餐厅: 森美餐厅
资讯:

2020-08-21 347 浏览
买咗个外卖,免治牛肉饭,居然比匙羹俾人,呢度系香港唔系印度喎!加多一罐可乐,嗰罐可乐呢就撞凹晒㗎!有冇搞错啊,我都唔系好想咁写,但系我真系好愤怒,有乜理由咁基本嘅外卖都可以漏!
外卖自取
我家住西营盘,以前对面挂着一只大牛牛的灯光招牌,就是这家森美餐厅。后来,政府不允许吊挂招牌,就没了这个街坊标志。但原来它是 1969 年开业的。至今 51 年。门口一壁墙,贴满名人照片。香港,因为地产霸权,几乎没多少老字号餐厅。能屹立半世纪,也算有本事了。味道是可以的,但这餐厅不怎么进取,平白浪费了老字号金漆招牌。我家有印佣姐姐做饭,所以几十年来我都不会帮衬这家老朋友餐厅。近日,有点怀旧的 mood, 于是就去重温一下。铁板黑椒西冷牛排套餐,以前几十元,现在进化到接近 200 元。牛肉不错,大大件,也算吃得疼快。黑椒汁,用神灯外形的酱汁杯端出,很有亲切感。港式豉油西餐,现已渐渐式微。其实是很不错的。餐厅玄关处贴了一壁的照片墙,曾经光顾过的名人明星很多。

黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
餐厅在西营盘旧区唐楼,屹立半世纪。
名人墙
牛排盖着,下面的配料也丰富。
牛排的横切面。我要的是 5 成熟。
淡淡的罗宋汤。
神灯酱汁杯
2020-05-07
黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
2020-04-12 2209 浏览
传统港式扒房下午茶,虽然好多都介绍食主打菜式,但眼见有啲副主打嘅美食梗系要试吓啦!下午茶有迷你焗猪扒饭,味道一流,茄汁有罗宋汤做汁底,加上细心已切好的嫩猪扒,再加埋炒底,分量比例刚刚好。另外,眼见「手制」二字就知一定要试嘅手制汉堡,估唔到真系好自家制的肉质汉堡扒,配上洋葱蕃茄同酱汁,真系家的味道。#焗猪扒饭 #焗猪扒饭炒底 #手制汉堡 #冇得输 #森美餐厅50年港式扒房 #森美餐厅 #西营盘 #好味 #tasty #steakhouse #hongkong #hongkongstyle #teatime #saiyingpun #saiyingpunfood
2020-03-25 994 浏览
一直以来想搵一间好好食嘅怀旧牛扒餐厅,经常经过皇后大道西都会见到森美餐厅的名字,今日终於的起心肝去试吓,发现牛扒份量大,六成熟啱啱好,再配埋柠檬可乐,感觉一流,超正,下次可以去再试埋羊仔扒,我感觉应该都可以一试
,下次可以去再试埋羊仔扒,我感觉应该都可以一试
2019-08-27 3609 浏览
有朋至远方来,因为,落脚酒店邻近森美,决定与他们怀旧一番...入到店内,似走入时光隧道,回到70年代末,装潢很旧,很杂乱,旧得似乎有点过份...罗宋汤,料多,西芹,青椒,红椒,红萝卜,揶菜,洋葱,很够酸,很够辣,好饮面包,是传统的餐包仔,bake 热左,边脆脆,好吃,不过,上抬时遅了,不能,与汤同步...镬仔牛柳,鉄板上,(好耐无食过鉄板的食物喇),芝芝声,好有气氛,牛柳要medium rare ,鉄板烤熟了小小,刚刚好,牛柳肉无鞋口,无靱,无松肉粉味,有三片,全部合格,好吃,果然,系五十年名菜咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道调得香,牛腩有咬口森美汁牛扒,朋友要well done,汁好好味,牛扒全熟,靱,难chew !!比较精彩,焗雪山,外观ok,做得尚算传统,旦白軽柔,生果够,雪糕够冻,一口吃下去,又热又冻,口感好縂括,是不错的一餐,希望,餐厅可以维持

咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道调得香,牛腩有咬口

縂括,是不错的一餐,希望,餐厅可以维持

2019-08-17 2392 浏览
早两日突然好想锯扒,男朋友话佢知到有间旧式扒房就带左我去食。一入餐厅真系好怀旧嘅,睇得出呢间野应该真系好多年历史,墙上有好多名人泥过食嘅相,但认真我其实觉得佢旧得过份左小小,比我感觉有小小污糟残旧。- 铁板黑西冷扒 $170谂住都成$170蚊,应该会好好食啦,点知...完全系中伏!牛肉完全冇牛味不突止,仲要好淋好淋,淋到离哂大普个只,食落个感觉就系用左好多松肉粉而唔系块扒靓个只,一个字 差!- 铁板镬仔牛柳 $140救命🆘真系一山还有一山低...当你以爲上面块扒都淋到差到冇得再差时候,呢个真系太差啲再淋啲,我可以形容佢系淋到霉我同男朋友完全食唔落,两份都食唔到一半就冇食落去喇,唉,好失望佢每份扒都跟两个大薯仔铁板上,我地嫌佢阻住锯扒,将佢搬开左- 法式焗田螺 $55(跟餐)正正常常,冇特别反而成餐饭最好食系呢两个餐包,佢热辣辣咁上,侧边焗到脆嘅,旋风式比我地食哂。总结:好失望好失望,唔推荐大家泥

铁板黑椒西冷扒

- 铁板黑西冷扒 $170

铁板镬仔牛柳

- 铁板镬仔牛柳 $140

佢每份扒都跟两个大薯仔铁板上,我地嫌佢阻住锯扒,将佢搬开左

法式焗田螺

- 法式焗田螺 $55(跟餐)
正正常常,冇特别

总结:好失望好失望,唔推荐大家泥
2019-07-30 2119 浏览
知道森美餐厅是怀旧扒房,所以食的当然不是味道,而是感觉了...这种旧式的扒房真的买少见少,店内的装修彷佛还提醒着这餐厅旧时的威水史...枱上还铺着怀旧的格仔枱布,好像回到我父母的时代....不禁令人想起「鼓油西餐」这四个字....来到怀旧扒房,吃的当然是铁板餐了,味道不过不失,毕竟在此获得的满足必定不是味蕾了,而是当中的文化、历史和感受了...慨叹这类的旧式扒房真的买少见少,执一间便少一间了,所以必定support!
枱上还铺着怀旧的格仔枱布,好像回到我父母的时代....
不禁令人想起「鼓油西餐」这四个字....

2019-07-17 1923 浏览
一讲森美,大家都会谂起一块挂店外嘅牛型大招牌,红色格仔枱布方型枱,不过时日变迁,大招牌被迫拆除、昔日扒房情调消失、高水准牛扒不在,要留恋的好像都没有了⋯⋯午餐-特式什扒 $70先嚟一碗罗宋汤,无什菜味无茄味,一味死咸死辣,颜色又唔讨好,难饮罗宋汤排行榜占一席位!然後嚟个什扒,牛扒无问几成熟,食落似8成尚算唔韧,但牛味欠奉,而鸡扒Ok,唔会乾同鞋,烟肉虽然大块,但无乜烟肉味,最差可算系薯角,叮到又乾又硬,单睇相都睇得出!一人共消费:$70

午餐-特式什扒 $70

一人共消费:$70
2019-07-07
2019-04-15 1708 浏览
Located near around The University of Hong Kong, my friend and I love this cozy place, serving fine dishes with a reasonable price with a arrive that reminds me of the Old Hong Kong, that people can attend to your needs in Western Cuisine, that is what the old guys told me as I weren’t born yet
2018-12-31 2061 浏览
之前有去过呢间餐厅食佢既牛扒,但就未试过佢嘅lunch set,因此今㳄同朋友去试吓~味道方面,个人认为主菜味道算系几唔错,牛肉份量颇多,而且食落去系比较软身的,当然喜唔喜欢就见仁见智啦。咖喱味就比浓郁,但辣味唔算太重。价钱方面,个人觉得以咁嘅物价钱来讲唔算太值嘅,而且食物卖相亦都比较差。不过整体来讲成嗰lunch set都算唔错嘅,想食嘅朋友可以去试吓~印度咖喱牛肉lunch set HKD$65餐汤 菠菜忌廉汤/罗宋汤主菜附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕

印度咖喱牛肉lunch set HKD$65
餐汤 菠菜忌廉汤/罗宋汤
主菜
附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕
2018-11-13 1660 浏览
The staffs were pretty friendly here as soon as we walked in. This restaurant looks pretty old, old table cloth, & a few plastic dishes were chipped... etc. I was quite surprised that the menu was written all in Chinese but served the Western/European foods... I ordered a steak in Sammy's sauce with some broccoli, 2 grape tomatoes, & baked fries. My family love the dishes they ordered & we're very satisfy with the foods & excellence service here!
2018-08-15 2310 浏览
对上一次食系话佢会执,但最近报道无讲过佢执,所以行过就望望佢仲系唔系度原本仲系度,但餐厅人流真系好少,比我中学年代食下午茶既人流仲少森美出名牛扒,今日当然要食铁扒上嫁啦。味道比花园餐厅既质素好。今日都食得番中学时既味道

2018-05-13 2842 浏览
经常都会路过呢间餐厅,知道系老字号,好出名,但最衰每次都系食饱先会路过罗。咁啱有一晚要去附近陪老公覆诊,就决定覆完诊後嚟试下佢喇。餐包系好味嘅,热辣辣,外面脆脆地罗宋汤,um... 正常,少少辣葡国鸡饭,食唔到本来要有嘅味道镬仔牛柳,够林,酱汁有啲咸加30蚊可以转餐,有饮品加30蚊可以有甜品,我仲以为旧式店都会系啫喱嘅添
咁啱有一晚要去附近陪老公覆诊,就决定覆完诊後嚟试下佢喇。

餐包系好味嘅,热辣辣,外面脆脆地
罗宋汤,um... 正常,少少辣
葡国鸡饭,食唔到本来要有嘅味道
镬仔牛柳,够林,酱汁有啲咸
加30蚊可以转餐,有饮品
加30蚊可以有甜品,我仲以为旧式店都会系啫喱嘅添
2018-02-02 2489 浏览
这是我第一次写食评:话说今晚想食扒,专诚打电话去订位。讲左三次,侍应才听清楚贵姓,时间,人数...话排我坐「扒房」@@去到先知餐厅入边有间「扒房玻璃屋」。坐低後,仔细睇过两份餐牌,价钱当然唔同,但同女朋友食就算啦,而且我今晚是包场😂问题一 上汤,餐包速度奇慢问题二我要求牛扒五成熟,切开一看还是血淋淋,只有三成, 自己煎仲好食过问题三白汁煮虾盛为$180⋯⋯只有5只开边虾仔同伴菜Overprice 得有点离谱,绝对同意「大家乐做得比佢好味」。
这是我第一次写食评:
话说今晚想食扒,专诚打电话去订位。
讲左三次,侍应才听清楚贵姓,时间,人数...
话排我坐「扒房」@@

去到先知餐厅入边有间「扒房玻璃屋」。

问题一
上汤,餐包速度奇慢

问题二

问题三
白汁煮虾盛为$180⋯⋯只有5只开边虾仔同伴菜

2017-12-07 2879 浏览
森美不再,已经不是以前的森美餐厅赠言五字 : 不去冇损失现在老板娘好有问题,我地见餐牌话焗梳夫里要30分钟,所以同侍应生讲要几时落单,佢话依家写住单先等我地食到一半时再提佢落单,食到一半时得少少饱,问佢可否取消order,佢话问问先,但老板娘叫佢覆话已落左单整紧好快有,但我地食完等左45分钟先到,就嚟左两碗,老板娘仲过来话系2人份咪两碗,仲话依家好少人整㗎啦!好好食㗎!如果系咁不如在餐牌取消算了,不要多说,我自问我整的失败之作比这个还好!$150食呢个咁嘅梳夫里,味道似橙味司胳脱鱼肝油,碗底有水,焗的疏夫里绝对不会这样,似乎是先蒸後焗,好失望。全单$550,一次过,呢世唔会再走!餐厅食物不美味卫生环境绝对差老板娘不太老实森美时代不再未饮过如此差的洋葱汤,好似落左生粉水咁餐牌明明是写着法式砵酒会羊膝和红酒牛尾,但个汁竟然一样色一样味一样料,那为什麽餐牌要咁写呢?索性写红汤羊膝红汤牛尾吧!焗梳夫里只写英文for2persons,冇话得两碗罗!未食过等左45分钟都做到咁差的梳夫里,不论味道、质感都不好,肯坐不是由生焗熟的,因碗底有好多水而且疏夫里完全不黏碗,应是先蒸过再焗。
森美不再,已经不是以前的森美餐厅
赠言五字 : 不去冇损失
全单$550,一次过,呢世唔会再走!
餐厅食物不美味
卫生环境绝对差
老板娘不太老实

森美时代不再

未饮过如此差的洋葱汤,好似落左生粉水咁

焗梳夫里只写英文for2persons,冇话得两碗罗!

2017-12-07
  • 不要食梳夫里