晉嚼川風味

晉嚼川風味 (已結業)

晉嚼川風味 (已結業)
Nicyiu
依然
Nicyiu
2015-12-03
1K 浏览
关注
真的很久很久沒有吃這間米線,今次吃的不是米線,是抄手。 勁多聽多勁多酸,中辣,配上腩肉,大腸,肥牛,就是看顏色,我已十分喜歡,因為吃米線多年,如果沒有老濃味,我不會再吃。雖然很久沒有吃,但味道依舊,抄手皮薄,配菜經過奄制,非常入味。只是想一想腦海中的酸味,口水分泌不能停下來, 愛吃酸的不要錯過。查看更多
behappybaby
正野
behappybaby
2014-11-27
关注
吃米線,如不吃濃味,不如吃米粉吧.今天吃這碗米線,正合我心意.中辣的濃湯,配上肥牛,腩肉,炸醬,大腸,加多酸,口水分秘極速出來.肥牛及腩肉,十分入味,炸醬成為米線靈魂,令米線味道提升不少,大腸清潔得很好,沒有異味,整體水準以上,值得一試.查看更多
burburbu
大辣米線
burburbu
2014-02-07
关注
昨晚多喝兩杯,今天醒來好像沒什麼胃口,但午餐時間已到,於是點了一碗酸辣米線外賣,加了豬潤,肥牛,腩肉及大腸,除了加酸外,還點了人生首次大辣……肥牛及腩肉夠入味,大腸有點un,豬潤好像太熟,加酸令胃囗大大增加,可惜大辣不是想像中那麼辣,雖然都要多喝兩杯水,而米線好像也是煮得太久,麵質太林,但整體都可以。查看更多
吃得是福
味道好價錢商宜
吃得是福
2014-01-13
关注
那天中午路過此地, 見從未幫趁過此間食市, 一般來說我有時都會食下四川野。由於下午三點人不多, 我進去後就坐近門口位置。看過餐牌, 沒有飯類提供, 一就是米線像車仔麵叫幾餸, 另一就是散叫各式餸菜。因為肚子不餓, 又只想試下四川菜的味道, 因此我叫了涼拌豬肚($25)及口水雞($35)。大概等有十分鐘就送上來,未食前賣相不錯, 拍了幾張照片給大家參考。味道跟賣相差不多 ! 我其實叫了中辣, 但都仲可以入口, 不用飲野。基本上兩種食物都入味,呢個值得加分,而且不會辣得太搶而無食物本身的味道,以口水雞較出色 (不過是冷的), 呢方面就見人見志, 但小弟可以接受。整體來說由於份量充足, 味道對版 , 價錢不貴, 我覺得值得推介 ~查看更多
口水雞
涼拌豬肚
力神
濃味米線
力神
2013-12-14
关注
今日口淡淡,想吃點濃味嘢,於是外賣個酸辣米線先。加左豬潤,腩肉,肥牛及大腸。豬潤生熟剛剛好,吾会太un。腩肉十分入味,但有少少太肥。肥牛就有點太熟。大腸亦十分入味,而口感豐富。湯底非常惹味,可惜米線太林。整體味道不錯,但米線有待改進!!!查看更多
略為重味精的薯粉
2013-05-31
关注
紅薯粉底價$16~ 可以選上湯,無湯,冷伴~ 我選冷伴好了~本身有海帶~ 配料選包心丸,尤魚酥~ 非常多炸醬~蔥作配料~正呀, 另外職員會問要唔要酸 之後問要唔要麻?我開頭都聽不到 ~原來食問要唔要辣~~但包心丸的質素很差勁,,很不新鮮的樣子~ 個皮硬巴巴...口感很差...中間有肉醬 好油..仲之成日油~~得2粒咋....尤魚酥份量很多抵食呀~很軟身,件件也吞得下~唔會好UN~ 撈後真係好香,不過有不少味精~扁薯粉幾薄身~份量又很多~芽菜很鮮味,爽口呀~食極都食唔完咁~SERVICE都OK~查看更多
+ 3
shannonc
重口味薯粉
shannonc
2012-06-11
关注
星期日下午茶特地由沙田轉戰荃灣.荃灣一向雲南川式美食林立, 小小的晉嚼川只有幾張桌子, 店員邊包水餃, 邊下單, 小店風味. 看看menu中的key visual是一個四川臘腸. 穩陣派的我還是選了穩陣的豬紅, 蘿蔔, 魚腐, 粗薯粉, 小小辣.不消5分鐘就有得吃! 薯粉很大碗, 雖然是小小辣, 但看起來還蠻辣的. 但川食就是至少也要有小小辣吧….辣, 不錯; 酸, 又不是很覺得酸, 可能也是遷就港人口味. 配料就比較孤寒了, 3, 4粒豬紅, 2粒魚腐, 3件蘿蔔, 男友的雞翼好像也只有一隻. 加$5有雀檸, 都不錯. 賣單2個人78蚊, 在Blue Monday 前刺激一下自己味蕾!查看更多
團購-愛辣的朋友應該鍾意
2012-03-30
关注
2張coupon分2次去食第一次小辣涼拌幼薯粉: 雖然小辣,但其實都好辣...我最後辣到食剩小半花生好脆薯粉的質感好奇怪,我食唔慣小辣拍青瓜: 都係好辣,辣油好多,食到一半時辣到食唔落,叫員工幫我倒左D辣油,佢話小辣咋渦好似好唔想幫我倒咁,不過最後都去左雖然倒左辣油,但最後都食剩一D凍西洋菜蜜: 稍微甜左D第二次酸辣湯米線: 有湯好好多,溝淡左D辣,而且酸味好似令我覺得無咁辣,今次食晒小辣泡菜: 味道OK,辣到食剩少少凍檸茶: 本來叫檸蜜,上錯左...我應該唔會再來,因為小辣都好辣...查看更多
車仔薯粉
2012-02-29
关注
荃灣美食真的多到可以吃不停,無論路德圍,抑或川龍街、二坡坊、三坡坊、眾安街……等等,還有大商場如荃灣廣場、荃新天地……,一眾美食琳瑯滿目。所以,入到荃灣不愁沒有好東西吃。在荃灣城市中心逛了一會,誤打誤撞闖了入四坡坊,看見此店晉嚼川風味,顧名思義,應該是賣四川風味的小店,門口寫著正宗重慶手製蕃薯粉,跟朋友未吃過蕃薯粉,所以就入內一試。店子果然很小,大概也只是十多個座位,木枱膠凳。餐牌共有兩頁紙,一眼看畢,車仔麵形式,選粉選配菜,惠顧兩餸以上粉麵,還可以加$4配冷熱飲品。我要了蘿蔔魚皮餃湯幼薯粉及凍檸茶,幼薯粉半透明,彎彎曲曲,口感煙煙韌韌,幾有咬口,不過一碗湯幼薯粉其實份量十分之多,好像吃極也吃不完似的。湯底可選小辣至勁辣,然而我則要了走辣,所以湯底比較清,味道一般。蘿蔔及魚皮餃質素OK,而配料還有炸醬、海帶、芽菜、四川泡菜,所以一碗粉實在幾豐富:)。朋友的選擇是豬耳雞絲涼拌幼薯粉及凍奶茶,既叫涼拌,自然沒有湯,吃起來涼快感多一點。而配料還多了花生粒。豬耳做得幾爽脆,而雞絲也不錯,所以朋友都幾鍾意這個涼拌幼薯粉。但她說:「可惜凍奶茶的茶味較淡呢!:(」我則回應道:「只是加$4就有一大杯奶茶了,不可太苛求吧!查看更多
相关食记
好岩我口味..
夏日波波
2012-02-26
关注
....以前我係食開隔離個間..終於有次.試佐e間...原來.好岩我口味....通常我會要.粗薯粉....夠咬口.....又夠大碗....我同媽咪會夾埋食一碗......豬皮..睇色都知道夠入味....又大塊..必食...仲有鳳爪..夠諗.有兩隻,,,,雲吞,就.有少少香料....還有海帶..我鍾意......我會要求..唔辣..但係要多酸...真係酸得好好味....同埋感覺上無咁重味精....食完都唔太口渴兩餸.外賣加一元..大約27元..兩個人食..底啦...成日心思思都好想當晚飯,,,,,查看更多
山區麵包王
重慶風味蕃薯粉
山區麵包王
2011-11-01
关注
工作關係,一年都有幾次上重慶,對蕃薯粉都唔太陌生。就算未上過去嘅,依家晌香港都已經有機會食到蕃薯粉啦。反而,晌香港我就真係一次都未食過,一來在重慶間唔時都會食到,二來小弟對依種粉麵一般,唔知點解,越食越唔慣重慶嘅口味。今晚,完咗個聚會,同太太、舅仔,跟埋個朋友J一齊嚟晉嚼川,依間嘢係朋友J介紹,太太同舅仔又未試過蕃薯粉,所以就嚟醫肚,時為星期六晚9:30pm,人客唔多,否則都幾襟等,因為店仔細細,數落都係16、17個位左右。餐牌只有兩頁A4紙,一眼睇晒,好易明,因為係好似車仔麵咁,點完粉麵點配菜,餐飲加錢。門口大大個字寫著「正宗重慶手製蕃薯粉」,所以蕃薯粉係主打,其實粉麵都有好多選擇:幼薯粉、粗薯粉、扁薯粉、米線、手工麵、成都抄手、九寨溝水餃。幾款蕃薯粉唔知係點,牆上圖文並戊,一清二楚。而粉麵可伴湯,甚至無湯撈或涼拌;而每碗粉已例包配料,有炸醬、海帶、芽菜、四川泡菜,如果揀涼拌,仲多咗花生粒添。至於配菜約有40多款,款款都係$4,唔算貴。如果惠顧兩款餸料以上嘅粉麵,仲可以加錢要多杯嘢飲(冷熱飲品$4、特飲$6、豆漿$8),都幾著數架四川臘腸魷魚鬚湯幼薯粉太太嘅車仔選擇,要幼薯粉,伴湯,配四川臘腸及魷魚鬚。四川臘腸?佢叫四川臘腸時,我已提醒佢應該唔多啱佢食,我都好怕晌上面食佢哋啲臘肉臘腸,肥得緊要,唔係個個都頂得住,果然,一上枱就有種「出事」嘅感覺:(,因為四川臘腸絕對係帶有一粒粒肥膏晌入面,所以,四川臘腸自動過戶俾晒我,當然,我都要有啲餸要過返俾佢啦。幸好,仲有魷魚鬚及其他配料。四川臘腸除咗肥,味道都幾鹹,浸浸湯都OK,如果無湯撈或涼拌可能幾鹹。幼薯粉好似米線咁上下粗,攣攣曲曲,滑滑溜溜,都幾得意,而且薯粉份量好足,女仔食一定飽得緊要,配小辣湯底,食起上嚟無咁寡。牛筋丸包心丸魷魚鬚湯扁薯粉本來度緊要牛筋丸定包心丸好,問阿姐會有幾多粒,佢就話不如每樣一粒啦,都係收你一份餸錢,估唔到咁都得,再加埋魷魚鬚,配走辣清湯,要扁薯粉。扁薯粉色澤暗啞半透明,好似河粉咁闊,但就覺得仲厚身,食落煙韌有彈力:),同樣,一碗粉份量依然十足,頂得住平時粉麵檔兩碗河粉咁多。牛筋丸同包心丸都幾好,後者就好似貢丸咁,餡心有啲香菇,咬落幾香,而魷魚鬚軟軟腍,又幾有咬口,不過本身無乜味。配料嘅炸醬、海帶、芽菜、四川泡菜,都各有特色,尤其個炸醬,炒得幾香,撈勻個湯,清湯都變得有味咗;而四川泡菜浸得爽脆帶微酸。雖然碗薯粉無加辣,但做出嚟滾燙熱辣,邊食邊飲住杯凍檸蜜,都幾爽架! 舅仔同朋友碗薯粉無影又無試,晌度就唔多講。整體而言,晉嚼川啲粉麵都好抵食,女仔嚟真係可以一碗蕃薯粉兩份食,至多點多一、兩個餸;而味道都不錯,算有地道特色,係不妨一試之選。查看更多
+ 6
牆上貼有蕃薯粉介紹
頗有特色的四川皮蛋
2011-08-10
关注
今日放工後到這裡吃晚餐~餐廳內牆上張貼~ 點左1 碗無湯撈紅薯扁粉 $18Order時要求多海帶,多酸!!所以加多1個配料已足夠~海帶口感佳,健康的配料!!!酸菜的酸味很自然,唔會太重化學成份的酸味~湯底的配料有花生,炸醬,芽菜呢~紅薯扁粉非常QQQQQ,又極之爽口!!!份量更是超乎想像的多~但因為多酸,越食越開胃,最後差唔多將成碗KO掉~ 呢間餐廳本身sell 四川菜,所以一定要試試四川皮蛋到底是怎麼樣配料四川皮蛋 $4我問過職員呢款配料辣唔辣先order的~原來唔辣的~$4 一整隻皮蛋,再將佢切半放入碗內~皮蛋的蛋黃更是流心的~絕對唔會好滯!! 皮蛋除去流心蛋黃部份,就好似平時食開o既皮蛋咁,但比平時的皮蛋更為QQ!口味較為淡口~幸好我地6:45 pm入座,咁就唔駛等位,但餐廳只有6-7張桌子…否則7pm多到達就要等位lu…查看更多
+ 4
清晰menu
列明非常清晰的薯粉種類!
無湯撈紅薯扁粉(多海帶,多酸) +配菜- 四川皮蛋
很多海帶喔~爽口!
這1隻就是四川皮蛋~
我愛煙「un」扁薯粉~很QQQ
四川皮蛋的流心蛋黃~很有特色
四川皮蛋
little leo
傳統四川風味,抵食!
little leo
2011-07-14
关注
真係好想讚下呢間餐廳!食物好有四川風味,流心皮旦好好食,待應服務有好,就算唔記得攞飲品俾你,你一問佢,就會講晒對唔住!價錢大眾化!我每個月就會去一兩次, 去親都叫一碗粉加涼拌皮旦,口水雞同男友share, 非常飽!!! 查看更多
皮旦
蘿白
關記
地道的酸辣粉
關記
2011-06-30
关注
平時一路都有幫襯開呢間店...一吃之下已經一見鐘情了...裡面老闆娘是地道的四川人, 做出來的味道非常地好, 不像雲南米線那般太酸...隨便選菜,裡面每碗的配料都有肉燥, 海帶, 芽菜...真的很惹口今次點了四川臘腸, 這真是人間美味啊!!!!!!大家下的時候一定要試試四川臘腸, 那是麻辣的...入口像吃普通臘腸, 但嚼落那些麻香就出來了~!!大家不妨去試吓啦~!唯一不好的就是裡面那個胖胖的女侍應太多野講...一面憤世疾俗咁...同D客人講野不夠客氣的=___="查看更多
四川臘腸+水餃+豬頸肉+加底=34
四川臘腸