2019-07-11 5626 浏览
有晚早收工,同事就话湾仔附近新开左一间楼上大排挡,不如大家去试下~ 呢间大排档系怀旧香港的主题,装潢好特别,同埋十分乾净!和大家对屋村大排挡有既印象好不同~<椒盐鲜鱿 $98>要叫左大排档个「前菜」过口瘾? 紧系叫一个「椒盐鲜鱿」啦!,呢个椒盐鲜鱿好有水准,爽脆香口,加埋个喼汁,无得弹! <盐焗马友 $188>再叫左个「杜老志推介」入面既「盐焗马友」!而果真无推介错,个马友焗完後,个肉仲系十分滑嫩;而盐焗味唔会好浓,刚刚好,个味道配搭一流<豉油皇虾碌 $188>然後就系呢个「豉油皇虾碌」,一上菜果一刻就觉得卖相相当吸引佢应该系连壳咁炒,炒到啲虾壳沾黏鼓油後,就上菜~ 所以就连个虾壳都有阵阵鼓油味(^-^) 十分香口,十分推介!<椒丝腐乳通菜 $68>咁要叫下菜既,呢个椒丝腐乳通菜份量唔错,味道亦几好,抵食<炸鲜奶 $98>小妹平时就好锺意食「炸鲜奶」,见到有就紧系叫黎试下啦! 佢唔算好油,但外皮炸到好脆,里面个馅就仲有些甜甜地,溶溶地既口感~ 10分里我俾7.5分! <龙凤可乐 & 柚子蜜 $23
,同埋十分乾净!和大家对屋村大排挡有既印象好不同~

<椒盐鲜鱿 $98>

<盐焗马友 $188>

<豉油皇虾碌 $188>
然後就系呢个「豉油皇虾碌」,一上菜果一刻就觉得卖相相当吸引

<椒丝腐乳通菜 $68>
咁要叫下菜既,呢个椒丝腐乳通菜份量唔错,味道亦几好,抵食

<炸鲜奶 $98>

<龙凤可乐 & 柚子蜜 $23 & $21>
  • 盐焗马友
  • 椒盐鲜鱿
2019-07-09 1354 浏览
想系湾仔食小炒有咩选择?除左湾仔街市外,多左个好地方就系呢间90年代感觉嘅杜老志大饭店喇装修包含着好多90年代嘅元素例如当时好兴嘅麻雀馆旧式𨋢士多仔等等一行三人带咗几个小菜黎share<椒盐鲜鱿$98>食小炒佐菜小食梗系要带返个椒盐鲜鱿份量岩岩好够四个人分,每人几粒过口瘾,粒粒卜卜脆几香口<椒丝腐乳通菜$68>小妹走清淡路线,腐乳通菜岩岩好够味,唔会太浓味通菜几新鲜,份量唔算太多,可以叫多几个菜share<豉油皇虾碌$188>试新野,平时好少见呢道送原来豉油去爆大虾又几惹味咖wor 豉油渗透系虾肉,弹牙虾肉值得推介<金针云耳蒸滑鸡$108>份量都几大碟,云耳金针菇索尽鸡汁精华,送饭一流<菠萝皮焗西米布甸$26>餐厅上面的系6-8人份量,少人食的话可以同待应讲要散叫26蚊一客一人份量,菠萝皮完完全全就系菠萝包上面个层香脆外皮,用匙根一毕,入面就秋粒粒QQ西米两者混合黎食特别得黎又唔违和
想系湾仔食小炒有咩选择?除左湾仔街市外,多左个好地方
就系呢间90年代感觉嘅杜老志大饭店喇

一行三人带咗几个小菜黎share

<椒盐鲜鱿$98>
食小炒佐菜小食梗系要带返个椒盐鲜鱿
份量岩岩好够四个人分,每人几粒过口瘾,粒粒卜卜脆几香口

<椒丝腐乳通菜$68>
小妹走清淡路线,腐乳通菜岩岩好够味,唔会太浓味
通菜几新鲜,份量唔算太多,可以叫多几个菜share

<豉油皇虾碌$188>
试新野,平时好少见呢道送

原来豉油去爆大虾又几惹味咖wor
豉油渗透系虾肉,弹牙虾肉值得推介

<金针云耳蒸滑鸡$108>
份量都几大碟,云耳金针菇索尽鸡汁精华,送饭一流

<菠萝皮焗西米布甸$26>
餐厅上面的系6-8人份量,少人食的话可以同待应讲要散叫

两者混合黎食特别得黎又唔违和

• 菠萝皮焗西米布甸
2019-07-09 3175 浏览
大排档小炒镬气十足,但大热天时,热力迫人,非一般人可以忍受。杜老志大饭店枱櫈筷子座水壶十足大排档风味,再加上五光十色的霓虹招牌,桑拿浴室、麻雀馆就在面前,很有昔日香港风味,不少食客都衬机打卡。餐牌食物种类不少,以香口菜式为主,感觉上较受男士欢迎。豉椒炒蚬配煎米饼侍应极力推介此菜式,豉椒炒蚬新鲜热辣有肉地,不会有壳无肉。豉汁流入煎米饼内,外面煎得香脆但吸收豉汁後入口不会太硬。铁板T骨薯仔铁板T骨很有港式西餐风味,T骨起肉後,原条T骨放回铁板上。T骨肉味不太浓但软硬适中,有咬口再加上黑椒汁味道,很像儿时食港式铁板牛扒的味道。此菜式尚有炸薯块及大量彩椒,不至於啖啖肉,有蔬菜平衡一下。盐烧鲍鱼煲鲍鱼煲内有六只鲍鱼,全部花去壳再放回壳内。鲍鱼盐烧後风味与清蒸完全不同,变得香口惹味,鲍鱼外皮带有略略烧焦的烙印,卖相吸引。

餐牌食物种类不少,以香口菜式为主,感觉上较受男士欢迎。

豉椒炒蚬配煎米饼

铁板T骨薯仔

盐烧鲍鱼煲
2019-07-08
2019-07-07 2689 浏览
呢度好似时光倒流咁 充满八九十年代嘅香港味道🇭🇰私心觉得非常适合想体会老香港情怀嘅朋友嚟影相打卡 因为大排档、麻雀馆、夜总会嘅场景都有 成个摄影棚咁😳唔止装修 连Menu都好有大排档风味😧 我哋两个人叫咗四样嘢加甜品 $500都唔使一眼睇晒叫咗啲乜先介绍两款小食 沙姜鸡脚同椒盐白饭鱼 两个都系几地道 而味道偏重嘅前菜😂 虽然话系前菜 但份量比我想像中大好多 大件夹抵食😱沙姜鸡脚好入味 但略嫌唔够腍 椒盐白饭鱼就真系好惹味 好适合佐酒 我同朋友都食唔停🙊红烧乳鸽 又系一道好广东嘅菜💁🏻‍♀️细个每次去酒楼我都会扭计要嗌 贪佢够香脆又多汁 小朋友一定啱食🤓铁板T骨薯仔 牛肉非常之腍 好似无筋咁 调味亦恰到好处 论味道系我全晚最锺意几一道菜🤭压轴嘅甜品系菠萝皮西米布甸 本来我哋想叫一客嘅 点知店员提醒我哋 原来可以点人头份量$28😧 仲好因为我哋眼阔肚窄 点一份一定食唔晒🙊 菠萝皮嘅西米布甸 其实连我都未试过 味道大家都想像到 系几夹嘅 而且我锺意佢个西米布甸唔会太甜 几啱香港人口味👍🏻👍🏻👍🏻

一眼睇晒叫咗啲乜

• 菠萝皮焗西米布甸
  • 铁板T骨薯仔
2019-07-04 1615 浏览
湾仔嘢食方面不嬲都要捐窿捐啦先至搵到好嘢食😗😗今日就喺铜锣湾同湾仔中间搵到一间楼上新式大排档风味嘅餐厅😎😎😎一入到去比佢个装修吓一吓😯😯😯真系好靓!!完全有老香港嘅味道😎😎唔同嘅房间都用唔同嘅主题装饰👍🏻👍🏻有机舖,酒楼,连门口都装饰成为桑拿😂😂😂真系笑死我😂😂洗手间都整到成部旧式电梯咁😂😂喺装修方面真系好有心思👍🏻👍🏻👍🏻嘢食方面,大排档小炒有嘅嘢佢都有👍🏻由於今次净系同男朋友两个人黎食,所以都系只有叫咗两个主菜同埋一个炒饭🤔🤔值得一提嘅系佢啲啤酒都唔贵👏🏻👏🏻👏🏻所以都忍唔住叫咗一支😬😬第一个上枱嘅系铁板猪手🤓🤓上枱嘅时候仲热辣辣😍😍吱吱声好香😍😍猪手又大嚿🤓切落去啲肉好林👍🏻👍🏻猪手嘅香味出晒嚟😋😋😋猪手嘅皮咬落去好邪恶🤤🤤🤤软林林但系又好好食🤤🤤🤤好香配埋黑椒汁呢个餸简直一流绝对抵食👍🏻👍🏻第二个上枱嘅系厚切龙王鳝煲🤤🤤就系热辣辣咁样上枱😎😎里面有好多蒜头同埋洋葱,调味之余又吸晒鳝嘅精华😋😋个鳝劲有咬口👍🏻👍🏻好弹牙好爽口🤤🤤而且份量好足,连啲蒜头都整到好好味😬😬所以都忍唔住食咗好多粒😬😬最後上枱嘅系招牌杜老志炒饭😋😋见佢卖得比其他炒饭贵,原来系因为有鲍鱼粒😯😯😯个饭炒到乾身一

最後上枱嘅系招牌杜老志炒饭😋😋见佢卖得比其他炒饭贵,原来系因为有鲍鱼粒😯😯😯个饭炒到乾身一粒粒好分明👏🏻👏🏻👏🏻而且有好多韭菜😋😋所以食得特别滋味👍🏻

又食海鲜又食猪手埋单都只系六百真系超抵食!
2019-07-03
放假约屋企人食饭,他们都想食中菜,第一次来这里吃,想不到食物的味道那麽出色!✨冰火水鱿牛柏叶-作为前菜,十分惹味和开胃!它的酱汁调得恰到好处,辣辣地,又有香料味道,冰冰冻冻的,而且牛柏叶和水鱿入口都很爽脆,食指大动!✨脆皮炸鲜奶-这个脆皮炸得真的十分脆!外层不会太厚粉,薄薄脆脆的,口感很吸引!然後内层是十分香滑的鲜奶,不会像外面的炸鲜奶,整个都是固体状,而它是固体与液体之间的口感,十分香滑,啖啖都是甜甜的鲜奶香!😍真的值得一试👍🏻✨红烧BB乳鸽-乳鸽外层烧得很脆,咬下去Sap Sap声!然後入面很Juicy,十分多汁,肉质很滑嫩,连妈妈都赞好!👍🏻 很贴心的,有手套供应,可以用手食更觉滋味!😋✨花蛤蒸水蛋-一上桌已经觉得好靓,花蛤排列着,像花一样。水蛋蒸得很滑,像吃豆腐花般。花蛤的鲜甜味也溶在蛋入面了。✨蒜蓉炒芥兰-芥兰菜炒得很碧绿,味道刚好,又有蒜香味。✨菠萝皮焗西米布甸-好戏在後头,一上桌真的哗了一声!十分大份!我估这个份量8个人吃也足够!菠萝皮香香脆脆,所以我不断撕旁边的菠萝皮来吃。入面是香香甜甜的西米布甸,很满足呢!这里有很多其他小菜,都很吸引,很想试,下次会带爸妈再来!☺️
放假约屋企人食饭,
他们都想食中菜,
第一次来这里吃,
想不到食物的味道那麽出色!

✨冰火水鱿牛柏叶-
作为前菜,十分惹味和开胃!
它的酱汁调得恰到好处,
辣辣地,又有香料味道,
冰冰冻冻的,而且牛柏叶和水鱿入口都很爽脆,
食指大动!

✨脆皮炸鲜奶-
这个脆皮炸得真的十分脆!
外层不会太厚粉,薄薄脆脆的,口感很吸引!
真的值得一试👍🏻

✨红烧BB乳鸽-
乳鸽外层烧得很脆,咬下去Sap Sap声!
然後入面很Juicy,十分多汁,肉质很滑嫩,
连妈妈都赞好!👍🏻
很贴心的,有手套供应,可以用手食更觉滋味!😋

✨花蛤蒸水蛋-
一上桌已经觉得好靓,
花蛤排列着,像花一样。
水蛋蒸得很滑,像吃豆腐花般。
花蛤的鲜甜味也溶在蛋入面了。

✨蒜蓉炒芥兰-
芥兰菜炒得很碧绿,
味道刚好,又有蒜香味。

✨菠萝皮焗西米布甸-
好戏在後头,
一上桌真的哗了一声!十分大份!
我估这个份量8个人吃也足够!

这里有很多其他小菜,都很吸引,
很想试,下次会带爸妈再来!☺️
2019-09-23 76 浏览
朋友介绍在湾仔的杜老志吃中菜, 完全没看过这餐厅的资料就来了,  上到来以为自己找错地方, 像回到八九十年代, 又有点大排档的感觉, 但这里比较乾净就是了。意想不到的是, 这里很多年轻人光顾, 难道年轻人也比较喜欢旧日的香港吗?这里的菜式选择, 不只有一般大排档款式, 还有一些较特别的款式, 而且价钱不贵。炸鲜奶$98炸鲜奶, 看似简单却不便宜, 印象中一些夜市小食摊位也有, 香港就比较少见。这个炸鲜奶却和街边的不同, 外皮比较实和脆, 奶香很浓, 有一定的甜味, 调配得刚好。豉椒炒蚬配煎米饼$138豉汁做得很惹味, 又不会过咸, 虽然是浓味的酱汁, 也无盖掩蚬的鲜味, 这里的海鲜来货不错吧, 而煎米饼就有点油味。红烧脆皮BB乳鸽$58细细只的BB乳鸽, 肉最嫩的了, 皮烧得香脆, 也没有太咸的毛病, 比起那些出名的鸡粥乳鸽店更好, 不用去沙田了, 後悔没叫多一只食, 下次再吃吧。菠萝皮焗西米布甸$28很特别的甜品, 餐厅自创的吧, 薄薄的苏皮, 底下是带点湿润的米布甸, 小小一碗, 一个人吃也不会腻。旧日的香港, 好像人和事都比较简单, 间中自己也会看旧香港电影怀缅一番, 发现了这地

炸鲜奶$98

豉椒炒蚬配煎米饼$138

红烧脆皮BB乳鸽$58

菠萝皮焗西米布甸$28

旧日的香港, 好像人和事都比较简单, 间中自己也会看旧香港电影怀缅一番, 发现了这地方後, 可以间中再约朋友来, 食物水准也不错呢。
  • 炸鲜奶
  • 红烧脆皮BB乳鸽
2019-09-02 415 浏览
话说曾经系湾仔返工都有2年光阴,系湾仔食饭系一件开心事,杜老志群策大厦以食市多见称,但质素今次真系无得输 餐厅以怀旧香港做主题,别有一番风味香港人熟悉的店铺款式多而精沙姜鸡脚,鸡脚好粗好大只,沙姜味调较得十分好炸子鸡,皮脆肉嫩,比酒楼更加出色盐焗马友鱼肉很滑铁板T骨薯仔,必食推介 用T骨肉所以肉质很滑好以据扒咁花蛤蒸水蛋 劲出色,滑到不能再滑花蛤系超级新鲜,好鲜味 基本上全部都好好味,必定会再帮衬!!!!
话说曾经系湾仔返工都有2年光阴,系湾仔食饭系一件开心事,

香港人熟悉的店铺

款式多而精

沙姜鸡脚,鸡脚好粗好大只,沙姜味调较得十分好

炸子鸡,皮脆肉嫩,比酒楼更加出色

盐焗马友

鱼肉很滑

铁板T骨薯仔,必食推介 用T骨肉所以肉质很滑

好以据扒咁

花蛤蒸水蛋 劲出色,滑到不能再滑

花蛤系超级新鲜,好鲜味

基本上全部都好好味,必定会再帮衬!!!!
2019-09-02 341 浏览
听旧同事说杜老志开了一间十分好味既餐厅,地点就在旧公司对面,而且装潢也十分有特色,用一些香港特有的店铺为主题有押铺,有机铺,也有麻雀馆这是升降机,很有创意鹅肝多士,虾多士鹅肝多士不会太油太肥,多士好松化虾多士很弹牙,煎得恰到好处盐烧鲍鱼煲,超正,好好味,又香,饱鱼烧得好好,好弹牙,又吾会太乾身炸鲜奶,十分出色外皮超松脆,裹面鲜奶好香滑呢款怀旧西米焗布甸加左菠萝皮,味道唔会太甜,好适合香港人口味好多西米,唔会太淋,粒粒分明,好香好味太好味,下次带齐屋企人再黎过

有押铺,有机铺,也有麻雀馆

这是升降机,很有创意

鹅肝多士,虾多士
鹅肝多士不会太油太肥,多士好松化
虾多士很弹牙,煎得恰到好处

炸鲜奶,十分出色
外皮超松脆,裹面鲜奶好香滑
呢款怀旧西米焗布甸加左菠萝皮,
味道唔会太甜,好适合香港人口味
好多西米,唔会太淋,粒粒分明,好香好味

太好味,下次带齐屋企人再黎过
不知从何时开始,杜老志由夜总会变了大饭店!光顾夜总会,小妹就真的有心无力,但大饭店,就正好是我的茶 😂😂😂电梯一开,眼前为之一亮,跟预计中的普通酒楼饭店,出入太大了吧!满眼昔日霓虹灯箱,古式旧店,的确玩味十足!原来是冷气大排档!点了小菜几道,先是厚切龙皇鳝煲 $238,小妹至爱的白鳝,料头丰富,窝上够热,色香味全。切得大大件,界花的刀法,就更易熟入味,真的好好味 💖💖。熟透够松化,酱料入味。芥兰炒牛肉 $108,牛肉有点韧,但正好是旧式大排档的口感。卖相色泽艳丽,加上芥兰脆嫩,讨人喜欢。椒盐鸡中翼 $88,单骨除了更方便进食外,炸浆更有效分布在鸡翼上,加上香口惹味的椒盐,好选择。咕噜肉 $88,甜酸肉香,家常小菜。老实,这道菜真的真的不会在家煮,实在太多功夫了 🤗🤗盐烧饱鱼煲 $188,刚刚熟不韧,握 like 打咭一流的餸菜!咸鱼鸡粒炒饭 $88,饭粒分明,味道也好,是客一粒都无得留底的炒饭。菠萝皮焗西米布甸 $138,很惊喜的甜品。新鲜焗起。嘴说放凉更脆更好味,身体郤诚实地抢着吃菠萝皮面,就连让它放凉的耐性,都消失得无影无踪😂😂😂饀料主要有西米及白莲蓉,开稀的莲蓉更好配合这客西米露

饀料主要有西米及白莲蓉,开稀的莲蓉更好配合这客西米露

镬气够,冷气足,味道佳,玩味浓,价钱平,食得爽,无得输!💖💖💖
2019-08-13 397 浏览
今晚同屋企人食饭屋企人钟意食中菜但成日都去酒楼食太闷啦决定带佢地一试充满旧式大排档风味但有冷气的新餐厅一试一入都系 感觉好似进入了怀旧拍戏场境昔日香港霓虹灯招牌充满浓浓老香港味道位置於湾仔同铜锣湾中间尚算方便炸鲜奶唔系度度都有得食呢款怀旧菜式一见到当然要一试外皮炸得酥脆香口 热辣辣馅料有阵阵奶香 而且味道唔会太甜柚子骨肥瘦分明酱汁味道酸酸甜甜面头仲铺满左粒粒柚子花甲蒸水蛋一上枱卖相非常吸引花早连殻同蛋一齐蒸水蛋吸收吸海鲜鲜甜味而且水蛋蒸得好滑当红炸子鸡外皮炸得香脆但肉质仍可保持嫩滑陪碟仲放了色彩缤纷既虾片卖相吸引屋企人都大赞环境好特别仲影咗好多相添
今晚同屋企人食饭

卖相吸引

屋企人都大赞环境好特别
仲影咗好多相添

• 炸鲜奶
这间「杜老志大饭店」位於湾仔杜老志道6号群策大厦7楼。这餐厅对我印象十分深刻,这不单是食物,而是由我踏进餐厅的一刹那,看到其令人眼前一亮的《老香港》特色装潢,确实令我十分惊喜。价位与同区餐厅相约,十分合理。铁板T骨薯仔($128): 以铁板盛载将近20件厚切T骨牛扒粒,加上烧薯、洋葱及青黄椒等,非常大堆头。T骨扒肉质软腍富肉汁,肉味适中,淋上黑椒汁,很有港式风味,既好食,又划算!厚切龙皇鳝煲 ($238): 以大量蒜头及洋葱加酱油配厚切白鳝制成乾锅,香气四溢,十分吸引。白鳝鲜香,肉质爽弹滑嫩,而且相当入味,酱汁的味道与白鳝蛮搭配。砵仔焗鱼肠 ($98): 焗鱼肠是其中一款我最喜爱的粤菜,但碍於其复杂工序,我一般也选择外出享用,免得麻烦。焗蛋外脆内软,软绵绵般没有乾水,有蛋香,内含大量鱼肠,非常足料且Juicy,白胡椒粉能助勾出鲜味。豉油王鹅肠 ($108): 鹅肠质感极之爽脆嫩滑,令人欲罢不能,豉油一向是鹅肠的绝配,但这次调得稍淡,建议可试豉椒炒,应该不错。

价位与同区餐厅相约,十分合理。

2019-07-15
2019-07-18 368 浏览
好友刘总今天正日生辰继早前在红楼吃过77、88生日饭後(稍後送上),这夜再到玩味十足的杜老志大饭店为他贺寿,为何要跳过红楼正因为这间大饭店好好味很想快快介绍给大家罗! 先说装潢全以香港八、九十年代最须兴旺的行业作主题,玩味十足之余更可回味歌舞昇平的平安日子!  台台凳凳及餐具全以大排档的作写照,我这些老人家当然受落,坦白讲我到过一间差不多的饮店食物质素未如理想!不过寿星仔想试也没关系但这夜心中真的不存厚望!  不过世事无绝对、只有真清趣,没寄望反而惊喜满满呢!先有我第一次见的维他奶红豆冰$26,维他奶绝对是香港经典饮品,尤其是冬天捧着热烫烫玻璃瓶感觉超温暖! 少甜的我选了这枝台湾原装入口的无糖红豆水$18,喝下带清香的红豆味好好味耶!有机会要试埋这夜缺货的薏仁水先得。  先来一客虾多士$88香口的炸多士上有原只夹鲜的大虾,味道、口感和质素成正比好吃好吃!    另点了三款招牌菜式碟碟份量十足太挑战我俩的胃纳了!   这客破椒肉碎炒蛏子$160/两只以生菜包的概念而成,香口的豉椒加惹味肉碎、配新鲜的蛏子竟没有互相抢镜反而吊出鲜味,伴生菜吃更加添爽脆口感另

另点了三款招牌菜式碟碟份量十足太挑战我俩的胃纳了!

这客破椒肉碎炒蛏子$160/两只以生菜包的概念而成,香口的豉椒加惹味肉碎、配新鲜的蛏子竟没有互相抢镜反而吊出鲜味,伴生菜吃更加添爽脆口感另可减腻完美配搭。

花蛤蒸水蛋$138卖相没得输吧!花蛤只只新鲜冇沙是这菜的皇道,蒸水蛋嫩滑得像玉子豆腐但更有蛋香,这刻当然要点来一碗靓仔来享用!!

好戏在後头这客厚切龙皇鳝煲$238更令我们倾情!还吱吱作响地热腾腾的上台,那香气遍及饭店有食客更因此想点这菜可惜已售罄了!

大鳝肥美得令我又爱又恨,烟韧油润的鱼皮、弹牙富咬口的肉质,加上料头的香气下我鲸吞了三大件,我的身体绝对是为美食而牺牲了,唯有回家操多半小时减鳝吧!!
2019-07-15