2013-09-06 602 浏览
老公超鍾意食海鮮, 由其是呢間森記, 呢度咩都有得食, 海鮮係每日街市有咩靚野就有咩食, 可以一隻隻叫 , o岩哂我地兩個人食。佢仲有小菜, 牛扒都有, d扒我個人認為仲好食過隔離間排長龍的x la 餐廳。雖然佢最近間舖細左, 我地仲以為佢執左, ~!!其實佢左邊轉角仲有個舖位, 而出面仍可以做排檔的, 怕係街食o既, 可以入舖, 都幾衛生~!!今日食左燒鮑魚($33隻, 大過隻雞蛋, 用刀叉食勁正), 燒蠔($30隻), 蒜蓉蒸開邊花竹蝦($74半斤有4隻), 干炒牛河佢地食物一直都係一流, 附近就係停車場, 雖然車流量極高, 但都好過去又新o個邊, 要急著食驚抄牌而佢地服務態度都係好好, 又好細心, 揀海鮮時會慢慢同你介紹, 你唔食又唔會俾面色講說話你聽。每食一種野佢會有食具去配合, 又會換碟俾你, 間野雖然無裝修, 但d食具、環境都係好乾淨;而且就係無靚的地方, 反而價錢係非常實惠, 仲抵過自己煮啦~!!
雖然佢最近間舖細左, 我地仲以為佢執左,

森記燒蠔
蒜蓉蒸開邊花竹蝦(有粉絲底)

题外话/补充资料: 呢類食肆買少見少啦~!!要多多幫襯, 多多宣傳下~!!
2013-09-06
森記燒蠔
蒜蓉蒸開邊花竹蝦(有粉絲底)
2013-06-11 324 浏览
呢間店的地點是我回家必經之路.我估計我經過三千次以上.但這麼近,那麼遠的食店.我反而一次都末試過.原因可能環境問題.只是坐樹底下,停車場旁邊,真是吸引不到我.但上個月我終於一試.呢間店除了環境差.服務,同食物亦沒有批評的地方.服務更令人意外.比起一些有豪華裝修的貴價食店好.全部店員友善,效率也高25元一隻燒蠔:價錢不貴,也不能要求蠔充滿海水味,事實上蠔味淡薄.只是靠熱辣辣的大量蒜蓉令味道變得惹味,香口.拌飯一流.想起也口水直流.也想起只是25元.可以有這種味道實在驚喜.燒烏頭63元:價錢亦合理.魚加入不少香茅,亦加了不少鹽去燒.味道全無泥味.肉質帶點鹹鮮味.及充滿香芧香料的味道.可能因為燒魚關係,我覺得魚肉太乾身.xo醬豬頸肉炒豆:忘記了價錢,雖則說此菜是有辣度,但種辣普通人也可接受,而且相當香口,更十分惹味.豬頸肉亦新鮮,質感爽口,味道重肉的鮮甜.沒有化學過,品質相當真材實料.始終都是吃海鮮,加了一枝啤酒,埋單只是215元.價錢令人驚喜.服務同樣驚喜,除了環境外.呢間店都是食物,服務好.價錢得宜的好食店,值得推介.

2013-05-25
2013-05-30 280 浏览
一直都有幫襯森記 已經有好幾年 現在先寫一個食評 希望更多人可以去幫襯下!上星期五去食左晚飯 七點半已經差不多全場坐滿 幸好還好一張細枱今次叫左4樣野 炭燒生蠔 食落口好肥美 上面蒜蓉和炸蒜,香口得很 而且size都唔細, $25 好抵食!!! 墨魚餅熱辣辣好好食 仲好彈牙 不過好似細份左如果厚返小小就完美 係每枱必點!! 西冷牛扒叫左五成熟 咬落去唔會咬唔開 幾亦軟熟 但價錢唔貴 整體來說都滿意!! 花枝片泊青瓜呢個無影到相 但係好多花枝片 無偷雞 如果再辣D就好!!已經有KEEP住幫襯, 希望有多D新小菜推出 , 呢到價錢唔算太貴 但食物好新鮮大家不防試下其他海 都好好食 森記是一個不錯既選擇!
今次叫左4樣野

炭燒生蠔

西冷牛扒

花枝片泊青瓜
呢個無影到相 但係好多花枝片 無偷雞 如果再辣D就好!!

大家不防試下其他海 都好好食 森記是一個不錯既選擇!
2013-05-24
  • 炭燒生蠔
  • 墨魚餅
2011-10-21 167 浏览
近來見到有食評推介這間森記大排檔, 自己在元朗區都算活躍, 但一直發現不到這間大排檔, 可能是在橫街安娜再要入. 所以不易看到. 但昨晚大約六時四十五分去到原來都不難找只是自己沒擦覺到. 已見室外樹下有幾枱客人. 因我們不吸煙所以選擇坐室內會比較舒服一些吧. 室內只有一枱客人, 環境算可以, 還有電視看. 一流~份量很大啊~~炸蒜頭好香, 豬潤比較大塊厚身有點不太熟啊~杞子很多很多, 最驚喜是竟然有圓肉, 雖然不是太多圓肉但很甜很好味啊~~~浸唐蒿都是第一次, 帶來新鮮感之餘還覺得很好味呀~, 份量多得差點吃不完.真是真材實料, 非常彈牙熱辣辣, 咬中墨魚的位置我差點咬不開, 但覺得比較薄身如何厚一點就完美了~~~~~~~~~~~~~這味墨魚餅差不多每一枱客人是必食的. 紅色的大花甲........真是花甲, 因好多舖頭經常以蜆來代替花甲的. 花甲大大聲很爽口又鮮甜, 最重要是沒有沙, 真係很好味呀~~~~~~~~ 浸著一些粉絲, 好味得把所有東西都清了, 除了薑~相公說本地豪不乾淨所以沒有食, 而待應亦沒有推介本地蠔給我們, 他推介我們是$25一隻的美國蠔, 每人一隻十分美味, 但蒜
室內不算太多人可能時間尚早
室內只有一枱客人, 環境算可以, 還有電視看. 一流~
杞子豬潤浸唐蒿
, 份量多得差點吃不完.
油鹽水浸花甲
大隻又鮮甜
紅色的大花甲........真是花甲
浸著一些粉絲, 好味得把所有東西都清了, 除了薑~
燒美國蠔
好大隻呀, 好多蒜蓉
蠔身好肥美呀
相公說本地豪不乾淨所以沒有食, 而待應亦沒有推介本地蠔給我們, 他推介我們是$25一隻的美國蠔, 每人一隻十分美味, 但蒜蓉太多了有點蓋了蠔的味道, 不過隻蠔實在太肥美了. 但聽見待應介紹其他食客時原來是有法國蠔的. 下次一定要試試~~~~
燒安格斯肉眼扒
七成熟
這塊肉眼扒最後才上枱可能燒要需時吧, 賣相不錯只有少少燶但仍可接受, 因燶的部份比較肥我們沒有吃, 七成熟的要求未能合格, 因不太稔感覺似差不多全熟. 不過肉汁牛味很重加上黑椒汁一起感覺還可以~

雖然價錢比較貴結帳要$320, 但回想一下我們吃了肥美的蠔, 鮮甜大花甲, 十分堅料的墨魚餅已值回票價, 七時半我們已結帳離場, 原來室外很多人完全滿座, 但今天只是星期四晚, 絕不是旺日子, 我想如果五, 六, 日來必要等位啊~ 我和相公都非常滿意, 下次一定會再來的!!

2011-10-20
好大隻呀, 好多蒜蓉
蠔身好肥美呀
燒安格斯肉眼扒
2011-10-21 163 浏览
小弟又大一歲了,平日無假放,生日當然食家收工帶隊入元朗開餐﹗元朗森記燒蠔,之前聽說有朋友吃過味道不錯,一於試試佢﹗大家都知我最愛就是大排檔,最希望可以在香港唔同角落發掘不同的露天風味小店﹗今次殺入元朗,地點在元朗仁樂坊,安娜餐廳隔離。佔地不少,枱凳擺滿成條街,我地兩個咁岩得咁橋八點來到有個二人樹下雅座,遲多少少可能已經無位了﹗待應相當殷勤,一坐低已落力推介食物﹗佢話最值得一食係呢度出品既燒西冷牛扒,見佢$68又唔係貴,就整塊來試試﹗配上芥末,牛扒約七成熟,當然是雪藏的西冷扒,不過牛味都幾濃質地亦軟熟,係灑上的海鹽略多食落鹹o左o的﹗整體來說也算滿意,因份量也不少呢﹗生日點可以無酒呢﹗點都整番幾杯啦﹗青島$20,合理價錢,可能飲多幾支﹗再來是蘇格蘭蟶子,$25一隻﹗$25一隻來說都幾大隻,肉夠厚,吃落有爽勁亦清甜,上面鋪上大量蒜泥,當然惹味了吧﹗錫紙包大花甲,$88一份﹗花甲真係大隻架,隻隻有成個碗咁大﹗新鮮,以牛油蒜蓉加薑片一齊焗,一剪開錫紙已聞到香噴噴了﹗正﹗叫得森記燒蠔,梗係試下佢出品既燒蠔啦﹗$25一隻,即點即燒﹗上枱當然熱辣辣,蠔新鮮燒起吃落不腥有海水濃味,我嫌佢生蒜下得太多,
地點易搵,估唔到咁旺場呢
元朗森記燒蠔,之前聽說有朋友吃過味道不錯,一於試試佢﹗
今次殺入元朗,地點在元朗仁樂坊,安娜餐廳隔離。
燒西冷扒
待應相當殷勤,一坐低已落力推介食物﹗
牛味普通不過軟身
整體來說也算滿意,因份量也不少呢﹗
青島不可少,$20
生日點可以無酒呢﹗點都整番幾杯啦﹗
青島$20,合理價錢,可能飲多幾支﹗
烤蟶子
再來是蘇格蘭蟶子,$25一隻﹗
烤大花甲
錫紙包大花甲,$88一份﹗
大花甲清甜,肉厚
花甲真係大隻架,隻隻有成個碗咁大﹗
燒蠔偏細,亦太多蒜蓉
叫得森記燒蠔,梗係試下佢出品既燒蠔啦﹗
$25一隻,即點即燒﹗
上枱當然熱辣辣,蠔新鮮燒起吃落不腥有海水濃味,我嫌佢生蒜下得太多,各而如果生熟蒜各加少許作調味已夠,而家咁多蒜搶了不少蠔味﹗
烤魚
係人都知我唔食魚﹗
不過待應介紹食家要試試佢地出品既烤魚,咁食家就試試﹗
火喉掌握不錯,肉岩岩熟離骨
$78一條,好似叫做「細鱗」,應是用錫紙鋪底再在魚身插入香茅香蔥現烤。
火喉掌握得不錯,魚肉岩岩離骨,灑上少少檸檬汁,完全唔腥魚味亦濃,我都食左小半條呢﹗
露天街邊大排檔
就係呢度喇﹗埋單一人兩舊左右,食海鮮又食扒又飲酒都幾抵食呢﹗
森記燒蠔,整體來說不錯,不過食物味道偏濃了一點﹗其實海鮮調味可以輕手一點,這才吃得出新鮮及原汁原味嘛﹗可以做得更好的﹗
庆祝纪念
火喉掌握不錯,肉岩岩熟離骨
  • 燒蟶子
  • 烤花甲
2011-10-03 74 浏览
天氣有點不穩定,免得外出太遠,就與大比待在元朗區,明明昨晚才吃了吉列蠔和廣島蠔釜飯,今天又想吃燒蠔~! 這個月加加埋埋吃了五六餐蠔食了。挑了公園邊的座位,大比很怕周邊有人會食煙,我受不了那味,但避無可避,坐外邊才夠風味嘛! 現時用的是美國蠔,$25/隻,既然size較大,那我要4隻就可以了。另外又要了清淡的豬潤杞子浸白菜仔,再加一件燒羊架。想食蟶子,哥仔一句「今日蟶子王好大隻,$35/隻,六隻$198,平d」。小比發覺其實6隻都只是每隻平$2之下,就要了4隻蒜蓉粉絲蒸蟶子王!! 豬潤杞子浸白菜仔 [$55]: 杞子以外也有圓肉,果真夠滋潤,秋涼下吃這個菜當然很滿足,而且豬潤都不是太粉。這道菜的份量大得連我這隻視菜如命的小兔都吃不完,剩下近半。炭燒生蠔 [$25@]: 已分好每人兩隻一碟,雖然大小方面都差異較大,不過見它的肚腩較為大,深一點,就是較為肥美的蠔了。面頭滿滿是蒜蓉和炸蒜,香口得很,燒得半熟多汁,而且size也不少,很想繼續encore!燒羊架 [$30]: 哥仔建議的燒成七成熟,但其實也近九成,肥瘦各半,臊味從肥肉部份滲出,吃得滋味。蒜蓉粉絲蒸蟶子王 [$35@]: 大大蟶子

豬潤杞子浸白菜仔 [$55]: 杞子以外也有圓肉[龍眼乾],果真夠滋潤,秋涼下吃這個菜當然很滿足,而且豬潤都不是太粉。這道菜的份量大得連我這隻視菜如命的小兔都吃不完,剩下近半。
蒜蓉粉絲蒸蟶子王 [$35@]: 大大蟶子,而且粉絲沒有剪過,就這樣一大堆夾有大量蔥和蒜蓉,呵呵,肉厚得很。當然剩下在殼的汁水和蒜蓉就是拌飯良伴!
起初還擔心吃不飽,點菜時好像很少似的,但最後吃剩半碟菜,連自已都不相信,吃剩的會是菜,完成晚餐才八點多,周圍逛逛了。
2010-10-26 52 浏览
昨天特登約朋友去食晚飯!!叫左4樣野: 蒜蓉炒白菜 好好味 蒜蓉稍多 沙拉骨 第一次食呢樣野 幾新奇 類似排骨外面有沙拉醬 唔係分開上 d沙拉味道幾好 係個骨難咬左少少 食得幾辛苦 燒豬肋骨 外層好似乳豬 燒到好脆 豉椒鵝腸 小菜點都要叫返碟 味道比起其他大排檔無咁濃本來想食12蚊蠔但無貨 好可惜!! 3個人食左2百2十幾蚊又唔係話真係好抵,可能係太少人食啦 哈哈
昨天特登約朋友去食晚飯!!
叫左4樣野:

蒜蓉炒白菜 好好味 蒜蓉稍多

燒豬肋骨 外層好似乳豬 燒到好脆

豉椒鵝腸 小菜點都要叫返碟 味道比起其他大排檔無咁濃

本來想食12蚊蠔但無貨 好可惜!!

2010-10-25
以前的咖哩屋已經沒有了,因為泊車方便(外面有數個老虎位,就算滿晒好多人都亂泊,一路食好容易睇到有冇人抄牌),家人以前都成日唻。既然已經冇左,與其懷緬過去,不如展望將來(講就容易﹗),試一試取而代之的一間主攻燒烤的小店吧。雖然出面好多枱,但大熱天時當然要坐入面。睇睇餐牌,發現原來一般菜館的菜式都有供應,只不過全部人都淨係叫燒烤類同埋其他招牌菜。人未到齊,先落左個豬肋骨,因為需時半個小時,朋友一到就再落埋其他野。非燒烤類不用五分鐘就全部到齊,速度非常驚人﹗金銀蛋浸莧菜屬中上水準,皮蛋很香,菜夠林也吸收了香味,只是鹹蛋鞋了些。所謂的小炒王其實是西芹、翠肉瓜、腰果、蝦乾、魷魚等炒埋一齊,面頭再加上炸銀魚仔。炸銀魚仔很脆,可惜缺乏了小弟期待的鹹香,但加上茨汁後味道幾討好。其他的配料味道都幾夾,但就好像少了一點鍋氣。接著的炸墨魚餅意外地出色﹗墨魚肉彈牙香口,吃到有墨魚粒。外面的那層脆漿非常酥脆,異常地薄,而且一點也不油膩,是炸物的最高境界﹗單是這個墨魚餅就足以令我回來。跟住燒烤類續漸上枱。燒烏頭(大)肉嫩滑也新鮮。魚身內的幾枝香茅附近的肉吸收了香茅的香味,效果不錯,但其他部份的肉卻冇咩味道。即使表

跟住燒烤類續漸上枱。燒烏頭(大)肉嫩滑也新鮮。魚身內的幾枝香茅附近的肉吸收了香茅的香味,效果不錯,但其他部份的肉卻冇咩味道。即使表皮塗上了鹽都係咁話,唯有點上附上的豆醬補一補救。預先叫了的燒豬肋骨可能真的燒了整整半個小時,肉質過乾,而且很少肉。自製的烤醬加上蜜糖卻幾惹味,甜甜的有點像叉燒醬。

主角燒生蠔到了最後先來。本身諗住叫八隻$12的蠔,每人兩隻,但落單時,伙計話冇本地蠔,只有$25一隻的美國蠔。雖然好貴,但專程來到沒有理由唔食招牌菜,最後都叫了六隻。美國蠔果然較肥美大隻,面頭鋪望了我最愛的蒜蓉,可惜看落去白晒晒,燒得不太香,感覺上浪費了隻蠔。另叫的白飯很乾很乾,不太合格。

可能是生蠔的關係,埋單要四百多元,有點兒貴。燒烤食品沒有想像中的好,但炸墨魚餅有出乎意料的水準,有機會回來﹗下次還要試試燒鰻魚﹗
小炒王
2010-08-02
近乎完美的炸墨魚餅
  • 炸墨魚餅
2010-05-29 31 浏览
媽子女皇的生日,作為女兒的妹子當然要一放工便趕去和她慶生喇!地點由爸子話事,只知道出名的安娜就在旁邊,人龍滿滿的堆在門口前,只見一位女侍應專責企門口,還只是派籌號,真巴閉!至於今晚晚飯地點就在安娜門口對出的森記,大圓枱成一字排開於遊樂場圍牆旁邊,黑麻麻…有點兒伸手不見五指~不過幸好不像其他店舖位於馬路邊,到時都唔知食塵好定食野好?一家5口甚少齊整吃飯~爸子說這裡的炭燒生蠔甚出名,是這裡的招牌菜!見枱枱都會叫上幾隻,而且$12的價錢真的很吸引,就每人來2隻好了,至於其他食物就待他們選好了~妹子並沒甚麼意見~1)炭燒生蠔燒蠔尚算大隻,大量蒜蓉滿滿的鋪面,香口之餘帶油香,火候亦控制得唔錯,唔會燒得太乾身,帶點濕潤,連吃2隻還嫌不夠喉…要留肚吃其他2)炭燒秘製鰻魚個汁果然秘製,內裡juicy面頭燒得微脆,味道不會過咸,亦不過un~3)及第粥很少會去這種地方叫粥吃,沒法子喇!妹子就是喜歡吃粥,粥底頗綿身的,不過嫌有點過稀不夠杰身,而配料有粉腸~豬頸肉~豬潤~豬肉等,份量是ok的~4)燒豬肋骨又一推介,切開有6件,個汁又夠juicy,不過唔知是否叫了2個類似的,個汁的味道有點類同!5)海鮮什菜煲話

1)炭燒生蠔

2)炭燒秘製鰻魚

3)及第粥

4)燒豬肋骨

5)海鮮什菜煲
話明是煲,上枱應該熱辣辣,點知內裡全是暖的!?懷疑煮完攤凍先倒落個煲,菜煮得太淋,海鮮只見些魷魚~蜆~蝦之類,整體一般

6)豆腐魚腩煲
媽子都是想吃魚類食物,雖然3個寶貝女兒都不愛魚~所以妹子只吃豆腐,還要黑麻麻關係,妹子要將瞳孔放大數倍,才將認清豆腐和魚塊~墊底的小白菜索滿煲內的肥油,咬下滿嘴兒都油淋淋的~至於菜是熱的,可惜底下已帶少許焦,證明控制得不夠~

獨樂樂一枱自家吃得開心快樂,而且價錢亦不貴,同時亦留意到森記同對面的甜品店有交涉,叫甜品會有優惠並且會送到過黎,可惜吸引不大,原因是減得果2~3大元都不化算~

途中發現隔離枱是某位認識的同學,她和朋友過來食飯,真巧合!
炭燒生蠔
炭燒秘製鰻魚
及第粥
燒豬肋骨
海鮮什菜煲
豆腐魚腩煲
2009-12-15 14 浏览
大排檔格局來講,呢度環境尚算企理啦,唔會太嘈.成日收工經過見到都人頭湧湧咁 燒蠔 - 朋友話比較UN, 一般 乳鴿鬆生菜包 - 呢個OK呀,生菜份量好多添,兩個人埋頭苦幹係咁包係咁食,入便加左D馬蹄,食落無咁"漏" 欖菜四季豆 - 不過不失 蒜蓉牛油花甲 - 牛油好香,花甲大隻又鮮味,不過一定要襯熱食.開埋支啤酒就圓滿喇~!整體都幾好,見到海鮮檔有大大隻老虎蝦!下次可以試下D燒烤類同埋其他海鮮!
大排檔格局來講,
呢度環境尚算企理啦,唔會太嘈.
成日收工經過見到都人頭湧湧咁

燒蠔 - 朋友話比較UN, 一般
,入便加左D馬蹄,食落無咁"漏"
欖菜四季豆 - 不過不失
開埋支啤酒就圓滿喇~!

整體都幾好,見到海鮮檔有大大隻老虎蝦!
下次可以試下D燒烤類同埋其他海鮮!
燒蠔
乳鴿鬆生菜包
蒜蓉牛油花甲
乳鴿鬆生菜包
蒜蓉牛油花甲
2009-07-09 16 浏览
整個暑假的週末好像都被飯局攻陷了…難得有一天假期…想到遠一點的地方吃東西…前排在su casa吃了超鮮甜肥美的生蠔…念念不忘…不過中午的時候又好像沒太多吃生蠔的地方…新鮮運到的大概還在飛機上吧~所以把心一橫…抱著今天一定要吃到蠔為宗旨...就先去吃熟的吧…吃熟蠔就想到要去流浮山…可惜…不合時…沒有燒蠔只有炸蠔….有一位老伯伯跟我們說…現在的蠔太瘦了…賣給我們沒所謂…不過就是不夠好吃…所以伯伯建議叫我們還是冬天再來吧…~在流浮山吃不到蠔…既然一場來到新界區…沒可能什麼都沒吃就離開吧~我們只好轉移到元朗覓食…看到這裡門口大大個招牌寫著有流浮山燒蠔…十二元一隻…不算貴…可以一試~所以我們就點了每人兩隻燒蠔…一隻奄仔蟹…還有一碟蒜蓉炒韮菜花~本來是點了每人兩隻…結果上檯的時候來了六隻…店員說因為生蠔比較細隻…所以多送我們兩隻…立即又想起伯伯的話…果然不是吃流浮山蠔的時候啊….生蠔簡簡單單的用蒜蓉來燒…上檯的時候非常非常香…不過吃起上來蒜蓉味又好像沒有聞那樣的濃…然而味道是不錯的…只是蠔不夠肥美…所以不算十分juicy…但對於一心想要吃生蠔的我來說…我是收貨的了~蒜蓉炒韮菜花…好大的一碟...夠

蒜蓉炒韮菜花…好大的一碟...夠鑊氣…韮菜花鮮甜嫩綠而且無渣…只是略嫌比夠油…當然炒韮菜花一定要夠油才好吃…不過吃到末段變了油浸韮菜花就不太好了~

奄仔蟹…以前看到KC吃的爆膏奄仔蟹…一直很想吃…這個時期好像當造…所以叫一隻來試試…用最能吃出鮮味的鹽燒方法來弄…奄仔蟹細細隻…蟹膏不算十分多…不過肉質很嫰…味道鮮美…是當晚最好吃的一道菜呢~

這裡應該主要做街坊生意…所以定價也不算很貴…價錢相宜…海鮮生猛…而食物味道又不俗…如果在元朗要吃海鮮的話…這裡也算是一個不錯的選擇呢~
叫四隻變六隻~
近鏡~果然真係細細隻...
份量十足的韮菜花~
奄仔蟹的微笑~
回到三個多月前,在冰島首都的某一個落雪下午,大家在吃鯨魚肉的海鮮店內偶遇,造就了這一夜,在大西北內再度相聚.友人回流只是個多星期,便相約晚飯,她住在大西北,小弟提議入來元朗開飯,路途當然不是問題,反正還有很多地方想去試.其中一間,是在仁樂坊,安娜餐廳隔離的"森記".正值晚飯時間的元朗,那些"元系"日本料理如田中,門口堆滿等候的食客,就算其他日本店,也是如此樣子,但森記就仍有大把空檯在外面,我倆不想在悶熱的晚上下吃飯,於是走入店內,一樣有位坐.此店最出名的是炭燒生蠔,想起已經食指大動.元朗同流浮山距離不遠,在地理環境比市區優勝之下,店內的海鮮源源不絕,是夜的生蠔,沒有想像中大,個人吃生蠔一向愛吃細多過大,好像那些珍寶蠔,味道不夠細小的鮮.生吃就可免則免,如果熟食就另作別論.本來$12一隻燒蠔,因這夜的來貨比較細小,所以減價$8一隻,本來一人兩隻燒蠔,變成一人三隻,以蒜茸來燒.簡簡單單,蒜香能帶出蠔本身的鮮味,蠔身較嫩,吃下去感覺juicy,賣$8一隻真是便宜.吃多幾隻也不拘.但接著還有其他菜式等著我們.鹽燒烏頭,用錫紙包著烏頭,再在魚身上塗些鹽,另外插入香茅在魚身之內來燒,燒出來的效果不

鹽燒烏頭,用錫紙包著烏頭,再在魚身上塗些鹽,另外插入香茅在魚身之內來燒,燒出來的效果不錯,魚肉吸收點點香茅的香味,嫩滑的魚肉帶有一點香茅的幽香.點些豆醬吃為佳,而魚皮就頗脆口,沾上鹽粒之關係,味道特別咸.

燒羊肉要八成熟,羊肉略為粗,不過充滿羊肉的味道,吃羊肉當然要有"騷"味,否則不如吃豬肉好過.加些芥辣同吃,有點刺鼻,是小弟的本能反應.炸墨魚餅金黃香脆,打到成膠的墨魚肉,非常彈牙.

兩個人吃四味已經飽,加支燕京啤,同可樂,兩個人也是二百二左右埋單.如果興起上來,一人吃一打蠔的話,那就另作別論.

始終是夜加埋只得兩個胃,如果多幾個人,多幾雙筷,多幾個胃,又可吃多幾味,幾時又再來過?
燒烏頭
打直
燒生蠔
有水準的墨魚餅
羊扒
2008-09-17 27 浏览
中秋之夜,兩家人一起到森記吃飯。當晚十分炎熱,還好一早預訂了室內冷氣位,不過環境較窄。當晚叫了八個菜式,很好意頭呢:  招牌燒蠔-餐館的成名菜式,餐單上也寫明是必食推介,當然要點了,每人來了一隻($12隻)。燒蠔加上大量蒜茸,頗為香口,火侯拿捏得不錯,沒有過水分之餘蠔身仍保持嫩滑,味道的確不錯,不過未至於驚艷。燒烏頭(大)-又是必食推介,不過烏頭不見得香口入味,味道不見得怎麼樣,不過烏頭質地彈牙,算是新鮮不錯。生菜包乳鴿鬆-以乳鴿肉碎混和肉碎,味道比平日多一份甜味,配以生菜包裹來吃口味不俗;不過伴碟的燒乳鴿水準一般,如果平時賣的也是這樣就不太及格了。京都骨-排骨肉質豐腴有彈性,醬汁甜酸度則好又惹味,頗討好的一味小炒。椒鹽軟殼蟹-炸粉超多,不過軟殼蟹香脆之極又不油膩,味道很好,飛快清碟了!婆參花膠煲-餐牌有不少推介,這款沒記錯是滋潤推介。花膠香稔入味,但海參就太硬了,整體滋味一般。味菜炒鵝腸粉腸-菜式太多,沒留下甚麼印象了。蠔仔粥-鮮甜度一般,但份量真是大得驚人,至少可分十來廿碗,最後吃剩了一半! 今餐最驚喜是價格,兩家人一檯?吃得異常飽足,埋單不過$500!雖然沒有火花,但如此經濟抵食

味菜炒鵝腸粉腸-菜式太多,沒留下甚麼印象了。

雖然沒有火花,但如此經濟抵食也值個笑臉!
招牌燒蠔不錯
生菜包乳鴿鬆OK
燒烏頭一般
京都骨不錯
  • 燒蠔
  • 椒鹽軟殼蟹
2008-06-15 9 浏览
聽朋友講這裡出名燒蠔,就去試一試。燒蠔$12隻,算ok。蒜蓉什錦海鮮 $78,有蟹、蜆同什菇,蒜蓉很香,幾好味。整體來說,燒烤食物較好味!
聽朋友講這裡出名燒蠔,就去試一試。

燒蠔$12隻,算ok。
蒜蓉什錦海鮮 $78,有蟹、蜆同什菇,蒜蓉很香,幾好味。

整體來說,燒烤食物較好味!

2008-05-13 5 浏览
今次第3次去食~個燒蠔依然好好味~但今次個隻蠔都好細隻~所以比左2隻~仲有就係叫左個鹽燒烏頭魚~好好味!值得一試!!仲有叫左一個沙拉骨~都好味~但食得多會好"留"~總括黎講都好好味~由奇係條魚!
今次第3次去食~
個燒蠔依然好好味~
但今次個隻蠔都好細隻~所以比左2隻~
仲有就係叫左個鹽燒烏頭魚~
好好味!值得一試!!
仲有叫左一個沙拉骨~
都好味~但食得多會好"留"~
總括黎講都好好味~由奇係條魚!
  • 鹽燒烏頭魚