柴火日食幹線

柴火日食幹線 (已結業)

Takigi
柴火日食幹線 (已結業)
再去柴火食宇治金時刨冰
2012-11-13
关注
真係冇辦法,實在太愛食宇治金時刨冰啦,我諗而家真係我最愛嘅甜品來呀,涼粉都要行埋一邊。其實本來都冇諗過又去食嘅,不過咁啱又約咗好友去睇戲,冇理由又要就我去Starbucks架,咪問好友去唔去試吓呢間「柴火」囉,咁佢又肯咯,我就唔客氣又去食冰啦,咁講真呢,我真係可以齋食冰就可以當一餐架,不過同好友食飯就唔好叫得咁齋啫,哈哈哈。可能係平日吧,差唔多7點來到只有一枱客,我地坐低冇耐就可以點餸喇。﹣宇治金時刨冰 ($34)﹣炸雞軟骨($20)﹣蜜糖芥末番茄沙律 ($20):)﹣豬軟骨定食 ($44)﹣芝士焗西蘭花($20):)= $138以上食品呢,刨冰同番茄沙律我都曾叫過的,兩款我都覺得比上一次的好食,連賣相都好D添,我就覺得係因為上次我來時係星期六,人手唔夠所以差了點,今次就好得多了。另外好友點咗個<豬軟骨定食>,嘩吓~~又估唔到呢個價錢的份量都咁足喎,我食咗係中間果D泡菜幾爽口,也食了點豬軟骨,真係幾腍,仲以為會好肥添,原來唔係喎。<炸雞軟骨>炸得香口唔油膩又有咬口,幾好食吖。最後上枱的<芝士焗西蘭花>賣相都幾靚仔,熱辣辣幾香,由5大棵西蘭花包圍著中間的少少煙肉同日本菇同薯仔,芝士汁味唔濃,起碼食完唔好覺膩,幾好又抵食。查看更多
+ 1
检举
宇治金時刨冰 ($34)
蜜糖芥末番茄沙律 ($20)
炸雞軟骨($20)
芝士焗西蘭花($20)
宇治金時刨冰
芝士焗西蘭花
robinhk
搖頭、搖頭再搖頭
robinhk
2012-09-30
关注
今天約了F君午餐,他選擇了在他公司附近新開的「柴火」,據聞是麻布茶房的舊人打骰。中午大約一點半來到只有三至四成的客人,看這裡是摩登日式裝修,但仔細觀察還可以發現裝修有許多倉促趕工的瑕疵。兩人各自點了套餐另外加了一個溫泉蛋凱撒沙律。他點的是「靜崗煮牛肋肉拉麵」套餐配頭盤沙律,這隨餐頭盤單調無味,我們不約而同的撿了昆布及蕃茄吃,剩下無味的生菜絲;兩人無奈的搖頭。 牛肋肉拉麵來了,F君望著那碗清湯試了一口,吃一口牛肋肉再吃一口拉麵;搖了搖頭望著我意思是問我想不想試,我看看那湯表示沒有興趣。跟著我的香辣湯叉燒拉麵來了,湯頭普通也不覺得香辣,拉麵只是一般。看看那叉燒切的薄薄吃下又沒什麼味道,吃完這麵也只有搖頭。溫泉蛋凱撒沙律來了,F君吃了一口說溫泉蛋是凍的,我試了一口沙律發現原來不是凱撒汁;味道令人再次搖頭。 兩杯餐飲普通,在喝咖啡時與F君談起當年某茶餐廳的治理名言「今天工作不努力,明日努力搵工做」如今這茶餐廳已是餐飲巨人,成績是當年全體仝人上下齊心的努力成果。話說回來如果這店繼續這樣的出品,我想幾難不步麻布茶房的後塵。埋了單起身出門口之際,聽到女服務員與同事間的對話「…今日的沙律..人客又唔食…」只有再搖頭。查看更多
+ 1
being0v0
保留麻布茶房的味道
being0v0
2012-09-15
关注
從新聞得知,柴火的話事人都係前麻布茶房的人,所以食物歀式、質素都差不多,但價錢較麻布平少少,抵食好多。這個鐵板海鮮芝士雜錦燒烏龍麵是新菜式,專登試試,熱辣辣上枱,好美味!,但份量略為少了一點。這個蛋包飯同以前麻布的差不多,沒有什麼驚喜,但有種親切感,仍能保持水準,好食!甜品方面,鍾意日式抺茶甜品,所以點了這個抹茶布甸,好香好滑!如果上面的雪糕改用抹茶味就更perfect啦!不過,柴火的店舖位置遠離旺角巿中心,找了很久才找到,可能偏遠d租金平d,先可以比以前平啦。佢新張期免收加一,不過唔知至到幾時呢!查看更多
检举
鐵板海鮮芝士雜錦燒烏龍麵,好似食日式燒餅咁
蛋包飯,份量十足
抹茶布甸,好滑!
要加多改善的柴火日食幹線
2012-09-01
关注
自《麻布茶房》執笠後,每次見到抹茶、紅豆就會令我好想起宇治金時刨冰...好想食呀.....!就係執笠後兩三個月,上網時睇到有間叫《柴火日食幹線》日式西餐廳,而佢的總廚係《麻布茶房》做過,而家出來開間《柴火日食幹線》喎,最主要係比我見到有宇治金時刨冰呀!!嘩~即時覺得要搵日去試吓先啦。是晚去到餐廳門口睇吓Menu除咗我最愛的冰外仲有乜野食先決定入唔入內,我同朋友睇落都OK嘅,去試吓啦。呢晚我地1935去到,已經爆哂,我地都等咗約10多分鐘先有位,環境都算不錯,雖然地方唔大但都唔會覺得好迫,可能樓底夠高吧!當我地入座睇吓食乜再叫菜等食物上枱,我眼見樓面只有2個男生做野,名符其實一腳踢!雖然2人忙於招呼所有客人,但態度仲好好,冇黑面嘅,抵讚。Menu上都有好多選擇,睇價錢仲好平添,咁當然要食過先知質素如何啦,點菜後約5分鐘,各樣食物陸續上枱,只係覺得奇怪最先上枱的係蛋包飯?本來跟餐的沙律係我地食到尾聲都字來,一問之下先話冇哂"芝麻凍菠菜",叫我地係Menu小食區揀過另外一款代替,又幾好喎,因為貴D。..XD都唔知係我地食得快定食物上枱又快,唔使一個鐘就食哂可埋單啦,原來新張期內冇加一添,食到飽飽又有我最愛的刨冰食,只要$172,抵喎,雖然食物質素就唔係話好好架喇,但都可接受,即係可叫做物有所值啦。有機會都可以再去食過,只希望佢可維持下去,質素再好D,唔好執笠。﹣一人餐:沙律+湯+飯+飲品 ($98) 芝麻凍菠菜+羅宋湯+咖喱雞柳奶油蛋包飯+青蘋果蘆薈薄荷多多﹣宇治金時刨冰 ($34)﹣蜜糖芥末番茄沙律 ($20)﹣蒟蒻炒雜菜($20)= $172<羅宋湯>估唔到咁足料,只是偏稀,都幾好飲。<咖喱雞柳奶油蛋包飯>賣相幾靚仔,份量都幾多,雞柳上面的是白汁,好滑!蛋也滑,但唔熱嘅,尚可啦;最奇的係白飯都唔熱嘅?好在係用上日本米,有咬口。最可惜係個咖喱汁,唔似自家煮的,味道似係吉之島買一盒盒整出來的汁,冇咖喱味,仲幾甜添。<宇治金時刨冰>終於等到喇,對佢幾大期望架,好彩都唔會失望。呢個刨冰上的係綠茶雪糕球,唔似《麻布茶房》用軟雪糕,可惜呢個綠茶雪糕奶味過重,好奶,綠茶味只漸好少;紅豆份量同麻布同樣的多,係冰側邊同碗底都有,雖然紅豆味唔太突出,最緊要唔會好甜,而質感都啱啱好。抹茶味濃冇加糖都又唔會苦,真係原汁原味,係我最鍾意嘅!!呢杯仲只雖$34唔使加一添,成餐最抵食呀!!<蜜糖芥末蕃茄沙律>:)雖然群鍾意食沙律汁,但知道係完隻蕃茄所以想食,不過來到就有D失望,雖則$20好抵,可是蕃茄竟然冇蕃茄味喎,奇!蜜糖同芥末味都極之淡,只可說蕃茄都新鮮囉,出街食得廿蚊算啦,鬼叫自己鍾意食蕃茄。<蒟蒻炒雜菜>:)用鐵板上枱熱辣辣眼觀好好,不過油咗D,份量一般,味道尚可啦,略嫌咸咗DD。<青蘋果蘆薈薄荷多多>好奇怪,有D青蘋果味少少薄荷味,多多唔知係乜來?杯野都幾甜.....麻麻啦。查看更多
+ 7
检举
﹣一人餐:沙律 湯 飯 飲品 ($98)
羅宋湯
一人餐前菜
咖喱雞柳奶油蛋包飯
﹣宇治金時刨冰 ($34)
﹣宇治金時刨冰 ($34)
﹣蒟蒻炒雜菜($20)
﹣蜜糖芥末番茄沙律 ($20)
青蘋果蘆薈薄荷多多
宇治金時刨冰
蜜糖芥末蕃茄沙律
yokotow
為甜品而o黎
yokotow
2012-08-23
关注
星期六無煮飯,一家三口出街搵食先!!老公知我鍾意食日本野同綠茶甜品,特意係 openrice search 到呢間新開的餐廳,見到有食家講呢到的總廚係前麻布茶坊的廚師,一聽到已經被呢到嘅甜品深深吸引住,地點又近我地,一於帶埋囡囡去試下啦~~~地點未算太就腳,但近油麻地地鐡站都好易搵到。我地7:00左右到達,見門外有位女待應派$10 coupon,個心鬼咁歡喜(有得平$10,kekeke)入到去唔算好大,滿有日本色彩的裝潢,呢個鐘數餐廳只有3枱食客,場面比較冷清,但靜靜地食返餐飯都唔錯吖~ 我地慢慢睇餐牌揀食物,好彩呢到的待應無催我地落order,問佢地野都好有禮貌答,最怕俾人催生催勢,想慢慢睇唔唔得!!柚子椰果梳打唔夠凍,要問佢攞杯冰加入去,味道是ok的,只是隻杯幾得意日式餃子味道ok,但勝在夠熱咖哩豚肉蛋包飯呢個蛋包飯唔錯,日式咖哩汁幾香,食落唔會覺得辣,多汁多餸,分量ok,仲跟個湯同小碟前菜海鮮芝士雜錦鳥龍麵烏龍麵個名好似幾特別,但其實只係烏冬? 用鐡板上熱辣辣的,面上加上木魚紫菜,近是大板燒的味道,但海鮮不多,印象中好似$5x,一試無妨到了我最最最期待的甜品時候,在雪糕芭菲同刨冰兩者中,最終也選擇了芭菲!!綠茶布甸雪糕芭菲size唔算好大,兩個人吃剛剛好有綠茶同雲哩拿雪糕,兩粒丸子,紅豆,綠荼布甸,生果,栗米片,cream 等,口感豐富,好似$3x,都算抵食吖,滿足到呢個綠茶怪魔嘅要求~最後用埋$10 coupon賣單,兩個人都唔駛$200,係而家食乜都貴的生活下算係咁架啦!!查看更多
+ 3
shine618
裝修OK,餐牌OK,食物唔OK
shine618
2012-08-20
关注
宵夜套餐,叫左個麵,普通,唔難食加左 $10 要埋個忌廉磨菇湯,個湯鹹到呢跟餐汽水係汽水機GE 汽水,呢個都係預左。另外叫左份雞軟骨,還可以,不過如果無左面果層七咪粉,會係無味的。最後叫左個抹茶雪糕班 CAKE …也是很普通…不吸引食過一次就夠了。查看更多
大眼妹; )
仲夏之甜夢
大眼妹; )
2012-08-19
关注
主打日本菜如焗咖哩雞飯, 拉麵和日式甜品的柴火,真教我想起麻布茶坊. 那裝潢和食品, 是有一點像吧! 餐廳設有一部電視,播影日本的節目. 是日來到柴火,這位於旺角的小小店,下午茶時間人流少,不用等位,我就是來試一下甜品。有人說女人有一個胃用來裝甜品的,我十分同意,尤其是夏天,真是吃鮮果甜品的好季節。 這兒服務不錯, 坐下不久,侍者即逄上熱茶.看看餐牌, 午市套餐包埋沙拉都係三十八元, 也不算貴尼! 就讓我立刻來一個鮮果芭菲吧! 鮮果芭菲的鮮果是西瓜,蜜瓜和芒果, 色彩繽紛的水果下面放著兩個雪糕球,一個是士多啤利味道雪糕,當中帶有一點雲呢拿味,配埋西瓜或蜜瓜等一齊吃實在不錯!芒果也新鮮,此道甜品絶不飽滯! 一些玉米片也香脆,原來最下面有一些忌廉,滑滑的很不錯。夏日炎炎, 本人吃這健康的芭菲甚是滋味。查看更多
柴火餐牌
鮮果芭菲
鮮果芭菲大特寫
foodsufer
試新店
foodsufer
2012-08-01
关注
焗咖哩雞飯是三款食食中最正! 味道夠濃滑蛋豬飯不過不失, 洋䓤多點便好了蜜糖介抺番茄沙律比想像中要少, 食不出有蜜糖味, 總算不錯. 廿幾蚊了點人流少不用等位, 對食客言不錯的聚腳點! 還有𠔏他甜品, 下次一定要試!查看更多
蜜糖介抺番茄沙律
滑蛋豬飯
焗咖哩雞飯
Glavys li
好味道的鮮果芭菲
Glavys li
2012-07-24
关注
like magazine的免費食品,我覺得幾好味的,上面有兩個雪糕球,士多啤利有雲呢拿味,不過我覺得好難食得出,因為我係配埋其他生果一齊食,所以有時食到其他生果味,雪糕好好味!平時我唔中意士多啤利味的雪糕,因為覺得味道太假了,但呢個又不錯喎,同埋配合生果食係會好味d原來最下面有布甸,滑滑的很不錯,我覺得成杯野比我的感覺都很不錯,好好味同埋配搭很好。查看更多
Onion Head
試食
Onion Head
2012-06-18
关注
閱雜誌看到這日本西餐廳的總廚是前身‘麻布茶房’, 我點了他們的招牌菜: 咖喱雞柳奶油蛋包飯+甜品‘巴巴羅亞’上菜的時間都好快手服務員的態度都不錯賣相不錯,份量也足夠,雞柳上面的白色是白汁,好香滑!蛋包的白飯是日本米,煮得合度剛剛好。可惜的是,食得出雞柳有雪藏味,最大問題是咖喱有咖喱煮,雞有雞煮,雞件完全沒有咖喱味,這點看出師傳太懶了!本應我想點鮮果芭菲,但店子未有軟雪糕機。這個甜品第一次食,生果多少少就好喇!綠色是綠茶布甸,用勺子筆落去時的感覺硬了不點,我估他們放魚膠粉多咗,綠茶味道沒有問題。布甸底有紅豆蓉,配上綠茶來吃,是絕配!只可惜布甸不夠幼滑。查看更多
巴巴羅亞
twcswing
宇治金時第二站
twcswing
2012-06-18
关注
早前有團購優惠$1宇治金時,不過買唔到,但都好想黎試一試,於是download左張甜品八折券,黎開展我地 " 周圍食宇治金時第二站 " 我地未夠七點黎到,唔多客,有張四人枱坐,青綠色嘅枱,好靚=] 新張期內免收加一,不過有啲野食o係 menu 但未有得賣嘅 , 我地叫左一個小食兩個主菜一杯飲品兩個甜品 , 都係 $ 200 , 幾抵喎1. 芝士焗西蘭花~ 一上枱就聞到好香喇,佢唔止有西蘭花,仲有薯仔,少少煙肉同日本菇,芝士汁都整得幾好味2. 辛味豚肉冷烏龍面~ 烏龍面口感幾好 , 幾煙軔 , 配芝麻沙律汁 , 稀左少少 , 不過都夠味辛味豚肉係好輕微o既辣 , 份量頗多 , 撈落個芝麻汁度食都幾夾唔使成日都係食雞絲咁普通 , 配料有 d 生洋蔥同海苔 , 唔錯 =)呢個面另外跟一碗仔好似醬油味o既湯 ... 好咸的 ,仲有細細碟前菜 , 凍食o既木耳絲 , 好似電油味咁 ... ><"3, 海鮮芝士雜錦燒烏龍面~ 熱食o既烏龍面顧然係比較淋身 , 不過比起平時燒餅o個 d 面粉呢個夾住烏龍面都幾特別 , 上下層都好多雞蛋 , 反而醬汁唔多 , 裏面有椰菜絲甘筍絲 , 無乜芝士 , 海鮮就只有兩粒蝦仁同一片魷魚4. 柚子椰果梳打~ 意料之內o既味道 , 柚子肉同椰果都好多 , 飲晒 d 梳打之後加埋杯綠茶落去 , 問 waitress 拎杯冰又可以飲多杯柚子綠茶 , 好抵 !! 希望唔係淨係新張期內先咁足料 xp5. 宇治金時刨冰~ 呢個係我地黎o既主要目的 , 但往往希望越大 ...... 失望都較大其實佢唔係唔好食o既 , 不過同我地食開o既有 d 唔同佢係用一 d 好濃o既抺茶淋o係刨冰度 , 再自己加糖水落去食雪糕球好細粒 , 紅豆唔好味 .... 睇相都見到佢 d 豆好溶 , 好似壓扁左咁可能因為唔夠雪糕同紅豆唔夠甜 , 所以成碗冰都苦苦地 ...食到落底先開始有返 d 甜味 , 或者我早 d 拎多少少糖水會好 d 掛6 . 抹茶布甸芭菲~ 由於店員話未有軟雪糕賣 , 所以比多球香草雪糕頂上 ...同樣地係得好細好細球 , 抹茶布甸好滑 , 撈埋 d 粟米片食都幾正另外仲有幾片生果同三粒丸子 , 丸子唔係用糖水煮 ? 無味道的 @@"## 總括黎講都幾滿意呢一餐 , 希望下次黎食會有多 d 選擇今日本身想叫o既五色梅子冷烏龍面未有得賣 ... 過多幾個月再黎 , 睇下有冇得叫先 =)查看更多
+ 3