2017-05-29 769 浏览
雖然 Citysuper 賣的全是高檔貨,但連 foodcourt 一個韓國飯也要$68,這個價錢還可以在外面上館子吃飯呢。不過之前在Citysuper 購物後獲得的優惠券可在foodcourt內使用,所以也想試一次吧。我點了石頭牛肉飯套餐, 除了飯還有泡菜,海帶湯或汽水。牛肉飯的份量適中,味道也不錯。肥牛煮得入味又不會太韌,洋葱吸收了牛肉汁,味道和感覺也有點像吉野家的牛肉飯。泡菜不是很辣,不吃辣的也可試試。

石頭牛肉飯套餐

2017-05-27
是日中午在趕及的情況下,來到海港城Ciyusuper購買特別的食材進行烹飪示範。在大商場裡快快吃頓午餐,Food Court成為最便捷的選擇。是日選了梨花園韓國菜試試看,有趣是店家添置了一部飲品機製作吸睛的蝶豆花飲品!所以,希望來去沖沖也好好餵飽肚子和眼睛。不過,索價$30一杯,實在不算便宜,加上店家不設下午茶餐,得單點全日套餐,由這裡見整體價錢偏高,幸好Citysuper咭有95折優惠,心理上便宜了一點。筆者是日點了其中一樣應該最快預備好、又可以吃得快的韓式健康雜錦(拌)飯($68)。不出所料,5分鐘便有食物上桌了。韓式拌飯材料包括全熟荷包蛋,(右至左)泡菜、牛肉、芽菜、紅蘿蔔和菠菜,還有韓式辣醬和額外的泡菜,供食客拌勻來吃。辣椒醬不算很辣,味道有點像「港式甜醬減甜後,混了點辣醬」,加上各種材料的甜味(尤見菠菜、芽菜)和酸辣的泡菜,還有隱約吃到的麻油味道,加起來簡單味美。不過,整體感覺較飽滯,而且偏乾身,即使配上較濕潤的海帶湯,感覺也略嫌乾身。推薦指數:4/5至於,蝶豆花飲品確實做得漂亮。底下的柚子蜜、中間的乳酸,還有頂層的蝶豆花構成一處仙境,看著柔和的顏色搭配,筆者浮燥心情也放鬆了

韓式健康雜錦飯
至於,蝶豆花飲品確實做得漂亮。底下的柚子蜜、中間的乳酸,還有頂層的蝶豆花構成一處仙境,看著柔和的顏色搭配,筆者浮燥心情也放鬆了。蝶豆花飲品喝起來帶較重的乳酸味道,甜酸甜酸的,和柚子蜜的柚皮香味融和得不錯,又不會太甜,是一杯相當高質素的特式飲品。推薦指數:5/5
蝶豆花柚子乳酸
吃過飯,又趕著去上班,因為一杯蝶豆花飲品,筆者自覺今天忙碌得來,也得到半分慰藉。
2017-03-29
韓式健康雜錦飯
蝶豆花柚子乳酸
2015-04-26 1268 浏览
個人來說,我是喜歡韓國菜的。這次來到了city's super的cooked deli裡搵食。看到「梨花園」,被食物擺設吸引了。石頭窩雜錦飯一看到食物擺設,我已經本能地選了石頭窩飯。喜歡那飯焦的口感及味道。這是我第一次光顧「梨花園」,不禁有少少期待。但卻在吃飯,帶來陣陣失望。舖在飯上的配料很多,紅蘿白絲,泡菜,芽菜等等。再加上小小份量的肉片,最後舖多一隻煎蛋在上面。第一,舖在面層的煎蛋是全熟蛋。因一值吃開的石頭窩飯都是半生熟蛋…或是全生雞蛋,所以當刻是愣了一下…之後當然,吃上去,全熟蛋比半熟蛋遜色很多。這隻全熟蛋…令整個飯變了不對味。另外泡菜對我來說不夠辣,而且份量少。其他的配料就一般。但原先以為可吃到的飯焦,真的很少。因為窩不夠熱,而飯又有點濕。飯焦很少…又不夠脆…令人失望。總體來說,這是個令人失望的石頭窩飯。但如要用作充饑的話,是可以的。但如有少少要求的人…
個人來說,我是喜歡韓國菜的。
看到「梨花園」,被食物擺設吸引了。
石頭窩雜錦飯
一看到食物擺設,我已經本能地選了石頭窩飯。
喜歡那飯焦的口感及味道。
這是我第一次光顧「梨花園」,不禁有少少期待。
但卻在吃飯,帶來陣陣失望。
舖在飯上的配料很多,紅蘿白絲,泡菜,芽菜等等。
再加上小小份量的肉片,最後舖多一隻煎蛋在上面。
第一,舖在面層的煎蛋是全熟蛋。
因一值吃開的石頭窩飯都是半生熟蛋…或是全生雞蛋,
所以當刻是愣了一下…之後當然,
吃上去,全熟蛋比半熟蛋遜色很多。
這隻全熟蛋…令整個飯變了不對味。
另外泡菜對我來說不夠辣,而且份量少。
其他的配料就一般。
但原先以為可吃到的飯焦,真的很少。
因為窩不夠熱,而飯又有點濕。
飯焦很少…又不夠脆…令人失望。
總體來說,這是個令人失望的石頭窩飯。
但如要用作充饑的話,是可以的。
但如有少少要求的人…
用餐时段
2015-02-27 737 浏览
坦白講,成日見到韓國人食拌飯食得好滋味,所以見到梨花園display左兜拌飯,我真係滿心期待的!點知,第一啖湯啖而無味...都算啦然後加少少辣醬落飯撈撈撈埋,原來所有配菜都無乜調味的,如果唔加辣醬真係食唔到,如果怕辣的真係唔好試。韓式拌飯究竟係我期望太高定係呢碗野唔好食呢?
點知,第一啖湯啖而無味...都算啦
韓式拌飯究竟係我期望太高定係呢碗野唔好食呢?
2015-02-21
2014-12-06 803 浏览
到海港城工作後,隨意吃個晚飯,就就來到city's super的cooked deli ,貪這裡夠方便,有多款菜式任君選擇,逛了兩圈,最後還是選擇了韓國菜選擇不算太多,雖說是韓國餐廳,但食物款式以石窩飯及麵食為主,亦有一款鐵板類到收銀處購票後,收銀會給你一個電子籌號,待食物準備好,就會發出咇咇聲,通知食客可上前提取食品石窩雜錦飯 $66Stone pot mixed rice with vegetable & beef 套餐除了石窩飯外,還包括了泡菜及飲品。石窩熱辣辣的,飯而放上了,牛肉、蘿蔔絲、芽菜、菠菜、紫菜及煎蛋,配料甚多,另外還有一小盒辣醬可自行拌入,怕辣的可放少一點,調出最合自己的口味有點可惜的是煎蛋過老,表面粗糙,而且內裡已沒有太多蛋黃汁一次過把所有材料及辣醬拌勻,再等一會,讓石窩的熱力令飯粒結焦,入口帶點煙韌口感,有點脆脆口感,牛肉份量不算太多,反而每啖也能吃到大量蔬菜,加上油份不高,感覺健康,辣醬不會太辣,鹹度較高,對於不善吃辣的我,正好適合~米漿 (+$10)[評分:8/10]吃過熱辣辣的石窩飯後,來個冰涼的米漿作結,米香濃郁,一直覺得米漿一定會比較飽肚,質感較杰,但

石窩雜錦飯 $66
[評分:7/10]

有點可惜的是煎蛋過老,表面粗糙,而且內裡已沒有太多蛋黃汁
米漿 (+$10)
[評分:8/10]
吃過熱辣辣的石窩飯後,來個冰涼的米漿作結,米香濃郁,一直覺得米漿一定會比較飽肚,質感較杰,但其實入口沒有太黏的感覺,把一整支喝掉也完全沒有膩感,加上甜度中等,味道不錯呢~

梨花園 (尖沙咀)
海港城港威商場3樓cookedDeli by city'super 3001號舖
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 76
味道:7/10
環境:6/10
服務:6/10
衛生 : 6/10
抵食 : 7.5/10

等候时间
10 分钟 (堂食)
2013-12-04 434 浏览
我上一篇食評係去坪洲飲中午茶0既,咁出返黎之後,同左老公去海港城行街,順便食埋晚飯。一日最衰都係我提議黎呢道,無諗過佢裝修完仲衰,食野小左位係闊些小呀,不過座數好似小左呢,成8點去到都人山人海,等左好耐仲要快腳至霸到個位,好彩我老公無發脾氣咋。好啦,咁我幫襯開梨花園0既,上次食都係年頭之麻,果次都OK既,今次又幫襯返啦,而家叫野落完ORDER有個手提咁既野比你返位等,我無記錯之前聽人講APM都有呢個SERVICE,唔錯呀~!!不過野食就......我講D飯先,好油,唔係因為好多肉而咁WOR,而係我估計因為石頭鍋豚肉飯因為溫度好高,焗飯好易燶所以落咁多油掛。但真係好多呀,我直頭係好似食緊"獅球乜"撈飯咁,唉!!咁佢又勁多椰菜同泡菜係面,撐到個飯好足料咁,滿心歡喜啦,諗住食多D餸啦,點知,失望AGAIN.......我搵到幾片"燈影"咁SLIM0既豚肉.........UM.....多菜小肉係好0既,健康D...不過話晒個飯六十幾蚊,比個心理準備我,我不如食素飯啦係咪??對住碗燈影油飯,我本來好肚餓,都變左有小小飽滯@@,結果係可樂陪襯之下,完成左一半夜!!下次都係聽老公話唔好黎呢間食。
我上一篇食評係去坪洲飲中午茶0既,咁出返黎之後,
同左老公去海港城行街,順便食埋晚飯。
一日最衰都係我提議黎呢道,無諗過佢裝修完仲衰,
食野小左位係闊些小呀,不過座數好似小左呢,
成8點去到都人山人海,等左好耐仲要快腳至霸到個位,
好彩我老公無發脾氣咋。

好啦,咁我幫襯開梨花園0既,上次食都係年頭之麻,
果次都OK既,今次又幫襯返啦,
而家叫野落完ORDER有個手提咁既野比你返位等,

不過野食就......我講D飯先,好油,
焗飯好易燶所以落咁多油掛。但真係好多呀,
我直頭係好似食緊"獅球乜"撈飯咁,唉!!
咁佢又勁多椰菜同泡菜係面,撐到個飯好足料咁,

我搵到幾片"燈影"咁SLIM0既豚肉.........
比個心理準備我,我不如食素飯啦係咪??
對住碗燈影油飯,我本來好肚餓,都變左有小小飽滯@@,
結果係可樂陪襯之下,完成左一半夜!!

下次都係聽老公話唔好黎呢間食。

2013-12-01
等候时间
30 分钟 (堂食)
2012-08-27 200 浏览
依餐都可以話係親戚請嘅,事緣親友送贈咗兩張$50City Super嘅現金券,一向都好少去嗰度買嘢,嫌佢貴囉,反正平時要買開嘅嘢去一般超市都有,所以,搵晚唔得閒煮飯,就用咗嚟去佢個美食廣場免費食番餐。海港城City Super個美食廣場,都有成十多間食店,中西日印韓泰越……都有,不過以日本嘢佔多數,但係我哋都無揀,小弟揀咗間賣越南嘢嘅「越膳」,食評另文再見,而老婆就揀咗賣韓國嘢嘅「梨花園」。多款套餐樣板晌晒鋪前玻璃櫃,慢慢睇過晒先揀,卒之揀咗個石頭雞肉飯套餐$50,一份雞肉石頭鍋飯,配一份沙律或泡菜,跟例湯或飲品。石頭雞肉飯雞肉超多,睇相就知,堆滿成個石頭鍋面,味道不過不失,而且飯亦好多,真係好似趕收工大贈送,但點知油更多,飯內很多油,食完一底都係油,都唔敢刮底食飯焦,嘥料。無要沙律,更係揀泡菜,老婆至愛,泡菜嘅味道都只可以話係OK,夠辛辣,但未夠爽脆,仲係得好細兜;而要咗例湯,昆布湯,亦都係OK嘅水平,唔濃亦唔淡,叫做有碗湯到肚。雖然係City Super,美食廣場即係美食廣場,食物水準都係一般啲,若非唔使錢,應該都唔會嚟幫襯,$50可以食到好少少嘅嘢囉!

石頭雞肉飯
,都唔敢刮底食飯焦,嘥料。
多油到炒多個飯都仲得呀
俾個「油底」大特寫睇睇先

2012-08-10 102 浏览
去到food court, 心大心細唔知食咩好, 最終選擇了韓式天氣炎熱, 揀左個牛展冷麵, Lunch set 有汽水同泡菜送湯入面有幾舊冰, 一見到即刻覺得透心涼,除左牛展之外, 仲有幾片酸青瓜同埋羅白+一隻蛋,湯底係醃酸青瓜酸酸甜甜既味, 好適合呢個大熱天時食, 即時開胃不少,成碗麵都夠凍, 食到最尾d冰都仲未融,不過牛展就無味, 酸瓜酸羅白就好好食, 整體黎講都唔錯
湯入面有幾舊冰, 一見到即刻覺得透心涼,
除左牛展之外, 仲有幾片酸青瓜同埋羅白+一隻蛋,
成碗麵都夠凍, 食到最尾d冰都仲未融,
不過牛展就無味, 酸瓜酸羅白就好好食, 整體黎講都唔錯
2012-07-29
2011-02-07 83 浏览
由於我未食午餐就出街的關係所以一出到去就要搵野食今日星期曰加上中國有假放的關係所以街上好多人,要搵野食都唔易好多地方都要同人迫幾經辛苦搵到位揀了食韓國菜,叫了個雞肉鍋飯買完之後有個牌子俾你鍋飯看似份量很多,其實都只係多蔬菜而且價錢唔平,一個普通的飯加一杯飲品都要 $50實在唔抵杯身印有可愛的公仔飯中有泡菜、雞蛋紫菜、椰菜、韓國粉絲、雞肉雞肉偏乾身,只是係底的會有點汁泡菜都有點過辣椰菜有點甜甜的汁相伴,不過有點硬我最中意韓國粉絲,味道唔錯而且口感特別雞蛋上有點汁,感覺都唔錯不過D汁太少,個飯好乾好硬未必有下次
由於我未食午餐就出街的關係
所以一出到去就要搵野食

今日星期曰加上中國有假放的關係
所以街上好多人,要搵野食都唔易
好多地方都要同人迫
幾經辛苦搵到位

揀了食韓國菜,叫了個雞肉鍋飯
買完之後有個牌子俾你

鍋飯看似份量很多,其實都只係多蔬菜
而且價錢唔平,一個普通的飯加一杯飲品都要 $50
實在唔抵

杯身印有可愛的公仔

飯中有泡菜、雞蛋紫菜、椰菜、韓國粉絲、雞肉

雞肉偏乾身,只是係底的會有點汁
泡菜都有點過辣
椰菜有點甜甜的汁相伴,不過有點硬
我最中意韓國粉絲,味道唔錯而且口感特別

雞蛋上有點汁,感覺都唔錯
不過D汁太少,個飯好乾好硬

未必有下次
2011-02-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
2010-12-20 67 浏览
約左老公嚟海港城睇聖誕燈飾, 睇之前想揾D嘢醫肚,但見海港城裏面的食肆都係比較貴的於是嚟CITY SUPER FOOD COURT揾食,呢度好多時都有D由各地的名店加盟擺檔,大多是東南亞的,但當中都係以香港人最喜歡的日本菜居多由於天寒地涷最好梗係最好有啖飯氣到肚,梨花園呢個泡菜豬肉飯套餐好啱胃口,有大碗飯不特止,還有煎蛋以及韓式粉絲,微辣的泡菜以及煎香了的豬肉很匹配好好餸飯,套餐可選擇紫菜湯或汽水,另加配油菜食完呢個飯便暖笠笠的好滿足
約左老公嚟海港城睇聖誕燈飾, 睇之前想揾D嘢醫肚,
但見海港城裏面的食肆都係比較貴的
於是嚟CITY SUPER FOOD COURT揾食,
呢度好多時都有D由各地的名店加盟擺檔,
大多是東南亞的,但當中都係以香港人最喜歡的日本菜居多
由於天寒地涷最好梗係最好有啖飯氣到肚,
梨花園呢個泡菜豬肉飯套餐好啱胃口,
有大碗飯不特止,還有煎蛋以及韓式粉絲,
微辣的泡菜以及煎香了的豬肉很匹配
好好餸飯,
套餐可選擇紫菜湯或汽水,另加配油菜
食完呢個飯便暖笠笠的好滿足
2010-09-26 60 浏览
今早小妹返工前父親就同我講今晚佢會整啲好嘢小妹食。吓!哦。咁即係放工返屋企前要打定底,事關分分鐘晚飯會變成宵夜。咁誇張!無錯,父親會慢慢精雕細琢地完成一個「藝術品」,藝術品喎,無番咁上吓時間點得呀。去Gateway拎嘢,順便去CitySuper個Food Court食嘢“草”積分。梨花園Fast Food望落都幾似樣,就揀呢個啦。幾款套餐都想試,有個辣嘅海鮮湯麵餐,問店員要唔辣得唔得,佢話可以,就揀呢個啦。成個餐都算幾豐富,配菜小碟有兩款菜,唔辣嘅海鮮湯麵餐鍋,有好多料,魚蛋、肉片、雲耳、聖瓜、魷魚、蝦、淡菜、什菇等,啲麵係公仔麵就有啲失望,啲湯味道好熟識,諗咗好耐先諗起好似出X一丁嘅雞蓉口味嘅湯料;讀書時放學返屋企最鍾意開兩包呢款公仔麵加啲菜,再加腸仔餐肉落去一齊食,食完先再趕去補習社。已經好耐無試過呢種味道。成個餐其實都OK,只係無韓國菜嘅feel,可能同無泡菜有少少關係,好港式囉。食完成個餐都幾飽,逛一齊CitySuper先返屋企,再品嘗父親大人的「藝術品」啦,哈哈!!
今早小妹返工前父親就同我講今晚佢會整啲好嘢小妹食。吓!
哦。咁即係放工返屋企前要打定底,事關分分鐘晚飯會變成宵夜。

成個餐都算幾豐富
唔辣嘅海鮮湯麵鍋
配菜小碟
2010-09-24
等候时间
3 分钟 (堂食)
2010-07-08 50 浏览
星期六放半日相約朋友到尖沙咀來個late lunch為左盡快醫肚所以就衝上黎foodcourt啦多d選擇 行左一round都冇咩特別想食, 最後單叫左個石頭牛肉飯拎野食既時候望到個樣都唔多對路-_- 太多汁啦!不出所料, 搞到d飯超林... 有少少一pad野既感覺個石窩又唔多熱, 感覺佢只係一個裝飾, 對個飯冇咩影響._.好彩牛肉d味都ok既, 唔韌, 都煮得幾入味.不過牛肉都係唔夠送飯啦, 搞到最後淨返好多飯, 果d汁又送唔到飯:S成個配搭唔好食呀
星期六放半日相約朋友到尖沙咀來個late lunch
為左盡快醫肚所以就衝上黎foodcourt啦多d選擇

行左一round都冇咩特別想食, 最後單叫左個石頭牛肉飯
拎野食既時候望到個樣都唔多對路-_- 太多汁啦!

不出所料, 搞到d飯超林... 有少少一pad野既感覺

好彩牛肉d味都ok既, 唔韌, 都煮得幾入味.
成個配搭唔好食呀
石頭牛肉飯
2010-07-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2009-09-13 34 浏览
同個FRIEND想食韓國野, 原本想食石頭飯, 最後好是但咁叫左個"韓式便當"(大約四十零蚊), 睇落咩都有D, 無咁單調咁~~~包一個湯! (有D海帶既湯) 朋友點了個人參雞粥, 要六十幾蚊~先說我的韓式便當, 好快, 唔洗等就可以取了, 好似煮定咁。有幾樣野, 有一埋韓式粉絲, 有一大埋牛肉,有D菜呀, 芽菜咁, 飯方面, 用了珍珠米, 幾好。除了牛肉, 其他都凍凍地, 不過接受到。牛肉很好食, 味道很棒~~~~因為牛肉既汁很入味, 不過有D甜, 用來送飯是不錯的。韓式粉絲 - 也很入味, 不過沒什麼特別,其他配菜亦是。有海帶有蛋既湯清清地, 甜甜地, OK既....而朋友的人參雞粥, 一看嘩然, 因為是一大大大大煱的!!!!! 有成大半隻雞, 仲很肥大的~!!!! 肉質方面, 不是太鮮美, 不是太滑, 不過都合格。湯沒有太大人參味, 淡淡地, 成碗基本是湯飯不是粥~~~~但真係幾抵食就真, 六十幾蚊, 真係勁大碗, 兩個人食都得。總括而言, 都滿意既一餐, 牛肉不差, 其他屬一般, 所以都應該會有下次既。
朋友點了個人參雞粥, 要六十幾蚊~

因為牛肉既汁很入味, 不過有D甜, 用來送飯是不錯的。

2009-06-15 26 浏览
六月十四日(星期日)同老公坐定定在foodcourt後,老公點了他喜歡吃的辛辣麵,記得上次他在韓國移頭吃的十分好吃!他又喜歡吃公仔麵!於是他選了梨花園的海鮮辛辣麵餐!有泡菜,老公不吃,我吃了,比較酸的!一般..海鮮辛辣麵似乎有點過份,與model有大差別,只有小小的墨魚和蟹柳,而且湯底比較淡!麵就比較稔!!梨花園的其他菜也試過,當中都是以炒粉絲最好吃,石鍋飯就一般,鍋不夠熱!
六月十四日(星期日)

有泡菜,老公不吃,我吃了,比較酸的!一般..

2009-06-14
2008-12-31 34 浏览
24/12/2008叫左個石頭鍋牛肉飯牛肉整得好食,唔韌,飯都好軟熟一粒粒咁分開哂泡菜就一翕仔味道同吉野家食既差唔得幾多韓國野食來講呢間既水準都真係唔錯
24/12/2008

叫左個石頭鍋牛肉飯
牛肉整得好食,唔韌,飯都好軟熟
一粒粒咁分開哂
泡菜就一翕仔