2024-04-15 88 浏览
佐敦和尖沙咀交界又是一個美食小天地,景霖米線已經開業多年,是我心目中數一數二好吃的本地米線🤩今天到店是下午茶時間有特價,有一餸加雞翼和兩餸的下午茶餐,另附豆漿。我點了兩餸下午茶米線,炸醬和雞肉,能吃辣的朋友推薦點個中辣😋麻辣湯底標配炸醬有下面腐皮墊著,不會一下就化開,超級多餸,還有芽菜和韭菜配料,米線煮得夠軟身入味🤌🏻這一家的雞翼和串燒也有名,不過下午茶時間我就沒特別點。第一次來的也可以點金牌、過橋米線那些招牌套餐米線🍜✌🏻😎

這一家的雞翼和串燒也有名,不過下午茶時間我就沒特別點。
第一次來的也可以點金牌、過橋米線那些招牌套餐米線🍜✌🏻😎
噉樣測試下米線真身🥢啦!行過佐敦一間幾出名嘅店,我心思思咁就入咗去。打頭陣先來個豬紅豬軟骨米線,入口即溶啲豬紅,滑嫩得黎唔彈牙,豬軟骨又夠哂嚼勁,咬落去‘卡滋卡滋’,令班麻辣湯底都略嫌寡淡咗少少嘅缺憾都冇咗!小辣嘅牛腩豬潤通菜,呢個組合真係夠晒創意,牛腩淋淋地,通菜又清新,一碟雜錦,好過癮!另一方面,啲小食都幾正㗎!香草雞翼就嚟㗎咁juicy,食一啖好滿足。蒜泥白肉嘅蒜香味飄逸,份量雖然唔算好多,但夠味,已經夠晒開心。而家個燒帶子啊!啲帶子大粒鮮美,燒得岩岩好嘅火侯,仲想再嚟多串呀!總結下啦,今次食飯經驗好平民化但又滿足晒。啲食物新鮮,味道好正👍,份帶子仲值得推介,無論係食味定係分量,都算係過得去㗎喇!下次再見面㖭!

2023-11-30 299 浏览
可以book mark嘅米線😍平日經過佐敦,聽講美食雲集點都唔可以錯過 可以品嚐出名米線嘅機會朋友話呢一間旺角都有分店 好彩佐敦都有即刻搵到間店😍😍叫咗豬大腸豬軟骨雞翼小麻辣米線隨餐配送豆漿豬大腸入味,好咬口,軟硬適中豬軟骨肥瘦適中,好好味🤤雞翼都唔錯 又滑又大隻湯底偏甜少少,唔油膩唔太鹹啱晒我口味湯底四川米線嚟講唔算好厚,反而我更加喜歡 下次想試吓金湯,同埋牛腩,蘿蔔,腩肉😍其實咩都想試哈哈米線愛好者 一定要試吓🥰🥰
可以book mark嘅米線😍
平日經過佐敦,聽講美食雲集
點都唔可以錯過 可以品嚐出名米線嘅機會
朋友話呢一間旺角都有分店 好彩佐敦都有
即刻搵到間店😍😍
叫咗豬大腸豬軟骨雞翼小麻辣米線

隨餐配送豆漿
豬大腸入味,好咬口,軟硬適中
豬軟骨肥瘦適中,好好味🤤
雞翼都唔錯 又滑又大隻
湯底偏甜少少,唔油膩唔太鹹啱晒我口味
米線愛好者 一定要試吓🥰🥰
2023-11-21
  • 豬大腸,豬軟骨
  • 豆漿
2023-09-24 353 浏览
叫咗佢外賣成個月,同一個面底同埋餸加埋同一款雞翼,10次裏面都可以錯4次!第四次忍唔住打電話問返佢點解仲係錯order,店員都可以話我冇落過面底order ,叫外賣就要小心重複講多幾次先可以食到心儀嘅款式!雞翼非常好食,希望未來外賣服務嘅準確性可以做得更好

,叫外賣就要小心重複講多幾次先可以食到心儀嘅款式!

雞翼非常好食,希望未來外賣服務嘅準確性可以做得更好
2023-09-24
等候时间
10 分钟 (外卖送餐)
今日下午又要去針灸,路過佐敦,又到這間麻辣米線專門店。麻辣鴛鴦雞翼六隻$41,有三隻麻辣,有三隻香草,外皮都很香脆,內裏保持豐富肉汁。自選米線$54 ,冬菇、腩肉和魚腐,冬菇炆煮得很入味,腩肉肥瘦均勻,帶點鹹香味。魚腐吸收了湯底之後,層次感非常豐富。麻辣豬頸肉$30,麻辣味道適中,豬頸肉外脆內軟,如果喜歡買回家喝啤酒時,一起吃更佳。凍鴛鴦跟餐$8,花奶粉量比較多,如果喜歡喝鴛鴦,可於落單時叫侍應小奶小糖,更可喝出咖啡和奶茶的香氣。菜心$19,爽甜可口。景霖正宗四川麻辣米線分店地址:佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖 旺角通菜街114號地舖 紅磡民泰街6號地下B號舖
今日下午又要去針灸,路過佐敦,又到這間麻辣米線專門店。

菜心$19,爽甜可口。

景霖正宗四川麻辣米線分店地址:

佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖

旺角通菜街114號地舖

紅磡民泰街6號地下B號舖
2023-08-02 339 浏览
麻辣中辣米線配炸醬 湯底麻辣味不算太重 叫左中辣 但好重胡椒味 喜歡胡椒味的朋友會很喜歡🔥紅油抄手醋味好足 皮薄肉嫩 餡料足料有肉汁 CP值極高 絕對值得一試 蒙古芝麻雞翼呢餐既MVP🥇🥇外脆內嫩 肉汁鮮嫩 有落重手的黑胡椒味 麻辣雞肉串燒好辛辣 但係甜味個種辣 不太能吃辣的朋友 慎選
麻辣中辣米線配炸醬

紅油抄手

蒙古芝麻雞翼
呢餐既MVP🥇🥇
外脆內嫩 肉汁鮮嫩 有落重手的黑胡椒味

麻辣雞肉串燒
好辛辣 但係甜味個種辣 不太能吃辣的朋友 慎選
2023-07-30 255 浏览
今日收工去左揾個朋友交收🧡所以就同佢係佢公司附近食左個米線🍜佢推介附近好多街坊同佢同事都會食架~ 我見佢menu有素食,我黎呢日仲見到有僧人食添🫣*****🍜自選米線 三餸 $52雞肉🍗、醬爆鯊丸🐷、冬菇🍄走米線醬爆鯊丸好特別😍大大粒,其實係豬肉丸黎架~🌉本店馳名過橋套餐(大大碗)$65轉手打魚麵🐟 +$11包括:牛肉、豬肉、腩肉、雞肉、豬潤、魚蛋、黑木耳、冬菇、火腿、豆卜、酸菜、炸醬、生菜、芽菜、韮菜、腐皮呢個套餐乜都有唔洗諗😆仲轉左魚麵,都幾煙韌👍🏻🖤🤍蒙古芝麻雞翼 $26 / 3隻🌶️🐥四川麻辣烤雞中翼 $25 / 3隻雞翼全部都大大隻💞蒙古芝麻雞翼好香口,四川麻辣真係幾辣下🫣有啲痛感,推薦食辣之人排戰下😆🍋凍檸茶 +$8🍹金皇蜂蜂蜜百香果茶 +$10(豐富鐵質保養血管、消炎、暢通血液)*****

*****

🍜自選米線 三餸 $52
雞肉🍗、醬爆鯊丸🐷、冬菇🍄
走米線

醬爆鯊丸好特別😍大大粒,其實係豬肉丸黎架~

🌉本店馳名過橋套餐(大大碗)$65
轉手打魚麵🐟 +$11

呢個套餐乜都有唔洗諗😆仲轉左魚麵,都幾煙韌👍🏻

🖤🤍蒙古芝麻雞翼 $26 / 3隻
🌶️🐥四川麻辣烤雞中翼 $25 / 3隻

🍋凍檸茶 +$8
🍹金皇蜂蜂蜜百香果茶 +$10
(豐富鐵質保養血管、消炎、暢通血液)

*****

2023-07-28
2023-07-18 286 浏览
係佐敦C出口一帶好多食肆,因為拎住太多野,好多名店都比較迫,見到呢間。。。睇住佢初初開到宜家有十幾年,上次試就唔ok ga la,比多次機會佢。。。就瀨野一去到見到好大油煙😨我諗因為開放式廚房,抽氣不足又學人賣串燒。。好彩一陣就無咁大味,位都算唔迫,比左大枱方便我放野都幾好。落單發現員工架習慣相當唔好,企係Epos機前同你隔幾個位咁落。。方便佢自己囉小食上到黎先,口水雞翼其實一開二。。。即係29得3隻。。。接近$10隻🙄賣相相當不討好,得幾粒酒樓炸花生同辣汁,咁叫口水雞翼????唯一好處係分開左方便食串燒$29兩串寫住可以揀豬/牛/雞,我仲以為可以雙拼,但只可以揀一個味😮‍💨但已經算係今餐最正常。。呢度米線質感太淋。。。中辣完全唔覺辣,更加無酸味。。。蕃茄湯底全無蕃茄感覺,得兩舊蕃茄角,湯底只有丁點蕃茄味,顏色值頭唔紅,呃你都費事。腩肉肥肉比例勁高,相堂難想像肥瘦比就超過8:2,但又做唔到肥而不膩,又係無乜味。其他餸不過不失,但絕對唔會感到好味。後尾有個阿姐拎住比豆槳舞龍咁,倒曬出黎差d淋到我,但完全無唔好意思,淋到一地都一於少理,無打算抹。大佬!又污糟又會跣親人架。咁差都仍然有分店,

好彩一陣就無咁大味,位都算唔迫,比左大枱方便我放野都幾好。

咁差都仍然有分店,又一次證明宜家好多食客無要求,好食同難食都未分到,美食天堂日益沉淪。

口水雞翼
串燒沙嗲牛
豬軟骨蘿蔔米線酸辣中辣
冬菇腩肉米線蕃茄湯
好肥架腩肉
2023-07-11
2023-07-08 215 浏览
金牌米線 好好餸🍜有鱈魚豆腐、蟹籽丸各2件,仲有牛腩、時菜、炸醬,款款同米線都好夾,蕃茄湯唔係好濃,鹹鹹的幾啱配米線。本店馳名過橋套餐(大大碗),超多配料,有牛肉、豬肉、腩肉、雞肉、豬潤、魚蛋、黑木耳、冬菇、火腿、豆卜、酸菜、炸醬。碗都大過人,啱曬大食人士🤭除左米線仲有好多款小食,雞軟骨串燒(椒鹽)作為小食一流,又脆又香口豬頸肉串燒(麻辣),麻辣好惹味,豬頸肉燒得啱啱好,彈牙得黎又幾有風味👍🏻呢度啲姐姐好親切,會同客人傾吓閒偈,仲有分店喺旺角同紅磡。米線控又多一個選擇🫶🏻

2023-06-28
用餐时段
2023-07-04 134 浏览
值得一試!店員友善親切,環境乾淨整潔,食物價格相宜我今日想食健康啲,就叫左雞肉、芥蘭、木耳、蘿蔔,好欣賞佢有呢啲配菜選擇,唔係得啲濃味肥膩丸類👍🏻 碗麵賣相雖然唔會令你驚艷,但食落湯底味道啱啱好,重點係每樣配菜(相中唔係好見到,因為匿埋左喺底🤣)份量好足,而且品質好好!雞肉嫩滑(好過譚仔嗰啲幾條街)、芥蘭新鮮翠綠、木耳爽口、蘿蔔鮮甜,絕對物超所值🤤 見到有負皮話湯底無味,我又唔覺喎⋯⋯今日食酸辣小小小辣(我之後口頭改左order),感覺同譚仔清湯底10小辣差唔多,但酸啲開胃啲咁,唔係得個鹹字呢餐又平又好食,係放工後嘅小確幸~ 喺附近搵食嘅話可以試吓~ 推介!
值得一試!

店員友善親切,環境乾淨整潔,食物價格相宜

2023-07-03 111 浏览
從紅磡總店開張已經開始光顧,不知不覺已經有三間分店,今晚想懷舊一下,便來到這裏。麻辣米線,腩肉、雞肉、冬菇和大腸$61,推薦如下:腩肉帶點鹹味,冬菇肉質厚實,大腸軟淋肥美。今晚的米線煮得比較軟,之前的米線比較有咬口酥炸魚腐$26,魚腐味道香濃,外脆內軟。香草麻辣烤雞中翼六隻$41 ,香草和嫲嫲的味道都很濃郁,雞皮外脆,雞肉鮮嫩,肉汁豐富。👍👍👍👍👍椒鹽豬頸肉串燒2串$30,豬頸肉脂肪甘香,肉質軟淋,非常惹味。蜂蜜百香果茶凍$18,百香果味道十足,加上蜜糖的,酸酸甜甜,非常配合吃麻辣米線。檸檬可樂跟米線餐$10,如果點了一碗米線,便可以以優惠價點多一杯飲品。油菜$19,份量都算十足。景霖正宗四川麻辣米線分店:佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖 旺角通菜街114號地舖 紅磡民泰街6號地下B號舖

酥炸魚腐$26,魚腐味道香濃,外脆內軟。

油菜$19,份量都算十足。

景霖正宗四川麻辣米線分店:
佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖
旺角通菜街114號地舖
紅磡民泰街6號地下B號舖
2023-06-26 123 浏览
最近發現了呢間位於佐敦既驚世米線專門店🌟未食過嘅朋友仔真係要試吓!!!應該係我食過最好食嘅米線鋪之一❤️‍🔥 兩碗自選米線 $52一碗加咗炸醬豬紅同蘿蔔,令一碗就加咗牛肉雞肉同豬潤🍜佢嘅酸辣湯底都算係偏辣,再加上炸醬碎,都十分惹味👍🏻鮮蝦腐皮$26必試!!!本身麻麻地鍾意食腐皮,但係佢揸到非常香脆,外脆內軟,入面既蝦滑蝦味甚濃,夠哂煙韌🦐再配埋泰式辣醬,真係回味無窮❗️麻辣雞翼六隻$41又係好出色嘅餸,平時最怕啲雞翼入面鞋颯颯,但係佢剪嘅雞翼又係外脆內軟🪿剪到出面個皮卜卜脆,而且麻辣味唔算太重(辣度可以自選🌶️)啱晒我唔怕食得辣嘅客人🥵麻辣豬肚$26豬肚爽口、彈牙,唔會係咬唔難,配上麻辣汁,簡直絕配!如果你經開佐敦,非常推介你去食呢間平得黎又好食嘅米線😋😋🌟

兩碗自選米線 $52

鮮蝦腐皮$26

麻辣雞翼六隻$41

麻辣豬肚$26
豬肚爽口、彈牙,唔會係咬唔難,配上麻辣汁,簡直絕配!

如果你經開佐敦,非常推介你去食呢間平得黎又好食嘅米線😋😋🌟
2023-06-25 88 浏览
💡正宗四川麻辣米線好耐都無食過米線,今日經過佐敦見到有景霖呢間米線,即刻去試下,景霖有好多間分店,呢間就係佐敦站附近,非常方便,而且價錢又抵食。🍽金牌米線🍜唔洗煩慢慢諗食咩,呢個已經有好多野食,包括鱈魚豆腐、牛腩、蟹籽丸、炸醬。而佢本身都會有韭菜,腐皮,芽菜等等,非常豐富。牛腩夠淋夠入味,炸醬味道岩岩好,唔會過咸。湯底就選左酸辣,味道十足,又唔會搶曬啲味道。🍽酸菜魚湯米線🐠🍜估唔到會有酸菜魚,魚片都幾多,而且都係滑。米線好滑,酸菜魚湯唔會話好辣,酸辣岩岩好,米線索曬湯汁,好入味。🍽蒙古芝麻烤雞中翼🐔外皮有著金黃色的色澤和香脆的口感,而且入面仲好多汁,唔會乾身,加埋蒙古芝麻醬料,濃郁的味道帶芝麻香。🍽沙嗲豬頸肉串🐖即叫即燒,香噴噴,豬頸肉夠大粒且厚肉,外皮燒得好脆,配埋沙嗲汁,好滋味。🍽蒜泥白肉份量唔算好多,但就好入味,白肉肥瘦適中,而且滿佈蒜係面,好惹味。
💡正宗四川麻辣米線

🍽金牌米線🍜

🍽酸菜魚湯米線🐠🍜

🍽蒙古芝麻烤雞中翼🐔

🍽沙嗲豬頸肉串🐖

🍽蒜泥白肉
份量唔算好多,但就好入味,白肉肥瘦適中,而且

滿佈蒜係面,好惹味。

星期六落大雨,紅色暴雨警告,咁啱企咗係「景霖正宗四川麻辣米線」避雨,所以趁機行入嚟試吓,味道原來又幾唔錯😋😋就是一碗湯麵米線,一種獨特風味👍🏻👍🏻三餸手打魚麵($61)🍜🍜首先我叫咗碗粉,一餸米線($38),麵底我要咗手打魚麵(+$9),餸要咗魚皮餃、牛肉同炸醬。唔係好多地方有手打魚麵,所以見襯手打魚麵我都會叫,麵條的口感和魚肉的鮮味非常搭配。魚肉鮮味完全滲入麵條中,增添特殊風味。至於魚皮餃的皮和餡料都非常新鮮,牛肉則肉質鮮嫩,炸醬醬汁醇香,襯埋魚麵,簡直絕配。椒鹽日本帶子串燒($40)🍢🍢帶子非常新鮮,口感嫩滑,椒鹽的調味讓帶子本身的鮮甜味更加突出。四川麻辣烤雞中翼($25/3隻)🍗🍗在烤製過程中,雞翅的肉質變得酥脆多汁,烤出的外皮有著金黃色的色澤和脆脆的口感,非常美味。麻辣調味的醬料中加入了豆瓣醬等四川特色調料,讓整道菜肴散發出濃郁的辣味和香氣,讓人垂涎欲滴。凍柑桔蜜(+$10)🍹🍹以柑橘為主要原料,加入蜂蜜和糖等調味料,經過凍製而成,口感清爽,帶有淡淡的柑橘香氣和蜜糖的甜味,非常適合在炎炎夏日食用。景霖正宗四川麻辣米線地址:佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖出門望望招牌,發現呢間原

三餸手打魚麵($61)🍜🍜

椒鹽日本帶子串燒($40)🍢🍢

四川麻辣烤雞中翼($25/3隻)🍗🍗

凍柑桔蜜(+$10)🍹🍹

景霖正宗四川麻辣米線
地址:佐敦白加士街17號伯嘉士大廈地舖

出門望望招牌,發現呢間原來係分店,上網望望,原來旺角通菜街同紅磡麵有舖,下次又可以幫襯一下啦😋😋
今次介紹的景霖正宗四川麻辣米線未必係每個人的心水,味道同用料亦唔算好驚豔,不過因為由小學開始就會經常放學去食,所以係我心目中擁有一種兒時回憶味道,而呢種味道一經呢間米線店的門店就會聯想起,而令我不得已就會走入去食。首先根據小弟經驗,雖然呢間店名叫麻辣米線,但個湯底的味道同平時食開的麻辣都幾唔同。景霖湯底有少少香料炒香將近似燒焦的味道,近似譚仔三哥煳辣,其實都算幾特別。不過如果鐘意麻辣小鍋米線的朋友就或者會覺得失望,因為景霖唔會俾到你平時食開的味道。配料方面,用料其實唔算好突出,每款都中規中矩,唯一可取係呢度的雞肉比起譚仔黎講高質好多,肉質唔算鞋,另外最重要係無雪味同肉騷味。另外,雞翼同串燒都唔錯。至於性價比黎講,我個人黎講算滿意,尤其係佢下午茶或者全日套餐都好抵,送埋野飲都係四五十蚊,係而家叫杯野飲都要廿蚊黎講都算係咁啦。總體而言,景霖絕對唔會係世一,甚至世三的候選佳麗。不過,對於我自己黎講,由於細個食開,充滿兒時回憶的味道,而湯底亦算特別,所以係我本人心目中都有一定分量的地位。To be continued…

To be continued…