2025-05-16
今次我去咗位於荔枝角D2 Place TWO嘅杉玉食日本菜,呢間餐廳一直都好受歡迎,今次行過咁啱唔使等位,終於有機會試下。我叫咗個海陸峰匯天婦羅套餐,仲有全吞宴同埋豪華極壽司三貫,每樣嘢都有佢特別之處。
首先講下海陸峰匯天婦羅,呢個天婦羅真係幾唔錯。炸粉唔會太厚,保持到食材本身嘅鮮味。無論係蝦、魚定係蔬菜,都炸得好脆,食落口一啲都唔油膩,真係好食。
再嚟就係全吞宴,呢個係以吞拿魚做主題嘅套餐。刺身嘅質素幾好,新鮮又肥美,尤其係嗰啲拖羅,入口即化,真係一流。不過,有一樣嘢就係淚崩吞拿鮮島,呢個有啲辣,可能唔係個個都頂得順,但係鍾意食辣嘅朋友應該會好鍾意。
豪華極壽司三貫都幾正,每一件壽司都好新鮮,飯同魚嘅比例啱啱好。刺身嘅質素真係冇得彈,完全感受到師傅嘅手藝。
不過,唐揚魷魚就有啲失望。雖然魷魚炸得好脆,但係炸粉有啲厚,食落去有啲油膩,感覺有啲漏。希望餐廳可以喺呢方面改善下。餐廳做緊follow IG有嘢飲。
總言之,杉玉嘅刺身同壽司真係好高質素,天婦羅都幾好食,雖然炸物有啲油,但係整體嚟講都係一間好值得一試嘅日本餐廳。鍾意食日本菜嘅朋友,真係要去試下。
餐廳做緊follow IG有嘢飲。