2015-01-06 423 浏览
聖誕節參與 J先生同學於紀律部隊舉行 BBQ 因J先生不愛吃 BBQ的食物, 聚會前於銅鑼灣附近吃點小食 - 棟篤食跟餐另加 $9 凍檸檬茶 一般的! 紅油豬頸肉撈麵 $36 (走辣)豬頸肉碎, 淡淡無味... 麵分量少得可憐, 跟湯味道似味噌湯!紅油木耳餃 (大) $30餃皮夠薄, 木耳爽口, 辣辣的紅油, 還可以的!棟篤食 總結: 還可一試!
聖誕節參與 J先生同學於紀律部隊舉行 BBQ

凍檸檬茶
跟餐另加 $9 凍檸檬茶
一般的!
紅油豬頸肉撈麵 (走辣)
紅油豬頸肉撈麵 $36 (走辣)
豬頸肉碎, 淡淡無味...
麵分量少得可憐, 跟湯味道似味噌湯!
紅油木耳餃 (大)
紅油木耳餃 (大) $30
餃皮夠薄, 木耳爽口, 辣辣的紅油, 還可以的!

棟篤食 總結: 還可一試!

2014-12-26
$38 (其他)
2015-01-03 416 浏览
真係難食到呢。。叫左個吉列豬扒飯。塊吉列豬扒,燈色嘅。。係呀,炸出黎係燈色架!杯奶茶,一飲。。怪怪地味嘅。。再飲,都係怪味。到底係唔係奶茶黎架?從未飲果如此的奶茶!總之一句講曬,唔好黎!
真係難食到呢。。

總之一句講曬,唔好黎!
2015-01-01
2014-11-10 378 浏览
這間...真的差到我都有點不想寫的了...希望各位朋友唔好中伏...要食就可以試下佢的麵,別人說會好一點的~但飯嘛...真的很差...友人的賣相還不錯@@我的沙爹肥牛飯~飯好似尋晚賣不去的冷飯,半涼一塊塊的...雖然沙爹肥牛同D生菜都算正常,但肥牛太靠沙爹D味,本身應似用熱水涮熟,而且肥牛素質相當一般,沒有什麼口感~生菜則相對好一點,幾爽口,亦似有調味~但最基本的白飯竟然可以做到這樣...實在令人提不起食慾...套餐有飲品的,味道正常~而且服務真的幾差,看到有侍應坐在收銀的地方去幫客人下單= =幫我下單的侍應又是背著我,大聲地和我下單...雖然影響不大,但感覺不太好...

要食就可以試下佢的麵,別人說會好一點的~

但飯嘛...真的很差...
友人的賣相還不錯@@
我的沙爹肥牛飯~

飯好似尋晚賣不去的冷飯,半涼一塊塊的...

雖然沙爹肥牛同D生菜都算正常,

但肥牛太靠沙爹D味,

本身應似用熱水涮熟,而且肥牛素質相當一般,沒有什麼口感~

生菜則相對好一點,幾爽口,亦似有調味~

但最基本的白飯竟然可以做到這樣...

實在令人提不起食慾...

套餐有飲品的,味道正常~

幫我下單的侍應又是背著我,大聲地和我下單...

雖然影響不大,但感覺不太好...
2014-10-20
2014-10-26 280 浏览
「棟篤食」呢間出名蟹子撈麵真係要黎試吓!此餐廳裝修富有中國特色,深褐色和白色的顏色對比令客人有舒適的感覺。整間餐廳的面積頗大,沒有迫硤的感覺。我覺得海鮮蟹子撈麵不但色香味俱全,用料都幾充足,而且有碗香濃嘅湯襯托下,更帶出其鮮味蟹子份量有很多,每一口都能讓我感受到無數的蟹子隨即爆破,感覺十分有報,口感一流麵食配上其他材料味道濃烈,好好味啊我認為這間餐廳都算值得推薦給大家認識
「棟篤食」呢間出名蟹子撈麵真係要黎試吓
麵食配上其他材料味道濃烈,好好味啊
我認為這間餐廳都算值得推薦給大家認識
2014-10-12
用餐时段
下午茶
2014-10-15 177 浏览
是日約左朋友到銅鑼灣一齊食中午,本來打算食Curries Inc,點知去到發現無開所以就去左對面既棟篤食啦。入面既裝修其實幾好睇。朋友既肥牛撈拉麵($36)我地交換左彼此既食物試下味,Um...肥牛頗韌,同埋D拉麵味道偏淡。我叫既串燒三拼飯(雞肉、龍蝦丸、豬頸肉)($49)雞肉OK,龍蝦丸外皮韌左D,豬頸肉基本上係咬唔開既⋯至於菜,我覺得可以再煮熟少少。其實重有叫個明蝦卷($15)share食,但唔記得影低。明蝦卷一碟有兩件,個外皮係脆既,同埋味道係OK,但無乜蝦味。總的來說,依間鋪既裝修其實幾好,但味道真係要改善下,否則只怕被附近眾多食店比下去。
是日約左朋友到銅鑼灣一齊食中午,
本來打算食Curries Inc,點知去到發現無開

所以就去左對面既棟篤食啦。
入面既裝修其實幾好睇。
肥牛撈拉麵
朋友既肥牛撈拉麵($36)
我地交換左彼此既食物試下味,
Um...肥牛頗韌,同埋D拉麵味道偏淡。
串燒三拼飯
我叫既串燒三拼飯(雞肉、龍蝦丸、豬頸肉)($49)
雞肉OK,龍蝦丸外皮韌左D,豬頸肉基本上係咬唔開既⋯
至於菜,我覺得可以再煮熟少少。

其實重有叫個明蝦卷($15)share食,但唔記得影低。

總的來說,依間鋪既裝修其實幾好,但味道真係要改善下,
否則只怕被附近眾多食店比下去。
题外话/补充资料: 可能坐得入啦,比較接近廚房同排風口,食食下聞到陣異味。 :(
2014-10-11
2014-05-29 465 浏览
其實想同女朋友試鄰近的Waffills....不過食甜品前點都要食正餐....原本想去附近南龍冰室....點知見到呢間....是但入去食小小....一坐低.....應該都還可以....點了個啊哩炸豬扒飯...雞肉餃和菜心...再加多杯凍奶茶....惡夢就開始....先上奶茶....睇個樣似還可以...第一淡有澀味....以為未攪渾...攪完再飲...個味保持到水準...都係澀  記憶中好似未飲個像呢杯極品....可以說奶茶色的非奶茶....獨特非常....就觀察所見餐廳裡更換左好幾杯奶茶....都是投訴收場...算我地寧願換杯凍檸茶....只可以說評分較接近正分....但都是在負和正分遊走....菜心....冇味....咖哩炸豬扒....唔知點解有些甜味...雞肉餃....叫做冇搞錯....唯一合格....會唔會再去?冇咩野都唔洗客氣

雞肉餃....叫做冇搞錯....唯一合格....

會唔會再去?冇咩野都唔洗客氣
2014-05-28
2014-04-16 691 浏览
這麵食店站立係希雲街一段時間,但我每次去都無咩客,根據上一次食過既經驗,覺得食物也不差,所以今次路過,決定去番食.而呢頭既人龍,當然去左綠茶雪糕同埋豬扒飯呢度除左麵食,餃子都係熱門產物,但係得一條友食唔到咁多,穩陣叫番上次食過既蟹皇醬撈麵$38,麵類要幼麵,仲加底加$9,再加杯凍檸茶走甜$7TOTAL:$54,不便宜喔,但總平過食拉麵既當我見到呢碗撈麵,再睇番上次食既相,原來唔同左,依家睇起黎用既蟹肉好似比較多,而汁就好似比較少,蟹籽份量也十足,加上一點點蟹柳絲同蔥花.由於比較乾,所以撈起黎有點吃力,但食起黎個味道比上次更佳,因為更能食到O個堆蟹肉醬既咸鮮味,帶點胡椒之類既辛,加上蟹籽既口感和生麵既彈牙,口感更豐富.乾身有乾身既好,就係更爽而加左底既生麵,份量當然不欺場,我都夠飽.那碗湯既味道其實都難以形容,比較重口味,帶肉香,有點日式既風味有時食悶左拉麵同雲吞麵,都會想起不同類型既麵店,呢度都係一個選擇
TOTAL:$54,不便宜喔,但總平過食拉麵既
蟹皇醬撈麵

2014-02-22
蟹皇醬撈麵
2014-04-01 537 浏览
這天剛好在附近辦事,辦完後隨便走走看看有什麽可以吃的,因爲還沒吃午餐,肚子咕咕叫的。看到這間叫”棟篤食”的店,被他的名字吸引著,走近店門口看看他們的餐牌及貼著的食評介紹,才知道他們主打懷舊蝦子麵及餃子。沒想太多就走入店坐下,可能是下午4時多,再加上位置在小街內,就只有2枱客人,店內的裝飾以香港舊式冰室為主題,侍應有點不俏的把一杯茶奉上。雖然他們亦有幾款下午茶餐提供,但不包括我想吃的蝦子麵  及他們的招牌李太餃子,唯有單點吧!雖說我肚子咕咕叫, 但也不能又吃麵又吃餃子, 最後決定只叫蝦子撈麵蝦子撈麵是以個銀色小鑊盛著送來的,麵上雖鋪滿了蝦子,但並沒有蝦子獨有的鮮香味,且略微有點過咸,麵雖然爽身,但梘水味很強烈,上湯亦沒怎味道,呷下去像是用雞粉開的味精湯,這趟試新店有點失望呢

雖然他們亦有幾款下午茶餐提供,但不包括我想吃的蝦子麵

题外话/补充资料: 店員的態度很傲漫呢....
2014-02-21
2014-01-23 435 浏览
原先想去"炊豕店",可是一早CUT 單 了,只好到附近食其他野。周圍"中"之下到了"棟篤食"。本身沒有期望,上菜後期望上昇,因賣相靚仔。我點了"至尊海鮮" Version ,麵質少少硬,但我buy。蟹子勁多,每一口都"kok kok"聲。蝦及墨魚都好好食又爽口。最後我才享用湯,都ok,略嫌不夠濃。另外亦order 了燒牛吞串,很chewy及juicy~可是朋友點的咖哩豬扒飯便不是太好吃了。
周圍"中"之下到了"棟篤食"。
本身沒有期望,上菜後期望上昇,因賣相靚仔。

蟹子勁多,每一口都"kok kok"聲。
蝦及墨魚都好好食又爽口。
最後我才享用湯,都ok,略嫌不夠濃。

另外亦order 了燒牛吞串,很chewy及juicy~

可是朋友點的咖哩豬扒飯便不是太好吃了。
2014-01-21
2014-01-09 208 浏览
Yet another Groupon gone astray.  We came here on a Groupon deal and were given a pretty awful meal.  We had pig cheek noodles, sheredded chicken ramen noodles, pork and chive dumplings, chicken and lotus dumplings, chicken sausage and cheesy sausage.  The noodles were piled high with raw garlic.  It really ruined our tastebuds (and breath) for the next few hours.  The flavour of the pig cheek was OK, but the garlic just obliterated any possible good flavours.The pork dumplings were OK, but cove

The pork dumplings were OK, but covered in more raw garlic.  The chicken ones were filled with completely unmentioned mushrooms.  We both dislike mushrooms, so we ordered them as they were one of the only kind of dumplings that did not explicitly mention having them on the menu.

The sausage was not sausage.  We basically got two different kinds of canned cheapy hotdogs.  We ate some of it, but did not wish to eat much.

Even the tea tasted tinned.  It was another unfortunate case of a business failing to grasp the concept of a Groupon.  It always staggers me that a restaurant tries to give a cheapy meal to a groupon customer in the hope of a quick buck.  Surely the idea of a Groupon is to drum up repeat custom by giving a good experience to a first time visitor, not to put off potential future visits and get a bad review on the internet.
2014-01-08
2013-12-12 181 浏览
棟篤食已經在銅鑼灣多年了,可是我一直都沒有特別興趣去一食一試。這一天,同上司二人又來到禮頓道尋食,愛了解香港文化的她,也很想見識一下這些懷舊餐廳,所以,繼上次去了《炊豕店》見識過之後,她又想看一看也是以舊香港為主題的《棟篤食》又是什麼的一回事。入內,這《棟篤食》只可以說是假懷舊,簡單地把舊香港景色的 poster 掛上去,再配合一些仿古的傢具,就當成一個舊式的環境,再加上這店提供了不少懷舊食品,感覺沒什麼特別,但又的確做出了一個舊世界的 feeling 給大家。在門前,我們已經看見《李太餃子》四個大字,想必這就是此《棟篤食》的其中一個招牌菜,所以我們一人來一份帶有餃子的餐,順道以美食來紓緩大家緊張的心情。先說兩款餃子,我們要了一個特別的雞軟骨餃同韭菜豬肉餃。兩份餃子的吸引之處,原本並非餃子的本身,而是那一個濃濃的上湯,濃得有點像日式的拉麵湯底,其豬骨的味道濃厚,食餃子時,真的想連碗湯也一併飲埋。雞軟骨餃,口感非常特別,入口時,像普通的菜肉餃,但當地用心地咀嚼下去,帶點硬的雞軟骨組織,shok shok 聲的,真是特別,可是除了這特別的口感之餘,並無其他特別之處。韭菜豬肉餃,表面上,看似

韭菜豬肉餃,表面上,看似是一樣的,但入口時你會覺得韭菜的味道夠香濃,豬肉連肉汁都甜美可口,再以鮮味的湯底互相配合,餡靚的餃子,永遠是吸引的。
《棟篤食》的另一個招牌,就是蝦子撈麵,麵條爽而不韌是這一個撈麵的好處之一,蝦子的味道極濃郁,弄得每一口麵麵香甜爽口,濃郁的鮮味,實在令人想一吃再吃。
吉列豬扒上海麵,他們沒有把豬扒放在湯麵上,大概是想保持吉列豬扒的香脆。首先,品評一下麵,這一個上海麵,入口香滑,因為有濃濃的豬骨湯式,令人食落有少少感覺像食日式的拉麵一般,有點特別,也有點怪。
豬扒方面,脆的確是十分之脆,而且肉味也十分之香,最重要的肉腍而不乾他們做到了,可是,整個配搭令我覺得這麵似日本麵多過上海麵。
另外我們也加點了串燒,有雞翼,豬頸肉同墨魚丸。加了沙爹令到烤肉的味道更加升華,不錯。
《棟篤食》,可以說是一間味道不錯而帶有特色的餐廳,不過,特色得黎有點兒那個,食物不錯特黎又感覺怪怪地,總之,《棟篤食》,也令我《棟篤笑》,因為味道好配上怪異的配搭,好味一笑,怪異也一笑。
2013-10-16 109 浏览
因為本身好鐘意食蝦子麵,見棟篤食近近地,即管去試下!叫個招牌蝦子麵試下,吃一箸麵 , 麵質不硬 都ok,合格,蝦子都夠多,略嫌未夠香,當然和澳門的蝦子麵還有點距離!另外都叫餃子,味道還可以,但肉較菜多,加多點菜會平衡一點~
因為本身好鐘意食蝦子麵,見棟篤食近近地,即管去試下!
2013-09-29
2013-07-22 90 浏览
下晝五點幾去食雙子撈麵(蝦子蟹子撈麵),黃色嘅麵舖上啡色嘅蝦子再加一羮橙色嘅蟹子,賣相其實係幾好,而且蝦子麵係招牌貨,依舊好食但三樣野撈均左之後,蟹子味比蝦子完全蓋過,即係完全食唔出有蟹子味,係咬落蟹子扑扑聲咁幾得意。戲肉係,食到一半,有隻甲由係我前方約兩米處橫飛,再轉彎係我頭上飛過,在場食客無不走避,而收銀卦住玩電話、小二哥唔見人,直至哄堂,小二哥至知道拎張廁紙走去捉,呢個時候收銀先抬起頭問發生咩事。
下晝五點幾去食雙子撈麵(蝦子蟹子撈麵),黃色嘅麵舖
上啡色嘅蝦子再加一羮橙色嘅蟹子,賣相其實係幾好,而
且蝦子麵係招牌貨,依舊好食但三樣野撈均左之後,蟹子
味比蝦子完全蓋過,即係完全食唔出有蟹子味,係咬落蟹
子扑扑聲咁幾得意。

戲肉係,食到一半,有隻甲由係我前方約兩米處橫飛,再
轉彎係我頭上飛過,在場食客無不走避,而收銀卦住玩電
話、小二哥唔見人,直至哄堂,小二哥至知道拎張廁紙走
去捉,呢個時候收銀先抬起頭問發生咩事。
用餐时段
下午茶
2013-05-06 59 浏览
常路經棟篤食, 這天lunch time走進來, 是因為看見門外一張poster上的蟹皇撈麵, 被吸引了~想叫"少麵", 待應竟話"來就已得好少麵~" hahahaaa !上菜了, 麵的份量真係唔算多, 但正合我一人份~反而配料下得慷慨... 蟹黃, 蟹肉, 蟹子, 蟹柳, 還有一堆葱粒, 拼起來賣相很豐富, 很誘人~~ 碗底有一酌油, 撈起來, 香味濃郁, 每口都讓人吃得滋味, 生麵造得彈牙有咬口, 乾吃比放湯好吃整碗被我清光光, 吃罷齒頰留香, 正!!!

上菜了, 麵的份量真係唔算多, 但正合我一人份~

碗底有一酌油, 撈起來, 香味濃郁, 每口都讓人吃得滋味,
生麵造得彈牙有咬口, 乾吃比放湯好吃

整碗被我清光光, 吃罷齒頰留香, 正!!!
题外话/补充资料: 麵的份量真的比較少, 男生可考慮加錢加底~
2013-05-05 36 浏览
午膳速吃,選址棟篤食。店舖小,舒適度一般。一碗豬頸肉蕃茄湯米線,豬頸肉腍度OK,略帶咖哩調味,普通。蕃茄湯酸香清新,更有一鮮茄在內,食味不俗。米線雖放湯,依然保留一定口感,不錯。多點油菜(菜心)一碟,或許時節不對,爽甜度不甚理想。
[4/5/2013; Sat]
2013-05-04