2023-05-28 57 浏览
今日星期日來到洗衣街附近,見到想食好耐既東京チカラめし難得唔洗排隊就入去試下餐廳係燒牛丼元祖,以前未開香港分店既時候都有唔少香港人過去日本街頭食餐廳主打牛丼,不過我今晚都係食牛所以就要左豚丼QR code 落單唔洗5分鐘就送到,要左最簡單既燒豚丼($48),豚肉份量唔少,滿滿一碗,肉質鮮嫩可口,肥瘦適中,進食時有脂肪濃郁肥美之感;底下既珍珠米粒粒飽滿分明味噌湯($10)熱辣辣,仲食到有海帶泡菜($10)辛辣刺激味蕾,餸飯簡直一流

餐廳主打牛丼,不過我今晚都係食牛所以就要左豚丼

味噌湯($10)熱辣辣,仲食到有海帶

泡菜($10)辛辣刺激味蕾,餸飯簡直一流

2023-05-28
2023-05-27 50 浏览
📍旺角 東京チカラ 📍去開旺角買嘢,然後我就搵間餐廳食個午餐。見到一間日本丼飯餐廳,好似有好多分店,於是就試吓。🍚芝士燒牛肉丼 $58好足料!有滿滿嘅牛肉喺面,真係密鋪嘅程度🤤!仲有勁多芝士🧀️,既有牛肉香,再加咗炒得好淋嘅洋蔥,一流。而且牛肉汁都有好多,送飯一流🤤!飯量都好足夠,夠哂飽。🍚溫泉玉子$15加咗食溫泉蛋嚟送飯🥰,最愛溫泉蛋😋!🍚大紅袍烏龍茶$16大熱天時再加咗支飲品🥤🥵地點都算方便,咁啱我坐到卡位,坐得都好舒服。嚟食個飯係幾好的🥳。
📍旺角 東京チカラ 📍

🍚芝士燒牛肉丼 $58

🍚溫泉玉子$15
加咗食溫泉蛋嚟送飯🥰,最愛溫泉蛋😋!

🍚大紅袍烏龍茶$16
大熱天時再加咗支飲品🥤🥵

地點都算方便,咁啱我坐到卡位,坐得都好舒服。
嚟食個飯係幾好的🥳。
2023-05-27 48 浏览
飯勁濕😡😡話係日本米,所以就咁濕!又唔見吉野家果啲會煮到咁!叫佢換過啲飯比我,都係換返啲一樣既飯比我!正一垃圾!最簡單既飯底都做唔得好!永遠black list!!!!!
飯勁濕😡😡話係日本米,所以就咁濕!
又唔見吉野家果啲會煮到咁!
叫佢換過啲飯比我,都係換返啲一樣既飯比我!
正一垃圾!
最簡單既飯底都做唔得好!永遠black list!!!!!
2023-05-27
2023-05-26 47 浏览
This Japanese convenient restaurant is always my first choice when I am in a hurry. This time instead of trying the usual Don, I ordered the sizzling plate. I wanted to try this because I was craving for spicy food and it met my expectations. Luckily I didn’t order any kimchi as there were some mixed with the cabbage already. There were lots of beef and they were easy to chew. I didn’t mix the egg with the beef but instead I put the egg with the rice. It was so yummy with the rice. The salad was crunchy and it was good to have after some hot sizzling food. I added on the dumplings as well because it is always my favourite snacks, they were juicy but a little cold.
2023-05-23
2023-05-23 29 浏览
今日lunch hour突然好想食日本野,所以就去左朋友推介既東京チカラめし食野😍入到店內,環境十分寬敞舒適😌 待應都好細心,幫我安排左卡位~主菜:野菜燒牛肉定食個定食好大份又豐富🤩 有齊沙律、味噌湯同燒牛肉飯。飲左味噌湯同食埋沙律後,胃口大開😋燒牛肉用鐵板燒上,上到枱既時候仲係熱辣辣,「炸炸聲」🥳 牛肉燒得岩岩好,咬落仲有陣陣嘅油脂香氣。醬汁咸甜適中,送飯一流😋 白飯用左日本珍珠米,粒粒分明,真係好有係日本既感覺啊🙌🏻唐揚炸雞(3塊)炸雞係即叫即炸架🤩 上枱既時候,連隻碟都係熱的,好有誠意同夠細心👍🏻 炸雞keep到外脆內軟,雞肉嫩滑又juicy,一啲都唔乾,出色!

主菜:野菜燒牛肉定食

唐揚炸雞(3塊)
2023-05-22 48 浏览
日本人氣元祖牛肉飯連鎖店開到黎香港喇,平時食開すき家,今次就試下新野。大家都係主打平價牛丼,由於唔食牛就叫左鹽燒豚肉定食,用左荷蘭豚肉製作,肥瘦分布岩岩好,加返隻蛋令到粒粒分明既珍珠米更加滑口,配菜可以揀日本溫泉玉子、沙律、味增湯、唐揚炸雞同餃子,我最鐘意食日本餃子用左豬肉同蔬菜製成,外皮薄又香口,內裏夠多肉汁,放涼左都十分脆口,好想再encore~重口味人士可以加辣椒醬或者豉油仲有唐辛子粉。有機會想試下唐揚炸雞見到好似啖啖肉又無咩炸粉。整體黎講,呢個價錢咁既質素同份量,趕時間嘅話係首選~

整體黎講,呢個價錢咁既質素同份量,趕時間嘅話係首選~
2023-05-22 1449 浏览
係十間「過江龍」入面可能有一半都會令人失望,因為質素通常都麻麻地或者被誇大🙈 今次黎到旺角嘅「東京チカラめし」反而真心唔錯,價錢勁抵食,鍾意食牛丼嘅哩間都好過好多連鎖店👍🏻加上無一開業咁需要瘋狂排隊,坐得舒服好多😎《 芝士燒牛肉丼 》 $58 4.5 / 5芝士控表示即燒燒到半溶嘅芝士真係好香濃,而且份量好多完全包裹住每一片燒牛肉😍🤤 牛肉塊每片都好大塊,而選用薄切亦令牛肉更入味同軟熟😋 《 重量燒牛肉飯 》 $78 4.5 / 5名副其實咁重量級😍牛肉同飯嘅比例幾乎係一比一私心加埋12蚊溫泉蛋,蛋汁令到牛肉更滑更香口🤪飯粒亦更加飽滿😋 而且加咗酸薑更加開胃,所以個人推薦必加溫泉蛋😎《 唐揚炸雞3件 》 $18 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟性價比好高嘅小食🤩 大大粒炸雞外皮香口內裡充滿肉汁👍🏻 肉質仲要彈牙,好過癮😋總括而言係性價比好高嘅日本丼飯,小食亦好出色👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛———————————————
芝士燒牛肉丼

《 芝士燒牛肉丼 》 $58 4.5 / 5
牛肉塊每片都好大塊,而選用薄切亦令牛肉更入味同軟熟😋
重量燒牛肉飯

《 重量燒牛肉飯 》 $78 4.5 / 5
名副其實咁重量級😍牛肉同飯嘅比例幾乎係一比一

《 唐揚炸雞3件 》 $18 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

總括而言係性價比好高嘅日本丼飯,小食亦好出色👍🏻
———————————————
———————————————
芝士燒牛肉丼
重量燒牛肉飯
2023-05-20 33 浏览
熱辣辣係旺角諗黎諗去都唔知食咩好😮‍💨🙈 咁岩行過波鞋街,見到人地係度食緊鐵板牛肉,隔住塊玻璃都聽到「炸炸聲」,就係咁樣比佢吸引左入去食喇🙈🤭🤣店舖好大間,有得揀坐吧枱啦、或者坐卡位啦,一係就坐普通枱呢我今次坐左普通位,因為貪佢夠涼爽🙈🤣 坐離開門口涼好多我今次叫左野菜燒牛肉定食再額外加左一隻溫泉玉子,而女朋友就叫左旨辛燒牛肉定食。兩個定食上菜前見到枱上面有啲醬汁同調味料,唔知定食上菜岩唔岩用呢🙈野菜燒牛肉定食加溫泉蛋,有好大量既菜,牛肉好濃味😋 大大碗既飯,沙律菜最驚喜,個醬汁好好味,好熟悉但唔記得邊度食過🤣旨辛燒牛肉定食上面有啲泡菜,仲加左七味粉同埋溫泉蛋,不過唔食辣既朋友就要注意喇

店舖好大間,有得揀坐吧枱啦、或者坐卡位啦,一係就坐普通枱呢

我今次坐左普通位,因為貪佢夠涼爽🙈🤣 坐離開門口涼好多

2023-05-16
是的,星期三就是最適宜會議的星期三今天拍板還有2天可以做所以老闆又拉著精銳部隊的核心成員和客戶“聊天”作為“愛將”,她當然是連我也帶上開完會她就走從來就是她的本色跟她這麼久,都習慣了這就是我們的默契幸好,今天早幸好,今天在旺角幸好,開會只用盡我腦力,未有用盡我腳骨力行去型格The Forest都未算太累剛好見到 日本過江龍牛肉丼店個個都慕名而來眼見今天排隊的人尚可接受我都排隊試試掃掃QR Code 就可以點餐我就選中鐵板野菜燒牛肉定食$70唐揚炸雞$18 和 汽水$12作為一個日式定食,沙律同味噌湯是必不可少兩者的大小剛剛好因為鐵板野菜燒牛肉的好足料野菜和牛肉分量平衡之餘熱辣辣上枱,仲有煙出調味很好,燒牛肉汁拌飯一流絕對是另一個白飯神偷3件唐揚炸雞不遜於炸雞店外脆內軟鎖到雞肉本身肉汁配著甜辣酸汁吃又是另一種味道沙律是粟米加椰菜淋上凱撒沙律汁讓人大大提升興趣對凱撒沙律汁意猶未盡?可以請店員再添一點那又可以一口炸雞一口沙律保持平衡最後才慢慢欣賞味噌湯味噌湯是滲透著海帶香味美中不足的是沒有我最喜愛的日本滑嫩小豆腐除了鐵板野菜燒牛肉大大碟,別看沙律,味噌湯,炸雞 及 白飯 每個都細細一客全部吃
是的,星期三

就是最適宜會議的星期三
今天拍板
還有2天可以做
所以老闆又拉著精銳部隊的核心成員和客戶“聊天”
作為“愛將”,
她當然是連我也帶上

開完會她就走
從來就是她的本色
跟她這麼久,都習慣了
這就是我們的默契

幸好,今天早
幸好,今天在旺角
幸好,開會只用盡我腦力,未有用盡我腳骨力
行去型格The Forest都未算太累

沙律同味噌湯是必不可少
兩者的大小剛剛好
因為鐵板野菜燒牛肉的好足料
野菜和牛肉分量平衡之餘
熱辣辣上枱,仲有煙出
調味很好,燒牛肉汁拌飯一流
絕對是另一個白飯神偷

又是另一種味道

沙律是粟米加椰菜
淋上凱撒沙律汁
讓人大大提升興趣

對凱撒沙律汁意猶未盡?
可以請店員再添一點
那又可以一口炸雞一口沙律
保持平衡

最後才慢慢欣賞味噌湯
味噌湯是滲透著海帶香味
美中不足的是沒有我最喜愛的日本滑嫩小豆腐

除了鐵板野菜燒牛肉大大碟,
別看沙律,味噌湯,炸雞 及 白飯 每個都細細一客
全部吃光
都是會讓人捧著小肚子離開店鋪

據說,今天有大新聞,
吃好就回家爬爬新聞

整體

味道:♥♥♥♥♡

環境:♥♥♥♥♡

服務:♥♥♥♥♡

衛生:♥♥♥♥♡

抵食:♥♥♥♥♡

♡ 東京チカラめし ♡
♡ 旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖 ♡
2023-05-10
唐揚炸雞
外賣三碗飯,芝士豚肉&牛肉及燒汁牛肉飯。味道麻麻,外賣唔建議叫芝士飯,因為耐左啲芝士好難食!飯無汁勞又一舊舊,唔好食難入口,外賣芝士丼飯用火槍燒到個外賣盒黑咗,有啲黑色甩出嚟,差啲比我食埋!
2023-05-06
外卖自取
2023-05-01 94 浏览
當日同友人黎呢間性價比頗高既餐廳,食晚飯~唔需要等候,直接入座就可以啦🩵當日點選左:❣️燒牛肉丼 燒牛肉份量都多,丼飯上面會有d 菠菜食,都幾多味;燒牛肉肉質唔會韌,亦都好香,特別一讚係醬汁,唔會過鹹,係好好送飯,醬汁就路唔算好多,如果想再落多啲,亦可自己加添;白飯亦係偏軟身,一個女仔純對可以KO 成個飯😋❣️餃子一試就知係急凍餃子,唔算煎得脆,食物溫度都涼左d🥲 下次會想試試其他小食💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,燒牛肉丼真係不錯吃,係可以成為諗唔到食咩就揀佢之選😋

當日點選左:

❣️燒牛肉丼

❣️餃子

一試就知係急凍餃子,唔算煎得脆,食物溫度都涼左d🥲

下次會想試試其他小食

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
總括,燒牛肉丼真係不錯吃,係可以成為諗唔到食咩就揀佢之選😋
旨辛燒豚肉定食🐷$78呢個定食份量都幾多😎有少少似韓式嗰隻泡菜嘅香味😇但係又唔辣☺️豚肉份量都唔錯😇仲夾雜左芽菜同埋啲白菜😝佢其他食物都唔錯😆飯用咗珍珠米😍粒粒分明🤪仲有個麵豉湯同埋沙律做陪襯😃最正係有個溫泉蛋😃撈飯食又得撈肉食都得野菜燒牛肉定食🐂$70呢一個整體同上面都好似😍不過個牛肉就幾香偏乾身😀都有好多嘅椰菜做陪襯😊同埋因為用鐵板上😆所以溫度都得以保存餃子🥟$18幾有日本嘅感覺😆薄皮而且入邊有少少肉汁😍可以撈佢個辣椒醬😉或者係豉油

旨辛燒豚肉定食🐷$78

野菜燒牛肉定食🐂$70

餃子🥟$18
有消費券買嘢特別開心😆,今日過嚟旺角買完對新跑鞋後,經過呢間日式丼飯,食返個午餐先。我點咗:🌱雲抹日式綠茶(無糖)$16原支冰冰凍凍,十分解渴。🍱生姜燒豚肉定食$65 加温泉玉子$15定食已包括:日式沙律🥗、生姜燒豚肉🐖、麵豉湯🥣及白飯🍚;豚肉以洋蔥、薑汁、味醂、豉油、酒一齊炒,好惹味。沙律係:日式椰菜絲沙律🥗,定食有蔬菜,幾好呀,營養均衡。我加咗隻温泉蛋🥚,放入白飯拌勻一齊食,好滋味架,真係成碗飯食晒😆😋。這間日式🇯🇵丼飯連鎖店,唔單止價錢實在,環境亦都乾淨企理。

我點咗:
🌱雲抹日式綠茶(無糖)$16
原支冰冰凍凍,十分解渴。

🍱生姜燒豚肉定食$65 加温泉玉子$15

沙律係:日式椰菜絲沙律🥗,定食有蔬菜,幾好呀,營養均衡。

這間日式🇯🇵丼飯連鎖店,唔單止價錢實在,環境亦都乾淨企理。

2023-04-23
2K
喺旺角想食個簡單嘅 early lunch,諗吓有乜選擇,記起呢間,有丼飯咖喱飯🍛等,應該幾啱呢日嘅胃口,咁就唔諗啦,嗱嗱聲行過去開餐😆叫咗 $65 嘅「咖喱飯配燒牛肉 Curry and Rice with Grilled Beef」,$12 嘅「泡菜 Kimchi」,$ 15 嘅「溫泉玉子」,$16 嘅「雲抹日式綠茶(無糖)」😆「咖喱飯配燒牛肉」:日式🇯🇵咖喱有好多都係完全唔辣,呢款就帶少少辣,少少甘,撈飯食幾好味🤩;燒牛肉就肉質幾軟熟,少少甜,少少肥😋「泡菜 Kimchi」😋「溫泉玉子」生熟程度控制得幾好🤩「雲抹日式綠茶(無糖)」:凍冰冰,幾清新🤩

「泡菜 Kimchi」😋

「溫泉玉子」生熟程度控制得幾好🤩

「雲抹日式綠茶(無糖)」:凍冰冰,幾清新🤩
2023-04-18 70 浏览
大型連鎖店嘅牛肉飯🙊一入門就感受到日本嘅氣息,店員十分親切👍🏻解答晒我哋嘅問題。本店喺採用QR code 落單📱方便又快捷,上餐速度,唔洗3分鐘就送到枱面‼️🥩燒牛肉丼(配2件唐揚雞+溫泉蛋)($58➕$10)份量十足,對男士嚟講啱啱好💯但對女士嚟講就會多左少少😆燒牛肉嘅汁味濃,食前請撈一撈,確保每一粒都沾上醬油🤤牛肉份量都起有十塊以上😍🍗炸雞味道尚可,size偏大😆但咬落去偏硬😟🥚加左$10要左溫泉蛋,撈埋一齊食都唔錯👍🏻但會令到碗飯偏濕啲,蛋味夠香濃😋🥬🐮鐵板野菜燒牛肉定食($70)香甜嘅野菜,加上香濃嘅牛肉,每一啖都食到好香嘅牛肉味,配上熱辣辣嘅鐵板,保持食物熱度🥵令到香味得以維持😋最抵食嘅一款‼️多肉又多菜,仲包埋沙律菜同濃濃嘅味噌湯,物超所值😍🐷燒豚肉($45)香濃嘅燒汁炒豚肉,味道十分之夾,冇任何嘅豬腥味之餘,一啲都唔咸,單單咁食都冇問題,份量十足,值得一試👍🏻👍🏻-🍹飲品方面,各式汽水茶都有提供,今次我地2個今次飲左湯就無叫嚕🙊P.S.食物份量即使我無叫大份女仔黎講我都覺得好足夠‼️唔大食嘅朋友叫normal size都可以嚕P.S今次我地係weekend嘅中午時段去,唔洗排隊

🥩燒牛肉丼(配2件唐揚雞+溫泉蛋)($58➕$10)

🍗炸雞味道尚可,size偏大😆但咬落去偏硬😟

🥬🐮鐵板野菜燒牛肉定食($70)

🐷燒豚肉($45)

P.S今次我地係weekend嘅中午時段去,唔洗排隊,晚市就可能需要留意一下