264
94
54
等级4
476
0
2021-01-09 2175 浏览
旺角好出名嘅餐厅💛今日终於嚟到食一路以为系小店嚟😂但原来都几大间,仲有成两层因为楼底好高,所以感觉好舒服食物选择同其他cafe差唔多啦BBQ起司牛肉三文治 $128枫糖苹果猪肉三文治$128两份三文治都好比我想像中大份一上枱嗰吓有少少惊叹又几吸引两份都好多肉肉,仲有烟肉同蛋牛肉嗰款配埋芝士,比较浓味而猪肉就有啲苹果中和下,但肉质就偏韧个包烘到脆一脆,好好味二择其一嘅话,我会拣BBQ牛肉惹味啲同夹啲干贝转圈圈 $108即系Scallop, Truffle sauce pasta三文治就惊叹,意粉就惊吓个份量咁少嘅喂😂望住隔离嗰两个食大大份三文治自己份意粉就得几啖🥲心理小小唔平衡🥺味道嚟讲呢,就几好嘅个酱好浓好creamy, 松露味都好香不过系啲scallop唔系好够香食食吓意粉觉得唔对路,决定加多个小食先得见人哋枱盘薯条锣咁大🍟Too much too much所以拣咗鸡翼炸鸡中翼 配 是拉差美滋酱 $98/8pc我话系发育正常嘅鸡翼但个frd话唔止,系发福真系好大只个炸皮唔似普通炸鸡偏硬嗰款系类似fish n chip嗰啲咁薄薄一层,够晒脆入面就好juicy不过我就唔系咁钟意只酱如果系
更多
旺角好出名嘅餐厅💛今日终於嚟到食
一路以为系小店嚟😂但原来都几大间,仲有成两层
91 浏览
0 赞好
0 留言
47 浏览
0 赞好
0 留言
因为楼底好高,所以感觉好舒服
545 浏览
1 赞好
0 留言
食物选择同其他cafe差唔多啦
54 浏览
0 赞好
0 留言

63 浏览
0 赞好
0 留言
BBQ起司牛肉三文治 $128

31 浏览
0 赞好
0 留言
枫糖苹果猪肉三文治$128

两份三文治都好比我想像中大份
一上枱嗰吓有少少惊叹
又几吸引
两份都好多肉肉,仲有烟肉同蛋

牛肉嗰款配埋芝士,比较浓味

而猪肉就有啲苹果中和下,但肉质就偏韧

个包烘到脆一脆,好好味
二择其一嘅话,我会拣BBQ牛肉
惹味啲同夹啲
54 浏览
0 赞好
0 留言

干贝转圈圈 $108

即系Scallop, Truffle sauce pasta
18 浏览
0 赞好
0 留言

三文治就惊叹,意粉就惊吓
个份量咁少嘅喂😂
望住隔离嗰两个食大大份三文治
自己份意粉就得几啖🥲心理小小唔平衡🥺
味道嚟讲呢,就几好嘅
个酱好浓好creamy, 松露味都好香
不过系啲scallop唔系好够香

食食吓意粉觉得唔对路,决定加多个小食先得
见人哋枱盘薯条锣咁大🍟Too much too much
所以拣咗鸡翼
18 浏览
1 赞好
0 留言

炸鸡中翼 配 是拉差美滋酱 $98/8pc
12 浏览
0 赞好
0 留言
我话系发育正常嘅鸡翼
但个frd话唔止,系发福
真系好大只

个炸皮唔似普通炸鸡偏硬嗰款
系类似fish n chip嗰啲咁
薄薄一层,够晒脆
入面就好juicy

不过我就唔系咁钟意只酱
如果系honey mustard/ 普通千岛酱/他他酱 应该会更加好
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-01-05
用餐途径
堂食
人均消费
$170 (午餐)
等级4
872
7
2020-12-15 1895 浏览
由於「砵兰街」台湾咖啡餐厅「桔梗」有「中场休息」,加上食店餐牌里面提供的食品都是偏向西式为主,跟我比较期望的中式港式食品有点不同。所以我等到下午六点重新开门,只选择付款购票,购买享用一杯热朱古力「莫卡咖啡」,饮完「莫卡咖啡」之後,再徒步前往其他地方享用晚餐。「桔梗」制造的热「莫卡咖啡」饮品还有另外一个名称,叫做「起源港口」,至於为什麽「桔梗」的热「莫卡咖啡」另一个名称叫做「起源港口」,我个人也不太清楚实际的原因。我先不评价「桔梗」「莫卡咖啡」里面的味道,反而先评论一下「桔梗」「莫卡咖啡」表面上的鲜奶拉花图案,图案看似不是非常复杂的图案,但是我始终看不明白咖啡里面的拉花图案是什麽东西。不过由於「桔梗」「莫卡咖啡」饮品里面加入了鲜奶,加上「莫卡咖啡」饮品里面也加入了甜味「朱古力」材料,所以「莫卡咖啡」实际制成品里面的味道很甜,「朱古力」跟「鲜奶」甜味把「咖啡」原本的苦味暂时掩盖住。听说「桔梗」本来还有阁楼位置,不过我光顾「桔梗」期间,只是坐在楼下享用「起源港口(莫卡咖啡)」饮品而已,所以未有见过「桔梗」阁楼实际状况。但是我後来发现「桔梗」的晚餐餐牌里面,始终没有提供适合我享用的晚餐食品,所
更多
由於「砵兰街」台湾咖啡餐厅「桔梗」有「中场休息」,加上食店餐牌里面提供的食品都是偏向西式为主,跟我比较期望的中式港式食品有点不同。

所以我等到下午六点重新开门,只选择付款购票,购买享用一杯热朱古力「莫卡咖啡」,饮完「莫卡咖啡」之後,再徒步前往其他地方享用晚餐。

「桔梗」制造的热「莫卡咖啡」饮品还有另外一个名称,叫做「起源港口」,至於为什麽「桔梗」的热「莫卡咖啡」另一个名称叫做「起源港口」,我个人也不太清楚实际的原因。

我先不评价「桔梗」「莫卡咖啡」里面的味道,反而先评论一下「桔梗」「莫卡咖啡」表面上的鲜奶拉花图案,图案看似不是非常复杂的图案,但是我始终看不明白咖啡里面的拉花图案是什麽东西。

不过由於「桔梗」「莫卡咖啡」饮品里面加入了鲜奶,加上「莫卡咖啡」饮品里面也加入了甜味「朱古力」材料,所以「莫卡咖啡」实际制成品里面的味道很甜,「朱古力」跟「鲜奶」甜味把「咖啡」原本的苦味暂时掩盖住。

听说「桔梗」本来还有阁楼位置,不过我光顾「桔梗」期间,只是坐在楼下享用「起源港口(莫卡咖啡)」饮品而已,所以未有见过「桔梗」阁楼实际状况。

但是我後来发现「桔梗」的晚餐餐牌里面,始终没有提供适合我享用的晚餐食品,所以我觉得在「桔梗」享用到一杯甜味的「莫卡咖啡」,对我来说已经达成目标,将来还未知有没有机会再光顾了。
44 浏览
0 赞好
0 留言

49 浏览
0 赞好
0 留言

286 浏览
0 赞好
0 留言

286 浏览
1 赞好
0 留言

44 浏览
0 赞好
0 留言

33 浏览
0 赞好
0 留言

24 浏览
0 赞好
0 留言

17 浏览
0 赞好
0 留言

起源港口(莫卡咖啡)
$38
18 浏览
0 赞好
0 留言

10 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-11-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$38 (下午茶)
推介美食
起源港口(莫卡咖啡)
$ 38
等级4
171
0
2020-12-02 1619 浏览
黄店💛很多人,记得提早预约~环境超阔~很热闹。收+1服务费,提供探热和搓手液~PS: 餐具纸巾和水要自己出去拎~去柜台点餐Dinner set A $368(5碟)#欧式酸种面包 #🥯 有点像健康的那种麦面包,沾秘制抹酱几特别,有少少像咖啡的味道#藜麦花园沙律 #🥗有一些果仁配搭和沙律醋感觉健康,好吃😋#台式炖牛肉饭 味道超级惊喜,像麻辣海底捞汤味精的烩饭....牛肉几香和淋#麻油鸡炖饭味道像平时的瘦肉粥😂还有姜粒...感觉像中式的意大利饭-..-鸡胸肉粗糙(两款饭都不合我的口味,充满中式口味😂有点奇怪)#是日精选甜品 甜甜的杂果雪葩几有趣,吃到有点像菠萝、麒麟果的味道🤔旁边有很多水果粒:火龙果、草莓、芒果等等~底下有点像脆脆龙须糖饼#炸薯条配黑松露酱 $78波浪形薯条热烘烘脆卜卜~配秘制黑松露美巧滋酱好吃😋很特别,黑松露味比较清淡#蜜桃绿茶 #🍵 $48 超级清淡~没什麽味道~健康服务质素:5/10环境舒适度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:6/10
更多
黄店💛很多人,记得提早预约~环境超阔~很热闹。
79 浏览
0 赞好
0 留言
收+1服务费,提供探热和搓手液~

PS: 餐具纸巾和水要自己出去拎~去柜台点餐
38 浏览
0 赞好
0 留言

Dinner set A $368(5碟)
445 浏览
0 赞好
0 留言

#欧式酸种面包 #🥯
欧式包
22 浏览
0 赞好
0 留言
有点像健康的那种麦面包,沾秘制抹酱几特别,有少少像咖啡的味道

#藜麦花园沙律 #🥗
藜麦花园沙律🥗
19 浏览
1 赞好
0 留言

有一些果仁配搭和沙律醋感觉健康,好吃😋

#台式炖牛肉饭
台式牛肉炖饭
20 浏览
0 赞好
0 留言

味道超级惊喜,像麻辣海底捞汤味精的烩饭....牛肉几香和淋


#麻油鸡炖饭
夜市麻油鸡炖饭
15 浏览
0 赞好
0 留言

味道像平时的瘦肉粥😂还有姜粒...感觉像中式的意大利饭-..-鸡胸肉粗糙

(两款饭都不合我的口味,充满中式口味😂有点奇怪)


#是日精选甜品
是日甜品
10 浏览
0 赞好
0 留言
甜甜的杂果雪葩几有趣,吃到有点像菠萝、麒麟果的味道🤔旁边有很多水果粒:火龙果、草莓、芒果等等~底下有点像脆脆龙须糖饼

#炸薯条配黑松露酱 $78
薯条配黑松露酱
$78
16 浏览
0 赞好
0 留言

波浪形薯条热烘烘脆卜卜~配秘制黑松露美巧滋酱好吃😋很特别,黑松露味比较清淡

#蜜桃绿茶 #🍵 $48
蜜桃绿茶
$48
18 浏览
0 赞好
0 留言
超级清淡~没什麽味道~健康

服务质素:5/10
环境舒适度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:6/10

33 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$270 (晚餐)
推介美食
薯条配黑松露酱
$ 78
等级4
117
0
2020-09-28 4181 浏览
说起桔梗,看官会想起甚麽?小的会想起枇杷膏!但原来这是位於旺角,一间占地三层的餐厅名字,是夜五位喜欢蜘蛛侠的朋友聚首一堂,地点就选了这里,虽然有三层,但晚饭时间仍然挤得水泄不通,连餐具也因人满之患而供不应求呢。 手工面包|坚果松露奶油 - 五块不同品种的面包集结,捧上手是微热的,净吃已很好吃了,酱料带少许松露香 😋花园沙拉|新鲜蔬果|风味油醋 - 漏了没拍照的菜蔬🤪 😋温泉蛋凯撒沙拉|铁板鸡肉 - 鸡肉看似很乾且柴,不过入口却不然 😋炸薯条|柠檬香草优格 - 薯条松软带薯肉且热呼呼的,酱料带少许酸香解油腻 😋特制鸡中翼|是拉差辣美乃滋 - 如层层叠般卖相,鸡翼炸得极酥脆,很少吃鸡皮的在下也忍不住吃剩一对骨 😋煎干贝|章鱼|龙虾|南瓜泥 - 干贝很厚肉,章鱼软嫩,可惜份量太䄂珍 😋蕃茄培根猪颈肉炖饭 - 猪颈肉惹味,带茄香的炖饭很开胃呢 😋干贝奶油翠瓜炖饭 - 这里的干贝真的非常厚身极美味,其实小的有点抗拒白汁之物,不过这边的却可接受,皆因没有太浓厚之腻滞感 😋美国牛仔骨|BBQ酱|季节时蔬 - 牛仔骨具焦香,酱汁很惹味 😋心太软 & 柠檬塔 - 心太软爆浆的热暖很得民心,柠檬塔的酸香如
更多
说起桔梗,看官会想起甚麽?小的会想起枇杷膏!但原来这是位於旺角,一间占地三层的餐厅名字,是夜五位喜欢蜘蛛侠的朋友聚首一堂,地点就选了这里,虽然有三层,但晚饭时间仍然挤得水泄不通,连餐具也因人满之患而供不应求呢。
90 浏览
0 赞好
0 留言

手工面包|坚果松露奶油 - 五块不同品种的面包集结,捧上手是微热的,净吃已很好吃了,酱料带少许松露香

😋花园沙拉|新鲜蔬果|风味油醋 - 漏了没拍照的菜蔬🤪
82 浏览
0 赞好
0 留言

😋温泉蛋凯撒沙拉|铁板鸡肉 - 鸡肉看似很乾且柴,不过入口却不然 😋炸薯条|柠檬香草优格 - 薯条松软带薯肉且热呼呼的,酱料带少许酸香解油腻
82 浏览
0 赞好
0 留言

😋特制鸡中翼|是拉差辣美乃滋 - 如层层叠般卖相,鸡翼炸得极酥脆,很少吃鸡皮的在下也忍不住吃剩一对骨
67 浏览
0 赞好
0 留言

😋煎干贝|章鱼|龙虾|南瓜泥 - 干贝很厚肉,章鱼软嫩,可惜份量太䄂珍
53 浏览
0 赞好
0 留言

😋蕃茄培根猪颈肉炖饭 - 猪颈肉惹味,带茄香的炖饭很开胃呢
44 浏览
0 赞好
0 留言

😋干贝奶油翠瓜炖饭 - 这里的干贝真的非常厚身极美味,其实小的有点抗拒白汁之物,不过这边的却可接受,皆因没有太浓厚之腻滞感
33 浏览
0 赞好
0 留言

😋美国牛仔骨|BBQ酱|季节时蔬 - 牛仔骨具焦香,酱汁很惹味
20 浏览
0 赞好
0 留言

😋心太软 & 柠檬塔 - 心太软爆浆的热暖很得民心,柠檬塔的酸香如法餐中的雪葩令口腔清爽起来。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级4
297
0
竟然……香港……有咁大间Cafe ?😱😱,重要喺旺区,仲要有阁楼,完全想像唔倒。疫情缓和,人好多,无book位,walk in 差啲无位,坐入去会俾个台号牌,出去order 时讲台号会送餐,其实呢个系半自助式嘅点餐,可惜有啲乱🙈, 我明明讲咗table number 系50,佢张单打咗2,其实……不如调返转,我地去order 时,入机嗰个入咗咩台号先俾返个牌我地会唔会好啲?如果走年青人,学生路线其实单价都唔平,set dinner HKD 580无饮品,加100有2杯high ball,单点main course 普遍都over 150, 饮品另外order.《春鸡》158卖相好靓,个汁系甜甜地, 旁边有少少伴菜,无咁heavy 《心太软》68原来唔系只得件cake , 仲有雪糕,有细心摆位,雪糕系薄荷朱古力,都ok好味,不过一样会溶,另一样唔够热会无流心效果,两样都要立即食,其实唔应该摆埋一齐😅《黑糖牛奶》48杯好靓😚,不过嚟到唔够热作为一间文青cafe 都具备咗基本条件📚,就系有门口打咭位📍,有wifi同唔限时,不过价钱就唔太贴地同埋台迫咗啲😅,价钱仲有啲怪,我地分开出去order
更多
竟然……香港……有咁大间Cafe ?😱😱,重要喺旺区,仲要有阁楼,完全想像唔倒。
疫情缓和,人好多,无book位,walk in 差啲无位,坐入去会俾个台号牌,出去order 时讲台号会送餐,其实呢个系半自助式嘅点餐,可惜有啲乱🙈, 我明明讲咗table number 系50,佢张单打咗2,其实……不如调返转,我地去order 时,入机嗰个入咗咩台号先俾返个牌我地会唔会好啲?

74 浏览
1 赞好
0 留言


如果走年青人,学生路线其实单价都唔平,set dinner HKD 580无饮品,加100有2杯high ball,单点main course 普遍都over 150, 饮品另外order.

979 浏览
1 赞好
0 留言


《春鸡》158
卖相好靓,个汁系甜甜地, 旁边有少少伴菜,无咁heavy

春鸡
67 浏览
0 赞好
0 留言


《心太软》68
原来唔系只得件cake , 仲有雪糕,有细心摆位,雪糕系薄荷朱古力,都ok好味,不过一样会溶,另一样唔够热会无流心效果,两样都要立即食,其实唔应该摆埋一齐😅

心太软
47 浏览
2 赞好
0 留言


《黑糖牛奶》48
杯好靓😚,不过嚟到唔够热

黑糖牛奶
69 浏览
0 赞好
0 留言

作为一间文青cafe 都具备咗基本条件📚,就系有门口打咭位📍,有wifi同唔限时,不过价钱就唔太贴地同埋台迫咗啲😅,价钱仲有啲怪,我地分开出去order , 一个要加10%,一个唔使?🤔🤔
101 浏览
0 赞好
0 留言
45 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-20
用餐途径
堂食
人均消费
$169 (晚餐)
等级2
23
0
2021-02-26 0 浏览
旺角📍人气咖啡厅☕️💛今次又用咗Openrice 一早预订左位 一去到就有位lu~入到去第一个感觉就系好阔落 加上系Self service嘅 有种Canteen嘅感觉😂嘢食种类唔算太多 今次试左两个main course同个鸡翼BBQ酱春鸡+烤红萝卜 $158鸡肉都还算嫩身 同埋多肉个BBQ酱就好正!用嚟点鸡一流~干贝奶油鲑鱼翠瓜炖饭 $178依个反而我觉得麻麻 可能我唔锺意佢啲 因为用咗奶油可能比较漏 同埋加咗奇亚籽 感觉有啲怪怪地🤨不过带子就大大粒好抵食炸酒香鸡中翼 $98/8pc呢个最好食!炸得好香脆仲有淡淡的柠檬草味~🤤唔知点解觉得有种泰式嘅感觉但系几好食 值得推荐~饮品方面就中规中矩 冇咩特别整体质素唔差 但系环境可能会有啲嘈 不过因为我都有份嘈埋一份所以冇乜所谓🤣~值得一提嘅系佢啲啤酒选择都几得意 同埋上楼上总有得shisha tim! 我哋三个人食人均消费就$200左右桔梗 (旺角)地方:旺角砵兰街160号地下至2楼
更多
旺角📍人气咖啡厅☕️💛
今次又用咗Openrice 一早预订左位 一去到就有位lu~
入到去第一个感觉就系好阔落 加上系Self service嘅 有种Canteen嘅感觉😂

嘢食种类唔算太多 今次试左两个main course同个鸡翼

BBQ酱春鸡+烤红萝卜 $158
鸡肉都还算嫩身 同埋多肉
个BBQ酱就好正!用嚟点鸡一流~

干贝奶油鲑鱼翠瓜炖饭 $178
依个反而我觉得麻麻 可能我唔锺意佢啲 因为用咗奶油可能比较漏 同埋加咗奇亚籽 感觉有啲怪怪地🤨不过带子就大大粒好抵食

炸酒香鸡中翼 $98/8pc
呢个最好食!炸得好香脆
仲有淡淡的柠檬草味~🤤
唔知点解觉得有种泰式嘅感觉
但系几好食 值得推荐~

饮品方面就中规中矩 冇咩特别
整体质素唔差 但系环境可能会有啲嘈 不过因为我都有份嘈埋一份所以冇乜所谓🤣~值得一提嘅系佢啲啤酒选择都几得意 同埋上楼上总有得shisha tim!
我哋三个人食人均消费就$200左右

桔梗 (旺角)
地方:旺角砵兰街160号地下至2楼
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
32
0
2021-02-19 2 浏览
📍桔梗💛 文青爆chill黄店cafe🧉约会 打卡 倾偈完全唔系问题❤️———————————-黑松露干贝公主意粉🍝 $98 首先重点讲真系好锺意佢个意粉质地 ,3大粒带子 好爽口 👍,超多黑松露劲香超突出😻,值得一试😋———————————奶油鲑鱼意粉🍝$78 觉得呢个就正常白汁意粉比较普通 , 但系都好食嘅😝 差少少钱比较建议食上高嗰个🤪———————————————特制鸡中翼 $88 个份量都好多 鸡翼炸得松脆😋好好味 配埋佢个特制酱汁 正🤩 ———————————————环境- 环境好舒适楼底好高 好似去咗台湾文青Cafe嘅感觉 最适合打卡同朋友倾偈影相😍——————————————— 桔梗 (旺角)旺角砵兰街160号地下至2楼
更多
📍桔梗💛 文青爆chill黄店cafe🧉约会 打卡 倾偈完全唔系问题❤️
———————————-
黑松露干贝公主意粉🍝 $98 首先重点讲真系好锺意佢个意粉质地 ,3大粒带子 好爽口 👍,超多黑松露劲香超突出😻,值得一试😋
———————————
奶油鲑鱼意粉🍝$78 觉得呢个就正常白汁意粉比较普通 , 但系都好食嘅😝 差少少钱比较建议食上高嗰个🤪
———————————————
特制鸡中翼 $88 个份量都好多 鸡翼炸得松脆😋好好味 配埋佢个特制酱汁 正🤩
———————————————
环境- 环境好舒适楼底好高 好似去咗台湾文青Cafe嘅感觉 最适合打卡同朋友倾偈影相😍
———————————————
桔梗 (旺角)
旺角砵兰街160号地下至2楼
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
30
0
今日同朋友行街行到攰,就想搵一间Cafe坐下,点知我哋就搵到呢间桔梗,成间Cafe好大主要以木色为主,简单舒服,有好多座位,但系亦都好多人等位,但好彩我哋等咗10几分钟就可以入座。我哋叫咗依个我哋All day breakfast,食物有德国肠、滑蛋、沙律菜、啡菇、烟肉同埋两块包,份量都算适中,味道亦都可以,正正常常不过不失。另外叫咗呢个干贝转圈圈,系有带子同蘑菇忌廉意粉,味道十分浓郁,喜欢蘑菇忌廉嘅朋友绝对值得推介。左手边嗰杯京都抹茶鲜奶,如果大家不叫咖啡亦都可以试一试!
更多
今日同朋友行街行到攰,就想搵一间Cafe坐下,点知我哋就搵到呢间桔梗,成间Cafe好大主要以木色为主,简单舒服,有好多座位,但系亦都好多人等位,但好彩我哋等咗10几分钟就可以入座。
0 浏览
0 赞好
0 留言
我哋叫咗依个我哋All day breakfast,食物有德国肠、滑蛋、沙律菜、啡菇、烟肉同埋两块包,份量都算适中,味道亦都可以,正正常常不过不失。
0 浏览
0 赞好
0 留言
另外叫咗呢个干贝转圈圈,系有带子同蘑菇忌廉意粉,味道十分浓郁,喜欢蘑菇忌廉嘅朋友绝对值得推介。
左手边嗰杯京都抹茶鲜奶,如果大家不叫咖啡亦都可以试一试!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
60
0
2021-02-03 42 浏览
#旺角 #桔梗 有日放假,得闲出旺角食个late lunch,就拣咗桔梗。首先入面楼底挑高,空间感好充足,音乐亦都好写意同open kitchen 入面嘅器具碰撞声,令你觉得入面好舒服,亦都好似去咗外国咁,有种逃离香港嘅感觉……而去得桔梗,都系唔想逃离,亦系唔想放弃香港嘅香港人试咗佢地嘅#干贝转圈圈 🍝再捞埋#松露菇菇酱汁 超级好味,如相中所现#松露 好多,菇好很多#干贝 3大粒,但干贝绝不马虎,底面都煎到香脆,咬开仲好juicy,同有腌过,有少少咸,吊出带子嘅鲜甜#意粉 煮到啱啱好有咬口酱汁好多,多到最後一啖都仲有sauce可以捞大推👍👍👍👍👍🉐️🉐️🉐️🉐️🉐️注意,要好肚饿先好叫呢个,因为好饱肚味道: 10/10味精: 7/10价钱: 7/10环境: 9/10服务: 8/10
更多
#旺角 #桔梗 有日放假,得闲出旺角食个late lunch,就拣咗桔梗。

首先入面楼底挑高,空间感好充足,音乐亦都好写意同open kitchen 入面嘅器具碰撞声,令你觉得入面好舒服,亦都好似去咗外国咁,有种逃离香港嘅感觉……而去得桔梗,都系唔想逃离,亦系唔想放弃香港嘅香港人

试咗佢地嘅
#干贝转圈圈 🍝再捞埋#松露菇菇酱汁 超级好味,如相中所现
#松露 好多,菇好很多
#干贝 3大粒,但干贝绝不马虎,底面都煎到香脆,咬开仲好juicy,同有腌过,有少少咸,吊出带子嘅鲜甜
#意粉 煮到啱啱好有咬口
酱汁好多,多到最後一啖都仲有sauce可以捞

大推👍👍👍👍👍🉐️🉐️🉐️🉐️🉐️

注意,要好肚饿先好叫呢个,因为好饱肚

味道: 10/10
味精: 7/10
价钱: 7/10
环境: 9/10
服务: 8/10

干贝转圈圈
1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
干贝转圈圈
等级4
100
0
2021-01-25 51 浏览
【黄店推介 -知名特色cafe - 桔梗@旺角🍊】🐷🐷🐷🐷💭相信好多人都听过或者食过呢间, 无论小食定炖饭都非常出色, 用心制作所以价钱唔平, 而且需要现金支付(或8达通🐷但最好唔好用啦), 依然吸引有心人一直支持! 入到去好舒服, 好大好空矿, 大台会用靓靓盆栽分隔, 食客可以好放心啦!! 不过由於好多人支持, 最好先尽早网上预约, 一般好难walk in ga...🐷🐷🐷🐷💬1️⃣ 干贝奶油鲑鱼翠肉瓜炖饭 $178由於餐牌系台湾人写, 翻译就系带子忌廉三文鱼翠肉瓜炖饭😂🙈, 带子同个猪头一样大粒, 好新鲜, 配三文鱼同翠肉瓜好fresh, 忌廉汁炖饭好浓郁, 食落有啲似意大利饭, 但冇西式咁漏同杰身, 可能翠肉瓜够开胃啦!!🐷🐷🐷🐷💬2️⃣ 龙虾明太子鲜虾蕃茄炖饭 $188呢个非常推介, 龙虾有大半只, 拆左壳嚟煮好入味, 但仲keep到好juicy, 特别一大啖咬落个钳到感觉一流!! 而且仲有好多只海虾, 令成个炖饭都充满海鲜味, 蕃茄汁同头先个白汁一样浓, 而且无法比较边样好食啲, 大家自己试下啦!!🐷🐷🐷🐷💬3️⃣ 软壳蟹小汉堡配炸鱼$168本身想叫佢最出名之一嘅炸
更多
【黄店推介 -知名特色cafe - 桔梗@旺角🍊】

🐷🐷🐷🐷💭相信好多人都听过或者食过呢间, 无论小食定炖饭都非常出色, 用心制作所以价钱唔平, 而且需要现金支付(或8达通🐷但最好唔好用啦), 依然吸引有心人一直支持! 入到去好舒服, 好大好空矿, 大台会用靓靓盆栽分隔, 食客可以好放心啦!! 不过由於好多人支持, 最好先尽早网上预约, 一般好难walk in ga...

🐷🐷🐷🐷💬1️⃣ 干贝奶油鲑鱼翠肉瓜炖饭 $178
由於餐牌系台湾人写, 翻译就系带子忌廉三文鱼翠肉瓜炖饭😂🙈, 带子同个猪头一样大粒, 好新鲜, 配三文鱼同翠肉瓜好fresh, 忌廉汁炖饭好浓郁, 食落有啲似意大利饭, 但冇西式咁漏同杰身, 可能翠肉瓜够开胃啦!!
1 浏览
0 赞好
0 留言


🐷🐷🐷🐷💬2️⃣ 龙虾明太子鲜虾蕃茄炖饭 $188
呢个非常推介, 龙虾有大半只, 拆左壳嚟煮好入味, 但仲keep到好juicy, 特别一大啖咬落个钳到感觉一流!! 而且仲有好多只海虾, 令成个炖饭都充满海鲜味, 蕃茄汁同头先个白汁一样浓, 而且无法比较边样好食啲, 大家自己试下啦!!
2 浏览
0 赞好
0 留言


🐷🐷🐷🐷💬3️⃣ 软壳蟹小汉堡配炸鱼$168
本身想叫佢最出名之一嘅炸黄金鸡翼!!点知卖晒!!!睇住一台台都有得食..🐷🐷🥺🥺终於老豆决定叫多个小食!! 系猪仔最锺意嘅迷你汉堡包🍔, 仲有炸鱼薯条🍟!! 上碟其实只系个面包迷你小小, 但只蟹系一啲都唔迷你, 啲脚突晒出嚟, 炸鱼亦都好出色, 切开仲有汁!!
2 浏览
0 赞好
0 留言


🐷🐷🐷🐷💬4️⃣青瓜HIGH BALL $78;桔梗奶昔 $58
奶昔系signature drink, 当然要试啦, 同鸡翼一样几乎每台都叫, 今次系香蕉奶昔, 好饮得嚟又整得好靓, 🐷打卡一流! 至於青瓜酒都系博一博咁试下, 点知出奇地好饮, 清清甜甜酒味唔浓, 几岩女士们试试!!
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
57
0
2021-01-17 45 浏览
感觉好chill ,系食饭聚脚嘅好去处。食左三文鱼意粉,味道就正常啦,汁都算浓,但服务就好好,唔会催唔会赶,由得我哋倾偈,附近有哂侍应系度,一叫就会到。大概100蚊价位系物有所值。
更多
感觉好chill ,系食饭聚脚嘅好去处。食左三文鱼意粉,味道就正常啦,汁都算浓,但服务就好好,唔会催唔会赶,由得我哋倾偈,附近有哂侍应系度,一叫就会到。大概100蚊价位系物有所值。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-01-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
人均消费
$90
等级3
98
0
2021-01-16 76 浏览
🧃枫糖苹果猪排三文治🥪($108)整体份量算大,有5-6片薄薄的猪排+芝士+2片苹果+1个太阳蛋,包体较硬,所以跟软软的材料有点格格不入,这样的馅料我觉得软熟的面包会更搭~🌟另外我期待吃下去的感觉是清新的,可是苹果的爽脆好像没有特别加分,反而觉得整个组合没有很融合🥺.🍝三文鱼游游游($88) .相比之下,肥猪更喜欢这个(虽然三文鱼义大利面也很难不好吃?),意粉弹牙,酱汁带有香浓的奶油味,成功挂在每一条面上😗💦.整体来说食物质素还好,价格比较进取,服务基本上是没有的但是会收取加一服务费,如果这个价钱肥猪会expect更多!!💞
更多
8 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
🧃枫糖苹果猪排三文治🥪($108)
整体份量算大,有5-6片薄薄的猪排+芝士+2片苹果+1个太阳蛋,包体较硬,所以跟软软的材料有点格格不入,这样的馅料我觉得软熟的面包会更搭~🌟另外我期待吃下去的感觉是清新的,可是苹果的爽脆好像没有特别加分,反而觉得整个组合没有很融合🥺
.
9 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言

🍝三文鱼游游游($88)
.
相比之下,肥猪更喜欢这个(虽然三文鱼义大利面也很难不好吃?),意粉弹牙,酱汁带有香浓的奶油味,成功挂在每一条面上😗💦
.
整体来说食物质素还好,价格比较进取,服务基本上是没有的但是会收取加一服务费,如果这个价钱肥猪会expect更多!!💞
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
20
0
系旺角区返工嘅我今日同同事行远少少,去左试依间期待左好耐嘅Cafe,我就试左佢地嘅三文鱼游游游,系一个好Juicy嘅白汁三文鱼意粉,个形状几特别,砌到成条鱼咁,个三文鱼都几新鲜,而最特别嘅地方系个意粉,比较粗身,食落非常有饱腹感,而同事就点左个All Day Breakfast,旨在打卡靓靓,佢话都几好味,所以Cafe黎讲桔梗嘅食物有质素,味道不俗,而且食得饱,绝对值得一试,午餐14:00前仲送咖啡,我就点左杯Mocha,太口渴,饮左啖先记得影相,桔梗嘅环境好大,气氛好chill,可以衬食lunch轻松一下,实在太幸福。
更多
系旺角区返工嘅我今日同同事行远少少,去左试依间期待左好耐嘅Cafe,我就试左佢地嘅三文鱼游游游,系一个好Juicy嘅白汁三文鱼意粉,个形状几特别,砌到成条鱼咁,个三文鱼都几新鲜,而最特别嘅地方系个意粉,比较粗身,食落非常有饱腹感,而同事就点左个All Day Breakfast,旨在打卡靓靓,佢话都几好味,所以Cafe黎讲桔梗嘅食物有质素,味道不俗,而且食得饱,绝对值得一试,午餐14:00前仲送咖啡,我就点左杯Mocha,太口渴,饮左啖先记得影相,桔梗嘅环境好大,气氛好chill,可以衬食lunch轻松一下,实在太幸福。
三文鱼游游游 
7 浏览
0 赞好
0 留言
All Day  Breakfast 
11 浏览
0 赞好
0 留言
Mocha
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
三文鱼游游游 
All Day  Breakfast 
  • All  Day  Breakfast
等级4
476
0
2020-12-28 203 浏览
一日一黄店 旺角闹市深黄文青Cafe桔梗呢间有几黄 我就唔多讲啦 都唔需要由我黎证明之前好多朋友仔负皮呢一间店 多到怀疑有打手今日就等我黎试试 详细讲一讲今日评价啦.呢日假日大概12点半去到 岩岩唔洗等位(lucky)用餐期间出面keep住有5-10人排队门口需要探热 先可以就入座望落入面环境几阔落 2人坐 张台算好大员工数目多到 求其都影到 at least 10个以上(系到倾计)所以员工反应绝对好快‼️落单要自己出 出面bar台落单‼️餐具 水 纸巾 要自己行出去 自助拎餐牌种类 算好少 (可睇图).人均大概$150 文青Cafe 价钱还好⭐️台北炖牛肉意粉$98 味道完全唔似台北炖牛肉 叫麻辣芝士汁意粉 会适合啲小辣 好彩我系锺意食麻辣 应该锺意食谭仔嘅都OK fusion菜 可能好多都食唔惯 但呢个真系几夹👍🏻意粉软硬适中👍🏻3片牛肉 有油香 厚度适中🤦🏻‍♀️男仔食完未必饱 小贵.⭐️打卡专用dirty$42一上台 咖啡味几香👍🏻几有层次感 表面系热nutty咖啡👍🏻下面系冻牛奶 几特别锺意饮咖啡 既朋友应该会几适合.整体食物水平中上 但性价比唔高感觉服务可以做多少少 做完会加分例如
更多
一日一黄店 旺角闹市深黄文青Cafe桔梗
呢间有几黄 我就唔多讲啦 都唔需要由我黎证明
之前好多朋友仔负皮呢一间店 多到怀疑有打手
今日就等我黎试试 详细讲一讲今日评价啦
.
呢日假日大概12点半去到 岩岩唔洗等位(lucky)
用餐期间出面keep住有5-10人排队
门口需要探热 先可以就入座
望落入面环境几阔落 2人坐 张台算好大
员工数目多到 求其都影到 at least 10个以上(系到倾计)
所以员工反应绝对好快
‼️落单要自己出 出面bar台落单
‼️餐具 水 纸巾 要自己行出去 自助拎
餐牌种类 算好少 (可睇图)
.
人均大概$150 文青Cafe 价钱还好
⭐️台北炖牛肉意粉$98
味道完全唔似台北炖牛肉 叫麻辣芝士汁意粉 会适合啲
小辣 好彩我系锺意食麻辣 应该锺意食谭仔嘅都OK
fusion菜 可能好多都食唔惯 但呢个真系几夹
👍🏻意粉软硬适中
👍🏻3片牛肉 有油香 厚度适中
🤦🏻‍♀️男仔食完未必饱 小贵
.
⭐️打卡专用dirty$42
一上台 咖啡味几香
👍🏻几有层次感 表面系热nutty咖啡
👍🏻下面系冻牛奶 几特别
锺意饮咖啡 既朋友应该会几适合
.
整体食物水平中上 但性价比唔高
感觉服务可以做多少少 做完会加分
例如:提供口罩袋 入座帮客人消毒双手
(呢个价位 我觉得帮客人拎餐具 添水系好基本 仲要员工望落都偏向得闲 但佢竟然要自助 所以呢个位 我负皮👎🏻)
疫情期间客人自助拎餐具 始终唔系咁好
此外收据上面 wifi pw有个小惊喜 但我就唔post出黎啦
留返比 朋友仔 自己去发掘啦
加油 有d位置可以改善 加油啦
.
#桔梗 (旺角)
地址:旺角砵兰街160号地下至2楼
.
⭐️评分:
味道:4/5 食物质素冇问题
环境:4/5
服务:2/5 基本上冇咩服务 但收加一
抵食:2.5/5
17 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
335 浏览
0 赞好
0 留言
301 浏览
0 赞好
0 留言
330 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
33 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
61
0
2020-12-22 124 浏览
未禁晚市嘅时候,同朋友嚟食 dinner 餐厅好宽敞,有设计感,但座位唔太舒服,问职员有无篮或者櫈去放物件,佢就回覆我地无同无位放😰 攞住好多嘢根本食得唔舒服晚餐 menu 只有两个套餐拣,无散叫😞 感觉突然,根本无得拣,所以就叫咗个$368 (未加一)嘅双人餐欧式酸种面包配特制抹酱面包好香,而且热辣辣上枱👍🏻 搽面包嘅酱面好好食!有惊喜. 藜麦花园沙律份量对两人嚟讲系多嘅,都几好,菜都新鲜,我自己本人几钟意食藜麦,有益丫嘛😏 台式烤野菇炖饭好食!主菜两个饭感觉份量就一般,我谂男仔可能一个饭唔太够😂 野菇舖饭面卖相唔错,意大利饭好入味,而且好 creamy 感 台式炖牛肉炖饭原来系台湾式嘅意思系麻辣牛肉,中左伏... 唉,我唔太喜欢麻辣🧐 但喜欢嘅朋友应该会钟意食,而且佢连饭都有麻辣汁,佢嘅牛都系入味嘅,只系我觉得辣同唔钟意姐😔 所以最後食唔到牛,亦食唔到饭 是日甜点比较惊喜,因为个麻辣牛肉辣到条脷无咩感觉😂 黄色嘅颜色好鲜明,原来佢系热情果汁配蛋白脆脆,非常好食👍🏻👍🏻 酸酸甜甜嘅感觉好正❤️餐厅系自助形式,即系出去自己点餐,要自己攞餐具咁,水都系自己出去攞杯攞水,但就有加一服务费.
更多

未禁晚市嘅时候,同朋友嚟食 dinner
餐厅好宽敞,有设计感,但座位唔太舒服,问职员有无篮或者櫈去放物件,佢就回覆我地无同无位放😰 攞住好多嘢根本食得唔舒服
晚餐 menu 只有两个套餐拣,无散叫😞 感觉突然,根本无得拣,所以就叫咗个$368 (未加一)嘅双人餐
344 浏览
0 赞好
0 留言


欧式酸种面包配特制抹酱
面包好香,而且热辣辣上枱👍🏻 搽面包嘅酱面好好食!有惊喜.
1 浏览
0 赞好
0 留言

3 浏览
0 赞好
0 留言

藜麦花园沙律
份量对两人嚟讲系多嘅,都几好,菜都新鲜,我自己本人几钟意食藜麦,有益丫嘛😏
3 浏览
0 赞好
0 留言


台式烤野菇炖饭
好食!主菜两个饭感觉份量就一般,我谂男仔可能一个饭唔太够😂 野菇舖饭面卖相唔错,意大利饭好入味,而且好 creamy 感
2 浏览
0 赞好
0 留言


台式炖牛肉炖饭
原来系台湾式嘅意思系麻辣牛肉,中左伏... 唉,我唔太喜欢麻辣🧐 但喜欢嘅朋友应该会钟意食,而且佢连饭都有麻辣汁,佢嘅牛都系入味嘅,只系我觉得辣同唔钟意姐😔 所以最後食唔到牛,亦食唔到饭
5 浏览
0 赞好
0 留言


是日甜点比较惊喜,因为个麻辣牛肉辣到条脷无咩感觉😂 黄色嘅颜色好鲜明,原来佢系热情果汁配蛋白脆脆,非常好食👍🏻👍🏻 酸酸甜甜嘅感觉好正❤️
是日甜品
1 浏览
0 赞好
0 留言




餐厅系自助形式,即系出去自己点餐,要自己攞餐具咁,水都系自己出去攞杯攞水,但就有加一服务费..... 其实真系唔太知有咩服务需要俾服务费。menu 收紧中上餐厅嘅价位,但完全无服务嘅餐厅😑
17 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$202 (晚餐)
推介美食
是日甜品