2024-05-22 0 浏览
星味坊蛋糕一年都買幾次,因為佢可以WhatsApp訂,再過數,唔使落佢間鋪搞!今次買咗芒果拿破崙,都係佢舖頭signature嘅蛋糕之一,唔太甜,幾好食,不過好難切囉
芒果拿破崙蛋糕
2024-05-14
庆祝纪念
生日
芒果拿破崙蛋糕
2024-04-23 161 浏览
我去買8個蛋撻,同門口姐姐講,唔該幫我3個一盒,入兩盒得了,淨低2個用紙袋入就可以。因為果兩盒3個裝,我是想分別送俾人的。但門口姐姐好惡,打斷我說話,一句就話唔得,一定要4個放一盒。我話,但我要送3個一盒俾人喎,你做咩夾硬放4個落去。她態度十分惡劣,問題是我又無要求她俾第三個盒,淨低果2個入紙袋就可以了。禁果2盒,我話分開膠袋裝,我要分別拿俾人。她又好惡話晤得,我話禁我俾錢要個膠袋得未呀。她就叫我入收銀再俾膠袋錢。我同收銀講,就算收多我膠袋錢無問題,但門口姐姐唔可以夾硬放4個一盒。最後,收銀有代門口姐姐道歉,同話我買2盒,可以有2個膠袋,無再額外收錢。想問下呢間鋪,係咪買得多,就要夾硬放哂一齊???買得多都是想送俾朋友食,如果我分開3次買,係咪就晤會有呢個待遇???我完全不介意自己食果2個用紙袋拿住走,同埋我自己都有自備袋走的。不過我只要求,送俾人果兩盒,有盒有膠袋,原來都禁困難。

2024-04-23
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 布甸蛋撻
2024-03-04 479 浏览
本想為家人慶祝生日,便專程到此店買了 食評上推介 的 “士多啤梨拿破崙蛋糕”;後來店員又推銷 新出的焦糖布甸,於是又買了4個+2個芒果布甸. 誰不知 蛋糕 +布甸,竟然冇一樣甜品好食!開開心心的一頓聚餐,最後敗在甜品上, 太慘. 它們的 “士多啤梨拿破崙蛋糕” , 皮完全是腍的,唔香,又唔脆👎🏻兩個布甸都係好一般, 連小朋友都不好. 以後我再也不會幫襯 此店凍櫃內的任何食品,超級失望‼️最恐怖是個玻璃樽,本想清洗完再用,當我們都以為底部是啡色的時候, 清洗第二天後,才知那是焦糖,太硬。試想想,如果吃到肚內, 會是怎麼樣😞
芒果布甸  +  焦糖雞蛋👎🏻
2024-02-05 658 浏览
布甸蛋撻真係好正!蛋黃部分畀傳統嘅多一到兩倍,而且個餅底都唔一樣。每次幫襯佢哋嘅蛋撻都係熱辣辣嘅,蛋黃部分口感比較juicy,奶香味比較重。每次最少都要嗌返半打,身邊好多朋友都鍾意食。星味坊嘅布甸蛋撻嘅蛋黃部分真係好誇張!足足有一厘米厚,仲要係爆漿嘅!蛋黃嘅口感好滑溜,奶香味好濃郁。星味坊嘅布甸蛋撻嘅餅底都唔同傳統嘅。佢哋嘅餅底比較厚,而且係曲奇餅底。曲奇餅底嘅口感比較鬆脆,同蛋黃部分好夾。第一次食星味坊嘅布甸蛋撻嘅時候,真係好驚訝!蛋黃部分咁多,仲要係爆漿嘅!我食咗第一啖之後,就忍唔住要encore。我身邊好多朋友都鍾意食星味坊嘅布甸蛋撻。有啲朋友仲話佢地嘅布甸蛋撻係佢哋食過最好食嘅蛋撻。

2023-11-15
用餐时段
下午茶
布甸蛋撻
呢排繼續都係忙住辦年貨,買賀年禮盒。今日同老公係深水埗物色緊心水嘅時間,比呢間新鮮出爐嘅巨型蛋撻吸左埋去,真心香!原來係Signature之一嘅布甸蛋撻,曲奇缾底,牛油味非常香,重點係蛋漿部分比一般蛋撻多成1/4😳蛋漿面層微微烤過帶有焦香,咬落口感綿滑,正‼️原來佢哋仲有推出賀年禮盒,我都入手左幾款🫶🏻✨蝴蝶酥從來好喜歡食蝴蝶酥‼️ 口感鬆化酥脆,又充滿牛油同焦糖香,我真係會食唔停口。✨蜂巢原味蛋卷裝作網狀蜂巢蛋卷比一般蛋卷更講究工夫,口感酥脆鬆化,拎起手都要輕手啲😆蛋香味夠哂濃。✨櫻花蝦酥第一次食櫻花蝦酥,又幾特別!千層酥皮上舖滿脆口櫻花蝦,鹹鹹地甜甜地,又幾好食,有啲驚喜🙌🏻
呢排繼續都係忙住辦年貨,買賀年禮盒。

原來佢哋仲有推出賀年禮盒,我都入手左幾款🫶🏻

✨蝴蝶酥

✨蜂巢原味蛋卷

✨櫻花蝦酥

2024-01-10 482 浏览
今次去咗間頗受歡迎嘅烘焙店,心思思想試吓佢哋嘅夠哂口感嘅布甸蛋撻。🍮 蛋撻呢,每一啖都實在得滯,咬落去既滑又香,滿滿嘅奶味搶咗個show!撻皮就無得輸,外咬微微嘅酥,入面卻保持咗一份彈性,喺咀裡頃刻間化咗,配埋布甸嘅綿滑,正到不得了!再講講另一款長相吸引嘅士多啤梨奶油蛋糕包,聽波子頭講到口水都要流出嚟咁,結果今次睇到朱古力版嘅,嗌咗一個黎試,果乎不負眾望。士多啤梨同朱古力嘅組合滋味極佳,即是非買不可嘅款式!成個下午喺烘焙店度過,種種滋味喺喉頭遊走,流連忘返。臨走前仲意猶未盡,差啲未捨得離開。港式嘅烘焙店個味,真係無得抵擋啊!🥧😋

2023-11-30 709 浏览
長沙灣人氣特大布甸蛋撻 之前去過一次排左成20分鐘 今次路過見到新鮮出爐有貨 再試試.大概夜晚6點黎到 同樣都係好多客人但今次唔洗排 keep住新鮮出爐 有現貨⭐️巨型布甸蛋撻$12👍🏻蛋撻熱熱地 蛋撻份量係重點 有男仔手心咁大👌🏻外層係曲奇牛油皮 口感比較鬆軟?容易食到成地碎👌🏻蛋漿正常蛋撻feel 但巨大化後 大大啖食 係爽d👍🏻今次有感覺到明顯奶香 甜度適中.唔洗排隊 體驗好好多 但賣$12 算貴最抵都係同區 其他麵包店 $3.5一個但呢個大個好多 路過可以一試 但唔建議跨區黎.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_長沙灣.#星味坊 (深水埗)地址:深水埗元州街149號地舖.⭐️評分:味道:4/5 新鮮出爐加分環境:-/5服務:-/5抵食:3/5..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港美食 #蛋撻 #布甸蛋撻 #長沙灣
大概夜晚6點黎到 同樣都係好多客人
最抵都係同區 其他麵包店 $3.5一個
但呢個大個好多 路過可以一試 但唔建議跨區黎
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_長沙灣
#星味坊 (深水埗)
地址:深水埗元州街149號地舖
⭐️評分:
味道:4/5 新鮮出爐加分
環境:-/5
服務:-/5
抵食:3/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港美食 #蛋撻 #布甸蛋撻 #長沙灣美食 #荔枝角美食 #深水埗美食 #麵包店 #烘焙店
Intro: 位於長沙灣同深水埗之間有一間唔錯嘅蛋糕/麵包店,呢到嘅曲奇蛋撻雖然賣到$12,但真係大大隻,賣相成個葡撻咁勁吸引,食完仲好飽肚,仲幾適合做散水餅~___________________🍽 布甸蛋撻💰 12/個 ⭐️ 9/10✍🏻 蛋撻嘅表面面積同普通蛋撻差唔多,但其實底部好深,而曲奇皮唔會太厚;✍🏻 曲奇皮好脆又香,如果皮厚會更好;✍🏻 賣相都幾似葡撻,蛋皮做到燶皮;✍🏻 蛋漿喺曲奇蛋撻嘅比例中佔左8成,勁滑又做到少少流心嘅效果,最重要係熟;✍🏻 攞蛋撻嘅時候要小心,因為蛋漿比例太多而好容易令蛋撻爛左。___________________🏠 星味坊📍 深水埗元州街149號地舖⭐️ 9/10___________________
Intro:
🍽 布甸蛋撻
💰 12/個 ⭐️ 9/10
✍🏻 曲奇皮好脆又香,如果皮厚會更好;
✍🏻 賣相都幾似葡撻,蛋皮做到燶皮;
🏠 星味坊
📍 深水埗元州街149號地舖
⭐️ 9/10
2023-09-02 962 浏览
星味坊烘焙專門店屬於新式街坊麵包店,相比傳統麵包店款式較多而且新穎,走中上價位路線,份量大大件。網上好多人推介布甸蛋撻同拿破崙。最近,途經長沙灣,所以專登過去買嚟試下。1. 布甸蛋撻 曲奇皮香脆,布甸蛋漿蛋香味濃,表面焗得焦香。蛋撻分量十足,差不多是普通蛋撻的3倍,食一個已經好飽,好滿足。遇正新鮮出爐,一盤有不同焦香程度,同職員講要燶啲或者無咁燶都可以。2. 拿破崙蛋糕(士多啤梨及芒果)呢款係近年流行嘅新式拿破崙,三塊拿破崙脆餅,中間夾住奶油忌廉,選了士多啤梨🍓及芒果🥭味。

1. 布甸蛋撻

拿破崙蛋糕

2. 拿破崙蛋糕(士多啤梨及芒果)

布甸蛋撻
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍長沙灣呢間新式嘅港式麵包店有超級多款特色麵包/手工吐司/冬甩/熱門布甸蛋撻等,價錢合理而且多款式,尤其慢煮雞髀酥幾有新意,可以食到原隻雞髀,另外花生麻薯包,Oreo忌廉芝士包以及冬甩等都相當吸引,佢亦都有出近期仲好hit嘅千層吐司, 不過要$46定價就貴啲🙈🌸伯爵茶貝果 $13平時買開貝果起碼都成20蚊1個,見佢咁平又試吓先,咬落唔算勁有嚼勁個種,但我反而覺得咁啱啱好🤣唔會咬到牙痛🤣,有陣陣伯爵茶香幾好, 反而有啲想佢出有夾心款😚🌸慢煮雞髀酥 $18雞髀同酥皮合體又幾特別幾有新鮮感,外層酥皮夠酥脆,有少少油膩但可以接受,酥皮內層有原隻慢煮雞髀😎,慢煮雞髀幾嫩滑但真係欠缺左啲調味咁😰﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍星味坊烘焙專門店深水埗元州街149號地舖
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍

🌸伯爵茶貝果 $13

🌸慢煮雞髀酥 $18

﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍星味坊烘焙專門店
深水埗元州街149號地舖
2023-06-02 1240 浏览
好耐之前我已經食過,今次再食都仲係KEEP到水準🙈- 布甸蛋撻🥧唔係講笑🤣🤣 呢個巨大化蛋撻拎上手都幾重手,比平時蛋撻大一倍🤩一切開就見住滑嘟嘟嘅蛋撻餡,真係幾治癒😳😳幼滑蛋撻內餡蛋香十足🥚,翻熱果時仲散發出強烈奶香味🍼個人覺得奶香>蛋香突出少少🫢🫣撻皮係傳統曲奇脆皮,牛油香唔係好明顯🧈🥹但勝在鬆脆油膩感不重👍🏻如果甜度可以再減啲啲,我會更加鐘意食😽😽- 肉鬆卷🐷🧁成個蛋糕卷都包圍住滿滿微咸肉鬆🐖 加上大量邪惡沙律醬🧂不過我唔太鐘意食沙律醬😂 所以我會整走大部分沙律醬🤪咁樣食落去又可以減輕少少罪惡感🤭 又可以將油膩感減半🤏呢個肉鬆卷就係食傳統既味道💕 我自己就好鐘意食啦HAHA🤤📍 星味坊烘焙專門店 - 長沙灣深水埗元州街149號地舖另有分店:旺角 / 元朗
好耐之前我已經食過,今次再食都仲係KEEP到水準🙈

- 布甸蛋撻🥧
一切開就見住滑嘟嘟嘅蛋撻餡,真係幾治癒😳😳
幼滑蛋撻內餡蛋香十足🥚,翻熱果時仲散發出強烈奶香味🍼
個人覺得奶香>蛋香突出少少🫢🫣
撻皮係傳統曲奇脆皮,牛油香唔係好明顯🧈🥹
但勝在鬆脆油膩感不重👍🏻
如果甜度可以再減啲啲,我會更加鐘意食😽😽

- 肉鬆卷🐷🧁

📍 星味坊烘焙專門店 - 長沙灣
深水埗元州街149號地舖

另有分店:旺角 / 元朗
2023-05-26 866 浏览
以巨型布甸蛋撻深獲街坊歡迎嘅新式烘焙店,店內不論麵包定甜品都有十分多種類選擇,可以用目不暇給黎形容🤣❥ 芒果拿破崙 ($34) 咔嚓!酥皮嘅牛油氣息先行跑出,表層細細品嚐仲有一絲焦香🥧食落層次吾算特別分明,但脆度都係好足夠嘅夾層係比較單一同膩口嘅普通原味Cream,但勝在芒果非常香甜多汁,係味道上扳回一城🥭❥紅桑子朱古力卷蛋 ($28) 外層海綿蛋糕蓬鬆軟綿🍰中間夾住朱古力忌廉、提子啫喱同朱古力脆脆。朱古力係最基本最大眾個隻,味道同傳統黑森林蛋糕大同小異❥ 芝心蒜香火山包($15)以為係平平無奇嘅蒜蓉包,點知食嘅時候不停發出驚嘆嘅哇哇聲🤣香草蒜蓉牛油香氣四溢,味道濃烈但吾會過份衝擊💥中間夾住靈魂忌廉芝士醬,酸酸甜甜令人好有食慾😍*想要更加昇華嘅體驗,可以先以焗爐/氣炸鍋翻熱3-4分鐘,令外殼回覆香脆再食用❥ 布甸蛋撻 ($12)外層撻皮牛油含量頗高,所以食落口感好酥鬆🥧而布甸部分質感相當嫩滑,蛋香乳香同時並存🐣確實係老少咸宜,適合買返幾個同親朋戚友分享

❥ 芒果拿破崙 ($34)

❥紅桑子朱古力卷蛋 ($28)

❥ 芝心蒜香火山包($15)

以為係平平無奇嘅蒜蓉包,點知食嘅時候不停發出驚嘆嘅哇哇聲🤣

❥ 布甸蛋撻 ($12)

布丁蛋撻
芒果拿破崙
紅桑子朱古力卷蛋
布丁蛋撻
芒果拿破崙
  • 布甸蛋撻
2023-05-15 822 浏览
40多元的千層麵包,在麵包店看到很吸引,而且好濃烈的麵包香味。不過到買返去食果時就發覺好油同好肥,的確係幾香既,但就唔食得太多。麵包店內好多人選麵包,排隊付款的人亦很多。

麵包店內好多人選麵包,排隊付款的人亦很多。
2023-05-14
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
🔸 布甸蛋撻($12)平時食曲奇蛋撻,嫌佢太細唔夠喉?😈呢到既布甸蛋撻你一定要試吓啦💓平時最驚淨係食到甜味同Cream味既tart🥵呢到既布甸部分,好有蛋香🥚🤤相信落足料。另外,曲奇皮十分標準,做到鬆化而又有好香嘅牛油味🧈如果下午茶可以食到一個咁正既蛋撻,相信你一定會好滿足既🤤
🔸 布甸蛋撻($12)

如果下午茶可以食到一個咁正既蛋撻,相信你一定會好滿足既🤤
2023-04-10 615 浏览
路經深水埗 見呢間麵包店排隊中八卦走過去睇下 嘩!好大個蛋撻🤭即刻跟隊😆買左兩個返去試下仲暖暖地,一咬落去個撻底好鬆脆布甸餡好香蛋味,份量好多下 好味道🫶🏻食完一個都幾頂肚🫣見佢雪櫃有好多賣相精緻嘅甜品 下次去試下
路經深水埗 見呢間麵包店排隊中
八卦走過去睇下 嘩!好大個蛋撻🤭
即刻跟隊😆買左兩個返去試下
仲暖暖地,一咬落去個撻底好鬆脆
布甸餡好香蛋味,份量好多下 好味道🫶🏻
食完一個都幾頂肚🫣
見佢雪櫃有好多賣相精緻嘅甜品 下次去試下