2024-09-04 74 浏览
今次是我第二次光顧沒有失望💪,整體食物滿意❤️,員工服務可以,環境尚可,冇諗住咸檸七都有一渣叫😂,最簡單嘅豉油王炒麵都好好食唔會炒得太乾,滷水嘢一流,反而蝦有點兒不太新鮮,希望有待改善😅
2024-09-01
等候时间
2 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2024-08-21 715 浏览
耐唔時麻甩魂就會喚醒😂😂是晚忽發好想打冷~即call好友飯腳出發!!嚟到荃灣會合~佢帶路上去呢間潮州菜餐館🤝🏻晚飯時間坐滿食客~被安排咗坐闊落卡位~一落完單~轉個頭已經熱辣上菜~非常有效率👍🏻.✨滷水墨魚 $108食潮州菜點可以唔點其特色滷水🤤🤤當中最愛滷水墨魚🦑其鮮橙色嘅色澤勁誘人!咬落爽口又彈牙!沾底下嘅滷水/另外點酸醋汁同食一樣咁滋味🫶🏻🫶🏻仲有豆芽墊喺底!.✨薑葱魚雲煲 $118上枱時已香氣撲鼻而來😛脆炸咗嘅魚雲一咬令人心醉~新鮮美味又毫無腥味🐟🐟加上大葱加持味更香!愛食魚嘅朋友食得非常滋味!.✨啫啫滑雞煲 $118材料好豐富!除嫩滑入味嘅雞件之外~仲有洋葱、豬膶、炸蒜等等~砂鍋上滋滋作響令人胃口大增!!.✨白飯 $15@碗✨餐前小食 $20@份✨加一服務費
✨滷水墨魚 $108
✨薑葱魚雲煲 $118
✨啫啫滑雞煲 $118
✨白飯 $15@碗
✨餐前小食 $20@份
✨加一服務費
2024-08-14 483 浏览
上星期有日放工晏左唔想煮,同謙謙係荃灣搵食, 醒起好耐冇食過明記好掛住佢個石鍋菜,所以就上左去食。一座低謙謙自動波睇餐牌話佢負責點餸 ⬇️⬇️⬇️✡️ 石鍋啫芥蘭 ~ 呢個就係我地必點推介, 一來夠哂鑊氣,芥蘭脆嫩唔會煮得過老,肉碎薑絲辣椒絲爆等夠香口,上石鍋時超熱d菜仲滾緊。✡️ 風味京葱豬頸肉 ~ 豬頸肉大件爽口,配上京蔥那份辛辣味一齊食好夾。✡️ 雞粒粟米羹 ~ 我地異口同聲話好耐冇食過羹,不如叫來做下湯飯,個粟米羹做得唔錯唔會水汪汪, 每啖入口都好多粟米和雞肉粒。🍚 白飯

一座低謙謙自動波睇餐牌話佢負責點餸 ⬇️⬇️⬇️

🍚 白飯

2024-08-13 402 浏览
📍滷水拼盤係得打冷呢個係必點之一拼盤入面有豬腸,豬耳,鵝腸,紅腸(芽菜墊底)唔會太過肥,配上作地晚白醋同埋辣椒油,更開胃😋😋📍韭菜豬紅呢個又係必點大大碗,啲豬紅夠實淨,有小小沙嗲味,亦唔會太辣,好味😋📍炸蠔餅呢個我就覺得麻麻地,炸出黎好散,淨係識到啲炸粉,夾唔到佢有啲咩食😅所以呢個扣分🙈📍啫啫芥蘭煲石鍋熱辣辣上台,一擺低已經傳出好香味道,配搭芥蘭苗,呢個好味👍🏻😋📍大大杯凍檸茶成杯啤酒咁大杯,食打冷一定係會好頸渴,所以呢杯凍檸茶又係必點👍🏻整體黎講其實味道都好ok,上菜都快,不過去食既話建議先book位‼️
📍滷水拼盤
係得打冷呢個係必點之一
拼盤入面有豬腸,豬耳,鵝腸,紅腸(芽菜墊底)
唔會太過肥,配上作地晚白醋同埋辣椒油,更開胃😋😋
📍韭菜豬紅
呢個又係必點
大大碗,啲豬紅夠實淨,有小小沙嗲味,亦唔會太辣,好味😋
📍炸蠔餅
📍啫啫芥蘭煲
📍大大杯凍檸茶

2024-08-09
等候时间
30 分钟 (堂食)
2024-08-12 359 浏览
Ming Kee (明記海鮮潮州菜館), is a Chiu Chow restaurant, its signature daa laang dishes are a communal feast, perfect for sharing among friends and family. The Deep-fried Shrimp, are elevated by the rich, golden salted egg yolk coating that provides a savory, umami-packed crunch with each bite. Equally impressive is the Deep-fried crispy baby Oyster cake, a textural masterpiece with its crispy exterior giving way to the succulent, briny oysters within.The Pan-fried Vermicelli and beef with Satay Sauce. T

The Pan-fried Vermicelli and beef with Satay Sauce. The vermicelli, thin and slightly charred, intertwines with tender slices of beef, all enrobed in a satay sauce that's the right balance of nutty and spicy.
Ming Kee's generous portions ensure that no one leaves the table wanting, making it a must-visit for anyone seeking an authentic Chiu Chow dining experience.

2024-08-01
2024-08-11 384 浏览
好耐無打冷,約埋朋友仔兩條友仔黎☺️地點就腳,又有冷氣,平日夜晚都好full,黎之前最好book位坐低就有一碟小食,有魚乾同酸菜打冷當然要嗌滷水雜拼,入面有豬耳、豬腸、墨魚、紅腸、豬頭肉、鴨腎同芽菜,滷水汁整得好入味,潮州菜必點😝我地仲叫左蠔餅,蠔份量都多,餅底唔算太脆,都幾大份由於哩幾日我地有啲熱氣,就叫左個海味粉絲雜菜煲,佢蝦乾份量好多,整體清清地,份量都好多,菜既種類都好多埋單兩個人差唔多$500左右,食左三個餸兩杯野飲,價錢合理☺️
好耐無打冷,約埋朋友仔兩條友仔黎☺️

坐低就有一碟小食,有魚乾同酸菜

我地仲叫左蠔餅,蠔份量都多,餅底唔算太脆,都幾大份

2024-08-10 346 浏览
經常聽到晴晴叫我帶她到荃灣廣場的公園,又大又好玩,除了有感官系統的遊戲外,又有超長滑梯,真是百玩不厭。玩完順便去了附近食晚餐,就回家睡覺。明記的小炒夠鑊氣,白飯粒粒飽滿,晴晴吃過都叫好食。人均消費$192。黃金鮮魷$148 一打開餐牌就指着要叫,圖片和實物一樣,橙黃色的鹹蛋外漿包裹住鮮魷,鮮魷厚肉肥美,雪白肉身彈牙可口。外脆內彈的口感,餸飯餸酒一樣夾。明記荔枝骨$128酸炒骨加荔枝的組合,水果和肉類的配搭,增加清新甜美口感。荔枝全部去核,食起來好方便。酸炒骨的外皮炸到酥香惹味,骨香肉嫩,食到舔舔脷。大檸 tea $38超大杯,不是說笑。跟保暖壺的大小差不多,肉眼見應該都有一千毫升。清涼解渴。白飯$15份量足,頗大碗。小食$20

黃金鮮魷$148

明記荔枝骨$128

大檸 tea $38

白飯$15
份量足,頗大碗。

小食$20
2024-07-31
等候时间
3 分钟 (堂食)
2024-07-29 405 浏览
這間餐廳以道地的潮州風味和新鮮的海鮮食材聞名。滷水鵝片滷水鵝片是這裡的招牌之一。鵝片滷得色澤誘人,滷水香氣濃郁,肉質鮮嫩多汁,每一片都滲透著滷汁的精華,入口即化,令人回味無窮。椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷同樣令人印象深刻。鮮魷經過適當的油炸處理,外皮酥脆,內裡鮮嫩彈牙,配上香氣四溢的椒鹽,讓人一試難忘。這道菜既保留了鮮魷的原味,又增添了濃郁的香辣風味。蠔仔肉碎粥蠔仔肉碎粥則是另一道必點之選。粥底細膩綿滑,蠔仔新鮮肥美,肉碎增添了粥的豐富口感。每一口都能品嚐到蠔仔的鮮甜和肉碎的香味,簡單卻充滿了家的溫暖。

這間餐廳以道地的潮州風味和新鮮的海鮮食材聞名。

滷水鵝片

椒鹽鮮魷

蠔仔肉碎粥

2024-07-27 399 浏览
一坐低叫完餸等左一陣出左一兩道菜就冇再出菜,問職員先知廚房有問題出唔到菜,但同時見隔離台不斷有菜上,想同經過職員了解情況,佢回覆有咩事問經理,咁叫佢麻煩叫經理過黎,職員回覆你自己出去搵經理,出到去搵經理佢話廚房出唔到熱食,可以叫冷盤,但一行十多人冇可能成晚只食冷盤,問可否叫外賣到場食用現場我地照幫襯酒水,被一口拒絕,本人一心只想解決十幾人晚餐問題,你知依家餐廳收得早,十幾人夜晚9點幾冇訂位好難搵到另一間餐廳坐得落咁多人,餐廳職員完全冇心解決問題,最後只提供9折完全冇責任心去解決問題,問心間野唔係平,仲要咁既服務態度!
2024-06-27 620 浏览
今日嚟咗呢一間喺荃灣嘅潮州打冷食飯。雖然我哋係九點幾嘅時間去食,但係晚市依然仲係好多人。一坐低有魚仔同酸菜奉上。魚仔唔算好硬好乾,帶點咸香; 酸菜嘅酸味balance得恰到好處。滷水雜拼 ($160)完全係大件夾抵食呀,有豬耳、墨魚、紅腸、鵝腸、大腸、五花肉、豬頭肉、鴨腎、豆芽。份量都多而且夠哂滷水味。好啱送酒! Sapporo細蠔仔肉碎粥 ($78)細嘅原來都咁大碗,一人可以食幾碗,真係估唔到。蠔仔唔係話超級肥大,但勝在份量足,配上方魚同土魷令成個粥倍加鮮味。黃金鮮魷 ($148)可惜去到晚市事段已經冇晒九肚魚,只好點鮮魷。黃金鮮魷用咗鹹蛋黃嚟炸,食落滿滿嘅鹹蛋濃香,外脆內軟,而且個炸皮又唔會話好厚。不過食到最後開始覺得有d咸,最好有白食送下口。石鍋啫芥蘭 ($108)芥蘭煲非常之有鑊氣,芥蘭幼嫩唔老,條條都好翠綠多汁。最後埋單人均三百幾。

滷水雜拼 ($160)

Sapporo

細蠔仔肉碎粥 ($78)

黃金鮮魷 ($148)

石鍋啫芥蘭 ($108)
芥蘭煲非常之有鑊氣,芥蘭幼嫩唔老,條條都好翠綠多汁。

最後埋單人均三百幾。
喺屋企附近開咗好耐嘅潮州打冷舖 一直都冇機會嚟試😋今次成班friend上嚟 個氣氛都唔錯坐得迫少少 不過都夠冷氣都乾淨嘅現場好爆棚 本身好想食蠔餅,但係已經賣晒🥹最尾嗌咗滷水鵝 韭菜豬紅 蠔仔粥 黃金鮮魷同螄蚶啲餸都係正正常常 豬紅好入味好好食🤓黃金鮮魷炸得好脆🦑最鍾意食鹹蛋黃嘅我覺得好邪惡第一次食螄蚶個口感都好得意 食得出係新鮮嘅最正係大大杯檸檬茶都係$38!適合一大班人聚會 唔錯👍🏻不過要留意返餐廳都係有限時 一個半鐘就要走🥲
喺屋企附近開咗好耐嘅潮州打冷舖 一直都冇機會嚟試😋
今次成班friend上嚟 個氣氛都唔錯
坐得迫少少 不過都夠冷氣都乾淨嘅
現場好爆棚 本身好想食蠔餅,但係已經賣晒🥹
最尾嗌咗滷水鵝 韭菜豬紅 蠔仔粥 黃金鮮魷同螄蚶
啲餸都係正正常常 豬紅好入味好好食🤓
黃金鮮魷炸得好脆🦑最鍾意食鹹蛋黃嘅我覺得好邪惡
第一次食螄蚶個口感都好得意 食得出係新鮮嘅
最正係大大杯檸檬茶都係$38!
適合一大班人聚會 唔錯👍🏻
不過要留意返餐廳都係有限時
一個半鐘就要走🥲

2024-06-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 蠔仔粥
  • 黃金鮮魷
2024-06-16 532 浏览
前兩日去荃灣探朋友,晚上一齊去打冷,餐廳在一樓,經過一條長樓梯,起初以為餐廳好細,推門一進,原來都有好多枱,有好多食客。韮菜豬紅,我們點了細的,但份量都幾多,豬紅好滑,但不會散,很入味,辣辣的又不太辣,好惹味,韮菜亦爽脆,比以往食的好味。蠔仔肉碎粥,是打冷必點的,蠔仔都好多,沒有腥味,粥底夠入味,有鮮香,三人食都足夠有餘。潮式蠔仔餅,與台灣的蚵仔煎完全不同,這店的是很酥脆的,帶咸香,蠔仔與粉醬比例通中,加些魚露和辣醬更能提升鮮味,入口非常香脆。小炒皇,用料十足,用大蝦乾、魚乾、魷魚、腰果、韮菜等一齊炒,想唔香都難,加上韮菜夠新鮮,十分爽脆,入口感覺是咸香鮮脆,夠惹味。薯仔一口牛,牛柳粒軟滑,炒得夠香,但主角是薯仔,每件外層都有微脆香甜的感覺,個個都爭著食薯仔。雖牛柳好味,可是薯仔更好味。大檸Tea,果然名符其實超大,一杯有一升,三個人都夠飲,而且有成果檸檬,以前未見過檸茶可以有那麼多檸檬。

• 韮菜豬紅
  • 蠔仔粥
2024-06-10 503 浏览
提早興祝父親節 朋友介紹明記話係一間唔錯既打冷鋪頭,所以就同決定係到食父親飯。我哋一共呢就嗌咗九樣餸,雖然都冇辦法喺度每樣分享哂,咁都精選咗認為值得推介嘅比大家。先講講打冷必點既滷水拼盤,相當豐富鵝腸大腸亦都好入味。下面呢亦都有芽菜墊底絕對係一個唔錯嘅開場小食。滷水鵝都好入味下面嘅豆腐呢絕對係主角推薦大家可以嗌一個試吓。再落嚟呢,仲嗌咗個韭菜豬紅。一個大份呢就已經足夠我哋八個人食,所以大家要睇住份量啦。仲有呢個薯仔牛柳粒,牛柳好軟熟薯仔呢亦都比蜜糖包裹住外脆內軟帶少少甜味。送飯一流。如果大家都鍾意食打冷呢間呢都絕對值得推薦呀。

仲有呢個薯仔牛柳粒,牛柳好軟熟薯仔呢亦都
比蜜糖包裹住外脆內軟帶少少甜味。送飯一流。

如果大家都鍾意食打冷呢間呢都絕對值得推薦呀。
  • 滷水鵝
  • 滷水雜拼
2024-05-18 569 浏览
打冷餐廳已經買少見少,我最鐘意去明記,因為啲野最好食。以前疫情前,最鐘意大圍一班朋友去食,而且係預約定一間房一齊有傾有講嘆美食。今次有幸約左去荃灣呢間明記懷念一下,聚聚舊。首先一定要叫螄蚶同韭菜豬紅。呢兩個前菜係無得頂架。主菜叫了滷水鵝片,滷水鵝肝同滷水拼盤,每碟份量都好足夠4個大人去食。今次想特別讚下條烏頭。第一上枱時,已經打開咗魚皮,方便我哋今,第二係見到魚尾,有個牌,寫住係香港魚塘養值,肉質好甜,唔會有泥味。今次係連骨都舔埋。
打冷餐廳已經買少見少,我最鐘意去明記,因為啲野最好食。
今次有幸約左去荃灣呢間明記懷念一下,聚聚舊。
首先一定要叫螄蚶同韭菜豬紅。
呢兩個前菜係無得頂架。
今次想特別讚下條烏頭。
今次係連骨都舔埋。

2024-05-09
2024-05-12 487 浏览
有朋友從外國回來說非常掛住香港的打冷,我當然盡地主之宜帶他來到荃灣明記,呢間打冷店是室內有冷氣的,可以舒舒服服坐低食嘢。一講到打冷當必點蠔餅!落完單幾分鐘就上枱,速度非常快!蠔餅新鮮炸起仲係熱辣辣,一啖落去非常脆口,而且蠔仔大大隻啖啖肉,推介!蒜蓉炒通菜,通菜新鮮份量多,有炒氣炒出來爽口,性價比高!麻婆豆腐,比較麻不算太辣,朋友說香港的餐廳先做到這個味,非常地道,送飯一流!總結:上菜速度快,環境乾淨舒適,職員主動推介特色小菜!人均消費約$200-$300

蒜蓉炒通菜,通菜新鮮份量多,有炒氣炒出來爽口,性價比高!