2019-09-09 103 浏览
同朋友去油麻地行街,咁岩經過一間新開張既椰子專門店,呢度有椰子凍、椰子碗、椰奶,甚至係椰子奶蓋茶,完全係椰子愛好者既天堂!我地叫左一個雜果芋圓椰凍 ,原個椰子入面有椰凍,質感有啲似豆腐花,椰凍上面芒果同埋火龍果同芋圓。層次豐富,亦都好靚,拎黎影相打卡一流!仲有呢個網紅巴西莓碗,底層係巴西莓既沙冰,上面有士多啤梨同埋藍莓,夏天食好消暑,而且又健康!除左椰子碗,我地仲叫左兩杯野飲,包括呢杯椰奶藍水晶,鮮榨椰奶加埋波子氣水味既jelly,好味道!仲有呢杯椰香雪絨四季春,用左椰奶蓋取代芝士奶蓋,一樣咁好飲!

• 椰奶藍水晶
2019-09-07 131 浏览
話說同阿媽去超市,見到一間新開的甜品店,以椰子入饌,因為阿媽好甜,所以同佢入去幫襯一下。巴西莓碗以藍莓、士多啤梨及香蕉等生果做成的沙冰,莓香的酸甜味真係透心涼,雜莓的抗氧化成份,絕對是女士的至愛。甜蜜桃膠椰凍表面舖滿了桃膠,又是女士補品,下面的椰凍完全無添加糖份,以椰奶做成的椰凍,椰香味十足,非常天然。大紅袍奶茶&黑糖冰波波奶茶兩者溝了椰奶,前者椰奶味較出眾,後者黑糖味道較濃,蓋上了椰奶香,但整體都不會太甜。新張期買滿十項食品,送一杯飲品,另外買任椰子凍送奶茶或乳酸,計落都幾抵飲。

甜蜜桃膠椰凍

大紅袍奶茶&黑糖冰波波奶茶

2019-09-07 87 浏览
【椰子日記】今日天氣都幾熱,行過油麻地,見到椰子日記門面白色為主,售賣椰子甜品及飲品,好清新,即刻望下產品簡野食。店員非常熱誠,不斷向客人介紹店舖特色。椰奶芋泥青粿雙拼 $32椰奶同芋泥味道非常match,店主話無額外加糖,所以味道天然唔過甜,青粿似jelly QQ好咬口。椰奶藍水晶 $35藍色來自蝶豆花的天然色素,水晶果凍是波子汽水味,配椰奶好有特色。甜蜜桃膠椰凍 $52平時食甜品我都喜歡食桃膠,口感滑滑的又夠健康。椰凍用椰子殼盛載,賣相出色。雜果芋圓椰凍 $44水果有火龍果同芒果,芋圓爭少少,不夠QQ口感。
【椰子日記】

椰奶芋泥青粿雙拼 $32

椰奶藍水晶 $35

甜蜜桃膠椰凍 $52

雜果芋圓椰凍 $44
水果有火龍果同芒果,芋圓爭少少,不夠QQ口感。
2019-09-07
2019-09-07 66 浏览
"買椰子凍或椰子碗送乳酸飲品"叫得咁大聲,行過都即刻返轉頭睇睇。原來係大陸網紅店開到香港。以椰子為主題,相當特別。有不少新鮮組合。仲可以 QR code 落單!記得攞返張印仔咭。甜蜜桃膠椰凍 ($52) 桃膠有養顏作用,女士最愛,椰凍清甜軟滑,不太甜,食到椰子原味。椰香雪絨四季春 ($29) 茶味清,不會澀,奶蓋有椰香味,夏天喝很消暑,因為奶蓋不會很膩,沒有負擔。雜果芋圓椰凍 ($44) 配新鮮芒果和火龍果,飯後最佳甜品,還可以解膩。黃金菠蘿乳酸菌 free (原價$27) 味道真實,菠蘿味香甜,大人細路都鍾意。

原來係大陸網紅店開到香港。

以椰子為主題,相當特別。

有不少新鮮組合。

仲可以 QR code 落單!

記得攞返張印仔咭。

$60 (宵夜)
  • 甜蜜桃膠椰凍
  • 椰香雪絨四季春
今日同朋友去油麻地行街見到呢間新開 主打椰子飲品同椰子碗嘅小店 就決定試試!🙈--------⭐巴西莓碗($56)香港比較少地方有賣巴西莓碗 而且普遍價格都偏高 估唔到喺呢到都買到!🙈店員話基底係用左18粒士多啤梨仲有藍莓打成 所以絕對係真材實料!🙈每啖都食到濃濃嘅莓香味💕而且冰冰涼涼真係好爽好舒服 夏熱天時食真係好啱!💕-------⭐椰奶藍水晶($35)呢杯係店員推介比小編嘅🙈係近排嘅新品 鮮榨椰奶配埋用蝶豆花色嘅果凍 賣相非常夢幻🙈飲落椰奶好濃好滑💕-------總括黎講呢間小店好有心思 椰子飲品同acai bowl都好有特色🙈店員好細心介紹佢地嘅產品 好貼心💕大家多多支持下小店啦😘-------價錢:$35-$56------評分(10分滿分)賣相:8味道:8性價比:7回頭率:7-------店舖資料名稱:椰子日記地址:油麻地彌敦道518-520號地下B鋪前往方法:油麻地站C出口
--------
⭐巴西莓碗($56)
-------
⭐椰奶藍水晶($35)
價錢:$35-$56
------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:油麻地彌敦道518-520號地下B鋪
前往方法:油麻地站C出口
2019-09-06
2019-09-07 30 浏览
招牌雙層椰凍 ($44)分別有三重口感,底層有椰汁奶凍,椰汁味濃,面層係椰青水製成啫喱,配上椰子味很重既脆脆,口感再提升,甜味適中,椰子粉絲必試👍🏻👍🏻👍🏻巴西莓碗 ($56)士多啤梨同藍莓鋪滿沙冰上,沙冰用藍莓同士多啤梨打成,口感軟綿綿好Fresh!酸酸甜甜咁!又焗又熱的夏天食最透心涼!椰子藍水晶 ($35)椰子味好出,好清甜,配上藍色蝶豆花啫喱,飲落有少少波子汽水味,賣相勁靚感覺好海洋!蝶豆花有豐富的花青素和維他命E,係店長推介之一!椰香雪絨四季春 ($29)茶底好飲,配上淡淡芝士味同椰香味,杯的設計仲好貼心,比人先品嚐上面層椰蓋再飲茶底,只有淡淡甜味,健康唔會有罪惡感!

招牌雙層椰凍 ($44)

巴西莓碗 ($56)

椰子藍水晶 ($35)

椰香雪絨四季春 ($29)

2019-09-05
2019-09-06 19 浏览
今日嚟到油麻地一間專門用椰子做主題嘅小店,有好多款茶飲+網紅椰子碗賣相都好靚,食完之後真係覺得·色香味俱全🤟🏻今日分別Ordered咗:❤️〈椰奶藍水晶〉~好吸睛嘅飲品,杯底有漸變藍,隻藍色好靚好relax😌入口有好香嘅椰奶味,而飲到最底嘅藍色,就係微微的波子汽水味嚟嘅~🧡《紅豆布丁奶茶》~以往都係飲紅豆配綠茶嘅,今日試新野,紅豆布丁奶茶,入口好驚喜,布丁係豆腐布丁,所以有豆香味,而且個口感好滑,同紅豆味道好Match 😽下次一定再encore 💛《網紅椰子碗:巴西莓碗》~好colorful😻佢賣相靚就不在話下,老闆仲話呢款甜品都係用新鮮生果製造的,藍莓18粒,草莓🍓11粒,所以食出嚟藍莓個味會出啲。見到leaflet介紹:食完個椰子凍仲可以拎返屋企燉湯碗,燉出嚟嘅湯一定香甜又有益~呢個idea好讚👍🏻💚《椰子碗冰淇淋》~入口好綿綿 & 好滑,有椰香+微微的草莓香甜味,透心涼的甜品🍮

今日分別Ordered咗:

2019-09-06
2019-09-05 145 浏览
今日同廣州同事行經油麻地,見到間甜品舖停左喺度,話估唔到油麻地都有佢地嘅網紅甜品喎~話佢喺廣州成日都因為太多人而無食到(下刪一千字)。ok啦,盡地主之誼,請佢食啦。🥄椰子主題甜品,賣相好得,冰凍椰子碗裝住冰涼沙沙口感嘅水果同冰沙,又真係令人食指大動。🥥巴西莓碗 $56 - 藍莓同士多啤梨🍓嘅配搭,顏色好靚。酸酸甜甜冰冰涼涼,炎炎夏日又幾開胃解暑~🥥黃金海岸椰子碗 $50 - 上面舊熱情果酸到爆炸,但出奇地同椰味冰沙,同茫果肉好夾。🍼椰奶藍水晶 $35 - 藍色啫喱連同椰奶滑入口,有d似以前飲過嘅許留x茫椰奶x,不過呢個飲品主打係椰奶唔係茫果,較香椰奶味。🥝奇異果乳酸菌 $27 - 酸酸地,有d奇異果味,幫助腸胃消化之選。✏️店舖細細,雖然有兩三個企位可以堂食。但我覺得佢嘅外賣包裝精緻,飲品又大大杯,自己可以搵個好地方慢慢享受先係皇道。
奇異果乳酸菌
奇異果乳酸菌
2019-09-05 53 浏览
呢日行過油麻地,見到新開左間以椰子為主打既飲品x甜品店,有超靚既椰子碗食,當然即刻嘗下鮮啦!巴西莓碗 $56一開始以為係Healthy Bowl,原來係雜莓沙冰黎,天氣咁熱嘆返碗沙冰好爽吖😆上面放滿冰過既草莓同藍莓,酸酸甜甜十分清爽。甜蜜桃膠椰凍 $52以椰子做主打,當然要叫返碗招牌椰凍試下啦,除左一般椰凍外,亦可選擇配搭糖水,好似芒果西米、雜果芋圓咁,今次K就揀左超級滋潤既桃膠啦,店家一啲都唔吝嗇🤣,落左超多桃膠吖,超正~椰凍十分彈牙,仲有陣陣椰香味,配搭偏甜既桃膠糖水可以中和一下喔~椰奶藍水晶 $35椰子味道濃郁,藍水晶用上碟豆花調色,配搭得好靚~

巴西莓碗 $56

甜蜜桃膠椰凍 $52

椰奶藍水晶 $35
椰子味道濃郁,藍水晶用上碟豆花調色,配搭得好靚~

平時食開都係燉椰皇 呢到專食大大隻椰子呀!!店主每晚凌晨開椰子取椰子水 鮮榨椰汁🥥🥛確保真材質料 原汁原味 新鮮清甜.🥥 甜蜜桃膠椰凍就快滿瀉的桃膠 簡直係女性恩物 夠哂養顏🧖🏻‍♀️下面是奶白色的椰凍 好似奶凍一樣🍼滑溜溜不同的是多左一份椰香🥰真係每啖都食到冧滋滋.🥥 巴西椰子碗小編一向鐘情acai bowl🍧熱死辣辣 食返個凍冰永既巴西野莓沙冰 ❄️清暑得黎 勁健康! 上面仲有冰士多啤梨.🥥 香芋椰奶濃郁嘅椰奶🥛配上軟綿綿嘅香芋💜大大杯超足份量.🥥 椰奶藍水晶💎🧿💧天藍加上純白令人不禁諗起富士山🗻藍色蝶豆花果凍清甜 好適合夏天飲————————————————————#椰子 #椰子日記 #🥥 #椰子冻 #椰子布丁 #椰子甜品 #椰子水 #椰汁 #椰奶 #椰奶凍 #foodiehk #hkfoodie #hkfoodieblogger #香港甜品 #香港糖水#hkdessert #hkdessertshop #油麻地 #油麻地美食 #acaibowl #巴西莓果碗 #coconut #coconutwater #presslogicholiday #presslogicgirls #香港

平時食開都係燉椰皇 呢到專食大大隻椰子呀!!
店主每晚凌晨開椰子取椰子水 鮮榨椰汁🥥🥛

🥥 椰奶藍水晶💎🧿💧
天藍加上純白令人不禁諗起富士山🗻
藍色蝶豆花果凍清甜 好適合夏天飲

————————————————————
#椰子 #椰子日記 #🥥 #椰子冻 #椰子布丁 #椰子甜品 #椰子水 #椰汁 #椰奶 #椰奶凍 #foodiehk #hkfoodie #hkfoodieblogger #香港甜品 #香港糖水#hkdessert #hkdessertshop #油麻地 #油麻地美食 #acaibowl #巴西莓果碗 #coconut #coconutwater #presslogicholiday #presslogicgirls #香港好去處 #食左先講 #蝶豆花
2019-09-04 46 浏览
行過油麻地俾呢間新開小店嘅甜品吸引到, 佢嘅甜品以椰子做主打, 選擇好多, 而且價錢又平, 我哋揀咗黃金海岸椰子碗, 甜蜜桃膠椰凍, 椰香雪絨桂花烏龍同椰奶藍水晶黃金海岸椰子碗用新鮮椰子載住新鮮芒果肉, 熱情果, 菠蘿同芒果香蕉沙冰😋齋睇樣已經好吸引! 大量芒果肉, 原個新鮮椰子, 半個熱情果放喺面, 完全係不惜工本😍芒果好清甜! 沙冰有好濃郁嘅芒果味! 亦係好新鮮♥️配上酸酸甜甜嘅熱情果, 感覺恰到好處👍🏻甜蜜桃膠椰凍又係原個椰子上! 面頭係椰汁桃膠😋下面係椰子凍, 椰汁味濃嘅桃膠襯上甜甜嘅椰子凍, 配搭剛剛好♥️感覺仲好養顏😛椰奶藍水晶新鮮椰奶加入蝶豆花啫喱, 椰味香濃, 蝶豆花質感有啲似仙草凍, 竟然同椰奶意外地合襯♥️椰香雪絨桂花烏龍淡香桂花烏龍茶撞上芝士奶蓋, 奶蓋入面仲有乾坤, 原來係加入咗椰絲, 難怪有雪絨二字😛甜品同飲品嘅組合睇得出好用心, 老闆亦好熱情介紹, 會問下有冇要改善嘅地方, 一定要支持下本地小店♥️

甜蜜桃膠椰凍

椰香雪絨桂花烏龍

• 甜蜜桃膠椰凍
2019-09-03 36 浏览
小妹不嬲都係椰子控😙😙有一日經過油麻地見到開咗間「椰子日記」😍😍超吸睛👀第二日收工即刻去試吓本身諗住即刻食 不過原來有得外賣㗎 同埋都好鬼大個 自己一個應該都食唔曬 最後決定買返屋企 同媽媽分享一齊食 😌😌本身想試佢雙層奶凍 不過已經賣晒啦 所以都係要一個原味椰奶凍返到屋企都一個鐘頭後😅依然冇出水👍🏻👍🏻奶凍好香椰子🥥面頭既椰絲脆脆超好食食曬之後我仲有食左少少椰子肉 好正呀!應該會變成我既收工好去處啦😍😍😍
返到屋企都一個鐘頭後😅依然冇出水👍🏻👍🏻奶凍好香椰子🥥
面頭既椰絲脆脆超好食
2019-09-03 79 浏览
店鋪小小,但內有多款椰子既食品可供選擇,大熱天時真係食甜品既最佳時機,可以幫手降降溫呢個椰子碗相當吸睛,用黎影相打卡真係最好不過面層滿佈晶瑩剔透既細米粒,中間係切細左既芒果粒,下層擺放左滑到溜既椰子味果凍,成個甜品甜度恰到好處第二碗甜品都依然係咁搶眼,紅色既士多啤梨配以深藍色既藍莓鋪滿左成個椰子碗,生果係雪凍左既,咬落非常冰凍,仲好解渴添!沙冰既質地好細滑,係由藍莓同士多啤梨打製而成,所以鮮果味濃郁藍色既係用蝶豆花整成既啫喱配以椰味濃郁既椰奶
呢個椰子碗相當吸睛,用黎影相打卡真係最好不過
芒果西米椰凍
藍色既係用蝶豆花整成既啫喱配以椰味濃郁既椰奶
椰香雪絨茉香綠茶
2019-09-01
芒果西米椰凍
椰香雪絨茉香綠茶
1K
2019-09-02 102 浏览
剛巧經過發現新開了一間以椰子作招徠的店舖,以椰子殼盛載食物,外形矚目吸睛,十分吸引,當然要嚐一嚐。選擇多樣化,價錢平實。推出QR code自助落單,省卻排隊輪候的時間。椰子碗冰淇淋 ($33)自家制雪糕,質感似綿綿冰,椰味濃郁,雪糕上加了香脆的椰茸,口感層次豐富。黃金海岸椰子碗 ($50)以原個椰子殼作盛器,果碗上有色彩鮮明的水果,包括有香蕉、芒果和菠蘿。基底是用水果打成沙冰形態的果茸,果味豐富,份量多。椰奶藍水晶 ($35)椰奶味香濃,藍水晶是以蝶豆花入饌後的啫喱,口感爽彈。椰香雪絨四季春 ($29)奶蓋有椰香,四季春茶香幽雅,清新怡人。

選擇多樣化,價錢平實。

推出QR code自助落單,省卻排隊輪候的時間。

椰子碗冰淇淋 ($33)
椰子碗冰淇淋

黃金海岸椰子碗 ($50)

黃金海岸椰子碗

椰奶藍水晶 ($35)
椰奶味香濃,藍水晶是以蝶豆花入饌後的啫喱,口感爽彈。
椰奶藍水晶

椰香雪絨四季春 ($29)
奶蓋有椰香,四季春茶香幽雅,清新怡人。
椰香雪絨四季春
2019-09-02 51 浏览
夏日炎炎☀️🔥🔥又行到好攰,路過這間甜品店,覺得很特別,決定一試。😆😆買甜品時,同店主傾左兩句,原來開舖只有八天😱😱雖然只是小店,但甜品的選擇頗多。價錢不貴,很多都$40有找👍🏼👍🏼👍🏼招牌原味椰凍($39)椰汁味很濃,甜味適中,不會覺得太甜,放入口又涼浸浸的感覺。椰香雪絨洛神花茶($29)洛神花面層是口口濃郁的椰汁,跟住就係大大杯洛神花茶,洛神花茶本身酸酸地,但配合濃郁的椰汁,味道不錯。
甜品時,同店主傾左兩句,原來開舖只有八天😱😱

招牌原味椰凍($39)

椰汁味很濃,甜味適中,不會覺得太甜,放入口又涼浸浸的感覺。

椰香雪絨洛神花茶($29)

• 招牌原味椰凍