2011-11-26 632 浏览
好有大酒家feel自家~味好夠咸了一少点上次有吃今次再戰一次這個不及旦白蒸蟹都好鬼大隻全吃下,只剩鱼骨一條上次同朋友來,呢次有家人生日共九人所以選咗半年前吃過這間私房菜,大厦已番新完,靚仔好多,再戰主菜如上 最後一提朱肺湯也是這店的客人至愛,糖水冇變,要改
题外话/补充资料: 家人也說味道都得和勁夠份量,下次再戰要選辣的,因都有好多選擇.水煮,辣籽(今次free咗汽水比我happy)
2011-11-12
帶子花枝片密糖豆
  • 橋底辣蝦
  • 自家雞
2011-06-02 152 浏览
只是夠健康我的最愛咸了一點半個月前已訂位,因有朋友來香港幾天,選這私房菜是freind介紹的,我在食評看過也是OK啦,地點方便呀有mtr,大廈和電梯都是一把年紀,但大廈正在返新,我們共七人坐在大廳有大電視,好有在朋友家吃飯的feel朱肺湯-好湯.黃金蝦不用說推介美食唔係人地話全日主角糯米雞出埸好特別也好味道還有蟹肉西蘭花無乜好講,是晚飯局一班朋友都話可以再來.
魚湯什菌
只是夠健康
apple鬼佬肉good
我的最愛
鮮魚一條
咸了一點
花睢旦白蒸蟹一絕
半個月前已訂位,因有朋友來香港幾天,選這私房菜是
朱肺湯-好湯.黃金蝦不用說推介美食唔係人地話
全日主角糯米雞出埸好特別也好味道
還有蟹肉西蘭花無乜好講,是晚飯局一班朋友都話可以再來.
2011-06-01
花睢旦白蒸蟹一絕
鮮魚一條
apple鬼佬肉good
魚湯什菌
  • 旦白蟹.apple鬼佬肉{泙果咕嚕肉]
2011-06-01 180 浏览
~d味道剛剛好~首先第一碟係黃金蝦.......本身個人比較喜歡食蛋黃,d殼又可以食埋......IMG:4]之後就o黎一碟花雕蛋白蒸蟹.......隻蟹超大隻......d蛋白有花雕味,味道一流~不過略微有d稀,下次可以改善一o下IMG:3]再o黎就係蘋果咕嚕肉,我未試過食用蘋果煮ga~通常都係用菠蘿....haha~又幾得意wor~d apple 都幾爽口ga wor~但可能本身不喜歡酸,但朋友們都話不錯last 一味係魚.....我忘記這條是咩魚了......好滑.......good~最後還有糖水~總括呢間私房菜值得一試,水準都好好...........
[朋友生日想試試私房菜,經朋友介紹星級私房菜之下就打去book臺食飯,
book了位後過了一日有位叫阿ben send o左一份菜單俾我.......
個菜單大多數都係海鮮,正
一共4人,地點都不是太難找........上到去阿ben 安排了一間房給我們~
坐下已經有人攞湯入o黎.......足料雞湯(附圖)IMG:1]
~d味道剛剛好~

IMG:4]
不過略微有d稀,下次可以改善一o下
IMG:3]
最後還有糖水~
總括呢間私房菜值得一試,水準都好好...........
雞湯
2011-05-16
雞湯
  • 黃金蝦
2011-05-24 108 浏览
與好友相聚一心試試新嘢,又見本網食評對呢間私房菜評得不錯就去咗試吓,結果火都嚟。首先環境有獨立房間都OK,但係冷氣不足未食已經流汗,失敗。第二茶水真正用陸羽茶包一個冲足幾壺,正爆。D飯先令人火大,只係用上好普通好普通嘅大陸米又煮得淋,重差過我屋企D飯。以上呢餐5人連加一合共$1210,揾笨都暈,呢D咁嘅質素同菜式,出面普通大排當都好過佢,而且$500內一定掂。
2011-05-10
2011-05-11 83 浏览
約友人去尖沙咀上樓食中式私房菜,兩個星期前已經訂位,非常期待。 舊式大廈,電梯仍然是手拉木門嗰種,又危險又細,幾恐怖! 私房菜裝修非常「住家」,好簡單,有獨立房間,私隱度高,不過略嚴迫。 房間冷氣唔夠,好熱,飲湯嘅時候已經開始出汗,唔多ok!一個人頭要$220再加一,貴咗d,似家常便飯多過似私房菜,一試無防!西洋菜豬肺湯,夠火喉夠味,好掂!萍果咕嚕肉,少少辣夠香夠酸,但豬肉有d韌,萍果好味霸王雞,雞滑略微無雞味,油膩咗d蟹肉西蘭花,蟹肉新鮮拆出,可以黃金蝦,熱辣辣香噴噴上枱,皮薄香脆,okok!蝦子炆海參,海參洗得唔夠乾淨,蝦子味唔見特出,普普通通上湯什菇,份量多,比較肥膩!白飯,比較濕無飯香,麻麻地
西洋菜豬肺湯,夠火喉夠味,好掂!
萍果咕嚕肉,少少辣夠香夠酸,但豬肉有d韌,萍果好味
霸王雞,雞滑略微無雞味,油膩咗d
蟹肉西蘭花,蟹肉新鮮拆出,可以
黃金蝦,熱辣辣香噴噴上枱,皮薄香脆,okok!
蝦子炆海參,海參洗得唔夠乾淨,蝦子味唔見特出,普普通通
上湯什菇,份量多,比較肥膩!
白飯,比較濕無飯香,麻麻地
上湯什菇
萍果咕嚕肉
蟹肉西蘭花
2011-05-10
蟹肉西蘭花
2011-05-07 48 浏览
1/4 友人從澳洲返港, 之前一早訂好了龍泉, 但是因為佢地既錯誤, 我要係 31/3 四圍打電話 Book 台食飯, 真係好嬲! 好彩最後都搵到另一間!Ben 好有 heart send 個菜單比我, 食物比想像中一般, 每人收 $220 + 10% service charge, 又唔包野飲又要加 10%, 可能之前預左食另一間, 有比較啦! 變左覺得又好似唔係好值呢個價錢!10 人餐 花雕旦白蒸蟹 - 一般黃金蝦 - 一般清蒸海班 - 一般蟹肉扒西蘭花 - ok霸王雞 - 可以, 不過冇咩雞味鮮魚湯什菌 - ok蘋果咕嚕肉 - 最多人食油鹽手花甲 - 一般大白菜朱肺湯 - ok糖水 - ok
Ben 好有 heart send 個菜單比我,

10 人餐
花雕旦白蒸蟹 - 一般
黃金蝦 - 一般
清蒸海班 - 一般
蟹肉扒西蘭花 - ok
霸王雞 - 可以, 不過冇咩雞味
鮮魚湯什菌 - ok
蘋果咕嚕肉 - 最多人食
油鹽手花甲 - 一般
大白菜朱肺湯 - ok
糖水 - ok
2011-04-01
2011-03-23 14 浏览
之前在團購網買左Coupon, $148一位食中餐, 有兩個meun可選擇, 因為我有朋友唔食牛, 所以就選擇左冇牛的餐!環境原來間鋪係唐樓, 一去到就好似去左人地屋企咁。地方唔算大, 有3間房, 而我地就坐"廳".環境幾舒服~服務~ 不錯~ 食物 豬肺湯我不是十分喜愛食豬肺, 但這裡的豬肺湯不錯, 清清地!花雕蛋白蒸蟹這裡的招牌菜, 果然名不虛傳。蟹夠大隻, 又多蟹黃, 又多肉。d蛋白好香花雕味, 而且很滑, 仲滑過山水豆腐花蒜茸蝦蒸飯個飯好大好大好大個, 8個人都食唔哂~個飯都蒸得幾香, 蝦雖然比較細隻, 但好新鮮!黃金蝦好多好多好多蛋黃, 每隻蝦都充滿了蛋黃, 好味~食完膽固醇實超標 清蒸海班條魚夠新鮮, 而且蒸的時間剛好, 魚肉剛好離骨!蜆介炸魚球 大大粒, 幾好味! 而且很少細骨, 不錯~蘋果咕嚕肉有創意我鐘意平時通常只會用菠蘿配咕嚕肉, 但今次用蘋果, 很特別, 而且好好味!蒜茸炒西蘭花okay! 蒜茸幾香, 而且唔太油膩~雪梨燉雪耳清清甜甜, 幾好味, 不個每人得半碗仔, 太少了!****整體都很好, 下次會再來*****
因為我有朋友唔食牛, 所以就選擇左冇牛的餐!

原來間鋪係唐樓, 一去到就好似去左人地屋企咁。
地方唔算大, 有3間房, 而我地就坐"廳".
環境幾舒服~

~ 不錯~

食物

豬肺湯

我不是十分喜愛食豬肺, 但這裡的豬肺湯不錯, 清清地!

花雕蛋白蒸蟹

這裡的招牌菜, 果然名不虛傳。
蟹夠大隻, 又多蟹黃, 又多肉。
d蛋白好香花雕味, 而且很滑, 仲滑過山水豆腐花

蒜茸蝦蒸飯

個飯好大好大好大個, 8個人都食唔哂~
個飯都蒸得幾香, 蝦雖然比較細隻, 但好新鮮!

黃金蝦

好多好多好多蛋黃, 每隻蝦都充滿了蛋黃, 好味~
食完膽固醇實超標

清蒸海班

條魚夠新鮮, 而且蒸的時間剛好, 魚肉剛好離骨!

蜆介炸魚球

大大粒, 幾好味! 而且很少細骨, 不錯~

有創意我鐘意

蒜茸炒西蘭花

okay! 蒜茸幾香, 而且唔太油膩~

雪梨燉雪耳

清清甜甜, 幾好味, 不個每人得半碗仔, 太少了!

****整體都很好, 下次會再來*****

蜆介炸魚球
蒜茸炒西蘭花
2011-03-13
黃金蝦
閒來聚餐多為五至十位的我,22天前首度蹅足”星級私房菜”,第一感覺是地段一流,位於尖咀墈富利士道,正是我跟友人常到的地點,Good喎!之後去玩亦方便!怎料入口相當難找,在中國銀行對面一個不起眼的大廈入口,而舊式電梯亦叫我感到有點繁華中一點破舊之感,門面也毫無裝潢並不吸引,心想私房菜就是跟一般食肆閣樓一樣,圓枱排櫈,只求食品素質取勝即可,幸而我於飲食之道毫不揀擇,也無須依據排場而論,又睇吓點?!甫入門口,大廳中攞設有花心思,叫我始料不及,雅致均稱,家居feel表現無遺.上菜前我較愛不含味精的簡單湯水,重點希望放到主菜之上,然而豬肺亦十分搶口,配合特製醬油先暖暖胃,十分合適.22天前初次品嚐這道菜,選蟹有花功夫,蛋白尤如吃山水豆腐花般,酒香蛋滑,百吃不厭,必然首選,唻三次叫三次.老闆娘推介,今番再臨明知會弄得飽肚仍要再點,其鮮香甜美,可口留香之感不能忘懷,嚐過後可再加醬油潻食,飯桶至愛.黃金蝦著重蛋黃夠秤,蝦質夠鮮,今日食得到!這價錢食到斑,無話可說,然而住家Feel亦可選材較便宜之大魚如紅油魚,只要蒸得夠滑,效果更佳.雜菌魚湯是一驚喜,貎不驚人的它在此時候出現,正正令我可減低重份量之感,

大廳清雅自然,不花巧,甚有高尚家居飯廳Feel

豬肺西洋菜湯

招牌主打:花雕蛋白蒸玉蟹,百吃不厭.

蒜茸蝦蒸飯,一個字:鮮!

黃金蝦著重蛋黃夠秤,蝦質夠鮮,今日食得到!
黃金蝦,落料毫不留手,見血管即封,夠quota就叫.

雜菌魚湯是一驚喜,貎不驚人的它在此時候出現,正正令我可減低重份量之感,稍為清清胃,魚湯十分鮮甜,汽水啤酒隨即靠邊站.
清蒸海上鮮/雜菌魚湯

其中友人最愛食菜,老闆娘誠意炮製二道菜式滿足友人,應記一功!
賣相俱佳,惜鵝掌未夠入味只吃到鮑汁,略為失色.
西蘭花煮得恰到好處,然而口味則見人見智,未能滿足我朋友愛吃爽口西蘭花之口感,我則剛剛好(偷笑)

鮑汁鵝掌小棠菜/花枝片帶子西蘭花

特別推介給我們的沙薑雞,肉質未至一級,沙薑算不上入味,未知是太飽還是我嘴雕之故,食剩最多就係佢.
沙薑雞

最後送上糖水”雪耳杏人霜”教我們清一清胃,一眾滿載而歸.
當中環境自在優悠之感再加一分,而老闆娘尤如一個會搞氣氛的管家一般悉心照顧應記一功,22天內到來3次不無道理,三班朋友都有意再臨.叫我破例的三來三點之菜式,相信本人第四次來臨時還是會點,而且價錢較一般便宜,每位約$230,自覺可以加碼點選心水菜餚考考師傅功力增添趣味.
2010-12-30
大廳清雅自然,不花巧,甚有高尚家居飯廳Feel
豬肺西洋菜湯
招牌主打:花雕蛋白蒸玉蟹,百吃不厭.
蒜茸蝦蒸飯,一個字:鮮!
黃金蝦,落料毫不留手,見血管即封,夠quota就叫.
清蒸海上鮮/雜菌魚湯
  • 花雕蛋白蒸玉蟹,蒜茸蝦蒸飯,雜菌魚湯
2010-12-10 3 浏览
唔妳意思係真係無相~因為食個時係幾月前~而且個手機入左廠,咩都無晒呢間野我去食左3次,都keep到水準~豬肺湯好好飲,而且係足料無落味~我地飲完叫多round,原來真係得架~蛋白蟹我只係首次去食左~之後我改左做薑蔥炒~食到的友仔連disk都反埋= =黃金蝦真係得,好唔錯~不過食完有的罪惡感~xdxd雞都好得,但我次次去食的名堂都唔同~各有各好啦~糖水我覺得甜左少少,可我唔好甜~總之呢間野,我會再去食~
唔妳意思係真係無相~
因為食個時係幾月前~而且個手機入左廠,咩都無晒

呢間野我去食左3次,都keep到水準~

黃金蝦真係得,好唔錯~不過食完有的罪惡感~xdxd

雞都好得,但我次次去食的名堂都唔同~各有各好啦~

糖水我覺得甜左少少,可我唔好甜~

總之呢間野,我會再去食~
2010-10-17
2010-12-07 3 浏览
朋友聚會初試私房菜,地点在尖沙咀,地点方便地鉄站岀口名叫星級私房菜入來格局甚有家庭感覺,地方雖小但有二小房,一大房及廰幾舒服 友人先到肚餓先叫小食蜆介炸魚球 ,魚球新鮮美味,絕無細小魚骨低讚!花膠雞腳湯足料無味精夠憹味,唯花膠已溶曬看不見.蛋白花雕蒸蟹,賣相漂亮蛋白蒸完重好似豆付花般滑十分有功力,勁!炸子雞在這樣爐頭製作難及酒家,但已不錯,下次可試糯米蠰雞清蒸東昇班,魚新鲜加時間剛好,好難唔好食,此價錢有班食十分超值.蘋果咕嚕肉友人十分喜愛,通常用波蘿做咕嚕肉,原來蘋果同咕嚕肉都係老友.蒜蓉开邊虾蒸飯,虾嘅鮮味流曬落飯到鮮到不得了,但有些友人覺飯太軟.要硬些可早提声還有棘酒煮東風縲及鮮淮山露筍帶子粒同埋火焰蝦,火焰蝦堂卓上即製好有氣氛但覺酒味太濃,鮮淮山露筍帶子粒,露筍好味可惜帶子太細粒不適合上枱總括來講今次一行八人每人二佰多元又班、又蟹、又虾,味味有番咁上下廚功,值得大力推介.
朋友聚會初試私房菜,地点在尖沙咀,地点方便地鉄站岀口

花膠雞腳湯足料無味精夠憹味,唯花膠已溶曬看不見.

炸子雞在這樣爐頭製作難及酒家,但已不錯,下次可試糯米蠰雞

2010-12-03
  • 花彫蛋白蒸蟹
  • 蒜蓉开邊虾蒸飯
  • 蘋果咕嚕肉
友人飯局,這次搞搞新意思,來到這間位於尖沙咀舊式大廈內的中式私房菜館「星級私房菜」,靜靜地在一間細小的廂房中一邊吃晚飯,一邊聚舊。這間私房菜館身處的大廈,所用的仍是早期使用的舊式趟門老爺電梯,上到五樓出電梯後,右面的一個彷如住家的門口所在,便是這間中式私房菜館了。這私房菜館地方其實頗細,同一時間所能招呼的客人著實有限。除了這夜我們幾位友人吃飯的小房間外,就只得另一間較大的房間和較為闊落的大廳中可以用來做生意招呼客人。 1)「豬肺湯」(6分)最先上桌的是「豬肺湯」。這湯的豬肺雖則不多,但煲得火候不錯,湯味清甜,不覺有下味精,先給人一個良好的印象,也令自己對這頓私房菜增添了期望。2)「黃金蝦」(8分)「黃金蝦」跟著來到。沾滿鹹蛋黃的海蝦鹹香惹味,送飯一流。(雖然這晚我沒有叫白飯吃)3)「蛋白花雕蒸蟹」(8分)這道賣相漂亮的菜式水準不俗,蛋白蒸得甚為嫩滑,好吃!原隻上碟的肉蟹雖然因為多人分吃的關係,自己分到的不太多,不過蟹鉗與蟹身的肉都頗鮮甜,也帶有少許的花雕酒香,不錯!4)「油鹽水中蜆」(5分)以油鹽水浸著微帶辣味的蜆數量並不太多,味道也只是普通,是這晚其中一道較為平凡的菜式。5)「清蒸

1)「豬肺湯」(6分)

我的豬肺湯

2)「黃金蝦」(8分)
黃金蝦」跟著來到。沾滿鹹蛋黃的海蝦鹹香惹味
,送飯一流。(雖然這晚我沒有叫白飯吃

黃金蝦

3)「蛋白花雕蒸蟹」(8分)
這道賣相漂亮的菜式水準不俗,蛋白蒸得甚為嫩滑,好吃

花雕蛋白蒸蟹

4)「油鹽水中蜆」(5分)
油鹽水中蜆

5)「清蒸老虎斑」(7分)
這老虎斑蒸得火候尚佳,魚肉尚嫩,蘸上蒸魚鼓油後連蔥同吃,也頗為好味

清蒸老虎斑

一桌都是海鮮

6)「清炒時蔬」(7分)
在吃過多道海鮮菜式之後,來一碟清淡的素菜是最佳的安排。這菜心雖說是清炒,但味道不俗,菜心亦十分軟腍,好吃

清炒時蔬

7)「魚湯雜菌」(7分)
接著來的又是另一道素菜菜式。這「魚湯雜菌」中的魚湯十分香濃,彷如魔術師般把放於其中的雜菌變得美味非常,佳

魚湯雜菌

8)「鮮淮山露筍帶子粒」(4分)
整晚中最平凡而味道一般的菜式
,味道既淡,也沒有什麼獨特的地方。
鮮淮山露筍帶子粒

9)「糯米雞」(9分)
這道壓軸出場的大菜最給人帶來驚喜
。剛上桌時以整張荷葉包裹著,未見廬山的「糯米雞」由食店主人揭開之後,只見整隻外皮泛著油光的雞原隻躺在裡面靜待宰割
。經過一番解剖之後,各人均分得所需。這雞不僅雞髀和雞翼部分十分嫩滑入味,連雞胸也絕不嚡口,端的是水準之作
。至於藏於雞身內的糯米飯則甚為軟熟,加上花生和蔥同吃,食味也不錯呢

糯米雞

10)「雪梨燉雪耳」(5分)
九道菜式吃罷,飯局已屆尾聲。這時候最後一道甜品雪梨燉雪耳」隨即奉上。這清潤的甜品甜味不濃,一眾友人雖已吃得甚飽,仍能把它一掃而空。不過這甜品中的雪梨只是切成碎粒,雪耳也不太多,水準只是一般而已,未算得是佳作。
雪梨燉雪耳

雖說這頓私房菜並非全部菜式都能有上佳的水準,不過仍有個別的菜式水準頗為不俗,而且這裡的房間雖然比較細小,但正好讓我們在這無拘無束,無人騷擾的環境中暢敘一番,也算是一次愉快的飯局呢

希望下次大家可在另一間更有水準的食肆中再次聚會吧!
糯米雞
  • 蛋白花雕蒸蟹,黃金蝦,糯米雞
2010-10-05 2 浏览
超正!今次同阿媽慶祝生日!想黎lee間好耐ga la...但一直無時間因為之前見到U MAGAZINE介紹, 話D 料係即日買即日煮,所以心郁郁好想去試下我地果日叫左8個送火焰蝦好得意! 個廚師即場係我地面前用火燒蝦同炒蝦我從來都未見過......好刺激!又有表演, 又有野食唯一美中不足就係酒味濃d, 但係好香值得一試!仲有一個水煮牛肉! 夠味! 夠麻辣!!比街口間xxxxx正宗川菜好食勁多!!之後黎果個蛋白蒸蟹......真係無得嘆!果蛋白超滑....一d都唔老, 隻蟹又鮮! 幾個人食都夠分!本來見到隔離枱叫左隻糯米雞阿媽又話好想食因為果隻糯米雞都幾大, 好似好夠料咁但原來要預訂!我地諗住下個月再凍d再去食!!!聽聞仲有我至愛ge例湯!今次一次六人每人2百蚊食到8個送超抵!!!!!BTW.......遲D先up相....誠意推薦比各位兄弟好姊妹!!!
超正!
今次同阿媽慶祝生日!
想黎lee間好耐ga la...但一直無時間
所以心郁郁好想去試下
我地果日叫左8個送
火焰蝦好得意! 個廚師即場係我地面前用火燒蝦同炒蝦
我從來都未見過......好刺激!
又有表演, 又有野食
唯一美中不足就係酒味濃d, 但係好香
值得一試!

仲有一個水煮牛肉!

夠味! 夠麻辣!!比街口間xxxxx正宗川菜好食勁多!!
之後黎果個蛋白蒸蟹......真係無得嘆!
本來見到隔離枱叫左隻糯米雞
阿媽又話好想食
因為果隻糯米雞都幾大, 好似好夠料咁
但原來要預訂!
我地諗住下個月再凍d再去食!!!
聽聞仲有我至愛ge例湯!
今次一次六人
每人2百蚊
食到8個送
超抵!!!!!
BTW.......遲D先up相....
誠意推薦比各位兄弟好姊妹!!!

2010-10-02
  • 火焰蝦
  • 水煮牛肉
  • 蛋白蒸蟹
  • 例湯
2010-07-24 11 浏览
一行八人, 在黑色暴雨下第一次去食私房菜上到樓門口沒有寫店舖名, 只有貼上幾粒星星, 唔敢按門鐘, 怕係一樓一鳳, 所以打電話比朋友問佢,,, 環境雖然麻麻地, 不過都有私人空間提供, 否則我哋一定嘈死人食物的味道都幾好, 好有住家feel
2010-07-22
水蛋蒸蟹
鮑魚仔
黃金蝦,,,, 好好味, 食到停唔到口
芝麻雞,,, 又香又滑^^
好味道,,,, 不過比較辣, 有D朋友仔食唔到
鮮甜,,,, good ^^
  • 黃金蝦
  • 芝麻雞