2016-08-26 322 浏览
雜果3色涼粉,雜果有西瓜,芒果同哈蜜瓜,都算新鮮。3色涼粉有透明,黑色同白色。透明涼粉食落無乜味道,黑色涼粉有仙草味,而白色涼粉其實就係大菜糕,亦係3色入面我最鍾意食果款。價錢唔貴,食物質素OK,作為一碗甜品,完全合格!
2016-08-25
宵夜
2016-08-16 255 浏览
我們食完日本嘢, 仲要去食糖水, 去左松記, 我叫腐竹蛋湯水, 他們叫左綠茶水晶粉, 綠茶雪糕雜果西米露. 合桃芝麻糊. 我的腐竹雞蛋湯水都幾香, 腐竹碎晒架, 唔會好甜好味呀, 雞蛋係全熟蛋.雜果窩夫, 配香蕉, 好多紅豆, 忌廉, 一球朱古力曲奇雪糕, 好大份量呀, 窩夫都好香脆, 有些少士多啤梨醬係面, 雪糕都好硬好味的.
2016-06-29
其他
2016-07-01 503 浏览
逛商場逛到腿要斷,本意是來歇歇腳,沒想到完全驚喜!朋友仔點了#綿綿冰#,芒果和士多啤梨🍓雙拼,加了什果,綿綿冰口感非常細膩,酸酸甜甜,小丸子QQ彈彈,最底下還有什錦的水果,吃完非常涼爽喲。#心太軟#,巧克力蛋糕外殼非常酥脆,巧克力並不是很甜膩的那種而是帶著一絲微苦吃多了也不會膩,內有乾坤的巧克力熔岩熱氣騰騰,蛋糕+巧克力岩漿+玉米片多重口感交織在一起,口感特別贊!
逛商場逛到腿要斷,本意是來歇歇腳,沒想到完全驚喜!

2016-06-11 520 浏览
同朋友去咗食糖水,叫咗幾碗唔同款嘅,不過各自各食,所以我只係講我嘅芒果世界。佢入面有鮮芒果肉,另外仲有爆珠同杏仁豆腐,芒果肉都幾甜同唔酸,杏仁豆腐就幾硬同幾重奶味。雖然我唔抗拒爆珠,但我覺得好似唔落會仲好,而家個感覺就麻麻哋。

$30 (其他)
2016-05-16 575 浏览
在佐敦附近返工,偶爾也跟一班為食的同事們叫下午茶食,Break 一 Break!在這裡工作多年,為它依然屹立不倒,可見其相當受歡迎!打電話叫外賣,唔洗半小時內送到,而且點到一定金額就有速遞服務,也沒有額外加錢的!今次我就點了布甸!芒果加布甸芒果加布甸顧明思義是布甸上外加了新鮮芒果肉,而叫外賣時也可選擇加唔加花奶,我就加了,食落會香滑啲!除了上面有差不多半個芒果肉外,布甸外也有粒粒芒果,布甸好滑好香,芒果好鮮甜,每啖裡裡外外都有芒果粒!係芒果控的首選!

在這裡工作多年,為它依然屹立不倒,可見其相當受歡迎!

今次我就點了布甸!

芒果加布甸

2016-05-06
外卖送餐
2016-05-15 339 浏览
晚飯過後,女士們便嚷著要吃甜品,常常說女生有第二個胃是正確的。走到附近的老字號松記,平日晚上人流不多,不用等位直接入座。🌟Summer $29🌟天時暑熱當然要整個summer消下暑雪糕有多款選擇,本人選了芒果和曲奇,是我的flavourite。這個甜品內有雪糕,生果和大西米。沒什麼特別技巧,只要大西米夠煙韌,生果夠新鮮就ok了。幸好松記都可以keep住水準,建議大家,order時記得注明加小小花奶。花奶另整個summer更滑溜
晚飯過後,女士們便嚷著要吃甜品
常常說女生有第二個胃是正確的。

走到附近的老字號松記,平日晚上人流不多,不用等位直接入座。

🌟Summer $29🌟
天時暑熱當然要整個summer消下暑

幸好松記都可以keep住水準,
建議大家,order時記得注明加小小花奶。
花奶另整個summer更滑溜
Summer
Summer
2016-05-13 328 浏览
松記糖水真的是食足咁多年!現在到處都是新派又精緻的甜品點,潮流來得快也去得快,眼見多少糖水鋪關門大吉,但松記依然不倒。還記得學生時代,因為松記甜品水果新鮮,份量多,多選擇,價錢又不貴,很常來幫襯,現在身為社會人,除了喜歡試新又適合相機食先的甜品外,有時還是會想吃松記。雜果明珠份量依然十足,水果也多,芒果很甜,但芒果汁卻很酸,幸好有花奶中和一下,未至於覺得好好味,但是是回憶中的味道。
松記糖水真的是食足咁多年!
現在到處都是新派又精緻的甜品點,潮流來得快也去得快,
眼見多少糖水鋪關門大吉,但松記依然不倒。

雜果明珠

2016-05-03 234 浏览
細個果陣呀媽成日響街市買舊涼粉返黎做甜品, 長大成人都已經好少食, 今晚一於懷舊下要個西瓜涼粉.呢間d糖水份量好足, d涼粉同西瓜多到爆出黎, 西瓜新鮮爽甜, 食落起沙, 涼粉質感韌韌地, 而糖水底係花奶, 唔會太甜, 入口夠香滑.

2016-04-15
2016-04-18 458 浏览
幻彩明珠有不同既水果,如:西瓜、芒果、哈蜜瓜,再配上涼粉、黑珍、大西米而成為一碗甜品,十分豐富!加上花奶令本身無味既涼粉、黑珍、大西米變得美味,但又唔會太甜同太肥~芒果明珠同幻彩明珠十分似,只係以芒果為主打既水果再加上大西米!!大西米入口煙靱極具口感,加上微甜既花奶同酸酸地既芒果醬,味道非常配合!即使吃完一整碗都唔會覺得太甜膩~
即使吃完一整碗都唔會覺得太甜膩~

2016-04-14 245 浏览
其實佐敦的糖水店不多之下,選擇了松記。人流不多,相對比銅鑼灣店較靜。 開心世界 $33除了斯香蕉、西瓜、蜜瓜等生果,還有煙韌的椰果、爆珠、有趣的白色涼粉等,用料十足,味道還算不錯。 榴槤班戟加雪糕 $45上檯時雪糕已開始融。 榴槤不算最新鮮,有少少苦澀味,不及銅鑼灣的水準。

開心世界 $33

榴槤班戟加雪糕 $45

上檯時雪糕已開始融。

榴槤不算最新鮮,有少少苦澀味,不及銅鑼灣的水準。
2016-03-18 201 浏览
同朋友食完野唔捨走,去揾甜品食,點知松記唔太多人等,咪食松記囉。食雪糕無分春夏秋冬,食甜品一樣,都要叫兩球雪糕嗰啲 叫左個兩球雪糕的甜品,其中一球係曲奇味,奶味唔濃,有曲奇餅餅粒,增添口感!另外就有雜果,爆爆珠同芒果汁舖面。雜果有芒果,西瓜,火龍果等,新鮮度都麻麻,不過都理解的,生果早上切好,晚上出水都正常吖!

食雪糕無分春夏秋冬,食甜品一樣,都要叫兩球雪糕嗰啲

2015-12-18
$30 (宵夜)
2016-03-06 214 浏览
每次係佐敦附近食完飯,遠望都已經會見到好多人圍住一間舖,原來就係松記,要拎飛等一陣先有得食,座位雖然好迫,但為左食甜品,幾迫幾嘈都要食我叫左西瓜涼粉加大西米加忌廉奶,新鮮既西瓜甜而唔係浸糖水既甜,涼粉實而不散,大西米有咬口,本身平凡既西瓜涼粉,但因為加上忌廉奶令成個甜品升級綠茶雪糕配蒟蒻麵配雜果綠茶雪糕不足夠茶味,綠茶蒟蒻麵無味,唯獨雜果新鮮食完之後職員已經即刻執哂d野,我地都無謂阻住出面等住入黎食糖水既人,快食甜品20分鐘搞掂

綠茶雪糕配蒟蒻麵配雜果

綠茶雪糕不足夠茶味,綠茶蒟蒻麵無味,唯獨雜果新鮮
2016-03-05
$25 (宵夜)
2016-02-19 336 浏览
公司的宴會後,仍有點不足,剛好小店又在附近,當然去坐上一會。似乎大家都很愛甜品,還滿滿的,一個人要找坐位也很容易。天氣較涼,選擇熱的較好,最後要了一份花生湯丸。湯丸五粒,糖水剛好,不多不少,一個人的份量合到好處。先一口薑糖水,濃郁的薑味,不難入口,驅寒佳品,很合適這個有點涼意的天氣。湯丸皮薄,咬一半,花生已經流出,花生的香味很吸引,不太甜,再吃下半部,咬感不錯,花生的香味更覺濃。最近吃的都是芝麻湯丸,今晚花生的味道,讓我重拾另一種滋味。
似乎大家都很愛甜品,還滿滿的,一個人要找坐位也很容易。
天氣較涼,選擇熱的較好,最後要了一份花生湯丸。
湯丸五粒,糖水剛好,不多不少,一個人的份量合到好處。
最近吃的都是芝麻湯丸,今晚花生的味道,讓我重拾另一種滋味。
2016-02-17
2016-02-12 220 浏览
天氣又凍又乾燥, 成個人都好似缺乏水份又dry, 有得食又有得滋潤, 最啱就係食糖水. 去完街響附近買左碗返屋企慢慢食. 要左個椰汁紫米露, 紫米對胃虛, 貧血最有益, 所以食返個補補佢. 呢個紫米煲得夠綿, 唔會太硬, 但又不失咬口. 紫米本身無咩味, 所以配搭椰汁底糖水, 撈勻左之後椰味剛好唔會太濃, 亦唔會太甜, 不太膩.

外卖自取
$24 (宵夜)
2016-01-11 198 浏览
這間餐廳的三重心太軟是我的首選!!心大軟外脆內軟,一切落去濃濃既朱古力流哂出黎,美感十足,未食都已經咆哂口水喇!!!蛋糕上撒上脆片,令口感更豐富!!而且心大軟唔會好重蛋糕粉味,每啖都有濃濃既朱古力味,濃郁既朱古力味係口腔久久不能消去!!!再加上凍冰冰既雪糕,一冷一熱,味覺大爆炸唷!!!
這間餐廳的三重心太軟是我的首選!!
蛋糕上撒上脆片,令口感更豐富!!
再加上凍冰冰既雪糕,一冷一熱,味覺大爆炸唷!!!

2016-01-09