5天前 27 浏览
   在尖沙咀  The ONE,  地點高尚, 交通方便.   今晚朋友請我吃飯,   步入餐廳,  環境豪華舒適. 樓底特高, 裝修靚,  剛巧遇上大禮堂有婚宴, 看見華麗燈飾,  舞臺寬闊,  在此舉行喜宴, 大聚會, 真是一流. 裙式椅套,  甚為美觀.   看著維多利亞海港飲宴, 精神舒暢 !室外還有露台, 觀景拍照合用.打卡, 吸煙也非常好.回到餐廳, 我們吃晚飯的餐桌上擺設好整齊.    服務員笑容滿面, 服務很好,侍應先開茶送來餐牌.   水滾茶靚   餐牌有名貴白胡椒蟹, 海產, 龍蝦, 鮑魚.....也有撚手 春季順德菜,  廚師精選三寶,  震撼價 $ 880-,  潮式凍加拿大珍寶蟹,  燒鵝皇, 我們喜歡.第一道菜上菜了,   遠年陳皮香烤燒鵝皇,  配陳村粉底.  秘制燒鵝酸梅醬. 燒鵝脆皮,  賣相好,上檯仍帶溫熱, 香氣撲鼻.  燒鵝好肉,  鵝皮脆脆,  鵝肉厚厚,  少脂肪.  入口含陳皮香, 口感真滋味.順德陳村粉,   薄又稔滑,  沾上燒鵝汁, 分外好食 蔥油蒸咸鮮海馬友 (一夜幹)   鮮馬友魚鹽醃, 經過一夜, 伴上薑絲青蔥,   魚貌鮮明
[星海.譽宴]   在尖沙咀  The ONE,  地點高尚, 交通方便.   今晚朋友請我吃飯,   步入餐廳,  環境豪華舒適.
室外還有露台, 觀景拍照合用.
打卡, 吸煙也非常好.
侍應先開茶送來餐牌.   水滾茶靚

餐牌有名貴白胡椒蟹, 海產, 龍蝦, 鮑魚.....
也有撚手 春季順德菜,
燒鵝脆皮,  賣相好,上檯仍帶溫熱, 香氣撲鼻.
遠年陳皮香烤燒鵝皇
順德陳村粉,   薄又稔滑,  沾上燒鵝汁, 分外好食
 蔥油蒸咸鮮海馬友 (一夜幹)   鮮馬友魚鹽醃, 經過一夜, 伴上薑絲青蔥,   魚貌鮮明, 賣相不俗.
蔥油蒸咸鮮海馬友 (一夜幹)
魚脂豐富, 肉質緊密結實,  少骨,
送潮式凍加拿大珍寶蟹一隻,  蒸花雕蛋白. 熱騰騰送上, 立即聞到花雕酒香.
潮式凍加拿大珍寶蟹一隻
蟹蓋紅卜卜 , 蟹肉白嫩多汁,  豐富蟹膏,
潮式凍加拿大珍寶蟹一隻, 蒸花雕蛋白
肉質鮮甜.
蟹鉗肉至正.
沾薑醋醬,  蟹肉更鮮美.
蒸蛋白非常順滑, 有蟹香, 蛋香, 花雕酒香.
飯後敬送甜品, 紅豆沙, 真貼心.  紅豆煲得十分軟淋起沙.  真不錯.
紅豆沙
食物足料好味, 廚藝吾錯.  下次會再來.
遠年陳皮香烤燒鵝皇
蔥油蒸咸鮮海馬友 (一夜幹)
潮式凍加拿大珍寶蟹一隻, 蒸花雕蛋白
  • 蒸花雕蛋白
2024-05-21 216 浏览
昨日 520,  又糸結婚好日子, 我陪朋友去  星海.譽宴 (The ONE)  落訂金.   他將十月結婚正忙於安排宴客.   這間酒家,  裝修美侖美奐, 宴客大禮堂豪華瑰麗, 燈飾靚, 有華麗舞台,  好有氣派.落地大玻璃窗, 從高處看見美麗的香港夜景, 抬頭可見天上星際.  名符其實    還設有戶外露台,  打卡至正.並有梳化座位,  吃晚飯之餘可以欣賞維港海景, 真理想. 酒樓好旺, 今晚有婚宴, 我們晚飯坐偏廳, 侍應服務專業, 禮貌非常好, 先送上熱茶小食 , 並介紹今期餐單.廚師精選三寶,  震撼價每份880-,   好豐富啊, 有 蟹, 魚同燒鵝.  我們立即落單.   粵菜推介, 有龍蝦,  鮑魚, 燉湯, 翅, 乳鴿, 胡椒蟹,  名貴抵食.  自己品嚐或請朋友也適合廚師精選三寶上菜了,  遠年陳皮香烤燒鵝皇, (例牌) 配陳村粉底,   熱辣辣, 香噴噴,  鵝肉厚而不肥,   配有秘制燒鵝酸梅醬.燒鵝例牌, 份量足, 鵝皮脆脆, 鵝肉厚厚, 少脂肪,  滲出陣陣遠年陳皮香,  燒鵝入口肉質稔香, 沒有半點膻味,  脆皮底下的鵝肉好鬆軟.  點些酸梅醬很滋味
落地大玻璃窗, 從高處看見美麗的香港夜景, 抬頭可見天上星際.  名符其實 [星海]
還設有戶外露台,  打卡至正.
並有梳化座位,  吃晚飯之餘可以欣賞維港海景, 真理想.
遠年陳皮香烤燒鵝皇, 配陳村粉
燒鵝例牌, 份量足, 鵝皮脆脆, 鵝肉厚厚, 少脂肪,  滲出陣陣遠年陳皮香,  燒鵝入口肉質稔香, 沒有半點膻味,  脆皮底下的鵝肉好鬆軟.  點些酸梅醬很滋味.
燒鵝墊底系陳村粉, 來自正宗出產地順德,  好爽滑, 薄又軟, 沾上遠年陳皮香燒鵝汁, 好味.
潮式凍加拿大珍寶蟹一隻 (約斤半)  花雕蛋白蒸每隻另加 $50.
海鮮中, 我們特別喜歡食蟹,  因為蟹肉好鮮甜.  蒸蟹後的汁再加上蛋白及花雕酒去蒸, 花雕酒帶來滿滿酒香, 上檯已傳聞了.
潮式凍加拿大珍寶蟹一隻
珍寶蟹, 有份量, 蟹蓋紅卜卜, 非常吸引.
蟹肉肉質細緻, 鮮嫩多汁, 柔嫩粉白, 超鮮甜 , 蟹鉗多肉, 搭配薑醋沾醬入口,  蟹肉更鮮美.
蟹蓋有膏,  蟹膏甘香滑溜.   食得真滋味.
花雕酒中和蟹肉的寒性, 也增添香氣,  滑嫩的蛋白口感細緻順滑.
花雕蛋白蒸
蟹肉鮮甜, 大家慢慢食, 細細品嘗.
蔥油蒸鹹鮮海馬友 (一夜乾)   廚師有智慧把鮮魚鹽醃, 經過幾個鐘頭至過夜,  因而成名為 (一夜乾).
蔥油蒸鹹鮮海馬友 (一夜乾)
馬友魚好大條,  廚師已先刀切馬友魚開兩邊,  蒸得時間剛剛好, 伴上薑絲青蔥, 馬友魚肉多骨少, 魚肉細滑, 油豐味濃,  長者兒童也岩食.
餐後送每人一碗 紅豆沙, 好熱, 好綿, 甜度剛好.
紅豆沙
星海.譽宴 (The ONE),   地方環境靚, 招呼好,  食材廚藝有心得, 交通極方便, 適合婚宴聚餐, 生日晚飯及平時飯局也不錯.
遠年陳皮香烤燒鵝皇, 配陳村粉
花雕蛋白蒸
蔥油蒸鹹鮮海馬友 (一夜乾)
  • 遠年陳皮香烤燒鵝皇
  • 配陳村粉
2024-05-20 151 浏览
位於尖沙咀The One 我最喜愛的酒樓,享受廣闊的維港景色,為用餐增添了一份浪漫氛圍。整體氛圍優雅,場地寬敞,更適合擁有一流婚宴。擁有無柱位設計,使空間更加通透,婚禮台也給予足夠的空間,符合婚宴場所的需求。😍菜色推介砂鍋魚頭煲🩷🩷🩷魚頭煎得香口,入口滑嫩,帶來滿滿的鮮甜味道。 陳皮香烤燒鵝王🩷🩷🩷🩷鵝皮酥脆,肉質鮮嫩,配合陳皮香氣,展現了烤鵝的精湛烹飪技巧。😍蒜心炒黃鱔🩷🩷🩷黃鱔爽滑多汁,蒜蓉的香氣搭配得宜,是一道濃郁的下飯佳餚。😆南乳雜菜煲🩷🩷🩷南乳的獨特風味融入各式時蔬,燉煮出的湯汁鮮甜可口,清爽又開胃。招牌白胡椒蟹🩷🩷🩷🩷重點推介菜色之一,蟹肉鮮甜爽脆,白胡椒提味恰到好處,每一口都讓人回味無窮。😍😋甜品🩷🩷🩷酒樓奉送糖水,紅豆沙作結尾,濃郁香甜,正😘整體而言,除飽覽維港景色,優美的環境和一流的服務外,其精湛的廚藝呈現出一系列極具特色的菜色,讓人留下難忘的美食印象。特別推薦招牌白胡椒蟹,絕對大家值得一試。

菜色推介

砂鍋魚頭煲🩷🩷🩷
魚頭煎得香口,入口滑嫩,帶來滿滿的鮮甜味道。

陳皮香烤燒鵝王🩷🩷🩷🩷

蒜心炒黃鱔🩷🩷🩷
黃鱔爽滑多汁,蒜蓉的香氣搭配得宜,是一道濃郁的下飯佳餚。😆

南乳雜菜煲🩷🩷🩷

招牌白胡椒蟹🩷🩷🩷🩷

甜品🩷🩷🩷
酒樓奉送糖水,紅豆沙作結尾,濃郁香甜,正😘

2024-05-08
2024-05-09 389 浏览
在繁忙都市中,「星海」就像一道閃耀的星河,店內的裝潢優雅高貴,還能飽覽美麗的香港夜景,作為宴客和擺筵席都是絕佳場所。精緻的菜餚和優雅的氛圍吸引不少食客,當然我都是席客。餐牌上都很多選擇,有拿手粵菜、特惠孖寶菜式和春季順德菜,任君選擇。紅燒皇子乳鴿乳鴿選用了品質上乘的幼鴿,肉質鮮嫩多汁。紅燒工藝將鴿皮燒得赤紅甘香,這種粤式傳統菜式,每一口都讓人回味無窮。鐵板胡椒煎焗大肉蟹上菜時大肉蟹盛放在鐵板上,店員再淋上特製的胡椒醬汁,即時香氣四射,咋咋作響,煙霧瀰漫。 肉蟹肉質扎實鮮味,再配合胡椒汁的辛香與蟹肉的鮮甜相得益彰。火焰鹽焗羅氏蝦這道菜完全是視覺與味覺的雙重享受。羅氏蝦在海鹽和香料焗製過程中完全吸收了咸香料的精華,再淋上香噴噴花雕酒後點火,增添了幾分戲劇性。蝦肉緊實而富有彈性,蝦頭還有甘香蝦膏,滿滿的海洋風味。香烤脆皮三黃雞半隻三黃雞的選用保證了肉質的優質,而獨特的香料搭配使得雞肉的味道層次分明。雞皮脆香與嫩滑的雞肉形成了鮮明的對比,令人難以忘懷。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子皇的鮮甜與蒜蓉的辛香交織在一起,再加上粉絲吸收了所有的精華,這道菜的味道豐富而複雜,是一道令人驚喜的佳餚。總括來說,「星海」
紅燒皇子乳鴿

火焰鹽焗羅氏蝦

香烤脆皮三黃雞半隻

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

總括來說,「星海」不僅是一家高質食市,更是一個味覺藝術的殿堂。每一道菜都是廚師精心製作的藝術品,每一口都讓人感受到食材原始的美好,能滿足你我的胃。

用餐时段
2024-04-03 1425 浏览
星海是有氣派中菜廳,270度落地大玻璃,可以走左露台,💘無死角欣賞維港海景,尖沙咀夜色盡收眼底,華麗的舞台適合婚宴聚餐,晚市套餐囊括美味佳餚,令人食指大動。🌈晚市C餐 $380/位星海三小福蜜汁黑豚肉叉燒、拍蒜青瓜、舟山芝麻海蜇肥美的豚肉叉燒,帶有啖啖蜜汁甜香,滋味而不油膩,肉汁在口中散發。青瓜爽脆多汁,有惹味蒜香之餘,清新味蕾。海蜇爽口,一梳梳的,帶麻油香氣又鮮味。🦐金沙蝦球金黃色的蝦球,以點心籠盛上,入口彈牙,被滿滿的鹹蛋黃包裹著,外脆內爽彈,甘香邪惡,咸香滋味,愈吃愈過癮!🥘花旗參花膠湯花膠燉湯火候十足,花膠燉至黏糯,充滿的骨膠原,十分䁔胃。 入口鮮味突出,加上花旗參的甘香,滋補養顏。 😍鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉咕嚕肉外脆內軟,醬汁酸甜開胃,入口軟腍鬆化,還有三色椒和菠蘿果肉,🥢使人垂涎。😋頭抽珍菌炒龍躉球炒龍躉肉身綿厚,魚皮黏糯挺身,魚肉爽彈,鮮香滋味。加上嫰綠的蜜糖豆,清甜解膩。🍴蠔皇原隻鮑魚伴天白菇鮑魚厚實圓潤,輕輕用刀切開,質地滑溜,入口帶嚼勁,慢慢細味品嚐。鮑魚沁出純樸鮮香,加上蠔皇汁的提鮮,回味窩心。🥘窩燒薑米雞粒炒飯熱鍋傳來熱霧香氣,炒飯粒粒分明,加上薑米,口感爽脆,風

🌈晚市C餐 $380/位
星海三小福
蜜汁黑豚肉叉燒、拍蒜青瓜、舟山芝麻海蜇

🦐金沙蝦球

🥘花旗參花膠湯

😍鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉

😋頭抽珍菌炒龍躉球

🍴蠔皇原隻鮑魚伴天白菇

🥘窩燒薑米雞粒炒飯
熱鍋傳來熱霧香氣,炒飯粒粒分明,加上薑米,口感爽脆,風味十足。雞粒大顆彈牙,濃香吸引。

🍰精美甜品:椰絲芒果卷
芒果卷入口軟綿,內裏填滿香甜芒果肉,灑上椰絲,令人甜絲絲。
✨炸乳鴿68
乳鴿新鮮炸起,外皮香酥熱燙,肉汁鮮嫰多汁,油香散發口腔
今天到尖沙咀逛街購物,順道到位於The ONE 的「星海」飲下午茶。酒樓在18樓全層,升降機直達。一步出升降機便是一個皇者氣派的大廳,超高樓底,裝修豪華。設有舞台,是理想的婚宴場地和聚會飯局的好地方。最震撼的是酒樓有個特大空中花園,可以飽覽維港270°海景,更有户外枱椅可供用餐,居高臨下,城中少有。下午茶的點心選擇真多,而且價錢優惠。“味菜銀杏胡椒豬肚煲”,熱焫焫奉上,材料除了豬肚,還有白果、雲耳、甘筍、西芹等。豬肚腍軟,沒有羶味,胡椒湯調味得宜,微辣暖胃。“蜜汁黑毛豬叉燒”,肉質甘香爽口,肥瘦比例均勻,燒汁惹味,再配上可口的納豆,更加相得益彰。“胡麻醬雞絲粉皮”,爽滑粉皮,配有雞絲及香甜的麻醬,口感味道確有驚喜。“十年陳皮焗香麻叉燒酥”,外皮特別酥脆,加上香口的芝麻,美味的叉燒餡料,是必食的點心。“香茜黑毛豬叉燒腸粉”,腸粉幼滑,叉燒爽口,調味得宜。“QQ黑糖薑汁糕”,薑味濃郁,口感不錯,是可口的甜點。“迷你蝦乾珍珠雞”,味道特別,鹹香味的珍珠雞。欣賞完維港味景,食過豐富下午茶,意猶未盡,下次再嚐這裏新出的點心。
下午茶的點心選擇真多,而且價錢優惠。
“香茜黑毛豬叉燒腸粉”,腸粉幼滑,叉燒爽口,調味得宜。
“QQ黑糖薑汁糕”,薑味濃郁,口感不錯,是可口的甜點。
“迷你蝦乾珍珠雞”,味道特別,鹹香味的珍珠雞。
  • 胡椒豬肚煲,雞絲粉皮,叉燒酥,蜜汁叉燒
2024-05-24 0 浏览
之前都去過星海.譽宴參加婚禮,原來呢到仲係飲茶食飯SHOPPING 歇腳好地方!!!!呢度個view真係一流,係香港市區少有飲茶食飯都可以睇到270度海景ge地方😻每晚八點仲可以遠望到幻彩詠香江!!!一邊食飯一邊睇,勁有feel!🦀招牌白胡椒大肉蟹用鐵板上,滋滋聲!隻胡椒蟹好大隻,肉質厚實啖啖肉!有胡椒辛香同蟹肉鮮甜味~~🐦脆皮乳鴿皮色金黃,咬菠好Juicy ar 🌱蒜蓉菜芯色水嫩綠💚唔鞋口~

🦀招牌白胡椒大肉蟹

🐦脆皮乳鴿
皮色金黃,咬菠好Juicy ar

🌱蒜蓉菜芯
色水嫩綠💚唔鞋口~

2024-05-11 24 浏览
親戚請食飯, 首先一個煲仔翅, 個煲仔翅只得胡椒粉味, 完全飲唔到高湯, 街邊碗仔翅畀佢更加好味, 白切雞又唔新鮮, 龍蝦又係冇味, 蒸鮑魚有硬到死應該係overcooked, 成餐飯最好食就係咕嚕肉, 廚師應該係大排檔出嚟嘅, 高級菜唔掂, 畀咁多錢食埋啲咁嘅嘢,我唔會介紹任何一個朋友及親戚再去嗰度食飯消費! 問啲侍應點解同我落胡椒粉, 佢哋話係廚師落唔關佢事嘅, 同佢哋講啲未有問題佢哋又話係咁嘅, 但菜牌上我又唔見佢寫係胡椒魚翅!
2024-05-11 29 浏览
今日和朋友於尖沙咀逛完街,晚上和朋友聚會,撐下枱腳,順便歇下腳。餐廳吊燈及裝飾很美輪美奐,難怪有時因為有婚宴、宴會等,夜晚晚市不開放予一般食客。而且餐廳有多角度海景,露台可以看到靚景。差不多八點,更可以欣賞到幻彩耀香江表演。至於食物,亦令人滿意。龍蝦用了煎焗的方式,加上胡椒洋蔥,而且用了鐵板,香噴噴,熱辣辣。澳洲龍蝦爽口又彈牙,啖啖肉,每一口都充滿胡椒香味。紅燒乳鴿色澤誘人,外薄肉質,香脆的外皮,加上惹味的鴿肉,令人回味無窮。蒜芯炒黃鱔亦充滿驚喜,青蔥翠綠的蒜芯爽口清脆,而黃鱔爽口有嚼勁。
好友飯聚,平靚正之餘,最理想還要交通方便,環境優美。尖沙咀的星海.譽宴就全中,的確是開飯聊天的最佳選擇。此外,它還有半露天大露台,有著一望無際的大海景,最適合舉行婚禮派對 🎉😍😍露台設有梳化及小茶几,輕酌幾杯,風花雪月一番,賞心樂事!這樣的絕美的維港夜景,真的要多看幾眼 💖💖回來正題,點了鐵板胡椒煎焗大肉蟹 $638,是夜的精彩美食巨型蟹鉗,識食一定係食蟹鉗,厚肉好味。胡椒蟹夠大隻,蟹身亦多肉鮮甜,輕輕炸過,帶點香口,總之就是非常正!😍😍😍蒜蓉西蘭花 $108,一道普通的家常菜,但卻非常重要,是晚餐不可少的一道青菜。質感軟硬適中,不會硬柴柴的,令人滿意。再來一客順德煎焗雞 $138是道中式的炸雞,外層微脆,醃料鹹香惹味,口感乾身!飯后酒樓隨即送上甜品紅豆沙,紅豆軟腍,味道不太甜。真不錯的一頓晚餐

回來正題,點了鐵板胡椒煎焗大肉蟹 $638,是夜的精彩美食
鐵板胡椒煎焗大肉蟹

巨型蟹鉗,識食一定係食蟹鉗,厚肉好味。
鐵板胡椒煎焗大肉蟹

質感軟硬適中,不會硬柴柴的,令人滿意。

再來一客順德煎焗雞 $138

是道中式的炸雞,外層微脆,醃料鹹香惹味,口感乾身!

飯后酒樓隨即送上甜品紅豆沙,紅豆軟腍,味道不太甜。

真不錯的一頓晚餐
鐵板胡椒煎焗大肉蟹
之前黎過兩次參加婚宴,場地真係好靚,除咗室內裝潢有格調之外,重點係露天位置可以望到270度維港海景,係市區餐廳難得嘅靚景。今次係第一次係婚宴以外黎食飯,食物質素都非常唔錯,性價比又高,絕對係飲茶、飯局嘅好選擇。今日同爹哋媽咪一個三個人黎食,食到非常滿足。✨蒜蓉開邊蒸大虎蝦/金銀蒜粉絲蒸蟶子皇兩款海鮮都好新鮮,以蒜蓉蒸真係超級惹味。虎蝦啖啖肉,蟶子爽彈。廚師會將蟶子剪三份方便進食,好貼心。✨蒜芯爆炒黃鱔 有啲小炒王嘅感覺。蒜心好香口爽脆,黃鱔厚肉,肉質都幾嫩,唔腥。✨金磚脆皮豆腐 超級超級鍾意食!每件豆腐都好大件,炸得金黃香脆。內層豆腐好嫩滑,外層炸粉實淨黎得唔會好厚,外層調味粉好惹味。✨脆皮燒雞烤得金金黃黃,皮脆肉嫩,份量又多,係飯局必點。再叫埋蠔皇百靈菇扒菠菜苗同瑤柱玲菌炆伊麵,超級滿足!

今日同爹哋媽咪一個三個人黎食,食到非常滿足。

✨蒜蓉開邊蒸大虎蝦/金銀蒜粉絲蒸蟶子皇

✨蒜芯爆炒黃鱔

✨金磚脆皮豆腐

✨脆皮燒雞
烤得金金黃黃,皮脆肉嫩,份量又多,係飯局必點。

再叫埋蠔皇百靈菇扒菠菜苗同瑤柱玲菌炆伊麵,超級滿足!
2024-04-18
2024-04-27 37 浏览
朋友就嚟結婚,最近成日周圍睇場、佢話睇啱咗呢一間,覺得成個場地冇咩柱位,又長長方樓底夠高,應該擺婚宴會幾靚,但係冇食過佢哋啲嘢食,所以就捉咗我去一齊試下。.第一次嚟到,確實場地就好似佢咁講,夠大擺到好多枱之餘,夜晚嘅尖沙咀景色都好靚,而且有露台可以比客人影相。.餐牌選擇都幾多,晚市時間有各類型嘅套餐、孖寶等等,最近仲有做緊順德菜推介,心大心細想試多啲款式嘅我哋最後就揀咗套餐C,每位398,一共有八道餸,啱晒我哋呢啲想試多款式嘅人。.🥢前菜:星海三小福所謂嘅星海三小福,其實就係蜜汁黑豚肉叉燒、拍蒜青瓜及舟山芝麻海蜇。海蜇厚身彈牙,微辣嘅調味香而不嗆喉;蜜汁黑豚肉叉燒調味香香甜甜,豚肉肥瘦適中;前面兩樣一辣一甜,而青瓜就係以醋及蒜蓉調味,酸酸地幾開胃。.🥣湯品:精選豐料燉湯每位一盅嘅燉湯非常足料,裏面有大量瘦肉薏米及螺頭,清甜清甜的,係類似飲雞精嗰種濃郁感覺。.🦐美極乾煎深海大虎蝦:珍寶size嘅虎蝦質感非常爽彈,蝦膏好甜,近蝦頭嘅位置,咬落去幾乎有食緊龍蝦嘅感覺,加埋美極嘅調味,一人一隻令我哋意猶未盡,基本上食完呢一道餸之後,朋友就confirm咗揀呢一間做結婚場地。.🐖鮮菠蘿拔絲脆皮咕
🥢前菜:星海三小福

🥣湯品:精選豐料燉湯

🦐美極乾煎深海大虎蝦:

🐖鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉:
咕嚕肉肉質彈牙,3分肥7分瘦炸皮夠薄,好食得來又唔會覺得佢太邪惡,搭配嘅三色椒同新鮮菠蘿亦是爽脆多汁。

🐟碧綠珍菌炒龍躉球:
荷蘭豆冇咩渣,清甜爽脆,菇菌則帶有少少醬油香氣,令到鮮味嘅龍躉球多了幾分蔬菜嘅清新感。

🥦蠔皇八頭鮑魚伴西蘭花:
調味係好標準嘅調味,同坊間大部份呢道餸菜嘅調味差不多。但係重點係佢哋嘅用料有明顯食得出幾高質,鮑魚同冬菇本身各自嘅鮮味好突出,果然醬料只係配角,食材嘅本身先係主角,主角揀得好,基本上就會穩陣高質。
🥄瑶柱翡翠蛋白炒飯:
好簡單嘅炒飯,但係卻被我們兩個一掃而光,飯粒粒粒分明,軟滑嘅蛋白加上爽脆嘅切粒菜心,微微油潤,但不過於油膩,不錯。

🥢紅燒皇子乳鴿$68:
呢個乳鴿係套餐以外,我哋由於見到好多人order,所以忍唔住另外加錢叫嘅,價錢好抵食,本身冇預佢太大隻,點知嚟到成個size比想像中大,乳鴿亦都好厚肉。表面燒得紙薄香脆,裏面嘅肉柔嫩多汁,私心推介,我哋兩個都覺得好好食。

🥭精美甜品
甜品是芒果椰絲奶油卷,佢哋嘅奶油好特別,帶有少少實身,有啲似食緊傳統中式酒樓棉花糖嘅感覺,而且唔會好甜。
2024-04-14 74 浏览
好耐冇食過中菜,約咗朋友去尖沙咀搵中菜食,見openrice 介紹星海評價似乎幾好。兩個人食晚飯,叫4個小菜,漏單;馬拉糕蒸唔透,心仲係凍;百靈菰扒翡翠苗,上面嘅菇有酸臭味。唔會再幫襯。
2024-04-12
2024-04-03 139 浏览
每個月必定會同阿媽去飲茶今次去左尖沙咀位於The One 18樓窗邊可以俯瞰成個尖沙咀仲可以行出露台睇風景裝修華麗又冇大柱除咗飲茶食飯 仲好適合婚宴擺酒👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻🔸翡翠原蝦北菇燒賣皇($38/4件)有大大粒鮮蝦、豬肉充滿肉香 口感彈牙👍🏻🔸瑤柱鮮蝦豆苗餃($38/3件)外皮煙煙韌韌包住滿滿嘅鮮豆曲、爽甜蝦肉🔸古早味黑糖馬拉糕 ($31)蒸到好鬆軟、黑糖好香記得要趁熱食!🔸武大郎皇橋燒餅($31/3件)餅皮超酥、入口即化入面是好香的豬肉和蔥餡好香口。🔸田園蒜蓉鮮蝦春卷($38)炸到脆卜卜內有鮮蝦仁、爽脆紫椰菜,口感很好!🔸宮廷養顏棗皇糕($25)軟綿綿又煙靭 濃濃嘅棗香感覺好養生🔸燒腩仔+炆鴛鴦米粉($208)五層肉外皮脆口肉質鬆軟,必食!.🔸茶位($17/1位)

每個月必定會同阿媽去飲茶
今次去左尖沙咀
位於The One 18樓
窗邊可以俯瞰成個尖沙咀
仲可以行出露台睇風景
裝修華麗又冇大柱
除咗飲茶食飯 仲好適合婚宴擺酒👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻

🔸翡翠原蝦北菇燒賣皇($38/4件)
有大大粒鮮蝦、豬肉
充滿肉香 口感彈牙👍🏻

🔸瑤柱鮮蝦豆苗餃($38/3件)
外皮煙煙韌韌
包住滿滿嘅鮮豆曲、爽甜蝦肉

🔸古早味黑糖馬拉糕 ($31)
蒸到好鬆軟、黑糖好香
記得要趁熱食!

🔸武大郎皇橋燒餅($31/3件)
餅皮超酥、入口即化
入面是好香的豬肉和蔥餡
好香口。

🔸田園蒜蓉鮮蝦春卷($38)
炸到脆卜卜
內有鮮蝦仁、爽脆紫椰菜,口感很好!

🔸宮廷養顏棗皇糕($25)
軟綿綿又煙靭
濃濃嘅棗香感覺好養生

🔸燒腩仔+炆鴛鴦米粉($208)
五層肉外皮脆口肉質鬆軟,必食!
🔸茶位($17/1位)
2024-03-30 96 浏览
星海位於尖沙咀the one 18樓, 居高臨下, 俯覽壯麗景色, 裝修高雅華麗。交通便利, 就近地鐵站, 是購物歇腳好地方。更是市區中少有設在天花板的270度海景, 很適合婚禮, 飲茶, 點心, 聚會和飯局。點心設計精緻, 頗具心思。星海蝦餃皇皮薄饀靚, 蝦肉爽脆鮮甜, 份量十足。翡翠原蝦北菇燒賣皇 賣相精緻, 綠色燒賣皮上面是一隻大蝦, 饀料豐富。瑤柱鮮蝦豆苗餃餃皮晶形剔透, 爽脆蝦仁和豆苗好配合, 口感細膩。蠔皇手切黑毛豬叉燒包包身鬆滑, 蠔皇手切黑毛豬饀料鮮香充實。金箔斑蘭香滑奶皇包斑蘭綠色飽皮加上金箔表面, 賣相高雅吸引, 奶皇饀料甜滑可口。香煎鮮蝦腐皮卷熱辣香脆, 鮮蝦饀料豐富。招牌酥皮焗大蛋撻酥皮鬆化充滿蛋香。潮式水晶粉果, 陳皮山竹牛肉球, 雪山黑毛豬叉燒餐包和香茜黑毛豬叉燒腸粉都很美味, 食得好滿足。

點心設計精緻, 頗具心思。

星海蝦餃皇皮薄饀靚, 蝦肉爽脆鮮甜, 份量十足。

蠔皇手切黑毛豬叉燒包
包身鬆滑, 蠔皇手切黑毛豬饀料鮮香充實。

金箔斑蘭香滑奶皇包

香煎鮮蝦腐皮卷熱辣香脆, 鮮蝦饀料豐富。

招牌酥皮焗大蛋撻酥皮鬆化充滿蛋香。