2020-06-22 1616 浏览
第二次嚟食啦,同三五知己聚脚,大家放工想食吓大排档,但想搵乾净、有冷气、好食,这里是不二之选!这里装潢怀旧,满足哂朋友们打卡,老火例汤食饭前,饮碗足料汤!是家的味道。街边臭豆腐坐定定都有臭豆腐食!唔洗喺街边食啦香脆!蘸酱正呀!椒盐鱿鱼须大大份,炸得脆口!鱿鱼须一d都唔韧,爽口!蘸埋醋,口感一流金巢咕噜黑豚肉想知个厨房得唔得,睇个咕噜肉就知依个咕噜黑豚肉做到外脆内软,粉又薄,酱汁酸酸甜甜花甲蒸水蛋滑嘟嘟,个豉油咸度甜度岩哂口味!个花甲爽口无沙,新鲜!饭都食多两啖孜然三葱爆牛仔骨重口味之选,牛仔骨很林,筋位又弹牙,腌得入味香浓咖喱牛腩煲(跟手抓饼)好多牛腩牛筋,咖哩香浓而不辣,配手抓饼简直滋味菠萝皮焗西米布甸菠萝皮热辣辣好香口,内里是奶皇涵,感觉似奶皇流沙感!甜品为依餐饭画上一个完美句号。
第二次嚟食啦,同三五知己聚脚,
大家放工想食吓大排档,
但想搵乾净、有冷气、好食,这里是不二之选!

这里装潢怀旧,满足哂朋友们打卡,

老火例汤
食饭前,饮碗足料汤!
是家的味道。

坐定定都有臭豆腐食!唔洗喺街边食啦
香脆!蘸酱正呀!

椒盐鱿鱼须
大大份,炸得脆口!
鱿鱼须一d都唔韧,爽口!
蘸埋醋,口感一流

金巢咕噜黑豚肉
想知个厨房得唔得,睇个咕噜肉就知
依个咕噜黑豚肉做到外脆内软,
粉又薄,酱汁酸酸甜甜

花甲蒸水蛋
滑嘟嘟,个豉油咸度甜度岩哂口味!
个花甲爽口无沙,新鲜!
饭都食多两啖

孜然三葱爆牛仔骨
重口味之选,牛仔骨很林,
筋位又弹牙,腌得入味

香浓咖喱牛腩煲(跟手抓饼)
好多牛腩牛筋,咖哩香浓而不辣,
配手抓饼简直滋味

菠萝皮焗西米布甸
菠萝皮热辣辣好香口,
内里是奶皇涵,感觉似奶皇流沙感!
甜品为依餐饭画上一个完美句号。

2020-06-04
庆祝纪念
  • 花甲蒸水蛋
  • 街边臭豆腐
  • 金巢咕噜黑豚肉
  • 椒盐鱿鱼须
  • 花蛤蒸水蛋
2020-06-16 1104 浏览
今日放工,约左同事食饭,大家都想食中菜,於是就去左间上楼既大牌档-杜老志大饭店。餐厅装修富有香港7/80年代既大牌档特色,无论系霓虹灯牌,定一枱一櫈,甚至餐具,都好有老香港嘅怀旧风味,啲回忆简直出哂黎。睇见餐牌,样样都想食🤤最後叫咗:街边臭豆腐,金巢咕噜黑豚肉,花甲蒸水蛋,椒盐鱿鱼须,甜品就叫咗菠萝皮焗西米布甸。✨街边臭豆腐 $58先黎既系臭豆腐,名符其实,真系好臭,外层炸得好香口!但食落去真系好滑,而且豆味香浓,个人钟意点酱食,无论豆板酱或者甜酱都好正,两款都各有风味🤤✨金巢咕噜黑豚肉 $138除咗装修花足心思,同样,呢到连小菜都落足心机,摆盘精美,影相打卡一流!味道方面亦系水准之上,黑豚肉肉质松化,咕噜酱味道浓厚,酸酸甜甜非常开胃。✨花甲蒸水蛋 $138一上菜大家都哇哇声,估唔到食中式小菜都咁有惊喜,单凭卖相已经胜人一筹!蒸蛋好嫩滑,直头唔驶点细嚼,仲吸收埋花甲嘅清甜。花甲数量都几多下,冇沙好鲜味。蒸蛋都可以整得咁靓,师傅真系好有心思👍🏻👍🏻👍🏻✨椒盐鱿鱼须 $98食得小菜,通常我都会点椒盐鱿鱼须,最钟意食香口嘢,餸酒一流!呢到嘅鱿鱼须炸浆较薄,食落唔会成口粉,而系啖啖肉,好滋味。

✨街边臭豆腐 $58
先黎既系臭豆腐,名符其实,真系好臭,外层炸得好香口!
✨金巢咕噜黑豚肉 $138

✨花甲蒸水蛋 $138
蒸蛋都可以整得咁靓,师傅真系好有心思👍🏻👍🏻👍🏻

✨椒盐鱿鱼须 $98
呢到嘅鱿鱼须炸浆较薄,食落唔会成口粉,而系啖啖肉,好滋味。
最重要系佢炸得唔油腻,唔会食到成口油,健康一族都啱食。

✨菠萝皮焗西米布甸 $38/位
西米布甸上枱时热哄哄,应该系即叫即焗。卖相精致,上面嗰层菠萝酥皮香得惹人犯罪。
食落去面层酥脆,内里质感柔软,味道唔会好甜,清爽不腻,一人食一个绝对系湿湿碎🙆🏻‍♀️
2020-06-09 1186 浏览
和朋友很喜欢食大排档, 亦都爱试不同大排档主题的餐厅, 很多人推介杜老志, 今晚拣选了在这里晚餐。餐厅位於铜锣湾和湾仔之间, 位置上有少少输蚀, 不过对於爱吃的我们来说, 只是小事。椒盐鱿鱼须$98:朋友喜欢食香口东西, 所以拣了椒盐鱿鱼须, 来杯冰冻啤酒, 十分搭配。椒盐鱿鱼须较纤幼, 蘸上有少少酸的酱汁, 一条一条接住似食零食般, 椒盐很是惹味。金巢咕噜黑豚肉$138此咕噜肉非一般咕噜肉, 它用黑豚肉制作, 十分讲究, 酱汁浓稠紧包围每粒炸香过的黑豚肉, 酸酸甜甜加上炸过的香口感, 最後来到爽口的豚肉, 层次丰富。金巢也很有视觉效果。花甲蒸水蛋$138:到了我喜爱的海鲜类, 花甲整齐排列, 很吸睛, 蒸的时间预得刚好, 蛋够滑, 花甲亦不老, 选用的花甲无沙, 又甜, 蒸蛋可捞饭吃, 一流。菠萝皮焗西米布甸$38/位:最後来个甜品, 很欣赏那像菠萝包的皮, 新鲜焗制出来, 脆口, 里面是不会太甜的西米布甸,好像比较少吃到这款甜品,蛮有心思的。

椒盐鱿鱼须$98:

金巢咕噜黑豚肉$138

花甲蒸水蛋$138:

菠萝皮焗西米布甸$38/位:
  • 花甲蒸水蛋
之前喺上网见过有介绍过呢间杜老志大饭店,觉得佢哋嘅装修好有趣,而且好多打卡位,好想去一次🤤今次终於同男朋友嚟到湾仔,决定试一试啦!当时系星期三夜晚大概8:30pm,入到去已经见到全院满座,非常热闹,好受欢迎啊!望见佢哋嘅装修真系令我叹为观止😱成个环境真系好有趣,好得意!好似去咗另一个时空⭐️呢到嘅装修真系好花心思,差唔多有成10个场景!有麻雀馆、游戏中心、桑拿浴、甚至有金盘按脚嘅中心😂好得意呀就咁睇呢度嘅装饰我都睇左成10分钟。我哋两个人嚟食,但系好肚饿,叫咗一个小食三个主菜同埋两份甜品。首先上菜嘅就系呢个街头臭豆腐配豆瓣酱😋真系好耐冇食过臭豆腐啦!好开心见到呢度有得食。平时出旺角啲街边小食见到都唔敢食,因为怕啲路边小店好污糟,但系呢度企企理理,当然要试吓啦!臭豆腐嘅臭味唔会过分浓烈,啱啱好,而且咬落去,外脆内软,一流!之後上菜嘅就系我哋最爱嘅咕噜肉😋份量超大而且佢哋整嘅金巢伴碟非常之靓!真系诚意之作!我见差唔多每一台都会带呢一味餸,因为佢整得真系好好,咕噜肉皮脆,炸粉又唔会过分厚。好正啊!锺意食香口野嘅我哋,又点可以错过椒盐鱿鱼酥啊!炸得非常好,鱿鱼好香口,亦都唔会过分厚粉。呢个花甲蒸
之前喺上网见过有介绍过呢间杜老志大饭店,
觉得佢哋嘅装修好有趣,而且好多打卡位,
好想去一次🤤
今次终於同男朋友嚟到湾仔,决定试一试啦!

当时系星期三夜晚大概8:30pm,
入到去已经见到全院满座,
非常热闹,好受欢迎啊!
望见佢哋嘅装修真系令我叹为观止😱

成个环境真系好有趣,好得意!
好似去咗另一个时空⭐️
呢到嘅装修真系好花心思,
差唔多有成10个场景!
有麻雀馆、游戏中心、桑拿浴、
甚至有金盘按脚嘅中心😂好得意呀
就咁睇呢度嘅装饰我都睇左成10分钟。

我哋两个人嚟食,但系好肚饿,
叫咗一个小食三个主菜同埋两份甜品

首先上菜嘅就系呢个街头臭豆腐配豆瓣酱😋
真系好耐冇食过臭豆腐啦!
好开心见到呢度有得食。
平时出旺角啲街边小食见到都唔敢食,
因为怕啲路边小店好污糟,
但系呢度企企理理,当然要试吓啦!
臭豆腐嘅臭味唔会过分浓烈,啱啱好,
而且咬落去,外脆内软,一流!

之後上菜嘅就系我哋最爱嘅咕噜肉😋
份量超大而且佢哋整嘅金巢伴碟非常之靓!
真系诚意之作!
我见差唔多每一台都会带呢一味餸,
因为佢整得真系好好,
咕噜肉皮脆,炸粉又唔会过分厚。好正啊!

椒盐鱿鱼酥

锺意食香口野嘅我哋,
又点可以错过椒盐鱿鱼酥啊!
炸得非常好,鱿鱼好香口,
亦都唔会过分厚粉。

花甲蒸水蛋

呢个花甲蒸水蛋都好靓,切到好似莲花咁。
食落口啲蛋非常滑呀,
而且花甲嘅海鲜鲜味亦都浸晒入水蛋入面,
锺意食海鲜嘅朋友一定唔可以错过。

最後点少得呢个,
每一台都会食嘅菠萝皮焗西米布甸呀!
每一个都要大概八至15分钟焗热⭐️
保证热辣辣拎上枱!
菠萝皮好脆啊,衬埋入面软熟嘅西米布甸,
简直系绝配😋
真系令我哋呢一个晚餐画上完美嘅句号。

好enjoy啊,食得好开心嘅一餐!
好想带埋屋企人嚟啊下次🥰
椒盐鱿鱼酥
  • 菠萝皮西米焗布甸
  • 金巢咕噜肉黑豚肉
2020-06-02 827 浏览
去年至今,因疫情关系,一直未有机会与老爹饭聚。这夜,我们相约在公司附近,装潢极具老香港情怀的的杜老志大饭店一聚。对老爹而言,餐厅的装潢布局,是那麽的熟悉,满载了他昔日的回忆。对小妹而言,彷佛穿越了时光隧道,回到那个不属於小妹的独特时空。点了数道菜後,小妹要了一樽可乐$13,而老爹则要了一大杯啤酒$48。未起筷,先乾杯饮胜!切成方条状的街边臭豆腐$58和椒盐鱿鱼须$98,是他的最爱,最适宜伴啤酒同吃。上枱时,嗅到阵阵臭豆腐独有的臭味。素来不好此物也,小妹试了一件,入口没有预期中的臭,反而豆味浓郁。炸至酥脆香口而不油不腻的椒盐鱿鱼须,教小妹忍不住一口接一口地吃个不停。一口冰冻的可乐,一口香脆炸物,爽快!接着,柚子骨$138和花甲蒸水蛋$138上枱了。我们点了白饭伴吃。柚子骨炸至香脆,再淋上酸香醒胃的酱汁,以及鲜甜多汁的柚子,教人胃口大增!花甲蒸水蛋,卖相挺不错的。搯一口水蛋,水蛋烹调火喉拿捏极为准绳,入口滑不溜口,富蛋香之余,且夹杂了鲜美花甲、葱花与豉油的精华,鲜味洋溢。压轴,我们点了怀旧甜品 - 菠萝皮西米焗布甸$28,为饭局划下甜蜜的句号。
去年至今,因疫情关系,一直未有机会与老爹饭聚。

2020-05-02
2020-10-16 22 浏览
早前到了位置在湾仔的杜老志街, 而它取其街名而成的一间特别的餐厅,叫「杜老志大饭店」, 好有惊喜, 大排档食物样样都有其水准, 特别我最喜欢的有炸大肠炸鲜奶和烧排骨啊! 而蒸水蛋都十分滑滑可口, 仲有海鲜类等等!可以说不会求其, 确有获气的, 而餐厅环境仲有旧时七八十年代的香港装饰, 和朋友到影相打卡都会好开心呢! 埋单加一 比起一般大排档会贵啲, 但我觉得都值得再来帮亲的! 杜老志大饭店香港湾仔杜老志道6号群策大厦7楼全层

杜老志大饭店
香港湾仔杜老志道6号群策大厦7楼全层
2020-08-12 89 浏览
湾仔最近去了一间以老香港情怀为主题的餐厅,食物上走大排档的食物, 名字都好特别叫「杜老志大饭店 」, 因为用街名作为其名字。主打经典菜式如红烧脆皮BB乳鸽、炸鲜奶、 炸大肠、炒咕骨、花蛤蒸水蛋等等, 食物新鲜而且口感嫩滑,厨师的煮法食得出有用心煮, 口味上我觉得一流!值得去帮衬的餐厅! 而餐厅环境装修重现了80年代经典怀旧场景,例如麻雀馆、机舖、士多、夜总会等,仲挂上五光十色的霓虹招牌,令我觉得好像回到80年代的香港,十分有趣味!杜老志大饭店地址:湾仔杜老志道6号群策大厦7楼开放时间:星期一至日11:00 - 00:00电话:26380177
值得去帮衬的餐厅!

杜老志大饭店
地址:湾仔杜老志道6号群策大厦7楼
开放时间:星期一至日11:00 - 00:00
电话:26380177

2020-07-10 107 浏览
湾仔有间充满港本土特色的港式大排档小炒店, 它既保留了大排档所带来的热闹气氛与自在感, 也保留了餐厅 应有的洁净整洁,环景非常写意! 为增添香港特色,更用霓虹灯招牌配衬,灯牌五光十色,打造出香港街道独特景观,还充满着7、80年代得独特韵味呢!街边臭豆腐说好要品嚐港式风味,当然要吃港式街边臭豆腐啦!一上台,臭气浓烈,我其实有点抗拒的,不过食左一旧口後,好有惊喜,臭豆腐的体积是呈现一小块的,或许也因为这样,他们的臭豆腐被炸得金黄且非常的酥脆,而且臭豆腐嚐起来竟然连一点油腻的感觉也没有,外层好香口,一口咬下酥中带软,内层虽然未至於非常嫰滑,但口感略带烟韧,加上甜辣酱酱汁渗透到豆腐的每个角落,味道更胜一筹。花甲蒸水蛋花甲蒸水蛋的卖相精致,花甲份量多到澎湃,水蛋滑溜溜之余增添花甲鲜甜味道,花甲口感弹牙,夹着水蛋一起吃,口感层次分明,怪不得看到几乎每台都叫这道菜呢。原切龙王大鳝煲这个鳝煲就最值得推介,上台热气腾腾, 吃得出好有镬气,鳝球非常厚肉, 去骨的过程非常仔细,一点细骨都没有,可以很放心大口吃下去!不过如果份量可以再多一点就更圆满了。金巢咕噜黑豚肉咕噜肉酸酸甜甜的味道特别醒胃, 咬下去每一件

原切龙王大鳝煲

金巢咕噜黑豚肉
咕噜肉酸酸甜甜的味道特别醒胃, 咬下去每一件咕噜肉都带有香脆的感觉,食材方面用了黑豚肉, 比一般咕噜肉的口感更为松软弹牙,而且没有肥猪肉, 撇除了油腻感,口感一流。

菠萝皮焗西米布甸
最後甜品方面点了「菠萝皮焗西米布甸」, 创新采用了菠萝脆皮来烤焗甜品,和入面的布甸又是两种层次,港式西米布甸入口清新,口感顺滑,清清甜甜,非常美味。

2020-07-07 101 浏览
从网上发现这间怀旧餐厅,装潢吸睛,布置特别,便想於此一尝究竟,因此今天便相约朋友与我到此进食。餐厅有提供量度体温及搓手液的服务,让顾客可安心进食,入内可见众多食客高谈阔论,与朋友畅饮,颇为热闹。餐厅装修金碧辉煌,以港式的怀旧招牌作主题,四处可见挂满桑拿、游戏机店、麻雀馆、士多的六七十年代款式招牌作装饰,连餐厅的名称亦是模仿旧式的霓虹灯制作,相当吸睛,连用具亦是使用富有六七十年代标志性的橙色绿色筷子,可见各方面均富有心思。餐厅的餸菜主要是咸香脆口的食物,因主要是用作送酒用途,到此的食客大多是饮用啤酒或红酒的客人而聚集於此。生力清啤生力清啤味道清新不涩,啤酒味道不会太浓郁,清淡的口感配搭香浓的餸菜正好相配。餐厅的特别之处是会提供一个碗以供客人饮用啤酒,模仿六七十年代时人们吃粥或喝酒均是使用战斗碗进食的模式。街边臭豆腐臭豆腐上桌气味恰好,不会过於浓烈,贴心地切作小块以方便进食,口感外脆内软,味道咸香酥脆,内馅软嫩顺滑,富有街边臭豆腐的特色风味。香浓咖哩牛腩煲 手抓饼牛腩分量充足,肉质细腻爽口,浓郁香醇,咖喱味道香浓,不会太辣,配搭上海菜的手抓饼,口感薄身香脆,味道更为丰富。椒盐鲜鱿椒盐鲜鱿色
生力清啤
香浓咖哩牛腩煲 手抓饼
椒盐鲜鱿
椒盐鲜鱿色泽金黄,外层薄身,以致入口不会过於空气感,鱿鱼肉质新鲜,口感外脆内嫩,烟韧弹牙,味道香辣酥脆。
金巢咕噜黑豚肉
金巢是指菜式中的鸟巢脆片,一般是老牌的中菜才会有的,咕噜肉是使用半肥瘦的猪肉制成,口感香脆松软,味道酸酸甜甜,开胃惹味,而且是没有骨的。
花甲蒸水蛋
师傅特意把花甲拼成莲花般的形状,外型吸引,花甲入口鲜嫩香甜,没有沙粒,蒸水蛋口感细腻滑嫩,加上味道咸香的豉油,配搭白饭相当适合。
厚切龙王鳝煲
鱼鳝共有八块,肉质厚身,从店员口中得知,餐厅是挑选鱼鳝中间的部份制作,因此鱼肉新鲜肥美,口感外脆内嫩,香脆弹牙,而且没有鱼骨,加入洋葱及蒜头作调味,更咸香惹味。
菠萝皮焗西米布甸
菠萝外皮香脆可口,内里软腍湿润,味道带股清淡的西米香气,甜度制作亦恰到好处。进食完咸食或饮酒後,用清淡的饭後甜点作结尾最适合不过。

整体而言,食材用心制作,味道新鲜出色,环境舒适卫生,装修金碧辉煌,富有怀旧色彩,恍如回到六七十年代,是与家人朋友吃中菜的好选择。
2020-06-28 99 浏览
今日行街嚟到杜老志道,晚餐食咩好呢?原来有间杜老志大饭店,餐厅装修完全系参照怀旧的香港,当舖、夜总会、麻雀馆,怀旧味浓~去餐厅都食到街边臭豆腐,入口不臭,点豆瓣酱更加好味。花甲蒸水蛋味道非常鲜,夹粒粒清甜,没有沙。水蛋虽实但很嫩滑。炸鱿鱼炸粉恰到好处,不会太厚,炸得很酥脆,份量很大,送酒一流。金巢咕噜黑豚肉——以炸米粉煮成的鸟巢形状托底,咕噜黑豚肉炸得很香脆,小菜来说很高质!结尾试个菠萝皮焗西米布甸,口感特别,西米布甸较甜。

去餐厅都食到街边臭豆腐,入口不臭,点豆瓣酱更加好味。

结尾试个菠萝皮焗西米布甸,口感特别,西米布甸较甜。
2020-06-26 113 浏览
父亲节酒楼又多人又贵,但爸爸又钟意食中菜,搵左好耐,搵到呢间0负评杜老志大饭店不过就远左D,系湾仔,要过海去食不过父亲节为左食好D,无所谓啦,而家我见价钱都唔贵呢度个D咕噜肉好多人点,我食D食评都系推介呢个又真系好好味,D肉好淋,酸酸甜甜咁,仲有新鲜波罗唔系用罐头波罗仲有花甲蒸水蛋,好多只花甲,只只都好新鲜,仲有咖哩牛腩,系港式咖哩,好香,唔辣,香口为主牛腩好软炆得好林,我爸爸好钟意食仲有一个西米布甸,个皮系波罗皮,好多西米,难怪系招牌甜品
不过就远左D,系湾仔,要过海去食
不过父亲节为左食好D,无所谓啦,
而家我见价钱都唔贵
呢度个D咕噜肉好多人点,我食D食评都系推介呢个
又真系好好味,D肉好淋,酸酸甜甜咁,仲有新鲜波罗
唔系用罐头波罗
仲有花甲蒸水蛋,好多只花甲,只只都好新鲜,
仲有咖哩牛腩,系港式咖哩,好香,唔辣,香口为主
牛腩好软炆得好林,我爸爸好钟意食
仲有一个西米布甸,个皮系波罗皮,好多西米,难怪系招牌甜品

2020-06-18 101 浏览
湾仔的确好多正野食,今次拣左间楼上大排档,啲装横相当有怀旧feel,虽则系大排档但又坐得好舒服,一家人黎食绝对系平靓正之选。🔷金巢咕噜黑豚肉 💰138 💙78/100外形摆设都非比寻常,黑豚肉食落并没有咬到明显成嚿都系肥粒,而且外皮炸得又香又脆,粒粒都平均分配到酸甜酱汁。🔷花甲蒸水蛋 💰138 💙90/100相当高水准嘅一味菜式,蛋蒸得岩岩好,非常香滑,再配埋花甲又系既鲜又爽,火喉控制得非常恰当,配白饭岩哂。🔷椒盐鱿鱼须 💰98 💙85/100鱿鱼须炸得相当酥脆,并没有炸到痴埋一旧咁,椒盐味好香口又不会过咸,是十分惹味的一道菜。🔷街边臭豆腐 💰58 💙70/100锺意食臭豆腐嘅我绝对唔觉得臭呢,口感会系较为Q弹的豆腐,配埋甜酱及豆瓣酱食非常地道。🔷菠萝皮焗西米布甸 💰38 💙65/100锺意甜食嘅人不能错过,呢款系新鲜焗嘅会稍需时间。所谓嘅菠萝皮原来系菠萝包个表皮,底下嘅西米布甸食到有加入少许椰奶,好有香味。

🔷金巢咕噜黑豚肉 💰138 💙78/100

🔷花甲蒸水蛋 💰138 💙90/100