2025-06-15 0 浏览
上星期經過尖沙咀諗住買啲燒味返屋企食以為呢間好出名就試吓🫥🫥🫥🫥🫥🫥叫咗外賣豉油雞半隻$80叉燒半斤$75首先個外賣豉油雞啲雞肉勁嚡口仲要上半層雞顏色幾靚但係打開下半層係好似另一隻雞咁嘅樣完全唔同顏色 但係成份雞都一樣咁難食肉質嚡口,完全食唔落估唔到咁差🫥🫥🫥🫥🫥🫥🫥🫥🫥半斤叉燒叫咗肥叉得少少燶邊叉燒完全唔肥都係有啲硬食落去叉燒味都一般真係非常之失望以後都唔會再買😪😪😪😪
上星期經過尖沙咀諗住買啲燒味返屋企食
首先個外賣豉油雞啲雞肉勁嚡口
仲要上半層雞顏色幾靚
但係打開下半層係好似另一隻雞咁嘅樣
完全唔同顏色 但係成份雞都一樣咁難食
肉質嚡口,完全食唔落
估唔到咁差
真係非常之失望
以後都唔會再買
😪😪😪😪
2025-05-26 29 浏览
行過附近 見到無乜人 打算食個下午茶 叫左個燒鵝瀨 服務員飛單到枱上 可能見到我表情 雖有道歉 但感覺麻麻 茶餐送上 賣相還可以 不過味道超咸 食唔出其他味道 口感偏靭 與立鴨口感相似 青菜份量足夠 瀨粉爽滑彈牙 口感不錯

2025-04-13 246 浏览
棋子燒鵝係唔同嘅旺區都有分店,地點都算幾方便!佢哋嘅燒鵝出名好食又有水準!我哋今日喺尖沙咀加拿分道嘅分店叫咗個2人套餐 $248- 當然有主角棋子燒鵝,燒鵝肥瘦適中,肉厚皮脆,而且肉質鮮味,好Juicy- 單拼燒味例牌,我哋就揀咗油雞,油雞脾大大隻,而且一啲都唔肥,雞肉又夠嫩滑!- 油菜1碟- 我哋配咗白飯+米粉- 老火湯同飲品整體成個餐非常抵食,有肉有菜有飯同飲品都只係200幾蚊!絕對係性價比好高嘅港式燒味茶餐廳!
棋子燒鵝係唔同嘅旺區都有分店,地點都算幾方便!
佢哋嘅燒鵝出名好食又有水準!
我哋今日喺尖沙咀加拿分道嘅分店叫咗個2人套餐 $248

- 油菜1碟
- 我哋配咗白飯+米粉
- 老火湯同飲品

2025-04-09
2025-03-24 104 浏览
今日去尖沙咀做嘢,專登諗住去呢間棋子燒臘食個午餐。見到價錢略貴;但聽聞幾好食,總要一試。我叫咗個切雞飯,俾咗雞髀肉,件數都算多,加上多薑蓉;絕對物超所值。拍檔叫咗燒鵝煎蛋飯,燒鵝果然有料到;嗰兩隻蛋煎得好靚,群邊啱啱好;蛋汁撈飯一流。埋單兩個人140幾蚊。貴啲都值。
貴啲都值。
2025-03-16 104 浏览
朋友想食燒味,第一時間就諗起棋子燒鵝。我們選擇了二人套餐,其份量充足,有主打燒鵝,另外一款燒味可以自選,而且性價比高。棋子燒鵝鵝肉彈牙,鮮嫩可口,外皮金黃酥脆。鵝肉的脂肪與瘦肉比例恰到好處,既不油膩又令人垂涎。脆皮燒腩仔燒腩仔的外層酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,讓人一口接一口。郊外油菜菜芯鮮嫩爽脆,毫無苦澀的味道。另外點了白飯和瀨粉,朋友在瀨粉上淋上燒鵝汁,味道絕佳,令人驚喜。老火靚湯餐湯味道濃郁,飲完十分滿足。

脆皮燒腩仔
燒腩仔的外層酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,讓人一口接一口。

郊外油菜
菜芯鮮嫩爽脆,毫無苦澀的味道。

老火靚湯
餐湯味道濃郁,飲完十分滿足。
  • 棋子燒鵝
  • 燒腩仔
2025-02-01 111 浏览
帶一家老幼路過呢邊餓咗,見到呢間唔使排隊就去試咗下,套餐四百五十幾蚊,燒鵝超鹹,叉燒唔入味,手撕雞感覺係凍嘅,只有青菜仲可以入口。服務員睇落手忙腳亂,等咗好耐飯菜都上咗碗都未發。唔知係咪過年期間冇人洗碗。係喎,店內有提供廁所,但衛生狀況真係好嚇人,仲不如去隔離嘅商場。

谁懂啊!自从吃了棋子烧鹅,我逢人就安利,它直接成了我心中烧腊界的“天花板”!爱上棋子烧鹅就像呼吸一样简单~ 烧鹅拼叉烧不愧是棋子烧鹅的当家花旦!!用果木烤出来的烧鹅就是超级香!鹅皮烤得金红透亮,像裹了层焦糖,一口咬下去“嘎吱”作响,紧接着丰腴的鹅油在嘴里爆开,简直香到离谱~叉烧也是选用上等的五花肉,经过传统工艺制作而成,皮脆肉香!再配上特制酸梅酱,搭配在一起简直就是“灵魂cp”!💯中和油腻,清爽又上头,让人一块接一块根本停不下来。肥瘦相间,甜而不腻! 冻鸳鸯轻抿一口鸳鸯,瞬间驱散了午后的困乏,让人精神一振,以满满的活力继续迎接下午的美好时光。 关于真空包装棋子烧鹅现在可以抽真空打包了,买回去过年当手信礼品送给亲朋好友,真的好不错! 😇棋子烧鹅😇尖沙咀加拿分道40號地舖

烧鹅拼叉烧

冻鸳鸯

关于真空包装

😇棋子烧鹅
😇尖沙咀加拿分道40號地舖
2025-01-18 170 浏览
【棋子燒鵝】以燒鵝為主打招牌菜,這次點了二人餐包有棋子燒鵝、豉油雞、油菜、瀨粉,以及老火靚湯(花生豬踭湯),既抵食又豐富。燒鵝髀啖啖肉最滋味!😍❤️棋子燒鵝棋子燒鵝是這次的主角,鵝肉外皮脆口,肉質鮮嫩多汁,醬汁的調味恰到好處,帶有一絲甜味,令人回味無窮。搭配的自製酸梅醬,任你加添更增添滋味。🧡豉油雞豉油雞的色澤誘人,肉質滑嫩,雞肉吸收了豉油的香氣,味道醇厚。💛瀨粉瀨粉的口感滑順,湯頭鮮味,好味又飽腹。💚老火靚湯:花生豬踭湯湯底濃郁,花生的香氣和豬踭的肉質相融,湯品溫潤滋補。這個二人套餐抵食又豐富。🥰

❤️棋子燒鵝

🧡豉油雞

💛瀨粉
瀨粉的口感滑順,湯頭鮮味,好味又飽腹。

💚老火靚湯:花生豬踭湯
湯底濃郁,花生的香氣和豬踭的肉質相融,湯品溫潤滋補。

這個二人套餐抵食又豐富。🥰
2024-11-25 319 浏览
玻璃櫥窗內,  掛著巨型大燒鵝, 色澤明亮,  叉燒又好醒神, 大家都想食. 棋子燒鵝,  門外有推薦食品, 外賣款式有多種.   門外雖然正做裝修.  棚架緊扎, 好 安全.    店內餐面積大, 座位整潔闊落.   堂食客入很多,  好熱鬧, 牆上燒鵝, 肥雞自我介紹........香港棋子燒鵝....香噴噴.  肥雞.....滑捋捋燒鵝, 叉燒, 燒腩仔, 切雞,  可以看圖選擇, 十分吸引.我們點了 2人套餐.   有棋子燒鵝(例牌), 單拼燒味選 1款, 郊外油菜, 白飯/瀨粉/米粉/河粉,  老火靚湯/茶, 好豐富, $248- 不收加一服務費.好有效率, 不到十分鐘,  2人套餐送上, 擺滿檯. 招牌棋子燒鵝,  夠搶眼, 顏色立立令, 味香四溢.    先飲 雞腳煲瘦肉湯, 熱騰騰. 無味精,  好好飲. 燒 鵝 皮脆脆, 鵝肉厚厚, 少脂肪,  滲出陣陣炭薰香氣.燒鵝入口肉質稔香, 沒有半點膻味,  脆皮底下的鵝肉好鬆軟. 點些酸梅醬很滋味, 送飯一流.叉燒,   燒得香, 用了五花腩肉, 吾肥有蜜汁, 真滋味. 蠔油菜心, 嫩綠少油,  好健康又爽口.  白飯粒粒完
牆上燒鵝, 肥雞自我介紹........香港棋子燒鵝....香噴噴肥雞.....滑捋捋
好有效率, 不到十分鐘,  2人套餐送上, 擺滿檯.
招牌棋子燒鵝,  夠搶眼, 顏色立立令, 味香四溢.
棋子燒鵝
先飲 雞腳煲瘦肉湯, 熱騰騰. 無味精,  好好飲.
雞腳煲瘦肉湯
叉燒,
蠔油菜心, 嫩綠少油,  好健康又爽口.
蠔油菜心
白飯粒粒完整, 雪白分明, 用上靚米.
這個湯瀨粉好滑.
最後飲餐茶:  熱檸檬茶, 有檸香.
棋子燒鵝 , 吃得好滿意.   令人回味.
雞腳煲瘦肉湯
叉燒,
蠔油菜心
  • 叉燒
2024-11-25 260 浏览
香港除左茶餐廳之外,另一樣好impressing既相信就係燒味,我身邊既外國朋友黎到都話一定要試下港式燒味🔥特別係燒鵝,而我自己間唔時都會有想食燒味既癮,所以今日就黎左都有唔少分店既棋子燒鵝。🐒一人套餐💰$128👉🏻雙拼燒味(例牌)(細)✨叉燒✨燒鵝+$10👉🏻郊外油菜✨菜心👉🏻白飯/ 瀨粉/ 米粉/ 河粉✨瀨粉👉🏻老火靚湯/冷熱飲品✨凍檸茶。雖然今日係下午茶時間去,但係我就想食豐富啲,於是就揀左個一人套餐,even自己黎食都唔怕要自己全部散嗌又食唔晒,如果同多啲人黎都可以揀其他set👍🏼今次我就嗌左叉燒配燒鵝,燒鵝既皮真係世一,係有種油香但一啲都唔膩,配埋梅子醬真係一種享受😋而雖然佢係一人set,但燒味份量都好多

🐒一人套餐💰$128
👉🏻雙拼燒味(例牌)(細)
✨叉燒
✨燒鵝+$10

👉🏻郊外油菜
✨菜心
👉🏻白飯/ 瀨粉/ 米粉/ 河粉
✨瀨粉
👉🏻老火靚湯/冷熱飲品
✨凍檸茶

.My family and I went to a restaurant called "Ki'son Roasted Goose"(棋子燒鵝)located in G/F, 40 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui尖沙咀加拿分道40號地舖..this restaurant specializes in various chinese BBQ protein"Roasted goose vermicelli soup"燒鵝賴粉HKD$68.the vermicelliis al dente.the goose is juicy ,tender and succulent.with nice roasted Crispy skin.highly recommended .."chinese roasted goose rice"燒鵝飯HKD$68.the rice is nicely cooked, each Garin nicely separated from each other.the rice soaked up all the gravy of t

尖沙咀加拿分道40號地舖

燒鵝賴粉

the vermicelliis al dente
with nice roasted Crispy skin
highly recommended
"chinese roasted goose rice"
燒鵝飯
HKD$68

the rice soaked up all the gravy of the goose
succulent greasy is render out from the goose
the portion is generous
yum and hearty

燒鵝賴粉

the vermicelliis al dente
with nice roasted Crispy skin
highly recommended
"chinese roasted goose rice"
燒鵝飯
the portion is generous
yum and hearty
2024-11-01 427 浏览
路經尖沙咀the one,見到#棋子燒鵝 鋪面裝潢,與傳統感覺截然不同,加上OpenRice睇到間百幾個Like既舖頭,見到食評同圖片賣相吸引入左去。📝二人套餐打開menu,個人認為二人套餐最抵食,有可食到著名燒鵝,份量又足夠二人分享。📝棋子燒鵝( 例牌 )-1碟雖為例牌但份量可不少,而且皮脆骨少,充滿脂香味,點埋自家製酸梅醬仲正。📝脆皮燒肉( 例牌 )皮脆肉嫩🥰肥瘦相隔,入口即化,沾點芥末,簡直係白飯殺手🍚 。📝菜心-1碟同樣唔錯👍🏻📝白飯& 米粉📝凍檸檬茶& 凍檸樂Overall,呢個價錢黎講,真係好抵食,同朋友講值得一試餐廳list之一。

📝二人套餐

📝棋子燒鵝( 例牌 )-1碟

📝脆皮燒肉( 例牌 )

📝菜心-1碟
同樣唔錯👍🏻

📝白飯& 米粉
📝凍檸檬茶& 凍檸樂
2024-10-19 386 浏览
我真的超愛吃棋子燒鵝,真的太好吃了!這裡的燒鵝使用獨特的煙燻技術,搭配荔枝柴的煙燻香味,讓每一口都充滿了層次感!他們選用的黑棕母鵝,重量約五斤四雨,肉質更加鮮嫩。而且每一隻鵝都經過精心醃製,搭配多年研發的秘製醬汁,燒鵝外皮油潤酥脆,燒鵝的油脂恰到好處,為肉質增添了豐富的香味,鮮美多汁的肉質在嘴裡瞬間融化,讓人忍不住一口接一口。除了燒鵝,棋子燒鵝的叉燒也值得一試!他們的叉燒肉質半肥瘦,入口即溶,帶有蜜汁的甜美和豬肉的鮮香,真的太好吃了!還有脆皮燒腩仔,肥瘦均勻,皮脆得恰到好處,讓我每一口都想再來一口,口感的層次感讓人回味無窮。搭配一些白飯或者懶粉,簡直是完美的組合。
我真的超愛吃棋子燒鵝,真的太好吃了!

2024-08-19 535 浏览
今晚突然想吃燒鵝,路經尖沙咀“棋子燒鵝”,一於入去試試。看過餐牌後,我和老公決定點選一個二人套餐($248),套餐包括:🦢燒鵝(例牌)~燒鵝燒得皮脆肉嫰,外皮脆卜卜,肉味濃郁,令人齒頰留香。🐷燒腩仔(例牌)~燒腩仔製作認真,是正宗五層肉。外皮卜卜脆,肉質美味,蘸上黃芥茉後味道更突出。🥬油菜~油菜嫩綠爽口。🍚/🍜白飯及瀨粉各一碗~瀨粉和燒鵝絕對是最佳拍檔,鵝油滲入瀨粉後,令瀨粉更美味。🥣/🍋🥃例湯及凍檸茶~湯足料,喝得出無味精。原來餐廳於香港自設燒鵝工場,非中央醃製,堅持採用5斤4两重的無生養母鵝。鵝更是即場於餐廳燒,難怪這麼新鮮!
🥬油菜~油菜嫩綠爽口。
🥣/🍋🥃例湯及凍檸茶~湯足料,喝得出無味精。
2024-08-14 388 浏览
食燒鵝唔知你哋會諗起邊間餐廳?細個嗰陣我就會諗起乜乜酒樓,早十年百年就會諗起乜記燒鵝,近呢幾年喺燒鵝界冒起嘅一定要講佢,棋子燒鵝。今日嚟到尖沙咀經過加拿芬道上斜路仔見到呢度啲燒鵝都幾靚入去兩個人嗌咗個二人套餐。🦢燒鵝例牌燒鵝有一種煙燻嘅荔枝柴味道,唔會太肥油脂啱啱好,咬落去皮脆肉滑,加上自製嘅酸梅醬,實在好食!🐷例牌燒腩仔燒腩仔啲人食日話要食幾多層肉,其實幾多層肉都唔係問題燒得好唔好食先係問題呀嘛!呢度嘅燒腩仔唔會太鹹個皮脆脆啲肉好嫩滑,加上芥辣美味無比!二人套餐仲有一個菜心另外有兩杯飲品或者泥湯加多一個粉或者飯我就揀咗凍檸水,另一半就揀咗例湯佢哋嘅例湯好足料,我都搶住飲咗半碗瀨粉方面唔會碎濕濕爽口彈牙!我覺得提起香港嘅燒鵝,以後應該記住呢一個品牌!
食燒鵝唔知你哋會諗起邊間餐廳?
細個嗰陣我就會諗起乜乜酒樓
早十年百年就會諗起乜記燒鵝,
近呢幾年喺燒鵝界冒起嘅一定要講佢,棋子燒鵝。

🦢燒鵝例牌
燒鵝有一種煙燻嘅荔枝柴味道,

🐷例牌燒腩仔
燒腩仔啲人食日話要食幾多層肉,
其實幾多層肉都唔係問題燒得好唔好食先係問題呀嘛!
呢度嘅燒腩仔唔會太鹹個皮脆脆啲肉好嫩滑,加上芥辣美味無比!

二人套餐仲有一個菜心另外有兩杯飲品或者泥湯加多一個粉或者飯
我就揀咗凍檸水,另一半就揀咗例湯
佢哋嘅例湯好足料,我都搶住飲咗半碗

瀨粉方面唔會碎濕濕爽口彈牙!

我覺得提起香港嘅燒鵝,以後應該記住呢一個品牌!