事说三次。牛丸内,黑松露与芝士混合,加上手打鲜牛肉丸弹牙口感与鲜味,配合得天衣无缝,面层轻洒上幼盐更能吊出味。😋😋😋店员妹妹真情推介《韭菜花炒咸肉》 镬气十足,虽然油份较多,好像不太健康,但是真的非常惹味,镬气十足; 咸肉先拉油外轻脆内juicy,「如果唔怕肥,放马过嚟。」埋单前糖水赠送《 热姜汁蕃薯糖水》&《冻清补凉糖水》 虽然是免费,亦绝无欺场, 番薯糖水须然略甜, 但糖与姜融合均衡; 清补凉料十足,解暑良品。PS. 翻睇自己写嘅食评,真系怀疑自己好似收咗钱咁写,(我当然唔会咁做啦)😭所以我会短期内,再去土瓜湾总店试一试楚捻真伪。食物卖相=(满分20) 17食物味道=(满分20) 19服务质素=(满分20) 16装修整洁=(满分20) 18性价比率=(满分
横街巷内,怀旧装修一番。

睇到海报略知一二。

过咗十点消夜88折,加上唔使排队。😜

腐竹鸡蛋白果沙冰

收你咁贵一碟牛丸比啲乜捻手嘢你
《 酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸》
惊喜!惊喜!!惊喜!!! 认真事说三次。
酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸

店员妹妹真情推介《韭菜花炒咸肉》