2022-06-10 34 浏览
今天晚上嚟到大埔,路過見到間馬來西亞食品餐廳,因為好耐都未食過星馬食品,所以就即刻進去試下,坐低見到個餐牌都好吸引,好多圖片,點咗封面嘅大蝦火山包,再加埋一個藍色嘅雞油飯加牛腩,豬頸肉同埋沙嗲雞串餐,之後點咗一個番茄酸辣鳳爪沙律,再加一口越式炸蝦芝士波的小食,加埋兩個飲品一杯係奶茶芝士奶蓋加珍珠,另一杯就係薄荷梳打。首先來兩杯飲品外型都好吸引,飲落亦都有香滑嘅奶茶味和清爽嘅薄荷味;小食嘅炸蝦芝士波都好脆口,同埋芝士亦都可以拉絲,味道很好。跟住嘅番茄酸辣鳳爪沙律,啲沙律都好新鮮,無骨鳳爪食落都好爽口,再來就係個藍色雞油飯餐,藍色嘅飯有少少嚇人,但食落好香椰油味,豬頸肉亦都好夠味,沙嗲雞串啲沙嗲亦都好正宗,牛腩就有一啲牛嘅騷味,要鍾意的話,一定會十分喜愛。最後這個火山包再另外跟一杯沙嗲汁,分開嚟上,真係聰明,可以避免沙爹汁整淋咗個脆口嘅包,碟上面仲有一啲蜆肉,中間就有青口同埋大蝦,沙爹汁溝咗啲蛋,做出嚟嘅味道甜中帶小辣,值得推介,到最後成碗汁都食曬,真係想問下可唔可以加汁嘅呢。食完飲完最後再加多一杯奶茶芝士奶蓋,加入紅豆同埋仙草,仙草出奇地淋滑,紅豆有起沙,實在是很不錯嘅組合。一餐回味無窮

坐低見到個餐牌都好吸引,好多圖片,

奶茶芝士奶蓋茶加珍珠和薄荷梳打

小食嘅炸蝦芝士波都好脆口,同埋芝士亦都可以拉絲,味道很好。
一口越式蝦芝士波

番茄酸辣鳳爪沙律

藍蝶花椰漿飯加豬頸肉牛腩沙嗲雞串

大蝦火山包

到最後成碗汁都食曬,真係想問下可唔可以加汁嘅呢。
火山包沾上滿滿沙嗲汁

奶茶芝士奶蓋加紅豆加仙草

。一餐回味無窮嘅星馬晚餐。
2022-06-09
奶茶芝士奶蓋加紅豆加仙草
  • 藍蝶花椰漿飯餐
  • 奶茶芝士鈣
  • 奶茶芝士代加紅豆加仙草
🔥好味指數:8.5/10 .位於大埔太和區嘅呢一間馬來西亞菜餐廳菜式選擇非常豐富~價錢平得來 估唔到都咁好食🥳🤤推介推介!!叫晒成枱嘢食都唔使$400😱😱😱.🍚藍蝶花椰漿飯 (配兩餸) $69揀咗豬頸肉同咖喱牛腩估唔到晚市都係呢個價錢😱真係平到你唔信!藍色的椰漿飯 非常吸引食落滿滿嘅椰香味😋😛豬頸肉同牛腩都好足料🤪仲配咗啲配菜同魚乾仔☺️.另外必叫嘅一定係🦀軟殼蟹火山包 $168脆卜卜嘅法包入邊夾咗軟殼蟹 蝦 青口碟上仲有蜆仔😍完全係豐富嘅海鮮盛宴🤤🤤法包底部都有醬汁 已經好惹味😚亦都可以加入餐廳俾嘅特製醬汁😚只係小小辣 我唔食得辣都冇問題😃.🥘喇沙藍青口煲 $86呢個價錢第度應該搵唔到🤣喇沙汁實在太香濃🥰🤤🤤滿滿的椰香味 唔洗怕辣🤪青口都有好多粒 超級豐富😚😚我仲將火山包點左少少喇沙汁一齊食 出奇地夾🤤不過有朋友覺得喇沙汁比較鹹我自己就覺得無問題☺️.沙嗲雞肉串燒 2串 $22又係平到傻😂 串燒就不過不失☺️.
🔥好味指數:8.5/10
位於大埔太和區嘅呢一間馬來西亞菜餐廳
菜式選擇非常豐富~
價錢平得來 估唔到都咁好食🥳🤤
推介推介!!
叫晒成枱嘢食都唔使$400😱😱😱

🍚藍蝶花椰漿飯 (配兩餸) $69
揀咗豬頸肉同咖喱牛腩
估唔到晚市都係呢個價錢😱
真係平到你唔信!
藍色的椰漿飯 非常吸引

我自己就覺得無問題☺️

沙嗲雞肉串燒 2串 $22
又係平到傻😂 串燒就不過不失☺️
2022-05-18 66 浏览
🐱🐷果子🐱🐷喺大埔附近收工想食啲新加坡 馬來西亞野 上openrice見到太和有間星馬菜 就去試試啦😌太和站行過去8-9分鐘左右,都好易搵到~入面啲位都闊落 唔會太迫 (費事影到太多食客嘅樣子,呢張走嗰時影一影的😝)佢有超多野食選擇💖晚市亦會有套餐,小菜等✨見到佢個火山包好吸引咁 我地就即刻嗌咗個軟殼蟹version試試!大大個超足料!佢除左有軟殼蟹外,亦有啲蝦、蜆等 好豐富✨佢仲有埋個汁比你自己淋落去 打卡一流✨另外緊係要嗌埋佢嘅去骨走地海南雞飯😍有一碗雞湯 青瓜小菜 油飯/白飯 3款醬汁🙌🏻最有開心嘅係 佢係雞髀位🥰🥰好滑 走地雞唔係度度食到㗎 而且整得好嫩💖💖小菜方面 叫咗個喇沙煮藍青口😉平時食青口都係西式煮法 喇沙煮都係第一次食😋青口同個湯好夾 個湯都好好飲 呢個會跟個白飯🍚啲湯汁送飯一流✨而且份量好多!有肉有海鮮又點可以冇菜😉我地仲嗌咗碟馬拉盞炒通菜🤤又係大大碟好惹味🤭野飲方面 叫咗杯美祿恐龍🦕滿滿嘅美祿粉✨✨✨但亦唔會太甜 貪心的我想要更加多美祿粉🤪🤪跟餐嗌 (例如小菜)平一半只要12蚊~🐱🐷總結:店員好親切🥰食物種類多又抵食嘅星馬菜小店✨✨
🐱🐷果子🐱🐷
太和站行過去8-9分鐘左右,都好易搵到~

佢有超多野食選擇💖晚市亦會有套餐,小菜等✨

大大個超足料!佢除左有軟殼蟹外,亦有啲蝦、蜆等 好豐富✨
軟殼蟹新加坡火山包

無骨走地海南雞飯
喇沙煮藍青口
美祿恐龍
  • 馬拉盞通菜
☘ 🦀🥠軟殼蟹火山包 $168(單嗌),跟兩人set 要再加$49 少貴‼️想打卡請便,想啖好西唔推薦🤣➪見有其他foodie 推薦俾佢圖片呃咗😂🫣老實講唔可以話難食,但好食又未去到😅,只可以話佢好抵食、飽肚!😆🦀軟殼蟹都幾大隻,成個農夫包size,咬落都香口,絲絲蟹肉🍤兩隻蝦,食到佢既唔新鮮,但都幾大隻🦪青口有三件,還好啦😆🍞火山包/農夫包底燶咗,面頭都係,好似我呢啲包控,其實係會想點醬食晒啲包㗎呀🥹 成1/3包無得食,我真係有少少唔開心但包烘得脆卜卜,呢點加分!🥘新加坡特製辣醬醬唔夠多,較水狀,食到最尾,啲蝦/蟹無得點醬都幾乾 同埋醬偏甜,個人覺得麻麻地開胃😅————————————☘🍚椰汁藍蝶花飯(跟香茅豬頸肉+雞翼)$69跟兩人set 無得自揀餸➪ 唔好俾佢藍毛毛外表嚇親,其實佢味道清淡,但保留藍蝶花同椰汁嘅天然味道!加上配餸 🥓香茅豬扒同雞翼就如錦上添花 可惜配餸份量唔多🥹————————————☘🥬森巴醬通菜🌶🦐👍🏻 $22➪ 森巴醬似蝦醬溝沙嗲 我地Wikipedia 通識下叄巴醬較為常見的做法是把烘香的峇拉煎、磨碎的蝦米下鍋爆香後,加入剁碎的辣椒、乾辣椒末細磨成茸的蒜頭、

☘ 🦀🥠軟殼蟹火山包 $168(單嗌),
跟兩人set 要再加$49 少貴
‼️想打卡請便,想啖好西唔推薦🤣
➪見有其他foodie 推薦俾佢圖片呃咗😂🫣

🦀軟殼蟹都幾大隻,成個農夫包size,咬落都香口,絲絲蟹肉

🍤兩隻蝦,食到佢既唔新鮮,但都幾大隻

🦪青口有三件,還好啦😆

成1/3包無得食,我真係有少少唔開心
但包烘得脆卜卜,呢點加分!

🥘新加坡特製辣醬
醬唔夠多,較水狀,食到最尾,啲蝦/蟹無得點醬都幾乾
同埋醬偏甜,個人覺得麻麻地開胃😅

————————————
☘🍚椰汁藍蝶花飯(跟香茅豬頸肉+雞翼)$69
跟兩人set 無得自揀餸
➪ 唔好俾佢藍毛毛外表嚇親,
其實佢味道清淡,但保留藍蝶花同椰汁嘅天然味道!
加上配餸 🥓香茅豬扒同雞翼就如錦上添花
可惜配餸份量唔多🥹

————————————
☘🥬森巴醬通菜🌶🦐👍🏻 $22
➪ 森巴醬似蝦醬溝沙嗲
我地Wikipedia 通識下
叄巴醬較為常見的做法是把烘香的峇拉煎、磨碎的蝦米下鍋爆香後,加入剁碎的辣椒、乾辣椒末細磨成茸的蒜頭、紅蔥頭(依喜好加入香茅、南薑、黃薑、羅望子與青檸汁)調味後煸炒至稠醬狀,其經常運用於娘惹菜以及街邊小吃
通菜爽口,配上森巴醬,幾好食!
2022-05-09 41 浏览
There are not many impressive Singaporean and Malaysian food I can name of but this restaurant is definitely one of them! The Laksa source it made is a signature and the seafood was awesome! The volcano bread is a famous must try cuisine with source flowing out from the bread. Seafood was inside and it was delicious! Also, the coconut source seafood was marvellous as well and overall if you love seafood, you shud try this restaurant!
2022-05-07 45 浏览
果子 (大埔)大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號舖===========================大埔消防局對面嗰一帶都多嘢食果子 食東南亞風味坐得舒服有個Cafe Bar 近門口所以設計上好有Cafe feel而佢英文係Life Cafe亦都睇得出佢嘅心意用Cafe形式表達東南亞菜大蝦火山包——三隻大蝦🍤喺咖喱火山口上面曬太陽——三隻青口喺火山岩漿入面浸溫泉♨️——咖喱汁多寡自己落自己決定——大大嚿脆口麵包with咖喱汁雞扒豬扒藍蝶花椰漿飯——兩大蛋白質主角登場——藍毛毛媽咪麵嗰隻藍 藍色嘅椰漿飯——脆口魚乾仔鹹香花生仲有参巴醬森巴通菜——😙😙😙😙😙講完 必叫海鮮喇沙摻摻——摻摻 即係油麵和米粉——個人認為可以再辣啲😝凍薄荷珍珠奶茶凍黑糖珍珠鮮奶日式唐雞塊(6件)
果子 (大埔)

——摻摻 即係油麵和米粉
——個人認為可以再辣啲😝

凍薄荷珍珠奶茶
凍黑糖珍珠鮮奶

日式唐雞塊(6件)
2022-05-07 62 浏览
Can’t believe that there is such a fabulous Singapore food in Tai Po with reasonable price !!!😍The 喇沙seafood noodles is so yummy, my fd drink all the soup 🍜 We ordered this 檸檬薏米水,they boil by self. 好滋潤👍🏻海鮮火山🌋包~ this is the signature dish ! Must -order…. The price just cost $100 something !Love it so much 😍the decoration seems like a 火山!This also yummy, 串燒! the 沙嗲sauce is perfect match with the meat 🍖 We also ordered this 小食拼盤,yummy 😛I love the spring roll Many seafood 🦞 tonight !!!! 椰汁摻摻😍😍We are

We are super full … and we just spent $700 something for 4 ppl.

📍環境光線充足,柔和舒服。餐牌選擇多,呢度只係冰山一角。🔻1. 香煎鯖魚 香煎豬頸肉 惹味沙嗲牛肉串燒 油飯豬頸肉肥瘦適中,喇沙串燒牛嘅肉質唔錯,唔會實又入味。加上佢配料好豐富:蝦片2塊、花生、青瓜、雞蛋、森巴醬等,呢個主食簡直係抵食之選!但埋單時同店員傾開時,原來呢隻森巴醬,當地人會用以撈飯咁食,而唔係只係點拭,我下次會試一試呢個做法😆🔻2. 無骨走地海南雞半隻 雞嘅肉質比想像中瘦而滑,雞皮好爽口,一啲都唔會肥膩。特別推薦大家可以點薑蓉同埋甜酸醬,因為可突出佢嘅層次,亦唔會蓋過雞味。🔻3. 海皇海鮮喇沙摻摻 海鮮同面底嘅份量都多,大蝦、蜆等都新鮮,完全冇沙。而麵底係油麵配米粉,配上佢濃湯,都唔覺得好辣。🔻4. 絲網春卷 春卷香口,而且油而不膩,收油部分做得幾好。🔻5. 傳統咖央多士 店員話係星馬地道嘅口味,細心提醒我地要趁熱食,半溶咖央果然食落椰漿味好重,多士都十分脆口,可以當甜品食都得。🔻6. 檸檬薏米水 酸酸甜甜🔻7. 茉莉綠茶芝士奶蓋奶蓋芝士味不太鹹,亦有雲呢拿味,茶味清香,而且我欣賞佢唔會太甜。🔻周末嚟食時,七半前已滿座,但客流量高,大家都不妨一試😃
📍環境光線充足,柔和舒服。

餐牌選擇多,呢度只係冰山一角。

1. 香煎鯖魚 香煎豬頸肉 惹味沙嗲牛肉串燒 油飯

2. 無骨走地海南雞半隻

3. 海皇海鮮喇沙摻摻

4. 絲網春卷

春卷香口,而且油而不膩,收油部分做得幾好。
5. 傳統咖央多士

6. 檸檬薏米水

酸酸甜甜
7. 茉莉綠茶芝士奶蓋

🔻
周末嚟食時,七半前已滿座,但客流量高,大家都不妨一試😃

• 海鮮喇沙摻摻
  • 無骨走地海南雞
2022-05-01 56 浏览
太和地鐵站行入少少 美食多籮籮 仲有間抵食馬來西亞菜新加坡軟殻蟹火山包 $168成個火山包 大大個 再淋上蟹汁賣相非常吸引🤤軟殻蟹配埋醬汁 味道好夾 醬汁香口 送飯送麵包都好適合! 不過蟹汁無得添加 食個陣就留意唔好淋哂落火山包到 留返啲點個麵包食會更惹味 包入面入面仲配埋青口 蝦 同埋蜆等等嘅海鮮!馬鈴薯炸蝦卷 $22 兩件馬鈴薯炸過好香脆 配搭入面軟熟嘅蝦肉 好適合做前菜小吃😋香茅椰汁煮蜆 $76蜆煲仲會有埋一個爐 做保溫用 食到最尾都仲係暖笠笠咁 香茅椰汁湯味道好吸引 香茅味帶點椰香同酸酸地嘅味道 飲落幾清甜😋蜆肉嘅份量都非常豐富足夠馬拉盞炒通菜 $50馬拉盞鹹味適中 配埋爽脆嘅炒通菜好惹味 送飯一流跟餐仲可以配飲品 😋百香果梳打 +$12 (原價$24)胚芽奶茶 +$10 (原價$22)
太和地鐵站行入少少 美食多籮籮 仲有間抵食馬來西亞菜

香茅椰汁煮蜆 $76

馬拉盞炒通菜 $50

馬拉盞鹹味適中 配埋爽脆嘅炒通菜好惹味 送飯一流

跟餐仲可以配飲品 😋

百香果梳打 +$12 (原價$24)

胚芽奶茶 +$10 (原價$22)
2022-05-01 48 浏览
疫情緩和,終於可以堂食啦,今日同朋友去咗大埔試吓一間星馬風味嘅餐廳,喺大埔星馬菜嘅餐廳真係唔多,所以好快就應承朋友試吓呢間餐廳。白雲酸辣鳳爪 6件 $18鳳爪酸酸辣辣醃得幾好味,不過個人認為可以再加辣少少,唔食辣既朋友就啱晒啦。絲網春卷 2件 $16絲網春卷炸得好脆,唔會有油黏咗係春卷嘅表面,食落唔會有成口油既感覺。香煎豬頸肉喇沙摻摻 $65喇沙湯底夠濃,豬頸肉爽口,兩個味道配得好正,但可能我地食唔慣摻摻(油麵加米粉),我地覺得配粉絲會好食啲。肉骨茶煲 $82肉骨茶煲係有個火爐煲住肉骨茶,確保每一啖飲嘅肉骨茶都係熱辣辣嘅,肉骨茶藥材味好濃,好有去咗新加坡飲肉骨茶嘅感覺,而且湯底仲包括咗枝竹同豆卜,材料豐富。星洲黑胡椒粉絲蝦煲 $128黑胡椒味好濃,食落每一啖嘅粉絲都有好濃郁嘅黑胡椒味,而大蝦有5隻,仲好彈牙添。芒果梳打 $24薄荷青檸梳打 $26

白雲酸辣鳳爪 6件 $18

絲網春卷 2件 $16

香煎豬頸肉喇沙摻摻 $65

肉骨茶煲 $82

星洲黑胡椒粉絲蝦煲 $128

芒果梳打 $24
薄荷青檸梳打 $26
2022-04-29 1270 浏览
之前一直bookmark咗嘅餐廳今晚終於食到啦 ☺️☺️餐廳位於太和站附近 步行5分鐘就到啦🙈 非常方便☺️ 附近仲有好多餐廳 有排食啦☺️ 餐廳主打馬來西亞&新加坡菜式✨餐單款式選擇多元化🍜🍛🍚🥗🫕有海南雞飯、喇沙湯麵、咖喱火山包、肉骨茶等 份份都好足料👍🏻🤩-🦀 軟殼蟹火山包$168 ✨推介✨👉🏻 用上 新加坡特製辣椒醬所製嘅醬汁 好惹味😋😋 又唔會太辣 份量好多 點唔晒 可以撈飯都好正😆😆🤩 農夫包烘到好鬆脆香口 但唔會好硬 索埋醬汁一齊食 超好味😋 配料好豐富 除了軟殼蟹 仲有3隻大蝦、青口、N隻蜆 🤩🤩 軟殼蟹好鮮味 能保持少少脆身 青口尚算肥美大隻😋😋👍🏻 -🍵 肉骨茶煲(1-2人份量)配白飯 $82初初以為係就咁一大碗肉骨茶 點知係連埋個煲keep住有🔥 保溫 好暖胃☺️😌煲內好足料:排骨、金針菇、豆卜、蛋等 排骨肥瘦適中 啖啖肉😛😛肉骨茶味道帶有陣陣的藥材味 愈飲愈濃😚 好滋補😌😌 -🍍原隻菠蘿海鮮炒飯 $89份量十足🤩 飯粒軟硬適中 粒粒分明 好乾爽😋 菠蘿肉好甜☺️☺️ 調味岩岩好👍🏻配碟仲有啲腰果 餸飯一流👍🏻 如果再脆啲更好🙈-🍤馬鈴薯炸蝦卷(2件)$22用薯仔刨絲包住蝦球去

之前一直bookmark咗嘅餐廳
索埋醬汁一齊食 超好味😋

配料好豐富 除了軟殼蟹 仲有3隻大蝦、青口、N隻蜆 🤩🤩
軟殼蟹好鮮味 能保持少少脆身 青口尚算肥美大隻😋😋👍🏻

🍵 肉骨茶煲(1-2人份量)配白飯 $82
煲內好足料:排骨、金針菇、豆卜、蛋等
排骨肥瘦適中 啖啖肉😛😛
肉骨茶味道帶有陣陣的藥材味 愈飲愈濃😚
好滋補😌😌
肉骨茶煲(1-2人份量)

🍍原隻菠蘿海鮮炒飯 $89
配碟仲有啲腰果 餸飯一流👍🏻 如果再脆啲更好🙈
原隻菠蘿海鮮炒飯

🍤馬鈴薯炸蝦卷(2件)$22
用薯仔刨絲包住蝦球去炸😋 好少見✨
外層食到薯仔的香味 內裡食到蝦球的鮮甜清爽 配搭泰式辣醬 正😆✨✨
馬鈴薯炸蝦卷

🍋凍檸檬薏米水 (跟餐+$8)
餐廳自家製 每日煲足3個鐘
飲落好舒服 好清甜😌
薏米軟硬適中 好有咬口😛😬

2022-04-27
軟殼蟹火山包
肉骨茶煲(1-2人份量)
原隻菠蘿海鮮炒飯
馬鈴薯炸蝦卷
隱世星馬菜小店🌋極足料抵食 少有惹味辣椒蟹汁!-禁晚市期間,最令田中掛住嘅,其中一樣就係呢個火山包!-🦀軟殼蟹火山包 ($168)1️⃣大大隻軟殻蟹,放係香脆農夫包上,淋上辣椒蟹汁,沾汁後外軟內脆,必食。2️⃣而個辣椒蟹汁,亦係同啲海鮮一齊煮起,除咗惹味濃郁,仲真係鮮味十足。🍗藍蝶花椰漿飯 ($76)1️⃣經典椰漿飯,擺盤顏色豐富之餘,啖啖濃郁椰香,配上惹味辣醬、江魚仔等。2️⃣可以自選配菜,田中揀咗南乳雞翼、沙嗲雞肉串、香煎豬頸肉,非常惹味香口。🌶肉骨茶煲 配飯(1-2人份 $82)呢個價錢大大煲,非常足料,湯頭入口甘甜,散發藥材香,相當抵食。🥪班蘭咖央多士 ($22)班蘭咖央醬係自家秘製,將多士嘅牛油打埋一齊,微甜中帶油香,絕對係邪惡必食。🧋芝士奶蓋奶茶(+$14)、鮮檸天葵梳打($+16)👍🏻8.5/10
隱世星馬菜小店🌋極足料抵食 少有惹味辣椒蟹汁!
禁晚市期間,最令田中掛住嘅,其中一樣就係呢個火山包!
🦀軟殼蟹火山包 ($168)

🍗藍蝶花椰漿飯 ($76)

🌶肉骨茶煲 配飯(1-2人份 $82)

🥪班蘭咖央多士 ($22)

🧋芝士奶蓋奶茶(+$14)、鮮檸天葵梳打($+16)

👍🏻8.5/10
2022-04-27 63 浏览
食肆解禁嘅第一個週末到大埔行街舒緩抗疫疲勞, 午膳時間到果子cafe用膳。如果只睇店面會以為果子係一間cafe。但事實上呢間食肆主打星馬菜,而餐廳都有提供多款飲品。一入食肆就覺得位置相當闊落,坐得舒服之餘,足夠嘅座位距離亦令人感到非常安心。是次主食叫咗海南雞飯同喇沙摻摻,加上跟餐小食同飲品。落單後店員會覆重複一次訂單。食物飲品喺落單後五分鐘後就陸續送上。首先送上係小食同飲品。小食叫左炸魚餅同春卷。兩樣上枱時係熱嘅,而春卷更係非常脆口。無⻣海南雞飯雞肉非常鮮嫩,唔會鞋身。雞味亦都頗為濃郁,所以個人比較推薦點薑蓉或甜酸汁,避免雞味被掩蓋。喇沙摻摻喇沙摻摻非常大碗,而且喇沙、黃薑同椰奶味突出。今次光顧埋單平均每人唔使80蚊,東南亞主主菜配小食加飲品黎講,算係物超所值。

首先送上係小食同飲品。小食叫左炸魚餅同春卷。
小食

兩樣上枱時係熱嘅,而春卷更係非常脆口。

無⻣海南雞飯
無骨海南雞飯

喇沙摻摻
肥牛喇沙摻摻

喇沙摻摻非常大碗,而且喇沙、黃薑同椰奶味突出。

2022-04-23
1K
2022-04-25 1033 浏览
果子主打星馬菜,佈置簡潔明亮,經典馬拉食物款式多,價錢親民,忍不住入去一嚐滋味! 藍蝶花椰漿飯69椰漿飯誘人的藍色,口感濕潤,咀嚼時沁出清幽椰香,啖啖清香。跟配香茅豬扒、南乳雞翼,豬扒充滿油潤肉汁,香茅味道,十分惹味…雞翼脆卜卜又香口,加上南乳調味,滋味舔舔脷! 伴菜還有蝦片、滷蛋、江魚仔、花生及青瓜,洋溢南洋風情,豐富又滋味。海鮮喇沙煲98豐富配料佔據了整個煲,有大蝦、青口、蜆肉、豆腐卜、生菜、魚片頭等,大蝦十分新鮮,彈牙吸引。青口、蜆肉質感挺身,連同喇沙呷入口,微辣惹味。喇沙濃稠椰奶香氣,豆腐卜、生菜吸收了湯底精華,加上柔軟魚片頭,十分滿足。 白雲酸辣鳳爪18無骨白雲鳳爪適合懶惰的饞客。鳳爪有豐富骨膠原,口感滑嫰、緊緻,彈牙而無骨,帶泰式酸辣風味,令人胃口大開。星洲麥皮蝦 86大隻蝦球,爽口彈牙,被脆脆麥皮包裹著,入口滿咀鮮香,愈吃愈過癮! 無骨海南雞油飯64 海南雞雞皮油光亮麗,啖啖肉之餘,入口油潤水嫰,沾上甜甜的黑醬油,跟配黃油飯及雞湯,一啖雞肉,一口黃油飯,是美味的配搭。芒果梳打/ 水蜜桃梳打 跟餐12 芒果梳打蜜味香甜、水蜜桃清新味蕾,吃完脆卜卜的麥皮蝦,再呷一口,消渴解膩

藍蝶花椰漿飯69

海鮮喇沙煲98

白雲酸辣鳳爪18

星洲麥皮蝦 86

無骨海南雞油飯64

芒果梳打/ 水蜜桃梳打 跟餐12
芒果梳打蜜味香甜、水蜜桃清新味蕾,吃完脆卜卜的麥皮蝦,再呷一口,消渴解膩。
2022-04-25 838 浏览
行經大埔 見到呢間馬來西亞風嘅星馬餐廳 環境好似好舒服 門口仲有唔少街坊等位 所以我都加入其中 同店員講幾多位 拎張卡仔等位🥰無骨走地海南雞飯(油飯)見到餐牌上面 有幾款食物都有顧客推介嘅手指公👍🏻 就叫咗其中兩款試吓 海南雞有分兩款 一款係黃油雞 一款係走地雞 店員都有詳細同我哋介紹 如果想油香重啲就食黃油雞 如果想瘦啲就食走地雞 最後就揀咗食走地海南雞 因為唔係間間舖頭都有走地雞食🤣 海南雞飯包括有一碗湯同埋海南雞飯必備嘅三款醬汁 走地海南雞 肉質其實都好嫩滑 再配埋油飯 其實雞味好香香煎豬頸肉喇沙摻摻喇沙摻摻真係每次食星馬菜必食嘅😗 入面有油麵同埋米粉 顧客亦都可以揀淨係要油麵或者要米粉😺 喇沙超級香 雖然椰汁味唔係超級重嗰種 但係我都非常滿意 仲有豆卜魚蛋 同埋豬頸肉係上面 豬頸肉係煎到好香脆☺️沙嗲雞肉串燒加$20就有兩串沙嗲串燒 雞肉好嫩滑 而且仲有雞皮㗎 上面嘅沙嗲醬就花生味好重馬鈴薯炸蝦卷呢碟都幾特別 係馬鈴薯絲包住隻蝦 再拎去炸嘅小食 覺得外層嘅炸薯仔好特別🙊凍美祿恐龍係凍美祿做底 再係面頭加美祿粉😍 本身凍美祿已經好香濃 再配埋美祿粉就更加特別啦薄荷青檸梳打味道好Fr

無骨走地海南雞飯(油飯)
無骨走地海南雞飯(油飯)
無骨走地海南雞

凍美祿恐龍
薄荷青檸梳打 凍美祿恐龍
薄荷青檸梳打
味道好Fresh☺️ 炎炎夏日飲就真係啱晒

覺得星期日 $50幾$60食個晏晝 仲要食物質素唔錯 真係好抵食 唔怪得知有唔少街坊排隊啦😉
午餐