杏花樓甜品

杏花樓甜品 (已結業)

Hang Fa Lau Dessert
杏花樓甜品 (已結業)
veeeee
下午茶 頹到無朋友!
veeeee
2011-02-07
关注
本來懷著興奮既心情 想試下蜜瓜西多士係D咩東東到上碟時候真係 X 左一聲可能係我太天真最初仲以為係用蜜瓜汁黎整既多士多士只係微暖, 而且亦唔見得比其他茶餐廳出品的優秀心諗點解唔出蘋果 / 橙/ 士多啤梨???或者可以上一個雜果西多士...蘿蔔糕同春卷蘿蔔糕同春卷既味道都係一般...同響普通茶樓既貨色不相伯仲 但好明顯份量都係略少下午茶真垃圾 咁既質素同份量 仲夠膽收咁既價目真係永久BLACKLIST兩人埋單$60幾查看更多
紫米
討好的杏花樓
紫米
2010-12-04
关注
杏花樓都係我食甜哈o既good choice之一....而家公司樓下有杏花樓呢,都好鍾意去食早餐,有燒賣,有皮蛋瘦肉粥呀,都幾好食...lunch呢就鍾意去食菜飯,好多送揀呀..都好正架...有豬扒雞扒.鎮江骨呀..都好好味...d汁加埋落菜飯度都可以掃一碗呀,仲要最鍾意佢有椰菜o既菜肉雲吞,好味呀...而家就好少去食喇..係好間就去食下啦,分店都好易去到...不過價錢都唔係特別便架.....d餐呢...加埋好味o既甜品..野飲...都好似要四十幾五十蚊喇~今次呢...食飯唔夠飽...黎食下糖水,小食補返下先...炸椰菜雲吞,大大粒,但真係炸得好勁下喎,好熱氣..都係食返湯o既雲吞好d,佢個涵包得好味呀,我都試過外賣返屋企打邊爐 炸魷魚酥,炸就一定好熱氣,勁大條呀..都幾好味o既..但個粉都厚左少少...合桃露, 都似係生磨o既,之前食過杏仁露呀,山渣露呀又係幾好食架...綠豆沙, 因為想清下熱氣關係,食下綠豆沙先...夠沙,有晒陳皮臭草味,得啦..西米皮芝麻湯圓,好少地方有得食lei隻西米皮架,唔似係糯米,都幾得意,都係煙煙韌韌,個涵都夠晒芝麻,出名架,ok杏花樓真係包羅萬有,唔上食甜品咁簡單,小食,飯呀,粉呀乜都有...都係我鍾意o既十大甜品舖之一 :)查看更多
aymk
糖水如果冇甜味,仲叫糖水?
aymk
2010-09-17
关注
食完飯想食甜品,隔黎街翠苑超多人,唯有去呢間。原來唔駛等位真係有原因。叫左個類似紅豆沙既 xx 羹,一 d 甜味都冇(雖然d砂糖來價係貴左,但係唔駛唔落糖下嘛)之餘,仲要有d "澀"味。朋友果碗都係一樣。另一位朋友叫楊枝金露就話ok。我諗我唔會再去食糖水囉,其實糖水真係好難整得難食咖,但係佢做到左囉。查看更多
T&L
杏花樓
T&L
2010-01-27
关注
27/12/09(日)叫了兩款下午茶,也不錯過這裏的甜品。芒果班戟($29):大大塊的芒果肉不甜,但也喜歡,新鮮清香甚至微酸中和了忌廉的甜,剛好。和風雞柳炒烏冬($34) :巳叫了少油,也油膩膩的樣子,但吃起來又感覺良好,因烏冬夾雜了椰菜絲、洋蔥絲和椒絲等,雞柳只是很一般。雙皮燉奶(加$12):味道香濃,又夠滑。杏仁露($加7):原本不存期望,可能逛街累了,加上陰風細雨,這碗熱杏仁露特別香甜。查看更多
芒果班戟
雙皮燉奶
杏仁露
些云
山楂露
些云
2009-11-16
关注
一碗不花巧的山楂露~但不是周街都得有食愛好山楂餅的人~必定要一試山楂露是山楂餅的進化~而且是很好的進化~冰冰的~但不是凍入心的~沙沙的~是山楂微粒的見証~甜甜的~但沒有漏的感覺酸酸的~令你一吃忘懷簡單的一碗山楂露~入口的感覺卻絶不簡單感覺是"升呢" 的山楂餅~而且仲係不痴牙~高貴了的甜品~查看更多
不可多得的山楂露
Doracmt
山楂豆腐花
Doracmt
2009-06-11
关注
逛完街后,有D累,又有D餓,很多店又已関門,便來這吃糖水。叫了未試過的山楂豆腐花,味道好奇怪,山楂味好濃,完全蓋過豆腐花的甜味,豆腐花雖然滑,但已經變了味道,下次還是不要試新食物。查看更多
检举
据我所知,杏花楼没有山楂豆腐花,只有山楂杏仁露!!!!!这样的话味道当然是“怪怪”拉!!!它根本都不是豆腐花!!!!!!!!!!!!!!
2009-07-30
家家有得食
地方舒適,品質遜色,有待改善
家家有得食
2009-05-09
关注
聽聞杏花樓是香港最早期的酒樓之一,開設於1848年,那時是香港第一流酒家。那天突然下起大雨,和女朋友走進杏花樓避一避,兼吃些東西。走進去,環境不錯,門口的裂紋玻璃,加上外面的雨聲,配合柔和的燈光,特別有情調,座位闊落,舒適,這值得一讚。看均餐牌,選擇多,但不想吃得太飽,最後我點了個西瓜西米露,還有冰花燉蛋,女朋友就點了杯雪丸杏仁冰。:(西瓜西米露($20)賣相奇差,西瓜汁被打至起泡,還有些打碎了的西瓜種子,只有4粒丁點的西瓜。味道奇怪,西瓜是淡而無味的,西瓜汁不夠甜,還帶點爛西瓜的味道。西米煮得太淋,還幾粒黏在一起,我吃了兩啖已經吃不下。:(冰花燉蛋($17)西瓜西米露吃不下,只好另外叫個燉蛋,一看顏色已知不妙,唔滑,唔甜,唔香,蛋黃少,水多,舀兩啖,已經出水。:)雪丸杏仁冰($21)這杯飲品不錯,杏仁味很香,不太稀,雪丸好像是雪米糍的東西,煙煙韌韌,冰凍,幾好味,讚!冰是一片片的,如果用碎冰,效果可能會更佳。只論甜點,價錢雖大眾化,但品質有待改善,一些更大眾化的小店,品質做得比這裡還好。其他熱食,有不俗的食評,下次再來,點來嘗嘗。查看更多
+ 4
检举
餐牌圖文並茂,中英日文都有,讚
雪丸杏仁冰,賣相不俗
雪丸煙煙韌韌,讚
C and A
第一次來這裡食早餐
C and A
2009-04-23
关注
早上和媽行過, 見個餐都ok, 又有位, 坐了入來.兩人都係叫茄湯通粉;一個係雞絲, 另一個係魚柳.跟餐有炒蛋及多士, 熱飲.雞絲略嫌太碎了... 味則ok.茄湯跟通粉又幾配合.我都飲左唔少湯.魚柳有兩片, 剛煎起的, 熱, 正.炒蛋也好滑, 跟包食, 一流.我的啡奶多了點, ok.服務很好.30個餐, 很不錯了!!查看更多
魚柳好食
多一次機會; 多一個選擇
2009-04-02
关注
近來腸胃唔聽話, 胃痛浮現, 真係唔敢亂食野 是晚要食點正正常常既晚餐, 一個人既選擇唔多, 但又唔想去Food Court.於是到左杏花樓, 點知仲有卡位坐, 一人坐了一張大沙化單點要 鋹江排骨菜飯 : 一如以往, 味道十年如一, 菜飯不油膩而且白菜比例亦不小,而掛骨有五件, 肉與骨是一咬即離, 鋠江醋香味已與排骨融為一體, 就連骨也有香鬆化 , 只可惜份量太小 薑汁撞奶 : 以前多數會係牛奶公司食, 呢到食係第一次 先講溫度 :(暖) 可立即品嚐,但我喜歡再熱多一點的 味道則三個字講晒: (厚 滑 純) 厚 : 奶味夠濃滑: 幼滑到不得了, 用匙當船在湖面滑行純 : 單純牛奶與薑味, 無添加 好滿意又健康既晚餐查看更多
好滑溜
好小咁舒服, 今晚無乜客
Agnes囡囡
蕃茄牛肉湯米線好味
Agnes囡囡
2009-03-08
关注
星期五晚開完OT,跟同事2個人吃遲來的晚餐.我們看過餐牌後點了日式炸豆腐.吃時豆腐外皮己不夠脆開始淋了.內裏的豆腐很滑,蘸上日式醬汁很好味.蕃茄湯肥牛米線的蕃茄湯唔似只用茄膏,因為蕃茄味好濃.湯底鮮甜米線唔會煮得過淋,韌度適中,雖然36元一碗有點貴,只是吃過後又甘心付上這個價錢呢??餐可以加6元換甜品或飲品.我們換了熱的燉蛋,蛋無味,又唔夠甜味很怪.煎蘿蔔糕無蘿蔔味,吃落粉多過蘿蔔,加上煎得唔夠濃,所以食味很差.炸鯪魚球炸得唔夠熟,蜆芥不俗吃了這麼多食物再加上同事有9折關係,最後100元有找,尚算抵吃服務:這兒的待應姐姐態度好好,值得一讚.查看更多
+ 1
蕃茄牛肉米線
Nana 6一6
食物無問題, 係伙記有問題
2009-01-15
关注
未到6 點鐘入坐, 由於還有下午茶供應, 所以客人頗多 於是見到有卡位, 當然就坐…點知比個伙記用不什禮貌既語氣道 : 小姐你幾位, 出面有人等緊, 你要等位喎….. 心想 (你估我有心既咩??)我 : 係咩, 都無人同我講, 於是我只好走返出去, 好無奈 ….. :(這本來也不是問題, 可惜 …. 當我安頓好而亦叫左野食時, 隔離坐的一個女人想叫下午茶, 於是問伙記仲有無, 其實當時未到6點, 應該可以order 的…於是伙記道 : (依依哦哦)..好啦..叫埋啦 …但個女人睇左一陣都未叫到, 於是個伙記不停用個餐牌係到大力地搖動 (表示不奈煩), 其實只差小小就掂到我, 我心想: 你最好大力點整到我, 我可以投告你, 因為我真係好不憤佢既態度, 希望佢地經理留意一下紀律, 避免比拖垮了整體質 食慾全消下, 別無他選只選了基本上既穩膽 (基本上不會出錯) , 亦唔打算加餐 焗豬扒飯 : 薄身豬扒得一片, 飯底炒過, 份量小, 好彩茄汁可以送到飯, 用呢個價錢係大記可以叫一個餐, 而且水準高很多呢排骨菜飯 : 呢個永遠都keep 到咁好味, 係第二永都食唔返, 排骨應該有用鬆肉粉”那”過, 不過還是有咬口的排骨, 肉味已經比酸味味既汁蓋過, 但還能稱好 ! 杏花樓一向係我既飯堂, 但近來多番加價 (平均套餐40以上), 而糖水質數更加差了很多的情況下, 相信係時候另覓飯堂了 ! :(查看更多
質「素」
2009-01-15
run0935
午餐就在杏花楼
run0935
2009-01-11
关注
午餐时间 人好多好饿 于是先吃饭菜饭 小小一碗 不过还蛮香的 就是量太少了红米玉米饭 很香 过桥米线 很滑很浓很香炸豆腐 淡淡的吃不出味道 但是是新鲜的油菜 和别家没差别墩奶 一冷一热 味道都不错 推荐大家路过此地 不妨一试 查看更多
喜歡新鮮
另一處~
喜歡新鮮
2008-12-23
关注
今晚的晚攴,就在公司附近的杏花樓揾食係銅鑼灣區嚟講, 呢間都幾好~ 有正攴食之餘又有甜品喎因為不餓~ 只食咗淨魚球咋~魚球好似乒乓球一樣大細, 咬落去就硬咗d囉~ 比起其他地方確有不同~不過加埋黑醋同胡椒粉味道就唔同晒呀...查看更多
HAHA 試新嘢
西米芝麻湯圓
HAHA 試新嘢
2008-12-07
关注
今日同同事去咗呢度食dinner 呀~我吔叫咗個生菜鯪魚球湯, 西蘭花,香芧豬扒菜飯,鎮江骨菜飯生菜鯪魚球,清清地,幾好味:) , 西蘭花好特別~ 有酸 味味的未道加埋日式木耳好good香芧豬扒菜飯~ 個香芧豬扒好奇怪,不是乾身既~ 味道都可以既~鎮江骨好味~ 但油咗d ..... 又係酸味味的味道我至鍾意架嚟呢度梗係要食番個甜品啦~杏仁糊加芝麻湯圓~好香杏仁味~ 點解粒湯圓咁特別既~個皮有d凹凸不平,原來係佢吔出名用西米嚟做湯圓皮架~ 好特別好好味~芒果黑糯米~ 我另一至愛的甜品,我喜歡煙"印"的感覺...但芒果就酸了一點呀....燉蛋無食過,係同事自己一個人食....haha查看更多
西米芝麻湯圓
Pooh's Family
椰菜水餃
Pooh's Family
2008-11-18
关注
今日去咗杏花樓食lunch, 最喜歡杏花樓嘅鎮江排骨菜飯同椰菜水餃, 好耐無食過嘅關係, 所以兩樣都好想食, 不過一個人又點食到兩樣呢?最後選擇了椰菜水餃, 豬肉裡加入椰菜, 很有咬口,還是跟以往一樣咁好味 好想快D再去食過, 最好可食埋鎮江排骨菜飯就最好!查看更多
鎮江排骨菜飯
椰菜水餃