明苑粉麵茶餐廳

明苑粉麵茶餐廳 (已結業)

Ming Yuen Noodles Restaurant
明苑粉麵茶餐廳 (已結業)
piggypigg
高質平民茶餐廳👨🏻
piggypigg
2017-07-09
关注
去開完深水埗想食個tea有朋友住係呢到推介左呢間茶餐廳 話幾舒服又好味 可以試下入到去環境都唔錯 同一般茶餐廳唔太乾淨嘅感覺好唔同! 幾光又整齊企里👍🏻我地坐底叫左個下午茶餐西多士 ($30)Classic 嘅味道 好邪惡但真係好好食🤤🤤奶茶都算係幾好飲 鍾意嘅話記得要試下!坐下坐下呀媽同呀哥做完野又係附近話要一齊食 咁我地就由tea time 坐到dinner time 😂叫左4個餸🐟魚香茄子煲🐟 ($54 連飯)呢個真係5*推介🤤😍😍 上到枱個煲仲勁滾! 好香 有小小辣 我話淨係食呢個都可以餸晒成碗飯呀😋😋😋😋🐗紅酒燴牛尾🐗 ($54 連飯)以為呢啲菜式只係大酒樓呀個啲先會有! 本身唔知伏唔伏 但見佢做緊set dinner 跟飯同飲品 咪試下囉 點知意外地好好食! 一樣都係上到枱仲好滾👍🏻牛尾好多肉!! 🐗牛肉加小小酒味同🍅味好夾 🤤配菜薯仔同紅蘿蔔都好入味 諗返都覺得好好食🤤😆😆同埋呢個價錢食到呢啲 真心好抵呀 依家邊到仲有😣🐟鮮魚套餐:梅菜蒸鯇魚🐟 ($59 not sure)呢個係呀媽話要嗌嘅 都幾好食 食得出係新鮮嘅 平常都唔會用梅菜蒸 同啲魚一齊食 餸飯都相當唔錯呀😋難得係茶餐廳食到新鮮魚👍🏻 not bad !! 🥗蒜蓉炒西蘭花🥗 ($38)冇咩特別 炒得都幾好食嘅 平平地 如果要食菜可以叫呢個 haha ☺️☺️總括黎講呢間餐廳係幾唔錯☺️ 見到仲有炒蜆 聽到隔離枱叫 話好食 但今次食到好飽 下次一定要試!another must be visited again restaurant 🤤如果住係附近就好啦 好抵食 又好味 一定會成日黎☺️☺️☺️☺️查看更多
+ 6
西多士
魚香茄子煲
紅酒燴牛尾煲
梅菜蒸鯇魚
蒜蓉炒西蘭花
鮮魚套餐
k-man
明苑茶記實際平民之選!
k-man
2017-04-10
关注
明苑是深水埗比較平實的茶記,茶和咖啡是平實可以接受,食品水平也不錯,早餐選擇也多,但欠中式粥品,今早選了牛肉湯意和火腿太陽蛋也不錯,份量十足一定飽肚,大家可以去指教品平呀。查看更多
shadowcblog
晚餐平靚正
shadowcblog
2016-07-05
关注
同男友在附近桌球室打完波,理所當然地在附近找吃的醫下肚。在樓下就有間明苑,見上次食過下午茶都唔錯,就試埋晚餐啦!餐單上小菜的款式都有好多下,就連我最鍾意食的魚類,餐廳都劃分了一個系列出來。一般小菜都是60元左右,,加8元有一個飯,加10元再多個飲品。如果中式客餐有啱心水的,就揀它最抵,同份量包飯包飲品都是53蚊而已。所以我們就點了 馬拉盞通菜炒牛肉和 蒜蓉粉絲豆腐蒸斑片兩味菜食!賣相ok,而且大大碟,份量十足!味道還好好食潻!馬拉盞通菜炒牛肉夠馬拉,通菜又夠嫩,食落無渣,牛肉亦選用肥牛,選料上乘,自然好味啦!蒜蓉粉絲豆腐蒸斑片第一個印象是超多蒜蓉喎,如果以一瓶李錦記來說,起碼有3分之一吧!所以蒜味超濃,而粉絲如果腍小小會好食啲,不過又有豆腐又有魚肉咁,兩款都好滑溜,送飯一流!我同男友一致覺得現在還揾到一間兩個人食到飽飽又幾好食又收費咁合理的良心餐廳已經賣少見少了!查看更多
+ 1
馬拉盞通菜炒牛肉
食客一丁
美味的伙伴
食客一丁
2015-08-17
关注
今日到李XX泳池游吓水曬吓太陽,話敢快又到下午茶時間經過明苑見廚窗内煮麵帥父手世嘰好咁就入去試:)睇吓水牌樣樣都想食,最後叫咗碗牛根丸麵同杯熱濃寧茶:)牛根丸麵三星半麵質般但牛根丸幾弹牙不錯:)最後寧茶俾四星好有寧茶的苦竭味可以返食查看更多
fai0826
好假的窩蛋牛肉煲仔飯
fai0826
2013-03-03
关注
某個星期六唔想煮飯嘅週末, 只在附近找些吃的,一個隨處可見的這個名字”明苑”在尖東, 佐敦都見過同一名字, 由於並不想吃太多, 兩個人叫了一個” 窩蛋牛肉煲仔飯”來試, 鋪面的青蔥及菜芯放得挺隨意一點, 牛肉餅淺粉紅色, 咬下去好鬆身都應該落了不少肥標肉加水了,牛肉味道沒有半丁點兒, 既然無牛肉味為何不叫肉餅飯?窩蛋是有但應該都是”S”碼了,飯都算乾身, 飯焦食到尾才出現, 醬油並不太特別,不過話說回來, 現在吃一個這些普通的煲仔飯都收到40有一, 物價高漲實在令一般小市民不勝負荷, 當然自己亦見過在旺角街頭煲仔飯都升至60以上了,唯有"返屋企唷飯啦"查看更多
蠔餅加煲仔飯
2012-02-11
关注
今晚家人想吃煲仔飯,有時夜晚行過都會見到餐廳外面製作煲仔飯和蠔餅,所以就來到這間吃,就叫了一個梅菜肉餅煲仔飯,我就對煲仔飯沒什麼好感,因為我好怕吃飯焦,所以就叫了金銀蛋浸時蔬,再叫一份小的潮州蠔烙,不到3分鐘,金銀蛋浸時蔬已經送到了,內裡除了咸蛋,皮蛋,白菜仔和蒜子之外,還有些芹菜,冬菇和秀珍菇,個汁用來撈飯不錯,調味剛剛好,再過一會,潮州蠔烙送到了份量感覺是一個人份,旁邊加了一點豆辨醬,入口有點微脆有蛋香,蠔仔小小蠔味多多,再蘸上豆辨醬吃的話味道會再提升,我這種不太吃辣的也能吃到,實在很好吃,不過我記憶中廟街的蠔餅是更便宜和更好吃的!最後梅菜肉餅煲仔飯終於到了,即製是比較需時的,十分熱辣辣,飯感覺有小小硬,肉餅很好吃,不過我阿娘說這種肉餅很難做的難吃,哈哈:),這餐總算吃得很滿意查看更多
金銀蛋浸時蔬
潮州蠔烙
梅菜肉餅煲仔飯
豬扒有驚喜
2011-12-10
关注
是日小妹生日,就走落街,食生日的第一餐,因為11點45分了無早餐,所以就要了個特餐香茅豬扒通粉要熱奶茶,5分鐘就到齊晒,豬扒是另上的,通粉是細粒超淋無口感的,湯係清清地的無乜味,塊豬扒呢有2中1小,食到呢度已經對個早餐無乜期望,直到我食第一口豬扒,真係好香口,香茅味好重,亦有豬味,咸得啱啱好,奶茶唔夠滑茶味濃過奶算是普通,不過份量足夠,豬扒有驚喜:)查看更多
香茅豬扒
VCY
明苑茶餐廳 - 食物OK‧服務麻麻
VCY
2011-02-21
关注
在閒逛電腦展之前,到附近的茶餐廳午膳,選了明苑茶餐廳。在假期的午膳時間,餐廳內有很多人,我們一行二人亦需和其餘二人在四人卡位搭枱。未知是否真的人太多的關係,我們等了很久亦無人幫我們抹枱點菜:(。到有人來抹枱點菜,亦只是隨意抹兩下,餐具亦要分兩三次才拿到手:(。論出菜速度,比一般茶餐廳慢,但仍算可接受吧。食物方面,點了一客鮑魚雞粒炒飯,都炒得不俗,有鍋氣,味道OK。價錢$33元連熱飲,尚算合理。 查看更多
nicolepig
生日起身第一餐
nicolepig
2010-09-19
关注
呢度都算常食野的地方........一個月總有一兩餐咁......多數都係早餐咁啦生日第一餐.....十點幾落樓......去到準備轉中午餐牌唯有叫了常餐的野...XDDDD 咁即咩丫 XDDDDD五香肉丁蛋河..........唔係我食的......不過跟河粉好搞笑牛扒出前一丁.............心血來潮要食公仔面....平時真係好少食即食面的.....生日就放縱下...可能少食......幾好味.....唔會煮到太[林]D面......我唔面[林]哂的面........牛扒就一般野....咸左DD凍咖啡.........都香又易入口啦.....香港一般藍領口味查看更多
五香肉丁蛋河 + 檸蜜
牛扒公仔面+凍咖啡
飛鷹王子
Golf後晚餐
飛鷹王子
2010-01-22
关注
今日返學會去亞洲哥爾夫球會練習場跟大師姐Ms學打golf,門面上我們是來練習上課,實情大家都是柴娃娃來玩的,發現原來同學當中裡竟有卧虎藏龍…意想不到呢~而妹子是唯一班上的左手派,簡直就是異類,而妹子這個異類因為要融入班上的大家庭,所以便轉用右手打golf,結果可想言之…球球只打到門檻位,真無癮~準時9點便放學了,連同幾個同學仔到附近覓食,Tim同學是地頭蟲,帶我們一行3人到其中一間茶記~本想著夜晚9時多應該沒甚麼好選擇的,出乎意料都挺多食物種類!除了晚市套餐外,還有碟頭飯~小菜類~熱辣辣的煲仔飯~炒粉麵等等…大家每人便點一個菜,齊齊share食~1)粟米班塊魚柳用的粉漿下太多,妹子不太吃魚,所以只是吃那些粟米汁送飯,粟米汁加了蛋同煮,撈飯一流,汁亦夠多~2)沙拉骨沙拉骨即是切件炸豬扒,有骨位,沙拉醬不是奶白色而是淡黃色,有點像千島醬的味道,酸酸甜甜頗開胃3)雜菜粉絲煲這個當然是妹子點的,其他3位肉食獸總是無肉不歡,當然要加點菜平衡番~用鐵煲盛著,包保不會愈食愈凍!有粉絲~蝦仁~西蘭花~椰菜~小白菜~菜心~豆卜~蜆肉仔,十分豐富,不過西蘭花有點過淋!4)北菇滑雞煲仔飯這個小春同學叫的,本來他叫的是田雞,妹子一句’’我唔食青蛙架!”總之同類都唔得,妹子極度害怕見到青蛙類兩棲動物,所以小春同學迫於無奈轉做滑雞!冬菇只有一粒咁大把放係飯面,雞件頗滑但幾肥,雞脂肪連著雞皮,加豉油合蓋焗了一陣,再打開,一朕香氣飄散出來,令人食指大動,急不及待開動了~可惜飯不夠乾身,但吃到底時卻是燶的,真神奇!侍應點了單,再送上食物後便沒有理會我們,除非我們叫他們,否則只會企埋一邊,夜晚人客不算多,環境方便尚算乾淨企理!套餐只配飯一碗,如若加湯或熱凍飲要再加$6/$8,不太化算!只有Tim同學叫了凍奶茶~今餐多謝小春同學請了妹子同Derek~查看更多
牛腩妹
好正.\/.
牛腩妹
2010-01-02
关注
果日原本約左D FD去食日本野~點知去到勁多人wo~自己又想快d睇去燈飾,所以就求其搵左間餐廳食!本身我都冇抱好大希望,諗住只係食碗牛腩河算(p.s.我勁鐘意牛腩!)但係入到去..見到一張menu先知原來有幾多小菜食下!見到碟碟都咁吸引,就嗌左2碟小菜食下,同一碗牛腩河~首先講左牛腩河先啦,,d牛腩真係好入味同冧~唔似第2d餐廳咁硬同酸!之後依埋個蜜汁鱔球,嘩~呢碟真係要推介!因為真係好好味..又甜甜地同冇骨~正!最後食埋三色斑塊(好似個名係咁,唔係幾記得),呢碟都ok既..斑塊又大又多~今餐食完都唔係咁貴~小菜仲有飯送!依家先知道真係唔好睇小d茶餐廳~原來都可以咁好食!下次真係要再去食多幾次!!!!!good!查看更多
+ 1
检举
d牛腩都好大舊~抵食!
三色斑塊(好似個名係咁,唔係幾記得)
蜜汁鱔球~十級推介!
我食完之後先發覺原來幾多幫襯下^^
蜜汁鱔球
karinpat
長沙灣 好味蠔烙♥
karinpat
2009-12-27
关注
這個熱騰騰的蠔餅外面脆內裡水嫩,大隻蠔仔,完全沒有我最怕的油膱味,正啊。小 hkd28 大 hkd40同場的煲仔飯不過不失。Hkd33 至 40 不等。查看更多
味嚐不可
估唔到都几好喎
味嚐不可
2008-11-14
关注
  10點几真係唔知食咩好,選擇唔多,多數收舖.見到呢間好似未試過,平日唔入去係因為以為佢淨係有粉麵食,今次就試下啦!!  去到門口見到有人食煲仔飯諗住食煲仔飯都好啦,入去坐低見到餐牌原來好鬼多嘢食咕喎,即刻叫了一個(小)蠔餅$25,一個梅菜扣肉煲$42連一杯凍奶茶.  D好餅好好味,唔會好燶及唔會好似出面D舖頭咁返用D油好多次好污濁咁,入口面頭脆入面軟,D蠔仔好大隻同鮮味,我平日不愛蠔也不期然夾起吃了兩粒.另外個煲仔就唔係好得,梅菜扣肉要D汁嚟撈飯架嘛,都冇汁的,D肉大大舊但係數埋唔夠5舊,一係就全肥一係全瘦,食到落底連梅菜都夾唔到原來只係用椰菜嚟掠住搞到個煲仔本身有的汁都變晒水.查看更多
D蠔仔都好大隻下
蠔餅
FL
清清地
FL
2007-04-28
关注
睇完牙醫,呢樣又食唔到個樣又食唔到,朋友都俾我煩親。找來一間粉麵茶記,清清地查碗粉食,朋友也可有多些選擇。一心來食粉,所以餐牌的其他食物都沒有留意。要左個粉麵套餐,是四寶河加枝凍鮮奶。四寶其實有五款,分別是魚旦、魚片、魚皮餃、墨丸和魚扎各一。魚皮餃煙韌有口感,魚片和魚旦都彈牙。魚扎則幾特別,內裡有點豬肉碎和紅蘿蔔絲,幾新鮮的。墨丸相對較弱,欠缺應有的口感。朋友奶油多的賣相都好吸引,厚厚的多士加豐富的醬,下次一定要試試。查看更多