2024-09-03 149 浏览
嗰晚同朋友行到肚餓,想食燒鵝,於是我哋就揀咗去棋子燒鵝。呢間舖頭喺街坊之間好出名,特別係佢哋嘅燒味,所以好多人斬料返家加餸,店員忙不停。我哋點咗二人餐,$218,入面有棋子燒鵝例牌、單拼燒味、郊外油菜、瀨粉兩碗同埋兩杯飲品。仲另外加咗個麻辣手撕雞,$28。燒鵝,真係唔負所望。鵝皮燒得脆,入口有種「卡滋」聲,而鵝肉入面仲保持住嫩滑,唔會乾柴,肉汁豐富,帶有陣陣炭燒香味。配埋佢哋嘅秘製甜梅醬,酸酸甜甜,完美平衡咗鵝肉嘅油膩感,真係一啖接一啖,食到停唔到口。單拼燒味嗰碟我哋揀咗叉燒。叉燒煮得啱啱好,外層微焦,帶有少少蜜糖嘅甜味,內裡嘅肉質嫩滑,脂肪同瘦肉比例剛剛好,入面嘅肉汁滲出嚟,令人回味。麻辣手撕雞 $28呢雞肉鮮嫩,辣味有勁,又有啲麻麻嘅感覺,加上啲芝麻,味道更加豐富,真係好醒胃,食完之後胃口更大開。瀨粉亦都好正,粉質順滑,湯底清甜,唔會太重口味,配埋啲郊外油菜,清清淡淡,正好中和返燒味嘅濃郁。最後,當然唔少得嚟杯凍菜蜜同奶茶嚟個結尾,下次可以再單🤪
嗰晚同朋友行到肚餓,想食燒鵝,於是我哋就揀咗去棋子燒鵝。

麻辣手撕雞 $28

最後,當然唔少得嚟杯凍菜蜜同奶茶嚟個結尾,下次可以再單🤪

2024-08-18 155 浏览
店內明明有很多餐枱和坐位,但待應卻安排我1人座位非常靠近洗手間,我問待應可否安排坐位不十分靠近厕所門則,待應話問女經理,但她語氣態度似乾客咁叫我出門口等,妳不休做生意咁我亦不會再光臨!
2024-08-05 183 浏览
身為香港人,平時有外地嚟朋友問我邊間燒味舖好食真係唔識答~ 反而要佢哋介紹返我食🤣今次就試咗棋子燒鵝🪿1人餐到6人餐都有, 幾方便~我就叫左個2人餐😆 $218🪿棋子燒鵝 (例牌)皮脆肉嫩,油而不膩🥹google一下棋子燒鵝大名👏🏼原來!係打煙燻燒鵝,仲自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,以皮脆肉嫩,味濃油香突圍🤭酸梅醬成支任你落 (加分!!)✨單拼燒味(例牌)叫左叉燒🤤份量都幾多肥瘦適中又帶d焦香,肉質柔軟,很好送飯🍚🥬郊外油菜🍚白飯/瀨粉/米粉個人pick瀨粉&白飯🤭 ☕老火湯/ 飲品花生眉豆雞腳湯✨ 飲完無口渴!👆🏼2人餐分量已經好足夠&抵食!!但係只係夜晚7點,麻辣手撕雞已賣完,鹽焗手撕雞得番一份😧立即叫個小食🐥鹽焗手撕雞$28鹹香好食,啖啖肉,唔怪得知咁受歡迎🙂‍↕️.一路食都有好多人買外賣同全場爆滿😆 我覺得環境比一般燒味店衛生乾淨,食得安心啲,同埋真係好食!

今次就試咗棋子燒鵝🪿
1人餐到6人餐都有, 幾方便~
我就叫左個2人餐😆 $218

🪿棋子燒鵝 (例牌)
皮脆肉嫩,油而不膩🥹
google一下棋子燒鵝大名👏🏼
酸梅醬成支任你落 (加分!!)

✨單拼燒味(例牌)
叫左叉燒🤤份量都幾多
肥瘦適中又帶d焦香,肉質柔軟,很好送飯🍚

🥬郊外油菜
🍚白飯/瀨粉/米粉
個人pick瀨粉&白飯🤭
☕老火湯/ 飲品
花生眉豆雞腳湯✨ 飲完無口渴!

👆🏼2人餐分量已經好足夠&抵食!!
但係只係夜晚7點,麻辣手撕雞已賣完,鹽焗手撕雞得番一份😧
立即叫個小食🐥鹽焗手撕雞$28
鹹香好食,啖啖肉,唔怪得知咁受歡迎🙂‍↕️
2024-08-05 217 浏览
天氣炎熱就選擇出外用膳,今晚在「棋子燒鵝」吃燒味晚餐。二人精選 套餐很合意:燒鵝例牌、單拼一款自選燒味、郊外油菜、 白飯/湯粉、 老火靚湯/餐飲。棋子燒鵝~肉質鮮嫩多汁,香味濃郁,配梅子醬吃更會越吃越開胃喝。燒腩仔~皮脆肉滑的味道的確百吃不厭!清湯瀨粉和米粉,清清地又容易消化。郊外油菜~腍甜菜心,很能瓦解多吃肉的油膩感。老火靚湯、 凍柚子蜜 ~看到湯料有豬骨、花生和眉豆,湯水很清甜。全日常餐: 棋子叉燒 米粉、 香炒滑蛋&火腿、牛油口多士、熱奶茶 ;售$45,十分抵食。順便外賣自取 為家人斬料加餸:腍瘦叉燒 和桶子油雞。
天氣炎熱就選擇出外用膳,今晚在「棋子燒鵝」吃燒味晚餐。
二人精選 套餐

棋子燒鵝

燒腩仔~皮脆肉滑的味道的確百吃不厭!

燒腩仔

清湯瀨粉和米粉,清清地又容易消化。

郊外油菜~腍甜菜心,很能瓦解多吃肉的油膩感。
腍甜菜心

老火靚湯

香炒滑蛋&火腿、牛油多士

棋子叉燒 米粉

順便外賣自取 為家人斬料加餸:腍瘦叉燒 和桶子油雞。
外賣自叉燒 和桶子油雞
2024-08-05
二人精選 套餐
腍甜菜心
老火靚湯
香炒滑蛋&火腿、牛油多士
棋子叉燒 米粉
外賣自叉燒 和桶子油雞
已经连续两周从深圳来香港吃这个了!!! 香港永远是香港,还是我心里的「美食天堂」,我爱香港饮茶、烧肉、放题、日料、烧鹅、牛腩……真的不要错过香港!!🇭🇰.棋子烧鹅!每次在门口搭巴士回家都被香迷糊了,带上阿妈来试试啦😌正宗的港式烧鹅,烧腊每日新鲜出炉!下午茶set很给力啊……30几就有套餐,价格亲民! .😆✅招牌的烧鹅是必点,烧鹅分量很足,皮脆肉嫩,我选择的是上庄,肥油不多,肉质紧实入味,肉汁丰沛鲜美,值得一尝!!而且他们家现在有真空烧鹅可以带上✈️🚄了!超级方便! #香港美食 #香港吃喝玩乐#香港周末吃什么#香港人深圳周末攻略 #旺角美食#香港人周末去深圳吃什么#香港烧腊 #棋子烧鹅 #烧鹅濑粉 #香港烧鹅濑粉#旺角探店#
已经连续两周从深圳来香港吃这个了!!!

2024-07-15 193 浏览
之前聽朋友講話燒鵝好食,所以特登買返嚟試,點知有d失望。首先講燒鵝,肉質算嫩滑,其實煙燻味好香,但可惜皮唔脆,有d失望。至於叉燒就好咸,而且太瘦,所以食落有d乾,仲有我食到某d會有少少豬臭味,不過其他人話食唔到。
之前聽朋友講話燒鵝好食,所以特登買返嚟試,點知有d失望。

2024-07-15
外卖自取
2024-07-01 184 浏览
的確燒鵝係有水準,幾好吃,其他野吃都唔差,咁但係至於全日常餐唔係提供全日咁我就唔太高興,點解會話下午茶時段過咗之後就冇全日常餐??咁全日ge定義係咩?冇包就冇得賣。。咁你諗吓點解要叫全日啦,咁係你供應問題?而唔係我地顧客到店消費時間點ge問題窩
2024-06-23 206 浏览
每次經過都見到門口都見到好多人等外賣香港人好鐘意加餸就會買燒味今日一試真系太過分我個燒鵝五寶飯d餸多到見唔到飯除咗燒鵝好味,叉燒同油雞都好好味油雞嫩滑,叉燒半肥瘦又香又軟淋配埋秘制醬汁真系絕配CP值好高自家煙薰燒鵝,中央醃制,拎到店即場用爐燒,夠新鮮,整個店都好香即燒即斬即賣,燒鵝皮脆肉嫩,味濃油香燒味雙拼飯,燒鵝五寶飯(燒鵝,叉燒,豉油雞,紅腸,咸蛋)都有送老火湯另外仲有二人餐同四人餐啱曬一家人去食下午茶餐只系$20-40外賣都有好多優惠,難怪經常排長龍
每次經過都見到門口都見到好多人等外賣
香港人好鐘意加餸就會買燒味

今日一試真系太過分

我個燒鵝五寶飯d餸多到見唔到飯
除咗燒鵝好味,叉燒同油雞都好好味
油雞嫩滑,叉燒半肥瘦又香又軟淋
配埋秘制醬汁真系絕配
CP值好高

即燒即斬即賣,燒鵝皮脆肉嫩,味濃油香

另外仲有二人餐同四人餐啱曬一家人去食
下午茶餐只系$20-40

外賣都有好多優惠,難怪經常排長龍

2024-06-15 155 浏览
棋子燒鵝,位於旺角道34號地舖。門口的燒味尤其吸引,燈光明亮, 裝修簡潔清新。餐牌都頗多選擇,當中的一人餐頗為抵食,一人餐$98。燒鵝另$10雙拼燒味+主食有白飯、瀨粉、米粉任選+郊外油菜+跟配老火靚湯或冷熱飲品,不過今晚老火靚湯經已沽清。我們二人行要了二個一人套餐。燒鵝拼切雞及叉燒拼燒肉,都選擇了湯瀨粉。郊外油菜,清脆爽口,為餐點帶來一抹清新。燒鵝棗紅的燒鵝皮,見到經已想食,燒鵝皮脆肉滑,油脂香潤,肉厚皮香。切雞肉質細嫩,清淡爽口,搭配蘸料,滋味更豐富。叉燒甜蜜入味,肉質軟糯,甜鹹適中。燒肉皮脆肉香,醃得頗入味。湯瀨粉滑溜,口感細膩,湯汁醇厚,每一口都是滋味。整體而言,棋子燒鵝以傳統粵菜為基,以燒鵝聞名,創新搭配,值得再回訪。

棋子燒鵝,位於旺角道34號地舖。
門口的燒味尤其吸引,燈光明亮, 裝修簡潔清新。

我們二人行要了二個一人套餐。
燒鵝拼切雞及叉燒拼燒肉,都選擇了湯瀨粉。

郊外油菜,清脆爽口,為餐點帶來一抹清新。

切雞肉質細嫩,清淡爽口,搭配蘸料,滋味更豐富。

叉燒甜蜜入味,肉質軟糯,甜鹹適中。

燒肉皮脆肉香,醃得頗入味。

湯瀨粉滑溜,口感細膩,湯汁醇厚,每一口都是滋味。

2024-05-21 138 浏览
想食燒味?我嘅首選係喺位於旺角喧囂市中心嘅「棋子燒鵝」。「棋子燒鵝」以其煙燻燒鵝而聞名遐邇,更自設鵝場,堅持不使用中央醃製的鵝肉,而是選用5斤四兩重的無生養母鵝,確保鵝肉的新鮮與品質。.「棋子燒鵝」嘅製作過程講究,鵝肉送到店舖後,即刻用爐燒烤,保持鵝肉新鮮度。燒烤後嘅鵝肉即刻切碎,可以確保每位顧客都可以品嚐到最佳口感,再加上平民化嘅價格,吸引咗好多食客。.【麻辣手撕雞飯 $50】「棋子燒鵝」嘅招牌菜之一,價格親民。嫩滑嘅雞肉經過麻辣醬嘅醃製,口感彈牙,帶有微辣嘅刺激,搭配香噴噴嘅白飯,令人胃口大開。麻辣同鮮嫩嘅完美結合,令呢道菜成為我最既至愛。小編既食法就是再配搭埋蔥油,真係食一流!再加$7就可以以跟餐價配埋清涼爽口嘅凍檸檬茶,消暑解膩,同麻辣雞飯真係絕配。【棋子燒鵝例牌 $148】而「棋子燒鵝」嘅例牌燒鵝,更加出色。$148嘅價格雖然唔算平,但鵝肉份量十足,配上一碗香噴噴嘅白米飯($12),絕對物超所值。鵝肉經過精心烘烤,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,油脂豐富但唔膩口。鵝肉嘅香氣同米飯嘅清香相得益彰,再加上一杯熱檸茶($18),每一口都令人感到滿足。

【麻辣手撕雞飯 $50】

【棋子燒鵝例牌 $148】
2024-05-17 105 浏览
今晚約左朋友在旺角開餐,經過呢間#棋子燒鵝,因見餐廳掛出嚟嘅食物好正咁,價錢合理大衆化,便進入食番餐飯囉!手撕雞半隻,己蒸熟的雞肉撕成肉絲,再拌入美味的濃汁,好香麻油味,絕對是開胃菜的好選擇。燒鵝下庄,鵝皮香酥,入口充滿鵝油香味,攪到平時唔敢食皮嘅我地,都忍不住要食埋佢😁,鵝髀肉質幼滑,連埋酸梅醬一併食,真係非常美味。叉燒煎蛋飯,叉燒肥瘦適中,肉質有鬆軟蜜味香,將蛋汁伴勻豉油汁一併食,味道好正😊份量都不少, 足夠2人分享。下次經過開會再幫襯👍☺️。

下次經過開會再幫襯👍☺️。
2024-05-17
2024-05-14 135 浏览
《棋子燒鵝》位於旺角道行人熙來攘往的大街,有各式各樣的燒味,母親節前後,日日都有人排隊買外賣,因外賣組合非常抵食,買半隻燒鵝加十蚊還有半隻雞,非常吸引。先來兩碗花生眉豆雞腳例湯,絕對真材實料。《燒味雙拼飯:叉燒+油雞》$54半肥瘦的叉燒最正,肉質鮮嫩多汁,入口即化。每一口都帶來了濃郁的叉燒香氣,令人難以抗拒。油雞脾口感鮮嫩,肉質柔嫩,完美地與叉燒相輔相成。搭配在白米飯上,讓人回味無窮。《 原隻燒鵝髀米粉》$105燒鵝脾皮脆肉嫩,肉香撲鼻,每一口都散發著淡淡的五香味道,令人垂涎欲滴。燒鵝配清淡的米粉,相輔相成。《 鹽焗手撕雞半隻》$70手撕雞鹹香味濃,撕成幼條,非常惹味。怪不得客人絡繹不絕啦!

先來兩碗花生眉豆雞腳例湯,絕對真材實料。

《燒味雙拼飯:叉燒+油雞》$54

《 原隻燒鵝髀米粉》$105

《 鹽焗手撕雞半隻》$70
手撕雞鹹香味濃,撕成幼條,非常惹味。
怪不得客人絡繹不絕啦!

2024-05-10 104 浏览
棋子燒鵝位於旺角道,是一家平民食堂,提供價格親民的下午茶餐套餐,讓您品嚐到美味的燒鵝瀨粉及飲品。這裡的燒味技藝傳承自粵菜的經典飲食文化,主要以木柴或燃氣為熱源,慢火燒烤出獨特香脆的外皮和多汁的肉質。一上桌的原隻香脆燒鵝立即吸引了我的目光。金黃誘人的鵝皮展現著燒味的精髓,經過慢火燻燒形成的層層細紋,質感豐富。一口咬下,鵝皮即化為香脆絲絲,帶出鵝肉甘甜多汁的原汁原味。肉質綿密細嫩,恰到好處的肥瘦比例讓口感完美平衡,不油膩也不乾柴。每一片鵝肉都保持豐富的汁水,細膩而多汁,令人在咀嚼時能夠感受到肉質的細緻和獨特的香氣。燒鵝的調味恰到好處,保持了傳統燒鵝的原汁原味,令人回味無窮。店內還提供了脆皮燒肉,外皮金黃酥脆,內裡肉質肥瘦適中,多汁細嫩。鹹香濃郁的肉味完美融合,讓人回味無窮。再來一碗上湯瀨粉,粉質滑爽細膩,湯頭清甜不膩,為這頓飽足而高品質的燒味餐飾畫上完美的句號。棋子燒鵝是香港飲食文化中極具代表性的經典,每一口咀嚼都令人回味無窮。在這裡,您可以以僅僅50元的價格,品味到正宗的燒鵝瀨粉以及其他美味的下午茶餐套餐。無論是外皮的酥脆、肉質的細嫩還是湯頭的鮮美,都讓人感受到香港燒味的獨特魅力。

以前要吃燒鵝一定會選擇去深井,但是朋友告訴我這間棋子燒鵝都很好味,今天在旺角逛街時經過順路試試!餐廳食客都多,都要排了15分鐘才到我們,等的時間都有很多人買外賣,很受歡迎2人套餐$218這天我們都餓所以點了2人套餐,燒鵝和燒味各一份都是例牌,份量很多,感覺二至三人都夠吃!這次燒鵝剛好是我最喜歡的下庄,有靚靚的燒鵝肶,外皮燒得很香脆,肉質新鮮,一口下去冒油非常好吃滿足,而且鵝的size也不細隻,雖然只是例牌都件數很多,滿口都是肉,這個價錢來說真的無可挑剔。單拼燒味都是例牌可以選擇叉燒/ 燒腩仔 / 切雞/ 豉油雞 /燻蹄/紅腸,這次點了豉油雞,雞肉份量很多,肉質也不會老,調味適中不會死咸。郊外油菜當天只有菜心,菜都很新鮮。主食可選擇白飯 、瀨粉、米粉,瀨粉必吃!套餐包括老火靚湯或冷熱飲品各一,老火湯是蓮藕湯,很好味!這間店的燒味真的很不錯,難怪一直都有人來買外賣、排隊等堂食!

2人套餐$218

2024-05-01 52 浏览
📍 棋子燒鵝 (旺角) Ki'son Roasted Goose (Mong Kok)🌍旺角旺角道34號地舖G/F, 34 Mong Kok Road, Mong Kok📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝斬料師父無停過手,門外唔少客人等候取外賣;場內座無虛席。平靚正燒味店,平時出面食燒腩仔凍飲都要另加錢,呢到都唔洗~叫左2set▸ 一人套餐◂$98包單拼燒味 (棋子燒鵝+$10/燒腩仔/叉燒/切雞/豉油雞/燻蹄 / 紅腸)、 瀨粉/米粉/白飯、 油菜、 飲品/老火靚湯✿ 燒鵝,皮脆肉嫩,一層油脂同一層瘦肉,油香味濃,煙燻味突出!✿ 燒腩仔,肥瘦相間,咬落去完全唔油膩,雖然唔熱但皮依然脆卜卜✿ 叉燒,色澤紅潤誘人,外層略帶焦香,肉質彈牙✿ 燻蹄,豬皮爽口,Q彈口感,幽幽的麻油味

🌍旺角旺角道34號地舖

📝整體評分:8/10

叫左2set▸ 一人套餐◂$98

✿ 叉燒,色澤紅潤誘人,外層略帶焦香,肉質彈牙

✿ 燻蹄,豬皮爽口,Q彈口感,幽幽的麻油味