2014-06-03 592 浏览
今天行開經過椰林閣,門口看到有限定時間8折,於是進去一試。叫了一個餐,折了都不用 $30。乾炒牛河:味道OK,油比較多些,牛肉有點韌,河粉一般。凍華田:都夠濃,還可以。有8折都幾扺食!
今天行開經過椰林閣,門口看到有限定時間8折,於是進去一試。
叫了一個餐,折了都不用 $30。
乾炒牛河:味道OK,油比較多些,牛肉有點韌,河粉一般。
凍華田:都夠濃,還可以。

有8折都幾扺食!
2014-04-18 377 浏览
是日下午往屯門探友人,未探友人前先到椰林閣點了一個海南雞套飯吃,這個套飯有菜,有油飯包羅宋湯。雖然上檯的賣相一般特別是油飯色較暗未夠光澤而且飯身較腍,菜亦烚得太久,羅宋湯鮮茄味不足喝得出是由茄醬煮成,失了羅宋湯的原有蔬菜和蕃茄的味道,唯獨海南雞比較可取取,雞肉算多且不鞋口,算是這一餐的精髓。
2014-04-18
用餐时段
2013-02-07 60 浏览
今晚突然出外晚餐, 一心唔係想來椰林閣, 貪佢唔洗等位, 比個機會佢吧!點知...把鬼火一行三人, 叫了兩碗喇沙米線(一碗肥牛, 一碗海南雞)加套餐x2, 曾經在尖沙咀廣東道椰林閣食過幾好味, 以為都有相同水準, 點知只係用有D味有顏色嘅湯來煮...一點喇沙feel 都無...真係好差...又貴又廢...加上連餐包都無個, 得兩片garlic bread...另外焗豬扒飯, 唔係焗, 只係林pet pet 打個獻上去...好無heart 囉...另外叫2杯餐飲時, 黑衫女侍應好不滿咁話我地叫左一個餐咋喎, 我話叫左兩個, 你地都比兩客羅宋湯我啦, 之後仲黑晒面咁, 講真我心諗, 我扼你杯野飲咩, 如果你insist 話我地叫左一個餐, 咁我就真係可以扼多你一個餐湯喇, 態度差到... 希望此椰林閣租約短些
點知...把鬼火

希望此椰林閣租約短些
2013-02-03
用餐优惠
其他
2012-10-15 64 浏览
早前椰林閣在網上做團購優惠,縱使知道很多食家對卓爾居分店的評價很有保留,但膽粗粗的我仍然勇敢嚐試,怎料真的中伏了... 是晚當我出示團購換領券後,那負責接待的侍應即時黑面及把本來放在檯上的餐牌全部狠狠的收掉,同時亦以呼喝的態度來詢問「要飯定意粉?」,狀甚看不起團購客人似的 (天呀!雖然我是團購客人,但我同樣是有付費而不是來白吃的! ) 大概是因為團購餐的食物早已製作好,不消一會所有食物便全部拿到檯上來,除了完全沒有上菜次序之外,食物更全是冷冰冰/微溫的!餐湯和餐飲都屬於正常貨色,故不在此多加筆墨了。 芒果汁鮮果大蝦薯仔沙律這是唯一一道滿意的菜式。雖然嚐不出有芒果汁的味道,但兩隻大蝦配上大量鮮果及沙律醬,酸酸甜甜的感覺使我開胃不少! 胡椒蜜汁芝麻雞中翼胡椒蜜汁加芝麻本是惹味之選,但雞翼瘦削無肉,再加上煎煮得過火,使雞肉如柴枝一樣堅硬。 黑松露菌醬忌廉野菌意粉意粉淡而無味,軟身而不爽口;除了眼見少量「黑點」之外,完全感受不到所謂的黑松露。 咖喱豬扒意粉咖喱尚算惹味,能蓋過豬扒的急凍味道;豬扒雖嫩但稱不上滑,估計應是因為急凍的關係而破壞了豬扒的肉質。

餐湯和餐飲都屬於正常貨色,故不在此多加筆墨了。

胡椒蜜汁芝麻雞中翼
胡椒蜜汁芝麻雞中翼
黑松露菌醬忌廉野菌意粉
黑松露菌醬忌廉野菌意粉
咖喱豬扒意粉
咖喱豬扒意粉
题外话/补充资料: 拿不到團購時提及的「免費升級套餐優惠券一張」。
2012-10-12
用餐优惠
團購
2012-03-28 49 浏览
卓爾居椰林閣一向的風評都很一般,但當場內其他食肆沒什麼位置時她又是另類選擇,以前大都坐餐廳裡面的座位,今次反而選了to see and to be seen 的外圍位置,雖然場內也沒有東西可看,感覺是沒裡面那麼侷促。滿滿下午茶選擇中,選了照燒雞腿連沙律, 只因看到其他食客的雞腿好像蠻好吃似的,照辦煮碗也應風險較低吧。 整碟食物外觀像日本食物模型般不真實,尤以那被照燒汁煮至發亮的雞腿最像假。那層像為雞腿掃上光油似的照燒汁,無論甜度或香味像是瑞士汁多一些,而且還加入蔥段煮成,只因雞腿中黏了一條煮至軟身的蔥嘛,濃濃甜甜的味道用作伴飯也不錯;蠻大隻的雞腿本身食味一般,雞肉裡沒有什麼肉汁在內,反而被甜汁包裹著的雞皮還入味好吃,這個汁的確救了這無味雞腿。 沙律以罐頭生果、鮮果及蔬菜組成, 不是全以罐頭水果來做沙律已算不錯。細心數數有木瓜, 火龍果、菠蘿等都是佔少許份量,薯仔、青瓜、西芹、粟米反而更多,因薯仔不少關係,這個沙律也可吃飽人的,伴以份量剛好的肥爆沙律汁,基本不會難吃,只是雪得太利害以致出現碎冰在內,沙律是需要夠凍但雪到如此情況就要留意,畢竟冰粒是影響食味及觀感的,墊底那葉生菜還算新鮮,沒
椰林閣
照燒雞腿沙律
道具似的雞腿
有冰的沙律
沙律以罐頭生果、鮮果及蔬菜組成, 不是全以罐頭水果來做沙律已算不錯。細心數數有木瓜, 火龍果、菠蘿等都是佔少許份量,薯仔、青瓜、西芹、粟米反而更多,因薯仔不少關係,這個沙律也可吃飽人的,伴以份量剛好的肥爆沙律汁,基本不會難吃,只是雪得太利害以致出現碎冰在內,沙律是需要夠凍但雪到如此情況就要留意,畢竟冰粒是影響食味及觀感的,墊底那葉生菜還算新鮮,沒有什麼锈黃情況,有進步了。

沒拍照的麥片豬扒沙律,沙律如剛才的一樣,而豬扒外層裹以麥片代替麵包屑,外型仍像吉利豬扒般香脆,看來似乎健康一點點吧。

雪菜煙鴨胸炒米粉想不到的大碟,以下午茶份量來說極多,作為午/晚餐也足夠!所用米粉很幼,是我喜歡的米粉類型,鴨胸的煙薰香令味道更香,是次廚師炒得極有心機及鑊氣,沒太多油之餘又炒得夠香,是椰林閣少有的有水準作品。
凍檸茶
凍檸茶紅茶味還算可以只是茶香未夠,所用檸檬夠酸可以稍稍彌補不足,沒點少甜因此甜度也較高,結果飲了幾個鐘仍餘下一些,最喜歡仍是那支堅硬的長鐵匙,篤檸檬也篤得零舍痛快。

慢食下午茶又笑笑談談間,原來晚餐時間也到了,大家意猶未盡繼續看晚餐餐牌來個下半場。
老火西湯
羅宋湯看來煲得時間相當足夠,絕對是西式老火湯!艷紅湯底裡所有蔬菜已煲至軟化甚至溶掉,連煲湯牛肉也已煲至成絲,濃郁湯底煲得酸度足夠還微微帶著辣味,還算及格的羅宋湯。

飲湯最好有麵包,是次甜餐包烘熱後配一盒軟身牛油,只是牛油沒香味,令本來溫熱柔軟的麵包欠缺香味,稍稍不足。
肉醬腸仔焗意粉
焗肉醬腸仔意粉比想像中快送到,平時的焗飯或焗意粉需時會較久,今次又不需等得太久哦。看似不多的芝士焗至溶化後很有芝士香,要是能加點芝士粉應會更香,不知是牛肉還是豬肉煮成的肉醬有加香葉煮過,蕃茄醬比例很少,跟港式紅彤彤茄醬多於一切的有別,腸仔好不容易才找到幾薄片,廚師大哥似乎太輕手了吧;意粉是港式餐廳煮得如米線般軟的程度,要在這裡找到彈牙意粉,相信機會不高;焗盤底層原來很多油,結果要隔一隔油才可完全完成一盤。

海南雞飯一大盤的蠻大堆頭,不過其他人客的海南雞比我們的更大碟外觀更新鮮,早起鳥兒也不一定有著數,套餐還配紅青蘿蔔湯及蔬菜,營養總算比意粉來得均衡一些。

凍咖啡加冰後更淡,細佬形容為像沖涼用的咖啡,可圈可點!

無論下午茶或晚飯時間,客人都是絡繹不絕,但餐廳仍不會下逐客令,只是間中向我們方向望望,我們也是食蔥長大的,所以坐久了也會再點些東西, 再不然又加錢點件蛋糕,反正甜胃是日未開工嘛,幾位姐姐們對這幾個吃馬拉松下午茶的客人也沒有什麼黑面,較高級的那位小姐還有些笑容,雖然這家餐廳一向好評不多, 我們在此也用餐幾次,食品不是很有水準但也未至於太壞,可能我們儍人有儍福吧。
椰林閣
照燒雞腿沙律
道具似的雞腿
老火西湯
  • 照燒汁雞腿
  • 羅宋湯
2011-09-18 33 浏览
晚上在卓爾廣場覓食,記得以前食過椰林閣的扒餐,感覺還OK~~於是今晚再次光臨,但實在是令我大失所望!或者因為還未正式進入晚市時間,人客唔多,服務人員亦未進入狀態~在餐廳內打鬧兼吃零食。我們兩人叫了兩份套餐(一份焗飯+一份忌廉粟米魚柳飯),味道不敢恭維。魚柳飯內的配菜讓人看了就不想吃,有幾塊很不新鮮!雖說是芝士鋦飯,但與忌廉汁沒什麼區別,芝士少得不能再少!服務員打鬧時笑容滿臉,為顧客服務立時黑面。落單時只爲我們落了套餐及餐湯,未等我們說要什麽飲品就帶餐牌走人......餐湯味道還可以,兩人餐湯內容物很不平均。我們叫了飲品后等了long long time都沒有送來,差不多吃完飯了,我們又催了一次。此時,斜對面桌的客人買單,並指著餐台上的一杯奶茶說了點什麽。只見服務員立刻端起這杯奶茶轉身放到我的面前!!這就是我的熱奶茶?!這杯奶茶從我們進店沒多久就在斜對面顧客的桌子上了,直到他們吃完,發現多了杯奶茶,就這樣又來到了我的餐桌上!實在不能令人接受!我要求服務員為我換一杯(服務員似乎對我的舉動很驚訝,但也沒說什麼)。後來確實為我換了杯,因為這杯奶茶已經用微波爐叮熱后送到另外的客人面前了。(由於離
於是今晚再次光臨,但實在是令我大失所望!

魚柳飯內的配菜讓人看了就不想吃,有幾塊很不新鮮!
雖說是芝士鋦飯,但與忌廉汁沒什麼區別,芝士少得不能再少!
服務員打鬧時笑容滿臉,為顧客服務立時黑面。
餐湯味道還可以,兩人餐湯內容物很不平均。
只見服務員立刻端起這杯奶茶轉身放到我的面前!!
這就是我的熱奶茶?!

(由於離吧台很近,我可以清楚看到服務員對這杯奶茶的一舉一動)
買單時,由於這樣的服務,我們沒有留下tips(如果可以,我連服務費都不會給!)。
也許別的餐廳也會為顧客端上這樣的奶茶,但這樣直接的,毫無掩飾的,我還是第一次見!太露骨,太令人唔舒服了

我以後都唔會幫襯了!失望透頂!
2011-09-17
2010-09-29 14 浏览
返工日子出街食LUNCH食到無選擇的話,一年都有幾次來椰林閤,次次食牛扒飯多,因為記得焗野好難食.今日午餐無什麼地方心水選擇,再度去這裡看看.大餐牌放在門口,見有個什麼燒汁魚飯,以為是龍利柳,好似幾OK,加上不想食豬牛雞就入去了.坐得後再睇細餐牌,剛好幅圖就是我想食的魚柳餐,實際原來是鰻魚.如果要我用35蚊加一食個鰻魚飯不如去隔離明將食鰻魚大定食唔好?轉呔求其要個黑椒汁豬扒拚牛肉腸意粉,唔想食豬牛點到會遇到,例牌跟紅湯同熱檸茶.因為太多學生幫襯啦,餐包餐湯都等成十幾分鐘先有紅湯好稀,無什麼味,菜又少喎,用餐包點下點下食鬼哂算數.黑椒汁出了好多油,幸好叫了少汁加盡量剔走汁不吃,牛肉腸和牛丸一樣味道,豬扒大塊得來薄,肉質鞋加偏乾.白恰意粉好淋,咬多幾啖就糊口.熱飲這麼多年都是不溫不熱的.反面旁邊的白烚菜最討到我歡心.40蚊食一個午餐,如果好食都無問題,現在重點是不好食變相更不抵食了...不過不過今次真是自己攞黎囉,仲咩不食牛扒呢?...雖然不是好得去邊...後悔不去樓下太興食個素菜飯,飲碗濃郁羅宋湯呀.大家都知椰林閣'出名'無服務可言,大家鬥黑面姐.

轉呔求其要個黑椒汁豬扒拚牛肉腸意粉,唔想食豬牛點到會遇到

40蚊食一個午餐,如果好食都無問題,現在重點是不好食
變相更不抵食了...不過不過

大家都知椰林閣'出名'無服務可言,大家鬥黑面姐.
今次離奇大碟,但唔好食乜都假
2010-09-27
2009-05-05 13 浏览
依度既係下午茶至值得食....食得落口...唔太好味...廿零蚊...是但啦~~同老公又係點左海鮮炒烏冬,咖哩牛腩飯.老公個飯一到....O晒嘴.....牛腩得2舊西九龍食個次都唔止2舊啦~~~海鮮炒烏冬....淨係得蜆肉同烏冬!咁都叫海鮮????埋單$49....所謂85折就響食物D份量到同樣打番個折~佢又唔係差到話要比喊樣...但如果佢再係咁....我諗6折都要考慮下!!

同老公又係點左海鮮炒烏冬,咖哩牛腩飯.
老公個飯一到....O晒嘴.....牛腩得2舊
西九龍食個次都唔止2舊啦~~~

海鮮炒烏冬....淨係得蜆肉同烏冬!
咁都叫海鮮????

埋單$49....所謂85折就響食物D份量到同樣打番個折~
得2舊牛腩既咖哩牛腩飯
得蜆肉既海鮮炒烏冬
2009-05-05
2009-01-14 21 浏览
聽媽媽說椰林閣午市和晚市也有85折所以我提議晚餐就去椰林閣食我第一時間就選了...$38焗卡邦尼野菌蟹柳長通粉+8蚊有湯和餐包 []+熱檸水媽媽就選了...$31蝦頭糕生炒牛肉飯+8蚊有湯(羅宋湯)和餐包+2蚊凍檸茶少甜等左一陣..兩件餐包和媽媽的湯就送上來了..我心知餐包唔會熱得去邊..不過幸好還有點暖..尚可接受紅湯::不錯的,,飲完之後都唔會太口渴..味道有點酸辣~接受之後媽媽吃完包包和飲完湯..我既酥皮湯才來(我唸係即整..咁都放心D)外表實在太差;平的和唔酥既..不過都預左..因為依到唔係專飲酥皮湯的好地方..一打開個酥皮..點知係白湯之後我第一時間就叫侍應即刻換返個紅湯比我!!(明明我話要紅湯嫁嘛..算)因為果位侍應都冇黑口黑面..仲好樂意咁換返紅湯比我..再要過多一陣..媽媽個飯就來了,,我試左少少..幾好食..吳太油咸味岩岩好同埋分量都多!!之後..我的湯終於來了..可以飲了=[]=''入面都算多料..滿意既等我差唔多飲哂湯;食埋個包..我個長通粉就黎拉..外表就咁睇落去..係幾好..但其實份量少(比媽媽個飯少好多)..汁又少(汁只係上面果層;下面冇既..仲有杰到一舊舊

聽媽媽說椰林閣午市和晚市也有85折

所以我提議晚餐就去椰林閣食

我第一時間就選了...
$38焗卡邦尼野菌蟹柳長通粉+8蚊有湯和餐包 [[我再+多左8蚊湯變酥皮羅宋湯
]]+熱檸水
媽媽就選了...

等左一陣..
兩件餐包和媽媽的湯就送上來了..
我心知餐包唔會熱得去邊..不過幸好還有點暖..尚可接受

之後媽媽吃完包包和飲完湯..
我既酥皮湯才來(我唸係即整..咁都放心D
外表實在太差;平的和唔酥既
..不過都預左..因為依到唔係專飲酥皮湯的好地方..
一打開個酥皮..點知係白湯

因為果位侍應都冇黑口黑面..仲好樂意咁換返紅湯比我..

再要過多一陣..
媽媽個飯就來了,,
我試左少少..幾好食..吳太油
咸味岩岩好同埋分量都多!!
之後..
我的湯終於來了..可以飲了=[]=''
入面都算多料..滿意既

等我差唔多飲哂湯;食埋個包..
我個長通粉就黎拉..

外表就咁睇落去..係幾好..
但其實份量少(比媽媽個飯少好多)..

汁又少(汁只係上面果層;下面冇既..仲有杰到一舊舊~成PAT野
)..
冇芝士味..下面D長通粉一食就知係烚既..好彩佢唔會淋到太過份=,=
值得讚既係..蟹柳都唔少..
但最後發覺..唔係有野菌嫁咩
!?
野菌去左邊
!?算...
成碟野我都食唔哂..食靜左少少..太飽關係XDDD=V=
最後..野飲黎拉`
熱檸水同凍檸茶都係都出面果D味道一樣..
凍檸茶都幾大杯..檸水係要熱..所以係幾細的=,=(唔記得影相

埋單::$90(有85折關係)..
都算平

焗卡邦尼野菌蟹柳長通粉
酥皮羅宋湯入面
蝦頭糕生炒牛肉飯
2008-12-06 24 浏览
同家姐同俊俊去左卓爾居既椰林閣度食dinner.. 兩大一小叫左兩個set dinner..set A: 紅酒牛尾燴意粉煲+白湯+凍香橙朱古力(飲品相片中前者)..意粉煲先講size.. 好大煲.. 夠兩個人食.. 好在身上有lunch box.. 即刻裝起留待第二日帶返工都可以有剩.. 再講賣相.. 其實都算幾靚.. 面頭仲見到d溶緊既cheese.. 後講味道.. 唔錯喎.. 仲見到有八角.. 真係無諗過西餐都有八角.. 所以令到waitress一放低已經聞到勁香.. 諗唔到同紅酒都幾夾.. d牛尾又炆到好淋.. great.. ^0^白湯.. 一路都幾鍾意飲椰林閣既白湯.. 但今次好似有d唔對路.. 或者煮左同放左好耐.. 所以就算我幾咁鍾意飲都飲得一半.. 而我無轉紅湯.. 因為對紅湯感覺麻麻呢... ... ~.~凍香橙朱古力.. 聞落真係有香橙味.. 唔係求其作個名就算.. 飲落幾fresh.. 少少甜.. 係奇在有d食緊某牌子既香橙朱古力味道.. 唔係用鮮橙.. 不過都好似接受.. ^.^set B: 什扒餐+白湯(變紅湯)+凍朱古力..什扒餐size亦算大.. 炒飯底.

set B: 什扒餐+白湯(變紅湯)+凍朱古力..
什扒餐size亦算大.. 炒飯底.. 有牛肉腸.. 煙肉.. 雞扒.. 豬扒.. 配蒜茸汁.. 牛肉腸就比起我響其他餐室既好味.. 炒飯亦算ok.. 唔會太多油.. 不過食得出扒類有"la"過.. 所以勁淋.. 將價就貨.. 四十幾蚊一個扒餐算係咁.. ^_^

湯由白湯轉紅湯.. 原因如上.. 有怪味.. 但家姐話辣左少少.. ^-^"

朱古力用粉沖.. 同其他餐室一樣..^^

順帶一提.. 俊俊倒瀉左杯朱古力d staff即奉上紙巾仲幫我地轉台添.. 但因為就快走既關係.. 以免煩親人地.. 我就嗱嗱聲飲埋啖野就埋單勒..
紅酒牛尾燴意粉煲
凍香橙朱古力
好軟軟既包包
紅酒牛尾燴意粉煲
凍香橙朱古力
好軟軟既包包
2008-11-27 5 浏览
朝早晏左起身本來想上樓上飲茶但行到呢層o既時間見到椰林閣裡面一個人都冇而且未o係呢到食過早餐於是入去試下~要左三文治餐選左吞拿魚碎蛋三文治+輕量版鮮奶麥皮+熱檸水menu寫$18~抵啦~吞拿魚三文治估唔到都幾大份而且好多料~味道好!可以話比太興更出色~輕量版麥皮都唔算太輕量~對我黎講係o岩o岩好的份量~一d都唔甜~食完呢個早餐後感覺好健康~好有營養~好o岩我o既口味~但埋單居然...$20!?原來呢到要加一服務費....都幾無奈下...不過算啦~呢餐食得幾開心~有下次呀!
朝早晏左起身
本來想上樓上飲茶
但行到呢層o既時間見到椰林閣裡面一個人都冇
而且未o係呢到食過早餐
於是入去試下~

要左三文治餐
選左吞拿魚碎蛋三文治+輕量版鮮奶麥皮+熱檸水
menu寫$18~抵啦~
吞拿魚三文治估唔到都幾大份
而且好多料~味道好!可以話比太興更出色~
輕量版麥皮都唔算太輕量~對我黎講係o岩o岩好的份量~
一d都唔甜~食完呢個早餐後感覺好健康~好有營養~
好o岩我o既口味~

但埋單居然...$20!?
原來呢到要加一服務費....都幾無奈下...
不過算啦~呢餐食得幾開心~
有下次呀!
$20 (早餐)
2008-10-20 12 浏览
越式雞中翼湯檬雞中翼三隻, 中間白, 邊位黑, 肉好乾, 有少許怪異味道, 冇其他調味味道, 雞中翼是隔左幾日的垃圾湯檬夠大碗, 湯... 冇味冇道瑞士汁海鮮粉烏冬色澤似, 冇瑞士汁味道, 唔夠咸又唔夠甜, 海鮮碎濕濕
越式雞中翼湯檬
湯檬夠大碗, 湯... 冇味冇道

瑞士汁海鮮粉烏冬
色澤似, 冇瑞士汁味道, 唔夠咸又唔夠甜, 海鮮碎濕濕

(非会员)
2008-09-01 10 浏览
本人住在此餐廳樓上, 以前經常到此解決晚餐, 但發覺不能再忍受, 因為食物非常難食, 有次叫 蘑菇 煙肉 意粉, menu pic 影得好靓, 但出來 是很大碟的一碟意粉, 冇汁 , 2 塊菇, 煙肉碎到搵唔到, 意粉冇味, 好似用滾水整, 超級難食, 同waiter講, 回應一聲 : o我. , 冇service 可言~ 發左誓唔會再去,寧願去樓下美心快餐食!
2008-05-17 7 浏览
今日在男友家附近食野, 唔想周圍搵, 就去左最近既椰林閣一入去, 環境ok, 坐得幾舒服男友要了黑椒牛仔柳, 我就要西班牙海鮮炒扁意粉點完菜我就去了洗手間唔夠3分鐘返黎... 湯同餐包已經黎左, 連牛仔柳都已經上枱!?簡直係快餐...羅宋湯味道不過不失再過幾分鐘我點既意粉都整好啦...海鮮不多, 有d墨魚, 蜆仔, 蟹柳咁啦, 不過食落就幾好味牛仔柳頗林身, 30幾蚊都算係咁食物既質素比起快餐店好少少, 不過服務就認真九流一位女侍應響我地食緊主菜食闍夠一半時, 就走黎話要我地叫埋餐茶問時好無禮貌, 好有趕客feel我叫左檸蜜, 要加5蚊, 仲要唔好飲嗌找數唔夠5秒就拎左張單出黎, 比錢時多謝都無聲再係咁, 想搵人幫襯都幾難
今日在男友家附近食野, 唔想周圍搵, 就去左最近既椰林閣
一入去, 環境ok, 坐得幾舒服
男友要了黑椒牛仔柳, 我就要西班牙海鮮炒扁意粉
點完菜我就去了洗手間
簡直係快餐...

羅宋湯味道不過不失
再過幾分鐘我點既意粉都整好啦...
牛仔柳頗林身, 30幾蚊都算係咁

食物既質素比起快餐店好少少, 不過服務就認真九流
問時好無禮貌, 好有趕客feel
我叫左檸蜜, 要加5蚊, 仲要唔好飲

嗌找數唔夠5秒就拎左張單出黎, 比錢時多謝都無聲
再係咁, 想搵人幫襯都幾難
2008-03-21 14 浏览
2008/3/21午餐人家放假,自己就要上班,每年到了這個並非勞工假的假期,例牌會哀怨下:b對面明將暫停午市套餐,樓下太興不用多說更貴,就走去限乎兩者之間的椰林閣吃。我吃黑森林野菌汁西冷牛扒配薯菜,家陣寫這個名才知是野菌汁,剛才吃的時候只是很普通的燒汁,野菌在哪啊﹖…黑森林又不是黑椒,是否多餘寫上去的﹖(打哂問號)牛扒夠厚夠大塊,幾好味可惜只是微暖而且幾un,不過其中幾啖好似有陣隱藏的”粟”味(不是粟米味),是我錯覺嗎﹖配角反而出眾:薯角熱到燙口的,瓜件煮得入味又清甜。今天的羅宋湯超出以往的水準:熱度夠﹑味道夠﹑材料夠。閒日午市旺場到飛起,人手又不夠;今日假期個個走哂出去,午市也水靜海飛,但人手多左之餘,連兩個黑衫經理都落場巡視。奇哉奇哉。
2008/3/21午餐

奇哉奇哉。