餐厅: 月詠
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2025-06-13 0 浏览
🇯🇵我地好鍾意去日本🗾仲特別喜歡食日本拉麵添🍜我之前已經bookmark低呢間係鹿兒島好有人氣嘅拉麵🍜今日放左學☯️終於有時間黎試吓喇🥳📍餐廳裝修都充滿住濃濃嘅日本拉麵店嘅味道👅今日我哋仲可以坐吧枱位置💯睇住師傅做麵添🥢🍗胡麻醬燒雞腿拌麵:叫左呢石碗香港限定嘅拌麵🍜麵嘅質地好爽口👍日本鷄肉真係無得輸💯 燒雞腿好滑份量又多✅我再加埋有益又爽脆嘅木耳🥢好好味🤤🐣九州香蔥唐揚雞白湯麵:湯庇好濃又無味精🥢呷一啖湯🔥雞白湯香濃順滑✅飲落口口感細緻綿密💯唐揚雞好香脆🔥仲有兩大件添🥢追加埋兩大片紫菜❤️yummy yummy🥳🍥鹿兒島月揚庵魚餅:必食小食🥢呢個鹿兒島月揚庵魚餅有三個味道👅有芝士味🧀原味❤️同埋蔬菜味🥬三個味道都好食😋我個人特別喜歡有口感嘅蔬菜口味😋🫛牛油胡椒秋葵:叫個蔬菜小食🥬估唔到呢度嘅秋葵會咁大條👍入口爽脆🔥好喜歡呢😍🐇兔仔甜品:QQ嘅布甸兔仔🐇味道又香又滑✅兔仔下面仲坐住好多正方型嘅啫喱粒粒🈵賣相好一流💯人人見到都會心心眼呀😍🍵神戶茶房凍綠茶:係真實旡綠茶味🍵味道甘醇又清爽😋綠茶控滿意👍☕️神戶茶房凍烏龍茶:口感順滑✅香氣優雅🈵呢罐烏龍茶唔錯呀🥳

2025-06-11 0 浏览
鹿兒島海外人氣雞白湯拉麵店 - 月詠 依家做緊快閃優惠買一送一 😋 見咁抵食立即去試下,有2片慢煮雞塊 🐣一隻蛋 🥚不過麪量偏少,但以呢個快閃價位女仔絕對夠飽^^ 湯底快啲綿而順滑,唔算太咸,主打有泡的綿密感,個人覺得可以再多啲泡量,口感會再豐富d
鹿兒島海外人氣雞白湯拉麵店 - 月詠
依家做緊快閃優惠買一送一 😋

見咁抵食立即去試下,有2片慢煮雞塊 🐣
一隻蛋 🥚
不過麪量偏少,但以呢個快閃價位女仔絕對夠飽^^

湯底快啲綿而順滑,唔算太咸,主打有泡的綿密感,
個人覺得可以再多啲泡量,口感會再豐富d

2025-06-05 0 浏览
皮是脆的 肉也重肉味 但感覺比普通 沒什麼肉味的更不搭。。所以覺得不值得點。這是午餐的餐 包含3個雞皮餃子跟綠茶或可樂 果汁需加8元其他加更貴。白雞湯拉麵 湯底偏咸 我是重口味的人 但我真的覺得這偏咸了 不到口渴 湯底有鮮味的感覺是雞的味道 就是有點咸。。所以最多只能算一般不到想再吃的欲望。雞肉不柴。由於評分那個表情需要2百字。。我只好打些廢話了。。體諒體諒>_<符號好像還不算 符號沒過關表情不能按。。現在openrice都這麽煩了嗎?好奇怪 感覺跟以前不一樣了 我的問題嗎。打到這才通過 難怪看著很多都越來越像作文章了

所以最多只能算一般不到想再吃的欲望。雞肉不柴。

符號好像還不算 符號沒過關表情不能按。。
打到這才通過 難怪看著很多都越來越像作文章了

雞皮餃子
2025-06-03 331 浏览
位於奧海城的《月詠》是來自日本鹿兒島的雞白湯麵專門店,主打無添加、無味精、無激素,是雞白湯原味道。❈ 九州香葱・唐揚雞白湯麵 HK$108香港店獨家限定的雞白湯麵,湯頭是結合了雞白湯與自家製的葱雞油,既有葱油香又有雞白湯的濃郁骨膠原味道。配料有半隻日本溏心蛋及2件香脆日本國產雞等。香脆雞炸至外層酥脆,內裡雞肉嫩滑多汁。❈ 擔擔雞湯拉麵(辛) HK$98擔擔雞湯底是以雞白湯、數種辣椒及芝麻醬調成,味道獨特帶有微微的香辣味。配料有雞和溏心蛋。拉麵用了全麥拉麵,質地幼細掛湯。❈ 酥脆雞皮餃子 HK$48以雞皮取代餃子皮,雞皮酥脆油香十足,餡料肉質軟嫩多汁。❈ 広島黑酢拌炸雞(兩件) HK$38炸雞外層炸粉厚度適中,淋上広島黑酢,味道酸酸甜甜,十分惹味。❈ 木村波子汽水 HK$28❈ 三得利威士忌梳打 HK$38☆分類標籤#nuttylife

❈ 九州香葱・唐揚雞白湯麵 HK$108

❈ 擔擔雞湯拉麵(辛) HK$98

❈ 酥脆雞皮餃子 HK$48

以雞皮取代餃子皮,雞皮酥脆油香十足,餡料肉質軟嫩多汁。

❈ 広島黑酢拌炸雞(兩件) HK$38

❈ 木村波子汽水 HK$28

❈ 三得利威士忌梳打 HK$38

☆分類標籤
#nuttylife

2025-05-27 254 浏览
前排去奧海城行街,點知見到有一間有得食雞白湯嘅拉麵,好耐都冇去日本啦,所以就入咗去試吓近期佢哋出咗新嘅拉麵,九州香葱•唐揚雞白湯麵,今次佢哋嘅湯底用左雞白湯+自家製的葱雞油完美結合,有濃濃嘅蔥油香,再配上唐揚炸雞有2大塊,如果鍾意重口味嘅朋友,仲可以加埋白松露油,將湯個層次提升咗🤗另外,都有叫到佢本身招牌檸檬牛油雞白湯拉麵,小編極力推介,雞白湯再配上檸檬,感覺好Fresh,唔經唔覺飲晒啲湯,再配上半熟蛋+慢煮雞胸叉燒,雞胸超嫩滑,再配上白松露油,成件事就upgrade咗啦另外、仲叫咗d小食,雞皮餃子,炸魷魚,日式酥脆雞胗,配拉麵一齊食就更加適合啦!最後叫返杯生啤,近排買一送一優惠,食拉麵又點可以唔叫杯日本生啤,更加好有日本嘅感覺😎

2025-05-13 165 浏览
同朋友行過,見到有二人同行價,諗都唔諗衝咗入去!點知真係有驚喜!要試一間舖嘅實力,就一定要先試試佢嘅原味嘅嘢!所以諗都冇諗就點咗個原味雞湯雞叉燒麵,朋友+$10點咗個雞撈麵,我哋再加埋個魚餅,埋單每人$120!包嘢飲。我嗰個麵係有泡沫喺面,一嚟就忍唔住食曬啲泡泡!個麵底唔太硬唔太軟,我食就啱啱好,如果可以再淡味多少少就更好了!朋友個撈麵都有驚喜,啲雞燒得好食,唔會太老,係啱啱好!有去咗日本嘅感覺!魚餅純粹係胃食驚唔夠飽先叫🤣不過不失!下次會再去!
下次會再去!
2025-04-24 87 浏览
而家promo。有幾款拉麵揀。有冷麵同湯拉麵。叫左白雞湯拉麵。因為覺得呢個係最好,同有湯底。白雞有口感,唔鞋。湯底味道適中。麵質唔林同唔係幼麱,有口感。有一隻半熟蛋。整體好食。但麵份量少。只適合細胃口。如果收正價就貴。又叫左麻醬白雞小食。份量適中。麻醬濃。

又叫左麻醬白雞小食。份量適中。麻醬濃。

2025-04-23 38 浏览
復活節假期最後一日,同朋友去咗奧海城 theSky睇忍忍忍者亂太郎劇場版毒菇城乜乜乜,支持吓嘉禾大銀幕戲院嘛。套戲都幾得意,忍蛋新丁繼續為食攪到我睇完套戲都即刻想搵野食,咁啱戲院隔離有間「月詠」日本拉麵店,裝潢以木為主配黑灰色系格調十足,決定入去試試。睇睇餐牌,選擇唔多,於是嗌咗《檸檬牛油雞白湯拉麵》,《 原味雞白湯拉麵》和《月詠炸雞》,8分鐘左右,香噴噴嘅拉麵送到面前。首先個奶白色湯底打到起哂泡上面仲放咗塊「牛油」已經夠特別,飲落去味道非常濃郁唔油膩帶少少甜味少少芝麻味完全唔似一般雞湯令我幾Surprise;D拉麵係全麥麵小彈牙幾獨特;3塊雞胸肉處理得幾好唔太嚡;溏心蛋好流心;D蔥好香原來係來自京都的九條蔥,食材真係唔惹少。再講份炸雞,炸得外脆內嫩爆肉汁,大大舊味道唔錯$68算係咁。後記:由於個湯底實在幾特別,所以問咗待應姐姐有關資料,原來佢個湯底係用日本雞肉高溫熬到奶白色的,冇加其他配料或人工調味料,唔怪得咁濃味咁飽肚啦。

月詠炸雞 (4件)
檸檬牛油雞白湯拉麵
檸檬牛油雞白湯拉麵 (全麥麵)
2025-04-21
檸檬牛油雞白湯拉麵
檸檬牛油雞白湯拉麵 (全麥麵)
2025-03-28 525 浏览
這是日本拉麵店在香港開設的分店。最近,店家在做白雞湯拉麵買一送一的推廣。我很喜歡白雞湯,覺得這種湯頭沒有豬骨湯那麼油膩。這店的白雞湯香濃而不油膩,非常美味。每碗拉麵有慢煮雞胸叉燒兩片和糖心蛋一隻,雞肉雖是雞胸,但非常嫩滑,溏心蛋的生熟度也控制得很好,唯一美中不足的是拉麵的麵質比較軟,我是比較喜歡Q彈一點的麵質的。現在這拉麵買一送一,人均只是$53,實在十分超值。我們還點了一客魚餅,這魚餅不但份量少,味道也很一般,卻要$48 ,我覺得有點不值。
🍜 輕食晚餐 @ 月詠 午餐食得飽飽地,所以夜晚諗住輕食啲,就去咗奧運嘅月詠。見到佢哋嘅鹿兒島雞白湯拉麵有買一送一優惠,即刻入去試吓!整體體驗好滿意,湯底濃郁,拉麵彈牙,係一個好舒服嘅晚餐選擇。ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚🍲 原味雞白湯拉麵 湯底好濃郁,雞味鮮甜,而且有滿滿嘅泡沫,睇得出好用心熬製,完全唔會膩。拉麵用咗全麥麵,口感好有咬口,彈牙得嚟又唔會太硬,同濃郁嘅湯底好夾。雞肉雖然用咗雞胸肉,但一啲都唔嚡,反而好嫩滑,吸收晒湯底嘅精華,好好味!流心蛋亦都係亮點,蛋黃流心,蛋白滑溜,調味恰到好處,為成碗拉麵加分。ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚🌟 月詠嘅雞白湯拉麵真係好出色,湯底濃郁鮮甜,拉麵彈牙,雞肉嫩滑,流心蛋亦都好好味。加上買一送一嘅優惠,性價比超高!如果你鍾意濃郁嘅拉麵,呢間絕對值得一試~
🍜 輕食晚餐 @ 月詠

🍲 原味雞白湯拉麵
原味雞白湯拉麵

原味雞白湯拉麵
本身對拉麵有一定要求,但喺香港亦唔會有太大期望。今日黎到,「月詠拉麵」奧海城。簡單叫左$98 檸檬牛油雞白湯拉麵🍜麵底:全麥麵。份量口感所有正常湯底:夠熱,入口有陣,味精湯既甜味,之後有罐頭蘑菇湯既回味。 雞叉燒:薄薄的慢煮雞胸,有雞味,夠滑溏心鹵蛋:有原隻開半,熟度剛好,鹵味可以再濃啲Overall: 真係一般貨色,未能感受到日本「過江龍」對拉麵既誠意同溫度🫢有機會其他店排隊既話,呢度唔洗排會入黎。
本身對拉麵有一定要求,但喺香港亦唔會有太大期望。

今日黎到,「月詠拉麵」奧海城。

簡單叫左$98 檸檬牛油雞白湯拉麵🍜

麵底:全麥麵。份量口感所有正常
雞叉燒:薄薄的慢煮雞胸,有雞味,夠滑
溏心鹵蛋:有原隻開半,熟度剛好,鹵味可以再濃啲

有機會其他店排隊既話,呢度唔洗排會入黎。
2025-03-02
2025-02-26 933 浏览
平時以為這間店比較冷清,原來晚市都很多人來吃火窩。原本我單拖晚餐,快食不會寫食評,點知原來這個拉麵真不錯,都係要動手寫。我討厭只得個咸字的垃麵,檸檬牛油雞湯拉麵,湯底適中,帶有雞肉的甜,檸檬我很喜歡,甚至咬一口檸檬喝一口湯,配料葱,溏心蛋及雞肉很高質素,吃到一半我才發現了瓶白松露油,我好像吃意粉加芝士粉的狂熱般加到拉麵,聞下才吃下去,感覺好像找到新大陸。雞皮餃子一客六件,比較特色亦很香。最緊要吃飽了,全身暖暖,但沒有一點"負擔"或罪惡感。
雞皮餃子一客六件,比較特色亦很香。
最緊要吃飽了,全身暖暖,但沒有一點"負擔"或罪惡感。
2025-01-28 1963 浏览
雞白湯,一黎到,見到D泡。店員話飲左湯先試左再落白機露油。湯一見好白好滑嘅感覺,第一啖試飲無乜味,再試一啖雞,係滑嘅,去晒皮嘅雞慢煮左一段長時間,所以滑得黎都保留到淡淡雞肉味。但一落白機露油,成年湯唔同左,強列建議輕輕諮一啖湯就直接倒一大湯匙白機露油提升個味嘅層次。麵條算爽口嘅,個流心蛋都係我最愛,夠流心,唔會得少少黃流,係成個黃都流心。個雞肉餃有驚喜,雖然食到雞皮,但都脆口皖以唔覺好漏好滯,但個雞肉餃值得一試,只係嫌佢炸嘢多左少少油,如師父再留意下呢一點,我可能會買coupon嫁。蔬菜魚餅,裡面有芝士,都幾好味,但應該同超巿買分別唔算大,尚可。呢個視乎自己喜好加,污係必食。
雞白湯,一黎到,見到D泡。店員話飲左湯先試左再落白機露油。

2024-12-23 3202 浏览
這個雞白湯拉麵湯底,一入口真的在心裡嘩了一聲,就某某罐頭的忌廉雞湯味!真的沒有更貼切的形容,也不需要更精細的形容!原價$88加一的話,這種味道未免太廉價。但今次有半價優惠係一試無妨。雞胸肉兩薄片不是slow cook那種,有少少乾但也可接受。味道當然是意料中地淡啦。糖心蛋反而幾好,真正流心,調味也剛好,與傾向西化的湯底沒有衝突。麥麵配搭也好,吃起來較清爽,平衡忌廉的奶味。整體不過不失,但日本拉麵湯底來說,這個不值正價價錢。小食炸雞幾大件厚實,但肉汁不夠。調味出奇地淡。爽著拉麵食淡一些反是好事,如果湯底更鮮濃的話。還是要去日本試試地道的雞白湯,印證一下日本人是否對某罐頭湯特別有情意結呢?!

每次收工同fd食飯通常都會揀旺角😂但今次我地轉場轉左去奧海城🤣鍾意食日式菜既我地緊係揀間日式餐廳啦。我地就叫左個二人餐,盡可能都叫d特別d既野食。芝麻醬拌青瓜雞叉燒:平時食拉麵配既叉燒都會有d肥,但雞叉燒就唔肥,配埋芝麻醬同青瓜一齊食,一啲油膩感都冇,又容易咬,再食多d都冇問題🤗鹿兒島月揚庵魚餅:有3隻味:原味,芝士,蔬菜。兩個人食啱啱好😆每隻味都可以食到。原汁原味,濃味d,健康d,一次過滿足哂你3個願望😁檸檬牛油雞白湯拉麵:一直都想係日本食雞白湯拉麵。冇諗過去咗咁多次日本,一次都冇食過😂結果第一次竟然係香港食,雖然今次配埋檸檬牛油,但個湯真係好soft,檸檬可以中和牛油嘅油膩感,油得黎又帶出清新,味道冇得彈☺️ 平時好少飲湯底嘅我,今次都飲咗一大半🤣雞叉燒嘅軟硬程度都整到啱啱好👍雞白湯咖喱拉麵:濃郁嘅咖喱湯底,對比檸檬牛油湯底有好大分別。不過都好好味。抹茶生朱古力:係自家製的🥰鍾意甜品既我真係好滿足,唔會死甜,抹茶同朱古力各自既味道都平衡得好😋想一食再食~套餐當然唔少得野飲啦~

我地就叫左個二人餐,盡可能都叫d特別d既野食。

套餐當然唔少得野飲啦~

• 檸檬牛油雞白湯拉麵