2016-06-12 465 浏览
端午节後,天热愈来愈热,夜晚出街都系一身汗,柑太话不如去食野,我话不如去食糖水啦,於是二人行到松记,罗飞等左两分钟就入座,入面依旧人多到震,肩碰肩,背贴背情况和平日一样。点左绵冰消暑,再点多客汤丸冰火一下。芒果益力多绵冰。芒果未唔重,反而偏向甜味多,似是益力多甜味盖过芒果味,而OREO饼碎及乳酸味爆珠似乎系失败配搭,完全无法将芒果同益力多绵冰味道提升,只怪自己选错配料,但绵冰分量充足,益力多味绵冰又软滑,整体仍然不错。朱古力绵冰刚刚相反,朱古力味极浓,似在吃雪糕一般,入口整实,但内里即化的感觉极佳,乳酸爆珠将朱古力的甜味提升而没有令它过甜,分量之多,好像吃一个二人份的雪糕般,出乎意料的佳品。之前一同点的汤丸在绵冰吃到一半的时候到达,外表看来似是贡丸(!!)但内里却是奶黄心,咬一口发觉没有流心,但奶黄味仍重,如果可以将它煮到内里变成流心奶黄的效果,味道相信一定会有所提升,而姜汤水的姜度一般,入口不算太辣,如果有冻甜品伴食的话,不妨将它全部喝光。

点左绵冰消暑,再点多客汤丸冰火一下。
芒果益加多绵冰
朱古力绵冰
紫米奶黄汤丸
紫米奶黄汤丸

2016-06-11
$60 (宵夜)
芒果益加多绵冰
朱古力绵冰
2016-06-10 451 浏览
香港成地都系糖水铺,不过见见都有自己嘅特色,呢一间松记糖水都系连锁,所以有好多铺位。坐叮叮系铜锣湾落车跟住路牌行。点咗三样野,有雪糕杨枝甘露~~幻彩明珠~糖不甩。三样甜品食咗100蚊松啲。雪糕杨枝甘露~~除咗原本嘅清爽口感之外,因为有雪糕令到杨枝甘露增加咗甜滑嘅口感!!幻彩明珠~~对於系出边唔系成日买生果嘅我嚟讲,今日真系补充咗唔少vitamin。生果同凉粉嘅搭配爽口~~糖不甩~~新鲜出炉热辣辣,仲痴着有姜味嘅花生碎,真系香甜软糯
2016-03-28
2016-06-09 269 浏览
甜品时间拣左松记,9点令平日出面已经有2张台等紧,自助登记机放左喺门口,自己登记有台叫你,等左10钟就有台,入到去啲台都几密,不过都ok,又唔好叫好多野,打开MENU睇你有咩配搭先,我就睇中summer,入面有新鲜水果,西米,Grass Jelly, 芒果汁同两球自选雪糕,雪糕当然要绿茶同绿茶,冇错两球都要绿茶,我至爱,哗~上台青BB,见到都开心,水果新鲜,雪糕够冻,果然系Summer最佳之选♡
宵夜
2016-06-08 139 浏览
最近天气真系好热,应该饮多D糖水啊、汤水啊补补水分先得!所以今日就去咗间糖水店叹糖水,味道都几唔错嘎!当然,除咗糖水,都系要食D小食嘅,唔食D小食,等两下点行街shopping啊,哈哈!所以我地首先点咗碟糖不甩,其实佢就系一个好easy嘅小食,糯米粉做嘅,滚两下糖粉,就可以食啦,好简单但超好食!然後我点咗碗雪糕杨枝甘露,好甜好好味,西米露刚好可以降火,雪糕系芒果味,我最中意食嘎啦!最後我地点咗D水果,入边有好多唔同嘅水果,西瓜啦、芒果啦、椰果啦,搭配起身无得弹啊!
2016-05-07
宵夜
2016-06-08 200 浏览
朋友话我食cream嘅样真系可怕啦,cream味越浓我越开心,但我朋友话cream太油腻,都唔明我点解咁中意食,哈哈我先系觉得佢地点解咁奇怪,cream明明好好食啊~今日我地去咗间糖水店,我点咗我最中意食嘅好多cream嘅甜品!然後就系榴槤班戟,佢嘅皮好薄,而且粉味不算太浓,因为有D店嘅班戟皮唔系好好食,我觉得呢间嘅班戟皮整的唔错!而且里面榴槤飘香,有奶油,好掂嘎!鲜芒果脆脆金砖,上边有好好味嘅酥皮,加上芒果呢D水果,更加吸引人,而且最重要嘅系cream超足,我非常之满意~雪糕咖啡木糠布甸,布甸上边系一D饼乾碎,朱古力味道,加上雪糕,一流嘅搭配!
2016-05-07
2016-06-03 314 浏览
在松记吃糖水见到好多人都点,见佢外型咁可爱就试下,虽然我不爱好芒果,湿毒,原来又几好味,雪糕微甜刚好,而pancake 皮名薄,咬开系啖啖芒果蓉同cream,对它另眼相看。芒果好食当然下次试埋榴槤,D24榴槤好香好滑,质感软滑适中,不会太乾有渣,配合内里忌廉一并吃简直是人间极品。
芒果班戟
榴槤班戟
芒果班戟
榴槤班戟
2016-05-28 329 浏览
糖水文化可谓香港人独有,三五知己总是在晚餐过後,要另觅一个「吹水」地方。松记...算是糖水店数一二的名食店,在各区有不同分店,铜锣湾桥底的这间,我是第一次光顾。门口有自助取票,印象未试过其他糖水店舖有此服务,还以为星期五晚上会大排长龙,幸好差不多5分钟能入座。其实餐牌都可不用看,十次有九次,都是点上情有独锺的.....「SUMMER」!名字好记之余,最有代表性就是有两条圆柱朱古力饼条插在正中,吸引之处可拣两球雪糕(曲奇/芒果/抹茶/朱古力),是日选了首两款曲奇+芒果,质地算滑,曲奇味有少许饼乾碎有咬口,不太甜; 芒果香味浓郁。另有新鲜清甜生果作底,有西瓜、哈蜜山、芒果,配以QQ口感的明珠,加上少许花奶,相得益彰。

2016-05-27
$39 (宵夜)
2016-05-03 382 浏览
松记新店加装了自助罗位机,选择人数,然後就会有飞仔出甜品选择有很多,总有一款会合你心意我点的SUMMER,选配了曲奇+朱古力雪糕上面有两条朱古力饼乾条,沾少少雪糕吃有一瞬间觉得自己回到小时候生果有几款,芒果都不会酸,加上淡奶有点奶味为甜品加分,下次可以叫多奶整个甜品可算是包罗万有,满足你好多个愿望~朋友的柠檬芝士木糠布甸,眼看就见到雪糕一大球,我没有尝试到,不知道味道如何
松记新店加装了自助罗位机,选择人数,然後就会有飞仔出
甜品选择有很多,总有一款会合你心意
SUMMER
我点的SUMMER,选配了曲奇+朱古力雪糕
生果有几款,芒果都不会酸,
加上淡奶有点奶味为甜品加分,下次可以叫多奶
整个甜品可算是包罗万有,满足你好多个愿望~
柠檬芝士木糠布甸
朋友的柠檬芝士木糠布甸,眼看就见到雪糕一大球,
我没有尝试到,不知道味道如何

2016-04-29
柠檬芝士木糠布甸
2016-04-29 286 浏览
吃完晚饭来松记吃甜品等位等左一阵点左芒果西米露,朋友点了曲奇雪糕黑珍珠紫米露芒果西米露芒果清甜, 椰子汁香滑曲奇雪糕紫米露喜欢曲奇雪糕, 有少少曲奇碎, 好味道紫米露好饱黑珍珠有少少口感不错松记价钱经济实惠味道又不错
吃完晚饭来松记吃甜品
等位等左一阵
点左芒果西米露,朋友点了曲奇雪糕黑珍珠紫米露

芒果西米露
芒果清甜, 椰子汁香滑

曲奇雪糕紫米露
喜欢曲奇雪糕, 有少少曲奇碎, 好味道
紫米露好饱
黑珍珠有少少口感
不错

松记价钱经济实惠
味道又不错
2016-04-26 222 浏览
食完饭,朋友想食中式糖水由汽仔行去铜锣湾 都谂唔到又见唔到有所以去左松记松记搬细左 但排队既人都好多我地2个都叫左腐竹蛋糖水 我加左大西米唔系好锺意甜既我 我都觉得个糖水无咩味个蛋都唔太好食失败左黎呢到 最好都系食返西式甜品会好d
食完饭,朋友想食中式糖水
由汽仔行去铜锣湾 都谂唔到又见唔到有

失败左

黎呢到 最好都系食返西式甜品会好d
腐竹蛋糖水
2016-04-18 274 浏览
同事farewell, 食完饭意犹未尽, 整埋个糖水完满作结。我点左今枝玉露, 听讲佢同杨枝甘露吾同在用既吾系西柚, 而系沙田柚,不过就吾太讨好, 因为沙田柚有苦味, 加上佢冇雪糕帮手, 吾够甜整体成个甜品变左带苦味咁。但佢里面既马蹄真系好靓, 粉粉地又爽爽地, 恰到好处~试左啖个fd个绿茶河粉, 觉得''早知叫佢个个拉''既感觉。><
但佢里面既马蹄真系好靓, 粉粉地又爽爽地, 恰到好处~
2016-04-15
$50 (宵夜)
  • 绿茶河粉
2016-03-30 145 浏览
松记大舖搬细舖後既第一次帮衬 ,水准依旧不改。 我食既系冻杨枝甘露加雪糕, 雪糕味道可以拣, 不过就美中不足地冇云尼拿拣 ,所以拣左芒果, 味都夹既~最抵赞系佢芒果 ,平时店系细细粒既 ,松记则系大大片的, 又厚!!! 好抵食~
2016-03-24
$40 (宵夜)
2016-03-30 102 浏览
幻彩明珠同水果大杂会无咩分别,水果有芒果、西瓜、木瓜&蜜瓜。再配有大小粒的西米同凉粉粒。水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既时候好甜。大小粒的西米同凉粉粒令整道甜品更丰富,更有嚼口感!
水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既时候好甜。
大小粒的西米同凉粉粒令整道甜品更丰富,更有嚼口感!

2016-03-28
2016-03-29 92 浏览
宜款甜品既名叫SUMMER,十分特别!其实系由新鲜既水果:西瓜、芒果、蜜瓜、西米同雪糕组成!雪糕既口味可以自由选择,而我就ORDER左我最爱既朱古力味同COOKIERS AND CREAM!朱古力味既雪糕不但朱古力味浓,而且食到粒粒朱古力碎,口感十足!!COOKIERS AND CREAM奶味比较重,入口香滑!西米加上花奶同半溶既雪糕,食落烟烟靱靱,十分有嚼口整道甜品十分FRESH,食完透心凉!!!很配合SUMMER宜个名字!
Summer
西米加上花奶同半溶既雪糕,食落烟烟靱靱,十分有嚼口

2016-03-26
2016-03-01 172 浏览
blue Monday晚上9点几同朋友做完瑜珈後觉得有啲肚饿,友人已讲明唔会食野,仲话我痴鬼线,7点几先食完饭又话肚饿,不过,可以同我去食下甜品都ok喎。最近就系「松记」,即刻9秒9去攞位。去到街尾已见到好多人系门口等位,乜都唔理攞左飞先,好在2枱等第二张就有。唔驶5分钟已经有位坐了。本来想食啲热的甜品,但又想食下生果,所以我点了鲜芒果雪糕大明珠,芒果有4大片咁多,有2/3个芒果份量,新鲜香甜又多汁,雪糕亦系芒果味,唔太creamy 有少少冰系入面,感觉清新啲无咁腻。大明珠好似大粒西米咁,可能煮得唔够淋,咬落有啲硬,个芯好似未住熟咁,减左不少分数。朋友的雪耳津梨海底椰清甜润喉,海底椰止咳又化痰,最啱呢种天气食,佢话好好味,比满分。早知我都跟佢叫啦,冻冰冰仲食雪糕甜品,真系打得少呀。

最近就系「松记」,即刻9秒9去攞位。

鲜芒果雪糕大明珠
雪耳津梨海底椰