2019-03-01 210 浏览
今晚去紅磡搵朋友食飯,突然車仔麵癮起朋友就帶我去食呢間,佢話呢間好出名歷史悠久,不過見佢裝修咁新淨我就覺得好出奇🤔朋友叫咗豬皮,蘿蔔,魷魚,金錢肚,生菜幼麵加辣我叫左豬紅,豬皮,魚餅,墨魚丸油麵,偷咗朋友少少辣😂豬紅好滑👍 魚餅彈牙平時食車仔麵好少叫墨魚丸,今次食係因為用陳記墨魚丸好彈牙,我不嬲覺得陳記呢個品牌係唔錯, 果然冇令我失望👏 呢間車仔麵店用靚料👍朋友話一定要試佢個魷魚,魷魚用咗秘製辣醬整好惹味,的確好食😋 又爽口朋友冇介紹錯, 下次會再去食👏

朋友叫咗豬皮,蘿蔔,魷魚,金錢肚,生菜幼麵加辣

我叫左豬紅,豬皮,魚餅,墨魚丸油麵,偷咗朋友少少辣😂
豬紅好滑👍 魚餅彈牙
朋友冇介紹錯, 下次會再去食👏
2019-02-28
  • 豬紅
  • 墨魚丸
  • 秘製魷魚
2019-02-24 84 浏览
當日同舅父阿叔佢哋一齊去hunghom買嘢,玩完電腦好攰於是想搵啲又平又實惠嘅食。於是見到這間賣車仔麵。頭先門面都幾吸引而且哩邊比較整潔,裝修整齊格局。令人煥然一新。我同舅父都分別叫左兩碗。嗰碗油豬紅蘿蔔,鳳爪,韭菜,配上他們的地道油面,舅父要了米粉。整體感覺唔錯。佢哋有辣椒,以及紅醋。整個配搭非常飽肚,加上環境乾淨衛生一流。食落覺得很過癮。由地鐵站走過嚟唔到15mins, 真係唔錯。值得一提佢哋凍檸茶好飲。希望下次再同媽媽嚟。

舅父要了米粉。
整體感覺唔錯。佢哋有辣椒,以及紅醋。
整個配搭非常飽肚,加上環境乾淨衛生一流。食落覺得很過癮。
由地鐵站走過嚟唔到15mins, 真係唔錯。
值得一提佢哋凍檸茶好飲。希望下次再同媽媽嚟。
2019-02-22 77 浏览
這天需要加班,但又不想太夜才吃飯,所以決定放工後吃碗麵才回家。本身在家維邨附近,見商場比較多快餐店,所以去了斜對面的來多碗車仔麵。進內後發現它的裝修與一般車仔麵店很不一樣,牆身的3D畫很吸睛,適合影相打卡。一個麵可以選最多五種餸,餸菜亦有不少選擇。選了通菜、秘汁雞翼、鳳爪、魷魚和章魚燒(是章魚丸來的)。通菜新鮮嫩綠,平時吃車仔麵不太吃菜的我也把它吃光。魷魚一直是招牌菜,入口微辣,咬落爽口彈牙,讚!最喜歡的是章魚燒,裏面藏有不少章魚粒。雞翼啖啖肉,而且很入味。湯底則沒有落味精,喝了大半碗都不覺口渴。

一個麵可以選最多五種餸,餸菜亦有不少選擇。
五餸麵

選了通菜、秘汁雞翼、鳳爪、魷魚和章魚燒(是章魚丸來的)。
通菜新鮮嫩綠,平時吃車仔麵不太吃菜的我也把它吃光。
辣魷魚

魷魚一直是招牌菜,入口微辣,咬落爽口彈牙,讚!
章魚燒

最喜歡的是章魚燒,裏面藏有不少章魚粒。
雞翼啖啖肉,而且很入味。
湯底則沒有落味精,喝了大半碗都不覺口渴。
辣魷魚
章魚燒
  • 秘汁雞翼,辣魷魚,章魚燒
2019-02-18 134 浏览
紅磡紅磡廣場附近一條小巷入面有幾間麵食,成日行經一直都覺得呢間好吸引,同男人晚上決定一試,點知有驚喜!食物好多選擇,應有盡有!呢個秘製辣醬超惹味,加左落去個麵到超香,成個湯底多左小小既辣香,忍唔住加多一匙!坐底後,我地都係跟大字標題去點菜,一定穩陣!二人都選了一麵五送($46)河粉麵底:牛肚、通菜、魷魚、牛腩、蠔皇花菇牛肚、魷魚好爽口入味牛腩都好香!!重點:個湯底好正,有五香牛肉麵的感覺而且清租甜,不油!食完唔會口乾!!正!米線麵底: 生菜、蘿蔔、蠔皇花菇、豬紅、牛丸蠔皇花菇好入味蘿蔔好清甜!食完個都好舒服,正!!而且環境舒適,幾乾淨!!又唔會好大陣油煙味!!可ENCORE!!
食物好多選擇,應有盡有!

坐底後,我地都係跟大字標題去點菜,一定穩陣!

二人都選了一麵五送($46)
河粉麵底:牛肚、通菜、魷魚、牛腩、蠔皇花菇
牛肚、魷魚好爽口入味
牛腩都好香!!
重點:個湯底好正,有五香牛肉麵的感覺
而且清租甜,不油!食完唔會口乾!!正!

米線麵底: 生菜、蘿蔔、蠔皇花菇、豬紅、牛丸

蠔皇花菇好入味

蘿蔔好清甜!
食完個都好舒服,正!!
一麵5  送
2019-02-12
一麵5  送
2019-02-13 82 浏览
同家姐去開紅磡,想食個下午茶,行到民裕街見到間車仔麵店,感覺乾淨企理,唔似一般大圓枱比較污糟既店,一於就去試下!麵同配料都好多選擇,煮麵姐姐親切有禮,大排長龍都唔會催你,服務態度好好我叫左碗米線,請姐姐煮腍少少都無托手爭!魷魚微辣,好惹味,魚蛋,雞尖幾好,超大隻冬菇一咬就爆汁,正呀!菜心好嫩好新鮮!家姐叫左碗油麵豬腸夠腍又入味,牛筋夠腍滑,冬菇爆汁,豬皮爽口,通菜又嫩又滑另外再叫左份$15麻辣鴨血唔算好辣,不過好惹味,個底舖左韭菜,吸收左麻辣汁既味道,正值得一提既就係入面有埋廁所!唔使走去後巷,夠哂user friendly!!

我叫左碗米線,請姐姐煮腍少少都無托手爭!

家姐叫左碗油麵

另外再叫左份$15麻辣鴨血
唔算好辣,不過好惹味,個底舖左韭菜,吸收左麻辣汁既味道,正

2019-02-03 80 浏览
今日係紅磡開完會都夜,同事推薦呢到有間車仔麵幾好食,諗住頹頹地就去食啦 點知去到有驚喜,環境唔同一般車仔面店好迫好細唔好坐,呢到整齊舒服,環境光猛又有冷氣,餐廳都唔算難搵,係黃埔站附近,收工過去都好方便,岩曬係呢區番工既我地。我叫左個四餸麵雞翼鹵蛋牛肚蘿蔔雞翼好入味,好滑,唔係好食到雪藏味,其實我次次食車仔面,都一定會叫雞翼,已經變左樣必食既送,最慘係唔係間間整得入味,好彩呢間唔會。牛肚爽口唔會太淋,鹵蛋差唔多全場個個都有叫,入味好食,白蘿蔔清甜無渣,盡吸湯汁精華。

我叫左個四餸麵

雞翼鹵蛋牛肚蘿蔔
2019-01-30
2019-02-03 66 浏览
之前都食過荃灣既來多碗!! 估唔到原來紅磡都有去之前都有做定功課,知佢個腩汁湯底同啲秘製辣醬好岀名,咁當然唔好錯過啦呢到送既選擇好多,連岀面好少見既章魚燒都有,睇到有選擇困難症既我地都唔知食咩好,樣樣都好似好好食雞翼魷魚墨丸,魷魚最怕好似香口膠咁難咬,𡁻到食曬碗面都未食到,呢到唔會,夠彈牙得來夠入味,份量唔少,推介推介。另一個值得推介就係佢個辣醬,用左秘製配方,辣得來有淡淡豆瓣醬味,夠惹味!唔洗問食到最後當然係清曬先走啦,推介比以為食車仔面會好頹既朋友仔!
之前都食過荃灣既來多碗!! 估唔到原來紅磡都有

2019-01-29
2019-01-31 44 浏览
***淨餸:生菜,韮菜***淨餸:韮菜+蘿白,蘿白嫩甜無渣!!!***鮑片豆卜獅子狗,墨丸,滷蛋,d餸樣樣都係幾蚊幾蚊,好平好抵食,叫多d碗麵豐富d!!!***湯底偏濃味,最緊要落間店既秘制辣醬!!!***d配料放得幾整齊,制作過程幾衛生!!!***章魚燒,食到一粒粒既章魚,依個章魚丸唔腥,好食!!!***菠菜麵,綠色好靚,用菠菜黎整既麵感覺好似好健康,不過就食唔出有菠菜味!!!***淨餸:雞亦+滷小蛋,全部都好入味!!!***浄餸:韮菜+豬紅,兩者可謂最佳配搭,豬紅好大塊,抵食!!!

***淨餸:生菜,韮菜
***淨餸:韮菜+蘿白,蘿白嫩甜無渣!!!
***湯底偏濃味,最緊要落間店既秘制辣醬!!!
***d配料放得幾整齊,制作過程幾衛生!!!
***章魚燒,食到一粒粒既章魚,依個章魚丸唔腥,好食!!!
***淨餸:雞亦+滷小蛋,全部都好入味!!!
今日回到紅磡家維邨,自細住既地方尋找回憶,現在交通發達很方便啊!經過民裕街時看見有間《來多碗車仔麵》突想吃多餸唯有車仔麵可滿足😌裝修挺新也乾淨,座位木長椅讓客人坐得較為舒適。 先簡選食物,五餸只是 HKD 44 ,多加一餸加6元,好抵食! 款色也有多種,我點了魷魚、漢堡扒、豬皮、菜、丸、獅子餃。豬皮好爽吸盡了湯底,獅子餃外面較為少吃,口感不錯,魷魚爽滑。其辣醬都不錯,不是單單辣椒油! 原來這裡有段故事,從前座落於觀塘的走鬼檔搬到入鋪頭!好犀利呢!

突想吃多餸唯有車仔麵可滿足😌

裝修挺新也乾淨,座位木長椅讓客人坐得較為舒適。

2019-01-28 35 浏览
“夜晚舖外既射燈好搶眼!!!“環境比舊式車仔麵店舒適和衛生得多!!!“食物選擇蠻多!!!“雖然地方細細,洗手間都有兩個,方便大眾!!!“真係要講下依到既辣椒醬,佢既辣好獨特,夠香夠味,要試下啦,重有隻魔鬼辣醬放係點餸個個位,可以叫佢比d, 不過要有心理準備,真係好魔鬼好辣好刺激!!!“蛋好入味!!!“魷魚,爽口,咁岩比曬d鬍位,正!!!“鮮竹卷,較特別既車仔餸,索曬d湯汁,好味!!!“依個章魚丸超好食,必食之選!!!“熱檸檬茶,超濃版!!!識飲一定係咁叫濃d!!!

“夜晚舖外既射燈好搶眼!!!

“環境比舊式車仔麵店舒適和衛生得多!!!
“食物選擇蠻多!!!
“雖然地方細細,洗手間都有兩個,方便大眾!!!

“蛋好入味!!!
“魷魚,爽口,咁岩比曬d鬍位,正!!!
“鮮竹卷,較特別既車仔餸,索曬d湯汁,好味!!!
“依個章魚丸超好食,必食之選!!!
“熱檸檬茶,超濃版!!!識飲一定係咁叫濃d!!!
2019-01-26 56 浏览
今晚去睇演唱會,先來個速食,去左黃埔食車仔麵,食飽飽行去紅館都係十五分鐘,又可以順便消化一下。門口位置有餐牌先點餐付費,再坐低,店員為你送上車仔麵,好熱情,服務好好。一麵五餸車仔麵 $44,我點了馳名辣魷魚、特級潮汕牛筋丸、甜心蘿蔔、爽口金錢肚、咖哩魚蛋、生菜、米線。車仔麵配芬達提子 $8,滿足。驚喜是特級潮汕牛筋丸、真的有肉汁、又彈牙,好難得在車仔麵檔找到這款牛筋丸。馳名辣魷魚很入味,加上秘製辣醬,更惹味。

車仔麵配芬達提子 $8,滿足。

特級潮汕牛筋丸
2019-01-24
特級潮汕牛筋丸
2019-01-22 26 浏览
$26兩餸麵,往哪找呢?當現在連譚仔都已經$30多的時間,這間車仔麵真的很超值,每款都是幾元的標價!為食的我就選了5餸湯米線,最抵吃的是他們多餸套餐,即使都點最貴的餸,也不會另外加錢呢!這裡的牛腩很稔軟,菜心超爽口又夠甜,蘿蔔超甜無渣,雞翼夠入味,牛雜也不錯,湯底則是超帶甜的味道,絕對超值!大家想知道秘製辣醬是什麼嗎?答案是...我也不知道~ 不過甜中帶辣的確很香,絕對建議大家試一下!魔鬼辣醬比想像中不辣,只是油香重,而且很能吊出湯底的香味,愛辣的我覺得這個比較讚啦!

2019-01-18 145 浏览
今日難得同老公一齊放假,梗係要瞓到自然醒,然後揾好野食,突然間好想食車仔麵,老公話帶我落紅磡食,話又平又好食咁話,好啦!信佢啦!尼間來多碗車仔麵位於紅磡文裕街,由黃埔站行過來只需5分鐘左右,非常方便到左門口有一種似曾相識嘅感覺,我諗起了,尼間車仔麵荃灣都有分店的,我都幫襯過,真係橋五餸麵只係44蚊,真係好抵食,一於揀十個餸share食,yeah店面細細,尚算整潔,熊貓🐼插畫非常生動,另外仲有一幅香港🇭🇰特色油畫,點綴左成個環境,好有feel先在門口點麵揀餸,按口味加秘制辣醬或魔鬼辣醬,個人比較喜歡秘制辣醬,辣中帶甜,非常惹味我揀左雞翼,蘿蔔,豬腸,冬菇,通菜米粉,大大碗好吸引老公揀左㗎喱魚蛋,豬皮,牛肚,辣魷魚,生菜油麵,佢話車仔麵一定要揀油麵先正宗之後我地交換左d餸,每樣試下真係好滿足啊!雞翼好林滑入味牛肚都好好味,辣魷魚🦑必點,尼度最出名架,㗎喱魚蛋好香蘿蔔好林好甜,仲好入味,推薦麵嘅分量都好足這店食物好有水準,店員姐姐又nice又主動,鍾意食車仔麵一定要來試試啊

我揀左雞翼,蘿蔔,豬腸,冬菇,通菜米粉,大大碗好吸引

之後我地交換左d餸,每樣試下真係好滿足啊!

雞翼好林滑入味

牛肚都好好味,辣魷魚🦑必點,尼度最出名架,㗎喱魚蛋好香

蘿蔔好林好甜,仲好入味,推薦

麵嘅分量都好足

2019-01-18 23 浏览
香港舊式風味@來多碗車仔麵地址:紅磡民裕街19-31號隆基大廈地下6號舖Openrice 網址:https://bit.ly/2PCTKQB 自紅磡通了地鐵後真係方便好多,去探望友人剛生小孩,先在附近吃點東西才上她家. 一個人食要方捷方便,麵食就成首選,5個餸才$44 ,淨餸都只是$8起,要了白蘿蔔,雞翼,青菜,枝竹同冬菇,yeah。白蘿蔔好甜又夠腍身,老水冬菇同枝竹又入味,雞翼一直都是最愛啦!加埋大大碗好足料。飲品凍檸茶$9 呢期車仔麵幫我慳了好多,因過年買年貨又要交稅,平民美食飽肚又便宜。
香港舊式風味@來多碗車仔麵

地址:紅磡民裕街19-31號隆基大廈地下6號舖

飲品凍檸茶$9

2019-01-12 25 浏览
今日去左紅磡食車仔麵!來多碗真係來多碗,食完之後非常滿足!車仔麵都算係香港既地道主食,自選餸菜、湯底、麵類,師傅用熟悉手藝煮成湯麵,湯底都算係車仔麵既精華啦!好多唔同餸菜,我叫左漢堡排、牛腩、竹笙。漢堡排好少見架,我特登叫一塊試下,肉質鬆化咸香,中間有肉粒有咬口,厚身漢堡排食落充滿肉香,伴隨湯汁好juicy!牛腩係我食車仔麵必叫!牛腩炆到好入味,牛腩汁好濃郁,肉質鬆化香嫩,夾有肥膏油脂香,超滿足啊!竹笙點可以無呢!吸收哂湯底精華,每口鮮甜味美,麵質彈牙充滿口感!食完好想來多碗啊!