餐厅: 桻之烧
资讯:

2021-07-28 181 浏览
突然发现其实筲箕湾有唔少餐厅都几高质 价钱亲民得来 食物质素都唔差!而呢间都唔例外(*´︶`*) 见呢间好似无咩人推介过😳 但我觉得呢间小店绝对值得更多人认识!呢度出名串烧 装潢几有feel 啱晒小聚会!🥳 大家黎筲箕湾可以考虑呢间啊🥰______________________________✍︎︎ 乡试料理 黑毛豚肉丼 拌溏心卵 $88豚肉嘅肥瘦比例啱啱好 配埋溏心卵更上一层楼🤍 ☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指数 :8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指数 : 8/10- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ✍︎︎ 即磨咖啡 (跟餐)拉花就冇咩特别啦但系味道方面做到醇度中等 质地温和✨☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指数 : 8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指数 : 9/10 others:✍︎︎ 牛脷定食 $98 呢个唔系餐单上面的 可以自己讲店员尽量配合🥳✍︎︎ 日式椰菜鸡柳炒乌冬 $78 ✍︎︎ 特色烤墨西哥卷 拌 自家制紫心番薯蓉 $78 ______________
突然发现其实筲箕湾有唔少餐厅都几高质
价钱亲民得来 食物质素都唔差!
而呢间都唔例外(*´︶`*)
呢度出名串烧 装潢几有feel 啱晒小聚会!🥳
大家黎筲箕湾可以考虑呢间啊🥰
✍︎︎ 乡试料理 黑毛豚肉丼 拌溏心卵 $88
豚肉嘅肥瘦比例啱啱好
配埋溏心卵更上一层楼🤍

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指数 :8/10

✍︎︎ 即磨咖啡 (跟餐)
拉花就冇咩特别啦
但系味道方面做到醇度中等 质地温和✨

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指数 : 8/10

others:
✍︎︎ 牛脷定食 $98
呢个唔系餐单上面的 可以自己讲店员尽量配合🥳

✍︎︎ 日式椰菜鸡柳炒乌冬 $78

✍︎︎ 特色烤墨西哥卷 拌 自家制紫心番薯蓉 $78

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: +10% service charge 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7.5/10

🖇 筲箕湾筲箕湾东大街55号地舖
2021-04-06 1074 浏览
我系九龙人,极少专登去港岛区食饭,但东大街出名系食街,所以都来了几次食,我第一次来食就系屋企人同我庆祝生日,第一次食依间居酒屋已经非常难忙,因为屋企人order食店播生日歌仲有甜品惊喜😂所以我都请过朋友来庆祝食🎂dinner,每次食都keep到水准,员工老板都好友善,所以我都要写吓对小店食评。因疫情,有好多个月已经冇夜晚堂食,都担心小店做捱唔到😑而今年情人节撞正年初三,所以我都打去book定枱,因为老公钟意食海鲜类,而小店老板话堂食去到6:00pm,所以我就book了3:30pm当晏d食,又当提早食庆祝情人节dinner❤所以我都预早订定几款海鲜🦐🦞🦑🦪同订定甜品心太软😆知佢钟意食,又时都要比d惊喜男人既。其实每次都冇留意价钱,因为海鲜有d系时价,次次唔同。大家记得book定枱订定海鲜;小店唔大,得10枱左右,walkin未必有位架

其实每次都冇留意价钱,因为海鲜有d系时价,次次唔同。

黑松露烧龙虾

清酒日本沙白煮
  • 清酒煮日本沙白
  • 汁烧鲜蚝烧饭团
2021-01-19 1029 浏览
儿时住喺筲箕湾,趁放假就重游旧地回味下。东大街一向多嘢食,有中、西、泰、日、韩菜式选择。今次同友人拣咗间居酒屋🇯🇵试试~店舖不大,大约有8-10张枱左右。一坐低,职员便拎咗1盒装有消毒清洁用品(酒精搓手液、双飞人)和1盒纸巾俾我地,防疫意识好好!🥳👏🏻早午餐牌选择都好多🤩,有A-M选项(包一杯饮品),混合日式西式,有burger、墨西哥卷等。🔸极上蒲烧原条鳗鱼饭 ($98) 7/10 我地拣咗brunch set G的鳗鱼饭,鳗鱼上淋上满满的鳗鱼汁,唔怕冇汁捞饭👅,个人觉得个汁少咸,附有子姜可以解腻。🔸厚烧牛舌心 ($58)  6.5/10牛舌厚度适中,但有少少唔够热,可能因为影咗阵相冻咗🙈🔸法式鲜蟹肉虎虾烤多士 ($88) 6.5/10多士烤燶咗少少,整体脆口,有沙律酱(应该喺千岛酱)加持,不过不失~🔸芝士烤年糕🧀 ($38) 8/10年糕劲热辣辣,烤到软绵绵😍,食完感觉好疗癒🤤大推!👍🏻*题外话:如果想去厕所🚾,可以问职员拎锁匙。厕所喺餐厅外面左边小巷内。

🔸极上蒲烧原条鳗鱼饭 ($98) 7/10

🔸厚烧牛舌心 ($58)  6.5/10
牛舌厚度适中,但有少少唔够热,可能因为影咗阵相冻咗🙈

🔸法式鲜蟹肉虎虾烤多士 ($88) 6.5/10

🔸芝士烤年糕🧀 ($38) 8/10
年糕劲热辣辣,烤到软绵绵😍,食完感觉好疗癒🤤大推!👍🏻

• 芝士烤年糕
2020-07-19 1605 浏览
我朋友食过,然後介绍比我,佢话必食烧乳鸽及马友,我即刻订位,因我女女最钟意食乳鸽, 闲闲哋一个人食三四只虽然今晚冇乳鸽,但仲有烧马友,烧得好乾脆,肉质好好,我拆好肉及骨,我女女一个人食晒,佢食肉我食骨同皮,连鱼皮都好香脆,我直情 食鱼唔lur骨 真心烧得好好沙律都好食,冻D仲正牛肉蕃茄串,一般,带D韧牛舌ok我必食既饭团吾得,好似未烧完甘,中间又松散,有D失望里个饭团令到我吾可以有个完美句号好少串烧店既鸡翼吾拆开,冇甘容易食店舖细细间,坐得都舒服,防疲设备都好足,老板挂住吹水,得返一个人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

,佢食肉我食骨同皮,连鱼皮都好香脆,我直情 食鱼唔lur骨
真心烧得好好

沙律都好食,冻D仲正

牛肉蕃茄串,一般,带D韧

牛舌ok

我必食既饭团吾得,好似未烧完甘,中间又松散,有D失望
里个饭团令到我吾可以有个完美句号

好少串烧店既鸡翼吾拆开,冇甘容易食
店舖细细间,坐得都舒服,防疲设备都好足,老板挂住吹水
,得返一个人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

2020-07-01
$480 (宵夜)
2020-06-18 1249 浏览
叫左个平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:1. 因疫情关系而转左煮熟左既生蚝两只2. 鸡泡鱼乾3. 油盐水沙白10只4. 煮左大概半个钟而有3只手指大既羊扒1件(即系羊架)5. 鲜鸡肾1串(大概6粒?)6. 大概有20条左右最幼个只露笋7. 法式鲜蟹肉虎虾烤多士8. 日式鳗鱼炒饭完全颠覆左我对二人餐嘅印象!因为4同5原来系黎1串同1件,1串6粒肾都叫分到,请问1件3只手指大既羊扒点样分?黎1件又点叫2人餐呢?我相信一个正常既男性一个人食以上平日限定,做到好似好抵既 $498既2人餐都系岩岩好够饱建议以上改做1人餐,因为都系黎1串同1件,散叫都好似冇咁贵做到好似好抵既
叫左个平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:
1. 因疫情关系而转左煮熟左既生蚝两只
2. 鸡泡鱼乾
3. 油盐水沙白10只
4. 煮左大概半个钟而有3只手指大既羊扒1件(即系羊架)
5. 鲜鸡肾1串(大概6粒?)
6. 大概有20条左右最幼个只露笋
7. 法式鲜蟹肉虎虾烤多士
8. 日式鳗鱼炒饭

• 矶烧鸡泡鱼干
2020-05-17 1029 浏览
食物尚算ok,但店内职员对熟客同生客态度180度不同。生客没有提供酒精消毒同纸巾,不主动加茶;order了元贝,但没有元贝并没有同客人讲,要客人等久了问先说没有元贝;服务态度不可接受。
2020-05-14
筲箕湾东大街向来都系东区人嘅扫食天堂,不论是中式、西式、泰式、日式、主食、小食还是甜品,只要你想食嘅😋,都可以系东大街揾到🤓。好耐都无系东大街呢边食饭,所以,特登过嚟睇吓有冇特别嘅小店,可以同大家分享一下,有时,我都比较喜欢寻找一啲隐世小店,因为唔少呢类型嘅餐厅,都会比名气大嘅做得更用心。由电车总站🚋一直行到古庙🛕附近,见到有间以串烧为主嘅日式居酒屋 - 桻之烧。店舖细小,座位大概只有十数张枱,装修十分日式居酒屋小店嘅风味🏮,菜式以不同款式嘅串烧为主,还有唔少时令海鲜🦑,视乎日子而供应,当日我同友人就叫左个二人套餐,因为都有唔少老板嘅推介嘅招牌菜✨🙂。一口生蚝🦪 (4/10)以蕃茄蓉、香草以制嘅酱汁,配生蚝,生蚝大只和新鲜,不过,酱汁盖唔住生蚝浓烈嘅腥味🤐。矶烧鸡泡鱼干🐡 (7/10)很多餐厅都会烧过火,但佢呢个火喉控制适中,鸡泡鱼干易咬口,唔会太硬,味道亦唔会过咸,保留了鸡泡鱼嘅原味🌊。油盐水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻个人十分喜欢💕,极力推介👍🏻,汤底用咗牛油、海盐水而煮成,很重牛油香味,清而不腻,蚬肉都几大只又多,吸收晒汤嘅精华,非常入味😍。黑豚六花腩🐷 (7/10)个人本身几

一口生蚝🦪 (4/10)
一口生蚝🦪

矶烧鸡泡鱼干🐡 (7/10)
矶烧鸡泡鱼干🐡

油盐水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻
油盐水日本沙白🐚

黑豚六花腩🐷 (7/10)
个人本身几怕太多肥肉,以为六花腩会好多肥肉,原来唔系,肥瘦均匀,用普通盐烧已经好好味,亦一啲都唔奀😽。

盐烧鸡中翼🐔 (6/10)
味道正常,普普通通嘅盐烧鸡翼,没有很特别。
盐烧鸡中翼🐔

汁烧鲜冬菇🍄 (6/10)
以烧汁烧烤,味道正常,也是没有特别的。
汁烧鲜冬菇🍄

法式鲜蟹肉虎虾烤多士🦐 (6/10)
蟹肉打成蓉,加入明太子酱,涂上多士上,再配上赤虾一起烤焗,几惹味,虾大只及爽口新鲜,不过,唔系好食得岀有蟹味🦀,可以因为打得太碎,亦比明太子酱盖了蟹味😐。
法式鲜蟹肉虎虾烤多士🦐

日式香煎鲜蚝炒乌冬🍥 (7/10)
蚝新鲜大只,而且唔少,有椰菜、甘笋作配料,用烧汁去炒,镬气十足🔥!
日式香煎鲜蚝炒乌冬🍥

总结: 八款串烧及主食,唔包括饮品,但有茶水提供,共$498加一服务费,由於当晚系庆祝小妹生日,友人自带蛋糕,另加咗$50切饼费,埋单$600,以小店黎讲,价钱略嫌贵咗少少,不过,质素水平对得住个价,店员亲切友善,服务周到,上蛋糕时,仲加左个朱古力字样嘅生日快乐,我都好满意呢餐生日饭,估唔到系东大街,都揾到咁高质素嘅日式小店,有机会我一定会再黎试吓其他招牌串烧!

2020-03-24
  • 矶烧鸡泡鱼干
  • 法式鲜蟹肉虎虾烤多士
  • 油盐水日本沙白
  • 香烧黑豚六花腩
是日约了朋友食午餐相聚,觉得呢间几有日本居酒屋FEEL就试下。细细间位置比较少同密,不过环境唔错,好有气氛因为12点到达还好仲未有其他顾客,有齐晒各类既消毒用具,都唔错,又问我地要唔要即弃餐具,态度又好好。我叫了蒲烧原条鳗鱼饭,就系见到佢条大大条既鳗鱼饭吸引左入来。 鳗鱼够肥美,酱汁甜度适中,捞埋D饭食一流。和风慢煮猪软骨伴溏心卵定食,有面鼓汤,蒜头小食,沙律,感觉最抵食,但个猪软骨味道一般,相比黑毛豚肉丼,佢既猪肉肥瘦适中,有入口即溶既感觉。温野菜猪骨浓汤稻庭乌冬拌汁烧日本鲭鱼柳,乌冬够弹牙,汤底够浓,条鲭鱼够大条,可以慢慢食,朋友叫了英式早餐,系日式格局既餐厅食英式日餐好特别,味道一般,最後加了蒜香法包,蒜香略嫌唔系好够,不过15蚊都OK啦,整体很满足。

鳗鱼够肥美,酱汁甜度适中,捞埋D饭食一流。

极上蒲烧原条鳗鱼饭

和风慢煮猪软骨伴溏心卵定食
温野菜猪骨浓汤稻庭乌冬拌汁烧日本鲭鱼柳
鲭鱼柳
2019-12-21 948 浏览
真系一分钱 一分货,呢个价钱呢个质素,我好ok!!间铺好细,逼逼地24个位,但服务态度同食物质素都好好,所以要去嘅记得book位。已经食果几次,都继续想黎食!烧菠萝好甜,烧鸡皮脆得黎有咬口,六花腩鸡肾牛舌牛小排样样都好好食,特别系烧汤圆同心太软超有惊喜!!!下次有机会再黎食!
2019-12-19
2019-10-13 1093 浏览
工作关系这天要在筲箕湾东大街午餐平时经过这里通常都是吃鱼蛋粉刚好这天工作後觉得太热不想再吃汤粉类见这间小店的餐牌五颜六色颇缤纷(?)加上不用等位便进去一试小店略迫,人多比较不适合(4位以下最好)餐前还有餐汤和一少块面包点了一个冬阴公炒扁意粉口味清爽算不错点了一个鳗鱼饭心血来潮有点想吃鳗鱼,但当然不能跟日本吃的鳗鱼相比以午餐的价钱来说还OKExactly就是看到相片你脑中想像到的味道:)(也算过过口瘾吧)整体来说味道算是OK但也算不上很惊喜但小店很有诚意服务很尽心尽意整体感想很不错(去吃当天没有拍餐牌的照片,过了几天周末经过看到lunch set Menu也挺吸引的😌)
工作关系这天要在筲箕湾东大街午餐
平时经过这里通常都是吃鱼蛋粉
刚好这天工作後觉得太热不想再吃汤粉类

见这间小店的餐牌五颜六色颇缤纷(?)
加上不用等位
便进去一试

小店略迫,人多比较不适合(4位以下最好)

餐前还有餐汤和一少块面包

点了一个冬阴公炒扁意粉
口味清爽
算不错

点了一个鳗鱼饭
心血来潮有点想吃鳗鱼,但当然不能跟日本吃的鳗鱼相比
以午餐的价钱来说还OK
Exactly就是看到相片你脑中想像到的味道:)
(也算过过口瘾吧)

整体来说味道算是OK但也算不上很惊喜
但小店很有诚意服务很尽心尽意
整体感想很不错

2019-09-22 1154 浏览
得知东大街开了一间新餐厅叫“峰xx”,未去时总以为是桻之烧改名,就入去了。入了餐厅後,点了餐,才发现自己搞错,原来新开餐厅不是这间。"桻" 和 "峰" 这个字不同。我和老公都觉得这间餐厅的食物都不差,服务都几好。乡土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵虽然黑毛豚肉较肥,因有一层肥膏,可是油份溶在饭一起吃很肥美,又不太觉得油腻。特式烤墨西哥卷拌自家制紫心番薯蓉紫心番薯蓉不甜,但是口感很好。 墨西哥卷包了很多馅料,蕃茄新鲜、鸭胸软腍,酱汁味道不错。柠水合格,冇苦味。
入了餐厅後,点了餐,才发现自己搞错,原来新开餐厅不是这间。
"桻" 和 "峰" 这个字不同。

我和老公都觉得这间餐厅的食物都不差,服务都几好。

乡土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵

特式烤墨西哥卷拌自家制紫心番薯蓉

柠水合格,冇苦味。
2019-08-08 1731 浏览
位於筲箕湾东大街既依间串烧小店,系其中一间我好钟意既餐厅因为食得出距地对食物好肯花心思食物质素做得好好,价钱又非常地合理店铺唔大,坐位都唔算好多,但系好乾净整洁店铺装修都几有心机,用好多既清酒做主题几有居酒屋既格调令你去到自自然然想饮反啲清酒今次第二次黎帮衬,其实对距地做既渍物印象好深刻,价钱唔贵,但质素同食 omakase 既前菜差唔多,上次令我好有惊喜尤其酒渍鸡肝,连平时唔太食内脏既我都爱上左,完全食到鸡肝既甘香同酒香虾多士配上沙律酱汁,令人开胃美中不足系个虾尾连壳上,如果唔连壳我就可以咬得大啖啲胡麻冷乌冬,正常水平,几滑依个蛏子王,烧既时间岩岩好,小小蒜蓉调味,唔会抢到食材既鲜味,我好钟意烧肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶两个人食,饮埋酒,埋单六百蚊有找
位於筲箕湾东大街既依间串烧小店,系其中一间我好钟意既餐厅
因为食得出距地对食物好肯花心思
食物质素做得好好,价钱又非常地合理

店铺唔大,坐位都唔算好多,但系好乾净整洁
店铺装修都几有心机,用好多既清酒做主题
几有居酒屋既格调
令你去到自自然然想饮反啲清酒

酒渍鸡肝

虾多士配上沙律酱汁,令人开胃
美中不足系个虾尾连壳上,如果唔连壳我就可以咬得大啖啲

胡麻冷乌冬,正常水平,几滑

蒜香烧蛏子皇

烧肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶

两个人食,饮埋酒,埋单六百蚊有找
酒渍鸡肝
蒜香烧蛏子皇
  • 法式鲜蟹肉虎虾烤多士
  • 三点渍物盛
2019-07-12 1048 浏览
话说同事就last day,约左佢去东大街食farewell lunch,但本来想食果间冇开,咁岩系隔离既呢间餐厅睇落都几乾净企理,而且可能岩岩开铺冇乜人唔洗等位,於是入左去搵位坐。呢间餐厅既lunch menu 选择唔多,不过睇落几吸引,鹅肝饭都系$98,因为本人钟意食鹅肝既关系,好快就拣左B 餐既香煎法国鹅肝拌露荀意大利饭同同事一路倾计一路等饭到,感觉唔算等左好耐,但见到个饭既时候觉得有d 伏,卖相同menu 幅图都差几远下,鹅肝好细旧,而且唔知点解好似溶溶地咁,唔似一块完整既片状鹅肝,不过我都知$98 唔应该要求咁高,所以算啦。食落鹅肝虽然唔似香煎但味道都ok,反而个意大利饭就偏硬,仲好咸tim

2019-07-03
从前约每月光顾2、3次,现在差不多每星期惠顾!原因很简单,就是食物质素高,海鲜新鲜。午餐的大蚬扁意粉性价比高,如果在湾仔、太古等区域,一定要双倍价钱!烧原条时鲜鱼更是超値,每次都不能错过😋😋老板娘以心待客,对食材要求极高,坚持每天入货,不时不入,不鲜不要,永远不会令客人担心食物质素及安全,令所有惠顾的客人食得安心!食得放心!食得出的人情味!食得出的诚意!绝对是香港少有的隐世好店!值得大力推介的香港良心店子!我衷心希望~桻之烧~继续发光发热,业务蒸蒸日上,为所有人提供美食之余,更可作为行业的榜样!

2019-04-18 435 浏览
东大街最值得推荐的店子,服务态度好!以心待客!食物用心制作,食物水准高,不会将货就价!每次去桻之烧用膳,都一定有惊喜,今周值得推介的是煲仔饭!冬荫公大虾偏意粉有惊喜,没想到冲击出来的效果极佳!烧物、海鲜性价比高!食物水准高,超值!
烧物、海鲜性价比高!食物水准高,超值!