2015-11-18 407 浏览
無驚無險又收工,今晚有酒聚,路經大代都係打個底穩陣喇,免得空肚就劈過您死我活,無野劏呢 ﹗近來晚晚都好旺場喎,7 點幾想搵個靚位都難,面壁都照坐啦,食少少野十 多分鐘啫。豉椒蒸排骨,收銀叔叔話剩返一碟都放一段時間唔係太靚喎,不如即刻蒸碟新比您好無?好呀好呀,麻煩晒 ﹗當然新鮮出爐最好味啦。約五分鐘搞掂,香噴噴 ﹗大量蒸氣向上飄啊, 好有氣氛。肉味香濃甜美,肉多骨少又無咩肥膏,啖啖肉愛死您 ﹗豬肉甜美中泛著少許豆豉及紅椒味道,更加好味 ﹗原盅淮山杞子螺頭燉雞腳湯,老實講我有 9 成都係因為個燉湯而黎架乍,足料大碗又經濟。螺頭海味味道特濃,螺頭肉嚥嚥韌韌,燉完湯都仲有攝人既海螺味道。湯汁清徹而香濃,淮山杞子天然甜味併上雞湯底,好味到唔停得口,就連湯渣都好好味呢 ﹗ 膠口嫩滑雞腳、粉口鮮淮山 !

2015-11-15
  • 原盅淮山杞子螺頭燉雞湯
2015-11-02 266 浏览
又黎我個人飯堂開餐先,食飽飽就去 Halloween party 玩個夠!飲個夠!原盅鮮人蔘燉烏雞湯,真材實料無味蒸,湯汁清徹見底,所有精華已溶入湯汁之中!清香甘甜鮮人蔘味,散發著淡淡雞肉香。好味致極,太美味要一飲而盡!連湯渣都給我全收肚中。鮮人蔘有抗疲勞,滋補強壯的作用,仲可以抗衰老, 對心血管有很大好處,可以通血脈補五臟,用來治療麻痺、寒冷、頭痛及心血管之疾病,改善內臟之功能。山竹牛肉球,清香檸檬葉味道加上酸咪咪喼汁越食越開胃,越食越起勁!大大粒牛肉球成粒塞入口,好幸福啊!非常有彈性,牛肉味又濃郁,仲食都大量清甜馬蹄粒增加口感,堅好味呢!檸檬葉化痰止咳,理氣,開胃。治咳喘,腹脹,泄瀉。腐竹輔助降血脂,其含有的卵磷脂可除掉附在血管壁上的膽固醇,防止血管硬化,預防心血管疾病,保護心臟。鵪鶉蛋燒賣,香噴噴!痕痕地完舊啪入口,一咬爆汁!豬肉香甜無比,肉汁澎湃,齒頰留香。質地結實又彈牙,配上質感完全唔同既鵪鶉蛋一齊食,蛋黃既甘香加上豬肉既肉香,不得了!狂吞三粒依然覺得唔夠喉呢!鵪鶉蛋味甘,性平。有補益氣血、強身健腦、豐肌澤膚等功效。鵪鶉蛋中的膽固醇及磷脂含量都低於雞蛋,被人們譽為延年益壽的靈

鵪鶉蛋味甘,性平。有補益氣血、強身健腦、豐肌澤膚等功效。鵪鶉蛋中的膽固醇及磷脂含量都低於雞蛋,被人們譽為延年益壽的靈丹妙藥、動物中的人蔘。

2015-10-31
2015-10-20 356 浏览
鵪鶉蛋燒賣,已經唔記得食過幾多次,一再回味!飽滿極具吸引力既外貌,白雪雪滑嘟嘟珍珠般既鵪鶉蛋坐係結實彈牙既肉球上面。豬肉味濃,泛濫著澎湃既肉汁,再撞上蛋黃既甘香,滿足得拍案叫絕!連啪三粒,非常震撼!黑松露醬燒賣,好熱好熱,但都照樣成粒塞入口,不容許有半滴精華走失!先黎個原味燒賣,黑松露醬味道清爽而突出,跟鮮蝦味道夾到不得了!天作之合。豬肉醃得香甜而質地結實併埋爽嫩鮮蝦,無需多講,一掃而空。豆瓣醬跟燒賣味道非常配合,惹味又醒胃,必試!四寶鮮淮山魚肚雞紮,啖啖肉又無骨啱晒我依類食肉獸!最正宗食法當然係大大啖咬落去,四種食材味道同質感完全溶合,豐富致極,美味到頂點!拆開分開食就唔係四寶雞紮啦。厚厚雞柳大大舊,juicy 到肉汁直噴,又鮮又嫩又彈,香甜入味非常,非筆墨能形容。樣樣都係寶,好味又有益,魚肚爽滑,索晒雞汁勁水潤。鮮淮山半爽半粉,用腐皮卷住跟彈牙火腿一齊食勁正。原盅淮山杞子花膠燉瘦肉湯,燉湯最緊要熱到出煙,仲要火喉十足。閘呀!滾熱辣,湯汁清徹香甜,花膠既膠質已完全溶係湯汁裡面,質感濃厚而膠,花膠燉完變得爽口富彈性。淮山杞子天然既清香味道已籠罩整個空間,美味到想黎多盅!梅香咸魚蒸肉餅飯

梅香咸魚蒸肉餅飯,我較喜歡軟身既馬友咸魚,撈飯勁均勻,咸香味道更為突出。曉廚選用硬身牙帶,香味、魚油跟味道屬一般,幸好肉餅豬肉味濃,打等非常滑溜彈牙,可彌補咸魚既不足。淋上大量豉油,再撈埋自家香辣辣椒渣,將飽滿乾爽既飯米味道升華至極,一啖兩啖三大啖停不了!

蒜蓉炒菜芯,轉眼晚餐黎到尾聲喇,黎個清淡作結尾,既可以清清濃厚味道,同時舒緩一下舌頭。即炒菜芯鑊氣滿分,快炒能保持營養及維他命,亦可以 keep 住翠綠顏色,食落清甜爽嫩無比,炒功了得,加上炸蒜獨特既味力,惹味香口醒胃,當然一條菜都無得留低,全數消滅!

咸魚蒸肉餅飯、鵪鶉蛋燒賣、自家辣椒油
原盅淮山杞子花膠燉瘦肉湯
梅香咸魚蒸肉餅飯
梅香咸魚蒸肉餅飯
2015-09-30
原盅淮山杞子花膠燉瘦肉湯
  • 蒜蓉炒菜芯
排骨飯有大埔林記、新明發手屈一指。依家多左銅鑼灣曉廚雞飯可以同佢地爭一日之長短!Lucky 呀,見到師傅剛剛蒸起盅頭飯,新鮮出爐煙霧彌漫呢!款款都好靚仔,發晒光、閃令令、香噴噴!一心黎食排骨飯,食左您先。推出左新燉湯套餐喎,蒸飯加燉湯只係 $48,抵食夾大件!原盅淮山杞子蟲草花燉雞湯,無敵既紫砂燉盅,能夠保持食材原汁原味,一點一滴既精華絕對唔會流失。熱辣辣香噴噴,倒落隻碗度先慢慢品嚐。湯汁清徹香甜,特濃雞湯味散發著淮山杞子既清甜。越飲越想飲,等唔切用匙羹續小續小飲喇,一下子大大啖豪爽地飲先夠𣈱快,拿起隻碗清左去啦。估唔到份量足足有兩碗呢,飲完全身興烚烚,暖笠笠大滿足。豉椒蒸鳳爪排骨飯,食左曉廚咁耐,依次超水準表現!開心死。賣相靚仔唔在講,新鮮出爐肉香撲面,點忍得唔食您落肚呢。色澤鮮豔濕潤立立令,淋上甜豉油點綴一番更加吸引。索一索濃郁排骨香味夾雜清香豉油味,口水直流。因為無油紙供應作墊枱用,油紙可以吸走多餘水蒸氣及油份,可以令飯同肉更加乾爽。無油紙的話,我喜歡畢落個碗度食,方便將豉油跟飯撈得更均勻,每一粒飯都要沾上豉油呢。原盅排骨跟飯一齊蒸熟,排骨既精華、肉汁已完全滲進飯粒之中。係碗度大

原盅排骨跟飯一齊蒸熟,排骨既精華、肉汁已完全滲進飯粒之中。係碗度大力跟排骨、豆豉、紅椒、豉油兜混,立即一大羹肉連飯送入口,電極一般既感覺喚醒舌頭上每顆味蕾!排骨軟棉多汁,充滿彈性美味極致,再被飽滿嚥韌既飯粒重重包住,加上豉椒獨特香味帶微辣,惹味非常!一擊必殺,從未如此好味過!

試完原味,排骨又食晒,係時候加曉廚獨門香辣辣椒油撈飯喇!既香且辣,仲有點 XO 醬既影子添,越食越開胃,三爬兩撥已完全纖滅!太美味搞到唔夠飽添,我想食多碗呢!唔係講笑,唔好比佢停,好事成雙,食多碗先!

北菇蒸雞球飯,無骨雞柳啖啖肉,見到都興奮呀!嘩,外觀堅係靚到金光閃閃,白雪雪雞柳泛著肉汁,即刻想衝前咬翻幾啖啦!濃郁雞香味由鼻孔直衝腦袋,原盅雞柳跟飯一齊蒸熟,原汁原味被飯粒吸收晒,直頭係雞油飯呢!

Step by step,依舊先淋豉油,再畢落隻碗度醬雞肉、飯粒、豉油都撈得完全均勻。開動!一啖食左件北菇先,高質菇味濃,又爽又甜又滑又多汁,一件必定唔夠喉。

隨後一大羹飯再放一大舊雞一啖過,將整個口塞得滿滿的。巨形雞柳香甜無比,醃得入味醒胃,雞味特濃,質地滑溜,每一口都爆出肉汁,juicy juicy!大滿足,感覺震撼。配上乾爽嚥韌飯粒,泛著豉油清香,有無咁好食呀?不得了,真係可能係全香港最好食既蒸雞飯!根本停不了手,大啖大啖地狼吞虎嚥,太好食。最後剩低少少飯,撈大量辣椒渣食埋去,刺激、好味、開胃,必試!

兩飯一湯,第一次叫兩個飯而一個點心都無食,不過好滿足又好開心,好好食!價廉物美,物超所值!好快會再黎嘆過,正!

2015-10-01
北菇蒸雞球飯
師傅大力推介奶皇包,話係進化版爆漿流沙金粒奶皇包!即叫即蒸無得輸既出品!係咪真呀?就等我親身試一試龍與鳳。新出燉湯餐勁抵食,盅飯、點心、燉湯只需 $62 乍!流沙金粒奶皇包,唔洗 5 分鐘新鮮出爐!師傅千叮萬囑食既時候要小心,因為裡面非常之熱架。無緊要,我飲開滾油既。師傅再三提醒唔好成隻啪呀,一定灼到起水泡又甩皮架。仲有要保持距離慢慢搣開,唔好心急大大力,堅會爆出黎架。我知喇,多謝晒,哈哈。個包皮光肉滑好靚女喎,揸揸先。熱辣辣又非常有彈性,勁有手感,揸到愛不釋手,但真係太熱,都係要放低一陣先。係時候開包喇,係中間溫柔地擘開,即時有野流出黎。勁香奶皇味直衝腦袋,金黃色既岩漿不停湧出,急流一樣,圍繞著鬆軟既麵包。忍唔住一定要即刻咬一口,香甜味美,奶皇味特濃而且幼滑非常,仲有金粒夾雜其中添!咸蛋黃跟奶皇味道一向絕配,一咸一甜、一靜一動,撞到精采絕倫!您唔好同我爭呀,兩隻包都係我架,要食自己叫啦!依雙玉包非試不可!蒜香鮮蝦長春卷,甜完又黎咸過,好耐無食喇,成日都賣晒,師傅話太忙,忙到無時間補貨呢,無辦法,要食真係要請早,經常 12 點未夠已沽清。落足本錢、落重料既春卷點會唔受歡迎,從未食過蒜味

蒜香鮮蝦長春卷,甜完又黎咸過,好耐無食喇,成日都賣晒,師傅話太忙,忙到無時間補貨呢,無辦法,要食真係要請早,經常 12 點未夠已沽清。落足本錢、落重料既春卷點會唔受歡迎,從未食過蒜味咁濃又啖啖蝦肉既春卷。外層炸得金黃香脆,裡面蝦肉爽彈鮮,配上喼汁點綴一下,醒胃開胃,拍案叫絕,好好味呀!

鱆魚蒸肉餅飯,其實鱆魚對身體好有益架,含有豐富的蛋白質、礦物質等,仲可以抗疲勞抗衰老添。淋上大量清香不濁既甜豉油,再撈飯連大大舊鱆魚肉餅送入口,好幸福啊!鱆魚肉餅又彈又滑,兩者味道均濃郁,仲食到粒粒爽口清甜馬蹄碎呢。飯粒乾爽飽滿而有咬口,每粒都沾上自家甜豉油,美味!

淮山杞子螺頭燉雞腳湯,最後以原盅紫砂燉湯寫上完美句號。倒出個碗道飲更方便,又可以大大啖咁飲,爽呀!熱到出煙既老火燉湯,螺頭既精華完全滲入湯汁之中,跟雞味、瘦肉及淮山杞子混和,真材實料勁香甜!想即刻一滴不漏倒晒落肚呢。飲完全身發滾,夠晒補身,正到震!叫返兩個外賣湯益吓老友先。

淮山杞子螺頭燉雞腳湯
2015-09-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
淮山杞子螺頭燉雞腳湯
  • 原盅淮山杞子螺頭燉雞湯
  • 鱆魚蒸肉餅飯
2015-09-21 439 浏览
收到風曉廚有新燉湯推出立即踩場睇真啲啦!飯市到步,居然要排隊,好采只係三四個係前面,今晚唔趕時間,可以慢慢嘆。淮山杞子鮮人蔘燉烏雞湯,滾熱辣香噴噴啊!倒出黎似飲啲,鮮人蔘、烏雞、淮山、杞子、瘦肉真材實料。湯汁甘香美味,健康補身,飲完暖笠笠。連渣都食埋,鮮人蔘味甘帶爽、烏雞肉瘦而富彈性、淮山杞子清甜。足足兩碗湯水,一啖一碗,無可抗拒既美味!高湯鮮竹卷?進化版?係灌湯鮮竹卷黎架喎,一咬爆湯!濃郁湯汁充滿整個口腔,驚喜萬分!吾,好正!豬肉肉汁、香芹清爽味道跟高湯混和,注入每個味蕾,好有衝擊!連食三條都唔夠喉呢。曉廚荷香糯米雞,一打開荷葉已聞到香濃糯米飯味。挖開睇睇,糯米跟餡料比例機乎一比一呢,連咸蛋黃都有,另味道生色不少呀!火腿超級高質,咸香帶豬肉甜味,仲好彈牙,正!無骨雞柳嫩滑,香甜入味大大舊。貫徹始終足料非常,每個都包得飽飽滿滿!所有餡料都被大量肉鬆緊扣,糯米嚥嚥韌韌,係我食過最好味既糯米雞。豉椒蒸排骨飯,淋上自家清香甜豉油,起動!排骨啖啖肉,肉多骨少勁滿足!香甜質優軟棉帶肉汁,撈埋嚥韌乾爽飯粒如虎添翼,緊好味!stage 1 原味,stage 2 就係加入勁辣辣椒渣,又香又刺激,味道仿

豉椒蒸排骨飯,淋上自家清香甜豉油,起動!排骨啖啖肉,肉多骨少勁滿足!香甜質優軟棉帶肉汁,撈埋嚥韌乾爽飯粒如虎添翼,緊好味!stage 1 原味,stage 2 就係加入勁辣辣椒渣,又香又刺激,味道仿如勁辣 XO 醬,而且跟甜豉油非上夾,非試不可。

豉汁蒸鳳爪,同樣進化左,以前又濁又乾又杰撻撻。升 level 既用心作品,豉汁厚薄適中,味道清爽,緊緊包住鳳爪,內外兼彈,good!

蒜蓉炒菜芯,即叫即炒鑊氣夠,十足大排檔功架!鮮甜可口多汁爽嫩既菜心,洒上少許炸蒜同炒,非常惹味,搶住食!

辣椒油
2015-08-21
辣椒油
2015-09-16 280 浏览
農煎蛋牛肉飯,太陽蛋呀!大愛,仲要係依然暖暖地,師傅仔親切地問要唔要新鮮煎過?溫度滿意,唔洗喇,唔該晒。最怕凍冰冰煎蛋,一係煎到廿成熟老到巢皮,可怕。賣相真係好吸引,色澤鮮明立立令,食慾大增。喜歡撒上大量甜豉油,一插爆醬!外觀平平無奇,估唔到裡面完全流心,甘甜香濃撈飯絕配!細個時一隻荷包蛋幾滴豉油可以送成碗飯,一隻蛋已好滿足。流心滑蛋配以檸檬葉既滑牛肉餅再加埋甜豉油撈飯,太貪心喇麻?剛好一羹滿足晒三個願望,有蛋有飯有牛肉,飯粒乾爽飽滿被甜豉油均勻地包住,質地嚥韌高質,讚!山竹牛肉球,好豐滿呢,比乒乓波還要大,就算係我如果要整粒啪入口都有點困難啊!咬開發現有蔥有馬蹄有檸檬葉,肉質勁有彈性,咀嚼時仲食到爽甜馬蹄粒粒呢,好足料。依家好少食到有檸檬葉既牛肉球,非常清香,配以喼汁同吃,味道特別出眾,酸酸甜甜好開胃。水晶蝦餃,每日高據點心榜冠軍!即叫即蒸新鮮出爐,熱到燙手呀!爽嫩原粒鮮蝦,好甜啊!半透明餃皮滑彈帶嚥韌,點停得口,一口一粒,爽到痺!撈上大量豆瓣醬,刺激又惹味!估唔到味道係咁夾架。古法馬拉糕,一向都唔多食包類,但師傅仔熱情推介,好啦!就試試。雖然其貌不揚,但質感軟塾,清新淡淡甜味又不嗆

古法馬拉糕,一向都唔多食包類,但師傅仔熱情推介,好啦!就試試。雖然其貌不揚,但質感軟塾,清新淡淡甜味又不嗆不濁,意外驚喜,好食噃。

古法馬拉糕
2015-09-09
古法馬拉糕
  • 農家煎蛋牛肉飯
2015-09-06 228 浏览
白蓮蓉包,我其實好少食包,怕太易飽肚食得唔夠多野囉!胃食既人會好 down 架。不過今次見佢肌膚幼滑,白雪雪,即管試試。揸上手熱辣辣又軟墊,用力摙吓佢仲好有彈性,手感一流,有啲揸到上癮咁,停唔到手。都係唔好再玩喇,要趁熱食,摵開一探究竟。好香蓮蓉味呢!蓮蓉入口幼滑夠漿口,清甜不嗆,我唔食甜既都覺得滿意,如果包皮再薄一點就更開心啦!潮州粉果,見到 display 好靚仔喎,就試試您啦!餡料清香爽甜,嚥韌帶滑既果皮包著粉葛、西芹、肥豬肉、等等,混為一體,整粒豪快地啪入口,塞得嘴巴脹脹的,勁開心!食前先將曉廚自家辣椒渣堆滿粉果,一啖一隻,香辣甜美又刺激,爽乎!豉椒蒸排骨飯,兒時情意結,非常傳統既排骨蒸飯,由我懂性幼稚園食到依家,快靚正又經濟又飽肚,好適合港人忙碌既生活,節奏急速既社會。少量豆豉香而不濁,最怕一大堆。再添幾絲紅椒作點綴,微微辛辣帶甜,跟排骨飯撈得均勻更加惹味。輕輕灑上甜豉油,開飯喇!飯香撲鼻,食慾大增,一啖又一啖,一啖又一啖,不需猶豫!香煎臘味蘿蔔糕,試完個頂級排骨飯後,要平伏一下興奮既情緒,黎個傳統蘿蔔糕。即叫即煎熱辣辣,兩面煎得金黃,微燶香口。食落清清淡淡略帶蘿蔔原味,仲食

香煎臘味蘿蔔糕,試完個頂級排骨飯後,要平伏一下興奮既情緒,黎個傳統蘿蔔糕。即叫即煎熱辣辣,兩面煎得金黃,微燶香口。食落清清淡淡略帶蘿蔔原味,仲食到有蘿蔔粒添。少少臘腸、少少臘肉,沾上大量辣椒醬更添風味!

淮山杞子蟲草花燉雞湯,樣樣都係補,補一補,身體自然好!雞湯味香濃,湯汁一滴不漏盡收肚裡。湯渣都無得幸免,淮山杞子蟲草花全部食得,只剩低雞件同瘦肉,好味!足足有兩碗湯呢,開心開心。

養顏薑汁糕,飽飽又到甜品時間,從來未食過薑汁糕,咩黎架?曉廚暫時唯一供應既甜品。新鮮出爐,咬返啖先。質感好似年糕啊,清爽甜味不過濃,就算我唔好甜品,都覺得唔錯。點點薑味夠醒神,黏黏嚥韌口感,食得過。

潮州粉果、香煎臘味蘿蔔糕、豉椒蒸排骨飯
  • 高湯鮮竹卷
  • 黑松露醬燒賣
  • 四寶鮮淮山魚肚雞紮
2015-08-26 188 浏览
麻煩師傅仔所有點心蒸飯都要即叫即蒸,我比較咀刁,預先蒸定不太喜歡,新鮮出爐滾熱辣噴晒煙先係最正最好味架麻,我今日唔趕大把時間,慢慢啦,真係唔該晒您地。山竹牛肉球,要幾彈有幾彈呀!香噴噴牛肉球,自家打做,環環緊扣,纖維緊緻幼嫩,滑嘟嘟!咬啖原味溫柔細嚼,竟然係清香檸檬葉味道在味蕾間滾動,尾隨著鮮牛香氣,juicy juicy!大膽地將整個牛肉球連山竹沐浴在香甜喼汁之中,甜酸味滲入牛肉每吋肌膚。每趙一下,肉汁激射跟喼汁相互呼應,酸甜中帶著肉香,好好味呢!潮州粉果,從蒸櫃中剛剛走出來,冒著輕煙,表面潤澤立立令!急不及待直跳入我溫暖既口中。咬開有肉有芹有葛有花生,全部爽脆香甜,再配上我最愛的自家辣椒渣,好幸福啊!高湯鮮竹卷,賣相已經比人有好清爽既感覺,加上約隱約現既腐皮外衣,令人十分期待。索一索,應該係雞湯香氣。不雖保留任何儀態,大啖咬吧!澎湃既湯汁跟肉汁齊齊灌入口中,甜美非常!木耳、甘筍、西芹、椰菜清香爽脆,美味!滿足!砵仔咖哩魷魚,砵仔?好別緻喎,第一次見用砵仔煮咖哩魷魚,坊間一向覺得用砵仔、瓦煲、燉盅煮食物會特別好味!我都係一樣咁諗。用筷子夾舊魷魚鬚試試先,彈到活既一樣,非常百厭!搞到咖

砵仔咖哩魷魚,砵仔?好別緻喎,第一次見用砵仔煮咖哩魷魚,坊間一向覺得用砵仔、瓦煲、燉盅煮食物會特別好味!我都係一樣咁諗。用筷子夾舊魷魚鬚試試先,彈到活既一樣,非常百厭!搞到咖哩汁四踐喇!最終都安全送入口中,好爽口啊!而且咖哩味濃,質地較厚又會水汪汪,食到唔停得口。

北菇蒸雞飯,物以罕為貴,梗係食左件冬菇先!嫩滑爽甜多汁香濃菇味,無得彈!白雪雪既無骨雞球大大舊,滑嘟嘟香噴噴,醃得香甜味美又帶鮮,一咬一肉汁。每一粒飯都撈上清香甜豉油再配上雞球齊齊食,美極了!發現將剛才香濃咖哩汁撈雞飯食係超級好味道架!十足十係中式咖哩雞球飯,成砵濃郁咖哩汁倒晒落去撈黎食,堅正!

冬瓜薏米芡實燉水鴨湯,黎個老火靚湯作完美的終結。時令夏日湯,消暑解熱又去濕,所有材料都有保健功效,全部渣都比我掃清光,最好食係煲到入晒味、軟棉又多汁既冬瓜,鴨味、瑤柱味集於一身!勁熱呀,又淥到甩皮呢!小心。

潮州粉果
2015-08-22
潮州粉果
  • 北菇蒸雞球飯
2015-08-14 303 浏览
三個麻甩三個飯!條街勁熱呀,求其衝上大代涼冷氣順便食個經濟 lunch 先,剛剛過兩點有特價,$28 個飯仲有汽水送,哈哈!食豪仲可以升級食多個點心都只係 $38 乍!三個餐夠食咯,加多個湯仲夠三個人飲添,埋單百五蚊有找仲要送三杯凍飲,好飽啊!,好靚仔喎,賣相吸引,飯香勾魂,等我隻碗分開排骨解構一下先。飯面有鳳爪及排骨既烙印,證明係原盅飯跟一齊蒸熟,排骨既肉汁、精華全部保留,滲入飽滿飯粒之中。先撈勻白飯,加入自家調製甜豉油再撈撈,最後加埋自家勁香辣既辣椒渣,非常香口惹味又醒胃!辣味跟甜味異常地合拍,正呀!飯粒夠飽乾爽,不過腍不過濕,合格。排骨肉多骨少無肥膏,啖啖肉既香又帶甜,仲有部份係軟骨添,趙到卜卜脆好過癮。咸魚肉餅飯,咸香撲鼻既咸魚撈上滑彈肉餅加甜豉油,每一啖都混和咸甜於一身,各走極端但撞得美味!肉餅仲加入馬蹄,令口感更為豐富。鱆魚肉餅飯,嘩!居然會有鱆魚肉餅,已經好少茶樓肯做喇。難得再遇,咀啖先!濃郁鱆魚香味滲入肉餅之中,食得到鱆魚肉彈牙粒粒,而且有爽甜馬蹄粒點綴一下。啖啖都要有香甜豉油撈上飽滿飯粒跟鱆魚肉餅一家團聚送入口,好喜歡鱆魚既鮮甜味,齒甲留香!四寶鮮淮山魚肚雞紮

四寶鮮淮山魚肚雞紮,又一旱見食材呢,只知道鮮淮山非常有益身體。我一向對淮山都麻麻地,但夾埋其他配料一齊煮又好好食喎。淮山粉口乾身,搭上爽滑濕潤魚肚,剛剛好呀!雞柳香甜滑溜大大舊加埋咸香火腿條無得頂!最愛魚肚,索晒雞汁同火腿咸香,棉滑致極,好好食呀!

家鄉咸水角,都好多年無食喇,回味先。皮做得出色,裡面嚥韌,外層炸得香脆,咬開睇您咩料。一點點豬肉,似乎有點空蕩蕩既感覺,餡料太少唔多食得到,味道合格既。

雷明蝦角,個名好搞笑喎,哈哈!金黃色既外衣仲好乾爽添,完全唔油膩,唔洗試都知勁脆啦!成粒啪入口,好熱呀!好采我飲開滾油,免強頂得住。十分香脆,趙到索索聲,蝦肉填得滿滿的,好足料,又鮮甜又爽彈又 juicy,滿分無得彈!

冬瓜薏米芡實燉水鴨湯,開心既時候好快過,話咁快又要講 bye bye!飲埋碗靚湯閃。個燉湯盅熱到辣手唔起呀,一開蓋香氣跟白煙緩緩升起。火喉十足,時令冬瓜水鴨勁補呢!飲左先講,湯汁鮮甜味濃,有淡淡瑤柱味道,冬瓜索盡精華勁好味,就算連芡實都好正啊,全部湯渣食晒,美味!大滿足!

家鄉咸水角
  • 四寶鮮淮山魚肚雞紮
  • 鱆魚肉餅飯
  • 冬瓜薏米芡實燉水鴨湯
2015-08-07 507 浏览
約都無咁啱呢!本打自己一個人走上黎食個孤獨點心餐就返屋企自閉,點知幸運地碰見美女朋友仔!約就約唔到架喇,坐低撐個枱腳啦!全肉點心蒸飯餐啱晒我,但多左位美女就叫個菜食啦!我一個人都食一盅飯五個點心啦,今次兩個人點心加蒸飯同燉湯只係十樣之麻,哈哈!曉廚荷香糯米雞,嘩!巨人版多料到您唔信,大大舊叉燒、大大舊雞柳、大量蠔汁肉鬆、少少咸蛋黃。唔好睇少嗰少少咸蛋黃,令整個糯米雞生色不少,顏色更豐富、香味更精彩、味道更多樣化。清香荷葉味道已完全滲入糯米飯當中,嚥韌飽滿糯米飯黏黏的,搭上每款不同既配料,係齒縫間奏出不同悅耳既樂章!太美味,食到乾乾淨淨,刮到荷葉都差不多爛喇!農家煎蛋牛肉飯,細心地可揀太陽蛋或全熟蛋,連窩蛋都可以,讚讚讚。因為飯同餸都填得飯盅滿滿的,雖然曉廚無油紙供應,不過可以分落碗仔將雞蛋牛肉豉油撈得更均勻。流心蛋醬甘香無比,包裹著彈牙牛肉同香飯不停輸送入口,牛肉帶檸檬葉誘人既味道,彼此打得火熱,正!蒜香鮮蝦長春卷,新奇長長既春卷非常奪目出眾,一望就想試試,咩料呀?從來未食過超級濃厚蒜香味,比一般蒜香春卷濃一倍呢!配上酸甜喼汁,意外地十分合拍,蒜香更突出,甜酸味可減去油膩感,炸得金黃卜

蒜香鮮蝦長春卷,新奇長長既春卷非常奪目出眾,一望就想試試,咩料呀?從來未食過超級濃厚蒜香味,比一般蒜香春卷濃一倍呢!配上酸甜喼汁,意外地十分合拍,蒜香更突出,甜酸味可減去油膩感,炸得金黃卜卜脆,夾雜著爽口鮮蝦,very nice!

豉椒蒸排骨,半肥瘦、肉多骨少、香甜味美味、juicy 有咬口,贏晒啦!雖然未及大埔林記同新明發,不過已經好高水平喇。

豉汁蒸鳳爪,損腳指我一向麻麻地,不過美女好喜歡,我就捨命陪君子啦!豉汁醬油味濃厚而甜甜的,緊緊黏住整隻鳳爪,芡汁薄返少少更好,鳳爪炆得夠腍,一啜甩骨。

水晶蝦餃,即叫即蒸誠意可加!新鮮出爐無得輸,熱辣辣香噴噴,蝦鮮又爽又美味,餃皮滑而彈,正正正!

黑松露醬燒賣,依家無左蟹籽燒賣喇?無緊要,最鍾意試新野!豬肉味香濃,結實彈牙多肉汁,而且仲滲出淡淡黑松露清香味道,好味啊!

砵仔咖哩魷魚,夠晒香濃又好鬼惹味!依個咖哩就算撈飯都唔會失禮呀,魷魚超級爽口,一碟兩個分唔夠喉添,好事成雙叫多碟。

蒜蓉炒菜芯,一大輪搏鬥後可以小休片刻,食個清甜炒菜先。菜葉鮮嫩多汁,充滿水份,爽到索索聲,加埋炸蒜就更加香口啦。

黨蔘淮山花膠燉雞湯,花膠呀!膠質已完全溶入湯汁之中,好爽口!特濃雞湯,湯汁膠口帶黨蔘甘味加淮山甜味,火喉十足又夠晒補,飲完興㷫㷫!

2015-08-03
  • 蒜香鮮蝦長春卷
2015-07-24 294 浏览
原盅蟲草花淮山圓肉燉雞湯,勁多料呀!湯水香濃而清徹見底,倒出黎用碗飲方便好多。雖然連皮燉會有點雞油,但有雞油會更香更甜。雞湯味特濃,加上淮山圓肉蟲草花既天然甜味,當然好好飲!而且蟲草花與杞子同樣可以抗衰老、調節免疫力、防治腫瘤。圓肉有大量葡萄糖、維生素,有補血、補氣、安神效果。淮山健脾、益肺、益腎、等等。四寶鮮淮山魚肚雞紮,即蒸熱辣辣噴晒煙出場,卷得整齊企理,無話散開晒,賣相非常討好。我最愛成卷咁咬,可以一次過享受到四種味道、四種質感!但今次真係太過熱喇,連飲開滾油既我都受唔住,唯有拆開食啦。魚肚爽滑多汁,索盡雞柳火腿既精華,好 juicy 又好鮮甜!大愛!雞柳嫩滑、火腿條咸香彈牙、鮮淮山夠晒粉口,無得輸!鮮淮山所含有的黏液蛋白,能預防心血管系統的脂肪沉積,保持血管彈性,減少皮下脂肪沉積,降低血糖,並能改善血液循環的功能及改善人體消化能力。北菇蒸雞飯,被賣相深深吸引,聽到佢不停地叫我呢!白雪雪既雞柳上面舖住一大塊香菇再加幾條薑絲,顏色併起黎非常之美觀得體!香噴噴北菇同雞味,成舊冬菇啪入口,非常 juicy 呀!勁濃香菇味又爽彈多汁,正呀!滑不留口既雞柳醃得既香又入味,加上甜豉油點綴一下

北菇蒸雞飯,被賣相深深吸引,聽到佢不停地叫我呢!白雪雪既雞柳上面舖住一大塊香菇再加幾條薑絲,顏色併起黎非常之美觀得體!香噴噴北菇同雞味,成舊冬菇啪入口,非常 juicy 呀!勁濃香菇味又爽彈多汁,正呀!滑不留口既雞柳醃得既香又入味,加上甜豉油點綴一下,點停到口呀!秒殺!

防癌抗癌,冬菇菌蓋部分含有雙鏈結構的核糖核酸,進入人體後,會產生具有抗癌作用的干擾素。降血壓、降血脂、降胆固醇。冬菇中含有嘌呤、胆碱、酪氨酸、氧化酶以及某些核酸物質,能起到降血壓、降胆固醇、降血脂的作用,又可預防動脈硬化、肝硬化等疾病。

黑松露醬燒賣,剛剛蒸起夠晒熱辣辣!貼近燒賣索一索,淡淡黑松露既香味衝擊腦袋,流晒口水喇!當然要原粒塞落口先夠冶味!黑松露獨特既味道跟豬肉蝦仁混和,估唔到係咁夾架!好好味!而且燒賣結實彈牙唔會肥騰騰,高質無得彈!

餐枱上的鑽石閃閃發光,現代科學研究指出黑松露有豐富蛋白質,不飽和脂肪酸、多種維生素、鋅、錳、鐵、鈣、磷、硒等必須微元素。還有 18 種氨基酸,包括人體不能合成的 8 種氨基酸。而及鞘 脂類、腦苷脂、神經酰胺、三萜、雄性酮、腺苷、松露酸、甾醇、松露多糖、松露多肽等大量代謝產物,具有極高的營養保健價值。其中雄性酮有助陰陽調和、調理內分泌的顯著功效。鞘脂類化合物在防止老年痴呆、動脈硬化以及抗腫瘤細胞毒性方面有明顯活性。多糖、多肽、三萜具有增强免疫力、抗衰老、抗疲勞等作用,可用於保健養身。外國坊間還流傳黑松露是性愛秘寶,有春藥效能,增加對性的興趣。

2015-07-18
2015-07-20 374 浏览
超級無敵澱粉質餐,哈哈!咩都試試麻。曉廚荷香糯米雞,嘩!同兩個月前判若兩雞!打開個蒸籠已聞到清香荷葉味,仲包得大隻結實又飽滿添!講多無謂,食左先講!好熱呢!濕潤既荷葉要慢慢用筷子打開,一路揭一路聞到糯米香味越來越濃郁。終於赤裸裸地放係眼前,白雪雪既糯米,側邊仲滲出肉碎餡料,香噴噴非常誘惑!忍無可忍,立即整舊試試先!豐富到無法相信!大大舊滑溜無骨雞柳、大大舊彈牙蜜汁叉燒、半隻甘香咸蛋黃,大量 juicy 醬皇炆肉碎,夾住嚥韌糯米齊齊送入口,好食到企唔穩呢!我差啲連塊荷葉都想食埋,刮到乾乾淨淨,實在太美味!依隻雞非食不可!同舊版完全兩回事,直頭係傳統糯米雞既終極版。蜜汁叉燒包,食過最好食既叉燒包係紅磡金御,唔知曉廚又點呢!Step by Step,依例摵開欣賞一下先。好香叉燒味呢!一啖連餡咬去大半個,香甜味美,叉燒彈牙有咬口,半肥瘦夠晒香口,大愛。如果包皮再薄一點就更加正,人就係貪心架啦,哈哈。白蓮蓉壽桃包,又係包!見佢咁搞笑既黃色壽桃包,試一試先。蓮蓉幼滑清香,淡淡甜味不嗆喉,滿意滿意。最衰無加咸蛋黃啦,有少少吊吊味就更開心,而且包皮再薄啲好麻?香煎臘味蘿蔔糕,剛剛賣晒,師傅仔話既煎比我

超級無敵澱粉質餐,哈哈!咩都試試麻。

香煎臘味蘿蔔糕,剛剛賣晒,師傅仔話既煎比我,好呀!食住等。新鮮出爐,當然即刻食啦。蘿蔔味有既,但臘味味道未見突出,質感同味道不過不失,配辣椒醬一齊食都唔錯。

原盅淮山杞子螺頭燉雞湯,依個緊要喇,夠晒火候又補身。清香雞湯跟螺頭味道直衝腦袋,螺頭彈牙而且海味味濃郁,好好味。特濃湯汁非常清徹,精華所在,飲完㷫合合,淮山杞子螺頭全部養生必備,出身汗爽呀!

蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒包
白蓮蓉壽桃包
白蓮蓉壽桃包
原盅淮山杞子螺頭燉雞湯
2015-07-12
原盅淮山杞子螺頭燉雞湯
2015-07-16 283 浏览
今晚無咩胃口,食幾個點心當晚飯。叫個點心餐送碟炒菜,再散叫兩個點心加個燉湯,飽飽。似乎無咩胃口都好大食呢,哈哈。蒜香鮮蝦長春卷,師傅仔話即炸會香脆好多等唔等?梗係等啦!5 分鐘唔洗就新鮮出爐,好熱呀!點少少喼汁降降溫,咬落脆卜卜索索聲,好過癮。特濃香蒜味道,從未食過咁濃既蒜味,而且夾雜著爽口蝦肉,當然好味啦!鵪鶉蛋燒賣,賣相一流無投訴,索一索香噴噴。一定要成粒啪入口啦,咁先原油原味,一滴不漏盡收肚底!香濃豬肉球結實彈牙又 juicy,撞上甘甜鵪鶉蛋,佢地既化學作用無與倫比,連啪幾粒唔洗客氣。淮山杞子螺頭燉雞湯,開呀!個盅熱到辣手!勁香雞湯同螺頭味交雜!睇落以為好細碗,但倒出黎都有兩碗湯水喎。湯汁香濃清徹,最愛淮山杞子既天然甜味,撞埋海味同雞肉味,堅正!份量好夠又足料,連湯渣都食晒,螺頭彈牙味濃、雞腳嫩滑,good!高湯鮮竹卷,酒樓食親都係蠔汁鮮竹卷,終於有款新口味!香噴噴,腐皮滑嘟嘟,餡料包得滿滿,有肉有菇有甘筍有木耳,非常清甜爽口,濃郁高湯灌滿鮮竹卷,味道無得輸!好好食,必試。豉椒蒸排骨,居然係 food court 可以食到高質排骨,比起酒樓肥騰騰既排骨好百倍!肉多骨少無肥膏,啖啖

豉椒蒸排骨,居然係 food court 可以食到高質排骨,比起酒樓肥騰騰既排骨好百倍!肉多骨少無肥膏,啖啖肉好滿足,肉質香甜彈牙帶肉汁,醃得入味而不失豬肉香,正!加埋豉椒勁香口惹味!

蒜蓉炒白菜仔,居然係送炒菜唔係烚菜,感動呀!最愛食炒菜,但今日只有白菜仔呢,而且只有蒜蓉或清炒。即炒無敵鑊氣!收乾水份,菜既清甜味道特別濃厚,加上香口炸蒜真係要大注大注塞滿整個口,非常滿足!經過大量肉類洗禮既味蕾,最後黎個菜蔬,完滿地結束!

原盅蒸飯
2015-07-08
原盅蒸飯
2015-07-09 295 浏览
兩口子食咩都開心既,簡簡單單一盅兩件,食飽飽就滿足地返屋企。 七點幾大代依然冷清清,雖然坐落地玻璃邊視野、景觀較好,但費事行住野行咁遠,求其對正舖頭食夠方便。今晚都係得四款飯揀,見到煎蛋牛肉幾靚仔,要您啦。叫兩個餐加個湯,有菜有肉有飯夠晒!夠均衡喇麻。,嘩!流心荷包蛋!高質甘甜暖笠笠,好靚既金黃色包住飯粒一齊食,超好味!最搞笑我落錯左喼汁當甜豉油撈飯,不過錯有錯著,原來幾好味架,原本喼汁就係配牛肉啦。最後再加自家甜豉油混埋辣椒渣齊齊食,惹味香辣非常,正!飯粒又乾爽嚥韌有咬口,大愛!美味!梅香咸魚肉餅飯,賣相同樣一流!顏色鮮明有光澤仲立立亮!索一索香噴噴舒筋活絡,咸魚既咸香撞埋肉餅既肉香再被飯香籠罩著,流晒口水啦!急急添上幾滴豉油跟所有配料撈得均勻,大啖大啖咁食,好滿足好美味!肉餅彈滑 juicy,good!潮洲粉果,第一次試,拆開睇睇咩料先。沙葛、花生、芹菜、肉鬆,我對沙葛花生芹菜都麻麻地,不合我口味。質數不過不失啦,配上大量辣椒渣都唔錯,係醃太少囉,有點空洞感覺,唔夠飽滿!仲有好大進步空間。頂級潮州粉果始終係大埔新明發,足料肉味香濃,餡料滿滿的,外皮薄而嚥韌,又無花生芹菜同沙葛,哈哈。黑松露醬燒賣,聽個名好似幾經貴!豬肉味香濃,口感結實彈牙又充滿肉汁,直頭唔覺有加入肥膏,good呀!夠健康、唔肥膩!香甜味美,仲散發淡淡黑松露香氣,滿分!啖啖肉我鍾意!蒜蓉炒菜芯,鮮嫩爽甜多汁香口有鑊氣!講晒,好味無得彈!見有幾位食家話油,我又唔係好覺喎,加兩滴鑊尾油好正常,更靚更香,食晒碟菜都只見到幾滴油係碟面乍喎。原盅杞子黨蔘燉雞湯,食飯我必跟湯,就算送汽水我都要飲湯,最後汽水當啷口囉。紫砂燉盅非常美觀,熱到辣手,好采廚房哥哥幫我放上抗盤度。開呀!白煙緩緩冒出,湯當然要趁熱飲。新湯黎喎,之前無試過,聞到濃郁雞湯味道。好熱呀,要慢慢飲。果然雞味香甜,加上黨蔘甘涼既味道,好好飲呀!睇佢盅仔細細都有兩碗湯呢,份量好夠。飲完出晒汗,真係咁補身?

梅香咸魚肉餅飯
2015-07-01