哇我最愛既💛店桔梗竟然出左壽喜燒😍我緊係要大大力支持!🙌🏻壽喜燒套餐係關西風格,姐係用壽喜燒醬汁和糖煎牛肉,再點蛋汁,入口即融既口感真係oishi😋😋套餐全部採用日本A4黑毛和牛,或者可以一半日本,一半澳洲M8😎我就緊係㨂全日本和牛啦😆😆✌🏻叫左個雙人套餐A,包括日本和牛250g,日本蘭王蛋兩隻👍🏻野菜豆腐盤(勁大盒,有多款菇、娃娃菜、皇帝菜、豆腐、芋絲、大蔥、紅蘿蔔🥕,好足料,拼盤又有心思,打卡一流呀🤣🤣)雖然白飯任裝,但點少得烏!冬!+$18就有一大個👌🏻不過套餐不包飲品,我地叫左杯葡萄🍇梳打,解油膩👍🏻去之前,我同朋友都有少少擔心🙈因為我哋都係第一次食壽喜燒,唔識煮,怕浪費左咁靚既牛😳估唔到原來職員係會幫我哋燒😍示範兩塊,之後就比我地試下玩😛☺️辛苦晒🙌🏻食左一半肉之後,記得記得留返一半要加上湯煮黎食,試埋另一風味~(不過個人都係鍾意❤️煎黎食,牛味更出,帶有咸香甜既醬汁,外面裹住一層薄薄既蛋汁,諗起都回味無窮∞)😈😈😈一啖牛一啖飯,好快就食晒成碗飯🙈👍🏻👍🏻最後食啲菜清清個口,飲啖梳打~大滿足呀☺️💛好彩趕得切6月食到呢個咁抵食既壽喜燒✌🏻😛呢個質素同服務出面既話閑閑地都要過千呀😳
哇我最愛既💛店桔梗竟然出左壽喜燒😍我緊係要大大力支持!🙌🏻
不過套餐不包飲品,我地叫左杯葡萄🍇梳打,解油膩👍🏻
日本A4黑毛和牛
蘭王蛋
2022-06-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
日本A4黑毛和牛
蘭王蛋
  • 壽喜燒套餐A
2022-06-20 47 浏览
太耐無同朋友行街 去完朗豪坊 5:00pm諗住喺附近求其搵間餐廳 朋友話想去呢間餐廳 所以早啲去食晚餐 晏啲就要等位  😃😃😃呢間餐廳裝修風格簡約 有種文青味道 非常寬敞 樓底好高 上面仲有一層閣樓 冷氣非常足夠 座位與座位之間有一定距離 都幾舒適😊😊😊伯爵紅茶芝士蛋糕 $31香滑的芝士慕絲配上伯爵紅茶 清香紅茶與幼滑芝士創造了口感上完美的結合😇😇😇抹茶提拉米蘇 $28這個Tiramisu用抹茶粉來取代咖啡 做成一顆翠綠的抹茶提拉米蘇 清新又優雅的風味 完全不輸給經典提拉米蘇😝😝😝嫩煎鮭魚定食 $128今次鮭魚比較嫩,唔會好似平時一般煎鮭魚咁鞋 撈埋白飯上面配左啲飯素一齊食好開胃 糖心蛋醃得好入味 蛋黃生生地岩岩好😋😋😋打卡專用~白上一片啡 $38整得好靚 用自家烘焙嘅咖啡豆🥰🥰🥰
伯爵紅茶芝士蛋糕 $31
抹茶提拉米蘇 $28
嫩煎鮭魚定食 $128
打卡專用~白上一片啡 $38
整得好靚 用自家烘焙嘅咖啡豆🥰🥰🥰
2022-06-18 2927 浏览
重遊舊地,數年前主打cafe food及all day breakfast;今天則以新形象示人,和牛、壽喜燒、走居酒屋風格。幾年前吃到的忌廉帶子意大利麵欠缺獨特感,但這道台式燉牛肉醬意粉有令我驚豔到。單憑字面,以為只是肉醬意粉但多了一組‘台式’字眼,賣相亦猜不透它的口味。肉醬是燉牛𦟌肉粒混合有脂肪的部位,肥瘦適中,熬過的筋肉還帶少少粘度。怎也料不到意台融合的麻辣汁是那麼配合。醬汁非常掛汁,整體香辛度微,麻辣感較出眾。刺開温泉蛋會發現蛋黃呈流心狀態,加上芝士粉的配合,令麻辣醬不會嗆喉。在座近半食客都點的和牛combo,一客5小碟配菜豐富。餐廳很有信心標明所有和牛食品都用上熊本縣和牛,而這set更達A4級別。剛準備好的吉烈和牛三文治仍有血水,記得要resting 5到10分,待牛肉回吸肉汁才吃呀。日本旅遊時已嚐過A4和牛,日本牛普遍矜貴在雪花的紋理,但牛味較淡;但原來黑毛和牛牛味較濃,可以媲美美國牛肉,但油脂更豐厚。紅色的醃漬蘿蔔爽口,吃過和牛後能作清爽解膩之用。關東煮的小碟是各種菇菌,非常入味。白飯上的A4肉碎充滿醬油味,適合加入糖心蛋同吃。由於飯量多而意大利麵又剩下大量肉粒,自行加料最

紅色的醃漬蘿蔔爽口,吃過和牛後能作清爽解膩之用。

關東煮的小碟是各種菇菌,非常入味。

白飯上的A4肉碎充滿醬油味,適合加入糖心蛋同吃。由於飯量多而意大利麵又剩下大量肉粒,自行加料最下飯。

飲品方面非咖啡類價錢略高,但份量可以。這杯熱情果梳打含粒粒熱情果肉,纖維量一定高。

拌勻是一個夢幻的粉橙色,是一杯適合夏日的飲品。

用餐时段
  • 台式燉牛肉醬意粉
2022-06-18 53 浏览
這個餐廳我已是第二次光顧的,我個人很喜歡它環境空間較大,特別是樓底很高,用餐時也很舒適。這次光顧時看到有烤肉的選項,鄰座的烤肉味也不斷飄進我的鼻子,十分吸引。可惜本次同行的朋友腸胃不太舒適,只可留待下次才烤肉。老實而言菜單的選項不多,價錢也是偏貴的,但食物整體質素也不錯。小食方面我們點了炸雞,這個炸雞的皮有點像中式春卷的感覺,而且肉質也柔軟,但個人覺得還是油膩了一點。主菜方面我們下單了一個結合有和牛三文治和豚肉飯的便當,和牛三文治有點出乎意料,它的麵包脆得好像薯片一樣,以和牛的肉質好像入口即溶,十分有驚喜,但過多的進食會有點乾。而豚肉飯的肉質不錯,但份量上有點過少,以致在後期只能吃到白飯而沒有任何肉類。便當也配有數項配菜,用以提升便當的整體口感及味道,質素也是不錯。而甜品方面我們也下單了一個心太軟配雪糕的組合,但菜單明明寫了準備時間說二十分鐘,我們才預先下單的,但準備速度過快,以致我們還未完成主菜甜品便已經準備好,我和朋友只好在雪糕完全溶化後才能享用甜品。我認為餐廳應該在甜品出菜前向食客確認才端出的。整體晚餐價錢也是偏貴,但是能與同事享用一個休閒的星期五晚飯也是十分愉悅的體驗。

2022-06-17 35 浏览
一直都好想試下呢間cafe,平時好多人排隊都冇乜機會食到,今日落雨經過見到竟然唔洗排,即刻決定今日lunch就食呢間鋪面積好大,環境好靚,令人感覺好舒服,唔會太迫Lunch menu啲選擇都幾吸引,最後揀左好耐揀左明太子鍋燒烏冬配吉列和牛,等左一陣唔算耐就上菜,咁大間餐廳咁多人食,都算快手烏冬賣相幾好,勁多明太子幾鐘意佢粒冬菇,淋得黎入味之餘又食到菇味,吉列和牛好好食!炸粉唔算好厚,和牛好juicy,冇根,重牛味雖然$168係貴左啲,但見佢話和牛係用熊本縣出產嘅極上和牛,耐唔耐一次獎勵下自己食好啲都ok既

鋪面積好大,環境好靚,令人感覺好舒服,唔會太迫

烏冬賣相幾好,勁多明太子

用餐时段
2022-06-16 45 浏览
每次去開旺角諗要食咩,通常都會揀嚟桔梗,欣賞佢啲出品水準穩定,質素有保證。平日晚上嚟到,好彩唔使排隊。見好多檯都係食緊壽喜燒,我哋上次嚟都食過都得唔錯,今次就轉吓口味,點咗兩set定食。桔梗combo $158有齊曬日本A4黑毛和牛肉燥飯同日本A4黑毛和牛三文治出面食黑毛和牛三文治好貴,桔梗呢set真係好抵食!多士非常香脆,和牛口感軟嫩、牛味濃郁,兩者夾埋一齊食,無論口感定味道都好豐富好好食黑毛和牛肉燥飯嘅肉燥係大大粒嘅和牛肉,又腍又入味,個汁甜甜地咁,送飯一流~嫩煎鮭魚定食 $128個三文魚煎得啱啱好,魚皮超脆,魚肉嫩滑,唔會過熟。條魚本身已經落咗啲鹽嚟煎,再吱啲檸檬汁同點啲蘿蔔蓉,簡簡單單嘅調味已經好好食。定食跟嘅配菜同頭先個和牛set一樣,特別鍾意個溏心蛋同香菇!溏心蛋嘅流心效果好正,好香蛋味;香菇醃到甜甜地咁好好食,佢呢度嘅定食set跟嘅配菜真係好多,所以每一啖飯都會有餸配埋一齊食日日燕麥奶搖(芒果) $58由芒果、乳酪同燕麥奶混合而成,燕麥奶有益健康又低卡,超香濃嘅乳酪同芒果非常之夾,酸酸甜甜,美味清新
桔梗combo $158
有齊曬日本A4黑毛和牛肉燥飯同日本A4黑毛和牛三文治
嫩煎鮭魚定食 $128
日日燕麥奶搖(芒果) $58
2022-06-15 38 浏览
旺角文青cafe 離開旺角當然要去教呢間台式 餐廳呢度落地玻璃好靚 可以望到旺角行人餐廳裏面可以飲下啤酒同朋友談心我首先就叫咗一個 佢哋餐廳都幾出名的 吉列和牛, 佢啲仲有沙律伴菜同埋傳統儀式拌菜一個set dinner 兩件日式吉列和牛多士黃牛牛肉味濃郁 吉列炸到我剛剛好 炸粉剛剛好薄, 伴碟仲有蘋果 甜甜酸酸非常醒胃仲有一啲蕃茄 仔 甜甜酸酸 同埋一啲 黃瓜 混合一起好鬼醒胃 配上滷肉飯, 滷肉飯用上日本珍珠米 原裝台式滷肉飯, 再配上一隻日式溏心蛋 美的和諧
旺角文青cafe 離開旺角當然要去教呢間台式 餐廳

呢度落地玻璃好靚 可以望到旺角行人
餐廳裏面可以飲下啤酒同朋友談心

一個set dinner 兩件日式吉列和牛多士

2022-06-13 63 浏览
一入到餐廳環境都幾大,座位闊落😙我哋分別叫咗一個炒烏冬同埋三文魚定食😝今次三文魚比較瘦,唔會好似平時一般煎三文魚咁油膩😚另外白飯上面亦都配左啲飯素,撈埋一齊食好開胃,不過整體就會比較乾少少個糖心蛋醃得好入味,如果蛋黃部份可以生少少會更加好另外炒烏冬用咗日式醬油,表面配搭左好幾片豬頸肉,口感爽口彈牙😋整體味道甜甜地亦都唔會太過油膩另外叫咗一杯flat white,同之前一樣保持到水準,整體來講都幾適合同朋友打卡或者約傾偈嘅一間餐廳🤓
一入到餐廳環境都幾大,座位闊落😙

個糖心蛋醃得好入味,如果蛋黃部份可以生少少會更加好

亦都唔會太過油膩

2022-06-12 2599 浏览
去完朗豪坊行街差唔多1:00又係要食午餐嘅時候諗住喺附近求其搵間餐廳食點知一路行落去就見到呢間餐廳地方非常大一拉開對門冷氣又非常足夠感到非常舒服就決定喺呢度進行午餐,果然冇令我失望日本A4和黃牛三文治(全份)$172台式燉牛肉將意粉配溫泉蛋$108鮮姜梳打(+24) 日本A4和牛,牛肉味非常香濃,完全有入口即溶嘅感覺,肉質非常鮮嫩,油香適中入口多汁,麵包烘得香脆,無論口感同味道都做得非常出色。第一次食咁好味嘅三文治, 真係好味👍👍👍台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋 ,賣相非常之吸引,台式燉牛肉味道好香,牛肉味道特別香濃,最特別就係肉汁豐富,配上意大利粉食特別好味開胃,意粉都做得好出色,軟硬度適中唔會太林,值得推介,💯鮮姜梳打,(+$24)味道非常清新,係咁熱嘅天氣飲返杯,真係好舒服。生姜味道酸酸辣辣,感覺好健康好又夠曬涑
去完朗豪坊行街
地方非常大
一拉開對門
冷氣又非常足夠
感到非常舒服
就決定喺呢度進行午餐,果然冇令我失望

日本A4和黃牛三文治(全份)$172
台式燉牛肉將意粉配溫泉蛋$108
鮮姜梳打(+24)
台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋 ,
賣相非常之吸引,台式燉牛肉味道好香,
鮮姜梳打,(+$24)味道非常清新,
係咁熱嘅天氣飲返杯,真係好舒服。
生姜味道酸酸辣辣,感覺好健康好
又夠曬涑
  • 日本A4黑毛和牛三文治
➡️食盡旺角之多國菜 — 桔梗 Jie Genge—————————————————————桔梗位於旺角砵蘭街,餐廳提供多國菜式,而餐廳嘅裝飾吸引,走文青路線,面積大同樓底高,坐位擺設寬鬆,好適合朋友聚餐或者情侶約會最近喺桔梗既社交媒體得知,餐廳出名嘅壽喜燒套餐做埋六月就會轉其他菜式,所以今次就叫左壽喜燒套餐🥩🔸 壽喜燒雙人套餐A (全和牛) $728套餐包左250g黑毛和牛丶2隻日本籣王蛋丶野菜拼盤丶同白飯連飯素(任添)🍚 套餐有兩種食法,第一種係燒和牛,Order完後會有店員講解同示範點樣燒和牛,牛肉係烹煮嘅時候除咗會落壽喜燒汁,仲會加上黑糖😋 黑毛和牛沾上籣王蛋蛋漿🥚後,食落後有入口即溶既感覺,好食而第二種食法就係落湯,落埋剩低嘅和牛加上蔬菜拼盤🌱 蔬菜食落新鮮,同湯底好match😆🔸 🥤日日燕麥奶搖(芒果) $58芒果milk shake足料,酸酸甜甜幾好飲😛💭Overall comment:黑毛和牛食落正,而且成個壽喜燒嘅配搭好食,不時亦都會有店員留意你嘅需要,想去食嘅朋友就記得係六月完之前去book位食啦!—————————————————————店舖地址: 桔梗 (旺角)旺
➡️食盡旺角之多國菜 — 桔梗 Jie Genge
—————————————————————

壽喜燒套餐🥩

🔸 壽喜燒雙人套餐A (全和牛) $728

🔸 🥤日日燕麥奶搖(芒果) $58

芒果milk shake足料,酸酸甜甜幾好飲😛

💭Overall comment:

黑毛和牛食落正

—————————————————————
店舖地址: 桔梗 (旺角)
旺角砵蘭街160號地下至2樓

營業時間: 星期一至日 12:00 - 17:00 & 18:00 - 02:00
2022-06-10 52 浏览
一直想黎好耐架喇🤩今日出旺角交收順便黎食個lunch先🍜餐廳真係非常寬敞🤗樓底好高空間感十足👍每枱座位距離都遠🪑有2層所以座位都好多😊用QR code自行落單非常方便指定午市時間 餐飲品仲有50%off優惠添🥃🥤點了🍜明太子鍋燒烏冬配吉列和牛🥩平時我都好鐘意有關明太子菜式😁哩個明太子鍋燒烏冬味道都夠濃味😏不過明太子少咗啲😂如果多啲就更加好和牛五成熟🥩外皮炸到金黄香脆😋內裡肉質juicy飲品點了☕️熱莫卡咖啡order時加了Oat Milk🥛我覺得哩度熱莫卡咖啡好飲喎😊係特別香濃同滑☕️推薦👍可能出面落大雨☔️中午時段不是太多人🤭一路聽住餐廳播放流行音樂一邊享受我嘅午餐🍽回頭指數好高👍
一直想黎好耐架喇🤩今日出旺角交收順便黎食個lunch先🍜

我覺得哩度熱莫卡咖啡好飲喎😊係特別香濃同滑☕️推薦👍

2022-06-10
  • 熱莫卡咖啡
  • 明太子鍋燒烏冬配吉列和牛
尼間位置方便既餐廳地方夠大,約朋友食飯聚聚麵幾推介 🤗 其實🐻好早期已經試佢哋既壽喜燒🍲,但近排咁岩睇到佢地話壽喜燒做到六月咋 🥹 所以就出一出post俾大家參考下,睇吓好唔好襯仲有啲時間去試試佢 😆💛⁡🐻の試食‼️⁡✨ 壽喜燒雙人套餐B(雙種牛) $728✨ 日本A4黑毛和牛三文治(全份) $148✨ 熱京都抹茶鮮奶 $58⁡就咁睇價錢會覺得幾貴下,但有齊A4黑毛和牛同埋澳洲M8和牛,加埋2隻蘭王、大大盤野菜同埋白飯任添,🐻三人行咁食都覺得幾飽飽,滿足埋想食日本壽喜燒既慾望 😆 值得一讚係店員細心指導烹調嘅方法✨ 另外,黑毛和牛三文治都幾推介,麵包烘得好脆身,加埋和牛滿滿既油脂、鬆軟口感同肉汁,簡直唔捨得食曬佢 🐮🙈

🐻の試食‼️

✨ 壽喜燒雙人套餐B(雙種牛) $728
✨ 日本A4黑毛和牛三文治(全份) $148
✨ 熱京都抹茶鮮奶 $58

壽喜燒雙人套餐B(雙種牛)
日本A4黑毛和牛三文治(全份)
壽喜燒雙人套餐B(雙種牛)
日本A4黑毛和牛三文治(全份)
2022-06-08 687 浏览
之前每次經過旺角砵蘭街,已經見到桔梗地方好大,樓底好高,上面仲有一層閣樓,裝修風格簡約,係一個打卡嘅好地方。入到去先知原來主打和牛食品,王牌有壽喜燒套餐,這間cafe的環境都不錯,座位與座位之間有一定距離,都幾舒適店面非常寬敞叫左個桔梗和牛Combo Set漬物前菜有豆同醃蘿蔔,酸酸甜甜好開胃和牛三文治包好脆,和牛炸到五成熟,入口口感軟熟,外面嗰層脆裏面半完,牛味濃,絕對值得單點和牛肉燥飯牛肉,食落似牛,醬汁香濃,送飯一流,牛味都好香濃😋,糖心蛋日本A4黑毛和牛三文治 香脆的多士夾著吉列黑毛和牛,餐廳還選用了熊本県生產的極上和牛,而且餐廳規定和牛要五成熟。和牛食落不會太生及多血,食開七成熟的朋友都可以一試。和牛口感嫩滑,還有沙律醬台灣牛肉麵牛肉肥瘦適中,牛味香濃,面身爽口,湯底濃度適中,仲有兩碟配菜。炸雞翼佐明太子芥末優格醬,雞翼外皮炸得好脆,加埋入面個餡好充實,醬汁夾埋非常之開胃,一啖咬落去10分滿足

叫左個桔梗和牛Combo Set

日本A4黑毛和牛三文治

炸雞翼佐明太子芥末優格醬
2022-06-08 95 浏览
知道呢間 cafe 係旺角己經出名左一段時間,見到openrice 星期六有位可以訂座,約埋友人去試試。去到餐廳環境相當闊落,坐得好舒服。當日叫左碗台灣牛肉麵,配有小食酸菜同枝豆。湯底十分濃郁,牛肉係牛展肉,好軟熟唔靭,但麵嘅份量有啲少。(當日唔知係唔係顧客眾多,呢碗牛肉麵等左起碼45分鐘,感覺上應該係漏左單)整體而言,呢間cafe性價比唔算高,價錢偏貴,同時可以選擇嘅款式唔多,但好處係坐得舒服,係鬧市中都係一個唔錯嘅選擇。

去到餐廳環境相當闊落,坐得好舒服。

台灣牛肉麵
💛💛💛💛不得不提,職員服務好好,態度好好,我地以前黎一直都係坐下層,今次就想坐下上層,但上層只係for shisha,最係都安排到坐上層。而食緊嘅時候,佢地會幫手燒,仲會時不時主動走黎睇下有冇需要幫手,教我地點食!抵讚👍 食物方面,我地一行二人本身打算黎食下西餐飲杯野,點知見到全場好多人都叫壽喜燒,而我地又未食過關西風嘅壽喜燒!再睇一睇menu,又真係幾吸引!最後,我地叫左一個二人set都係$728,係ig打埋卡仲有9折,每人都係三百幾蚊就有A4和牛食,老實講,自己買料都差唔多呢個價,仲要洗碗,而家仲有人燒埋比你,真係抵到爛!我地呢個2人set包左250g A4和牛🥩 - 塊塊都大大片,入口即融;2隻蘭王蛋🥚 - 識食嘅都知,蘭王蛋係蛋中之王,係少有標榜可以生食嘅蛋,我地仲拎左少少去撈飯,超正;野菜豆腐盤🥗 - 原來有一大盤,包羅萬有,完全唔洗驚唔夠纖維,而且全部都好新鮮;任食有飯素嘅飯🍚 - 原本見menu係白飯,上到黎係有飯素,而且係珍珠米,所以我地都忍唔住叫多碗,超級滿足!
💛💛💛💛