2023-01-28
東方小祇園百年老店在荃灣開業,常路過要排隊,今早同朋友係附近飲完茶,中午時分經過小店剛開門得小貓一兩人,雖然啱啱飲完茶食到好飽, 都買番盒小盒齋老味返屋企做下午茶。小盒$53~大盒 $73, 因第一次惠顧怕中伏,都係買細盒試下先,齋我都係最鍾意食酸齋、齋鴨腎、齋义燒,故點咗嚟 3款,其實見仲有齋豉油、齋咖哩。買到返屋企齋仲微暖,雖然未肚餓都忍唔住打開嚟食,每款食咗一件,真係好有驚喜好好食酸齋的麵筋軟硬適中,唔會死酸死甜,甜酸適中,食完一口甜酸味在口中唔會渴喉,唔會有過量糖精味令口腔唔舒服~Good齋义燒亦唔會太硬有彈性,有义燒的蜜汁味,彈口好食齋鴨腎煙煙韌韌,甜甜咸咸好有口感,唔會死實總括 3款齋都好好食,味道適中,軟硬口感得宜,唔會太多糖精味精,食完唔會口渴,真係好味回味,果然名不虛傳百年老字號,下次可以過灣仔惠顧總店的素菜
酸齋、齋义燒、齋鴨腎
齋义燒亦唔會太硬有彈性,有义燒的蜜汁味,彈口好食
齋鴨腎煙煙韌韌,甜甜咸咸好有口感,唔會死實