2019-11-01 385 浏览
係旺角砵蘭街入面既村上居酒屋,其實黎過好多次,覺得依度食野既氣氛幾好,啲野又幾好食,經理既服務好好又健談村上居酒屋門面既裝修都幾靚好有日式居酒屋既味道居酒屋燈光柔和,坐位間隔都有適當既距離,酒櫃裏面放滿各式各樣既清酒店員安排坐位方面都会盡量安排多啲私人空間俾顧客經驗所得,除非居酒屋無位,有位既話都会安排唔同既客人各據一區依個剌身拼盤有加拿大海膽,中拖羅,三文魚子,我最鐘意食既野都係哂度壽司飯既醋配得幾香壽司握得幾好,唔会夾就散依個魚湯好香,好濃,好有驚喜

村上居酒屋門面既裝修都幾靚
好有日式居酒屋既味道

店員安排坐位方面都会盡量安排多啲私人空間俾顧客

壽司飯既醋配得幾香
壽司握得幾好,唔会夾就散

依個魚湯好香,好濃,好有驚喜

2019-10-02 111 浏览
收工約左朋友係旺角行街食飯,心血來潮想食日本野,即刻上openrice搵食,見到依間村上居酒屋評價不錯,咁啱又喺附近就去試下日式芝麻涼拌菠菜做個前菜先,菠菜凍食加埋醬汁,非常清新開胃燒北海道魷魚筒首先係size非常大隻,好抵食,加埋濃烈嘅醬汁可以話係居酒屋必食汁燒牛柳串燒話明居酒屋又點會冇串燒食呢,牛柳燒完肉質好嫩,好重牛味,正!池魚刺身依個刺身唔點豉油wasabi,點配上嘅酸汁加上蔥花,味道好清新,推介!日本蠔首先蠔肉好大粒,加埋小小配料提升味道,食落超級creamy~炸河蝦依道菜用黎配酒就不得了,食到停唔到口天婦羅蝦反卷用炸蝦天婦羅做嘅卷物,配上蟹子沙律醬 ,食落好味道~總括而言村上居酒嘅食物選擇非常之多, 而且價錢親民,味道很好,值得推薦!

日式芝麻涼拌菠菜
做個前菜先,菠菜凍食加埋醬汁,非常清新開胃

燒北海道魷魚筒

汁燒牛柳串燒

池魚刺身

日本蠔

炸河蝦
依道菜用黎配酒就不得了,食到停唔到口

天婦羅蝦反卷
用炸蝦天婦羅做嘅卷物,配上蟹子沙律醬 ,食落好味道~

2019-09-16 93 浏览
朋友飯局相約在旺角,方便大家飯後回家。找到了這家旺中帶靜的居酒屋,正是傾計談心的好地朋友飯局相約在旺角,方便大家飯後回家。找到了這家旺中帶靜的居酒屋,正是傾計談心的好地方。先來杯冰凍生啤醒一醒神。配上佐酒小食炸河蝦,鬆脆香口,開始吃著喝著地談天說地。汁煮茄子- 茄子入味軟綿。日本小蕃薯- 最愛串燒美食,一口一粒,甜潤香滑,入口軟綿,慢慢溶化。燒蝦 - 燒得香軟,蝦肉軟彈。手羽先 - 雞翼燒得皮脆肉香。雞骨腸 - 燒出肉香,肉質結實軟彈有口感。牛肋骨串 - 牛肋铃肉軟腍,配上醬汁味道濃郁。豚肉露荀卷 - 豚肉跟露荀兩者相輔相承。露荀吸收了豚肉油香,亦減輕了肥膩感,十分夾配。

汁煮茄子- 茄子入味軟綿。

燒蝦 - 燒得香軟,蝦肉軟彈。

手羽先 - 雞翼燒得皮脆肉香。

雞骨腸 - 燒出肉香,肉質結實軟彈有口感。

牛肋骨串 - 牛肋铃肉軟腍,配上醬汁味道濃郁。

2019-08-22
用餐时段
2019-09-16 1161 浏览
要到旺角領取戲票,順便約友人午膳. 於朗豪坊工作的朋友提議到這間就近的村上居酒屋用餐~餐廳空間幾大,也有不少卡座、也有小包廂,用餐環境幾舒適!午市定食選擇甚多,除了壽司定食外,也有爐端燒/ 拉麵/ 烏冬定食等,午市定食更免加一服務費,實在太好了~銀鱈魚西京燒 ($148) 這客定食已包括: 沙律、 三文魚刺身、味噌湯、白飯& 甜品,實在很豐富! 沙律清新開胃; 厚切三文魚魚油豐潤; 味噌湯味道剛好,不會過鹹. 銀鱈魚外皮煎得香脆,魚肉嫩滑富油脂,用上配白飯就最適合. 特上壽司定食 ($128) 這客定食包括: 沙律、味噌湯、細烏冬& 甜品. 壽司共有11件,每件都很新鮮. 友人特別喜歡帶子/ 甜蝦/ 海膽壽司,特別鮮嫩甜品. 至於烏冬則很滑溜,不過可能最後才吃,浸到有點偏淋身. P.S. 跟餐送的甜品是一粒雪米糍,可惜是隨餐時已奉上 (放在餐盤的右上角),到吃時已經溶到不得了,如果是客人用餐完畢才送上就最好. 旺角砵蘭街180號地舖28800180

餐廳空間幾大,也有不少卡座、也有小包廂,用餐環境幾舒適!

銀鱈魚西京燒 ($148)

銀鱈魚外皮煎得香脆,魚肉嫩滑富油脂,用上配白飯就最適合.

特上壽司定食 ($128)
這客定食包括: 沙律、味噌湯、細烏冬& 甜品壽司共有11件,每件都很新鮮. 友人特別喜歡帶子/ 甜蝦/ 海膽壽司,特別鮮嫩甜品. 至於烏冬則很滑溜,不過可能最後才吃,浸到有點偏淋身.

旺角砵蘭街180號地舖

2019-09-15 119 浏览
相約新界區的朋友吃飯, 朋友一般都不太喜愛去港島區, 尖沙咀亦嫌遠之下, 旺角成為了最佳選擇. 這家村上是朋友吃過介紹說環境舒適又價格適中的日式居酒屋. 稍為昏暗少許的餐廳格局, 感覺坐起來時燈光舒服許多. 只有2人的晚餐, 點一份啤酒二人餐剛剛好. 先送上的3點刺身拼盤裡, 其中的三文魚腩質素很高, 十分肥美鮮味又大件. 接著送上的加州卷亦做得出色.汁煮茄子很入味, 充滿肉汁的茄子配上木魚碎美味許多. 炸河蝦仔的香脆, 在啤酒餐裡與啤酒是最佳拍檔, 香脆而不油膩. 雞骨腸燒得剛剛好, 裡頭充滿肉汁, 很好吃. 手羽先: 雞翼是切開後燒的, 這個做法的好處是燒的時間較短又可令外皮香脆. 豚肉露荀卷: 豚肉的油香很配合露荀的清脆, 不錯. 牛肋骨串用的醬汁頗多, 醬汁的甜味頗重. 鯖魚是便宜又抵吃的烤魚之一,這裡的也烤得不錯. 香甜鬆軟的烤小蕃薯是吃串燒時我最愛在結尾時點的, 甜而鬆化又飽肚. 像水滴一樣晶瑩剔透的水信玄餅,口味清淡又順滑, 微微的甜味吃起來有很安心的感覺. 這個啤酒套餐的價格適中, 抵食又飽肚, 以旺角區來計算, 環境比想像中舒適, 值得一來再來.
這家村上是朋友吃過介紹說環境舒適又價格適中的日式居酒屋.
稍為昏暗少許的餐廳格局, 感覺坐起來時燈光舒服許多.
只有2人的晚餐, 點一份啤酒二人餐剛剛好.
三文魚腩
接著送上的加州卷亦做得出色.
汁煮茄子
汁煮茄子很入味, 充滿肉汁的茄子配上木魚碎美味許多.
燒雞骨腸
雞骨腸燒得剛剛好, 裡頭充滿肉汁, 很好吃.
豚肉露荀卷, 手羽先
豚肉露荀卷: 豚肉的油香很配合露荀的清脆, 不錯.
牛肋骨串
牛肋骨串用的醬汁頗多, 醬汁的甜味頗重.
鹽燒鯖魚
鯖魚是便宜又抵吃的烤魚之一,
這裡的也烤得不錯.
日本小蕃薯
水信玄餅
像水滴一樣晶瑩剔透的水信玄餅,
口味清淡又順滑, 微微的甜味吃起來有很安心的感覺.

2019-08-29
鹽燒鯖魚
日本小蕃薯
  • 手羽先
2019-08-28 754 浏览
八月第四個星期四晚上,炎熱潮濕。發現居酒屋這回事吃多了就會上癮,朋友推薦一家位於旺角的居酒屋,今天晚上就相約去試試。餐廳位置方便易找,就在朗豪坊附近,門面就是紅底白字大大的村上二字,頓時想起名作家村上春樹,還貼滿了時令菜式介紹,與大部份居酒屋沉實的風格比較不同,門面用色醒目顯眼,整體跟旺角區的定位一樣,充滿活力。橙黃色燈光、清酒櫃、竹葉、木製敞門包廂,內部裝潢走傳統日本料理風,裡外形象對比鮮明卻又出奇地搭配,座位不算多但寬闊舒服。菜品種類不少,我們都愛喝清酒,經理就建議新推出的$788特上二人餐,因為除了有一壺清酒,裡面的菜品都是為搭配清酒而設計的,而且會根據當令食才作出改變。看著吸引,那我們就點這套餐了。先有村上魚生沙律,爽口多汁的新鮮沙律菜,還有不少的三文魚和白身魚刺身,三文魚子提升鹹香外更加了芝士脆脆,令味道層次更豐富。蟹羔玉子,也是凍品小吃,將厚厚的牡丹蝦肉取出,鋪在香滑的玉子磚塊上,口感細膩綿密,清香鮮美。壽司兩款分別是海膽壽司跟火灸鰈魚邊壽司,海膽軍艦份量沒有在省,肥美飽滿且新鮮甘甜,鰈魚邊就是鰈魚靠近鰭邊的肌肉,常常運動所以相當發達,含豐富膠原蛋白與油脂,加上火灸令油脂融
八月第四個星期四晚上,炎熱潮濕。

saké
村上魚生沙律
蟹羔玉子
壽司兩款
壽司兩款分別是海膽壽司火灸鰈魚邊壽司,海膽軍艦份量沒有在省,肥美飽滿且新鮮甘甜,鰈魚邊就是鰈魚靠近鰭邊的肌肉,常常運動所以相當發達,含豐富膠原蛋白與油脂,加上火灸令油脂融化,故此有著獨特的彈牙脆度。
刺身四品
刺身四品池魚王油甘魚牡丹蝦原隻赤貝,所有刺身均直接由日本空運到港,確保客人能享用新鮮時令食材,鮮美的刺身配合清醇的清酒,更能突出本味。
加州卷
卷物為加州卷,取名據說源於上世紀70年代的加州洛杉磯,有一日本師傅為了讓壽司更能被美國人接受改良而成,傳回日本後取名加州卷,正式進駐傳統壽司店。卷物之中特愛加州卷被滿滿的蟹子包圍,材料簡單,底下適量蛋黃醬配合起來清新不膩又好看。
串燒大蝦
串燒大蝦,兩隻蝦子差不多有巴掌大,火喉控制剛好,橙紅色外殼包裹著的是爽彈軟嫩的蝦肉,可以榨點鮮檸檬增加味覺層次。
蒲燒鰻魚
之後是蒲燒鰻魚,蒲燒意思是先把魚身去骨,淋上以醬油為主的醬汁燒烤而成的料理方式。鰻魚厚切,每一吋魚肉都均勻地塗上香醇醬汁,肉質扎實柔嫩,愛鰻魚的真不能錯過這香濃肥美的口感。
日式忌廉薯餅
炸物有日式忌廉薯餅,表面炸得金黃香脆不油,一口咬下,裡面是熱騰騰的忌廉馬鈴薯泥,幼滑跟酥脆口感交融,實是一個邪惡的滋味,覺得還是太香口的話,可以配著旁邊的新鮮沙律,加添清爽,去一下飽膩感。
牛肉炒飯
炒飯有豚肉跟牛肉選擇,我們都選了牛肉炒飯,牛肉的油份充份滲進米粒,故此上桌時已經香氣四溢,米飯炒得乾身且粒粒分明,入味又好吃,平常不吃米飯,但這道炒飯真是蠻贊的。
鯛魚奶湯
鯛魚奶湯為餐廳招牌菜之一,師傅每天用上數十條鯛魚,先香煎,再以不同火喉分階段熬煮,成為奶白色的魚湯,當中的用心可見一斑。每一口都是香濃鮮甜,鯛魚營養價值高又充滿骨膠原,常喝滋補又美顏。
燒菠蘿
燒菠蘿為本人最愛,本來已經鮮甜無比的菠蘿,經過燒烤後,更能把甜度跟香氣提升,外層烤得乾身微焦,果肉充分鎖住菠蘿汁,清香爽甜到一個極致,高纖又帶解膩作用,熱帶風情的一個美味。
水信玄餅
甜點是水信玄餅,也是一道本人大愛的日本甜點,像水滴一樣晶瑩剔透,加入櫻花以後更浪漫,整體看著很療癒,捨不得吃。這個比起以往試過的較硬實,可能為了不讓它太快融掉吧,試過原味後沾點黑糖蜜,口感又有另一番享受。
2019-08-22
鯛魚奶湯
燒菠蘿
2019-08-20 66 浏览
行過見倒三色海膽飯半價就吸引左入去食,餐廳寬敞舒適,枱櫈新淨,除左沙發有啲唔夠深之外,裝修設計都幾好,日本餐廳黎講價錢合理,味道確實係幾好食。不過有三樣野要留意下。第一,雖然係半價,但係加一都係照計返原價。第二,單價過二百先可以碌卡。第三,個飯同poster就大細、海膽數量同其他料既量黎講都有幾明顯既分別。個人黎講我情願佢mark高少少價錢加一照計返半價既價錢,碌卡明白既但係poster 同個飯唔好差太遠🤦🏻‍♂️ 我都心滿意足嫁喇。宜家個飯既質素確實係幾好,但同預期始終有啲落差。食物值得推薦。
2019-08-20
2019-08-18 81 浏览
旺角果然多美食,行行下已經俾門口驚大個村上呢兩個字吸引左入去幫襯,天口咁熱,食日本野就岩哂啦,可以降降溫我同朋友就一人叫左一個午餐,呢度既午餐性價比相當高,一個set入面既經有沙律、味噌湯、刺身、同雪米磁添西京燒係我既至愛,一共有兩大舊,外層魚皮夠哂脆、而魚肉仲係好清好juicy添,唔夠味仲可以點埋沙律醬添沙律菜都好新鮮爽口仲有我至愛既三文魚刺身甜品就係朱古力雪米磁鍾意食壽司既朋友就唔好錯過呢個壽司拼盤啦壽司一共十舊有重點既帶子、三文魚壽司呢個價錢仲有海膽食添仲要有多個細烏冬
銀鱈魚西京燒
沙律菜都好新鮮爽口
仲有我至愛既三文魚刺身
甜品就係朱古力雪米磁
鍾意食壽司既朋友就唔好錯過呢個壽司拼盤啦
特上壽司定食
壽司一共十舊
有重點既帶子、三文魚壽司
呢個價錢仲有海膽食添

仲要有多個細烏冬
2019-08-12
銀鱈魚西京燒
特上壽司定食
今日相約好友去旺角食飯,傾下男人經,揀左間居酒屋食日本野,結果又發掘到正野,要介紹介紹~餐廳安排咗個四人座位畀我哋兩個麻甩佬,坐得寬敞。有種一到享受美食一邊暢所欲言嘅感覺餐牌做得非常精美,圖片美觀之餘,簡單易睇日式涼拌汁煮茄子食個前菜開下胃先,呢碟茄子屬於凍食,配上酸酸甜甜嘅汁,醒神燒北海道魷魚筒我最愛嘅魷魚~隻魷魚真係好大隻夠曬兩個男人食~超值大蔥雞串村上居酒屋嘅食物非常多元化,除咗刺身,生蠔,壽司等等,仲有唔同款式嘅串燒燒羊扒啱啱燒完熱辣辣配上黃色芥末醬,每一啖食落都juicy到爆池魚刺身 店員悉心介紹我地點食,唔需要點豉油wasabi,取而代之係配上獨有嘅酸汁加蔥花去食,勁fresh!日本蠔味道有別於平時食開嘅歐美生蠔等,咬落非常creamy,有一種屬於日本蠔獨有既味道天婦羅蝦反卷自家製魚湯烏冬依個堅正,重點係個湯底魚味重得黎係好鮮,完全唔腥,好想飲哂啲湯佢清酒煮蜆總括而, 村上居酒屋環境寬敞坐得舒服,食物種類非常之多~可以話只要係日本嘢,你想食咩都有。非常適合一班人或者兩個嚟撐枱腳,值得推介

餐牌做得非常精美,圖片美觀之餘,簡單易睇

日式涼拌汁煮茄子
食個前菜開下胃先,呢碟茄子屬於凍食,配上酸酸甜甜嘅汁,醒神

燒北海道魷魚筒
我最愛嘅魷魚~隻魷魚真係好大隻夠曬兩個男人食~超值

大蔥雞串

燒羊扒
啱啱燒完熱辣辣配上黃色芥末醬,每一啖食落都juicy到爆

池魚刺身

日本蠔

天婦羅蝦反卷

自家製魚湯烏冬

清酒煮蜆

環境:舒服,星期日下午少人。不過我遇過幾次小書虫(?)(其實好多舖頭用木枱都有)無乜大礙服務:有禮貌,不過因餐廳間隔設計關係,可能要揮耐少少手食物:嘩,完全係近期最愛之周日午餐,lunch set 十分豐富有沙律,魚生,麵豉湯同雪米糍。我食過:*咖哩吉列豬扒飯:咖哩味香濃,唔會太甜,豬扒算多,我會勁落七味粉因為我中意辣d*燒雞扒飯:雞皮香脆,日式燒汁好味*三文魚片:有 d 人唔中意佢地拎黎已浸住鼓油,我ok,我仲要加鼓油。 不得不提我食過幾次,都好新鮮,有幾次仲特別肥美*飲品: 好似lunch set 加$8有飲品如凍咖啡等價錢:經濟! 起碼喺旺角黎講,呢個價錢喺呢度食得飽,好味,有質素,服務態度幾好,又坐得舒服,抵啦啩??當然會再去,lunch set 正都不得了。不過晚飯的話,佢個價錢你可有更多選擇,晚市想食本地日本野,我遲d 再介紹平靚正的俾你。
服務:有禮貌,不過因餐廳間隔設計關係,可能要揮耐少少手
我食過:
*燒雞扒飯:雞皮香脆,日式燒汁好味
*飲品: 好似lunch set 加$8有飲品如凍咖啡等

2019-08-11 789 浏览
今日經過砵蘭街「村上居酒屋」,看見很多優惠海報和餐單便停步細看之後,又正值午飯時間,決定嘗試午市套餐。吉列豬扒烏冬定食$68,沙律、三文魚刺身、卷物、甜品。紅紅綠綠的沙律菜配合甜甜酸酸沙律醬汁令胃口大開,三文魚刺身肥美可口,小小的卷物內容却很豐富,剛炸好的吉列豬扒皮脆香酥肉質嫩滑,先嘗嘗一口湯,湯味濃郁質感綿滑,最宜伴烏冬吃,還有我喜愛的糖心蛋、筍片、木耳絲和爽甜粟米粒,十分豐富!甜品是冰凍雪糕糯米磁,正合炎炎夏日。汁燒牛仔骨定食$85,沙律、味增湯、三文魚刺身、白飯、甜品:雪糕糯米磁。味增湯裏的豆腐、海帶芽是熱量低、營養成分高的食材,最啱我!汁燒牛仔骨,汁美味、牛仔骨肉質不韌有肉味,份量也不少,抵食!熱騰騰珍珠飯有汁燒牛仔骨送飯,很滿意又滿足!午市套餐五送一又免加一小費,咁化算,稍後要約埋同學們齊齊來

吉列豬扒烏冬定食$68,沙律、三文魚刺身、卷物、甜品
吉列豬扒烏冬定食

沙律菜

三文魚刺身

卷物

吉列豬扒

冰凍雪糕糯米磁

汁燒牛仔骨定食

味增湯裏的豆腐、海帶芽是熱量低、營養成分高的食材,最啱我!
味增湯

熱騰騰珍珠飯有汁燒牛仔骨送飯,很滿意又滿足!
汁燒牛仔骨定食

午市套餐五送一又免加一小費,咁化算,稍後要約埋同學們齊齊來

2019-08-11
吉列豬扒
冰凍雪糕糯米磁
味增湯
2019-08-03 47 浏览
約左朋友晏晝旺角食lunch,大家都想食壽司,就揀左村上。Lunch menu 好多選擇,午市定食餐牌都有廿個選擇左右。我fd就叫左鰻魚飯,我就叫左個特上壽司定食set,一個定食set就就包沙律同埋味噌湯,我朋友個鰻魚飯仲包埋魚生,佢初頭怕唔夠飽,仲想叫小食。特上壽司set有8舊壽司,3個飯卷,仲包個烏冬,食到好飽,完全唔洗再叫小食。我friend 話個味噌湯冇蔥,勁開心,佢最怕食蔥兩個定食set,加埋$208咁飽都算唔錯食
約左朋友晏晝旺角食lunch,大家都想食壽司,就揀左村上。

兩個定食set,加埋$208
咁飽都算唔錯食
  • 特上壽司定食
  • 鰻魚飯
2019-08-01 36 浏览
又係海膽😍 每次經過見到海膽我都會忍唔住入去食 環境幾大 都有啲日本裝修嘅風味海膽魚子吞拿魚茸丼飯三款食材都有鮮味 吞拿魚茸唔會腥至於個海膽未去到好鮮甜但起碼唔會食到有海膽臭味呢樣真係好重要 鰻魚炒飯鰻魚同飯嘅份量吾多 味道就好似普通醬油炒飯味咁冇太大特別
又係海膽😍 每次經過見到海膽

呢樣真係好重要

鰻魚炒飯
鰻魚同飯嘅份量吾多 味道就好似普通醬油炒飯味咁冇太大特別
2019-07-24 51 浏览
蟹膏玉子感覺十分特別呢,蟹膏混合在玉子裡,配上蝦肉和三文魚子,口感獨特的,屬於新派菜:)我們點了總共三樣餸菜,蟹籽沙律和日式芝麻涼拌菠菜也頗佳,後者有咬口而且菠菜上鋪了炒香了的芝麻,使香氣提升!日式涼拌汁煮茄子是男友喜歡的,那醬汁頗為惹味,他吃完一件又一件,大讚!特上壽司,最喜歡三文魚腩切得厚厚的,充滿魚油香的。而鮮蝦壽司也鮮甜,帆立貝壽司也甚為肥美,總括而言性價比甚高。燒大蝦是新鮮的,配上了少許鹽巴,將大蝦的鮮味提出,加上檸檬,味道搭配!野菜天婦羅,男友喜歡天婦羅新鮮炸起,沒有油溢的味道,而且厚度適中,能夠感受到蔬果的鮮味之餘,亦不失口感!鯛魚奶湯是滿滿的驚喜呢,沒有味精,而且充滿濃郁的香味和奶香味,配上嫩滑的豆腐,我連續飲了兩碗呢:)

去旺角食飯,想食日本野,但又唔想食放題,要搵個坐得舒舒服服嘅地方,都唔容易。朋友話喺砵蘭街有一間鬧市中隱居嘅日本料理,好有日本風情,決定一齊去試吓喺砵蘭街同豉油街交界,有個好大嘅紅色招牌,寫住村上,就係今日我哋要搵嘅目的地環境好有特色,好有日本鄉土風情嘅風格,恍似置身日本嘅小村莊叫咗幾個前菜,估唔到個個都有特色炸三文魚皮$38魚皮起得很薄,每片都炸得很香脆,又薄又脆嘅口感,配合魚皮嘅餘溫,份外嘢味好食炸河蝦$48可以連蝦殼食嘅蝦仔,炸得好乾身,一啲都無油淋淋嘅感覺,香氣滿溢日式汁煮涼拌茄子$58茄子件件都很厚身,本身味道偏淡嘅茄子,卻特別加上特製嘅醬汁,再配合食入口大啖大啖嘅木魚,平凡中顯得不平凡磯煮南非鮑魚$198用咗昆布同埋醬汁慢火炆成,所以能夠令到鮑魚肉質保持嫩滑彈牙,濃郁嘅醬汁,深透晒落鮑魚裏面,很入味香蔥拖羅反卷$68拖羅有一種入口即溶嘅感覺,食落口回甘味十足,配上一小撮嘅香蔥,更能帶出拖羅嘅鮮味睇到拖羅都覺得夠新鮮日本蠔 $136 兩隻日本真蠔,Size好巨型,咬落口感乾脆而且肥大肉厚,食落口非常鮮甜,再配上特製醬汁,更能提鮮汁燒牛柳$28牛柳可以算是牛肉裏面最淋的部位,先

環境好有特色,好有日本鄉土風情嘅風格,恍似置身日本嘅小村莊
叫咗幾個前菜,估唔到個個都有特色

炸三文魚皮$38

炸河蝦$48

日式汁煮涼拌茄子$58

磯煮南非鮑魚$198

香蔥拖羅反卷$68

睇到拖羅都覺得夠新鮮

日本蠔 $136 兩隻

汁燒牛柳$28

牛柳可以算是牛肉裏面最淋的部位,先燒乾肉的外層,鎖死肉汁,再在外層上面塗上特製醬汁,汁多味濃

豬腩肉串,大蔥雞串 各$28

豬腩肉燒完之後肉質亦能保持結實,豬肉同脂肪嘅比例啱啱好,食落有肉味亦有肉汁

多春魚$28

多春魚其實好難煮得好,呢度嘅技巧算係好好。整條多春魚外層燒到好乾身,但裏便嘅魚肉同埋魚春卻能保持住水份,食得好滋味

清炒沖繩苦瓜$68

苦瓜係沖繩直送,之前去過當地食一次,知道係味道鮮甜嘅苦瓜,返到嚟香港,唔係咁多地方有得食。未試過嘅朋友,值得一試

日式炸豆腐$38

炸完都非常滑嘅一個炸豆腐,豆腐雖然平凡,但廚藝值得一讚,火候準成,外脆內滑

自家製魚湯烏冬$98

相信係用鮮魚煮成嘅魚湯,擁有着一種獨特嘅魚香同鮮甜,每條烏冬都很掛湯,就像海綿一樣吸收晒湯底嘅精華

總括來講,呢間居酒屋,擁有日式情懷,服務態度良好,食物無論款式同質素都好滿意
用餐时段