2007-04-30
坐巴士到了大澳, 之前找了資料關於有咩好食, 第一個多笑臉的是東方小袛園, 其次是隱姑茶果及車站豆腐花. 在市集時已經打左電話去東方book枱, 接電話的應該是老闆娘, 好有禮貌, 由於只有兩個人, 我問佢有無半隻鹽焗雞book, 佢話只可以book一隻, 但可以一半堂食, 一半攞走, 到左先叫要等一個鐘, 考慮了一會, 好啦! 死就死, 點都要試下. 食完街邊魚蛋(細細粒、唔會發到豬頭禁大的, 好味!), 隱姑茶果的雞屎滕, 車仔檔砵仔榚, 夠鐘去東方了. 第一次都幾難找, 要跟碼頭的海濱長廊(真係好長! 不要懷疑, 一直行) 到尾望左手邊, 便看到.人不多, 兩枱都是六七人的行山客, 佢地自己買海鮮來加工, 勁正! 我地依開飯啦介紹叫左鹽焗雞、鼓油王炒麵及咕嚕肉.咕嚕肉–沒有外邊做的濃味, 少d色素, 少d鹽, 少d糖, 正! 但如果人不多, 我提議可以試下芋頭魚先, 下次有機會先試這個鹽焗雞–正正正! 好好味, 唔會好似外面的酒樓或燒味店整到得個鹽字, 皮是脆脆地, 有半隻我地第二日”叮”番都重好好味.鼓油王炒麵–我比佢正正正正! 4個正! 底都無油, 又唔會好鹹.
鼓油王炒麵–我比佢正正正正! 4個正! 底都無油, 又唔會好鹹. 好好好好味, 一定要食. 我老公話要炒得到呢個水準, 要不斷拋鍋, 又叫可以不斷兜佢, 因為會整斷d麵, 由於時間關係, 外面多用勁多油炒, 因為驚”痴底”. 看得出師傅好有心機炒
*** 如人數不多, 不要叫太多餸, d嘢份量都唔少***
埋單: $250 (不算平, 因為有一隻雞, 我都唔記得問佢隻雞收幾錢!) 好好味! 我會再幫襯!
看到圖會以為沒有冷氣, 其實有的, 有冷氣房.
衛生: 值得一讚, 我以為山卡啦個廁所一定臭同DIRTY, 又唔係喎! 好乾淨喎! 只係洗手地方是戶外, 我見到有條毛虫跌左落嚟! OH! 不過鄉外一定有呢D野!
下次試下豆腐同芋頭魚先!