2023-11-13 1162 浏览
梔子2.0沙律🥗 $138沙律色彩繽紛,成個觀感好靚🤤而且食材豐富,有牛油果、蘋果、小蕃茄、心裡美同寶塔菜😋酸種麵包🥯 $98揀咗牛油果、煙三文魚同半熟蛋😶個包幾大塊,好飽肚👍🏻上面仲有花花做裝飾🌼黑松露薯條🍟 $78大大Pat黑松露😋望落好吸引!本身以為全部薯條😂原來仲有地瓜條~

梔子2.0沙律🥗 $138

酸種麵包🥯 $98

黑松露薯條🍟 $78
大大Pat黑松露😋望落好吸引!
本身以為全部薯條😂原來仲有地瓜條~
2023-09-27 1249 浏览
佐敦梔子Cafe Zi好特別嘅cafe😍環境好靚, 清新花園主題充滿乾花和植物💐🪴Tea set:檸檬伯爵茶Scone~唔乾🥳特濃Brownie~唔會太甜太濃👍蘋果批芝士蛋糕~不太甜🥰玫瑰荔枝芝士蛋糕~好香荔枝味😋LatteCappuccino咖啡好香, 幾好飲😍
佐敦梔子Cafe Zi
好特別嘅cafe😍
環境好靚, 清新花園主題

充滿乾花和植物💐🪴

Tea set:
檸檬伯爵茶Scone~唔乾🥳
特濃Brownie~唔會太甜太濃👍
蘋果批芝士蛋糕~不太甜🥰
玫瑰荔枝芝士蛋糕~好香荔枝味😋
Latte
Cappuccino
咖啡好香, 幾好飲😍
2023-09-18 926 浏览
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰梔子 Zi (尖沙咀)🍰 開心果慕絲蛋糕 Pistachio Mousse 🍵 抹茶鮮奶咖啡 Matcha Latte♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 尖沙咀山林道8號地舖(침사추이 힐우드 로드 8호)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🍰HKD$58 • 🍵HKD$40ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰지 (침사추이)🍰 피스타치오 무스케이크🍵 말차 라떼
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰
梔子 Zi (尖沙咀)

🍰 開心果慕絲蛋糕 Pistachio Mousse
🍵 抹茶鮮奶咖啡 Matcha Latte

🚕 地址주소 : 尖沙咀山林道8號地舖
(침사추이 힐우드 로드 8호)
💰價錢 가격 :
🍰HKD$58 • 🍵HKD$40

🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰
지 (침사추이)
🍰 피스타치오 무스케이크
🍵 말차 라떼
2023-09-01 812 浏览
山林道有一間幾出名嘅文青cafe,裝修係日式風格,亦都有好多乾花擺設,感覺好舒服,當然好好適合同三五知己過嚟食嘢🤭 上次嚟原來都已經好幾年之前啦,今次嚟到見到原來佢有啲新裝飾,餐牌都係新嘅,一樣都好靚👍桂花蜜配芝士雞翼 🐥 芝士雞翼記得上次黎都有食過,但今次佢就配埋桂花蜜 🍯 點落去個味會更加甜,好開胃😆香辣蕃茄蟹肉炒意大利麵 🦀 自己本身都幾鍾意食蟹肉,而蟹肉配意大利粉簡直係絕配 🍝 佢有少少辣嘅,不過會令到個味更加突出,超級推介 💯 芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵 🦐 有芥末味嘅醬汁真係第一次試,不過原來都幾特別㗎喎,不過就唔辣嘅,佢啲蟹籽份量超多,撈埋意大利粉一齊食令層次比較多熱情果冷泡烏龍茶 🍹最近都好興呢個味嘅冷泡茶,熱情果配埋烏龍個味好fresh,當然都好解渴啦🤭Bananut 🍸呢個smoothie好特別,佢係用咗香蕉、杏仁、椰子水同埋海鹽整嘅,配搭幾好,比較重香蕉味,但當然都會食到少少杏仁粒,都幾特別㗎👍

桂花蜜配芝士雞翼 🐥

芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵
熱情果冷泡烏龍茶
Bananat
2023-08-30 564 浏览
🍴: 梔子 𝗭𝗶🏠🤍📍: 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟This cafe is a hidden gem in Tsim Sha Tsui🤫 Like the atmosphere here and their food are awesome💕 especially the bagels 🥯 Perfect brunch for Saturday 🌟We have ordered their avocado bagel and it was good and perfect for summer☀️But I think their hazelnut chocolate tart was a bit too sweet for me, might try out their pistachio cake next time!🍰I have ordered their apple & cinnamon tea🫖sweet and a bit woody😋 p.s. look at their flower shape tea spoon🌸😍soo cute!
🍴: 梔子 𝗭𝗶🏠🤍

⭐️: 𝗔𝘃𝗼𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹 / 牛油果蛋配黑芝麻BAGEL
💰:💲78
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁 / 朱古力榛子撻
💰:💲58
👅: 💎💎💎(3/5)

⭐️: 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 / 玉桂蘋果茶
💰:💲36

⭐️: 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 抹茶鮮奶
💰:💲48 (Iced)
  • 牛油果bagel
看完牙醫後發掘了附近的一家唯美花系咖啡店被門口的開陽坐位吸引進去~店內主要以植物和木系 打造休閒放鬆的氣氛想不到連食物擺盤 以至杯杯碟碟也是十分漂亮的~~!! 好驚喜點了一杯不常見的接骨木花拿鐵 轉豌豆奶一次初嘗兩種材料:接骨木花&豌豆奶感覺有點難以形容 用來打卡是美美的啦~想吃得健康一點 所以點了招牌梔子2.0沙律份量很大 食材也很足料~混合6種蔬菜 像牛油果、蘋果、蕃茄和寶塔菜還有一種叫「心裡美」 有人知道是什麼嗎?𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 梔子 Zi @cafezi.official地址:尖沙咀山林道8號地舖(佐敦站 D 出口)人均消費:HK$200 (ppl)抵食指數:🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5

看完牙醫後發掘了附近的一家唯美花系咖啡店
被門口的開陽坐位吸引進去~
店內主要以植物和木系 打造休閒放鬆的氣氛
想不到連食物擺盤 以至杯杯碟碟
也是十分漂亮的~~!! 好驚喜

點了一杯不常見的接骨木花拿鐵 轉豌豆奶
一次初嘗兩種材料:接骨木花&豌豆奶
感覺有點難以形容 用來打卡是美美的啦~

想吃得健康一點 所以點了招牌梔子2.0沙律
份量很大 食材也很足料~
混合6種蔬菜 像牛油果、蘋果、蕃茄和寶塔菜
還有一種叫「心裡美」 有人知道是什麼嗎?

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 梔子 Zi @cafezi.official
地址:尖沙咀山林道8號地舖
(佐敦站 D 出口)

人均消費:HK$200 (ppl)
抵食指數:🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
梔子之前成日都幫襯,好耐無出嚟,事隔兩定三年再訪~梔子多咗一啲文青feel, 花花草草比之前更多~ 間鋪好似差唔多,但又好似唔同咗好多咁Menu都好似變咗好多咁~ 之前主打比較多貝果🥯,依家都好似唔同咗~不過講咁多無謂,試下個味有冇變先叫咗份snack,有薯條同蕃薯條配黑松露醬~ 個分量有少少驚人~ 勁多得2個人order食唔曬~個味道都ok ga… 炸完辣辣,但可能水汽熱d食到尾後面底部比較淋啲~~另外叫咗pasta 啲魷魚粒都幾好味👍👍🙌🏻意粉都好彈牙都好食嘅~ 但整體好似成間餐廳又唔同咗feel咁
梔子之前成日都幫襯,好耐無出嚟,事隔兩定三年再訪~

不過講咁多無謂,試下個味有冇變先

叫咗份snack,有薯條同蕃薯條配黑松露醬~
個分量有少少驚人~ 勁多
得2個人order食唔曬~

另外叫咗pasta 啲魷魚粒都幾好味👍👍🙌🏻
意粉都好彈牙

都好食嘅~ 但整體好似成間餐廳又唔同咗feel咁

2023-08-16
午餐
2023-06-04 688 浏览
在附近游水,帶著電子書想找個地方消暑一下。記起上次經過梔子門口見到好靚的裝修,於是走去看看。大約下午三時去到,店內大約30 多個座位,當時都有兩三張兩人枱可以選。餐牌有很多選擇,咖啡,茶,酒,沙律,麵包,蛋糕等等。因為已經吃了午餐,又獨自一人,所以只點了一杯iced americano。聽到店員跟其他客人說用餐時間90分鐘,但如果沒有人等位,可以繼續坐。見到隔離客人的花茶和蛋糕都看著很不錯。我安靜地打開電子書,開始我的閱讀時間。星期六的悠閒應該是這樣。
在附近游水,帶著電子書想找個地方消暑一下。
記起上次經過梔子門口見到好靚的裝修,於是走去看看。
餐牌有很多選擇,咖啡,茶,酒,沙律,麵包,蛋糕等等。
iced americano

見到隔離客人的花茶和蛋糕都看著很不錯。
2023-06-03
iced americano
  • ICED AMERICANO
假日與朋友相約逛街走到一處很漂亮的咖啡店被門口的美麗裝飾吸引於是決定進入梔子享用晚餐我與友人食量不大於是叫了一壺紅棗薑茶熱飲牛小排烤南瓜沙律牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包兩個女仔share食啱啱好!紅棗薑茶茶壺十分精緻優雅杯子上還有一朵小花花暖暖的茶和濃濃的紅棗味牛小排烤南瓜沙律牛小排煮得剛剛好而且肉味濃郁軟硬適中 可當作主菜的水準呢!配上南瓜及沙律帶出清新感牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包最最最推薦所有配料加上酸種麵包簡直係絕配令人回味的感覺
假日與朋友相約逛街
走到一處很漂亮的咖啡店
被門口的美麗裝飾吸引
於是決定進入梔子享用晚餐

我與友人食量不大
於是叫了一壺紅棗薑茶熱飲
牛小排烤南瓜沙律
牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包
兩個女仔share食啱啱好!

紅棗薑茶茶壺十分精緻優雅
杯子上還有一朵小花花
暖暖的茶和濃濃的紅棗味

牛小排烤南瓜沙律
牛小排煮得剛剛好而且肉味濃郁
軟硬適中 可當作主菜的水準呢!
配上南瓜及沙律帶出清新感

牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包
最最最推薦

所有配料加上酸種麵包簡直係絕配
令人回味的感覺

2023-05-30 398 浏览
今日經過佐敦只係想搵一個地方坐低以前我曾經嚟過呢度發覺舖頭裝修咗多咗好多乾花擺設,好有心思所以就決定入去坐低試吓佢哋嘅甜品隨意點咗一個朱古力brownie 同埋一杯雪梨茶坐咗大約一個鐘而家係下晝3:00人流唔算多服務都好好最主要呢度真係好舒服Handmade 嘅brownie好有驚喜但係份量太細雪梨茶就普通消費超過$110 舒服嘅一間Cafe 佢哋有下午茶set但係今次就冇機會試食佢哋嘅主菜價錢抵唔抵就見仁見智啦!
今日經過佐敦
只係想搵一個地方坐低
以前我曾經嚟過呢度
發覺舖頭裝修咗
多咗好多乾花擺設,好有心思
所以就決定入去坐低試吓佢哋嘅甜品
消費超過$110
舒服嘅一間Cafe
佢哋有下午茶set
但係今次就冇機會試食佢哋嘅主菜
價錢抵唔抵就見仁見智啦!

下午茶
2023-05-29 387 浏览
梔子裝修後好有度假寫意嘅感覺😌清新花系文青風好正好啱同閨密嚟chill吓💕多咗好多花花草草每枱都會有棵小植物🌿牛油果煙三文魚半熟蛋配酸種麵包酸種麵包好食😋南瓜三文魚土豆團子味道清新,好多三文魚土豆團子唔算好煙韌個隻芥末大蝦蟹籽意大利麵🍝份量好多玫瑰鮮奶咖啡☕️烘焙香突出夠濃郁,非常好喝👍🏻佢哋個咖啡喺double shot咖啡控表示滿意😀桂花蜜釀龍井冰茶清甜消暑而且佢哋啲杯都好靚好啱打卡影相📸
梔子裝修後好有度假寫意嘅感覺😌
清新花系文青風好正
好啱同閨密嚟chill吓💕
多咗好多花花草草
每枱都會有棵小植物🌿

酸種麵包好食😋

南瓜三文魚土豆團子
味道清新,好多三文魚
土豆團子唔算好煙韌個隻

芥末大蝦蟹籽意大利麵🍝
份量好多
芥末大蝦蟹籽意大利麵

玫瑰鮮奶咖啡☕️
烘焙香突出夠濃郁,非常好喝👍🏻
佢哋個咖啡喺double shot

桂花蜜釀龍井冰茶
  • Rose  latte
  • 牛油果三文魚半熟蛋配酸種麵包
2023-05-28 243 浏览
同閨密見面揀左呢間日式裝修既cafe一去到門口望入去已經心心眼 覺得好靚樓底高 擺設傢俬各樣都好靚好精緻好岩打卡 好賞心悅目我地叫左青醬意大利意粉水牛芝士條西柚沙律每樣都冇失望份量多又有賣相食得好滿足水牛芝士條有拉絲效果我地全部都清晒野飲都多款揀 好多special 口味嘅latte and tea接骨木花latte 好清新花香味既latte水果冰茶壺同杯set好靚係甜左少少Cinnamon latte好夾好balanced
同閨密見面揀左呢間日式裝修既cafe

係甜左少少

Cinnamon latte
好夾好balanced
2023-05-27 265 浏览
太耐冇同以前舊同事敘舊,佢哋就介紹咗去尖沙咀呢一間餐廳,佢地話見到氣氛同環境都幾好,所以好想試下,太好了唔洗我諗去邊食😂餐廳唔難搵,去到見到成個裝飾都係文青風,好多唔同既乾花,好岩影相❤️我哋嗌甜品,餐廳知道我哋慶祝生日,亦都主動幫我哋寫上𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲,非常貼心😊🍴梔子2.0沙律沙律擺盤超級靚,而且非常足料,岩哂𝐚𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫🥑而且加入咗藜麥,健康十足🍴黑松露蕃薯條及薯條有黑松露既食品一定唔會輸😌番薯條同薯條都炸得非常香脆,熱辣辣咁上枱,如果黑松露多少少就更好😍🍴 開心果青醬雜菌意大利麵好好食!意粉口感剛好🍝醬汁亦好特別同好多,每條意粉都掛到醬汁,加埋適當雜菌有咬口,我係咁夾黎食🤣🍴芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵又有小編最喜歡既蟹籽,意粉醬汁加入左芥末,成個口感變得好有層次,好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,而且蝦相對好大隻🦐🍴牛油果·煙三文魚·水波蛋酸種麵包酸種麵包真係最近的最愛😻配搭埋牛油果同流心蛋,簡直係絕配,而且煙三文魚非常大塊!🍴炸魷魚圈配柚子醬炸得非常香脆,配埋柚子醬好清新🍴桂花蜜配芝士雞翼甜甜的,而且雞翼肉嫩多汁🍴特色飲品-熱情果·橙汁·檸檬汁·奶蓋·海鹽-蒲公英菊花茶

🍴梔子2.0沙律

🍴黑松露蕃薯條及薯條

🍴 開心果青醬雜菌意大利麵

🍴芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵

🍴牛油果·煙三文魚·水波蛋酸種麵包

🍴炸魷魚圈配柚子醬
炸得非常香脆,配埋柚子醬好清新

🍴桂花蜜配芝士雞翼
甜甜的,而且雞翼肉嫩多汁

🍴特色飲品
-熱情果·橙汁·檸檬汁·奶蓋·海鹽
-蒲公英菊花茶
-玫瑰花蜜釀冰茶
-香橙茉莉蜜釀冰茶

每款飲品都非常特別,而且超級靚適合晒影相📸️佢嘅茶類飲品非常清新,唔會特別好甜,不過份量相對就比較少🥹飲幾啖好快就冇晒,唔係好夠飲
2023-05-15 279 浏览
🎍 梔子 🌾話說五一(滿地)黃金周打算去尖沙咀食梔子仲記得以前係要等好耐位先有得食去到山林道見到人山人海已經打定輸數要排長龍但估唔到去到周圍間間食店都排隊係得梔子一間靜到以為閂咗門我哋最後都鼓起勇氣入咗去同之前食一樣梔子係以花草入饌無論食物同飲品都係出面cafe好少見我哋叫咗青醬蘑菇意粉同三文魚南瓜忌廉土豆團子兩樣都係水準之作青醬意粉唔會食到成口油三文魚南瓜忌廉土豆團子係勁多三文魚同埋上面有兩塊毛毛草食落同個飯意外地夾味道衝突得嚟都幾得意接骨木花咖啡同冰釀蜜果茶兩款都特別得嚟好好飲接骨木花咖啡個花香幾出同埋真係未飲過呢個組合辣椒朱古力蛋糕以為會好辣點知係溫和嘅辣椒香再配濃濃朱古力
🎍 梔子 🌾

辣椒朱古力蛋糕
以為會好辣
點知係溫和嘅辣椒香再配濃濃朱古力
2023-05-06 289 浏览
走進了花花世界 💐舒適環境配上可口而擺放得美麗動人的餐點 心情馬上放鬆了不少終於星期五啦 下班後和朋友來吃個飯聊聊天.🔸Red $68紅菜頭.蘋果.西柚.檸檬好濃郁的果汁 所有材料混合一起這些配搭健康又好味.🔸Passion Fruit & Milk Foam$108熱情果.橙汁.檸檬汁.海鹽奶蓋花系MOCKTAIL也是第一次飲用了海鹽奶蓋一解甜味 飲下去更清新.🔸炸魷魚圈配柚子鹽 $78一上菜已經超級香炸得剛剛好又不會油膩!.本來是衝着貝果🥯而來的我可是他們轉餐牌了有酸種麵包 也是我最近的愛🫶🏻🔸巴馬火腿無花果酸種麵包 $98🔸煙三文魚牛油果水波蛋酸種麵包 $98擺的美美的已超加分 水波蛋如果是流心會更好酸種麵包🥖超新鮮 .🔸南瓜忌廉三文魚士豆團子 $168吃過一次團子後 印象深刻看到這裡也有團子會叫來吃最喜歡煙煙韌韌的口感南瓜忌廉做得好入味.🔸蘋果批芝士蛋糕 $78My apple pie🍎完美作結芝士蛋糕也有驚喜的有蘋果溶也有香濃肉桂味😋📍梔子 📌尖沙咀山林道8號地舖
走進了花花世界 💐
花系MOCKTAIL也是第一次飲
用了海鹽奶蓋一解甜味 飲下去更清新
🔸炸魷魚圈配柚子鹽 $78
一上菜已經超級香
炸得剛剛好又不會油膩!
本來是衝着貝果🥯而來的我
可是他們轉餐牌了