餐厅: 森美餐厅
资讯:

2021-04-06 110 浏览
148的铁板牛柳,仲加左$30转森美汁,心谂呢个汁有几巴闭仲要加钱先有得食! 便满心期待,(共178加1服务费)够淋,够大份,够多汁,服务唔错但牛肉冇晒牛肉味…………… 请问厨师知唔知自己煮紧乜肉唔怪得知晚餐黄金时段仲空左一半位

够淋,够大份,够多汁,服务唔错

但牛肉冇晒牛肉味……………
请问厨师知唔知自己煮紧乜肉

唔怪得知晚餐黄金时段仲空左一半位
2020-11-27 1094 浏览
成日听呢间餐厅, 所以特登去会一会,二人,羊仔扒150元,午餐68元,加20叫田园沙律,加十元雪糕红豆冰。啲汤,扒全部暖既,啲扒无野好讲,以呢啲咁普通既质素,各区食肆数之不尽,唔洗特登走去呢度食,但若然想食怀旧味道还可以吧!而且通常老牌餐厅都有佢地既一种服务态度

2020-11-22
  • 雪糕红豆冰
2020-11-22 579 浏览
间餐厅好差,点佐最贵嘅肉眼牛排,食落去居然系冻嘎,海鲜乌冬面咸到根本无办法食,永远不会再光顾,希望大家睁大眼睛都不要去森美烧钱。差差差差差!!!!!!!!!!!
肉眼牛排,海鲜乌冬面
2020-11-14 620 浏览
西环森美餐厅听闻很久了,但可惜和我的距离有点远,所以一直未去过,今日朋友有车过海而且顺路就决定去见识下🤣🤣西环森美餐厅是一间怀旧的西餐厅,跟金凤,哥登堡差唔多!森美枱布用上黑白格仔,几有格调!森美现在外卖有折,几抵食!忌廉汤是以前的忌廉汤口味,现在大多数是忌廉汤煮而不是用粉开罗宋汤有惊喜👍🏻除了多料,亦很够浓郁带有少少辣👍🏻我不喝罗宋汤也喜欢👍🏻咖喱牛腩饭,咖喱够惹味,牛腩大件亦够淋👍🏻焗海鲜饭,馅料很多,有蟹柳,靑口,虾等..而且虾够新鲜👍🏻脆皮咸猪手配薯菜,猪手味道适中,不点汁也够入味下次要晚上来试吓铁板餐🙊🙊

忌廉汤是以前的忌廉汤口味,现在大多数是忌廉汤煮而不是用粉开

咖喱牛腩饭,咖喱够惹味,牛腩大件亦够淋👍🏻

焗海鲜饭,馅料很多,有蟹柳,靑口,虾等..而且虾够新鲜👍🏻

脆皮咸猪手配薯菜,猪手味道适中,不点汁也够入味

下次要晚上来试吓铁板餐🙊🙊

• 罗宋汤
2020-08-21 2238 浏览
买咗个外卖,免治牛肉饭,居然比匙羹俾人,呢度系香港唔系印度喎!加多一罐可乐,嗰罐可乐呢就撞凹晒㗎!有冇搞错啊,我都唔系好想咁写,但系我真系好愤怒,有乜理由咁基本嘅外卖都可以漏!
外卖自取
我家住西营盘,以前对面挂着一只大牛牛的灯光招牌,就是这家森美餐厅。后来,政府不允许吊挂招牌,就没了这个街坊标志。但原来它是 1969 年开业的。至今 51 年。门口一壁墙,贴满名人照片。香港,因为地产霸权,几乎没多少老字号餐厅。能屹立半世纪,也算有本事了。味道是可以的,但这餐厅不怎么进取,平白浪费了老字号金漆招牌。我家有印佣姐姐做饭,所以几十年来我都不会帮衬这家老朋友餐厅。近日,有点怀旧的 mood, 于是就去重温一下。铁板黑椒西冷牛排套餐,以前几十元,现在进化到接近 200 元。牛肉不错,大大件,也算吃得疼快。黑椒汁,用神灯外形的酱汁杯端出,很有亲切感。港式豉油西餐,现已渐渐式微。其实是很不错的。餐厅玄关处贴了一壁的照片墙,曾经光顾过的名人明星很多。

黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
餐厅在西营盘旧区唐楼,屹立半世纪。
名人墙
牛排盖着,下面的配料也丰富。
牛排的横切面。我要的是 5 成熟。
淡淡的罗宋汤。
神灯酱汁杯
2020-05-07
黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
2020-04-12 2734 浏览
传统港式扒房下午茶,虽然好多都介绍食主打菜式,但眼见有啲副主打嘅美食梗系要试吓啦!下午茶有迷你焗猪扒饭,味道一流,茄汁有罗宋汤做汁底,加上细心已切好的嫩猪扒,再加埋炒底,分量比例刚刚好。另外,眼见「手制」二字就知一定要试嘅手制汉堡,估唔到真系好自家制的肉质汉堡扒,配上洋葱蕃茄同酱汁,真系家的味道。#焗猪扒饭 #焗猪扒饭炒底 #手制汉堡 #冇得输 #森美餐厅50年港式扒房 #森美餐厅 #西营盘 #好味 #tasty #steakhouse #hongkong #hongkongstyle #teatime #saiyingpun #saiyingpunfood
2020-03-25 1757 浏览
一直以来想搵一间好好食嘅怀旧牛扒餐厅,经常经过皇后大道西都会见到森美餐厅的名字,今日终於的起心肝去试吓,发现牛扒份量大,六成熟啱啱好,再配埋柠檬可乐,感觉一流,超正,下次可以去再试埋羊仔扒,我感觉应该都可以一试
,下次可以去再试埋羊仔扒,我感觉应该都可以一试
2019-08-27 4255 浏览
有朋至远方来,因为,落脚酒店邻近森美,决定与他们怀旧一番...入到店内,似走入时光隧道,回到70年代末,装潢很旧,很杂乱,旧得似乎有点过份...罗宋汤,料多,西芹,青椒,红椒,红萝卜,揶菜,洋葱,很够酸,很够辣,好饮面包,是传统的餐包仔,bake 热左,边脆脆,好吃,不过,上抬时遅了,不能,与汤同步...镬仔牛柳,鉄板上,(好耐无食过鉄板的食物喇),芝芝声,好有气氛,牛柳要medium rare ,鉄板烤熟了小小,刚刚好,牛柳肉无鞋口,无靱,无松肉粉味,有三片,全部合格,好吃,果然,系五十年名菜咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道调得香,牛腩有咬口森美汁牛扒,朋友要well done,汁好好味,牛扒全熟,靱,难chew !!比较精彩,焗雪山,外观ok,做得尚算传统,旦白軽柔,生果够,雪糕够冻,一口吃下去,又热又冻,口感好縂括,是不错的一餐,希望,餐厅可以维持

咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道调得香,牛腩有咬口

縂括,是不错的一餐,希望,餐厅可以维持

2019-08-17 2943 浏览
早两日突然好想锯扒,男朋友话佢知到有间旧式扒房就带左我去食。一入餐厅真系好怀旧嘅,睇得出呢间野应该真系好多年历史,墙上有好多名人泥过食嘅相,但认真我其实觉得佢旧得过份左小小,比我感觉有小小污糟残旧。- 铁板黑西冷扒 $170谂住都成$170蚊,应该会好好食啦,点知...完全系中伏!牛肉完全冇牛味不突止,仲要好淋好淋,淋到离哂大普个只,食落个感觉就系用左好多松肉粉而唔系块扒靓个只,一个字 差!- 铁板镬仔牛柳 $140救命🆘真系一山还有一山低...当你以爲上面块扒都淋到差到冇得再差时候,呢个真系太差啲再淋啲,我可以形容佢系淋到霉我同男朋友完全食唔落,两份都食唔到一半就冇食落去喇,唉,好失望佢每份扒都跟两个大薯仔铁板上,我地嫌佢阻住锯扒,将佢搬开左- 法式焗田螺 $55(跟餐)正正常常,冇特别反而成餐饭最好食系呢两个餐包,佢热辣辣咁上,侧边焗到脆嘅,旋风式比我地食哂。总结:好失望好失望,唔推荐大家泥

铁板黑椒西冷扒

- 铁板黑西冷扒 $170

铁板镬仔牛柳

- 铁板镬仔牛柳 $140

佢每份扒都跟两个大薯仔铁板上,我地嫌佢阻住锯扒,将佢搬开左

法式焗田螺

- 法式焗田螺 $55(跟餐)
正正常常,冇特别

总结:好失望好失望,唔推荐大家泥
2019-07-30 2208 浏览
知道森美餐厅是怀旧扒房,所以食的当然不是味道,而是感觉了...这种旧式的扒房真的买少见少,店内的装修彷佛还提醒着这餐厅旧时的威水史...枱上还铺着怀旧的格仔枱布,好像回到我父母的时代....不禁令人想起「鼓油西餐」这四个字....来到怀旧扒房,吃的当然是铁板餐了,味道不过不失,毕竟在此获得的满足必定不是味蕾了,而是当中的文化、历史和感受了...慨叹这类的旧式扒房真的买少见少,执一间便少一间了,所以必定support!
枱上还铺着怀旧的格仔枱布,好像回到我父母的时代....
不禁令人想起「鼓油西餐」这四个字....

2019-07-17 2041 浏览
一讲森美,大家都会谂起一块挂店外嘅牛型大招牌,红色格仔枱布方型枱,不过时日变迁,大招牌被迫拆除、昔日扒房情调消失、高水准牛扒不在,要留恋的好像都没有了⋯⋯午餐-特式什扒 $70先嚟一碗罗宋汤,无什菜味无茄味,一味死咸死辣,颜色又唔讨好,难饮罗宋汤排行榜占一席位!然後嚟个什扒,牛扒无问几成熟,食落似8成尚算唔韧,但牛味欠奉,而鸡扒Ok,唔会乾同鞋,烟肉虽然大块,但无乜烟肉味,最差可算系薯角,叮到又乾又硬,单睇相都睇得出!一人共消费:$70

午餐-特式什扒 $70

一人共消费:$70
2019-07-07
2019-04-15 1772 浏览
Located near around The University of Hong Kong, my friend and I love this cozy place, serving fine dishes with a reasonable price with a arrive that reminds me of the Old Hong Kong, that people can attend to your needs in Western Cuisine, that is what the old guys told me as I weren’t born yet
2018-12-31 2141 浏览
之前有去过呢间餐厅食佢既牛扒,但就未试过佢嘅lunch set,因此今㳄同朋友去试吓~味道方面,个人认为主菜味道算系几唔错,牛肉份量颇多,而且食落去系比较软身的,当然喜唔喜欢就见仁见智啦。咖喱味就比浓郁,但辣味唔算太重。价钱方面,个人觉得以咁嘅物价钱来讲唔算太值嘅,而且食物卖相亦都比较差。不过整体来讲成嗰lunch set都算唔错嘅,想食嘅朋友可以去试吓~印度咖喱牛肉lunch set HKD$65餐汤 菠菜忌廉汤/罗宋汤主菜附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕

印度咖喱牛肉lunch set HKD$65
餐汤 菠菜忌廉汤/罗宋汤
主菜
附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕
2018-11-13 1720 浏览
The staffs were pretty friendly here as soon as we walked in. This restaurant looks pretty old, old table cloth, & a few plastic dishes were chipped... etc. I was quite surprised that the menu was written all in Chinese but served the Western/European foods... I ordered a steak in Sammy's sauce with some broccoli, 2 grape tomatoes, & baked fries. My family love the dishes they ordered & we're very satisfy with the foods & excellence service here!