2020-07-13 81 浏览
因为绿林和聪嫂执左,唯有去松记。之前都食过松记,但甜品质素有待改善。可能下午时分去,没有太多顾客。是日同家人叫左四款甜品:1) 杨枝甘露: 一般,芒果汁唔多亦唔太浓。2) 芒果芋圆仙草冻: 芋圆唔好食,一d 都唔烟un ,只有芒果系甜 ,凉粉正常....3) 杏仁芝麻糊汤丸: ok but 比较甜,汤圆一般4) 榴连凉粉: 榴连蓉一球+椰汁白色凉粉,除左粒 榴连有甜味之外,椰汁冇🥥味。价钱只反映地区租金,份量比较细份。下次不会再去。

可能下午时分去,没有太多顾客。

是日同家人叫左四款甜品:
1) 杨枝甘露: 一般,芒果汁唔多亦唔太浓。
3) 杏仁芝麻糊汤丸: ok but 比较甜,汤圆一般

价钱只反映地区租金,份量比较细份。
下次不会再去。
松记长期排队排到过对面海咁滞。近排可能受疫情影响,相对少人排队,舖面唔多人,即刻冲入去支持下。☝🏻雪糕凉粉 (曲奇)呢个系卖飞佛嚟架!夏天食佢嚟消暑真系perfect池。虽然唔知凉粉系咪松记自己整,但食落软硬适中,甘得嚟唔会苦,个人认为好生津止渴。最正系个椰汁底,松记呢个偏向少甜,搭埋雪糕嚟食甜度啱啱好,唔会好“漏”。至於点解我拣曲奇雪糕?因为雪糕入面有好多曲奇碎,脆脆嘅质地会令成碗凉粉嘅口感更丰富架!推荐推荐😚🍪🍦~

☝🏻雪糕凉粉 (曲奇)
呢个系卖飞佛嚟架!夏天食佢嚟消暑真系perfect池。
推荐推荐😚🍪🍦~
2020-05-17 301 浏览
疫情稍作稳定,已经大排长龙,在晚餐过後,吃上甜点,应该是香港人的习惯。松记糖水,属於新派糖水,有很多款式,冷热俱备,创意与传统也有,任君选择。我们一行三人,幸而早到一点点,否则就要在门外轮候。个人吃了芋圆海底椰紫米汤丸,芋圆与汤丸好吃,反而紫米露则普通货色,海底椰也是另外一位朋友点了芋头西米露芋圆(未有拍照),他说普普通通,有一件芋头酸了,天气这麽热,也是正常情况还有一位朋友点了一个冰有雪糕,不知道什麽名字,他也是普通货色我们吃了,便交枱离场,因为太多人轮候,所以不方便聊天,食品则一般

我们一行三人,幸而早到一点点,否则就要在门外轮候。

2020-05-03 187 浏览
夜晚行完街想食下甜品就谂起铜锣湾有间食甜品嘅舖头开到好夜,所以就嚟左呢一食。但呢一间餐厅越食越失,下次应该真系唔会再嚟帮衬。-雪糕芋圆仙草冻成个甜品最大问题就系啲芋圆,佢啲芋圆真系超难食。啲芋圆一啲都唔弹口,好实好多粉禁。另外就系啲芋圆无味,本身应该会食到淡淡的芋头味或者地瓜味,但因为佢落咗太多地瓜粉盖过晒啲材料本身有嘅味道。😢 所以差差差...-芋圆芝麻豆腐花汤圆我芝麻糊做得几好,做得够滑,而且甜度啱啱好。豆腐花都好滑好好食。所以呢个甜品都食得落口,不过都系啲芋圆出咗事。
雪糕芋圆仙草冻
-雪糕芋圆仙草冻

芋圆芝麻豆腐花汤圆

-芋圆芝麻豆腐花汤圆

芋圆芝麻豆腐花汤圆
2020-03-31 261 浏览
好耐冇帮衬过松记糖水, 近排因为疫情, 好多铺头都好早闩门, 食完饭经过见佢史无前例咁冇人排队之外, 糖水铺入面仲要小猫三四只, 同朋友即刻秒冲咗入去。 照旧, 入餐厅前都系粮体温, 见佢铺头细细, 都隔开晒客人嚟坐, 算跟得足啦!平时食开幻彩明珠嘅我, 今日就加个球芒果雪糕。 质素保持到佢地嘅水准, 生果新鲜, 黑珍珠, 大西米亦都好弹牙, 芒汁好香浓。 价钱五十几蚊, 处於铜锣湾呢个闹市中, 呢个价钱真系唔算贵, 而份粮亦都算大份!
2020-03-14 170 浏览
本身好奇想知乜嘢系「杯杯冰」就嗌碗黎试吓,点知中伏 「杯杯冰」系口感粗糙嘅碎冰,颗粒感重 红色士多啤梨糖浆味道太浓,太甜 惟一可取系底层配料,唔止有西瓜、芒果、蜜瓜等新鲜杂果,仲有椰果、莲子等特色配料 不过以五十几六十蚊一碗计,性价比低
本身好奇想知乜嘢系「杯杯冰」就嗌碗黎试吓,点知中伏

「杯杯冰」系口感粗糙嘅碎冰,颗粒感重

红色士多啤梨糖浆味道太浓,太甜

不过以五十几六十蚊一碗计,性价比低
杂果杯杯冰
杂果杯杯冰
2020-01-30 276 浏览
铜锣湾愈黎愈少甜品店,冇乜选择,或者因为咁啲质素都每况越下。。。夜晚十点左右黎到,好多人排紧队,拎左飞大概等左20分钟先入到去,里面好逼,基本上系人贴人咁食,同因为好多人等紧,好难慢慢食😥睇过menu,价钱其实都唔多抵食,三四十蚊一碗起跳拣左榴槤雪山,盛惠$39有榴槤肉、椰汁冻、大细西米,成碗野得榴槤肉有味,个汁淡如水,连花奶嘅味都冇🤦🏼‍♀️椰汁冻都系一旧冇味嘅啫喱食左旧榴槤肉加几啖真系食唔到落去。再光顾?不了
睇过menu,价钱其实都唔多抵食,三四十蚊一碗起跳

拣左榴槤雪山,盛惠$39
榴槤雪山

食左旧榴槤肉加几啖真系食唔到落去。再光顾?不了
2020-01-10
$40 (宵夜)
2019-12-06 360 浏览
食完饭想食个糖水,铜锣湾区有得食中式糖水嘅地方唔多,得聪嫂同松记,未试过松记所以去试下。阿张点餐👦🏻 $38 《芝麻合桃汤圆》评分(10分满分):7️⃣食评💬:阿张最近比较养生,饮水都会饮暖水,食糖水就紧系食热嘅中式糖水啦,冻嘅糖水留返夏天先食~所以今次嗌咗合桃糊补一补,卖相可以,有太极嘅感觉。糖水芝麻味够,但合桃味道唔够重,糖水糊状适中,唔会太水亦唔会太杰。汤圆馅无得选择,只有芝麻馅,汤圆皮算系弹牙,如果有得拣花生汤圆会比较好食。价钱方面我觉得太贵,如果同深水埗间佳佳甜品比较的话,佳佳甜品系价钱、味道同环境都更胜一筹。松记糖水店 (铜锣湾)📍铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖

阿张点餐
👦🏻 $38 《芝麻合桃汤圆》
评分(10分满分):7️⃣

松记糖水店 (铜锣湾)📍
铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖
2019-11-01 280 浏览
食完晚饭未够喉,见松记有位就入左去。我叫左榴槤雪山,得球雪糕系榴槤味,其它配料只系椰汁西米露,大粒西米露既野,椰汁糕,其它野朋友冇咩评价,都系不过不失甘,其它糖水铺冇位都可以入黎。
2019-11-01
宵夜
2019-10-16 187 浏览
Dessert after a fruitful meal🌝 we went to have dessert after finishing a very fruitful meal, we don’t know what we should order so we order the same sweet soup together .The ginger taste is not enough , not spicy enough for us . The sweet potato is weird as well, not as good as the one that I always eat 😂Overall the price is a bit high and the food is not that good as well.
2019-09-21 219 浏览
今晚跟朋友吃川菜, 食完之後总觉得翔啲野🤔。朋友即话系未食糖水呀!真的是当头棒喝,於是走到附近的松记, 坐低我已经想好点咩,因为我每次嚟都必定要吃粉圆仙草冻,特别是今晚吃完辣辣川菜,来一碗,即时解辣清热。这家的粉圆仙草冻不加冰,纯粹放雪柜雪冻,所以食落凉快得嚟但又唔使咬着冰碎。我仲加了芒果雪糕,味道更丰富之余又更加透心凉啦。他的粉圆很糯但偏於结实,不过整体都几味。仙草冻味道几浓,好有凉菜feel。我地原本仲嫌碗糖水好似好细碗, 但因为佢冇左啲冰粒阻住,所以其实都几多,食完就觉有啲饱罗😅。

2019-09-20
其他
2019-09-11 180 浏览
同一大班朋友食完饭,又唔想咁快散,後续既活动多数系去食甜品。👍🏻🤪 説来我觉得而家食甜品分分锺贵过餐饭,但食既时间多数唔过20mins,不过女人多数都爱食甜品既。忍唔住嘛。😂😂😂😂本身本松记都会食Summer贪佢有2个雪糕,但系今日突然好想食芋圆,所以就无理叫左仙草芋圆雪糕lu........ 其实芋圆来讲,松记都系整麻麻,因为较硬身,结实,可能雪得太耐,无乜口感,仙草都较普通,反而同事俾左几粒黑糖珍珠我觉得几好食。 其实铜锣湾店比总店价钱仲要贵,质数亦无咁好,所以我都系返总店食好lu 下次。

松记好耐都无食 中午时间去竟然得1,2个客人...点了榴槤雪山竟然得个雪糕球系榴槤黎..个汁系椰汁黎再加椰汁糕.咁叫榴槤雪山?浪费了41蚊! 非常失望,下次唔会再叫呢个中伏野
松记好耐都无食 中午时间去竟然得1,2个客人...
点了榴槤雪山竟然得个雪糕球系榴槤黎..
2019-06-29 303 浏览
上月晚饭後去食糖水,就脚之下去了松记食,讲起来好耐冇食过松记了,即想起六宝汤圆,好想食呀,虽然系夏日炎炎但仍然想食汤圆......饭段时段,都几多人,要等一阵先有位。 餐牌,见到芋圆又好想食,芋圆及汤圆都好想食,见有六宝汤圆芋圆?组合即叫了。 是日赠送家乡糖不甩,烟韧香甜,几好味呀。 六宝汤圆芋圆,$35。 汤圆口味有芝麻、奶皇、花生、紫米奶皇及红豆等,本身有绿茶味但当日售罄,汤圆口感软糯,馅料丰富,个人比较喜欢奶皇味,芋圆美味。系呢区来讲算系经济的甜品。
是日赠送家乡糖不甩,烟韧香甜,几好味呀。
六宝汤圆芋圆
六宝汤圆芋圆,$35。

系呢区来讲算系经济的甜品
宵夜
六宝汤圆芋圆
2019-06-28 187 浏览
铜锣湾食完晚饭见仲早,梗系转战糖水舖倾下计同食过啦,於是去左松记记得细细个时深水埗松记已经好出名,成日排长队,真系童年回憧啊咁多年,舖头menu 都系咁上下,不过都多左好多野食拣我同朋友叫左一热一冻芋圆雪耳津梨炖海底椰:芋圆口感不够弹牙,雪耳及海底椰还可以,雪梨没甜味,但整碗糖水比较淡,连糖水的甜味也欠奉这碗对於重口味的我确实不太对到胃口...不太嗜甜的人可以一试什果芋圆仙草冻:芋圆真的麻麻,什果还不错,几新鲜,仙草冻不错(我朋友讲:早知叫个什果仙草冻都无咁嬲)另外,舖头送左每天人一粒糖不甩。呢个糖不甩反而不错啊,很好食

咁多年,舖头menu 都系咁上下,不过都多左好多野食拣

我同朋友叫左一热一冻

芋圆雪耳津梨炖海底椰