2021-02-23 347 浏览
餐廳嘅食物選擇頗多,有海南雞飯、青黃咖喱、金邊粉同埋河粉等等。今次我叫咗唔辣嘅黃咖喱雞扒飯同埋泰式青檸紅茶。泰式青檸紅茶比起一般嘅港式檸茶冇咁澀,而係酸酸甜甜嘅味道,非常開胃。雞扒煎得唔錯,保留到雞肉嘅油脂,唔會太乾;咖喱奶味偏重,食落都幾香口。唯獨飯嘅份量略少,食晒啲飯仲有半碗咖喱汁剩,有啲浪費。店員幾有禮貌,食完嘅嘢同垃圾亦都好快有人收走。餐廳另收10% service charge, 埋單人均大概60-70蚊,以同區嘅選擇來講性價比一般。
2020-11-08 626 浏览
周圍搵野食今次搵到去炮台山👨🏽‍🦱見親無骨海南雞都會9衝😂——————————————————小食拼盤今次全部都啱食好驚有魚餅🥴雲吞炸到起泡泡但可能我擺耐左咬落去無爆開 唔開心😛海南雞滑嫩啖啖肉仲有泰菜👨🏽‍🦱必點嘅通菜究竟有幾鍾意食呀😅😅😅油飯好淡唔講唔覺係油飯建議可以調味重手番少少不過勝在服務態度唔錯——————————————————◉ 無骨海南雞半隻 $103◉ 飛天通菜 $52◉ 油飯 $18◉ 小食拼盤 $60
周圍搵野食

◉ 油飯 $18
◉ 小食拼盤 $60
小食拼盤
2020-10-28 318 浏览
今次黎試吓春卷蝦餅撈檬,大大碗,春卷同蝦餅都好脆好好味!!!最欣賞係老闆攞過黎嘅撈檬汁,入面超級多辣椒粒粒,係我 so far 食過最惹味嘅撈檬汁!😍😍😍其它舗頭嘅汁多數都水汪汪,淡過乜咁。另外加 $38有個馬拉盞炒芥蘭,滿足一下想食菜嘅心😍味道幾好呀!老闆好親切招待,下次會再黎!
今次黎試吓春卷蝦餅撈檬,
大大碗,春卷同蝦餅都好脆好好味!!!
最欣賞係老闆攞過黎嘅撈檬汁,

老闆好親切招待,下次會再黎!
2020-10-27
2020-10-22 228 浏览
今日送貨送到去天后...突然想食泰國嘢...竟然比我見到呢間曼谷食堂...正值食飯時間真係超多人不過好快就有位我叫咗呢杯熱嘅青檸水味道有點怪怪的叫套餐可以加$38有呢個通菜味道都幾辣再加$38就有呢個炸蝦餅我老友叫咗呢個三餸米粉佢話都幾好味我自己就叫咗呢個青咖喱吉列豬扒飯味道吾辣...而且塊豬扒都幾大塊呢餐算叫不過不失...都算係泰國嘅正宗風味而且裏面嘅環境都幾優雅下次想再來試吓個下午茶...睇吓會唔會有另外一番風味
不過好快就有位
呢餐算叫不過不失...都算係泰國嘅正宗風味
而且裏面嘅環境都幾優雅
下次想再來試吓個下午茶...睇吓會唔會有另外一番風味
2020-09-17 376 浏览
午餐同朋友慶祝生日,佢哋揀咗呢間泰國嘢,賣飛佛🤣。青咖哩吉列豬扒飯 $62青咖哩好食,吉列豬扒好厚好淋唔乾,好好食😋馳名無骨海南雞飯 $68雞好滑,油飯好味,冇得輸。曼谷撈麵 $68雜不甩乜都有啲,所以叫黎試吓,個麵本身冇味,要加佢個辣醬食,溝埋就好好食啦。馬拉盞炒芥蘭 (跟餐+$38)好夠味,好食😋泰式青檸紅茶 / 曼谷奶茶好好飲
午餐同朋友慶祝生日,佢哋揀咗呢間泰國嘢,賣飛佛🤣。

青咖哩吉列豬扒飯

青咖哩吉列豬扒飯 $62
青咖哩好食,吉列豬扒好厚好淋唔乾,好好食😋

馳名無骨海南雞飯

馳名無骨海南雞飯 $68
雞好滑,油飯好味,冇得輸。

曼谷撈麵

曼谷撈麵 $68

馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞炒芥蘭 (跟餐+$38)
好夠味,好食😋

馬拉盞炒芥蘭
  • 青咖哩吉列豬扒飯
  • 馳名無骨海南雞飯
  • 曼谷奶茶
間中都會同同事幫襯曼谷食堂🇹🇭 每一次都係堂食~~不過因為疫情原故 今次就決定嗌外賣拎走! 每次見到老闆都好好笑容😊 叫完野食之後我地喺餐廳門口等 老闆就拎左張leaflet我地 提我地下次可以打電話order左先 就唔洗等咁耐~~ 好貼心💛講下我同同事食左咩喇💁🏽‍♀️冬蔭濃湯金邊粉 ($58)(自選)配炸魚餅、炸蟹籽丸、豆卜我影完相就叫同事快d食(以為無咩湯淨🤣)但係之後先發現係分湯上既🙈🤣冬蔭公湯賣相好似幾濃 但同事覺得唔夠酸同辣! 而我就叫左👉🏼 香濃冬蔭燒雞扒飯 ($64)我就覺得我呢個冬蔭公sauce幾濃郁!雞扒厚身又幾大塊 皮煎得香脆😈餐飲方面 我地都揀左👉🏼 熱泰式青檸紅茶 同事第一次飲泰式紅茶 頂唔順陣味 所以飲到一半就掉左😛我就接受到泰式紅茶既香料味 同埋因為青檸消膩 所以我每次都係飲呢個!個人認為堂食同外賣份量同味道都差唔多~~ 下次可以自備餐盒幫襯!!
間中都會同同事幫襯曼谷食堂🇹🇭
每一次都係堂食~~
不過因為疫情原故 今次就決定嗌外賣拎走!

每次見到老闆都好好笑容😊
叫完野食之後我地喺餐廳門口等

講下我同同事食左咩喇💁🏽‍♀️
冬蔭濃湯金邊粉 ($58)
(自選)配炸魚餅、炸蟹籽丸、豆卜
我影完相就叫同事快d食(以為無咩湯淨🤣)
但係之後先發現係分湯上既🙈🤣
冬蔭公湯賣相好似幾濃
但同事覺得唔夠酸同辣!

而我就叫左👉🏼 香濃冬蔭燒雞扒飯 ($64)
我就覺得我呢個冬蔭公sauce幾濃郁!
雞扒厚身又幾大塊 皮煎得香脆😈

餐飲方面 我地都揀左👉🏼 熱泰式青檸紅茶
同事第一次飲泰式紅茶 頂唔順陣味 所以飲到一半就掉左😛

個人認為堂食同外賣份量同味道都差唔多~~
下次可以自備餐盒幫襯!!
2020-04-01
10 分钟 (外卖自取)
2019-10-22 1102 浏览
個海南雞飯其實啲雞好少,有啲唔夠食,又唔係特別好食,我仲加錢要左個雞腿😑😑😑啲飯係油飯,不過佢雞油唔係好夠香,所以整體個海南雞飯都比較普通,唔特別好吃。雖然食物普通,但係啲服務員笑容no. 1。因為我搞咗一陣先叫到野食,佢地每次嚟問我食咩(而我又未叫得住)都會用好燦爛嘅笑容回答我。因為我得一個人,咁啱佢有大枱客所以好有禮貌咁請咗我去坐其他枱。每次叫佢地,佢地都會用好開心嘅表情嚟服務我。雖然個雞無咩特別,但我覺得如果去開附近,我可以因為佢嘅服務去食呢間餐廳。

2019-09-18 616 浏览
呢一間餐廳位於炮台山佢係食泰式料理嘅佢最值得推介嘅係黃咖喱豆腐素菜飯,燒豬頸肉炸南乳雞翼飯配煎蛋佢嘅飛天通菜都係值得推介嘅價錢又唔貴以佢嘅海鮮冬陰公濃湯麵都超級好食值得大家品嘗
泰國菜是香港人喜愛的菜式之一,其受歡迎程度應該和日韓料理難分高下。 到了每星期一次和同事外出午膳的日子,決定試下呢間開左一段時間既泰國菜。自選湯底三餸麵($58)結合左港式車仔麵既自選餸形式,可以自己選擇泰式清湯或香濃冬蔭公湯,餸菜款式非常多,除左一般丸類,仲有泰式滷水牛肚、牛筋、鴨肉等。揀左冬蔭公湯,牛肚、牛筋、扎肉三個餸。牛筋非常淋,基本入口好易開口,牛肚牛筋都都夠入味。 不過不讚扎肉切得厚,一般外面好多舖頭都切得好薄,所以厚切扎肉淨係口感同滿足度已經贏左。 冬蔭公湯酸味夠,但欠缺辣度,如果對正宗冬蔭公有要求的,可能會有點失望,口味比較迎合無咁食得辣的香港人,整體湯頭夠味好飲。泰式奶茶隨餐附送飲品,可加$3轉凍飲。 奶茶茶味不夠,奶味過重,叫少甜也有點甜,略失望。推介指數:

自選湯底三餸麵($58)

揀左冬蔭公湯,牛肚、牛筋、扎肉三個餸。

泰式奶茶

推介指數:

2019-05-13 1069 浏览
係天后食lunch,雖然選擇多,但一到lunch time時間就勁多人,好彩去到呢間唔使等位就入到去。本身好中意冬陰公既味道,於是見到自選湯底有得揀就諗都唔諗選擇左佢,叫左個炸魚餅,溏心蛋,龍蝦丸配米粉對d配料有d失望,一黎溏心蛋已經唔係溏心,個炸魚餅同平時食泰國野既小食拼盤簡直冇得比呀,都係去番九龍城食算不過好彩,冬陰公湯底冇令我失望,好香好濃,米粉都有冬陰公味,正呀!同事叫左呢個青咖哩炸豬排飯,個賣相勁得,豬排炸得好出色,而且仲好細心幫佢剪埋先上碟,讚呀不過飯係偏小既。餐點中左熱檸水, 初初見到得一塊青檸以為唔濃味,點知飲落出奇地好濃青檸味,但又唔會太酸

不過飯係偏小既。

2019-04-12 702 浏览
估唔到第一次寫食評就要比個劣字,首先我哋一行3人首次去呢度食晏,12點半到達,客人不算特別多,我哋發現每食完一碟飯職員就好快收拾,本來唔係咩特別大問題,後來發現我哋張枱好似被監視中,職員來來往往試圖收拾其他碗筷,飲品未飲完已放上帳單催促埋單,絕對明白繁忙時間唔好阻人發達,但睇一睇時間只係1點10分,1小時基本食飯時間都未夠鐘啦,更何我哋仲未飲完杯野,職員已經忍唔住口開聲叫我哋離開因為好多人等位,好嬲之下只好離開,離開時見門口只有2人在等位,仲以為有幾長龍咁把閉。以後再不會幫襯呢間完全無服務仲要收取你10%服務費的餐廳。這次的食評是不好吃的,我吃了咖哩牛腩飯,咖喱甜到以為食緊甜品,份量少到女仔都唔會夠飽囉。
以後再不會幫襯呢間完全無服務仲要收取你10%服務費的餐廳。
2019-04-02 539 浏览
近炮台山地鐵站嘅一間泰式餐廳,環境比較舒適。晚市二人套餐($238)小食拼盤 - 份量唔大,雞翼好味😋無骨海南雞 - 雞幾滑,份量剛剛好飛天通菜 - 少少辣,幾好味2 碗油飯 - 唔太乾唔太濕👍🏻香煎蟹肉奄列($108)雖然價錢貴咗D同埋份量唔係好多,但係真係煎得好靚😍,唔會好油膩,蛋裏面係滿蟹肉嘅。呢度嘅餸份量啱啱好,價錢小小貴。但係質素好👌🏻侍應服務態度都好,見到我哋有細路都俾我哋坐裏面嘅大枱。如果價錢冇咁貴就好啦☺️。
近炮台山地鐵站嘅一間泰式餐廳,環境比較舒適。

晚市二人套餐($238)
小食拼盤 - 份量唔大,雞翼好味😋
無骨海南雞 - 雞幾滑,份量剛剛好
飛天通菜 - 少少辣,幾好味
2 碗油飯 - 唔太乾唔太濕👍🏻

香煎蟹肉奄列($108)

2019-03-24
2019-03-06 514 浏览
點解我話食極唔厭?因為我同同事真係可以一個星期去2, 3次都係食同一樣野!呢樣野就係滷水豬手飯啦!但今次我就叫左海南雞+豬手雙拼飯慶祝下Happy Friday豬手炆得好入味,搭配醬料係酸帶甜,食落去味道好有層次,加上啲肉入口即溶仲有滿滿既骨膠原包圍簡直岩哂我地呢啲中女至於海南雞都好滑,正常。但我都係中意豬手飯值得試!另外服務都好好,我地已經食到連待應都記得我地食咩環境舒服,一路吹水一路食飯就最岩
點解我話食極唔厭?
因為我同同事真係可以一個星期去2, 3次都係食同一樣野!

簡直岩哂我地呢啲中女

至於海南雞都好滑,正常。但我都係中意豬手飯
值得試!
另外服務都好好,我地已經食到連待應都記得我地食咩
環境舒服,一路吹水一路食飯就最岩
2019-03-01
  • 滷水豬手飯
2019-01-26 440 浏览
一直想試下呢間泰國菜 今日中午lunch終於有時間 點了一個Signature Noodle 🍜 青咖哩燒雞扒撈mama麵有少許辣的青咖哩 青咖哩撈麵既配撘都幾新鮮 雞扒嫩滑 🍜👍👍 係新加坡旅行之後就未找到那裡有得吃 我同朋友都點了呢個青咖哩 之後再有客人點已經賣光了聽到店員說 味道唔錯但係飲品選了奶茶 有點淡沒茶味奶味都沒有 而且有點甜

青咖哩燒雞扒撈mama麵

但係飲品選了奶茶 有點淡沒茶味奶味都沒有 而且有點甜
2018-11-14 618 浏览
今日去咗天后約朋友食lunch,一路行都唔知食乜好,行過見到有間叫曼谷食堂,見佢有冬陰公粉好似幾吸引,所以入咗去食lunch。我同朋友分別叫咗兩個冬陰公湯河,大家都配咗唔同餸,我配咗蘿蔔、龍蝦丸同魚餅,三個餸連飲品$58。湯好夠味,D餸都唔差,整體都好好,只可惜lunch time 多人等位,嘢飲未飲完,已經遞上賬單,想坐多陣都唔得,唯有食完急急腳走。

2018-11-14