2020-12-27 1449 浏览
圣诞後我大佬终於有时间去左食个铁板lunch最终去左板神试一试佢地点系落巴士後冷过去都要十零分钟.到步门口睇左餐单我地未入去已经谂好要pick 左2人餐 秋。A5和牛厚烧(100g)主打想食厚和牛另有送只龙虾.坐到去就等师傅埋位头盘系沙律 有d 太酸唔系我既取向但沙律菜尚可仲有海蜇小黄瓜迷你冷盘都开胃既 咬口脆而开胃尚可.系上前菜前餐厅职员有问返有无刺身系唔食/敏感觉得体贴既上左後有5块职员亦有讲解各种鱼类同埋由带子食然後顺时针食起觉得不过不失既感觉未去到好惊喜.下一道就系烧活南非鲍鱼师傅调咪感觉重手左佢亦系落碟时有温馨提示有海盐但应该够味 唔洗点咬口可以 但对我黎讲偏咸.之後再上个银鳕鱼两食皮肉分离食法皮脆口 肉多汁感觉还好但都系果句未去到要哗一声.再黎烧龙虾既朋友+杂蔬龙虾用返龙虾头既膏去炒甜而不腻肉质系弹牙同juicy 既到睇返杂蔬蘑菇有心机地整到有蘑菇水兜住清淡而有鲜味红灯笼椒超甜 脆肉瓜多汁 不错.之後就到我重点focus 既主菜厚烧100g 和牛如果唔好食会好失望因为系为左佢而黎选择左做5成熟既另附上炒蒜片同鲜wasabi比你配食个人推介直接食粒原味再wasabi再加炒
圣诞後
我大佬终於有时间
去左食个铁板lunch
最终去左板神试一试佢
地点系落巴士後
冷过去都要十零分钟

到步门口睇左餐单
我地未入去已经谂好要pick 左2人餐
秋。A5和牛厚烧(100g)
主打想食厚和牛

明显point out 就系和牛
而其他就暂时
隔几日後就唔会太大既记忆点
大家想试可以一试🤡
叫左两个$1980天。海鲜和牛二人套餐点知个和牛炒饭变左烟肉炒饭我认我地食嘅时候倾计太开心冇留 比左钱临走望下外面嘅menu先知嬲嬲地想要个交代 点知就出事喇 以下系我地同经理对话嘅重点,事关我地当刻太猪,唔识反应,後黎有再打去问,经理表示:1. 系厨师嘅问题,我代佢讲声唔好意思,但系厨师落左场,一系等佢返黎叫佢炒返比你地食啦(其实我地食完成餐饭,已经饱哂,又唔系住附近,点样样等呢?所以我有意思叫佢退钱啦,所以问下个差价)2. 个烟肉炒饭同个和牛炒饭差唔多价钱(我理解唔到,但佢咁样解释)3. 价钱差唔多系因为个和牛炒饭嘅和牛 系用厚切和牛个边切出黎嘅肥膏炒嘅 (哦,原来唔系和牛肉炒饭,系和牛肥膏炒饭,同menu嘅意思完全唔一样。再者open rice上面其他人嘅和牛炒饭唔少肉架啵,经理又话)4. 其实个边都有少少肉嘅(问题又黎喇:咁我地块和牛比你地切完D肉出黎,仲有冇menu 所写嘅100g呢,经理又咁讲)5. 我地师傅切嘅时候一定块块都有100g,你需要嘅,我地都可以你个磅你磅下自从经理话咁唔合理地叫我地食左一餐之後再等个厨师返黎整返个和牛炒饭,我地已经觉得态度好差,依家仲要咁威威话
叫左两个$1980天。海鲜和牛二人套餐
点知个和牛炒饭变左烟肉炒饭

2. 个烟肉炒饭同个和牛炒饭差唔多价钱

(我理解唔到,但佢咁样解释)

4. 其实个边都有少少肉嘅

自从经理话咁唔合理地叫我地食左一餐之後再等个厨师返黎整返个和牛炒饭,我地已经觉得态度好差,依家仲要咁威威话拎个磅出黎,然後仲好意思叫我地下次再帮衬,比个九折你。我心谂,我地一共比左差唔多五千蚊嘅lunch,你拎D咁嘅服务态度出黎,点做经理呀,经理

我真系嬲到癫

我话:咁你叫我地下次帮衬返你 你系咪都要拎返D诚意呢 今次嘅事我地都未解决 我地真系好难再帮衬 不如你俾返即时嘅补偿我地 例如 免我地加一啦

👩🏻‍💼经理:其实都可以嘅,不过要亲身过黎

我:但系外面可以直接退返落张卡㗎啵

👩🏻‍💼:我地呢度唔得㗎
(五千蚊lunch嘅服务质素

算啦,咁有得退好过冇,打完场嘅时候,经理又有新玩法

👩🏻‍💼:其实我当时都系特登唔食饭出黎处理(我地当时三点几,倾左大约只有十分钟时间,而佢地晚市嘅六点)同埋都系厨师嘅唔小心.........

(Sorry 对於经理嘅A字膊行为,我又有少少comment)

我:其实你可唔可以停一停听我讲(事关我地嘅对话期间,佢净系自己不断讲,唔听人讲,可能系个人特色)我觉得你做为一个manager 应该系代表你地餐厅,唔系有问题就濑D同事,咁样只系会影响我对你地餐厅嘅形象, Anyways,我地阵间会黎

结果拎赔偿嘅时候,已经见唔返经理M小姐。

和牛炒饭
厚切和牛
2020-11-25
庆祝纪念
和牛炒饭
2020-11-25 807 浏览
Openrice 见 comment, 相片 感觉不错,就决定试试午市铁板烧。一入门口,侍应就提醒只有铁板烧餐,你地ok 唔ok?感觉有点瞧不起。。但相信唔系的,善意问问姐,无事的。最後选了和牛厚烧$1,580 set另加一有沙律,刺身,鲍鱼,龙虾,雪鱼,龙虾头味噌汤,炒饭,甜品。食物质素不错。侍应贴心会询问有无特别野唔食。最後,师傅为其他人额外整了焦糖多士,我们也满心期待,但眼见我们没有。食物好就好,但下次不了~
一入门口,侍应就提醒只有铁板烧餐,你地ok 唔ok?
感觉有点瞧不起。。但相信唔系的,善意问问姐,无事的。
最後选了和牛厚烧$1,580 set另加一
有沙律,刺身,鲍鱼,龙虾,雪鱼,龙虾头味噌汤,炒饭,甜品
食物质素不错。侍应贴心会询问有无特别野唔食。
食物好就好,但下次不了~
2020-11-15 758 浏览
好闺蜜请食生日饭😋带我来这家铁板烧门口的设计很日式低调,早预约不用坐吧枱,一个房间可以坐8位,限时食2个小时左右看菜单的时候有个女服务员来介绍,闺蜜不食鱼跟刺身问她套餐的能否改,她让我点有刺生的套餐,当中的白鳕鱼改为带子,说刺身我一个人食..无言之後点了$880跟$980各一,分别在於大虾跟龙虾🦞牛肉是和牛跟薄切美国肉眼🥩🥩🥩也试多点不同的🌾头盘有花螺跟沙律🥗花螺卤过,咸咸带点甜味,很好明太子沙律就正常,普普通通吧之後厨师开始烧我们的海鲜看着大肚皮厨师烹调感觉很治疗,听着铁板的吱吱声🌾南非鲍鱼厨师建议原味食不加盐,食本来的海水味👍🏽🌾带子就很一般般,里面还是有点冷🌾白鳕鱼正常吧,煎得外面脆脆的,不过没鱼味🌾大虾👍🏽弹口超好食,配上虾膏的汁🌾龙虾🦞也很不错,加了龙虾头膏炒🌾套餐没有鹅肝,看到厨师煮给别的客人好想食就点了鹅肝很厚,入口即化,油香扑鼻👍🏽👍🏽👍🏽🌾和牛超差,就嫩一个字,没油花也不香🌾薄切美国肉眼加了葱花炸蒜片,口感有层次👍🏽🌾炒饭用大虾头炒,烟肉太多,只有烟肉味🌾龙虾头面豉汤就正常,不过没有龙虾味🌾一人一球雪糕,选芝麻,厨师再送个甜多士总结〰️食得超级饱,食物味道中上,不过限时
好闺蜜请食生日饭😋带我来这家铁板烧
门口的设计很日式低调,早预约不用坐吧枱,
一个房间可以坐8位,限时食2个小时左右
看菜单的时候有个女服务员来介绍,闺蜜不食鱼跟刺身
问她套餐的能否改,她让我点有刺生的套餐,
当中的白鳕鱼改为带子,说刺身我一个人食..无言
之後点了$880跟$980各一,分别在於大虾跟龙虾🦞
牛肉是和牛跟薄切美国肉眼🥩🥩🥩也试多点不同的
🌾头盘有花螺跟沙律🥗花螺卤过,咸咸带点甜味,很好
明太子沙律就正常,普普通通吧
之後厨师开始烧我们的海鲜
看着大肚皮厨师烹调感觉很治疗,听着铁板的吱吱声
🌾南非鲍鱼厨师建议原味食不加盐,食本来的海水味👍🏽
🌾带子就很一般般,里面还是有点冷[失望R]
🌾白鳕鱼正常吧,煎得外面脆脆的,不过没鱼味
🌾大虾👍🏽弹口超好食,配上虾膏的汁
🌾龙虾🦞也很不错,加了龙虾头膏炒
🌾套餐没有鹅肝,看到厨师煮给别的客人好想食就点了
鹅肝很厚,入口即化,油香扑鼻👍🏽👍🏽👍🏽
🌾和牛超差,就嫩一个字,没油花也不香
🌾薄切美国肉眼加了葱花炸蒜片,口感有层次👍🏽
🌾炒饭用大虾头炒,烟肉太多,只有烟肉味
🌾龙虾头面豉汤就正常,不过没有龙虾味
🌾一人一球雪糕,选芝麻,厨师再送个甜多士

总结〰️食得超级饱,食物味道中上,不过限时的话请把时间安排好点
由鹅肝之後食物就上得很急,闺蜜买了个蛋糕给我庆祝
到店时已放下给服务员,到上雪糕时蛋糕也不拿来
还要提醒他们🔔刚食蛋糕就叫我们埋单,
还跟闺蜜说外面有人排队,食得我们急急忙忙的
走的时候外面人影也没一个

2020-11-07
庆祝纪念
2020-11-13 855 浏览
今次拣板神系因为好难得地一个铁板烧set有剌身同有咁多种海鲜Lunch只得一个set 唯一可以拣系唔同质素既牛 当然价钱都唔同喇店员会问下个set入面有冇嘢系唔食/敏感 我唔食牛店员换左猪俾我鲍鱼龙虾上枱个都仲好生猛不断郁 五款刺身都好新鲜 带子好厚师傅都好有礼貌 逐道菜解释 银鳕鱼师傅剪既时候会起埋骨龙虾上面既汁系由海胆加秘制龙虾汁捞埋个虾头就会拎返厨房煮面豉汤 我既猪肉薄烧喺我request下师傅俾左double葱蒜我😆 朋友既和牛厚烧 话超好食食到炒饭其实已经食唔哂最後师傅仲额外整左个焦糖面包俾我地 望落平平无奇 食完第一件唔舍得食哂佢加埋杯咖啡 系一个完美既lunch全餐饭店员冇停过加茶/换碟最Impress系食完肉之後店员换左浓茶俾我地消滞 抽风系统做得好好 食完个身一啲味都冇感受到店家既用心
店员会问下个set入面有冇嘢系唔食/敏感

最Impress系食完肉之後店员换左浓茶俾我地消滞
抽风系统做得好好 食完个身一啲味都冇
感受到店家既用心

2020-10-11 1448 浏览
观塘这家铁板烧开到连湾仔也有其分店, 比起其他同类店舖更积极进取. 作为新兴商贸区, 一些以前在观塘不会听到的名词, 如Omakase Fine Dining及铁板烧等的Luxurious饮食名词, 也不断出现在这一区. 板神在骏业街的一个角落, 神秘而高冷的装横, 令其隐身在附近的工业大厦之中.定价五百多元的午餐不比和三味等传统铁板烧名店的午餐便宜, 用料则见其心思, 除了牛肉和银鳕鱼这些必然Items外, 还有南非鲜鲍及半只龙虾, 头盘有刺身五点, 更觉丰盛. 食物质素尚算不俗, 刺身中的池鱼和油甘鱼最为肥美, 而带子是刺身而不是烧出来的, 比较有趣. 烧物中的龙虾最有心思, 烧完後再淋上龙虾汤, 口感爽弹而鲜味十足. 鲍鱼同样烧得爽弹, 海水味重 不用点海盐也可以. 油甘鱼外皮烧得香脆, 内里肉质软糯, 只是牛肉肉质有点韧, 虽说是牛柳, 但比起其他的烧得有点过火. 牛肉炒饭的火喉则比牛柳好得多, 饭粒层次分明, 用上牛油和烟肉炒香, 突出其香味之余, 也不会令其过於油腻, 也算是有心之作.

2020-09-10 2587 浏览
话说阿妹生日 🎂限聚令当中只能两位吃饭,阿妹想食铁板烧特别order鹅肝,在OpenRice看到很多好食评,所以前来试一试。不知道因为疫情关系还是如何,这个价钱可以食到这个数量的海鲜实在很性价比高,有刺身、(当然刺身的质素麻麻可以唔食)龙虾、鲍鱼、鱼、虾、鹅肝、澳洲和牛 午餐$880两位还有八折优惠,实在好抵食,加上环境不错,我睇咗一下晚上嘅Menu,单点嘅价钱应该比松菱还要贵,清酒Menu都是14代或以上质素,我默默在想在这区的夥伴真富贵。整体午餐也很满意,味道比花盃稍为逊色,但整体感受和性价比高程度很值得推介。
话说阿妹生日 🎂

• 活龙虾
  • 鹅肝
  • 龙虾
2020-07-28 2504 浏览
在这个地区上班,高质素的餐厅寥寥可数。这间开了不太久的铁板烧可以算是这里比较高级的餐厅。由佢刚开张就开始一直也有定期光顾,每次光顾都见证住佢嘅进步,客人也越来越多。七月初再来光顾,午饭转了新的菜单,越来越豪华,和同事们一起吃吃看。前菜是固定的沙律及第一次在这里嚐到的明太子。沙律菜新鲜爽脆,明太子配上蛋黄酱咸甜适中脆卜卜,夏天吃很清爽。吃完前菜醒一醒胃,马上就上刺身五点。刺身都新鲜,不过除了梭子鱼鱼味浓郁,其他刺身质素都不算是很高级,但以这个价钱来说也抵食。在享用刺身的时候,师傅开始准备铁板烧的材料。首先出场的是蔬菜、银鳕鱼、鲍鱼。鲍鱼们还在逃走,非常新鲜。说时迟那时快,师傅已经放上第二碟材料,系龙虾。值得一赞的是没有将货就价用波士顿龙虾,而是选用本地的小青龙,肉质细嫩,小龙虾虽然已经被切开,但还在不停挣扎,证明了是用活虾。接下来的时间就是看师傅表演了。看到师傅熟练地把龙虾膏、虾肉等等拆出分开煎,香味渐渐飘出,令人更加期待。很快龙虾已经可以食,师傅将虾膏及虾肉混合在一起,虾肉煎得刚好,味道甘甜丶配上虾膏甘香的鲜味,水准不错。美中不足是虾肉稍为不够爽脆。接下来是鱼,师傅细心地在煎的时候把鱼

接下来是鱼,师傅细心地在煎的时候把鱼皮及鱼肉分开,鱼皮更加造型成为盖子,令卖相更上一层楼。鱼皮煎得香脆,鱼肉鲜嫩多汁,一鱼两吃更有两重口感,师傅真有心思。

接下来就是鲍鱼,鲍鱼肉质嫩滑,一咬就断,不过鲜味始终不及前面两道菜式。

接下来师傅准备了蔬菜给我们转换口味。芦笋爽脆、甜椒软绵甘甜、冬菇鲜味多汁,火候都掌握得很好,蔬菜的多姿多彩成功地为转换下一道菜式提供了一个歇息空间。

在师傅准备下一道菜式时,侍应从後面送上了味噌龙虾汤。使用刚刚我们吃的龙虾头熬煮,汤很鲜味,不过始终我更喜欢纯粹的龙虾汤,觉得味噌味道太浓郁,有点掩盖了虾膏的香味。

接下来师傅拿出了两款牛肉,厚的牛扒及薄的牛肉片。厚的牛扒烧至五成熟,充满鲜味肉汁,薄牛肉片卷起香葱及炸蒜片,薄牛肉软嫩细致,又是两种不同的风味,真是各有各精彩。最後更用剩下的牛肉炒饭,炒饭乾爽不油腻,镬气十足。

最後甜品有红豆奶冻及焦糖多士。两款甜品一冷一热,一滑一脆,对比鲜明。

这里每一次来都比上一次更出色进步,看得出师傅有用心烹饪,材料也新鲜美味,绝对值得一来再来,希望疫情快点过去,大家可以再次开开心心自由地享受美食。
2020-07-17 1435 浏览
半年内第四次光顾,但是第一次午膳,两个人埋单 HKD2,262。 食物依旧新鲜,味道保持高水准,㕑师态度友善。 李嘉琪经理服务尤其严谨,一点半入座,两点半要埋单,公司规矩 ! 还未吃炒饭甜品呢。 开发票枱头不能只写 ‘lunch',必须 ‘lunch for two‘,又是公司规矩 ! 想找她问清楚,未够三点,溜啦。 午餐晚饭收费相若,但经理态度完全两样。 想一试全港最 ‘牛‘ 的铁板烧,我推荐读者去试试午餐。
想一试全港最 ‘牛‘ 的铁板烧,我推荐读者去试试午餐。
观塘商业大厦隐世既高级日式铁板烧,环境非常乾净,而且店员服务态度亲切,见到某社交平台做紧优惠1:30之後有八折,即系$400几就有龙虾,厚烧牛肉薄烧牛肉同埋刺身,仲有鲍鱼食,而且仲有我劲锺意食嘅银鳕鱼。刺身一啲都唔用上当日时令,每一件都系大件又新鲜。餐厅用上左美国牛肉但系质素非常唔错,肉质非常软嫩而且有牛肉味。觉得最正系佢个龙虾,首先会拆咗肉系铁板上面烧然後再用龙虾头去煮汤。环境舒服而且价钱非常优惠!赞

刺身一啲都唔用上当日时令,每一件都系大件又新鲜。

环境舒服而且价钱非常优惠!赞
  • 席前鉄板烧
2020-06-20 669 浏览
原来观塘都有咁高质铁板烧而且颇有名气名人都有帮衬份量好似唔多但会抱住个肚嗌左鉄板一人前:1. 前菜+时令沙律前菜系明太子,沙律分量慷慨2. 带子带子一开四,都系一粒一口,煎到半生熟原壳上,师父教食法系连汤一齐食3. 大虾大虾超级巨型,一只可分到大概六件一口size,虾肉爽口弹牙4. 银雪鱼旧鱼超超滑,火喉时间啱啱好,煎到啱啱熟表面好脆口,可惜咸左啲,调味有啲过浓左5. 美国特级牛柳/肉眼簿烧拣左厚牛柳,要左七成熟完全冇後悔粒粒牛柳肉,超级香口而且好冧6. 牛肉炒饭+面豉汤呢间铁板炒饭平常,可能前面太好面豉汤都一般7. 西多士+红豆雪糕西多士系用上白糖,甜甜地唔会太夸张,白面包煎到好脆身连同球雪糕一齐食,一冻一热,过瘾好夹好邪恶啲结尾
原来观塘都有咁高质铁板烧
而且颇有名气名人都有帮衬
份量好似唔多但会抱住个肚

嗌左鉄板一人前:
1. 前菜+时令沙律
前菜系明太子,沙律分量慷慨

2. 带子
带子一开四,都系一粒一口,煎到半生熟
原壳上,师父教食法系连汤一齐食

3. 大虾
大虾超级巨型,一只可分到大概六件一口size,虾肉爽口弹牙

4. 银雪鱼
旧鱼超超滑,火喉时间啱啱好,煎到啱啱熟
表面好脆口,可惜咸左啲,调味有啲过浓左

5. 美国特级牛柳/肉眼簿烧
拣左厚牛柳,要左七成熟
完全冇後悔
粒粒牛柳肉,超级香口而且好冧

6. 牛肉炒饭+面豉汤
呢间铁板炒饭平常,可能前面太好
面豉汤都一般

7. 西多士+红豆雪糕
西多士系用上白糖,甜甜地唔会太夸张,白面包煎到好脆身
连同球雪糕一齐食,一冻一热,过瘾
好夹好邪恶啲结尾
  • 美国特级牛柳
一句做兵既心声,呼唤左几多情窦初开既情坛初哥,甘愿做一世兵,都要为女神效劳。咪傻啦,你估仲系以前个年代呀,而家闲闲地12,13岁已经讲紧A2,A3啦。对佢地黎讲,爱情就真系黎过几秒就无啦,Easy come easy go? Why not?不过有d野就唔系话黎就黎话走就走既。好似今晚黎观塘呢间「板神 · 铁板烧日本料理」就讲慢活态度,一边欣赏大师手势,慢工出细货,然後静心咁细味每一份食材既味道,咁就先对得住餐厅精心设计既菜式,呢样野就绝对唔系凡夫俗子体验得到!👇📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480 ♦先付け -▪ 沢蟹 · 数之子 · 番茄 -▫ 前菜其实系一个闹钟,提醒你个胃系时侯要苏醒,准备迎接黎紧既美食。呢个沢蟹口感爽脆清新,造型精细,几得意;中间既数之子其实系鲱鱼既鱼春,食落鲜甜,粒粒弹牙,够哂过瘾;番茄清爽,酸甜又醒胃,呢个前菜系夏天黎讲我觉得几好。♦季节のサラダ - ▪ 田园野菜 · 海蜇沙律 -▫ 一碟铺满哂青绿色既蔬菜,够哂养眼,沙律加上自家制酱汁,味道浓郁得黎同时好refreshing。配上海蜇丝,口感爽弹,清新开胃。♦刺身 · 五点 -▪ 带子 -▪ 牡丹
📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480
先付け -
沢蟹 · 数之子 · 番茄 -
季节のサラダ -
田园野菜 · 海蜇沙律 -
▫ 一碟铺满哂青绿色既蔬菜,够哂养眼,沙律加上自家制酱汁,
刺身 · 五点 -
带子 -
牡丹虾 -
深海池鱼腩 -
▫ 系食主食之前,一定要好好品尝左刺身环节先,Staff建议分返浓淡既程序黎食。
先试左带子先,就咁睇卖相肥美,食落肉厚甘甜,非常爽滑,唔错;
牡丹虾面头洒上七味粉,肉质透光无瑕,入口虾味浓郁,弹牙爽口;
深海池鱼一向系我最爱既鱼类之一,呢到用上鱼腩位置,质感份外嫩滑,弹性丰富,好食!
中拖罗 -
火炙太刀鱼 -
▫ 开始轮到浓味少少既,中拖罗鱼油丰腴,香味浓郁,质感嫩滑之余,
入口即融既功力绝对唔可以睇少;火炙太刀鱼配上酸汁萝卜蓉,
师傅将太刀鱼火炙後既油脂停留系表面,食果阵每一啖鱼香都系口腔里面爆发出黎,
呢种浓味得黎又咁清爽既感觉,认真唔话得!
伊势 · 海老 -
活 · 龙虾 -
▫ 轮到最佳男主角既生猛龙虾呀!系炒之前仲见到佢郁紧,证明真系非常新鲜。
睇住师傅一边将龙虾开边拆肉起膏,成个过程好似睇紧艺术品咁,好过瘾。
而同时师傅将牛油虾膏一齐将虾肉捞匀,然後上碟,龙虾肉表面睇落晶莹剔透,
食落爽口弹牙之余,因为用左虾膏黎炒,清甜之中带有虾膏既鲜香,份外惹味!
ホワイトタラ -
白 · 鳕鱼
▫ 轮到白鳕鱼既环节,师傅将将外层煎到脆身,而里面肉质相当嫩滑,
完全无乾身既感觉,每一啖鱼肉都入口即溶;加上鱼肉里面既油香,
令肉质相当Juicy,可以话系极上既体验呀!
フォアグラ -
鹅 · 肝 -
▫ 开始进入主菜既中後段,再黎就系香煎鹅肝呀,底部用左烤过既多士做配衬。
鹅肝咬落表面焦香,同时里面油香十足,加上用左多士做左少少吸油效果,
变相中和左鹅肝既肥腻感,呢点抵赞!
わぎゅう -
旬の野菜の炒め -
日本A5鹿儿岛 · 和牛薄烧 -
南瓜 · 红椒 · 芦笋 -
▫ 召唤一众和牛控!师傅开头问我要几成熟,一般我食和牛都会要求3成就好,
愈靓既牛煎得太耐等同哂左。所以我要求半生熟既状态,肉身呈现少少嫩红色就可以。
师傅将呢块A5和牛先煎香表面,然後再炒熟蒜片香葱,再卷住。
咁样食法可以食到本身牛肉既香味之余,口感唔会太腻,仲将油香带出,
认真好食;而旁边再搭配南瓜红椒芦笋,呢几样可以减低本身油腻感,
加埋底下多士,成个配搭我觉得系满分!
チャーハン
铁板 · 炒饭 -
▫ 最後一道主食,就系铁板炒饭啦,用上青红椒葱粒牛肉粒配搭,
师傅将饭粒炒得好分明显见,唔会太油腻,加上镬气十足,唔错。
吸 · 物 -
龙虾头 · 味噌汤 -
▫ 整返个龙虾面豉汤,就完成今日龙虾既主题啦。师傅用返头先铁板剩低既龙虾壳,
然後再熬成熟。饮落虾膏浓郁入味,成个汤比我想像中无咁咸,饮得过!
デザート -
豆腐 · 雪糕 -
焦糖 · 多士 -
▫ 原来个set仲附送埋甜品,今日系豆腐雪糕配搭焦糖多士,师傅建议多士
食到最後一旧可以连埋雪糕on top一齐食,咁就够哂邪恶啦。多士入口相当松脆,
好似食紧薯片咁,而豆腐雪糕够哂清爽,整体呢个set十分满足。
2020-06-11
  • 龙虾头 · 味噌汤
  • 豆腐 · 雪糕
  • 焦糖 · 多士
2020-06-05 689 浏览
海鲜和牛二人前 $1980 (8/10) .🔶海鲜龙虾上枱前已经开边整理好,但一落铁板仍然系扎扎跳,可见食材有几新鲜😝虾肉落左牛油同本身既虾膏一齐煮,香气扑鼻,肉质弹牙鲜美😋虾头就拎左去煲面豉汤,毫不浪费👍🏻.澳洲鲍鱼全程郁呢郁去好新鲜,实物大过手掌✋🏻两个人分享刚刚好师父手起刀落就将鲍鱼切成薄片,食落爽口,沾上一旁既胡椒盐更加惹味.刺身五点鱼生新鲜正常发挥.炸鱼(忘记系咩鱼😅)只知道鱼皮炸得非常松脆,好味到😋———————————————.🔶A5宫崎和牛薄烧和牛薄烧包裹大量炸蒜香葱,牛肉味浓郁而不油腻,面包虽然轻轻煎过,但其实主要用作吸油,可食可不食😉———————————————.🔶甜品是日甜品系红豆奶冻,红豆香甜软腍,奶冻质感幼滑❤️perfect 师傅心情好重送多块焦糖多士,如果配埋雪糕一定更出色🤤———————————————By C#sissyfoodie
海鲜和牛二人前 $1980 (8/10)
🔶海鲜
龙虾
虾肉落左牛油同本身既虾膏一齐煮,香气扑鼻,肉质弹牙鲜美😋
虾头就拎左去煲面豉汤,毫不浪费👍🏻

澳洲鲍鱼
全程郁呢郁去好新鲜,实物大过手掌✋🏻两个人分享刚刚好

刺身五点
鱼生新鲜正常发挥

炸鱼(忘记系咩鱼😅)
只知道鱼皮炸得非常松脆,好味到😋

🔶A5宫崎和牛薄烧

🔶甜品

师傅心情好重送多块焦糖多士,如果配埋雪糕一定更出色🤤

By C
#sissyfoodie
  • 活龙虾
  • A5日本宫崎和牛薄烧
  • 澳洲鲍鱼
2020-06-02 644 浏览
身为一个驾驶人士,观塘又塞车又难搵位,老公非常抗拒过嚟。加上之前食咗几间餐厅都系工厂大厦入面,佢唔系好仲意个环境,所以今次佢生日我话book咗间餐厅喺观塘,佢开头直情想我改地方 😂。怀着少少嬲嬲猪嘅心情到步,一见到个门口咁靓,即刻见到老公心情靓返晒,眼里面充满着期望!我哋叫咗个升级二人餐 有鱼生、澳洲鲍鱼、龙虾、和牛好彩成餐饭都冇令我哋失望,鱼生、铁板烧食材样样都新鲜,食得好饱好满足!餐厅仲送咗个生日靓靓甜品俾佢,佢好开心,最紧要老公开心!

我哋叫咗个升级二人餐

有鱼生、澳洲鲍鱼、龙虾、和牛