2024-03-24 66 浏览
星期日就係外賣或食茶餐廳的悠閑曰。。我哋五個人叫咗幾個常餐同星期日午餐,個午餐有幾樣野選擇,我哋揀咗肉片炒麵,個餐跟一杯嘢飲,真係估唔到茶餐廳午餐有這個水準👍🏻👍🏻最驚喜係個西多士,外脆內軟,厚麵包仲要係新鮮嘅。。。性價比十分高,值得寫食評支持下👍🏻👍🏻仲有會有湯飲,有個嬸嬸會每枱去問要唔要湯,係free 嘅👍🏻👍🏻佢仲要滿面笑容😊真係好難得,值得一讚👍🏻👍🏻
西多士
西多士
  • 西多士,肉片炒麵
2023-12-23 136 浏览
去過三次,沒有失望。第一次點了咸牛肉蕃茄三文治,足料。第二雪菜肉絲炆米,OK。今次點了葱油雞扒撈丁,先上炒蛋多士,賣相佳蛋煎得剛好且滑;撈丁方面份量剛好,葱油撈丁味道不濃且香,雞扒亦不錯。
葱油雞扒撈丁
2023-12-22
葱油雞扒撈丁
2023-06-11 337 浏览
今日第一次幫襯,諗住叫碗鸭腿湯飯試下但食到成肚氣,原因如下面2點其一 碗湯飯放左吉枱(冇人坐)上足足6分鐘都冇職員發現,最後全場問有冇人叫湯飯才攞比我,雖然我係一般食客,都冇理由比碗凍湯飯俾我食架其二 個餐$56,我埋單比$66,個老闆娘顧住同職員吹水,收左錢居然話啱數就望都唔望放入收銀機,冇諗住找錢比我,我企喺度等佢找$10比我,佢仍然話$56啱數,話我可以離開,我即刻話我比左$66,佢才找番$10比我,好似好唔情願咁今餐真係食得超級唔開心,職員打工唔怪佢地,連老闆娘都收錯錢,拜託d服務可唔可以做得好一d? 我其實好簡單,食到我想食ge餐,唔駛等完再等,我比錢果時都點清楚,唔係收左錢就算,我唔會再幫襯,但唔會阻止人去幫襯如果景城冰室d職員見到呢篇食評,拜託之後做番好d,檢討下,否則以後唔會只係我一個比劣評
今日第一次幫襯,諗住叫碗鸭腿湯飯試下

但食到成肚氣,原因如下面2點

2022-09-23 551 浏览
住係火炭,都聽聞城景好抵食,西多士尤其出名,不過夾唔啱下午茶時間,見佢啲粆粉麵飯都好吸引,就叫左個乾炒牛河外賣, 盛惠$56外賣自取有九折。可能午巿時間或者即炒關係,都等左好一段時間,我諗15分鐘以上啦,一拎上手,嘩!乜成個石頭咁重😂😂返到屋企一打開,你有無見過叫炒野個粉係成個盒蓋咁嘅形狀?!我梗係唔夾硬食晒,盛起一大半都重有大半盒。不說份量,質素都不錯,牛肉好多,而且有肉味,又不是用鬆肉粉過度醃製,河粉條條分明,豉油味濃,配有芽菜洋蔥,減少油膩感,真心不錯。只可惜午餐晚餐都係牛河,吃到成個腦都係牛河味,睇黎有一個月唔洗再吃了😂

頂到上盒蓋乾炒牛河
2022-09-07
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
頂到上盒蓋乾炒牛河
2021-12-21 655 浏览
近近地去公司附近景城冰室醫肚。同事叫了是日快餐:黑椒汁火腿雞扒飯,快餐果然「快」,落單不用2分鐘就放在餐枱上,火腿好大塊,雞扒相對比較細件,咸道適中,黑椒汁有點辛辣,啱晒冬天食!可惜溫度唔算好熱。同事差不多吃完的時候,我點的茶餐「沙嗲牛肉炒烏冬」姍姍來遲的終於送過來,火候十足,好有鑊氣,香噴噴的沙嗲味烏冬熱辣辣的放在面前,雖然等得比較耐,可能要湊夠數先炒,但係冬天叫「即叫即炒」嘅食物比較好。至於餐飲熱好立克及熱朱古力正常,冇偷工減料。
,落單不用2分鐘就放在餐枱上,火腿好大塊,雞扒相對比較細件
,咸道適中,黑椒汁有點辛辣,啱晒冬天食!可惜溫度唔算好熱。

黑椒汁火腿雞扒飯
沙嗲牛肉炒烏冬
2021-12-07
沙嗲牛肉炒烏冬
過了一個月,又光臨火炭 ,這次是修車!等師傅驗傷之際,我又來這心水茶餐廳 hea一hea。已是下午茶時分,所以點了一份經典茶餐廳小食,“西多士”;醬汁有幾個選擇,不一定是蜜糖,今天我點了 “奶油西多士”。Presentation夠精緻吧,牛油不是隨便一塊,切成三角形的,加支旗仔,雖然老土,但絕對用心!多士夠厚,蛋漿夠厚,足料,100分!花生醬當然少不了,口感味道絕對一流,再沾一點旁邊的煉奶,邪惡感、滿足感皆滿瀉!
過了一個月,又光臨火炭 ,這次是修車

等師傅驗傷之際,我又來這心水茶餐廳 hea一hea。

多士夠厚,蛋漿夠厚,足料,100分!

2021-11-10
偶然於白天路過沙田,也會在火炭吃午飯,無它,質素高,夠平民。除了那些大排檔,這茶餐廳也是我的偏愛,如下午茶餐的西多士、菠蘿油都蠻精緻,插支旗仔便可提升两個層次,雖對味道沒幫助,但起碼在擺盤花了心思,絕非一般茶餐廳的hea出品。這天是個正常的午餐“豉油皇肉絲炒麵” ... 不會太鹹,味道適中,碟底沒什麼多餘的油,夠乾身,麵上面還有光澤,葱段銀芽還爽脆,賣相、碟邊整齊乾淨,大酒家標準,色香味都交足功課!這雖未至於蔗渣價錢,但肯定是燒鵝味道!性價比高!

這雖未至於蔗渣價錢,但肯定是燒鵝味道!性價比高!
2021-08-18
2020-04-30 968 浏览
今日雖然係紅日,但工作上需要,我都係返左公司做下野。之後就去左景城度食個 lunch,入去即刻有位…唔使等。咁我就睇左一睇餐牌…見到平時少食開既野食~諗左一陣…就叫左星洲炒貴刁加一杯凍奶茶…大概等左十五分鐘左右…野食就已經送到餐台上…食落去…唔算辣…對我嚟講好似淡左 d,可能係貴刁本身就係濕濕地~就算加左星洲既配料~炒岀來都係比較濕…溝淡左 d 味道…對我嚟講…下次可以試下其他野食既…至於凍奶茶…和岀面餐廳一樣…無乜特別。