2021-05-08 3322 浏览
系旺角内有好多Cafe店,各式各样唔同特色✨,而近几年有一间食出名气咖啡馆,差唔多晚晚都排长龙,而且位置便利,室内地方好大,有三层高。而呢间人气咖啡馆叫做「桔梗」,由台湾引入既一间餐厅😌,开放式厨房,座位之间宽敞,环境不错👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈干贝松露菇菇意粉 $98先讲酱汁,一啲都唔稀,酱汁完全挂面,每一啖意粉都食到香浓白汁😋。大粒带子有三粒,每一粒都熟得岩岩好,无过熟令带子肉身乾到难以入口,放入口一咬仍然仲有份软熟😳,外表煎得平均,小编超锺意食呀。意粉唔会过份煮淋,有𡁻口,而且仲有数条菇食,唔会太单一🤭。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈松露风味薯条 $78份量畀小编想像中多,因为薯条系幼而长,整个盆都装满哂🍟。松露酱汁咸而香,薯条只要少少盐就已经足够,不过酱汁唔够小编点薯条食,只好叫店员再添加了🙋‍♂️。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈瑰神(H)  $48去到咖啡馆就一定要试下饮茶,小编点既瑰神玫瑰花香味好鲜明🍵,淡淡地解下口中浓郁既油份,十分享受。而且一大壶可以冲到三杯架👅。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦总结:呢间人气高、地理位置就近既台湾咖啡厅经常到晚餐时间大排长龙,而入面
🎈干贝松露菇菇意粉 $98
🎈松露风味薯条 $78
🎈瑰神(H)  $48
总结:
呢间人气高、地理位置就近既台湾咖啡厅经常到晚餐时间大排长龙,而入面仲有三层高座位多添,当然预先book位会更好啦📱。听人讲餐馆仲有位置可供食客食水烟添,唔知又有啲咩选择呢👀。虽然餐厅可提供既款式唔多,选择就比较少,不过质素亦无因此而令人感到失望🧐。
松露风味薯条
2021-03-10
松露风味薯条
桔梗 - 作为一间在旺角的Cafe来说,舖面很大~而且还是地下再加上2楼楼底亦十分高,所以空间感很足够,采光也不错呢12点开始营业,星期六下午12点半左右来到不用排队。不过大约1点多就开始要排队罗餐点方面~种类看起来颇多,但其实每种的选择又不是很多透过QR Code也可以看到Menu,之後可以直接下单,然後等上餐 (≧∀≦)热起源港口 · 莫卡咖啡 ($38) - 浓厚的朱古力味道,味不甜而口感顺滑。不想一大早吃那麽Heavy,可以点 - 温泉蛋培根凯萨沙拉 ($78)沙律菜都很新鲜,鸡肉香口得来肉质是滑嫩的 (๑´3`๑)主食意粉则有两款,我都点了呢~其中一款是 - 干贝松露菇菇意粉 ($98)有3粒很厚身且两面煎香了的干贝,另外还有一些杂菌汁满多,闻起来都颇香~但吃起来的味道没想像中的浓,较为淡味一点 (´ω`)相对之下,台北炖牛肉意粉 ($98) 吃起来就惹味得多!而且还真的几辣耶~牛肉很软稔,意粉偏硬身一些,但整体来说是弹牙的由於选择有点少,如果在不用排队的情况下来用餐的话可以一试。
楼底亦十分高,所以空间感很足够,采光也不错呢
餐点方面~种类看起来颇多,但其实每种的选择又不是很多
热起源港口 · 莫卡咖啡
沙律菜都很新鲜,鸡肉香口得来肉质是滑嫩的 (๑´3`๑)
温泉蛋培根凯萨沙拉
有3粒很厚身且两面煎香了的干贝,另外还有一些杂菌
干贝松露菇菇意粉
相对之下,台北炖牛肉意粉 ($98) 吃起来就惹味得多!
台北炖牛肉意粉
由於选择有点少,如果在不用排队的情况下来用餐的话可以一试。
2021-03-20
$114.4 (午餐)
热起源港口 · 莫卡咖啡
温泉蛋培根凯萨沙拉
2021-01-09 6861 浏览
旺角好出名嘅餐厅💛今日终於嚟到食一路以为系小店嚟😂但原来都几大间,仲有成两层因为楼底好高,所以感觉好舒服食物选择同其他cafe差唔多啦BBQ起司牛肉三文治 $128枫糖苹果猪肉三文治$128两份三文治都好比我想像中大份一上枱嗰吓有少少惊叹又几吸引两份都好多肉肉,仲有烟肉同蛋牛肉嗰款配埋芝士,比较浓味而猪肉就有啲苹果中和下,但肉质就偏韧个包烘到脆一脆,好好味二择其一嘅话,我会拣BBQ牛肉惹味啲同夹啲干贝转圈圈 $108即系Scallop, Truffle sauce pasta三文治就惊叹,意粉就惊吓个份量咁少嘅喂😂望住隔离嗰两个食大大份三文治自己份意粉就得几啖🥲心理小小唔平衡🥺味道嚟讲呢,就几好嘅个酱好浓好creamy, 松露味都好香不过系啲scallop唔系好够香食食吓意粉觉得唔对路,决定加多个小食先得见人哋枱盘薯条锣咁大🍟Too much too much所以拣咗鸡翼炸鸡中翼 配 是拉差美滋酱 $98/8pc我话系发育正常嘅鸡翼但个frd话唔止,系发福真系好大只个炸皮唔似普通炸鸡偏硬嗰款系类似fish n chip嗰啲咁薄薄一层,够晒脆入面就好juicy不过我就唔系咁钟意只酱如果系
旺角好出名嘅餐厅💛今日终於嚟到食
一路以为系小店嚟😂但原来都几大间,仲有成两层
因为楼底好高,所以感觉好舒服
食物选择同其他cafe差唔多啦

BBQ起司牛肉三文治 $128

枫糖苹果猪肉三文治$128

两份三文治都好比我想像中大份
一上枱嗰吓有少少惊叹
又几吸引
两份都好多肉肉,仲有烟肉同蛋

牛肉嗰款配埋芝士,比较浓味

而猪肉就有啲苹果中和下,但肉质就偏韧

个包烘到脆一脆,好好味
二择其一嘅话,我会拣BBQ牛肉
惹味啲同夹啲

干贝转圈圈 $108

三文治就惊叹,意粉就惊吓
个份量咁少嘅喂😂
望住隔离嗰两个食大大份三文治
自己份意粉就得几啖🥲心理小小唔平衡🥺
味道嚟讲呢,就几好嘅
个酱好浓好creamy, 松露味都好香
不过系啲scallop唔系好够香

食食吓意粉觉得唔对路,决定加多个小食先得
见人哋枱盘薯条锣咁大🍟Too much too much
所以拣咗鸡翼

炸鸡中翼 配 是拉差美滋酱 $98/8pc
我话系发育正常嘅鸡翼
但个frd话唔止,系发福
真系好大只

个炸皮唔似普通炸鸡偏硬嗰款
系类似fish n chip嗰啲咁
薄薄一层,够晒脆
入面就好juicy

不过我就唔系咁钟意只酱
如果系honey mustard/ 普通千岛酱/他他酱 应该会更加好
2021-01-05
由开张一直好想试,有次经过都外卖左杯热咖啡撑一撑,今日中午唔使等位满心欢喜,结果系饿住入去饿住走。杯「打卡专用」咖啡 影相完全不凸出,个鲑鱼牛油果,除左难食,都系难食。
2021-06-13
人气餐厅,当日walk-in 等左大约10分钟先有位。餐厅地方寛敞,坐得舒服。装修简约有情调。其实佢地要扫QR code落单,而入面嘅食物选择更多。我哋叫咗个《松露风味薯条》,薯条即叫即炸,非常香脆,配合埋特制松露酱,非常好食,配啤酒真系一流。我哋仲叫左《唐杨炸鸡配韩式辣酱》,炸鸡外层松脆,入面鸡肉Juice多汁,配合埋韩式辣酱非常嘢未。个韩式辣酱唔系好辣,就算唔系好食得辣嘅都接受到。最後叫咗《特制春鸡配蘑菇烧汁》,卖相有啲丑,只春鸡肉质都几乾,亦都冇春鸡嘅特有味道,一定要沾佢俾嘅特制蘑菇烧汁先较为冇咁乾。饮品方面,呢个系要扫QR code 个menu先至有嘅特色饮品,入口fruity 清新 微酸,比较重red berry味道,解腻一流。整体食物质素还可以,唯独只春鸡系可以有进步嘅空间。

松露锋味薯条

堂杨炸鸡配韩式辣酱

特制春鸡配蘑菇烧汁

整体食物质素还可以,唯独只春鸡系可以有进步嘅空间。
松露锋味薯条
堂杨炸鸡配韩式辣酱
2021-06-11 67 浏览
第一次写饭後评语表达不满。整体而言,食物一般,收费不值,冷气不够,然而最重要是职员态度十分差,吃再好味食物,也感觉不快!第一次写饭後评语表达不满。整间店铺员工黑面,说话无礼。当向店员反映坐位安排问题时,嘴边挂着「我都想帮你,只是...」一点儿致歉也没有,还强词夺理,摆出一幅「就是这样吧!」轻蔑态度。本希望支持一下黄店,放弃其他食店选择,无奈让我深刻记得这间食店并不是其「颜色」,而是这次这麽不快经验。自居黄店,但不见能够是非分明,以礼相待。
第一次写饭後评语表达不满。

自居黄店,但不见能够是非分明,以礼相待。
2021-06-11
  • 桔梗沙拉
  • 松露菇威士忌蓝莓炖饭
  • 蕃茄培根猪颈肉炖饭
2021-06-08 0 浏览
晚饭後,想与好友 chill 一下,然後看到这间空间感十足的餐厅。🔅Dirty🔅非洲宝石(茶)🔅松露风味薯条Dirty:冻奶+ 咖啡,卖相好看,味道不过不失。非洲宝石:茶味够香,配薯条一流,够消腻👍🏻薯条:略嫌软身,味道一般。

🔅Dirty
🔅非洲宝石(茶)
🔅松露风味薯条

Dirty:冻奶+ 咖啡,卖相好看,味道不过不失。
非洲宝石:茶味够香,配薯条一流,够消腻👍🏻
薯条:略嫌软身,味道一般。
2021-05-12
$95 (宵夜)
2021-06-07 0 浏览
台式牛肉炖饭好好食,有啲胡椒好野味烧春鸡太乾了,不过普遍烧春鸡好难整得好食?佢啲嘢饮正常环境够大唔系之前咁full咁多人,所以容易入会再去试下其他主食👍🏻👍🏻

台式牛肉炖饭好好食,有啲胡椒好野味
烧春鸡太乾了,不过普遍烧春鸡好难整得好食?
佢啲嘢饮正常
环境够大
唔系之前咁full咁多人,所以容易入
会再去试下其他主食👍🏻👍🏻
牛肉炖饭
烧春鸡
牛肉炖饭
  • 台式牛肉炖饭
2021-06-04 97 浏览
第一次帮衬,食物质素非常之普通,分量很少,门口收银职员冇礼貌,粗声粗气叫你填个人资料,之後职员会睇顾客填资料,会打电话比你核实,大家要小心个人资料外泄,不要因颜色去帮衬,非常失望😞
2021-06-02 177 浏览
🐾🐾又临时book位,去开餐。当日下午先系OpenRice book位,去到餐厅冇我哋订位既记录,好彩当日未full booking,我哋又可以成功闯关。下次你哋去嘅时候,记得前一日订定位喇,因为佢哋会喺下午嘅时候在网上记录低订位资料。如果当一日好多人订位,太迟book位未必有得食㗎!🐾🐾觉得整体食物质素唔错喎,每一碟都有惊喜喎!😍😍干贝松露菇菇饭 $168佢嘅意大利饭系我锺意既软硬度,唔系仲咬到一粒粒个心仲系硬既米。松露虽然唔算出,但系好食既😋最有惊喜嘅系意大利饭上面有啲香香脆脆嘅藜麦topping,令到个意大利饭升华左。煎烤猪扒+ 蘑菇烧汁 $168佢既份量都唔少喎,佢有两大块厚切既猪扒,配菜,同软棉棉嘅薯蓉。猪扒煎得好香,但肉质仍然保持到软身,唔系爱食肉既🐾🐾,都忍唔住食多几旧🤪软壳蟹辣味优格三文治 $148个软壳蟹同多士都烤炸得几乾身香脆,配埋旁边嘅沙律中和返炸物乾乾感觉,👍🏻。同埋佢嘅份量唔少㗎,唔好睇小佢系三文治,惊唔够食啊!环境都几宽敞,同闺蜜黎食饭,唔怕隔离枱听晒你哋讲啲乜!☺️有另收加一服务费!

🐾🐾觉得整体食物质素唔错喎,每一碟都有惊喜喎!😍😍

干贝松露菇菇饭 $168

煎烤猪扒+ 蘑菇烧汁 $168

软壳蟹辣味优格三文治 $148

环境都几宽敞,同闺蜜黎食饭,唔怕隔离枱听晒你哋讲啲乜!☺️

有另收加一服务费!
2021-05-31 125 浏览
久闻尼间💛店大名,今日先第一次去,好彩系平日,而且餐厅空间非常阔落~空间感十足!唔使排队可以直入干贝松露菇菇意粉。 9/10干贝即系带子~都几大粒而且冇雪味👍🏻松露酱好creamy加埋啲杂菇碎就好有咬口同埋唔腻😍值得encore既意粉🍝份量都唔细~茉莉花戚风蛋糕。 8/10茉莉花味好淡~几清新☘️戚风蛋糕好松软缺点系太细件!莓莓乳酪燕麦奶摇。 8/10酸酸甜甜外型好少女心,味道都好清新~缺点系有啲贵同细杯( ̄∇ ̄)瑰神。 8/10又系充满少女心既饮品~ 冲出嚟系粉红色🌸未饮已经觉得好靓饮落玫瑰味唔浓,系花香味同埋酸酸地~

干贝松露菇菇意粉。 9/10

茉莉花戚风蛋糕。 8/10
茉莉花味好淡~几清新☘️戚风蛋糕好松软
缺点系太细件!

莓莓乳酪燕麦奶摇。 8/10
酸酸甜甜

瑰神。 8/10
又系充满少女心既饮品~ 冲出嚟系粉红色🌸未饮已经觉得好靓
饮落玫瑰味唔浓,系花香味同埋酸酸地~
茉莉花戚风蛋糕
莓莓乳酪燕麦奶摇
茉莉花戚风蛋糕
莓莓乳酪燕麦奶摇
2021-05-25 91 浏览
呢间台湾过江龙系香港都开咗一段时间🤔但系到而家仲系大排长龙😲佢主要行简洁文青路线☘️周围放咗好多花樽书柜💐 啱唒同朋友嚟chill下打下卡📸加上楼底好高🌟空间感十足👍🏻但系食物质素 讲唔停就觉得一般😭干贝公主意粉|最爱松露王子 🍝 $98呢嗰意粉系配杂菌黑松露汁✨汁好creamy而且份量超多👍🏻每一条意粉都能够沾满唒啲酱汁🥰但系带子就比较生 个人觉得如果两边煎得香脆d会好食好多🥺软壳蟹小汉堡|炸鱼配主厨酱汁 🦀🐟$168个汉堡几好食🤤嗰包皮甜甜地而且软殻蟹好大只😍所以嗰汉堡系超级厚身🍔要擘到个口超大先咬得唒😝配埋秘制酱汁 酸酸地好开胃🥰但系嗰炸鱼讲唔停就觉得麻麻地😔炸皮唔知点解一嚟到已经唔系好够脆😣 而且一吉起 个炸皮就会同入面嘅鱼分开😫 仲要差唔多件件都系咁😭有啲失望桔梗奶昔 $58呢个系士多啤梨香蕉奶昔🍓🍌 士多啤梨味比较淡🤢饮到嘅主要都系香蕉味😬但系值得一赞嘅系佢嘅奶昔好轻盈🥰 应该系冇特别加好多糖 所以饮完成杯都唔会好大罪恶感😚 加埋少少消化饼🥨口感都几丰富👍🏻 但系由於佢实在比较普通 而且定价又偏贵 所以讲唔停就觉得有啲唔抵🤭整体黎讲 我觉得呢间有少少名过於实😭其实食物质素唔差

干贝公主意粉|最爱松露王子 🍝 $98

软壳蟹小汉堡|炸鱼配主厨酱汁 🦀🐟$168

桔梗奶昔 $58

整体黎讲 我觉得呢间有少少名过於实😭其实食物质素唔差🤔 但系有可能我抱太多期望 所以食完之後就觉得未至於去到人哋讲得咁夸张😣
Nice place to catch up with friends 💛个人认为dinner嘅菜式高质过晏昼🤔..1. 墨西哥鸡肉饼 Chicken Tortilla ~$98 • 8/10非常足料👍🏼👍🏼👍🏼入面嘅鸡肉够多,又够哂嫩滑,加埋啲千岛酱令到成个感觉好fresh~仲有侧边啲沙律同薯条,yum yum !! 😋.2. 台北炖牛肉炖饭(辛) Taipei Beef Stew Risotto ~$158 • 8/10其实见到 “Risotto” 有少少怕,已经饱左一半😹(记得食过一次,食左3,4啖已经好济~)但系呢个完全系唔同~啲饭食落系软稔嘅感觉,又有啲烟烟韧韧👍🏼捞埋温泉蛋嘅蛋汁,个texture简直系perfect match~仲有on top嘅藜麦!!! 出奇地夹🤩有烟韧嘅口感之余,又有脆卜卜嘅感觉~牛肉够哂嫩滑,又唔会overcooked,份量刚刚好😋.3.维多利亚时代的伯爵茶 Victorian Earl Grey ~$48 • 7/10纯粹怕食得太饱,想饮返啲清清地,帮助下消化嘅饮品~唔算太浓嘅Earl Grey,不过不失~.4.蕉蕉草莓燕麦奶摇 Banana S
个人认为dinner嘅菜式高质过晏昼🤔

非常足料👍🏼👍🏼👍🏼
入面嘅鸡肉够多,又够哂嫩滑,
加埋啲千岛酱令到成个感觉好fresh~
仲有侧边啲沙律同薯条,yum yum !! 😋

~$158 • 8/10
其实见到 “Risotto” 有少少怕,已经饱左一半😹
(记得食过一次,食左3,4啖已经好济~)
但系呢个完全系唔同~
啲饭食落系软稔嘅感觉,又有啲烟烟韧韧👍🏼
仲有on top嘅藜麦!!! 出奇地夹🤩
有烟韧嘅口感之余,又有脆卜卜嘅感觉~
牛肉够哂嫩滑,又唔会overcooked,份量刚刚好😋

纯粹怕食得太饱,想饮返啲清清地,帮助下消化嘅饮品~
唔算太浓嘅Earl Grey,不过不失~

4.蕉蕉草莓燕麦奶摇 Banana Strawberry Oat Milk Shake ~$58 • 8/10
朋友好想试下Oat Milk Shake 🥤
加埋Whipping Cream,成个感觉好rich~ (亦都好饱)
Banana x Strawberry 个味一向都好夹,值得一试👍🏼
(如果唔系用外卖杯上就会更加好😹)

5.焙茶巴斯克芝士蛋糕 Hojicha Basque Burnt Cheesecake ~*忘记了价钱* • 6/10
循例要叫返个甜品嘅~🍰
Menu上面冇写有甜品,但系嘟QR CODE落单嘅时候,
就会有 Cake Menu嘅选项。
印象中唔太多选择,其他都系普通嘅cheesecake。
卖相一般,味道一般~
侧边有焙茶嘅cream可以同个cake一齐食☺️
个人觉得入面唔够湿润,焙茶嘅cream又冇太大茶味🤔
食埋个甜品之後真系捧住个肚走😹
要行去远啲嘅地铁站,散步消化下~
2021-05-19
2021-05-21 130 浏览
同朋友好耐冇见...打算搵个地方食下野倾吓偈...平时行过都见好多人排队咁...今日早到就等吓位啦.. 等左大半个钟... 终於有位..但由於已经晏左... 想食嘅猪扒已经沽清...咁我地就唯有叫一份春鸡... 另外一个就叫个三文鱼... 等左好耐终於有得食... 春鸡就有啲鞋... 份三文鱼呢.... 我谂如果佢够热会好食好多.. 朋友就话唔知自己食紧咩😅😅...我哋仲加咗份薯条... 最好味已经系嗰份薯条.. 其实真系冇乜特别... 要排队嘅话未必会再拣佢...
同朋友好耐冇见...

打算搵个地方食下野倾吓偈...

平时行过都见好多人排队咁...

今日早到就等吓位啦..

等左大半个钟... 终於有位..

但由於已经晏左... 想食嘅猪扒已经沽清...

咁我地就唯有叫一份春鸡... 另外一个就叫个三文鱼...

等左好耐终於有得食...

春鸡就有啲鞋...

份三文鱼呢.... 我谂如果佢够热会好食好多..

朋友就话唔知自己食紧咩😅😅...

我哋仲加咗份薯条...

最好味已经系嗰份薯条..

其实真系冇乜特别... 要排队嘅话未必会再拣佢...

2021-05-18 131 浏览
第一次光顾,一入门口,服务员态度已黑埋口面,一副「你自己自动波啦」的模样!当填完安心资料,交还登记表,门口服务员(副主任)随即表示「记得写日期呀,这是政府问题呀,你问政府啦!」心谂,知你哋系黄,但都唔使咁样表态嘅!同友人入去餐厅果一刻,友人随即问到很大的油烟,也难怪,虽然楼底高,因可能是开放式厨房,抽风系统真系要改善下!5分钟後,用手机点了两份一样的意粉,当日堂食人数未过半,都要等个15-20分钟,繁忙时间一定等到颈都长埋! 奉劝赶时间就另顾别馆吧!食物方面,味道真系一般,未如理想,但餐价、食物质素和份量上未见合理!本人没有颜色之分,只要服务和食物质素好就一定会再光顾,但而家从入门口果一刻,已经决定没有下次!

2021-05-18