2024-03-30 332 浏览
前身係李家,呢間韓式炸雞店係原始級又出名嘅正宗韓國餐廳🇰🇷 喺東區呢邊都有一間,東區嘅朋友就可以近近地食到卜卜脆嘅炸雞🤭小食有酸蘿蔔同埋沙律菜🥗先食啲開胃嘅小食,就可以食之後嘅炸雞👐🏻🥘咖喱味無骨炸雞($118)見出邊比較少有咖喱味就決定試試佢。炸雞炸到好香脆,入面雞肉都好嫩滑,配上咖喱粉超級上癮,越食越過癮簡直停唔到😛🐔 甜辣有骨炸雞($98)呢個炸雞款就沾上濃郁嘅甜辣汁,韓國最Classic嘅口味一定唔會錯😌🥣 泡菜湯($168)超級推介👏🏻👏🏻個人覺得呢個泡菜湯完全超出咗預期。入邊配料好豐富,有大量泡菜、豬肉、豆腐、金菇同洋蔥,少少辣,但又唔會太過分。豆腐超級嫩滑,韓國辣味泡菜好開胃,越飲越暖笠笠感覺好滿足🥰🐮 鐵板燒牛肉($178)食肉獸嘅朋友就一定要嗌呢一個😋韓式燒牛肉好有咬口,加上韓式嘅醬汁同椰菜加洋蔥炒埋一齊,送飯一流💯呢度所有嘢食都大大份,性價比超高,建議三四個朋友一齊嚟食就可以試足佢唔同菜式,又食到舔舔脷。呢度坐得都好闊落,又可以叫啲韓國燒酒同朋友消遣一下😎 呢個復活節假又留港消費嘅朋友有多個選擇啦✌🏻

咖喱味無骨炸雞

甜辣有骨炸雞
泡菜湯
鐵板燒牛肉
2天前 0 浏览
今日姪女考完試,應承和她去吃番餐好的。佢鐘意韓式炸雞,我們便去學校附近的李氏厨房大吃一頓。這店前身叫李家。炸雞款式很多,我們分別揀了無骨的辣咖喱味炸雞和粟米炸雞。炸雞即叫即炸新鮮熱辣,皮酥脆肉香嫩,雞肉保持肉汁,入口肥美。辣叻喱味帶甜,香而不算辣。粟米炸雞都好食,有粟米增加纖維。雞份量大,啖啖肉,抵食。吃炸雞飲番杯冰凍黑莓梳打好爽。我們另外叫了一個雪濃湯飯套餐配飯和韓式前菜。個湯雪白,味道香濃充滿牛骨味,湯內的牛肉和麵條好食。前菜都不錯。店服務不錯,裝修充滿韓風,坐位舒適,一班人聚餐不錯。

炸雞款式很多,我們分別揀了無骨的辣咖喱味炸雞和粟米炸雞炸雞即叫即炸新鮮熱辣,皮酥脆肉香嫩,雞肉保持肉汁,入口肥美。辣叻喱味帶甜,香而不算辣。粟米炸雞都好食,有粟米增加纖維。雞份量大,啖啖肉,抵食。吃炸雞飲番杯冰凍黑莓梳打好爽。

店服務不錯,裝修充滿韓風,坐位舒適,一班人聚餐不錯。

• 辣咖喱味炸雞
  • 粟米炸雞
  • 雪濃湯飯套餐
我成日諗點解韓國菜咁多人食,我都唔知,就好似你無啦啦睇緊套韓劇,一見到主角係大排檔開左枝Soju,食住年糕鍋,我都會忍唔住即刻衝落街買枝真露,順便吉串魚蛋咁,絕對係拍得住李氏力牆一樣有一股魔力,一份情意結。👇🏻📌韓 式 湯 飯 套 餐 - ▪️ 雪 濃 湯 - $168▫️ 我朋友就嗌左個湯飯set「雪濃湯」,裡面除左牛肉之外,仲有大量粉絲,湯底夠濃郁,入口唔會太膩,相當鮮甜;粉絲吸收哂湯汁精華,份外惹味;每個set都配上韓式小菜,包括泡菜、豆芽、菠菜、薯仔、腐皮、腸仔、玉子、薄餅,飽肚又好食,值得一試。▪️ 牛 膝 骨 湯 - $178▫️ 我就試左個「牛膝骨湯」,同樣包左一碗飯同埋小食,牛膝骨其實姐係牛筋,每一粒都充滿膠原蛋白,加上湯底裡面充滿紅棗、枸杞,入口帶淡淡濃香滋補,而一啖湯一啖飯,相當滿足;仲食到D蛋絲,整體口感豐富,我同朋友一人一杯Stella生啤加埋Rainbow Soda西柚味,唔錯。
我成日諗點解韓國菜咁多人食,我都唔知,就好似你無啦啦

睇緊套韓劇,一見到主角係大排檔開左枝Soju,食住年糕鍋,

我都會忍唔住即刻衝落街買枝真露,順便吉串魚蛋咁,

絕對係拍得住李氏力牆一樣有一股魔力,一份情意結。👇🏻

📌韓 式 湯 飯 套 餐 -
▪️ 雪 濃 湯 - $168
牛膝骨湯

仲有大量粉絲,湯底夠濃郁,入口唔會太膩,相當鮮甜;
牛膝骨湯

粉絲吸收哂湯汁精華,份外惹味;每個set都配上韓式小菜

包括泡菜豆芽菠菜薯仔腐皮腸仔玉子薄餅
飽肚又好食,值得一試。
韓式小食

▪️ 牛 膝 骨 湯 - $178
牛膝骨湯

▫️ 我就試左個「牛膝骨湯」,同樣包左一碗同埋小食
牛膝骨其實姐係牛筋,每一粒都充滿膠原蛋白
牛膝骨湯

加上湯底裡面充滿紅棗枸杞,入口帶淡淡濃香滋補,
而一啖湯一啖飯,相當滿足;仲食到D蛋絲,整體口感豐富,

6天前
等候时间
15 分钟 (堂食)
韓式小食
  • 雪濃湯
5天前 0 浏览
李氏廚房西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖經開西灣河站,老友想食韓式炸雞,帶咗我去附近搵食,有驚喜呀!😸前菜新鮮開胃爽口😃半半炸雞(原味+甜辣)即叫即炸,外皮超級香脆,份量十足,我哋揀咗無骨雞肉,肉質鮮嫩,大廚解凍處理得很好,沒有雪味。炸雞啖啖肉,好爽好juicy。甜辣炸雞每一也充滿韓式香甜醬汁,開胃惹味,必食!😻芝士辣海鮮炒年糕配料新鮮爽口煙韌,有青口、海蝦、魷魚、墨魚、甘筍片、椰菜、青椒、洋蔥。芝士味道香濃,年糕韌度適中,吸收了辣椒醬的精華提升層次,少辣剛剛好,推薦!🤤炸小蝦即叫即炸,炸油新鮮,外層勁香脆,咸蛋黃調味恰到好處,食到停唔到,餸啤酒一流。😋STELLA ARTOIS小麥未夠濃,一啖小食,一啖啤酒好舒暢。😽李氏廚房 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,喜歡韓國菜的朋友不能錯過。😎🤘🏻
李氏廚房

西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖

前菜新鮮開胃爽口😃

半半炸雞(原味+甜辣)

芝士辣海鮮炒年糕

炸小蝦

STELLA ARTOIS

小麥未夠濃,一啖小食,一啖啤酒好舒暢。😽

2024-05-26
🍗自選半半炸雞揀咗無骨蜂蜜蒜蓉同無骨青辣椒蛋黃醬兩種口味。無骨蜂蜜蒜蓉炸雞外皮脆卜卜,一入口就感受到蜂蜜嘅甜味同蒜香完美融合,甜得嚟唔會膩,每一啖都好好味。無骨青辣椒蛋黃醬,就帶嚟唔同嘅風味,微辣嘅青辣椒加上濃郁嘅蛋黃醬,辣味適中,唔會遮蓋雞肉嘅鮮嫩。👑鐵板炒泡菜豬肉超推介!!大份又抵食!!泡菜嘅酸辣開胃,加上嫩滑嘅豬肉,超重口味。🍺藍色多瑙河唔係太甜嘅梳打水,冰冰涼涼配搭炸雞,正。位置非常大,坐得非常舒服。
🍗自選半半炸雞

👑鐵板炒泡菜豬肉
超推介!!大份又抵食!!
泡菜嘅酸辣開胃,加上嫩滑嘅豬肉,超重口味。

🍺藍色多瑙河
唔係太甜嘅梳打水,冰冰涼涼配搭炸雞,正。

位置非常大,坐得非常舒服。
⭐️鐵板炒泡菜豬肉:呢個菜炒得好香,泡菜同豬肉嘅味道好融合,啲豬肉都炒得啱啱好,夠腍夠嫩,啖啖都係驚喜,辣辣地食唔停口⭐️無骨蜂蜜蒜蓉🍗:啲雞肉真係好嫩滑,啲蒜蓉同蜂蜜嘅味道好平衡,唔會太甜亦唔會太辣⭐️無骨青辣椒蛋黃醬🍗:呢個雞肉配料都好得意,辣椒同蛋黃醬嘅組合好特別,啲雞肉都吸收咗啲醬汁嘅味道,食完仲想再食多幾舊⭐️藍色多瑙河梳打水🍹:清爽唔太甜嘅梳打水,用黎配搭炸雞一流📍李氏廚房(西灣河)西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖

📍李氏廚房(西灣河)
西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖

🇰🇷韓國元祖級炸雞🐔😲原來東區都開咗間, 現時改名➡️李氏廚房🌟主打韓式炸雞及多款韓國傳統菜式🥢🇰🇷炸雞沿用韓國家傳秘方, 香脆不油膩🙌🏻店內環境寬敞, 座位闊落🆓餐前小吃▫️醃蘿蔔粒|椰菜絲沙律🥬🔸半半炸雞🐔(無骨) 8/10原味 $98|🍯蜂蜜蒜蓉 $118☑️可選有骨/無骨🤪懶人の選~無骨啖啖肉, 食得方便又滋味🤭🍗炸雞份量好多, 每兜有8大件適合3-4人shrare食👭🏻👬🏻雞肉炸得乾身, 外皮薄脆😚雞肉Juicy嫩滑😍原味會另跟一碟甜辣醬, 增添風味🍯蜂蜜蒜蓉醬, 味道香甜, 唔會太甜膩👌🏻好甜的朋友唔好錯過🥰🫣不過略嫌醬汁有點兒過多🤏🏻🔸泡菜煎餅🫓 $138 7/10同樣份量多, 好大塊🫨😌邊邊位煎到脆脆地, 魷魚份量都好多🦑雖然係泡菜餅, 但不會辣的😙~🔸Apple Cider Rita🍺 $88 7/10🍗食炸雞當然要配酒啦🥳~成枝Apple Cider倒轉插喺冰到🧊keep住凍冰冰, 爽!(●°u°●)​ 」
🇰🇷韓國元祖級炸雞🐔
😲原來東區都開咗間, 現時改名➡️李氏廚房
🌟主打韓式炸雞及多款韓國傳統菜式🥢
🇰🇷炸雞沿用韓國家傳秘方, 香脆不油膩🙌🏻
店內環境寬敞, 座位闊落

🆓餐前小吃
▫️醃蘿蔔粒|椰菜絲沙律🥬

🔸半半炸雞🐔(無骨) 8/10
原味 $98|🍯蜂蜜蒜蓉 $118
☑️可選有骨/無骨
🤪懶人の選~
無骨啖啖肉, 食得方便又滋味🤭

🍗炸雞份量好多, 每兜有8大件
適合3-4人shrare食👭🏻👬🏻
雞肉炸得乾身, 外皮薄脆😚
雞肉Juicy嫩滑😍
原味會另跟一碟甜辣醬, 增添風味
🍯蜂蜜蒜蓉醬, 味道香甜, 唔會太甜膩👌🏻

好甜的朋友唔好錯過🥰
🫣不過略嫌醬汁有點兒過多🤏🏻

🔸泡菜煎餅🫓 $138 7/10
同樣份量多, 好大塊🫨
😌邊邊位煎到脆脆地, 魷魚份量都好多🦑
雖然係泡菜餅, 但不會辣的😙~

🔸Apple Cider Rita🍺 $88 7/10
🍗食炸雞當然要配酒啦🥳~
成枝Apple Cider倒轉插喺冰到
🧊keep住凍冰冰, 爽!(●°u°●)​ 」
2024-05-25 0 浏览
炸雞有好多唔同味道選擇😍貪心啲想食唔同味, 揀左半半炸雞~ 因為係最經典嘅味道~ 有原味同甜辣味🤭 韓國炸雞真係好吸引, 皮脆肉嫩又多汁😋 其實仲可以㨂無骨雞,食得方便啲, 但我就揀有骨嘅,原汁原味啲😝泡菜鍋好好味,酸酸辣辣好惹味😎入面仲有好多泡菜~䡏滑豆腐同厚厚嘅豬肉😍(絕對唔係豬肉片咁hea‼️)泡菜餅大大份又有厚度😙有好多魷魚條~幾足料本來諗住叫份泡菜煎餅做小食,但黎到見到係勁大份😅😅比想像中大好多😝😝食完之後勁飽

泡菜餅大大份又有厚度😙有好多魷魚條~幾足料

2024-05-21 0 浏览
想食韓國菜,當然要食炸雞啦❤️自選半半炸雞🍗無骨芝士調味炸雞 $118 + 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 $118無骨炸雞岩哂我🤣,食得方便又簡單,啖啖肉咁,超級幸福☺️,簡左2款味都好好食🤤,炸雞外皮勁香脆,蜂蜜蒜蓉必食🩷,蜂蜜既香甜加上蒜蓉,甜甜地咁好惹味,芝士🧀調味就勁濃郁芝士香味,炸雞肉身都勁juicy鐵板燒豬肉 $168燒豬肉份量好多,仲有啲椰菜,金菇冬菇一齊炒,口感更豐富,醬汁偏香甜,送飯一流泡菜湯 (大) $168好韓國既味道,唔會太辣,仲有勁嫩滑豆腐同豬肉,都係索哂泡菜既味道👅
想食韓國菜,當然要食炸雞啦❤️

自選半半炸雞🍗
無骨芝士調味炸雞 $118 + 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 $118

鐵板燒豬肉 $168

泡菜湯 (大) $168

2024-05-15 43 浏览
如果話李家係韓國菜元祖級嘅餐廳,相信好多人都會認同🤣,呢日去到西灣河食呢間前身係李家嘅李氏廚房,星期六竟然冇咩人,環境好舒服,員工都好友善🙂❣️無骨蜂蜜蒜蓉炸雞半隻 $109懶人梗係揀無骨啦🤣,不愧係韓國元祖級炸雞,同韓國食到嘅味道相近,而且半隻炸雞都有8大嚿,雞肉外脆內嫩,加上大量嘅蜂蜜🍯同蒜蓉,極之惹味,大推👍🏻❣️牛肉炒粉絲 $158呢個一上枱真係嘩一聲🤩,超級大碟,而且係即叫即炒,材料好豐富,唔會只係食到薯粉,每一啖都有豐富嘅配料😋❣️豬肉石鍋伴飯 $70呢個算係正宗嘅韓國拌飯,香港其他餐廳食到嘅飯有時會好腍🥸,呢個反而食到飯焦同飯,配料就正常味道,仲有海帶湯同泡菜🤓❣️西柚梳打 $38普通嘅味道,但勝在夠大杯🤭🏦是次消費總額 $415(人均消費 $139) 👅好味度:9(10分滿分)呢次試咗其中三樣嘢,但有驚喜😎,炸雞仲有好多款味道,期待下次再試吓🤪

❣️無骨蜂蜜蒜蓉炸雞半隻 $109

❣️牛肉炒粉絲 $158

❣️豬肉石鍋伴飯 $70

❣️西柚梳打 $38
普通嘅味道,但勝在夠大杯🤭

🏦是次消費總額 $415(人均消費 $139)

👅好味度:9(10分滿分)
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
2024-04-18 114 浏览
自選半半炸雞(有骨)食炸雞通常我哋都會揀有骨,鍾意原汁原味成件雞塊咁食😋李氏廚房嘅炸雞非常好食,為食嘅我哋叫咗半半炸雞,一次過試晒兩款唔同口味🥰🍽️青辣椒蛋黃醬 $118尼個醬令我哋非常驚艷🤩醬料比我哋想像中多好多,點極都仲有😋青辣椒唔辣,加上大量蔥絲同蛋黃醬,食落好清新無咁易覺得膩👍🏻🍽️蜂蜜蒜蓉 $113尼個反而有少少辣,配合蒜蓉,食落好惹味🤤此外,兩款炸雞都非常酥脆,同時保留到肉汁,唔會炸到柴晒❤️🍽️韓式玫瑰炒年糕 $188尼道菜用咗條狀嘅年糕,口感煙韌,仲有魚糕、腸仔、生菜等材料,口感豐富、份量超多☺️玫瑰醬聞落好香,味道甜甜辣辣,非常掛汁👍🏻(含服務費)味道😋 8.5/10性價比💰 8/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 8/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10
自選半半炸雞(有骨)

🍽️青辣椒蛋黃醬 $118

服務🫶🏻 8/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

2024-04-01 132 浏览
🍽️ 李氏廚房 🍽️今天我來到了位於西灣河的李氏廚房,期待品嚐他們的美食。走進餐廳,被溫馨的氛圍所吸引,仿佛置身於家的廚房般舒適。首先,我品嚐到了他們家的招牌菜——蒜蓉蜜糖炸雞。這道菜不僅份量十足,而且炸得外脆內嫩,每一口都充滿了蒜蓉和蜜糖的香氣,入口時更是噴香四溢,令人回味無窮。而雞肉本身保持了豐富的多汁感,讓人感受到廚師用心的烹調。接著,我嚐了他們的炸醬麵。這碗麵不僅份量十足,而且配料豐富,海鮮搭配醬汁,美味滿溢。每一口都帶來了濃郁的海鮮香氣,讓我彷彿置身於海邊的風情中。總的來說,李氏廚房的美食給了我一個愉快的用餐體驗。他們不僅提供了美味豐盛的菜品,而且用心烹調,讓人感受到家的溫暖。📍地址:西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
🍽️ 李氏廚房 🍽️

📍地址:西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
2024-03-31 89 浏览
今日出開去西灣河做野, 本身諗住同同事去太安樓掃街, 每次經開都會去食, 但行緊去途中經過李家廚房, 見到d 炸雞同啤酒好吸引, 突然間好想食, 我哋就改變主意啦.水冷麵:連冰上, 好夠凍, d 麵質好彈牙, 醋同芥末醬另上,自己可以按個人口味可多可少, 我自己就鍾意酸d , 所以我個人會落多啲醋芝士雞蛋卷:都幾大份, 上面舖滿茄汁, 切開中間勁多芝士, 咬落啖啖拉絲, 但又唔太流半半炸雞:叫咗原味同辣味, 各一半, 可以-次過試到2 隻味😋😋即味即炸, 入口熱辣辣同好脆, 肉質鮮嫩無酒精麗塔:西柚無酒精飲品, 唔飲得既我arm 曬臨走見到張poster 平日星期-至四5:00 pm 仲有88 折, 下次夜晚再黎食先.

無酒精麗塔:西柚無酒精飲品, 唔飲得既我arm 曬

2024-03-26
用餐时段
2024-03-25 84 浏览
最近未有計劃去韓國,唯有在港食住韓式炸雞滿足下先‼️李家係韓國元組級炸雞店,揀呢間就係想食正宗嘅韓式炸雞❤️我哋叫左「半半炸雞」🍗 原味併甜辣味先食原味,外層炸得非常乾身,夠鬆脆,炸衣唔會甩皮甩骨咬開雞肉好嫩滑,充滿肉汁夠juicy果然係元祖級‼️雖然韓式甜辣醬包裏住炸雞,但唔會令到炸衣淋哂,仍然保持到其脆口口感,再加埋甜辣口味,味道更有層次❤️而且份量相當大份,夠3-4個人食~~「韓式泡菜湯」每次食韓國菜,我都會必食韓式湯品泡菜好足,有辣度嘅刺激感,拌飯食一流
最近未有計劃去韓國,唯有在港食住韓式炸雞滿足下先‼️
李家係韓國元組級炸雞店,揀呢間就係想食正宗嘅韓式炸雞❤️

我哋叫左「半半炸雞」🍗 原味併甜辣味

先食原味,外層炸得非常乾身,夠鬆脆,
炸衣唔會甩皮甩骨

咬開雞肉好嫩滑,充滿肉汁夠juicy

果然係元祖級‼️

雖然韓式甜辣醬包裏住炸雞,但唔會令到炸衣淋哂,
仍然保持到其脆口口感,再加埋甜辣口味,味道更有層次❤️
而且份量相當大份,夠3-4個人食~~

「韓式泡菜湯」
每次食韓國菜,我都會必食韓式湯品

泡菜好足,有辣度嘅刺激感,拌飯食一流

2024-03-18
用餐时段
2024-03-24 55 浏览
週日午後,突然想念韓國的人蔘雞湯,我們立即行動,去屋企附近的李氏廚房一解心癮。🥣蔘雞湯$198~食材足料,包括人蔘、紅棗、大葱、糯米,蛋絲蛋餅及原隻春雞。先喝一啖雞湯,甘甜入味。糯米經燉煮後,吸收了雞湯和人蔘的精華,還帶有紅棗的清甜,香而軟糯。吃的時候用湯匙舀一口雞湯,吃一口軟嫩的雞肉,頓時感到渾身熱哄哄,温暖入心。🐷韓式辣豬軟骨$178~以鐵板上,能一直保持熱度。豬軟骨腍得來有咬口,配搭蒜頭,辣醬及白芝麻,香口惹味。🥃無酒精麗塔(西柚味)$78~打卡必點飲品,酸酸甜甜,冰涼透心。