2022-08-07 352 浏览
假日的尖沙咀回復人潮,35度高溫下個個入商場避暑,想搵位坐低食嘢都幾難搵位,轉到大街街舖終於可以抖抖氣,強勁冷氣與街外實在天壤之別令人誇透心涼夏天除咗凍飲,水果入饌亦非常解暑,食物櫃花多眼亂,最終都係揀至愛嘅士多啤梨士多啤梨麻薯丹麥酥 $30小圓甜點賣相精緻,入口時稍嫌室溫及不夠鬆化,但食落都有驚喜,中間嘅麻薯好煙un有咬口,士多啤梨下唔係普通果醬,而係有粒粒雜苺肉嘅果醬,一口咬落去多層口感交織,互相配合令人難忘

士多啤梨麻薯丹麥酥 $30

2022-02-24 218 浏览
放工係附近行左一陣之後已經5點幾差唔多六點,有啲攰就走咗入去Starbucks。諗住買一杯就走,我揀咗一杯americano 之後咁啱見到有個西蘭花菠菜芝士批,口痕痕忍唔住就買咗,員工好好人佢話距離關門仲有一段時間可以喺度食咗先,所以我就冇外賣啦。當然坐喺度嘅環境係舒服嘅亦都可以比我休息一下,員工服務態度都非常之好,個批芝士味唔重嘅西蘭花偏多,味道就偏淡。咖啡的話就正正常常行完街想抖吓呢度真係一個好地方,推薦
行完街想抖吓呢度真係一個好地方,推薦
2020-12-28 403 浏览
一連四日嘅 #假期,話咁快就完結👉🏻👈🏻 本來諗住繼續放假嘅我,因為 #boss 一早攞咗假,如果連我都唔見人,好似唔係咁好😉 一於早啲起身,準備返工😅#二人限聚令 適逢安排喺 #聖誕 呢個 #長假期,所以呢幾日我哋多數都安排喺 #屋企 #晚餐、或者去 #朋友屋企 搭食😅 不過 #BoxingDay 嗰晚,我哋安排咗出去影 #聖誕燈飾,所以只好提早食晚餐。嚟到五點鬆啲,時間唔想上唔落,之前三點幾食咗個 #下午茶餐 又未落格,只好喺附近搵間 Starbucks 飲杯嘢、順便休息一陣😉本來只係想要杯 #MatchaLatte 嘅我,#店員 提醒我哋 #Starbucks 呢排做緊 #promotion,#傍晚時段 任揀三件食物,都只係要$43🤩 咁抵... #小秘書 又點受得 #誘惑 吖👉🏻👈🏻 一於加件 #CroqueMonsieur(#火腿芝士脆多)過吓口癮🤤 好可惜店員整得唔夠熱,食落去冇咗 #芝士 同 #多士 融為一體嘅感覺... 不過咁多款 #StarbucksFood 當中,依然係我 #最愛 🤪 至於杯 #MatchaLatte 都ok呀,但係多少少奶就更好喇🤤 掛住 #吹水

本來只係想要杯 #MatchaLatte 嘅我,#店員 提醒我哋 #Starbucks 呢排做緊 #promotion,#傍晚時段 任揀三件食物,都只係要$43🤩 咁抵... #小秘書 又點受得 #誘惑 吖👉🏻👈🏻 一於加件 #CroqueMonsieur(#火腿芝士脆多)過吓口癮🤤 好可惜店員整得唔夠熱,食落去冇咗 #芝士 同 #多士 融為一體嘅感覺... 不過咁多款 #StarbucksFood 當中,依然係我 #最愛 🤪 至於杯 #MatchaLatte 都ok呀,但係多少少奶就更好喇🤤 掛住 #吹水 嘅我哋,#快樂不知時日過,原來距離18:00唔夠5分鐘就到,店員開始走過嚟提我地18:00前要盡快離開,我哋只好將啲食物一口氣塞哂落個口,唔好要人難做吖嘛😉
2020-12-26
$51 (其他)
2020-12-02 166 浏览
約了朋友午飯,因未夠鐘又不想逛街,餐廳附近係呢間連鎖咖啡店,嘆杯咖啡消磨時間,要行樓梯落地庫,是餐廳一貫水泥地面+木傢具,樓底高加上人客不多,不會嘈吵,我先去櫃檯落單,不用排隊店員很快速出到咖啡!在餐廳搵了一個角落小圓枱坐低美式咖啡($36/大杯裝)喜歡聖誕節主題嘅紙杯,咖啡夠熱,微甘唔帶酸味(自己不喜歡重酸味嘅咖啡)雖然呢杯無回甘嘅感覺,正常美式咖啡,店員只係落單時接觸,有禮斯文一刻靜靜的享受一杯咖啡,也是難得
美式咖啡

店員只係落單時接觸,有禮斯文

一刻靜靜的享受一杯咖啡,也是難得
2020-11-03
2020-11-22 112 浏览
周日早上去尖沙咀加连威老道买东西,店还没开,先到附近的 Starbucks 吃早饭。店离 The One 很近,吃东西时顺便坐着等。店子不大,但安间和装修也是整洁干净,环境相当不错,适合静静地休息一下。问了店员,他们推介了 Americano, 比 Coffee of the Day 浓郁,就买了一杯。浓度和咖啡香味算是保持出准,没有令人失望。看到有 wheat toast, 价钱又不贵,就点了一份配咖啡。面包上有果仁和提子,烘完后很香,擦上牛油会更香,喜欢这样的配搭的早餐,简单又健康。

店离 The One 很近,吃东西时顺便坐着等。

Americano

Wheat  toast

喜欢这样的配搭的早餐,简单又健康。
2020-11-22
$50 (早餐)
Americano
Wheat  toast
2020-06-11 173 浏览
行左幾間Starbucks都坐滿,終於搵到間少人啲,可以稍作休息 。試左新款的 #綿雲粉桃啫喱綠茶 。款飲品本身有冰的,我要左走冰,最底下的「啫喱」飲落有少少似真桃肉,不太像平時吃的啫喱,味道甜甜帶桃香味,見店員有加不同顏色的飲料入去調,但依然綠茶味夠幾好飲,帶少少果汁味,不過差不多全程睇住佢整,見到奶蓋係超厚,實質飲品不多,我慶幸無加冰,如果加左冰可能飲品仲少。自從比屋企人試左chocolate chip,佢就成日叫我帶佢再飲,但呢款係幾好飲,差不多次次Starbucks都飲佢,最耐飲的一款,其他的屋企人都鐘意飲,相信好多人都飲過,不作多介紹了。件藍莓餅$19,外帶拎走就未試,不過之前試過多款同類產品,味道都不錯,所以再回購。2杯野飲+件餅剛好埋單100蚊。#試新飲品(*๓´╰╯`๓)♡

2杯野飲+件餅剛好埋單100蚊。

#試新飲品(*๓´╰╯`๓)♡
2020-06-11
2020-05-29 108 浏览
經過食個早餐,見張相「火腿芝士脆多」$29幾靚仔就試試,可惜圖片跟實物就有d距離,不過都幾好食。另外試咗個Peach Cloud with Jelly $39, 其實味道ok嘅,不過size細咗少少,感覺貴咗少少。呢間環境都ok㗎,枱同枱之間都幾疏,好坐。

呢間環境都ok㗎,枱同枱之間都幾疏,好坐。
火腿芝士脆多
綿雲粉桃啫喱綠茶
綿雲粉桃啫喱綠茶
2019-08-14 217 浏览
同朋友行街行到有啲攰,想揾地方坐低傾下計,近近地就去左尖沙咀加連威老道嘅Starbucks坐下。呢間鋪都幾方便喺The One對面,要落一層到地底。果時已經係夜晚10點 ,所以唔想飲咖啡,驚飲咗夜晚會瞓唔着🤣就買左支奇異果汁+芝士野菌三文治叫左店員幫我地加熱個三文治,加熱後啲芝士溶溶地超好食,同啲野菌都好夾呀,本身想坐耐啲,但原來呢間鋪係收11點,所以食完野坐左一陣就走左喇環境都幾好,下次得閒都會同朋友嚟坐下飲吓嘢!
就買左支奇異果汁+芝士野菌三文治

環境都幾好,下次得閒都會同朋友嚟坐下飲吓嘢!
2019-08-09
宵夜
2019-05-05 172 浏览
近排係日本嘅櫻花季,所以好多食肆都乘機推出左櫻花產品,當然Starbucks除咗杯之外,嘢飲都會有櫻花產品啦。今日我就試吓佢呢個紅豆花見朱古力咖啡。其實一向我都覺得Starbucks嘅嘢飲同Pacific Coffee比就甜好多同埋咖啡底冇咁濃,咁所以如果可以我唔會想叫甜嘅咖啡。不過可惜新產品只有摩卡呢種咖啡,唯有硬着頭皮咁試一試。首先要讚下佢,的而且確有好多紅豆而且紅豆係糖漬紅豆所以比較甜,飲到味成個杯底都係,非常之足料。我覺得呢個紅豆花見mocha同普通mocha味道分別唔大,只係多咗啲紅豆,增加左口感。如果為咗噱頭,比多啲錢去叫呢一個嘢飲,我就覺得唔係好抵啦😵😂

不過可惜新產品只有摩卡呢種咖啡,唯有硬着頭皮咁試一試。

2018-03-24 479 浏览
經過口渴入黎買杯野飲,因為我好少飲咖啡,所以就叫返杯中size hot matcha latte,唔算甜,奶味同茶味好夾唔會比任何一種味搶左佢既感覺,不錯!之前飲過熱朱古力就甜d,推介抹茶鮮奶好飲d

之前飲過熱朱古力就甜d,
推介抹茶鮮奶好飲d
2018-03-24
  • 抹茶鮮奶
2017-11-26 363 浏览
聖誕樹特濃朱古力咖啡一向飲咖啡都不會點朱古力咖啡,而且必定會走忌廉!這次選擇這杯新飲品,只是為了上面的抹茶忌廉邪惡一次吧!而這次用了奬賞換咖啡,再加上是這新飲品推出的首一星期,所以免費便有一杯grande size品嚐這杯咖啡,自己customise 左個份量,只是少了一泵雲呢拿糖漿,及轉換了脫脂奶,喝下去,果然係特濃朱古力,朱古力味很重,完全蓋過咖啡味,下次,或許可以少一泵朱古力糖漿吧!至於抹茶忌廉,岩曬抹茶控的我,好好味,不過忌廉很快便和咖啡溝在一起,結果變了抹茶特濃朱古力咖啡,下次,如果不怕胖的話,可以選擇多抹茶忌廉呢至於忌廉上面的是糖果,有咬感,也不錯。整體而言,這杯其實不太適合咖啡控,因為朱古力味太重呢!
聖誕樹特濃朱古力咖啡

邪惡一次吧!

2017-07-30 286 浏览
跟老公两個人在the one看早場的Spider-Man,走過對面马路就是這家店。在地下一樓。這個時候的尖沙咀沒太多人,所以咖啡店裏也有空位。大家都安靜地享受着咖啡生活,很愜意。週末應該就是這樣過才是生活😊
2016-12-13 464 浏览
做完Facial 仲要去行街,所以過左隔離地庫呢間starbucks買住少少野食醫下肚先。都七點鐘正值食飯時間,入面既食客都唔算太多,眼見有三個staff唔算多,但係客人唔多應該都唔會應付唔切樓面啦。都無人排隊買野食,但我企左係cashier幾分鐘都無人理我。我諗我企得係cashier拎埋銀包出黎都係買野食,d staff唔係咁都get唔到呀?等左幾分鐘終於有人理我,我話我想要個CHEESE SAUSAGE ROLL個STAFF同我講:我地無呢樣野食賣我即刻望一望個凍櫃,答佢:唔係呀,有呀個STAFF自己都行埋去個凍櫃度睇,用一個唔耐煩既樣邊篤住個MON答我:嗰個係 Cheese Sausage Rex Milano Bread StickStarbucks都係得兩個Sausage roll啫,一個有芝士一個無芝士,我講唔岩個product名唔係買唔到野食呀?我用voucher俾錢,張voucher已經放左係檯面,但係個Staff就拎唔到張voucher所以就屈一屈佢,點知就彈左落我度。其實呢D都係小事黎,但係個STAFF Sorry 都無句之後有對情侶企左係個凍櫃面前揀野食都無啦啦遭

個STAFF同我講:我地無呢樣野食賣

我即刻望一望個凍櫃,答佢:唔係呀,有呀

其實呢D都係小事黎,但係個STAFF Sorry 都無句

之後有對情侶企左係個凍櫃面前揀野食都無啦啦遭殃

俾個位躁底STAFF話:排隊呢邊呀!

人地都唔係買野食,佢做乜野呢?心情唔好唔好揾D客出氣啦,去過咁多間Starbucks都無試過咁

至於個Cheese Sausage Rex Milano Bread Stick味道都係咁啦,呢D 中央廚房整出黎既野食味道唔會有咩差別

温度叮得啱啱好,啱啱好唔凍囉
题外话/补充资料: 記得清楚食品名稱先好落單
2016-12-09
3 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
現金券
2016-12-01 295 浏览
Starbucks 我成日都去嘆咖啡,今次我係The One行街買野,行到累,又未到晚飯時間,所以決定去飲杯咖啡。見到餐牌寫住每日限量發售Cold Brew,問店員係咪新品,一問之下知道。原來全港只得三間Starbucks 有既Cold Brew☕️經過十小時以上慢速萃取而成。Cold Brew風味甘甜,口感順滑細膩。人大了開始懂得欣賞。我一定會再去品嚐
Starbucks 我成日都去嘆咖啡,
今次我係The One行街買野,行到累,
又未到晚飯時間,所以決定去飲杯咖啡。
見到餐牌寫住每日限量發售Cold Brew,
問店員係咪新品,一問之下知道。
經過十小時以上慢速萃取而成。
Cold Brew
風味甘甜,口感順滑細膩。
人大了開始懂得欣賞。
我一定會再去品嚐
  • Cold  Brew
2016-08-29 288 浏览
假期天去扮靚靚植眼睫毛,之後仲要等朋友來,就去了對面的 Starbucks 飲杯野先!這間Starbucks在地庫,座位算多,不過都差不多爆滿。試了新出品的草莓啫哩乳酪星冰樂😏,呷一口已是甜甜的乳酪味,不是太討好我,而草莓啫哩味道酸酸甜甜,還過得去,整體是偏甜。而朋友終於來了,她點了雞批,雞批放了差不多10mins,因為朋友在等候那杯飲品。但是切開雞批,仍然是熱騰騰的,有嫩滑的雞肉粒、磨菇粒等配料,個酥皮都幾香口,連我不太愛吃咸批也吃得津津有味。不過這間Starbucks衛生情況一般,店員較少清理檯面,笠痴痴的感覺不太好。
下午茶