2023-05-29 458 浏览
生日餐,提早就電話預訂了呢間~華蘭路邊的泰國餐廳:暹館是日,晚7:00,準時到達👇🏿👇🏿,似包場😂係barcode點餐,我哋7人order了6人餐+單點餸+2甜品(buy 2甜品,可免切餅費)6人餐(8個餸)HKD989.- :- 小食拼盤- 生菜包肉碎- 泰式粉皮👍- 菠蘿雞肉飯👍- 炒牛柳- 烤雞(半隻)- 魚鍋- 炒通菜👍除了以上6人餐,我們加餸👇🏿👇🏿👇🏿- 豬頸肉 HKD129.-- 冬陰功湯 HKD109.-- 薄餅 HKD36.-(2份)6杯飲品 HKD279.- 👇🏿👇🏿👇🏿因為帶了生日蛋糕來餐廳,額外order了兩份甜品(芒果椰汁紫糯米👍和西米布丁),免掉了切餅費😅,最後買單👇🏿👇🏿👇🏿

生日餐,提早就電話預訂了呢間~華蘭路邊的泰國餐廳:暹館
是日,晚7:00,準時到達👇🏿👇🏿,似包場😂

係barcode點餐,我哋7人order了
6人餐+單點餸+2甜品(buy 2甜品,可免切餅費)

6人餐(8個餸)HKD989.- :
- 小食拼盤
- 生菜包肉碎
- 泰式粉皮👍
- 菠蘿雞肉飯👍
- 炒牛柳
- 烤雞(半隻)
- 魚鍋

烤雞(半隻)

除了以上6人餐,我們加餸👇🏿👇🏿👇🏿
- 豬頸肉 HKD129.-
- 冬陰功湯 HKD109.-
- 薄餅 HKD36.-(2份)

6杯飲品 HKD279.- 👇🏿👇🏿👇🏿

烤牛柳
魚鍋
烤雞(半隻)
2023-04-30 434 浏览
本身鍾意食泰國菜,朋友推介之下與家人星期六晚去品嚐。當晚唔算人多,安排坐近窗位置,可望街境,環境、服務👍🏼👍🏼 我哋4個人叫咗個4人餐 + 小食拼盤 + 甜品 + 飲品4人餐有豬頸肉、沙律、魚、菜、泰式炒河、青咖哩雞,只係$689,真心覺得抵。 雖然條魚係燒,但唔覺得“鞋”,新鮮好滑、柚子沙律清新、炒通天菜夠鑊氣、豬頸肉係小朋友至愛、青咖哩雞都多料,唔係得三四舊拼盤有串燒、炸蝦餅、蝦片、泰式春卷,每樣都係小朋友至愛飯後加埋個甜品 ~ 芒果黑白糯米飯 share 。。。真係大、大、大滿足 😋😋
拼盤有串燒、炸蝦餅、蝦片、泰式春卷,每樣都係小朋友至愛
2023-04-29
2022-11-08 702 浏览
No service at all since the moment I stepped into this restaurant.My girlfriend and I were the first customers for lunch, standing indoor waiting for a waitress to take us to a table, but only got an order from a waitress - there - with pointing to a table.We sat down, no water, asked for menu, but got a barcode for us to help ourselves - why would we pay the extra 10% if we serve ourselves? Then I ordered a fried rice, waited for 30 mins to get although as said we were the first customers  and

Then I ordered a fried rice, waited for 30 mins to get although as said we were the first customers  and finished it within 10mins.
2022-11-08
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • None
由泰國東北大廚主理嘅米芝蓮推介泰國菜,最近喺鰂魚涌開咗新店,二人餐只係四百蚊已經有五道菜,幾抵食😋😋• Set Dinner For Two $389- 青木瓜沙律清爽開胃嘅青木瓜沙律,辣度輕微易入口。- 伊森炭燒串燒包括一串豬一串雞,兩款嘅肉質都好鬆軟,味道自身帶少少如蜜汁般嘅甜味,微微燶邊幾香口,亦可以蘸點泰式酸辣汁,更有泰國風味🙆🏻‍♀️- 暹館大蝦金邊粉包蛋金邊粉質感煙韌,唔會太硬或者太淋身,小編最怕某啲地方嘅金邊粉有浸怪味,呢個完全冇,酸酸甜甜好開胃,炒得夠鑊氣又有蛋香,推介🔥- 鑊炒帕查牛柳片牛柳片份量好多,牛味好重,用咗大量香料去炒,香料味幾突出☺️- 泰式飛天通菜套餐有肉有菜先至均衡,係泰國菜必食嘅飛天通菜,都冇咩可以挑剔🫶🏻• Mango Smoothie $48沙冰打得好細滑,完全無冰粒,每一啖都係好天然嘅芒果味🥭• Iced Milk Tea $45

• Set Dinner For Two $389

- 青木瓜沙律
清爽開胃嘅青木瓜沙律,辣度輕微易入口。

- 伊森炭燒串燒

- 暹館大蝦金邊粉包蛋

- 鑊炒帕查牛柳片

- 泰式飛天通菜

• Mango Smoothie $48
沙冰打得好細滑,完全無冰粒,每一啖都係好天然嘅芒果味🥭

• Iced Milk Tea $45
#大食小公主太古區出動👸🤪 [太古 正宗泰國餐廳 Café Siam🇹🇭]店員全部都係講英文嘅,裝修都好有格調👍晚市二人套餐 $389🚩 青木瓜沙律本身個青木瓜沙律呢係辣嘅,但係我同我朋友唔係好食辣啦,所以就同店員講走辣呢個沙律同我平時食嘅有少少唔同啦,濃味好多,同埋酸酸美味幾開胃👍🚩 暹館大蝦金邊粉包蛋賣相非常精緻同平時食嘅金邊粉冇咁甜味道足夠,係好食嘅金邊粉👍🚩泰式飛天通菜去到泰國就最鍾意食炒通菜味道非常惹味一上枱已經聞到超級香👍😛🚩鑊炒帕查牛柳片牛柳非常嫩滑👍👍而且份量都好多作為小菜,非常好食🥰🥰再配埋唔同嘅配菜有豆、粟米條等等🚩伊森泰式串燒 (豬肉牛肉)串燒唔會燒得太乾身保留左本身肉質👍😙兩串share食啱啱好😍🚩芒果沙冰 $48真係見到店員真正芒果去做夠cream👍😍推薦😝😝🚩泰式奶茶 $45店員好細心,個糖水另上可以自己選擇甜度鍾意飲泰式奶茶嘅都可以選擇呢一個😛😛
#大食小公主太古區出動👸🤪

[太古 正宗泰國餐廳 Café Siam🇹🇭]

店員全部都係講英文嘅,裝修都好有格調👍

晚市二人套餐 $389

🚩 青木瓜沙律

🚩 暹館大蝦金邊粉包蛋
賣相非常精緻
同平時食嘅金邊粉冇咁甜
味道足夠,係好食嘅金邊粉👍

🚩泰式飛天通菜
去到泰國就最鍾意食炒通菜
味道非常惹味
一上枱已經聞到超級香👍😛

🚩鑊炒帕查牛柳片
牛柳非常嫩滑👍👍
而且份量都好多
作為小菜,非常好食🥰🥰
再配埋唔同嘅配菜有豆、粟米條等等

🚩伊森泰式串燒 (豬肉牛肉)
串燒唔會燒得太乾身
保留左本身肉質👍😙
兩串share食啱啱好😍

🚩芒果沙冰 $48
真係見到店員真正芒果去做
夠cream👍😍
推薦😝😝

🚩泰式奶茶 $45
店員好細心,個糖水另上
可以自己選擇甜度
鍾意飲泰式奶茶嘅都可以選擇呢一個😛😛

一向感覺鰂魚涌冇咩特別嘢食(可能我哋少行🤣),但今次比我哋搵到間喺鰂魚涌嘅泰菜 @cafesiamhk 🇹🇭門面大大個霓虹招牌,超易認!裝修仲行型格木系路線,潮👍🏼是次為大家介紹好豐富嘅二人餐,食到攬住個肚😆—————————————————————————👩🏽‍🤝‍👨🏻𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑺𝒆𝒕 𝑭𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐 $398🇹🇭青木瓜沙律最近食過嘅青木瓜沙律都偏辣,依個都唔例外🤭自問都幾食得辣!一邊食能夠感受到香料同草青味,真係好fresh🥗~🇹🇭伊森炭燒串燒出奇地唔靭嘅串燒👍🏼無論雞定豬肉質都夠曬嫩,仲新鮮熱辣辣😋🇹🇭鑊炒帕查牛柳片好有鑊氣嘅小菜~牛柳片沾滿濃濃嘅泰國香料味,咬落又夠淋,爽😆🇹🇭暹館大蝦金邊粉包蛋應該係咁多道菜入面最surprise嘅菜式🤓金邊粉大家或者食得多,但咁靚靚嘅蛋包金邊粉又試過未?金邊粉質感一啲都唔乾身,有炒過嘅油包裹每條麵條😋仲有兩隻大蝦,足料!🇹🇭泰式飛天通菜食泰國菜又點可以冇菜食?最鐘意食泰式炒菜勁香口又有鑊氣🤓🇹🇭芒果椰子沙冰 + 泰式奶茶 👧🏻叫咗杯芒果椰子沙冰,行咗成日街飲啖沙冰真係好透心涼😋👦🏻好鐘意飲奶茶,佢覺得杯泰奶唔會太甜,味道適中剛剛好,奶同茶

是次為大家介紹好豐富嘅二人餐,食到攬住個肚😆
—————————————————————————

🇹🇭青木瓜沙律

🇹🇭伊森炭燒串燒

出奇地唔靭嘅串燒👍🏼無論雞定豬肉質都夠曬嫩,仲新鮮熱辣辣😋

🇹🇭鑊炒帕查牛柳片

🇹🇭暹館大蝦金邊粉包蛋

🇹🇭泰式飛天通菜
食泰國菜又點可以冇菜食?最鐘意食泰式炒菜勁香口又有鑊氣🤓

🇹🇭芒果椰子沙冰 + 泰式奶茶

👧🏻叫咗杯芒果椰子沙冰,行咗成日街飲啖沙冰真係好透心涼😋
👦🏻好鐘意飲奶茶,佢覺得杯泰奶唔會太甜,味道適中剛剛好,奶同茶嘅比例啱啱好!係少甜👅
—————————————————————————
📍鰂魚涌華蘭路12A-12H號地下2-10號舖
🕗11:30 - 15:00;17:30 - 22:00(Mon-Fri)
11:30 - 15:30;17:30 - 22:00(Sat-Sun)
用餐时段
🍝 泰式金邊粉包蛋 $98擺盤靚,用蛋整成一個巢包住金邊粉,中間加左條蔥,配料唔多,有兩隻蝦、生芽菜、花生碎、韭菜,味道整體偏甜,感覺似花生醬味,金邊粉比較濕,唔算太乾,份量大碟😝🥗青木瓜沙律前菜揀左青木瓜沙律,有花生🥜蕃茄🍅蘿蔔🥕青木瓜絲,好fresh,爽口少少辣🌶️,開胃😝🍹蝶豆花青檸梳打吸晴顏色好fancy😍,甜味多啲✨Lunch set 會配前菜同野飲,但價錢比附近的泰菜貴,個人認為cp值相對冇咁高,不過環境靚,有格調,有空間感,落地玻璃,採光度高,設有室外室內座位
泰式金邊粉包蛋
🍝 泰式金邊粉包蛋 $98

🥗青木瓜沙律

🍹蝶豆花青檸梳打
吸晴顏色好fancy😍,甜味多啲

2022-10-11 183 浏览
曾經榮獲米芝蓮推介嘅泰菜餐廳Café Siam🇹🇭繼西環店後最近喺鰂魚涌開設第二間分店🎊,新店裝修用上實木設計提供室內及室外座位,加上青綠色落地玻璃採光度一流🌿。同時店員都喺親切嘅泰國人,真係有置身泰國當地小木屋嘅感覺🛖食物方面由泰國東北大廚坐鎮,保証食到正宗傳統泰菜嘅風味👨🏻‍🍳晚市套餐價錢都唔算好貴同普通泰菜小店差唔多價錢💸港島區嚟講性價比算唔錯!分別;2人套餐$389、4人套餐$489、6人套餐$989。🔸2人套餐 $389·青木瓜沙律青木瓜絲加入花生、辣椒、魚露、長豆及青檸汁調味🥒甜酸比例適中帶有少少微辣非常開胃!·伊森炭燒串燒(雞肉及豬肉)雞肉串用上蒜香芫茜咖哩等醃料調味,豬肉串就用上泰式蜜汁椰奶等醃製,兩款串燒用炭火燒成肉質鬆軟之餘有少許「燶邊」焦香感覺🤤,同時配上秘製泰式酸辣汁!·暹館大蝦金邊粉包蛋用上蛋網包住金邊粉擺盤賣相夠靚仔✨調味均勻,內裡亦炒得夠乾身唔會太油膩,唔錯!·鑊炒帕查牛柳片用上大量香料、辣椒、金不換香葉調製醬汁🌶超級濃郁夠曬重口味。牛柳片夠軟腍連其他配菜爆炒過後都非常夠入味,喺一道火候十足嘅菜式☄️超推薦!·泰式飛天通菜正常菜式夠惹味同時好好餸飯🤭🥬🔸泰式

🔸2人套餐 $389

·青木瓜沙律

·伊森炭燒串燒(雞肉及豬肉)

·暹館大蝦金邊粉包蛋

用上蛋網包住金邊粉擺盤賣相夠靚仔✨
調味均勻,內裡亦炒得夠乾身唔會太油膩,唔錯!

·鑊炒帕查牛柳片

·泰式飛天通菜

正常菜式夠惹味同時好好餸飯🤭🥬

🔸泰式奶茶 $45
🔸椰青 $55
2022-08-27 664 浏览
今次同同事食farewell 飯,同事話想食泰國菜,於是我地就決定試試佢!暹館 泰國餐廳!一去到,環境都尚算闊落,但係最近天氣真係好熱,入到去侍應都要隔咗5至10分鐘先過嚟帶係我哋埋位…可能lunch time真係太多人啦🙈🙈成個lunch set有哂前菜,主菜同飲品,埋單人均$150,farewell 飯黎講性價比都算高!主菜叫左炒金邊粉包蛋$98上菜嘅擺盤亦都俾佢驚豔咗,內心默默嘩咗一聲!佢成條蔥咁樣插喺兜粉度,未食先加100分💯金邊粉都唔算乾身,仲有d油油地,但overall 都算正常!飲品叫咗蝶豆花檸檬梳打,為呢個Farewell飯畫上一個完美嘅句號㊗️㊗️㊗️同事都食得好滿足地點喺One Island east 隔離, 喺鰂魚涌返工嘅朋友都不妨可以去試一試👍🏻

主菜叫左炒金邊粉包蛋$98

2022-07-19
用餐时段
2022-08-21 457 浏览
No tap water? Rice is extra and $22 per bowl? Plus a 10% service charge? Simple dinner came out to almost $200. I ordered the duck curry with the rice. To the restaurant’s credit, they don’t skimp on the portion, since it was reasonable. However, I ordered this on the expectation that it would be spicy, and it wasn’t at all. Coming in late, the place was pretty much empty. I think this place was designed to mostly be a lunch spot, so if you come for dinner you’ll mostly have it to yourself. Plac

Place is kinda yikes. The food is not bad but would encourage cost based pricing if the owners haven’t already, otherwise this place won’t last long.
2022-08-12
2022-08-09 415 浏览
午飯時間經過,從櫥窗望入去人唔多夠企理,抱著試吓嘅心態入去。二三個侍應忙得團團轉。好在是手機下單,點了lunch set,前菜揀左素春卷,配燒豬頸肉飯,泰式熱奶茶。春卷雖然係炸,但一啲都唔油膩,燒春頸肉咬落爽口彈牙,奶茶淡味但順喉。整體質素高,但份量少,食完無飽足感。
Lunch同同事一齊食泰國野,同事有狗狗所以坐左係出面,環境都唔錯,好彩今日落雨所以無冷氣都唔熱。Lunch set有一小碟柚子沙律,雞肉炒河,青檸茶。自己食已經好夠飽。柚子沙律清甜。主菜都幾多肉,泰式河粉幾軟熟,大片大片咁幾得意。茶我只係放左小半包糖,略澀但消滯。都算唔錯既~

都算唔錯既~
Lunch set 泰式炒雞肉河
2022-06-26 400 浏览
味道可以,廚師即叫即煮。但星期六日加收$30 ,一份原價$118就需$148再加一$164。 偏貴了少少。環境一般,冷氣唔凍,設備陳舊。坐唔耐,三人午餐盛惠近$500, 有啲貴。

• 黃咖喱
2022-05-21 570 浏览
新開泰國菜, weekend都有set lunch,不個weekend set lunch要+$30,但係點都平過散叫。Set lunch包括頭盤, Main Course,飲品。同款我哋三款都有叫,餐湯今日係肉丸湯,清湯底,加入窗簾,酸酸地,幾好味。另外加咗$28要冬蔭蝦湯,味道都OK。至於青木瓜沙律就係最唔出色嘅一款,可以唔試。主菜我哋叫咗海南雞飯, 炭燒頸肉飯,泰式蛋炒河。海南雞飯d雞有去骨,配油飯好好味。泰式蛋炒河比較乾身,味道都唔錯。而3樣中最出色嘅就係炭燒豬頸肉飯,燒到非常之香,豬頸肉亦都肥瘦適中,配埋個甜甜地辣辣地嘅汁,十分之推介。至於飲品我哋叫咗泰式奶茶,青檸檸檬茶,兩樣都非常一般,呢度食物出色過飲品。
木瓜沙律
餐湯