2019-12-06 166 浏览
食完饭想食个糖水,铜锣湾区有得食中式糖水嘅地方唔多,得聪嫂同松记,未试过松记所以去试下。阿张点餐👦🏻 $38 《芝麻合桃汤圆》评分(10分满分):7️⃣食评💬:阿张最近比较养生,饮水都会饮暖水,食糖水就紧系食热嘅中式糖水啦,冻嘅糖水留返夏天先食~所以今次嗌咗合桃糊补一补,卖相可以,有太极嘅感觉。糖水芝麻味够,但合桃味道唔够重,糖水糊状适中,唔会太水亦唔会太杰。汤圆馅无得选择,只有芝麻馅,汤圆皮算系弹牙,如果有得拣花生汤圆会比较好食。价钱方面我觉得太贵,如果同深水埗间佳佳甜品比较的话,佳佳甜品系价钱、味道同环境都更胜一筹。松记糖水店 (铜锣湾)📍铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖

阿张点餐
👦🏻 $38 《芝麻合桃汤圆》
评分(10分满分):7️⃣

松记糖水店 (铜锣湾)📍
铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖
2019-11-01 168 浏览
食完晚饭未够喉,见松记有位就入左去。我叫左榴槤雪山,得球雪糕系榴槤味,其它配料只系椰汁西米露,大粒西米露既野,椰汁糕,其它野朋友冇咩评价,都系不过不失甘,其它糖水铺冇位都可以入黎。
2019-11-01
宵夜
2019-10-16 130 浏览
Dessert after a fruitful meal🌝 we went to have dessert after finishing a very fruitful meal, we don’t know what we should order so we order the same sweet soup together .The ginger taste is not enough , not spicy enough for us . The sweet potato is weird as well, not as good as the one that I always eat 😂Overall the price is a bit high and the food is not that good as well.
2019-09-21 172 浏览
今晚跟朋友吃川菜, 食完之後总觉得翔啲野🤔。朋友即话系未食糖水呀!真的是当头棒喝,於是走到附近的松记, 坐低我已经想好点咩,因为我每次嚟都必定要吃粉圆仙草冻,特别是今晚吃完辣辣川菜,来一碗,即时解辣清热。这家的粉圆仙草冻不加冰,纯粹放雪柜雪冻,所以食落凉快得嚟但又唔使咬着冰碎。我仲加了芒果雪糕,味道更丰富之余又更加透心凉啦。他的粉圆很糯但偏於结实,不过整体都几味。仙草冻味道几浓,好有凉菜feel。我地原本仲嫌碗糖水好似好细碗, 但因为佢冇左啲冰粒阻住,所以其实都几多,食完就觉有啲饱罗😅。

2019-09-20
其他
2019-09-11 154 浏览
同一大班朋友食完饭,又唔想咁快散,後续既活动多数系去食甜品。👍🏻🤪 説来我觉得而家食甜品分分锺贵过餐饭,但食既时间多数唔过20mins,不过女人多数都爱食甜品既。忍唔住嘛。😂😂😂😂本身本松记都会食Summer贪佢有2个雪糕,但系今日突然好想食芋圆,所以就无理叫左仙草芋圆雪糕lu........ 其实芋圆来讲,松记都系整麻麻,因为较硬身,结实,可能雪得太耐,无乜口感,仙草都较普通,反而同事俾左几粒黑糖珍珠我觉得几好食。 其实铜锣湾店比总店价钱仲要贵,质数亦无咁好,所以我都系返总店食好lu 下次。

松记好耐都无食 中午时间去竟然得1,2个客人...点了榴槤雪山竟然得个雪糕球系榴槤黎..个汁系椰汁黎再加椰汁糕.咁叫榴槤雪山?浪费了41蚊! 非常失望,下次唔会再叫呢个中伏野
松记好耐都无食 中午时间去竟然得1,2个客人...
点了榴槤雪山竟然得个雪糕球系榴槤黎..
2019-06-29 274 浏览
上月晚饭後去食糖水,就脚之下去了松记食,讲起来好耐冇食过松记了,即想起六宝汤圆,好想食呀,虽然系夏日炎炎但仍然想食汤圆......饭段时段,都几多人,要等一阵先有位。 餐牌,见到芋圆又好想食,芋圆及汤圆都好想食,见有六宝汤圆芋圆?组合即叫了。 是日赠送家乡糖不甩,烟韧香甜,几好味呀。 六宝汤圆芋圆,$35。 汤圆口味有芝麻、奶皇、花生、紫米奶皇及红豆等,本身有绿茶味但当日售罄,汤圆口感软糯,馅料丰富,个人比较喜欢奶皇味,芋圆美味。系呢区来讲算系经济的甜品。
是日赠送家乡糖不甩,烟韧香甜,几好味呀。
六宝汤圆芋圆
六宝汤圆芋圆,$35。

系呢区来讲算系经济的甜品
宵夜
六宝汤圆芋圆
2019-06-28 155 浏览
铜锣湾食完晚饭见仲早,梗系转战糖水舖倾下计同食过啦,於是去左松记记得细细个时深水埗松记已经好出名,成日排长队,真系童年回憧啊咁多年,舖头menu 都系咁上下,不过都多左好多野食拣我同朋友叫左一热一冻芋圆雪耳津梨炖海底椰:芋圆口感不够弹牙,雪耳及海底椰还可以,雪梨没甜味,但整碗糖水比较淡,连糖水的甜味也欠奉这碗对於重口味的我确实不太对到胃口...不太嗜甜的人可以一试什果芋圆仙草冻:芋圆真的麻麻,什果还不错,几新鲜,仙草冻不错(我朋友讲:早知叫个什果仙草冻都无咁嬲)另外,舖头送左每天人一粒糖不甩。呢个糖不甩反而不错啊,很好食

咁多年,舖头menu 都系咁上下,不过都多左好多野食拣

我同朋友叫左一热一冻

芋圆雪耳津梨炖海底椰

什果芋圆仙草冻

糖不甩
糖不甩
2019-06-28 78 浏览
星期五晚同朋友食完饭, 由於唔系好满意个晚餐, 决定去食甜品。本身打算去鲜芋鲜, 但去到见到劲多人企响度等, 朋友觉得环境太差, 话去食松记算. 我印象中松记都系麻麻地. 我问点解唔去食聪嫂, 佢又话铜锣湾呢间无乜嘢拣,同埋一定好好好多人, 结果都系去松记. 去到发觉个舖位细左好多。虽然入面多人, 但竟然唔洗等. 睇餐牌真系多嘢拣. 拣左个杂果鲜草冻. 黎到个样...哗. 见到已经觉得唔好食. 啲生果个样真系好肉酸. 食落...芋圆系暖嘅, 仙草冻系冻嘅. 总之成碗嘢又冻又暖咁. 最初食我想无出声, 结果朋友忍唔住问点解佢碗冻糖水只蛋系热嘅...点解可以咁嘅嘢都整出黎俾人食。印象中铜锣湾不嬲都系无糖水好食, 可能大家都系无得拣求其食. 不过下次我都系去食杯雪糕或买个生果杯算, 食过今次真系无下次.

去到发觉个舖位细左好多。

2019-05-24 203 浏览
来到一间这间店攞了位,到入座後上甜品,很快,不过食物质素差,服务差。本身都放弃左系open rice 写食评,不过今次真系好难忍! 好明白,你要做生意,你不如只做外卖唔好做堂食,五个人坐低食完都唔够15分钟,就不停咁想收你枱面既嘢,你问左一次两次,未食完你仲要问收唔收得,你开乜鬼堂食,咁钟意赶客只做外卖。我都明想做多几枱客,不过你个啲普通雪糕啫哩卖$40。我都系想找个地方坐下,倾下计,下次都唔会再帮亲。你都唔志在啦。
2019-05-24
$40 (宵夜)
2019-05-19 133 浏览
Fat Brown 细细个已经开始帮衬松记咖喇,记得以前同几个同学仔放学後去食糖水的场面真系好怀念是日系铜记食完晚餐,想食个糖水做个完美的ending 搵吓又黎返儿时嘅回忆-松记装修依旧,最爱嘅甜品都仲喺度咁多年来咁Menu都冇乜变,只系多左新嘅甜品Fatbrown 系芋圆控,一见到呢个雪糕芋圆仙草冻就俾佢吸引左松记嘅价钱咁多年来都依然系经济实惠,都系有20几蚊去到40几蚊不等好似呢个先储到都系36蚊咋<雪糕芋圆仙草冻$36> (好味:3.5/5) (抵食:4/5)睇下实物先,同图都似嘅八粒芋圆每一粒都浸过蜜糖,甜甜地、几好食架但略嫌有啲硬,食完有啲un胃仙草冻份量都几多,同出边食嘅差唔多至於红豆就差啲,得好明显系未煮熟嘅粒粒都好硬,麻麻地<雪耳津梨海底椰$35> (好味:2/5) (抵食:2.5/5)看似养生,实质系大伏嘅一个甜品朋友近排养生,点知就中晒伏海底椰白雪雪冇味,雪梨都系冇味嘅,糖水就真系糖加水,总之味道就系同图一样咁伏喇下次黎松记都系嗌返啲正常甜品喇

是日系铜记食完晚餐,想食个糖水做个完美的ending
搵吓又黎返儿时嘅回忆-松记

装修依旧,最爱嘅甜品都仲喺度
咁多年来咁Menu都冇乜变,只系多左新嘅甜品

好似呢个先储到都系36蚊咋

睇下实物先,同图都似嘅
八粒芋圆每一粒都浸过蜜糖,甜甜地、几好食架
但略嫌有啲硬,食完有啲un胃

仙草冻份量都几多,同出边食嘅差唔多
至於红豆就差啲,得好明显系未煮熟嘅
粒粒都好硬,麻麻地

看似养生,实质系大伏嘅一个甜品

朋友近排养生,点知就中晒伏

下次黎松记都系嗌返啲正常甜品

2019-05-14 107 浏览
以前读中学果阵成日去,果阵质素几好,价钱又ok。但呢几年发觉无以前咁好食,但还是会继续去。上星期试左芋圆,因为上大陆食鲜芋仙好远,谂住试下本地作品,我觉得还可以啦,但无乜咬口架咋,for过下瘾only
2019-05-05 116 浏览
松记糖水店 (铜锣湾)铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖铜锣湾同朋友饭聚过後,想揾甜品糖水食,经过呢间松记,一於试吓😂-🔸心太软配朱古力雪糕球自己叫咗心太软配软雪糕🍦雪糕有唔同口味可以拣 今次就拣咗朱古力味一於朱古力到底😛呢度甜品制作需时心太软啱啱焗起仲有啲温度♨️一切落去流心😋浓郁嘅朱古力酱配上朱古力蛋糕呢个组合实在太正啦 再加上朱古力雪糕球三倍朱古力嘅诱惑真系抵抗唔到🥰推荐!店里仲有其他唔同嘅港式甜品 中式同西式都有价钱尚算贴地 质素不过不失 可以话系大众嘅甜品店😁
松记糖水店 (铜锣湾)
铜锣湾坚拿道西15号永德大厦地下G13号地舖

🔸心太软配朱古力雪糕球
自己叫咗心太软配软雪糕🍦
雪糕有唔同口味可以拣 今次就拣咗朱古力味
一於朱古力到底😛呢度甜品制作需时
心太软啱啱焗起仲有啲温度♨️
一切落去流心😋浓郁嘅朱古力酱配上朱古力蛋糕
呢个组合实在太正啦 再加上朱古力雪糕球
三倍朱古力嘅诱惑真系抵抗唔到🥰推荐!
店里仲有其他唔同嘅港式甜品 中式同西式都有
价钱尚算贴地 质素不过不失 可以话系大众嘅甜品店😁
2019-04-30 84 浏览
不过不失既一间糖水店,本身去到已经好多人排队,要等左大约15分钟先有位入。味道唔错,正常水准,不过胜在款式够多,可以拣。但环境逼左少少,坐得不太舒服,食完也好快离开。
不过不失既一间糖水店,
本身去到已经好多人排队,
要等左大约15分钟先有位入。
2019-04-06
2019-04-24 82 浏览
通常去亲铜锣湾聚会 除咗食晚饭都一定会食糖水做个happy ending 位置喺铜锣湾街市附近,已经系一个地标食完晚饭一定会见到人龙喺度排队环境👌🏻店舖呈长条型,位都几多下但略迫人多嘅时候会有啲嘈食物传统糖水好似中式糖水、炖品同埋新派甜品好似雪花冰、杂果凉粉佢都有朋友叫左阳枝金露, 都几足料, 我就叫左鲜奶炖花胶+芋圆芋圆好烟un, 鲜奶味都好浓不过花胶有d小...糖不甩系送架!花生味超香正啊!
通常去亲铜锣湾聚会
除咗食晚饭都一定会食糖水做个happy ending

位置

喺铜锣湾街市附近,已经系一个地标
食完晚饭一定会见到人龙喺度排队

环境👌🏻
店舖呈长条型,位都几多下
但略迫
人多嘅时候会有啲嘈

食物

朋友叫左阳枝金露, 都几足料,

我就叫左鲜奶炖花胶+芋圆
芋圆好烟un, 鲜奶味都好浓
不过花胶有d小...

糖不甩系送架!
花生味超香正啊!