2025-06-14 0 浏览
長沙灣松屋比佐敦分店更好食Lunch去左松屋,13:00都係排10分鐘内,上次係佐敦店叫一樣既野,今次嘔飯好食啲,牛無咁乾,薯仔沙律酸酸地有粗幼薯仔粒幾好2間都係要多汁先夠食
2025-06-10 0 浏览
終於經過附近,而且時間是晚上九點以後,所以便有機會吃這裡吧,怎知道排隊仍然消耗了五分鐘左右。在排隊期間先掃描二維碼然後點餐,最後再自助機進行付款,時間配合剛好,姨姨便指示我們入座。我們一行二人,這是需要搭枱的,空間並不闊落。先前下單以後,就座後就等叫號碼,然後到廚部取餐。還好工作人員會幫手拿一份的,而且餐盤上還放了一支調味料。味道就中規中矩,鰻魚飯加大了飯量,並沒有感覺是真的加大。鰻魚份量畀想像中少一些,所以有少許失望。糊仔山藥就覺得比較難吃,這個應該是本質問題,而不是烹調技術所影響。要是再經過附近又不用排隊,應該也未必再光顧,誘因不大。

要是再經過附近又不用排隊,應該也未必再光顧,誘因不大。

2025-06-09
$100 (宵夜)
2025-05-07 119 浏览
好多位,出面近門口熱,所以我想坐入去,然後fill 緊牙簽,餐具既員工話唔可以坐呢到因為員工要食飯,我話ok 咁我坐出門口,我坐門口佢又走過黎問我係咪一個人,我話係呀有咩幫到你,佢話咩你咁講野,唔係你有咩幫到我!我:你話你地食飯我就過黎,然後佢好嬲走左全程我都好聲好氣,唔知點解入黎食個快飯要受氣我真係覺得好奇怪,你話食野我坐出黎,到我出黎你又走過話我,我真係覺得好奇怪,管理人員你地可以管下d 員工,我以後唔會再幫襯你地
佢話咩你咁講野,唔係你有咩幫到我!
我:你話你地食飯我就過黎,然後佢好嬲走左
2025-05-06 248 浏览
🍽️松屋牛肉壽喜燒套餐 $79套餐包括牛肉壽喜燒鍋🥘 蔬菜拼盤🥗S/M白飯一碗🍚(壽喜燒鍋仲有一條腸仔同勁滑嘅豆腐😋)壽喜燒味道偏濃郁 口味偏甜 重口味人士必試🫶🏻份量亦都足夠 唔夠食都可以+$10野菜兩倍 +$20牛肉兩倍 +$30牛肉 野菜兩倍🙊七十九蚊貨仔算幾好味😝 值得一試🤩味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️松屋 (深水埗)📍深水埗青山道217-235號映築地下5號舖🍽️松屋 (佐敦)📍佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下G06-09號舖
🍽️松屋

牛肉壽喜燒套餐 $79

套餐包括牛肉壽喜燒鍋🥘
蔬菜拼盤🥗
S/M白飯一碗🍚
(壽喜燒鍋仲有一條腸仔同勁滑嘅豆腐😋)
壽喜燒味道偏濃郁 口味偏甜

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️松屋 (深水埗)
📍深水埗青山道217-235號映築地下5號舖

🍽️松屋 (佐敦)
📍佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下G06-09號舖
2025-04-22 172 浏览
下午時段 唔多人唔洗排隊用機叫咗個M size香蔥溫泉蛋牛肉飯好快就有得食飯同牛肉量足 夠飽但食落啲牛肉同牛肉汁超鹹而汁嘅份量都唔多應該唔係落得太多汁導致調味有待改善希望呢間分店有改善🥲
下午時段 唔多人唔洗排隊
而汁嘅份量都唔多
應該唔係落得太多汁導致
調味有待改善
希望呢間分店有改善🥲
今次二訪松屋🍱,上次試咗壽喜燒火鍋,但冇試到佢嘅牛肉飯🥩,所以今次就專程返嚟試!加上想快快手解決一餐,松屋真係一個好選擇⏳!🍚香蔥溫泉蛋牛肉飯(M Size $48)一上枱就聞到嗰啲典型日式牛肉飯嘅香味🍯,食慾即刻大增!牛肉薄切但仍保留牛肉味🥩,係完全唔會韌!碗面鋪滿大量香蔥🌿,帶少少生蔥嘅辛辣感,唔係嗰種超甜蔥,但都可以提升整體香氣✨溫泉蛋🍳簡直係靈魂,篤開蛋黃同牛肉汁撈埋飯,瞬間變得更creamy🥄,食落更滑更順口~白飯本身軟糯Q彈🍚,吸晒牛肉汁,層次感豐富!唔同連鎖日式牛肉飯品牌,各自用嘅食材產地🗾都有唔同,味道上自然會有分別!邊間啱自己口味就要試過先知🤔!對我嚟講,香港版松屋嘅牛肉飯味道、價錢、方便度都幾均衡⚖️,CP值高📈,之後想食牛肉飯都會考慮再嚟💕!

🍚香蔥溫泉蛋牛肉飯(M Size $48)
今日在松屋試了牛壽喜燒鍋定食🍲,牛肉鮮嫩,湯底香甜,配上白飯非常滿足。 Today at Matsuya, I tried the Beef Sukiyaki Hotpot Set with Rice🍲. The beef was tender, and the broth was sweet and flavorful—perfect with a bowl of rice.- Queuing Time:17 mins - 排隊時間:17分鐘 - Serving Time: 2 mins - 上菜時間: 2分鐘 - Tasty Index (好味指數):8.5/10

- Queuing Time:17 mins
- 排隊時間:17分鐘

- Serving Time: 2 mins
- 上菜時間: 2分鐘

- Tasty Index (好味指數):8.5/10

2025-03-12
  • 牛壽喜燒鍋定食
2025-03-10 792 浏览
見到佢開始有咖喱肉餅飯一次就夠早上嗌咗一個$79嘅肉餅飯咖喱味超濃滿口香料,唔係日本咖喱肉餅不是太濃牛味或者咖喱味蓋過了再加$12泡菜同味噌湯一個早餐就$91.....
見到佢開始有咖喱肉餅飯
一次就夠

早上嗌咗一個$79嘅肉餅飯
咖喱味超濃
滿口香料,唔係日本咖喱
肉餅不是太濃牛味
或者咖喱味蓋過了
再加$12泡菜同味噌湯

一個早餐就$91.....

2025-03-10
$91 (早餐)
開心🥳作為長沙灣人終於有屬於我哋嘅牛肉飯!自「松屋」開業之後,佢真係好受歡迎~由朝到晚都排晒大隊,有時夜少少都好多野已經售罄😖不過佢就好早8:00已經開門~所以我可以湊完小朋友返學就可以去食早餐🍳佢早餐會有公仔麵食以及輕量飯食~不過我見過有人8:00就食sukiyaki!講返我最鍾意早餐就係「🐽豬肉味噌湯早晨定食」佢地嘅🐽豬肉味噌湯好日式感覺,同時亦都非常多料🌟豆腐&豚肉之外,仲有各類雜菜🥕🧅,係一款非常滿足嘅湯品~另外,牛肉飯我通常都會加埋「山藥泥」~山藥泥黏黏地但好清新,可解牛肉飯嘅肥膩~大愛山藥泥拌飯😋一路都係日本先食到,但香港食唔返~依家我終於可以係松屋食到喇~堂食仲可以添加唔同醬汁添!

開心🥳作為長沙灣人終於有屬於我哋嘅牛肉飯!
自「松屋」開業之後,佢真係好受歡迎~
由朝到晚都排晒大隊,有時夜少少都好多野已經售罄😖
不過佢就好早8:00已經開門~
所以我可以湊完小朋友返學就可以去食早餐🍳

佢早餐會有公仔麵食以及輕量飯食~
不過我見過有人8:00就食sukiyaki!
講返我最鍾意早餐就係「🐽豬肉味噌湯早晨定食」
佢地嘅🐽豬肉味噌湯好日式感覺,同時亦都非常多料🌟
豆腐&豚肉之外,仲有各類雜菜🥕🧅,係一款非常滿足嘅湯品~
另外,牛肉飯我通常都會加埋「山藥泥」~
山藥泥黏黏地但好清新,可解牛肉飯嘅肥膩~
大愛山藥泥拌飯😋一路都係日本先食到,但香港食唔返~
依家我終於可以係松屋食到喇~堂食仲可以添加唔同醬汁添!
之前都有食松屋嘅牛肉丼,但有少少失望,覺得Sukiya更勝一籌,今次見佢有新嘅牛肉壽喜燒鍋,決定再試吓,睇吓會唔會好食過Sukiya😌🥩🍲牛肉壽喜燒($79)雙倍牛肉(加$20 )嚟到發現一份牛肉嘅份量都幾多,有少少後悔嗌咗雙倍牛肉(加$20 )😂 而且牛肉嘅肥瘦比例都幾適中,以呢個價錢嚟講都算幾抵食!配料方面都正正常常,唯一係條脆皮腸仔比較搞笑🤔(好似未見過壽喜燒有腸仔😅)不過,食咗第一塊牛肉就覺得個湯好鹹,即刻加咗半碗水🙈 搞到啲飯清得好快🍚😂 另外,有啲美中不足嘅就係呢度只可以配飯,冇得轉烏冬🥲 因為份量都幾足,如果細食嘅女仔,嗌返正常就好,但如果係食肉獸,可以升級牛肉2倍(加$20),或者好肚餓又想健康嘅可以升級野菜2倍(加$10),想同時滿足可以一次過double牛肉同蔬菜量(加$30),份量一定超級飽🤤!整體評價松屋牛肉壽喜燒價錢親民,又可以加倍牛肉或蔬菜,牛肉份量又足又有返呢個質素,CP值幾高,不過真係好鹹😅😅😅 (記得加水)~ 至於配料,我覺得Sukiya吸引啲,又可以揀烏冬😝 至於等候時間,兩邊都要排隊,打和😂

🥩🍲牛肉壽喜燒($79)雙倍牛肉(加$20 )

整體評價
2025-02-24 1002 浏览
呢晚同男朋友係長沙灣我就提議不如去試新開既松屋於是我地就決定5.30pm早d過嚟排點知嚟到已經排左2行隊😂但好在排得好快,因為前面3人排得耐d2人,1人可以提前入座排得好快🤫。我揀左個牛壽喜燒($79)肉同菜冇加大,飯要細碗想講肉其實比得幾多下呢個份量如果男人肯食埋菜,清晒全部實夠飽因為我係女,最後都食唔晒飯同菜煮到最後個汁愈來愈濃縮,甜左少少。男朋友叫泡菜鍋,佢菜同肉都加大要2倍($113)最後男朋友勉強食晒d肉,但菜剩超多😅佢都覺得好飽食唔落。呢間店新裝修,坐得都舒服雖然堂食一半人食牛肉飯,一半人打邊爐但暫時排隊堂食都算快因為廚房職員都幾多出菜好快手,樓面職員清潔同補醬汁好快手同勤力。呢個咁抵價錢可以食到勁飽又味道唔差性價唔錯啦
呢晚同男朋友係長沙灣
我就提議不如去試新開既松屋
於是我地就決定5.30pm早d過嚟排
點知嚟到已經排左2行隊😂
但好在排得好快,因為前面3人排得耐d
2人,1人可以提前入座排得好快🤫

我揀左個牛壽喜燒($79)
肉同菜冇加大,飯要細碗
想講肉其實比得幾多下
呢個份量如果男人肯食埋菜,清晒全部實夠飽
因為我係女,最後都食唔晒飯同菜
煮到最後個汁愈來愈濃縮,甜左少少
牛壽喜燒定食

男朋友叫泡菜鍋,佢菜同肉都加大要2倍($113)
最後男朋友勉強食晒d肉,但菜剩超多😅
佢都覺得好飽食唔落
牛泡菜鍋定食(2倍肉.2倍菜)

呢間店新裝修,坐得都舒服
雖然堂食一半人食牛肉飯,一半人打邊爐
但暫時排隊堂食都算快
因為廚房職員都幾多
出菜好快手,樓面職員清潔同補醬汁好快手同勤力

呢個咁抵價錢可以食到勁飽又味道唔差
性價唔錯啦

2025-02-23
牛壽喜燒定食
今日係生薑燒豬肉肉量非常豐富基本上食完個飯仲有啲肉剩雖然價錢 $6x 但係朝頭早食呢個好滿足By the way , 朝頭早唔係好多人 ,但都半間餐廳都坐滿人如果一個人企喺度等攞餐其實佢係咁叫你坐低坐低坐低
今日係生薑燒豬肉
肉量非常豐富
基本上食完個飯仲有啲肉剩
雖然價錢 $6x
但係朝頭早食呢個好滿足

By the way , 朝頭早唔係好多人 ,
但都半間餐廳都坐滿人
如果一個人企喺度等攞餐
其實佢係咁叫你坐低坐低坐低
2025-02-23
早餐
2025-02-23 731 浏览
🍚日式牛肉飯 🚹1-4人——————🐻🐻‍❄️嚟咗新開嘅深水埗松屋,第一次試,唔知味道點呢?😛🐻🐻‍❄️周日接近2點先到,都要排隊,排咗🔟零分鐘,算快就入得。舖內環境坐得舒服,枱同枱之間好闊落,張枱幾大🤣~🍚月見山藥泥牛肉飯(S)$42山藥泥食落滑潺潺,牛肉有調味,溫泉蛋要自己打🐻‍❄️就有少少kick😝,手腳唔協調人士注意⚠️🍚生薑燒豬五花定食(S)$65豬五花幾好食,肥瘦均勻,食落有少少薑味、但唔會過辣,份量都幾多😛清晒啲飯都仲有幾多可以食👍🏽沙律同湯就正常發揮👌🏽💁‍♂️💁🏽‍♀️小鳥胃覺得S size都夠食,食完7分飽啱啱好🤣記得食完要自己執餐盤呀~不過深水埗分店啲款比較少,本身想試嘅芝士牛肉飯、漢堡咖哩飯等都無~😢唯有下次再試結論:日本松屋係行平價路線,所以會要自己攞餐同執枱,香港亦保留咗呢個安排。另外,香港松屋有啲相對中價($50-$100)嘅餐點,職員仲幾好禮貌👍🏽而且味道、環境、份量都ok,但咁多樣嘢夾埋個定位就有啲模糊🤔到底想行平價定中價路線?P.S.會encore,但下次可能試吓其他分店
🍚日式牛肉飯 🚹1-4人
——————
🐻🐻‍❄️嚟咗新開嘅深水埗松屋,第一次試,唔知味道點呢?😛

🍚月見山藥泥牛肉飯(S)
月見山藥泥牛肉飯(S)

🍚生薑燒豬五花定食(S)
沙律同湯就正常發揮👌🏽
生薑燒豬五花定食(S)

P.S.會encore,但下次可能試吓其他分店
2025-02-16
$53.5 (午餐)
生薑燒豬五花定食(S)
2025-02-22 559 浏览
早上散叫了一個細牛肉飯($29)一碟生菜($16)一碟豆腐 ($10)李錦記蠔油畫龍點睛, 生菜淋了麻油, 有鹹味的麻油冇諗過生菜都可以重口味豆腐嚟講可以接受,不過豆味不太濃
早上散叫了一個細牛肉飯($29)
一碟生菜($16)
一碟豆腐 ($10)

李錦記蠔油畫龍點睛,
生菜淋了麻油, 有鹹味的麻油
冇諗過生菜都可以重口味

豆腐嚟講可以接受,不過豆味不太濃
2025-02-22
早餐
2025-02-21 570 浏览
圖為燒牛五花定食吃過燒牛肉定食,燒牛五花定食,燒豬五花定食,燒牛肉,牛肉味濃,肥肉偏淋,香味一流,燒牛五花,牛肉味不太濃,但肥肉有口感,油味偏濃,豬五花,吃出豬油味,但偏咸
圖為燒牛五花定食

吃過燒牛肉定食,燒牛五花定食,燒豬五花定食,

燒牛肉,牛肉味濃,肥肉偏淋,香味一流,

燒牛五花,牛肉味不太濃,但肥肉有口感,油味偏濃,

豬五花,吃出豬油味,但偏咸
外卖自取