2020-11-05 58 浏览
晏就有少少肚餓就黎食個tea set Tea set 好抵食 一個套餐有甜品有水餃個甜品係個百合雪燕燉桃膠 not too sweat, quite healthy 仲好夠料呀 食落去啖啖桃膠 食落好養生 岩哂啲貪靚既女仔水餃皮好香脆 點埋醋好開胃 The whole tea set is quite good, with a reasonable price 一隻字 抵食 食完岩岩好 It is worth to try this set when you are hungry or tired
晏就有少少肚餓就黎食個tea set
Tea set 好抵食 一個套餐有甜品有水餃

水餃皮好香脆 點埋醋好開胃
一隻字 抵食 食完岩岩好

2020-11-03 72 浏览
收工經過太古城,去左椰小盅。同老婆一人叫左一個餐。我叫左人參烏雞湯,佢叫左竹笙子排。一飲落去 d 椰子味湧哂出嚟,十分 refreshing! 加埋個紫色嘅飯,又好味又有營養,推介!!
2020-11-03
2020-11-03 38 浏览
好味 真材實料。!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2020-11-03 43 浏览
經常經過但又無試過 今日趁放早終於試下。諗左好耐試邊個湯好 到最尾都係試最多人試既竹笙烏雞補一補個湯好有椰子味,張單寫到明個椰子唔會重用食得比較放心🤣女仔黎食份量岩岩好, 男仔黎食應該要加份小食。
經常經過但又無試過
今日趁放早終於試下。

諗左好耐試邊個湯好 到最尾都係試最多人試既竹笙烏雞補一補
個湯好有椰子味,張單寫到明個椰子唔會重用食得比較放心🤣
女仔黎食份量岩岩好, 男仔黎食應該要加份小食。
2020-11-03
2020-11-02 20 浏览
今日天氣漸涼 我和老婆 忙裏偷閒走到誠品書店嘅燉湯專門店 椰小盅 品嚐了一盅椰子烏雞燉湯 喺燉湯裏面。果然發現有椰子和烏雞 雞絲嫩滑 椰子新鮮 鮮甜無比 令人一試難忘 從此以後 我飲燉湯一定會去燉湯專門店 椰小盅
2020-11-01 50 浏览
今天天氣很好,我和朋友出來散步,無意間看到誠品書店裡的這家店,坐下點了蟲草花鮮鮑魚燉土雞湯料很足椰子味也很濃烤腸有黑胡椒在表面,表皮很脆,非常好吃。服務態度也很好。
烤腸有黑胡椒在表面,表皮很脆,非常好吃。服務態度也很好。
2020-11-01
  • 虫草花鲜鲍鱼炖土鸡
2020-10-29 126 浏览
我第一次嚟食,覺得啲野好健康,一開頭覺得啲健康嘢都會好難食,點知原來唔錯喎。啲湯好好飲,啲飯好好食。餐牌上面有寫清楚不同的湯有什麼功效,可以選擇自己想要的。尤其係的湯料好足,可以清楚見到材料,加上配搭紫薯飯,份量剛剛好。
2020-10-28 55 浏览
餐廳餐牌上有好多唔同嘅餐同湯,我揀左牛小腿餐,牛肉夠入味,唔會太硬,但係後悔由紫薯飯轉左做白飯建議可以加錢選購湯品,朋友揀左嘅烏雞湯都幾好飲,唔太重藥材味,,值得推薦
2020-10-26 59 浏览
無意走進誠品發現這間椰盅燉湯,嚐試下他們的晚餐而且晚餐又有優惠。試了織金竹笙土鷄湯,好足料以及好入味。以及嚐了手工芋圓加了桃膠,味道不太甜好值得一試,讚!值得再來
2020-10-25 105 浏览
朋友介紹,太子有間燉湯專門店,聽講話燉湯喺原個椰子去燉,燉足幾個鐘,夠晒火候,標榜唔落鹽,唔落味精,聽落幾健康早前重入圍米芝蓮街頭小食鍾意飲靚湯嘅我當然好想試下但因為疫情無去到偶然間發現太古城誠品入面有間小店,原來就喺太子嘅分店,今日特登揾埋家姐去試下小店座位唔多,但勝在夠清靜,裝修都算光猛、企理。坐落見無餐牌又無人招呼,原來係自助形式,自己出去睇餐牌、点餐之後俾錢,收銀員會俾個鐘你,鐘响自己去攞餐。糧心飯單賣$58加湯減20元有三款牛豬雞選擇我哋揀咗B餐,加竹笙烏雞燉湯,再加埋個甜品芋圓織金竹笙烏雞原盅燉湯連椰殼上好足料 椰香味道濃烈有椰子清甜味🥥 好飲焦糖醋香排骨一般,味道偏甜,少醋酸味。紫薯飯用紫薯粒、糙米、黑米、小米煮成,飯軟硬度適中,面頭舖幾粒南瓜籽同芝麻,賣相幾好,口感亦唔錯,但就唔夠熱自家鮮芋圓真心講,椰汁稍稀,椰香味亦唔夠濃郁,過甜,配料三色芋圓口感唔夠煙韌軟糯,味道分唔出,令我懷念台中嘅東東芋圓,嗰度啲芋圓Q彈美味,甜度適中,口感一流今日終於試到米芝蓮椰小盅嘅燉湯,真材實料,的確唔錯主要欣賞呢度嘅燉湯,餸菜同芋圓,今日試就一般,下次我識得剩係嗌燉湯加紫薯飯啦
早前重入圍米芝蓮街頭小食

鍾意飲靚湯嘅我當然好想試下
但因為疫情無去到

小店座位唔多,但勝在夠清靜,裝修都算光猛、企理。

坐落見無餐牌又無人招呼,原來係自助形式,

糧心飯單賣$58加湯減20元
有三款牛豬雞選擇
我哋揀咗B餐,加竹笙烏雞燉湯,再加埋個甜品芋圓

織金竹笙烏雞

原盅燉湯連椰殼上

好足料
椰香味道濃烈
有椰子清甜味🥥
好飲

焦糖醋香排骨
一般,味道偏甜,少醋酸味。
紫薯飯

自家鮮芋圓

今日終於試到米芝蓮椰小盅嘅燉湯,真材實料,的確唔錯

2020-10-25
2020-10-25 50 浏览
我住咗喺太古咁耐都未試過幫襯。今次一家人嚟試佢嘅套餐,果然唔錯。一盅湯加$9就有前菜雞翼同埋一碗紫米飯,好味又飽肚👍。啲湯夠晒火候又清甜,我老公都讚好味😋。飯後仲可以叫埋甜品添。
2020-10-25 70 浏览
百合雪燕燉桃膠真係有燕窩平靚正今日悶悶哋同老公行下公園然後去睇下海旁然後有一架手機行到咁上下腳仔有啲攰有啲乜嘢啱大肚婆食呢又養顏有健康同老公玩本地諗住嚟食個糖水啦點不知又驚喜喎
百合雪燕燉桃膠真係有燕窩平靚正
又養顏有健康同老公玩本地諗住嚟食個糖水啦點不知又驚喜喎
2020-10-25
午餐
2020-10-24 41 浏览
我哋所叫嘅係 兩份餐柴火雞 & 織金竹笙烏雞椰小盅. 我感受到隻雞死得好慘, 可能佢死嘅時候係80歲, 仲老過我阿媽煲嘅"湯渣", 還記得三隻中指咁長嘅雞槌, 我諗老闆經營生意一定有一點困難. 中間仲有一條好長嘅菜心, 咬落去淋patpat冇菜味. 紫薯飯方面, 始終"健康飯"都未必咁好食, 不過尚可改進嘅地方喺啲飯應該唔好凍冰冰, 同埋軟一啲會好啲。 如果你問我燉湯係點, 這個還可以. 我都認同不加然比較淡反而會健康啲, 椰子味比較重, 烏雞味道不太明顯. 五十幾蚊細細盅, 我都覺得OK, 始終喺誠品隔離租金都比較貴。最後, 我永遠都唔會再去呢間, 完。

最後, 我永遠都唔會再去呢間, 完。
2020-10-24
2020-10-23 70 浏览
10分好味,他們還會送嘢食給我們,例如良心飯很好,餸菜味道剛好不過後亦不會過淡,燉湯有10分濃郁的椰子味,也有落足料,熱量十足,火熱的感覺,令人回味無窮,看起來也十分有趣。10分好味,他們還會送嘢食給我們,例如良心飯很好,餸菜味道剛好不過後亦不會過淡,燉湯有10分濃郁的椰子味,也有落足料,熱量十足,火熱的感覺,令人回味無窮,看起來也十分有趣。10分好味,他們還會送嘢食給我們,例如良心飯很好,餸菜味道剛好不過後亦不會過淡,燉湯有10分濃郁的椰子味,也有落足料,熱量十足,火熱的感覺,令人回味無窮,看起來也十分有趣。
2020-10-22 33 浏览
收工特登入呢喝碗靚湯,香噴噴嘅烏雞湯用原隻椰子上,唱落清甜但唔重味精,滋補又唔燥,配上有紫薯粒嘅紫米飯,健康又美味,食完成個餐個人健康左,而且成身暖笠笠😋😋